bilo jednom u Sarajevu - prije usmjerenog obrazovanjaKenan-Safvet wrote: Prepricavali Neletove dosjetke u hodnicima Prve gimnazije, a ucenici Druge gimnazije im licno svjedocili...toliko o anonimusima iz Druge...iako je slina od covjeka
Prva gimnazija
-
basta sljezove boje
- GandalfSivi
Kakve crne gimnazije. Elektrotehnicka, Buca Potok, ratna generacija i sta mi fali. Ha ja...
- bug
kako ovo budiencian wrote:@emx: npr. imaju 2 profesora fizike. meni je predavala samo prof. materic. kako rekoh, od gimnazije pa do postdipl. u inostranstvu nikad nisam srela kompletnijeg i boljeg profesora od nje. sto se bosanskog tice, razredi koji nisu imali prof. melkic bili su puno nepismeniji od nasjer smo mi pisali pravopisni diktat 4 puta godisnje i jedna greska je bila jedna ocjena manje. halilovica smo znali napamet... sto se hemicara tice, mom je razredu predavala prava ceta (mislim 5 profesora ukupno), i u cetvrtom kad nam je dosla prof. jasna hemija je za nas prirodno nenadarene napokon dobila smisao. profesorica njemackog pasa .... je isto pravo jaka, mada stroga do bola.
ako budes imao kakvih pitanja nakon upisa, javi se.
ta jasna
mada
no
i ako neko nije spreman na nju.. nek se ne trudi
-
Pearl
Serifa umrla nedavno... a taman se dokopala penzije...bug wrote:kako ovo budiencian wrote:@emx: npr. imaju 2 profesora fizike. meni je predavala samo prof. materic. kako rekoh, od gimnazije pa do postdipl. u inostranstvu nikad nisam srela kompletnijeg i boljeg profesora od nje. sto se bosanskog tice, razredi koji nisu imali prof. melkic bili su puno nepismeniji od nasjer smo mi pisali pravopisni diktat 4 puta godisnje i jedna greska je bila jedna ocjena manje. halilovica smo znali napamet... sto se hemicara tice, mom je razredu predavala prava ceta (mislim 5 profesora ukupno), i u cetvrtom kad nam je dosla prof. jasna hemija je za nas prirodno nenadarene napokon dobila smisao. profesorica njemackog pasa .... je isto pravo jaka, mada stroga do bola.
ako budes imao kakvih pitanja nakon upisa, javi se.lijepe uspomene
![]()
ta jasnami bila razrednica, bila mi je druga mama
![]()
![]()
Prof. Materic je za Gimnaziju ono sto je Dautovic na ETFu, s tom razlikom sto
zena zna rasclaniti
problem do njegove sustine.. na kraju fizika izgleda k'o ukrstenica
zabavna i stimulativna..
madaje bilo i drugacijih primjera
Serifa, u to vrijeme Sahbaz pravi
znala je samo utjerati
strah u kosti od kojeg na kraju zagrijes stolicu u i naucis sam ono
cemu te ona trebala nauciti..
noja svojoj djeci ne bih savjetovala
da je upisu, kriteriji se ni u ratno doba
![]()
nisu spustali, ostavila sam 4 godine
svog zivota u toj zgradi, bila potpuno posvecena, i ne zalim
![]()
pokupila sma najbolje iz toga, ali da je zrtva, zrtva je...
i ako neko nije spreman na nju.. nek se ne trudi
definitivno, ko nije spreman da uci, da radi, neka je ne upisuje.. ne znam kakvi su sad kriteriji, ali se sjecam kako su nama govorili:
"vi mislite jer ste poratna generacija da cemo da vas tetosimo? ko misli da mu je ovdje tesko, prekoputa je Branko Lazic" (skola ucenika u privredi
profesorice Melkic, Maternic, prof Taiba (biologija), prof. Kenan (fizika, nas skolski Ajnstajn po izgledu)... i famozna profa latinskog Vasva sa njenim "ŽŽ"
i prof Oskar, kojeg je encian spomenula
ne znam.. meni nije zao... koliko god da je bilo tesko.. opet bih upisala..
-
basta sljezove boje
ide li se jos uvijek sa skolom na skijanje 7 dana? 
-
bibliotekar
ako te imalo interesuje da nesto naucis onda nemoj upisivat Prvu gimnaziju. Profesori su nako - srednja zalost. Ima vala i ovija dobrih (petra, keno, ...). Al rijec sekcija, dodatna nastava ili bilo sta izvan nastavnog plana ne postoji. Vako izgledaju pripreme pred kantonalno takmicenje iz matematike: dan pred takmicenje govori profa: pogledajte one logaritme malo, to zna cesto da bude. Uglavnom, ako te interesuje ucenje, onda moras sam/a.
- Pasiflora
eh ovako... ja sam zavrsio prosle godine, ovo su informacije iz prve ruke.
samo da ti kazem, niko ko je upisao prvu gimnaziju i (zdrav) izasao iz nje nije ostao bez znanja. 1000 puta ces misliti da sti pogrijesio sto si upisao tu skolu i pokajat ces se ali kad zavrsis vidjet ces da je tvoje znanje daleko bolje od onoga ko je dosao iz dobrinjske gimnjazije ili nekih drugih samozvanih gimnazija...
sto se profesora tice... nemam ti tu sta puno reci. traze samo znanje (a jos je bolje ako ti prezime zavrsava na -ic ili ako si sin nekoga na jakoj funkciji).
za raju ti mogu reci da ti se moze desiti da ne pozelis ici na exkurziju a s druge strane mozes upoznati ljude kojima bi bubreg dao (kao sto sam ja upoznao).
"tatini sinovi" upisuju tu skolu pa ti se moze desiti da navuces komplex zbog ljudi koji boluju od markirane odjece i mobitela sa xxx pixela...
izdrzi prve dvije godine, treci i cetvrti razred su raj na zemlji.
Skola je odlicno opremljena, razliku ces osjetiti jedino ako patis za sportskom salom. U skoli postoje dvije sale. Mala sala i "velika" (manja) sala. u ostalom, vidjet ces i sam...
sretno ti u srednjoj, sreca ce ti trebati:)
samo da ti kazem, niko ko je upisao prvu gimnaziju i (zdrav) izasao iz nje nije ostao bez znanja. 1000 puta ces misliti da sti pogrijesio sto si upisao tu skolu i pokajat ces se ali kad zavrsis vidjet ces da je tvoje znanje daleko bolje od onoga ko je dosao iz dobrinjske gimnjazije ili nekih drugih samozvanih gimnazija...
sto se profesora tice... nemam ti tu sta puno reci. traze samo znanje (a jos je bolje ako ti prezime zavrsava na -ic ili ako si sin nekoga na jakoj funkciji).
za raju ti mogu reci da ti se moze desiti da ne pozelis ici na exkurziju a s druge strane mozes upoznati ljude kojima bi bubreg dao (kao sto sam ja upoznao).
"tatini sinovi" upisuju tu skolu pa ti se moze desiti da navuces komplex zbog ljudi koji boluju od markirane odjece i mobitela sa xxx pixela...
izdrzi prve dvije godine, treci i cetvrti razred su raj na zemlji.
Skola je odlicno opremljena, razliku ces osjetiti jedino ako patis za sportskom salom. U skoli postoje dvije sale. Mala sala i "velika" (manja) sala. u ostalom, vidjet ces i sam...
-
bibliotekar
nije prva odlicno opremljenasitno wrote: Skola je odlicno opremljena, razliku ces osjetiti jedino ako patis za sportskom salom. U skoli postoje dvije sale. Mala sala i "velika" (manja) sala. u ostalom, vidjet ces i sam...
racunari... prahistorijski
video projektor... jedan u citavoj skoli
jedino biblioteka ima neshta malo ko bolje, al ni to nije sjajno
i znanje nije bas zavidno (ne kazem da je u drugim skolama neshta bolje)
-
modesti
U koju god školu da odeš, zavisi isključivo do tebe kako ćeš se osjećati, koliko želiš naučiti i hoćeš li steći raju. Prva je solidno opremljena, istina, kompjuteri bi mogli biti noviji, ali nisi došao/la u školu da igraš igrice nego da nešto naučiš. A ti kući kupi bolji i jači PC.
Nadam se da ćeš se brzo snaći i da će ti se školovanje u Prvoj svidjeti
Nadam se da ćeš se brzo snaći i da će ti se školovanje u Prvoj svidjeti
- Bosanac sa dna kace
jel to ona sa naocarima????Pearl wrote: famozna profa latinskog Vasva sa njenim "ŽŽ")
''ma koga to moje naocare vide?''
'' e za to se ide u zatvor''
....men se cini da se preziva Idrizovic
jel to ta?
ma zena je legenda, stroga al ima da prospreha latinski ako mu ona bude predavala
- Bosanac sa dna kace
a jel to ta?modesti wrote:Nije Idrizović, Ibrahimkadić
- Bosanac sa dna kace
men se cini da je bas to tamodesti wrote:Bosanac sa dna kace wrote:a jel to ta?modesti wrote:Nije Idrizović, Ibrahimkadić
Ako njene naočare gledaju, onda je to ta. Legenda!
- alphonse kauders
uh, pa vi ste propustili ratnu i postratnu generaciju (čitaj: još uvijek socijalističku) profesora..
Recimo prof. bosanskog Hikmeta Radojević koju nikad niko nije vidio u životu, jer kako ona uđe u razred mi svi glave spustimo i gledamo u klupu (kažu da je toliko stara da je predavala i Sidranu).
Pa prof. geografije Ana Fabok, porijeklom Čehinja "Moljem? Ko to tamo priča, daću ja njemu priliku da izađe pred tablu i priča.."
Prof. Faruk Bešlić, prof fizičkog, živčo koji je tjerao i Bregovića i Lošića da kopaju kanale kod Metalca;)
Prof. Subhija Serdarević - Subha (hemija)- neprocjenjivo...
Ima njih još, ali nažalost su većina mojih profesora u penziji, jedini car koji je ostao je profesorica fizike Petra Materić, koja je svojevremeno gurajući zidove nama demonstrirala uticaj vršenja sile;)) (I Faruk je tu, ali on je svakako lud)..
Ne znam, meni je bilo predobro u Prvoj i slijedeće godine nam je 10 godina od mature, a mogu reći da sam najbolja prijateljstva stekao upravo u toj školi pa ih i dan danas održavam..
Recimo prof. bosanskog Hikmeta Radojević koju nikad niko nije vidio u životu, jer kako ona uđe u razred mi svi glave spustimo i gledamo u klupu (kažu da je toliko stara da je predavala i Sidranu).
Pa prof. geografije Ana Fabok, porijeklom Čehinja "Moljem? Ko to tamo priča, daću ja njemu priliku da izađe pred tablu i priča.."
Prof. Faruk Bešlić, prof fizičkog, živčo koji je tjerao i Bregovića i Lošića da kopaju kanale kod Metalca;)
Ima njih još, ali nažalost su većina mojih profesora u penziji, jedini car koji je ostao je profesorica fizike Petra Materić, koja je svojevremeno gurajući zidove nama demonstrirala uticaj vršenja sile;)) (I Faruk je tu, ali on je svakako lud)..
Ne znam, meni je bilo predobro u Prvoj i slijedeće godine nam je 10 godina od mature, a mogu reći da sam najbolja prijateljstva stekao upravo u toj školi pa ih i dan danas održavam..
-
Pearl
to je taBosanac sa dna kace wrote:men se cini da je bas to tamodesti wrote:Bosanac sa dna kace wrote: a jel to ta?
Ako njene naočare gledaju, onda je to ta. Legenda!
ostarilo se, ne mogu vise da se sjetim svih njenih "uzrecica".. one Ž.Ž. smo se bojali kao djavo krsta
ima jos i b.b (bio bolestan)
-
Pearl
najveca provala kod nas je bilo kad je jedan kolega pricao... i ona ga upozori..on nesto promrmlja, a ona pita: "moljim".. i on se odvali smijati.. naravno ona sva ljuta, onako mala, pita sto se smije, a on kaze: "smijesno mi kako vi kazete to moljim".. a ona opet njemu: "moljim?"... ne treba da naglasavam da nas nije mogla smiriti.. nismo se smijali, nego urlali..alphonse kauders wrote: Pa prof. geografije Ana Fabok, porijeklom Čehinja "Moljem? Ko to tamo priča, daću ja njemu priliku da izađe pred tablu i priča.."
jedina profa koju je apsolutno svaka generacija zvala na ekskurziju.. jer je bila raja van skole.. i jedina koja se na proslavi dana skole u koznoj suknji popela na sto i pjevalaalphonse kauders wrote: Ima njih još, ali nažalost su većina mojih profesora u penziji, jedini car koji je ostao je profesorica fizike Petra Materić, koja je svojevremeno gurajući zidove nama demonstrirala uticaj vršenja sile;)) (I Faruk je tu, ali on je svakako lud)..
- faye
Bosanac sa dna kace wrote:jel to ona sa naocarima????Pearl wrote: famozna profa latinskog Vasva sa njenim "ŽŽ")
''ma koga to moje naocare vide?''
'' e za to se ide u zatvor''
....men se cini da se preziva Idrizovic
jel to ta?
ma zena je legenda, stroga al ima da prospreha latinski ako mu ona bude predavala
stvarno je zena bila legenda. doduse, znala je ponekad i pretjerati sa salama na racun ucenika (kao i vecina profesora), ali njoj se jos i moe oprostiti, makar nas je necemu naucila (a bogme je cesto bilo veselo na njenim casovim)
ja hikmetu cesto sretnem od kako sam zavrsila skolu, a kako sam joj bila u posljednoj generaciji ucenika, valjda me se dobro sjecaalphonse kauders wrote:uh, pa vi ste propustili ratnu i postratnu generaciju (čitaj: još uvijek socijalističku) profesora..
a ana! i njeno moljem
-
addy_sa
amila behmen..
čuvena i po tome što smo cijelo tromjesječje radili lekcije Sunce i Mjesec u prvom razredu..jer svi potvrde da je rekla da ćemo to taj čas raditi ..a mi to radili deset puta ranije ali iskinu svi stranice iz sveski ..
pita ona učenicu: Nabroj nam neka nebeska tijela i objasni jedno od njih..
Učenica: Paaaa, imamo Sunce..
Amila B (vrišteči): Ma kako imamo Sunce nemamo ni ono malo Brčkog..
(u to vrijeme aktuelna bila arbitraža )..
Ili-šta je vama se ne diže kad ja ulazim..
A,da, to je bila jedina profesorica koju su učenici na času slikali fotoaparatima..ona sjedi za stolom i predaje a blicevi sjevaju li sjevaju..
ništa ona..još pozira..i onda se slike izrade i biramo ko ju je najbolje "uhvatio" na snimku u nekoj smješnoj pozi..
ma roman se može napisati samo o njoj..
-
Nancy Drew
- faye
jooooj hvalaaddy_sa wrote: amila behmen..
čuvena i po tome što smo cijelo tromjesječje radili lekcije Sunce i Mjesec u prvom razredu..jer svi potvrde da je rekla da ćemo to taj čas raditi ..a mi to radili deset puta ranije ali iskinu svi stranice iz sveski ..
pita ona učenicu: Nabroj nam neka nebeska tijela i objasni jedno od njih..
Učenica: Paaaa, imamo Sunce..
Amila B (vrišteči): Ma kako imamo Sunce nemamo ni ono malo Brčkog..
(u to vrijeme aktuelna bila arbitraža )..
Ili-šta je vama se ne diže kad ja ulazim..
A,da, to je bila jedina profesorica koju su učenici na času slikali fotoaparatima..ona sjedi za stolom i predaje a blicevi sjevaju li sjevaju..
ništa ona..još pozira..i onda se slike izrade i biramo ko ju je najbolje "uhvatio" na snimku u nekoj smješnoj pozi..
ma roman se može napisati samo o njoj..
i o tome kako je tito staljinu kategoricno rekao NE (uz obavezno lupanje sakom od sto, tj budjenje ucenika)
e, a mi smo tad radili evropu, pa smo je jednu smuntali da ne ucimo srbiju
legenda zena, steta pa je tad otisla u penziju pa nam se vratila fabokica
-
metastasio
Da, predratna generacija profesora Prve gimnazije je stvarno nevjerovtna. Ja sam išao u tu školu u ratu pa sam imao sreće da me "zakači" još nekoliko tih starih "korifeja". Hikmeta Radojević - o toj gospođi mogu reći samo najbolje. Niko me nije o književnosti (a studirao sam kasnije između ostalog i književnost) nije toliko naučio kao ona. Odgovorno tvrdim da su njeni časovi književnosti bili na većem nivou nego mnoga fakultetska predavanja. A o njenom držanju, ophođenju s đacima i tonu s kojim je s nama razgovarala - dama od glave do pete. Ovaj podatak o Sidranu mi je malo pretjeran, doduše Hikmeti Radojević bi sada moglo biti oko 70-75 godina... Petra Materić - duša od žene, moja razrednica, što neko napisa, veliki stručnjak i odličan nastavnik. Faruk Bešlić - malo udaren, ali u suštini jako fin čovjek. Subhija Serdarević - legenda, žena koja je voljela ljubičaste kostime, potječe inače iz ugledne sarajevske porodice, isto tako velika dama. Ana Fabok - nije me nešto oduševila jer je običavala da lekcije nauči napamet i onda nas bombarduje, uglavnom, nevažnim podacima, zato je Amila Behmen bila doista kraljica nad kraljicama. Jedan prijeratni vic koji se prepričava je da su joj đaci upaljačem grijali šteku cijeli veliki odmor da bi je ona uhvatila kad ulazi u učionicu...alphonse kauders wrote:uh, pa vi ste propustili ratnu i postratnu generaciju (čitaj: još uvijek socijalističku) profesora..
Eh, ne znam sad koliko se vi sjećate i profesorica Duške Jankelić (biologija - predavala mi je samo jedno polugodište, ali je bila zmaj), Gordane Čalije (fizika) ili pak Marice Popović (filozofija, sociologija) koja je bila jako smiješna i bez ikakvog autoriteta. I tu je, naravno, profesor Borislav Kaurin, duša od čovjeka, koji je, nažalost, prerano umro...
-
basta sljezove boje
ne mogu vjerovati da niko nije spomenuo legendarnog profesora matematike Muju. Zahvaljujuci gospodinu Mustafi Sahacicu jos uvijek rjesavam integralni i diferencijalni racun lijevom rukom, napamet mnozim sve brojeve koji na kraju imaju 5, a o vadjenju treceg korijena iz svih mogucih brojeva da ne pricam. Hvala mu sto nas je naucio da je matematika big fun, ljudina koja je od "postara" napravila ljude 
-
miranda_
bibliotekar wrote:ako te imalo interesuje da nesto naucis onda nemoj upisivat Prvu gimnaziju. Profesori su nako - srednja zalost. Ima vala i ovija dobrih (petra, keno, ...). Al rijec sekcija, dodatna nastava ili bilo sta izvan nastavnog plana ne postoji. Vako izgledaju pripreme pred kantonalno takmicenje iz matematike: dan pred takmicenje govori profa: pogledajte one logaritme malo, to zna cesto da bude. Uglavnom, ako te interesuje ucenje, onda moras sam/a.
definitivno se ne bih sa ovom konstatacijom slozila.ja sam zavrsila Prvu, i da su profesori srednja zalost definitivno nisi u pravu...osim toga, otkud nekom pravo da dovodi znanje i sposobnost jednog akademskog gradjanina u pitanje.za tu skolu mogu samo reci da je teska,ali da vrijedi..i ok,ima kompleksasa, sinova ali gdje nema?
p.s. od super prof. bih izdvojila prof. Melkic, Oskara i pokojnu prof. Babic
- alphonse kauders
metastasio wrote:Da, predratna generacija profesora Prve gimnazije je stvarno nevjerovtna. Ja sam išao u tu školu u ratu pa sam imao sreće da me "zakači" još nekoliko tih starih "korifeja". Hikmeta Radojević - o toj gospođi mogu reći samo najbolje. Niko me nije o književnosti (a studirao sam kasnije između ostalog i književnost) nije toliko naučio kao ona. Odgovorno tvrdim da su njeni časovi književnosti bili na većem nivou nego mnoga fakultetska predavanja. A o njenom držanju, ophođenju s đacima i tonu s kojim je s nama razgovarala - dama od glave do pete. Ovaj podatak o Sidranu mi je malo pretjeran, doduše Hikmeti Radojević bi sada moglo biti oko 70-75 godina... Petra Materić - duša od žene, moja razrednica, što neko napisa, veliki stručnjak i odličan nastavnik. Faruk Bešlić - malo udaren, ali u suštini jako fin čovjek. Subhija Serdarević - legenda, žena koja je voljela ljubičaste kostime, potječe inače iz ugledne sarajevske porodice, isto tako velika dama. Ana Fabok - nije me nešto oduševila jer je običavala da lekcije nauči napamet i onda nas bombarduje, uglavnom, nevažnim podacima, zato je Amila Behmen bila doista kraljica nad kraljicama. Jedan prijeratni vic koji se prepričava je da su joj đaci upaljačem grijali šteku cijeli veliki odmor da bi je ona uhvatila kad ulazi u učionicu...alphonse kauders wrote:uh, pa vi ste propustili ratnu i postratnu generaciju (čitaj: još uvijek socijalističku) profesora..
Ne znam, meni je bilo predobro u Prvoj i slijedeće godine nam je 10 godina od mature, a mogu reći da sam najbolja prijateljstva stekao upravo u toj školi pa ih i dan danas održavam..![]()
Eh, ne znam sad koliko se vi sjećate i profesorica Duške Jankelić (biologija - predavala mi je samo jedno polugodište, ali je bila zmaj), Gordane Čalije (fizika) ili pak Marice Popović (filozofija, sociologija) koja je bila jako smiješna i bez ikakvog autoriteta. I tu je, naravno, profesor Borislav Kaurin, duša od čovjeka, koji je, nažalost, prerano umro...
Super tekst, totalno se slažem sa ocjenom gospođe (ali je ona baš gospođa) Hikmete Radojević, koja je bosanski jezik i književnost imala u malom prstu.
Boro Kaurin je priča za sebe, čovjek koji je curama tepao "malena", onako oslanjajući se na svoju štaku, pamtim ga po gafu sa ekskurzije u Riminiju kada je sjeo na bogznačiji motor (malo se popilo) i vikao za prof. matematike Mirom Pešić - "Malena, vozim te za 2 KM..". Nažalost i on umro, a ne znam da je iko kod njega imao manju ocjenu od četvorke..
Hvala za post..