Pšenica - poskupljenje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#26 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by PipiDugaDevetka »

Alfons Kauders wrote:
mislis da ce narod doci pameti od malo gladi? sumnjam... jer onda ne bi ni ovo jadno dijete u africi bilo gladno... dosli bi i njegovi pameti pa bi napravili normalnu drzavu u kojoj djecu cuvaju odgajatelji u obdanistima... a ne lesinari...
Došli ne došli pameti,...Nama svima slijedi ovakva situacija sa slike.
Zapravo, ''situacija'' je već sada ovakva.

Bilo bi interesantno prebrojati umrle penzionere/invalide, primaoce federalne naknade za t.nj. i pomoć otkako su ''srezani'' od strane ministra Perice Jelečevića i doministra Dobrice Jonjića.

O invalidima ima tema na Politici, pa ko odobrava ovo federalno ''srezavanje primalaca t.nj.'' neka tamo replicira.

Šta učiniti da ne bude ovako:
Image

Promijeniti vlast na legalan način, izborima 3. oktobra/listopada!
O izborima ima čitav pod-podfroum, pa ne bih dalje tipkao o izborima.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewforum.php?f=52
MrMaliJoe

#27 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by MrMaliJoe »

Da samo uvedu nultu stopu PDV-a za osnovne namirnice ne bi to bilo toliko strašno. Mi smo previše mala zemlja da bi uticali na tako velike promjene, ali imamo barem neke alate kako bi sami sebi na jednostavan način učinili život lakšim.
zonbirile

#28 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
Alfons Kauders wrote:
mislis da ce narod doci pameti od malo gladi? sumnjam... jer onda ne bi ni ovo jadno dijete u africi bilo gladno... dosli bi i njegovi pameti pa bi napravili normalnu drzavu u kojoj djecu cuvaju odgajatelji u obdanistima... a ne lesinari...

Bilo bi interesantno prebrojati umrle penzionere/invalide, primaoce federalne naknade za t.nj. i pomoć otkako su ''srezani'' od strane ministra Perice Jelečevića i doministra Dobrice Jonjića.

O invalidima ima tema na Politici, pa ko odobrava ovo federalno ''srezavanje primalaca t.nj.'' neka tamo replicira.

Image

-------------------------------------------------
pa koliko se sječam,prvi put kada raja zakuka ,Otac nacije ih umiri riječima,da još niko nije umro od gladi u ovoj našoj Bosni.
-Romeo-

#29 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by -Romeo- »

Alfons Kauders wrote:
sinus wrote:Kada bi ljudi kupovali brašno i sami sebi pravili hljeb, pekari bi drastično smanjili cijene...Ali sve dok narod kupuje hljebove po nerealnim cijenama ja se ne brinem jer to znači da narodu još nije gusto.
jarane, ja kad sebi zamijesim hljeb izadje me otprilike tri puta skuplje od kupovnog :D ne racunajuci utroseno vrijeme :D
ali je i tri puta veći i pet-šest puta teži od kupovnog :D
spreca

#30 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by spreca »

MrMaliJoe wrote:Da samo uvedu nultu stopu PDV-a za osnovne namirnice ne bi to bilo toliko strašno. Mi smo previše mala zemlja da bi uticali na tako velike promjene, ali imamo barem neke alate kako bi sami sebi na jednostavan način učinili život lakšim.

Nasa vlast bi trebala da se malo okrene prema poljoprivredi, jer mi mozemo da proizvedemo i vise nego sto nam je potrebno a uz to i da to bude eko hrana ,koja je kod pametnih ljudi veoma cijenjena sto znaci da bi se mogla izvoziti.Mi nismo industrijska zemlja i ne treba ulagati u ono sto vec davno drugi drze u svojim rukama .
Imamo sve uslove za dobru poljoprivredu ,samo jos treba razviti preradjivacke kapacitete i polako se probijati na ino trziste.
spreca

#31 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by spreca »

Alfons Kauders wrote:
sinus wrote:Kada bi ljudi kupovali brašno i sami sebi pravili hljeb, pekari bi drastično smanjili cijene...Ali sve dok narod kupuje hljebove po nerealnim cijenama ja se ne brinem jer to znači da narodu još nije gusto.
jarane, ja kad sebi zamijesim hljeb izadje me otprilike tri puta skuplje od kupovnog :D ne racunajuci utroseno vrijeme :D

Pa nemoj ti mijesat nek ti zena zamijesi :lol: :lol: :lol: ali priznaj da taj domaci hljeb nemozes nikako porediti sa kupovnim,a stose tice cijene mislim da nisi u pravu ,jer brasno mozes kupiti i u "seljaka"jevtinije nego u ducanu ,koliko imas brasna u kupovnom hljebu (nemoj racunati vodu )
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#32 Re: Pšenica - poskupljenje

zonbirile wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Alfons Kauders wrote:

Image

-------------------------------------------------
pa koliko se sječam,prvi put kada raja zakuka ,Otac nacije ih umiri riječima,da još niko nije umro od gladi u ovoj našoj Bosni.
U Tuzli nađena mrtva žena na otpadu prije godinu ili dvije, otprilike, prije toga zakasnila na podjelu hrane iz narodne kuhinje.

Za nekoga su lijekovi jednako važni kao hljeba/kruh i hrana.

@zoni, ne repliciram tebi, nego ''Ocu nacije'', ma ko to bio.
zonbirile

#33 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by zonbirile »

@PDĆ
pa to je bilo davno,negdje odmah poslije rata,ali nejse.Današnji ABA3 u obraćunu sa Klasom/Selimovićima tvrdi da pšenica nije i neće poskupiti.Idiotizam,sve zemlje zabranile izvoz,čak i Putin.Nekad samo pogledati drugi tv program sem Hajata i sve jasno.Isto je bilo i sa krizom,čak smo tvrdili da nam je prednost što smo kokuzi i idioti
Alfons Kauders

#34 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by Alfons Kauders »

spreca wrote:
Alfons Kauders wrote:

Pa nemoj ti mijesat nek ti zena zamijesi :lol: :lol: :lol: ali priznaj da taj domaci hljeb nemozes nikako porediti sa kupovnim,a stose tice cijene mislim da nisi u pravu ,jer brasno mozes kupiti i u "seljaka"jevtinije nego u ducanu ,koliko imas brasna u kupovnom hljebu (nemoj racunati vodu )
nemam zenu jbg... :D

ma ovo sam vise iz zajebancije poredio... ali ne vidim razlog da pekari kresu marze... na vecini proizvoda su prilicno niske... druga stvar... nijedna pekara ne proda sve sto napravi... tako da se dobar dio hljeba i peciva dijeli nakon sto ostari u izlogu... valja i to pokriti... tu je i masa drugih troskova, da ne idemo u detalje... marza od 20-30 posto mi uopste ne zvuci visoko...
spreca

#35 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by spreca »

Bojimse da nemas pravu informaciju sto se tice marzi a to sto kazes da sve ne prodaju mozda ima i takvih slucajeva ali veoma malo i rijetko se to desava,a ko se i desi onda su sami krivi jer prakticno se hljeb pece po narudzbi trgovina koje ga u glavnom i prodaju.Nesto mi ih branis ?da nisi slucajno u tim mutnim vodama? :D
sinus

#36 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by sinus »

Alfons Kauders wrote:
:D Ali zato pojedeš dvije kriške domaćeg hljeba dok ovaj kupovni moraš cijeli da bi bio na istom :-D
A_I_

#37 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by A_I_ »

Nedavno sam imao priliku proci nepreglednim poljima kod Tomislavgrada i Livanjskim. Psenica se sadi ali na max. 30ak posto tog zemljista - vecina oranica zjape prazne nezasadjene. Kuce porusene napustene. Pa jos Posavina...

Domaci hljeb - trenutna cijena brasna je 0,7KM za 1kg (5kg je 3,5KM). Od 1kg brasna izadje hljeb tezine 1,5kg.
Pece se oko 40min i trosak struje izadje maximalno 10-15 feninga. (u tih 40min grijaci ne rade ni 30% vremena).

80 feninga vekna od 1,5kg ! a traje barem 2 dana za 3-4 clana porodice.
Za usporedbu Klasov "Domaci" tezine 1kg kosta preko 2KM :-)

Ali sto bi se mucili kad na svakom cosku imamo "hljeb" ofarban napumpan industrijskim bojama i dizalicama.
Last edited by A_I_ on 18/08/2010 11:17, edited 2 times in total.
spreca

#38 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by spreca »

A_I_ wrote:Nedavno sam imao priliku proci nepreglednim poljima kod Tomislavgrada i Livanjskim. Psenica se sadi ali na max. 30ak posto tog zemljista - vecina oranica zjape prazne nezasadjene. Pa jos Posavina...

Domaci hljeb - trenutna cijena brasna je 0,7KM za 1kg (5kg je 3,5KM). Od 1kg brasna izadje hljeb tezine 1,5kg.
Pece se oko 40min i trosak struje izadje maximalno 10-15 feninga. (u tih 40min grijaci ne rade ni 30% vremena).

80 feninga vekna od 1,5kg ! a traje barem 2 dana za 3-4 clana porodice.
Za usporedbu klasov "Domaci" tezine 1kg kosta preko 2KM :-)

Ali sto bi se mucili kad na svakom cosku imamo "hljeb" ofarban napumpan industrijskim bojama i dizalicama.

:thumbup:
samo malo

#39 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by samo malo »

Ma ja, uvijek nam je kriv neko drugi, Srbijanci, Ukrajinci, eto sad i Zidovi iz Madjarske.

Nikad nisu krivi nasi domaci lopovi... neku noc onaj Radivojevic se cudom cudi sto pekari hoce povecati cijene, i spominje neke podatke (nisam bas upucen, zato ovo neke, nekakve, i slicni pridjevi) da je psenica prije par godina bila duplo skuplja nego danas, i da on ne konta sto se sad najavljuje poskupljenje, a u studiju je i predstavnik udruzenja pekara (kod nas svi otimaci imaju udruzenja, udruzenje naftasa, udruzenje pekara, itd.) koji opet lopticu prebacuje na drugu stranu, kao mlinovi nisu u stanju obezbjediti zalihe psenice, bla bla, i onda onaj ogavni stil da ne spominje "poskupljenje" vec "korekciju cijena".

Naravno, nigdje nikog pametnog da ga priupita kako to da "korekcija cijena" nikada ne podrazumjeva korekciju cijena na dole.. da ne govorim da recesija u svim normalnim drzavama svijeta znaci i pojeftinjenje prehrambenih proizvoda i opcenito osnovnih covjekovih potreba, prica mi jaran da je u Svedskoj i Finskoj ovog ljeta kupovao jeftiniju hranu nego u Sarajevu, a gdje su njihove plate iznad nas. Ne tako davno (prije koju godinu) u istim tim trgovackim centrima je kupovao daleko skuplju hranu, ali kad je recesija, drzava pomaze gradjanima.

Samo u ovoj supackoj kvazidrzavi recesija predstavlja signal da se gradjani dodatno opljackaju. Ali nema veze, bitno da dzamija na Ciglanama do nove godine dobije munaru, to je glavni adut u predizbornoj kampanji opstinskih celnika Centra :bih:
Nisu oni budale, znaju kako osisati ovce.
Haris.ba

#40 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by Haris.ba »

MrMaliJoe wrote:dio... ali ne vidim razlog da pekari kresu marze... na vecini proizvoda su prilicno niske... druga stvar... nijedna pekara ne proda sve sto napravi... tako da se dobar dio hljeba i peciva d
Ako ćemo u Evropsku uniju, mislim da pdv ne može da bude 0%. Koliko se sjećam dopušteni raspon za pdv je 5% - 25 %. S time da je dopuštena dvostruka stopa ili čak i trostruka ( da li gdje ima - ne znam). Vjerovatno negdje ima izuzetaka, ali sumnjam da će moći kod nas 0%. Ali neka na namjernice i lijekove stave 5%, bila bi mala pomoć, a drugu stopu dignu na 18%(valja vraćati dug Mmf -u i ostalim lihvarima).
Alfons Kauders wrote:ali ne vidim razlog da pekari kresu marze... na vecini proizvoda su prilicno niske... druga stvar... nijedna pekara ne proda sve sto napravi... tako da se dobar dio hljeba i peciva dijeli nakon sto ostari u izlogu... valja i to pokriti... tu je i masa drugih troskova, da ne idemo u detalje... marza od 20-30 posto mi uopste ne zvuci visoko...
Ne sekiraj se. Marže su i više nego velike. Meni to nije problem. Ali problem mi je što niko neće(ili možda nema) da javnosti objasni koliko cijena pšenice učestvuje u cijeni hljeba u radnji.

P.S.
"Problem" cijene hljeba se ne može riješiti porezima.
mayab

#41 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by mayab »

spreca wrote:Bojimse da nemas pravu informaciju sto se tice marzi a to sto kazes da sve ne prodaju mozda ima i takvih slucajeva ali veoma malo i rijetko se to desava,a ko se i desi onda su sami krivi jer prakticno se hljeb pece po narudzbi trgovina koje ga u glavnom i prodaju.Nesto mi ih branis ?da nisi slucajno u tim mutnim vodama? :D
I ja mislim da se pekara jaaaaako isplati, da nije tako nebi toliko pekara otvarali po Sarajevu, dakle niko me ne moze ubijediti da jedva spajaju kraj sa krajem, da su male marze a veliki rizici, te da kruh mora poskupiti jer pšenica nesto poskupljuje!To je samo izvrsna prilika za extra profit
PipiDugaDevetka

#42 Re: Pšenica - poskupljenje

mayab wrote:
spreca wrote:Bojimse da nemas pravu informaciju sto se tice marzi a to sto kazes da sve ne prodaju mozda ima i takvih slucajeva ali veoma malo i rijetko se to desava,a ko se i desi onda su sami krivi jer prakticno se hljeb pece po narudzbi trgovina koje ga u glavnom i prodaju.Nesto mi ih branis ?da nisi slucajno u tim mutnim vodama? :D
I ja mislim da se pekara jaaaaako isplati, da nije tako nebi toliko pekara otvarali po Sarajevu, dakle niko me ne moze ubijediti da jedva spajaju kraj sa krajem, da su male marze a veliki rizici, te da kruh mora poskupiti jer pšenica nesto poskupljuje!To je samo izvrsna prilika za extra profit
Eldin Karić, 7 bosanskih čuda wrote: 3. PEKARI:

Glup je svako onaj ko misli da se kriminal isplati. Prosječan životni vijek kriminalca je, uvrh glave, desetak godina. Šta se može steći za tako malo vremena? Herpes simplex od loših zatvorskih uslova, metak u plućima, nož u leđima i parcela na Kovačima. Ni politika nije unosan posao, a teško se obogatiti i gradnjom tornjeva jer slabo to ko hoće kupit. Pa kako se u Bosni obogatiti? Nedavno je narodu otkriveno jedno od najvećih ovozemaljskih čudesa: najunosniji zanat u državi je pekarski. Kifla po kifla - kuća, zrno po zrno - palača, ili ona poznata pekarska formula perec + perec + ...+ perec=F1. Naravno, ne obogati se svaki pekar, ali u tome i jeste posebnost bosanskog čuda. Istina, svi koriste skoro pa isto brašno, vodu i so, ali za pecivo ne koriste svi isti prašak. E, u tom prašku je magija, i to je bosansko čudo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#43 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by Truba »

3 hljeba na garažama bačena pticama :) :) :) :)
Murat Sabanovic

#44 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by Murat Sabanovic »

ma pusti psenicu,daj jecam... :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#45 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by Pera Trta »

Murat Sabanovic wrote:ma pusti psenicu,daj jecam... :D
Kako su ljudi u ovoj zemlji do unazad 60 godina na njemu i na kukuruzu živjeli pa šta im je falilo.
Pšenični hljeb je tada bio k'o kolač :D
PipiDugaDevetka

#46 Re: Pšenica - poskupljenje

Pera Trta wrote:
Murat Sabanovic wrote:ma pusti psenicu,daj jecam... :D
Kako su ljudi u ovoj zemlji do unazad 60 godina na njemu i na kukuruzu živjeli pa šta im je falilo.
Pšenični hljeb je tada bio k'o kolač :D
Eeee, ali 60 godina unazad nije bilo Monsantovog kukuruza MON863 i MON810
Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#47 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by Truba »

PipiDugaDevetka

#48 Re: Pšenica - poskupljenje

Nema šanse da GM tehnologija spasi čovječanstvo od gladi:
sokkia

#49 Re: Pšenica - poskupljenje

Post by sokkia »

Neka je poskupljuju koliko hoće,ja sam sebi po prvi put ove godine zasijao 2000 kvadrata i mašanlah rodila pravo,tako da me njihovo poskupljenje ne pogađa puno.
PipiDugaDevetka

#50 Re: Pšenica - poskupljenje

sokkia wrote:Neka je poskupljuju koliko hoće,ja sam sebi po prvi put ove godine zasijao 2000 kvadrata i mašanlah rodila pravo,tako da me njihovo poskupljenje ne pogađa puno.
Preko kojeg projekta si posijao? Zapošljavanje invalida ili neki drugi?
Post Reply