psi lutalice ....
- madner
#726 Re: psi lutalice ....
Ako mu je plata 650 (nije ali nije bitno) dobije jos prevoz + topli obrok + doprinosi drzavi to izadje na oko 1200 KM.
- minjonja
#727 Re: psi lutalice ....
10 maraka dnevno pas pojede?? voljela bih da se jave vlasnici istih da to potvrde
jedino ako ce tartufe da jede.
nuclear winter, nisi prvi, a neces biti ni zajedno koji je postavio jedno te isto pitanje na koje je milion puta odgovoreno, ali odgovoricu jos jednom. azil nije dozivotni hotel za pse. bice zadrzan u njemu 2-3 mjeseca nakon cega ce biti uspavan ako ne bude udomljen. za vrijeme sistematske kastracije, veterinar bi napravio pregled i ustanovio jel agresivan, jel bolestan, jel izljecivo, jel isplativo ili ako su mu iz nekih drugi razloga izgledi za udomljavanje nula bodova, takodjer slijedi eutanazija. u azilu ostaju oni koji imaju sansu za udomljavanje. ovako je svugdje u svijetu i tako ce kod nas biti. no kill shelter, ili azili u kojima se psi nikad ne ubijaju, su prava rijetkost i na zapadu, a ne da kod nas jos drzavni azil bude takav.
nuclear winter, nisi prvi, a neces biti ni zajedno koji je postavio jedno te isto pitanje na koje je milion puta odgovoreno, ali odgovoricu jos jednom. azil nije dozivotni hotel za pse. bice zadrzan u njemu 2-3 mjeseca nakon cega ce biti uspavan ako ne bude udomljen. za vrijeme sistematske kastracije, veterinar bi napravio pregled i ustanovio jel agresivan, jel bolestan, jel izljecivo, jel isplativo ili ako su mu iz nekih drugi razloga izgledi za udomljavanje nula bodova, takodjer slijedi eutanazija. u azilu ostaju oni koji imaju sansu za udomljavanje. ovako je svugdje u svijetu i tako ce kod nas biti. no kill shelter, ili azili u kojima se psi nikad ne ubijaju, su prava rijetkost i na zapadu, a ne da kod nas jos drzavni azil bude takav.
- astrid
#728 Re: psi lutalice ....
Ko to mikokuz_sa wrote: vi hocete da nekom ko cuva kerove bude plata 1000
Pse mogu održavati osuđenici...oni ne rade za platu ..,a ni osuđenika nam ne fali
-
1906
#729 Re: psi lutalice ....
a sta i da jeste?madner wrote:Ako mu je plata 650 (nije ali nije bitno) dobije jos prevoz + topli obrok + doprinosi drzavi to izadje na oko 1200 KM.
dobices jednog depresivca manje
mozda i jednog kriminalca manje
mozda i nekog ko bi da skoluje djecu i ne bude na birou
bolje da imamo naciju neradnika? nego da sklonimo pse sa ulice i zaposlimo nekoga
bolje da imamo jos jednog lika koji sjedi, jede, pusi, foruma po cijeli dan (o tudjem trosku vjerovatno) - nego da mu obezbjedimo nove mogucnosti i drugaciji zivot
kroz ove pse bi mnogi bili na dobitku - al ta ces kad je sve lijeno
s guza na guz - pa sjedi
- kokuz_sa
#730 Re: psi lutalice ....
osudjenici rade za platu..oni koji zele..u KPD zenica imas obu veliku halu gdje proizvode oone zeljezne kuglagere..astrid wrote:Ko to mikokuz_sa wrote: vi hocete da nekom ko cuva kerove bude plata 1000Ne sjećam se, da sam ja to bilo gdje napisala
![]()
Pse mogu održavati osuđenici...oni ne rade za platu ..,a ni osuđenika nam ne fali
doduse nije velika plata al eto ..rade i oni
- minjonja
#731 Re: psi lutalice ....
ma vidis da kokuz nije skonto da je ustvari na istoj strani kao nuclear winterastrid wrote:Ko to mikokuz_sa wrote: vi hocete da nekom ko cuva kerove bude plata 1000Ne sjećam se, da sam ja to bilo gdje napisala
![]()
- Marcello
#732 Re: psi lutalice ....
Kako se neću čuditi dragi moj Dado kada su to osnove osnova?DadoHacked wrote:Ne razumijem koliko se cudite na ovo napisao.
http://www.hr-netiquette.org/pravilaDadoHacked wrote:Ja stvarno nigdje nisam vidio "Pravilnik o ponašanju na internetu", ako ko ima nek obezbjedi jedan, hvala unaprjed.
DadoHacked wrote:Hobi??? Po cemu si to zakljucio, zato sto sam napisao da ima onih koji bi u svoje slobodno vrijeme deverali oko toga???
Sve što radiš iz zabave ili ti ne donosi pretjerano puno novca zahvaljujući kojem možeš sebi obezbjediti normalan život može se smatrati hobijem. Već sam naveo da psi lutalice nisu nikakva turistička atrakcija, da nisu ukusni za jelo, da ne proizvode ništa, i da u principu trošenje novca na njihovo održavanje znači isto tako bacanje novca koji se može korisnije utrošiti. Država nije zajebancija, država je aparat, mehanizam, kompozicija sastavljena od voza koji vuče vagone za sobom zbog čega njena brzina zavisi od brzine najsporijeg vagona. Ukoliko država bude trošila puno novca na vagone od koje nema nikakve koristi, za sve ostale vagone neće biti novca za održavanje zbog čega će svi vagoni vremenom zaribati i napokon stati zajedno sa vozom jer ih on neće moći vući. Kada otkačiš najsporije vagone iz kompozicije, i uložiš više na ove koji rade, onda će kompozicija ići daleko brže.
U tvojim postovima opažam samo OFT (koji pokušavam izbjegavati jer nije vezan za temu) i ništa više. Briga o psima lutalicama bi trebao biti posao države, ali bez obzira na potpisani zakon država je putem odgovarajućih zaduženika taj posao mogla vrlo dobro odraditi i "ilegalno" uspavati sve pse za koje ne postoji interesovanje (što je inače praksa u čitavom zapadnom svijetu), ali mi ovdje imamo razne ilegalne organizacije koje spriječavaju hvatanje pasa tako što ih skrivaju, kojekakve protestante koji će stati u "zaštitu životina" od kojih najglasniji imaju samo jedan cilj a taj je osnivanje "udruženja koja će finansirati država" što im omogućuje dosta dobar priliv novca, i ljude koji bi nešto htjeli uraditi, ali ako ikako može da oni mudruju a da drugi rade taj posao. Država i više nego odlično radi svoj posao jer poštuje zakon po kojem ne može uspavati pse za koje nema dokaza da su opasni ili bolesni, tim za hvatanje pasa redovno izlazi na teren ali ne može raditi svoj posao radi ilegalnih organizacija koje skrivaju pse, za azile se nema para i sada su psi tu gdje i jesu, u velikom broju na ulicama. S obzirom da ne predstavljaju ništa značajno prosječnom čovjeku, i da za njih niko ne pokazuje interesovanje osim ljudi koji najradije u svom životu samo pljuvali po državi i ne bi ništa drugo radili, onda sve te pse lutalice treba pokloniti tim hobistima pa neka dokažu svoju "ljubav" kada im za nju ne budu plaćali, odnosno kada budu znali da za nju neće dobiti ni prebijene pare.DadoHacked wrote:Tebi je sklanjanje pasa lutalica sa ulice i vodjenje brige o istim hobi? Ocito sam pisao na kineskom nekoliko postova prije.???
Da, uopšteno pišem o društveno-korisnim stvarima a tebi to koliko vidim smeta?DadoHacked wrote:ps. puno pricas o ribama.
Ne razumiješ ti dosta toga, ali to svakako nije moj problem.DadoHacked wrote:Ako drzava ulozi pare u azile i sklanjanje pasa lutalica s ulice društvo nece imati koristi? Ne razumijem.
Ko o čemu, Dado o vantematskom sadržaju... Ne interesuju mene te vikendice toliko koliko misliš, meni je žao što ih nema još više. Kada sam prdio na političkim temama o tome da prošlost ne treba zaboraviti, ali da treba živjeti za budućnost, nazivan sam Srbinom, četnikom, srboljubom i čime sve ne... Sami ste odabrali one koji će vas voditi, sada im nemojte zamjeriti ništa jer nemate pravo.DadoHacked wrote:Tačno. Pozovi se ti na istoriju ili povijest. Dovoljno mi je da vidimr u Sarajevu kako kuca do kuce nice sve vise i vise (naravno bez građevinskih dozvola) u sumu, naravno bivsu sumu, jer sve sjeku i izljevaju beton. A da ne pricam sta se radi po svijetu.
-
suza81
#733 Re: psi lutalice ....
da, ali vrse se dopune i izmjene zakona.kokuz_sa wrote:
u nasem zakonu je izbacen taj dio da se psi u azilu mogu zadrzati 60 dana pa onda da se uspavaju..
kod nas je to trajno udomljavanje psa u azilu..
zakon hem se ne provodi hem ima mana
http://www.vet.gov.ba/pdffiles/zakon_do ... ne_bos.pdf
- kokuz_sa
#734 Re: psi lutalice ....
znas kad je podnijet zahtijev MUP-a za izmjenu zakona tj za ispravku pogreske o parkiranju vozila..pa nikad da to odrade,i zato sada gdje god parkiras ne mogu te kazniti..suza81 wrote:da, ali vrse se dopune i izmjene zakona.kokuz_sa wrote:
u nasem zakonu je izbacen taj dio da se psi u azilu mogu zadrzati 60 dana pa onda da se uspavaju..
kod nas je to trajno udomljavanje psa u azilu..
zakon hem se ne provodi hem ima mana
http://www.vet.gov.ba/pdffiles/zakon_do ... ne_bos.pdf
a bas ce vrsiti dopunu zakona o zivotinjama..hoce al pred kraj mandata da mogu kazat uradili smo puno izmjena zakona
-
delightful
#735 Re: psi lutalice ....
marcello, opomena pred ban zbog neprimjerenog nacina komunikacije
- vjesticanametli
#736 Re: psi lutalice ....
mogu u azilu da rade ovi sto su nam i doveli kerove na ulicu..........ĐŽaba neka rade jer ih vole.........nisam za masovni pokolj cuka ali ovo je uzasno jebote pa ne mozes ujutru u bus uci jer oni cekaju bus i spavaju i mirisu te i vuku se za tobom............dajte ba ova drzava je u *urcu a vi o kerovima...............naravno post ce biti obrisan jer je pas sveta zivotinja

- poznanik
#737 Re: psi lutalice ....
Pa ko je doveo pse na ulice? I - odakle?vjesticanametli wrote:mogu u azilu da rade ovi sto su nam i doveli kerove na ulicu.....ĐŽaba neka rade jer ih vole....
- kokuz_sa
- amrica
#739 Re: psi lutalice ....
poznanik wrote:Pa ko je doveo pse na ulice? I - odakle?vjesticanametli wrote:mogu u azilu da rade ovi sto su nam i doveli kerove na ulicu.....ĐŽaba neka rade jer ih vole....
Svi psi na ulicama su pusteni iz kuca, svi psi su nekad bili neciji ljubimci, ili su potomci tih ljubimaca, pas nikad nije zivio bez covjekove brige, pas je prirodno domaca zivotinja, nesposoban da sam opstane, covjek je stvorio psa da ga sluzi pa da ga izbaci na ulicu, pas sa vukom veze nema, svaki pas na ulici je cistokrvan, moze se prepoznati rasa sa kilometar, preovladavaju ciuae, pudlice, pekinezeri, doge i hrtovi....
De, ovo je Bosna.... Avlijaner je stariji od piramida.
-
1906
#740 Re: psi lutalice ....
gdje zivotinja ne bi naudila - covjek ce

- kokuz_sa
#741 Re: psi lutalice ....
u americi imaju azile i psihologe za cuke, eto u indiji spasavaju novorodjene bebe
a nasi kerovi grizu prolaznike
i cuko LAJKA je isao u svemir al nije bio iz Bosne
a nasi kerovi grizu prolaznike
-
1906
#742 Re: psi lutalice ....
kokuz_sa wrote:u americi imaju azile i psihologe za cuke, eto u indiji spasavaju novorodjene bebe![]()
a nasi kerovi grizu prolaznike![]()
taman da se ugledamo i nadjemo zaposlenje nekima
-
Area_51
#743 Re: psi lutalice ....
Po meni, najbolje bi rjesenje bilo da svaka opcina ima svoj Azil za zivotinje, prilagodjen njenim kapacitetima i potrebama. Nesto nisam siguran da je dobra ideja da se redico psi lutalice voze iz Starog grada u Rakovicu, pa tako iz drugih opcina, jer mi to nekako ne izgleda racionalno.
Ovo je vidan problem i predlazem da opcine to preuzmu na sebe. Naravno ako tako nesto zakoni dozvoljavaju, jer priznajem da se nisam nesto bavio propisima iz ove oblasti.
Ovo je vidan problem i predlazem da opcine to preuzmu na sebe. Naravno ako tako nesto zakoni dozvoljavaju, jer priznajem da se nisam nesto bavio propisima iz ove oblasti.
- A-R-N-I
#744 Re: psi lutalice ....
a bosnje bi da ih ubijaju i kolju,, cccccc
- DadoHacked
#745 Re: psi lutalice ....
Da se ne raspravljamo oko ovoga vise. "INTERNET" je sirok pojam, i taj pravilnik ne postoji, sem pravilnika i smjernica koje si vec gore linkom naveo za e-mail i forume. I vec sam ti prije pisao da sam upoznat sa tim pravilnicima i smjernicama. A ako je tebi forum i e-mail sav "internet" al ono u bukvalno, onda si ti u pravu.Marcello wrote:Kako se neću čuditi dragi moj Dado kada su to osnove osnova?
http://www.hr-netiquette.org/pravila
Da slazem se, ali psi lutalice u jednoj drzavi i vođenje brige o istim nemozes zvati hobijem. Trošenje novca na njihovo odrzavanje uopste nije bacanja novca, da drzava trosi novac na njih, ja i ti sada ne bi imali o cemu raspravljat, razumijes.Marcello wrote:Sve što radiš iz zabave ili ti ne donosi pretjerano puno novca zahvaljujući kojem možeš sebi obezbjediti normalan život može se smatrati hobijem. Već sam naveo da psi lutalice nisu nikakva turistička atrakcija, da nisu ukusni za jelo, da ne proizvode ništa, i da u principu trošenje novca na njihovo održavanje znači isto tako bacanje novca koji se može korisnije utrošiti.
Slazem se i sa ovim. Al opet iz ovog mogu dosta toga zakljuciti. Mogu zakljuciti da ono od cega drzava nema koristi treba odstraniti. Kada odstranis vec navedeno tu ti prestaju sine po kojima vagoni idu, jer neces proci granicu bez tih vagona. Nego ce ti reci popravi situaciju u tim vagonima pa mozes dalje.Marcello wrote:Država nije zajebancija, država je aparat, mehanizam, kompozicija sastavljena od voza koji vuče vagone za sobom zbog čega njena brzina zavisi od brzine najsporijeg vagona. Ukoliko država bude trošila puno novca na vagone od koje nema nikakve koristi, za sve ostale vagone neće biti novca za održavanje zbog čega će svi vagoni vremenom zaribati i napokon stati zajedno sa vozom jer ih on neće moći vući. Kada otkačiš najsporije vagone iz kompozicije, i uložiš više na ove koji rade, onda će kompozicija ići daleko brže.
Dosta toga u tvojim postovima nije vezano za temu. Zbog tog tvog "bez obzira" i "ilegalno" i jeste ovakvo stanje u drzavi jer se sve tako radi. Te razne organizacije su i nastale na osnovu opet ponavljam tog tvog "bez obzira" i "ilegalno" da bi pokusali sprjeciti vec dvaput tvoje navedeno. Da organizacije kriju pse ne bih onda viđali po ulica jesam u pravu? i ja koliko znam svaka organizacija je legalna bar one s kojima ja imam dodira. I uvijek Vam je ta glavna "nema se para" kako ti znas da se nema para? nije mi jasno, na osnovu naslova u novinama, internetu, situacije s penzionerima, policijom, vojskom, socijalno ugrozenim???? Jedno je kada se nema para a drugo je kada se ne daju pare, kada ti drzava nije najosnovnije uredila i donjela neke zakone o tome, razumijes, kada ti drzavu vode tri covjeka koja su razlikuju po svemu. Ja nigdje ne pljujem po drzavi, ja volim svoju drzavu i sve u njoj, samo ne volim one koji rukovode s njom. Ja bi rado primio 50 pasa da imam tu mogucnost i sam se brinuo o njima, ali nemam. Dali smo mogucnosti, rjesenja i razne solucije koje bi rjesile ovaj problem jos davno cak i puno prije nego si se ti reg. na ovaj forum. I da znas da bi odvajao svoje vrjeme da deveram oko 50 pasa bez ikakve naknade jer volim zivotinje.Marcello wrote:U tvojim postovima opažam samo OFT (koji pokušavam izbjegavati jer nije vezan za temu) i ništa više. Briga o psima lutalicama bi trebao biti posao države, ali bez obzira na potpisani zakon država je putem odgovarajućih zaduženika taj posao mogla vrlo dobro odraditi i "ilegalno" uspavati sve pse za koje ne postoji interesovanje (što je inače praksa u čitavom zapadnom svijetu), ali mi ovdje imamo razne ilegalne organizacije koje spriječavaju hvatanje pasa tako što ih skrivaju, kojekakve protestante koji će stati u "zaštitu životina" od kojih najglasniji imaju samo jedan cilj a taj je osnivanje "udruženja koja će finansirati država" što im omogućuje dosta dobar priliv novca, i ljude koji bi nešto htjeli uraditi, ali ako ikako može da oni mudruju a da drugi rade taj posao. Država i više nego odlično radi svoj posao jer poštuje zakon po kojem ne može uspavati pse za koje nema dokaza da su opasni ili bolesni, tim za hvatanje pasa redovno izlazi na teren ali ne može raditi svoj posao radi ilegalnih organizacija koje skrivaju pse, za azile se nema para i sada su psi tu gdje i jesu, u velikom broju na ulicama. S obzirom da ne predstavljaju ništa značajno prosječnom čovjeku, i da za njih niko ne pokazuje interesovanje osim ljudi koji najradije u svom životu samo pljuvali po državi i ne bi ništa drugo radili, onda sve te pse lutalice treba pokloniti tim hobistima pa neka dokažu svoju "ljubav" kada im za nju ne budu plaćali, odnosno kada budu znali da za nju neće dobiti ni prebijene pare.
Ne smeta, nego mi je bilo smješno koliko si puta ribu spomenuoMarcello wrote:Da, uopšteno pišem o društveno-korisnim stvarima a tebi to koliko vidim smeta?
Mozda, ali isto ko i ti.Marcello wrote:Ne razumiješ ti dosta toga, ali to svakako nije moj problem.
Ti meni govoris o vantematskom sadrzajuMarcello wrote:Ko o čemu, Dado o vantematskom sadržaju... Ne interesuju mene te vikendice toliko koliko misliš, meni je žao što ih nema još više. Kada sam prdio na političkim temama o tome da prošlost ne treba zaboraviti, ali da treba živjeti za budućnost, nazivan sam Srbinom, četnikom, srboljubom i čime sve ne... Sami ste odabrali one koji će vas voditi, sada im nemojte zamjeriti ništa jer nemate pravo.
I meni je zao što ih nema vise, potpuno si u pravu. Ali treba malo poraditi na tome gdje se moze a gdje nemoze razumijes. Sam spominjes kako treba zivjeti za buducnost, ja sam u svim svojim postovima mislio na buducnost. Buducnost nije potamaniti sve pse, ni u svakom smislu sigurno nije rjesenje. "Tvoja" buducnost i "tvoje" rješenje se moze ponoviti u buducnosti.
To sto su te zvali tim pogrdnim imenima stvarno nije moj problem, zao mi je sto je tako. Nismo svi isti, niti cemo ikada biti. Neki zive u proslosti, neki u sadasnjosti a nek cak u buducnosti, imaju i cetvrti samo neznam kako bih njih svrstao. Uglavnom zao mi je sto su ti se tako obracali.
Sami smo birali, istina. Al takav je narod, bar vecina.
Kako god uvijek kazem bice bolje, i nadam se da hoce.
- cappuccino
#746 Re: psi lutalice ....
Evo kako izgleda kako opcina stimulise rjesavanje problema pasa lutalica. 10 KM po repu psa.
http://www.tip.ba/2011/03/18/foto-zbog- ... -uplaseni/
http://www.tip.ba/2011/03/18/foto-zbog- ... -uplaseni/
- kokuz_sa
#747 Re: psi lutalice ....
huh ovo ne smijem komentarisat vala.. 
- alica.k
#748 Re: psi lutalice ....
scena ispred moje zgrade prije kojih 5 minuta:
dedica voda unuka. unuk se zatrci na psa lutalicu I NABIJE GA NOGOM.
pas ZAREZI. djete zaplace.
dedo gadja psa ogromnom kamencugom za kamencugom.
sve se zavrsilo mojim vristanjem s prozora da cu policiju zvat.
covjek ode sa svojim jako humanim unucicem, vjerovatno da sutaju i gadjaju cuke koji nisu ispred moje zgrade i meni na oku.
ko je ovdje kriv? jadno dijete...ne moze ni cuke po ulici sutat...pustite djecu da se igraju.
fuj.
gadi mi se nas narod.
covjek ode sa svojim jako humanim unucicem, vjerovatno da sutaju i gadjaju cuke koji nisu ispred moje zgrade i meni na oku.
ko je ovdje kriv? jadno dijete...ne moze ni cuke po ulici sutat...pustite djecu da se igraju.
fuj.
gadi mi se nas narod.
- loxem
#749 Re: psi lutalice ....
zeLa u velikom stilualica.k wrote:scena ispred moje zgrade prije kojih 5 minuta:
fuj.
gadi mi se nas narod.
-
zonbirile
#750 Re: psi lutalice ....
smiješno postaje dalje diskutovati i slušati nebuloze.Brani se nebranjivo,a to je da je pas lutalica incident u gradu,konačno i zakon je za sanaciju i sankcionisanje istog.pa svaki grad se s tim bori,znači ne ići u krajnost i shvatiti da je ovo stanje neodrživo da ide ka gorem i da se pod hitno mora riješiti.Priče o psima lutalicama u gradu,koji postaje azijska kasaba,gdje je i status "kućnih ljubimaca" je upitan ,je krajnje upitan i odraz pomanjkanja mjere i shvatanja problema.Uostalom svako naselje pravi park,igralište... niko ne naseljava lutalice,oni su zlo grada koje treba eleminisati na ovaj,ili onaj način.Možda grubo,ali ne bih da budem zlokoban,ali kada se desi smrtni ishod biće kasno.