putin prodaje naftu za zlato

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#226 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by _BataZiv_0809 »

jefferson wrote:
prog321 wrote:Naftni lobi u Americi je prejak. Nece ni oni dugo trpiti ove cijene.
Glupost je pomisliti da bi oni sve ovo uradili samo zbog Rusije. Ima tu i vise faktora u igri.
Ti tek sad nadosao jel da je ovo daleko vise od: ameri hoce zajebat ruse?
Nema sta naftni lobi (by the way, po trosenju para u Washingtonu, naftasi su na 8 mjestu). Vec su naftasi usporili ili otkazali nove projekte itd. Dosta malih kompanija koje zaposljavaju 10-15 ljudi i imaju busotinu koja vadi anftu iz skriljca ce propasti. Ali nije to prvi put. Ovo se desilo 1988, 1981, 1979, 1974, 1967, 1955. Sve je ovo vec vidjeno.
Ono sto jos nije vidjeno je kako je Putin glup ispao.
A ti stvarno mislis da si pametniji od Putina i da znas nesto sto on ne zna :izet:
agnostic_front

#227 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by agnostic_front »

_BataZiv_0809 wrote:
jefferson wrote:
prog321 wrote:Naftni lobi u Americi je prejak. Nece ni oni dugo trpiti ove cijene.
Glupost je pomisliti da bi oni sve ovo uradili samo zbog Rusije. Ima tu i vise faktora u igri.
Nema sta naftni lobi (by the way, po trosenju para u Washingtonu, naftasi su na 8 mjestu). Vec su naftasi usporili ili otkazali nove projekte itd. Dosta malih kompanija koje zaposljavaju 10-15 ljudi i imaju busotinu koja vadi anftu iz skriljca ce propasti. Ali nije to prvi put. Ovo se desilo 1988, 1981, 1979, 1974, 1967, 1955. Sve je ovo vec vidjeno.
A ti stvarno mislis da si pametniji od Putina i da znas nesto sto on ne zna :izet:
agnostic_front wrote:Veliki vođa Vladimir zna šta radi, samo strpljenja, srušiće on "Osovinu zla", kako bi to Mladen Marić slikovito kazao.
jefferson

#228 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:
jefferson wrote:
Daleko bilo da mislimd a sam pametniji od njega (imao bi i ja vjerovatno 40-70 miliajrdi onda), Ali jaro 15 godina Rusija jase na visokim cijenama nafte, a nikako mi nije jasno da nisu mogli vidjeti da ce ih zadesiti sudbina kao i 1979 i 1988 ako ne reformiraju komplet ekonomiju, i eto, zadesila ih je.
Sad ce krenuti one price: vasi djedovi su se borili u staljingradu protiv nacista, sada je vrije da se borimo protiv imperijalista i slicno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#229 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by _BataZiv_0809 »

agnostic_front wrote:Veliki vođa Vladimir zna šta radi, samo strpljenja, srušiće on "Osovinu zla", kako bi to Mladen Marić slikovito kazao.
Nek radi sta hoce i nek rusi sta hoce :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#230 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by _BataZiv_0809 »

jefferson wrote: Daleko bilo da mislimd a sam pametniji od njega (imao bi i ja vjerovatno 40-70 miliajrdi onda), Ali jaro 15 godina Rusija jase na visokim cijenama nafte, a nikako mi nije jasno da nisu mogli vidjeti da ce ih zadesiti sudbina kao i 1979 i 1988 ako ne reformiraju komplet ekonomiju, i eto, zadesila ih je.
Sad ce krenuti one price: vasi djedovi su se borili u staljingradu protiv nacista, sada je vrije da se borimo protiv imperijalista i slicno.
Poslije rekorda 2008, pala je nafta bila ispod 40 dolara.

I ovdje je neka igranka u pitanju, ali ce nam se sve otkriti za koji mjesec. Ne bih ja bas to navijacki posmatra.
Altsa

#231 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Altsa »

kako god se okrene Putin ga pusi, samo je pitanje hoce li ga skinuti na demokratski nacin ili drugim manje popularnim putem.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/179 ... olara.html
prog321

#232 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by prog321 »

U igri je americka valuta, inflacija, cijena rada i americkog duga.
Americka vlada je dugo htjela da digne minimalac na platu. Opozicija je to zestoko odbila. Spustanjem cijena nafte americka vlada pokusava kreirati deflaciju. Koja bi mogla natjerati opoziciju da prihvati rast minimalca.
To je vjerovatno u igri.
Putin je samo nusprodukt.
jefferson

#233 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:
jefferson wrote: Daleko bilo da mislimd a sam pametniji od njega (imao bi i ja vjerovatno 40-70 miliajrdi onda), Ali jaro 15 godina Rusija jase na visokim cijenama nafte, a nikako mi nije jasno da nisu mogli vidjeti da ce ih zadesiti sudbina kao i 1979 i 1988 ako ne reformiraju komplet ekonomiju, i eto, zadesila ih je.
Poslije rekorda 2008, pala je nafta bila ispod 40 dolara.

I ovdje je neka igranka u pitanju, ali ce nam se sve otkriti za koji mjesec. Ne bih ja bas to navijacki posmatra.
Apsolutno ne navijam navijacki. ovo ce biti udar an sve berze na svijetu.
Racunaj da je zadnjih par godina Rusija pocela masovno trositi pare na vojsku opet, dok su 2009 daleko manje izdataka imali.
Takodje, uracunaj sankcije ovdje, i to da 2008 kriza nije krenula u Rusiji, tako da investitori nisu masovno napustali Rusiju.
Ove godine Rusiju ce napustiti 134 milijarde dolara investicija.
jefferson

#234 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

prog321 wrote:U igri je americka valuta, inflacija, cijena rada i americkog duga.
Americka vlada je dugo htjela da digne minimalac na platu. Opozicija je to zestoko odbila. Spustanjem cijena nafte americka vlada pokusava kreirati deflaciju. Koja bi mogla natjerati opoziciju da prihvati rast minimalca.
To je vjerovatno u igri.
SVe vazne drzave u Americi su digle minimalac. Ogromne gluposti valjas, a da si iakd aprocitao ista iz ekonomije znao bi da NIKO ko ima dvije ciste nece deflaciju. Cuj hoce deflaciju :jbt:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#235 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by _BataZiv_0809 »

[quote="jefferson"
Apsolutno ne navijam navijacki. ovo ce biti udar an sve berze na svijetu.
Racunaj da je zadnjih par godina Rusija pocela masovno trositi pare na vojsku opet, dok su 2009 daleko manje izdataka imali.
Takodje, uracunaj sankcije ovdje, i to da 2008 kriza nije krenula u Rusiji, tako da investitori nisu masovno napustali Rusiju.
Ove godine Rusiju ce napustiti 134 milijarde dolara investicija.[/quote]

Izvini, ali ja sam stekao takav utisak.

Jednostavno na svakom koraku pljujes Rusiju, a SAD manje vise hvalis. To sam upratio.

Dobro mozda bih i ja na tvom mjestu isto radio, ali eto to je utisak koji si ostavio na nekoga sa strane.
Zeljoooo

#236 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Zeljoooo »

Sta bi, pokupova li Putin zlato? Dokle je stigao?
prog321

#237 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by prog321 »

jefferson wrote:
prog321 wrote:U igri je americka valuta, inflacija, cijena rada i americkog duga.
To je vjerovatno u igri.
SVe vazne drzave u Americi su digle minimalac. Ogromne gluposti valjas, a da si iakd aprocitao ista iz ekonomije znao bi da NIKO ko ima dvije ciste nece deflaciju. Cuj hoce deflaciju :jbt:
Glupsone americki, ako se smanji cijena nafte, onda cijena transporta, cijena produkcije finalnog proizvoda se smanjuje. Sto je diflacija.
Ali ti haras americkim pdf'om ovdje.
Da te nije pravio Kolumbo ? :-D
jefferson

#238 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

prog321 wrote:
jefferson wrote:
To je vjerovatno u igri.
Glupsone americki, ako se smanji cijena nafte, onda cijena transporta, cijena produkcije finalnog proizvoda se smanjuje. Sto je diflacija.
Ali ti haras americkim pdf'om ovdje.
Da te nije pravio Kolumbo ? :-D
Ja znam da u tvom svijetu "glupson" sluzi kao argument, ali u medju ljudima koji nemaju kratki spoj izmedju dva uha, smanjenje inflacije i deflacija su dva razlicita pojma.
jefferson

#239 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

Jednostavno na svakom koraku pljujes Rusiju, a SAD manje vise hvalis. To sam upratio.

Dobro mozda bih i ja na tvom mjestu isto radio, ali eto to je utisak koji si ostavio na nekoga sa strane.
Nemam sta navijati. Ja sam u petak ujutro bio dobar na fondu oko 6,000 dolara nakon prolaska budzeta.
Na kraju dana sam izgubio tih 6000 dolara, i jos nesto. Danas sam malo povratio gubitke od petk, ali ponedjeljak i utorak su me kostali na ukupnom portfolio oko 10,000. Medjutim, fond je dugorocna inveticija pa se nesto na brinem, ali licno, meni bi odgovaralo kada bi nafta sada skocila 20-30 dolara i Rublja se vratila bar na neku normalu i Rusija zaobisla recesiju ili cak depresiju.
Medjutim, realno gledajuci kako Putin vodi Rusiju, bit ce prije ukopavavanje u trenutne polozaje, par zrtvenih janjadi, i slicno, i onda ona ideologija: celi svet je protiv nas bre.
Ja mislim da Obama i Markel trebaju sada nazvati Putina i ponuditi mu izlaz koji bi ukljucivao spasavanje obraza.
Znaci to sto Obama prica na sav glas da ce uvesti nove sankcije, OK. Ali iza zatvorenih vrata moraju ponuditi Putinu izlaz u kojem bi sacuvao obraz i ispao kakav takav pobjednik u ovoj situaciji.
dpjokala26

#240 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by dpjokala26 »

jefferson wrote:

Nemam sta navijati. Ja sam u petak ujutro bio dobar na fondu oko 6,000 dolara nakon prolaska budzeta.
Na kraju dana sam izgubio tih 6000 dolara, i jos nesto. Danas sam malo povratio gubitke od petk, ali ponedjeljak i utorak su me kostali na ukupnom portfolio oko 10,000. Medjutim, fond je dugorocna inveticija pa se nesto na brinem, ali licno, meni bi odgovaralo kada bi nafta sada skocila 20-30 dolara i Rublja se vratila bar na neku normalu i Rusija zaobisla recesiju ili cak depresiju.
Medjutim, realno gledajuci kako Putin vodi Rusiju, bit ce prije ukopavavanje u trenutne polozaje, par zrtvenih janjadi, i slicno, i onda ona ideologija: celi svet je protiv nas bre.
Ja mislim da Obama i Markel trebaju sada nazvati Putina i ponuditi mu izlaz koji bi ukljucivao spasavanje obraza.
Znaci to sto Obama prica na sav glas da ce uvesti nove sankcije, OK. Ali iza zatvorenih vrata moraju ponuditi Putinu izlaz u kojem bi sacuvao obraz i ispao kakav takav pobjednik u ovoj situaciji.
bojim se da nisi puno toga shvatio. ;-) situacija je mnogo kompleksnija nego sto mislis. :)
Streptokok

#241 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by Streptokok »

činjenica je da ga rusija puši i da je to vrlo pozitivno sa aspekta probosanskih snaga. Sve ostalo za mene je nebitno.
jefferson

#242 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by jefferson »

dpjokala26 wrote:
jefferson wrote:

bojim se da nisi puno toga shvatio. ;-) situacija je mnogo kompleksnija nego sto mislis. :)
Pa ako se bojis, fino mi objasnis sta nisam shvatio :D
dpjokala26

#243 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by dpjokala26 »

ako ne dodje do kompromisa sa rusijom, a to je vojno neutralna ukrajina, evropa klizi u rat. sad kad azija vec bukti.... :sad: ne pise se nikome dobro.

da li ti ovo ista govori? odakle ovako nagli obrt? bojazan da rusi ponovo ne instaliraju rakete? http://www.klix.ba/vijesti/svijet/histo ... /141217155

a za pad rublje ,ne brini. nisu se rusi upecali i posegli za deviznim rezervama.igra je tek pocela.
agnostic_front

#244 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by agnostic_front »

dpjokala26 wrote:ako ne dodje do kompromisa sa rusijom, a to je vojno neutralna ukrajina, evropa klizi u rat. azija vec bukti.... :sad:

da li ti ovo ista govori? odakle ovako nagli obrt? bojazan da rusi ponovo ne instaliraju rakete? http://www.klix.ba/vijesti/svijet/histo ... /141217155

a za pad rublje ,ne brini. nisu se rusi upecali i posegli za deviznim rezervama.igra je tek pocela.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Kakva Kuba, na Floridi se instaliraju.
drastic

#245 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by drastic »

nema povecanja kamate, Kao sto sami rekao sve pod kontrolom bankara stampsnje se nastavlja
prog321

#246 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by prog321 »

drastic wrote:nema povecanja kamate, Kao sto sami rekao sve pod kontrolom bankara stampsnje se nastavlja
Stampanje dolara i rast kamate su dva razlicita pojma. :-D
drastic

#247 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by drastic »

da je usa ekonomija u oporavku fed bi davno poceo dizati kamatu, Da su podigli kamatu mogli su lako dokrajciti rusiju,ali bi srozali sve ostalo.
Uglavnom moje misljenje je da bankari uvijek naprave neku krizu kao razlog da im politicari daju odrijesene ruke da rade sta hoce samo da spasu ekonomiju. nesto slicno kao 9-11 ili irak ili sad rusija vec citam prognoze za 2015 mogucnost teroristickog napada.
Sto se tice tvog komenta oni se boje deflacije I citavo ovo vrijeme pokusavaju da naprave inflaciju(ali onu pozitivnu kad raste licni dohodak)ali im nikako ne uspijeva.
prog321

#248 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by prog321 »

Pa ne može lični dohòdak rasti zbog dizanja kamate u centralnoj banci.
I čime bi dokrajčili Rusiju .? :-)
drastic

#249 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by drastic »

da su digli kamatu povecala bi se potraznja za treasury bonds s time bi jos vise ojacali dolar, zlato bi vjerovatno palo. Rusija bi nakon sto potrosi devizne reserve vjerovatno pocela sa prodajom istog
ovako se rublja pomalo povratila http://www.bloomberg.com/news/2014-12-1 ... cmpid=yhoo
drastic

#250 Re: putin prodaje naftu za zlato

Post by drastic »

dupli
Post Reply