BSn wrote:Cuj to! Ja sam cuo i da se s ostalim gimnazijama isto mozes upisati na bilo koji fakultet u Sarajevu, ali i vani.nenn wrote:Dobijete 3 diplome pri izlasku iz ove skole s kojim se mozete upisati na bilo koji fakultet u Sarajevu -iz iskustva mi je poznato ali i vani!!!
Sigurno je jedna od diploma i ona: "Elitni ucenik koji je pohadjao PBG".
Prva Bosnjacka gimnazija
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#326 Re: Re:
-
Chairman
#327 Re: Re:
Danas sam dobio informaciju da je momak koji je zavrsio 2 gimnaziju a zatim otisao na godinu u Ameriku (koledz) dobio stipendiju Harvarda.
Mario svaka ti cast!
Mario svaka ti cast!
- ladyblue18
#328 Re: Re:
Mario B.?Chairman wrote:Danas sam dobio informaciju da je momak koji je zavrsio 2 gimnaziju a zatim otisao na godinu u Ameriku (koledz) dobio stipendiju Harvarda.
Mario svaka ti cast!
-
Chairman
#329 Re: Re:
ladyblue18 wrote:Mario B.?Chairman wrote:Danas sam dobio informaciju da je momak koji je zavrsio 2 gimnaziju a zatim otisao na godinu u Ameriku (koledz) dobio stipendiju Harvarda.
Mario svaka ti cast!prosle godine zavrsio?
Aha
- ladyblue18
#330 Re: Re:
auuuu, znaci ipak ce bit nesto od one nase generacije.Chairman wrote:ladyblue18 wrote:Mario B.?Chairman wrote:Danas sam dobio informaciju da je momak koji je zavrsio 2 gimnaziju a zatim otisao na godinu u Ameriku (koledz) dobio stipendiju Harvarda.
Mario svaka ti cast!prosle godine zavrsio?
Aha
Svaka mu cast.
Mogu mislit koji osjecaj i ponos
al da ne spamam ovdje ima tema o Drugoj
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
-
pr0graMMer!
#332 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
mozel mi neko ko sada pohadja Bosnjacku gim. reci malo vise o toj skoli.. ne mislim sad od historijatu isl...nego o atmosfreri...tezini skole..drustvu isl...btw..imal neko '93 god da zeli upisati ovu skole..nek mi se javi na PM(private msg)... unaprijed hvala...
-
Chairman
#333 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
Koju god skolu upisao moras otpocetka znati sta bi studirao (znaci moras imati viziju sta nakon te 4 godine srednje).Taj mit da ti gimnazije daju neko veliko opste znanje je iscezao davno.Sad da upisujem gimnaziju batalio bi sve osim matematike i jezika.Potrudio bih se da nakon 4 godine govorim pored Eng jos 2 strana jezika.Ostalo je vise manje nebitno osim ako neces studirati medicinu,biologiju hemiju ili stomatologiju.pr0graMMer! wrote:mozel mi neko ko sada pohadja Bosnjacku gim. reci malo vise o toj skoli.. ne mislim sad od historijatu isl...nego o atmosfreri...tezini skole..drustvu isl...btw..imal neko '93 god da zeli upisati ovu skole..nek mi se javi na PM(private msg)... unaprijed hvala...
Sto se tice Bosnjacke vecina djece je lokalnih politicara,biznismena i od te skole se pokusava napraviti elitna ustanova.Ukoliko i ti nisi dijete nekog od navedenih pripadnika drustva dobro se potrudi na prijemnom da ne bi bio misteriozno eliminisan:)
Moj savjet ti je Prva ili Druga gimnazija.
Pozdrav
-
pr0graMMer!
#334 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
hehe slazem se sa tim u potpunosti...ali bit ce tesko sad da odustanem od neceg o cemu sam "toliko " razmisljao..ma ne znam ni sam chairman..hvala ti..
-
AMRICA17
#335 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
Ne mogu samo da vjerujem kako mozete pisati o nekoj skoli,kakva je,ako uopce niste ucenici te skole.Ja ne mogu pricati o nekoj drugoj gimnaziji ali o PBG mogu.
za upis treba jaka stela i laze svako ko kaze da je upao bez stele sa svojim znanjem u tu skolu ma koliko ono bilo.
profesora ima svakakvih.Za neku labavu cetvorku se ne mora mnogo uciti,ali za odlican uspjeh se pravo morate potruditi,svaki dan jedno 5 sati. (barem kod mene)
Zavrsni ispiti se polazu na kraju svake godine i jedino od toga nema nikakve koristi (osim sto se ucenici pate jedno 15 dana)
Uzinu placamo svaki mjesec 45 KM,i s obzirom na tu cijenu hrana nam je odlicna(virsle,makaroni s mesom,riza s mesom i graskom,sendvici,pita.....)
Upisnina je 200 KM,100 KM na pocetku prvog i jos 100 KM na pocetku drugog polugodista.
Ima stvarno svakakvih ucenika.Od sinova premijera pa do obicne radnicke djece.Medjutim u drugoj smjeni (Cambridge program) ima vise tih tatinih sincica)
Ali kad si zatvoren do 2 sata onda ne mozes ti neprestalno da se furas sa svojim parama ili prezimenom.Jos je veca satisfakcija sto ta bogata djeca imaju grozne ocjene,brukaju sebe,svoj polozaj i prezime,ne trude se nimalo (svaka cast izuzecima),dok ovi ucenici slabijeg materijalnog stanja postizu izvrsne rezultate.
Skola ima stroziji program ali se na to navikne i vec nakon pola godine provedene u toj skoli ne bi je sigurno promijenili.
za upis treba jaka stela i laze svako ko kaze da je upao bez stele sa svojim znanjem u tu skolu ma koliko ono bilo.
profesora ima svakakvih.Za neku labavu cetvorku se ne mora mnogo uciti,ali za odlican uspjeh se pravo morate potruditi,svaki dan jedno 5 sati. (barem kod mene)
Zavrsni ispiti se polazu na kraju svake godine i jedino od toga nema nikakve koristi (osim sto se ucenici pate jedno 15 dana)
Uzinu placamo svaki mjesec 45 KM,i s obzirom na tu cijenu hrana nam je odlicna(virsle,makaroni s mesom,riza s mesom i graskom,sendvici,pita.....)
Upisnina je 200 KM,100 KM na pocetku prvog i jos 100 KM na pocetku drugog polugodista.
Ima stvarno svakakvih ucenika.Od sinova premijera pa do obicne radnicke djece.Medjutim u drugoj smjeni (Cambridge program) ima vise tih tatinih sincica)
Ali kad si zatvoren do 2 sata onda ne mozes ti neprestalno da se furas sa svojim parama ili prezimenom.Jos je veca satisfakcija sto ta bogata djeca imaju grozne ocjene,brukaju sebe,svoj polozaj i prezime,ne trude se nimalo (svaka cast izuzecima),dok ovi ucenici slabijeg materijalnog stanja postizu izvrsne rezultate.
Skola ima stroziji program ali se na to navikne i vec nakon pola godine provedene u toj skoli ne bi je sigurno promijenili.
-
Chairman
#336 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
Cuj 5 sati ucenja dnevno...hahaha
Pa medicinu mozes zavrsiti bez problema ako ucis SVAKI dan 5 sati dnevno.Ne bacaj suplje svega ti i ne pokusavaj tim da dignes skolu koja nije nista ispred ostalih u Sarajevu, osim sto ima uniforme,uzine i slicno....
I da, mozes li mi objasniti sta znaci "tatin sincic"..?..Zasto se djeca uspjesnih ljudi vrijedjaju na svakom koraku tim i slicnim izrazima?
Eto Vi iz "radnickih" porodica ste pravi....

Pa medicinu mozes zavrsiti bez problema ako ucis SVAKI dan 5 sati dnevno.Ne bacaj suplje svega ti i ne pokusavaj tim da dignes skolu koja nije nista ispred ostalih u Sarajevu, osim sto ima uniforme,uzine i slicno....
I da, mozes li mi objasniti sta znaci "tatin sincic"..?..Zasto se djeca uspjesnih ljudi vrijedjaju na svakom koraku tim i slicnim izrazima?
Eto Vi iz "radnickih" porodica ste pravi....
- JThomas
#337 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
e i ja bih se složio s ovim komentarom iznad
nema tog faksa koji ne možeš završiti sa sve najboljim ocjenama za 5 sati učenja na dan...a ne prvu bošnjačku
nema tog faksa koji ne možeš završiti sa sve najboljim ocjenama za 5 sati učenja na dan...a ne prvu bošnjačku
- shizim
#338 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
Ak netko moze da mi odg ima li u Prvoj Bosnjackoj ucenika drugih vjera i nacionalnosti?
-
Malaa
#340 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
Zavrsila PBG 2005-te godine....sve ima svoje prednosti mane,pa i ova skola...neke stvari bi promijenila, mozda ipak malo strukturu tih ljudi koji je upisuju...nisu svi guzonjini sinovi,al eto...mada opet u svakoj skoli ima takvih....medjutim, na sve ostalo, stvarno nemam nikakvih zamjerki...
Sto se tice ucenja od 5 sati dnevno, hm....pa vala ne znam sta da kazem...ja iskreno nisam ni u pola toliko ucila, a bila sam odlicna bez problema....ne kazem da sam neka pamet il nesto, al da se treba ucit toliko sati dnevno,nije istina (mozda nekima treba doduse)....neki ni na faxu ne uce toliko....al cinjenica da je prosjek mog razreda na kraju 4tog razreda bio 4,86 dovoljno govori...pa nismo svi toliko vrijedni vala...
Kvalitetna skola sve u svemu, s naglaskom na odgojni karakter i odnos profesora i ucenika...definitvno kao jedna familija na kraju...
Opet ponavljam svaka skola ima svojih prednosti i mana...kvalitet nije upitan...a od nekih prica se jezim...tipa "strogi profesori"..."rigorozan sistem"...."ne moze se ovo ne moze se ono"...ovako onako...i definitvno se slazem da neko ko nije isao u odredjenu pricu, ne bi trebao pricat o istoj....i opet ponavljam neke stvari ce nekome odgovarat neke nece....znaci stvar je do osobe sta hoce od svog obrazovanja....
Ako budete imali kakvih pitanja, slobodno pitajte
Sto se tice ucenja od 5 sati dnevno, hm....pa vala ne znam sta da kazem...ja iskreno nisam ni u pola toliko ucila, a bila sam odlicna bez problema....ne kazem da sam neka pamet il nesto, al da se treba ucit toliko sati dnevno,nije istina (mozda nekima treba doduse)....neki ni na faxu ne uce toliko....al cinjenica da je prosjek mog razreda na kraju 4tog razreda bio 4,86 dovoljno govori...pa nismo svi toliko vrijedni vala...
Kvalitetna skola sve u svemu, s naglaskom na odgojni karakter i odnos profesora i ucenika...definitvno kao jedna familija na kraju...
Opet ponavljam svaka skola ima svojih prednosti i mana...kvalitet nije upitan...a od nekih prica se jezim...tipa "strogi profesori"..."rigorozan sistem"...."ne moze se ovo ne moze se ono"...ovako onako...i definitvno se slazem da neko ko nije isao u odredjenu pricu, ne bi trebao pricat o istoj....i opet ponavljam neke stvari ce nekome odgovarat neke nece....znaci stvar je do osobe sta hoce od svog obrazovanja....
Ako budete imali kakvih pitanja, slobodno pitajte
-
syntax
#341 Re:
Sta bih ja trebo da znam hebrejski, aramejski i grčki jer je Biblija pisana njima? xDseljak_cojek wrote:Nikakve, osim što su se bošnjaci u toku historije susreli sa Islamom (Kur'an je pisan na arapskom jeziku) pa ne žele da odbace taj dio historijsko-kulturnog naslijeđa.Altsa wrote:a kakve veze imaju ova arapska slova sa bosnjacima.
Ajde ajde svako znanje jezika je vrlina, KSC pruza dobro znanje i prima samo ucenike sa odlicnim uspjehom iz osnovnih skola. ne svi KSC, tako je u KSC Travnik, a buduci da se sa diplomom iz KSC-a mozes bez prijemnom upisat CAK u nama dragoj Srbiji, da ne govorim o Hrvatskoj i SLoveniji, onda govori kolko je skola priznata, uostalom u KSC Sarajevo ima dosta Bosnjaka tako da to nije nacionalna skola at all
Katolički školski centar "Don Bosco", Žepče je najsuvremenija tehnicka škola u BiH
Pa tko voli nek izvoli
-
Chairman
#342 Re: Re:
Mozes upisati jer ima predznak "katolicki".syntax wrote:Sta bih ja trebo da znam hebrejski, aramejski i grčki jer je Biblija pisana njima? xDseljak_cojek wrote:Nikakve, osim što su se bošnjaci u toku historije susreli sa Islamom (Kur'an je pisan na arapskom jeziku) pa ne žele da odbace taj dio historijsko-kulturnog naslijeđa.Altsa wrote:a kakve veze imaju ova arapska slova sa bosnjacima.
Ajde ajde svako znanje jezika je vrlina, KSC pruza dobro znanje i prima samo ucenike sa odlicnim uspjehom iz osnovnih skola. ne svi KSC, tako je u KSC Travnik, a buduci da se sa diplomom iz KSC-a mozes bez prijemnom upisat CAK u nama dragoj Srbiji, da ne govorim o Hrvatskoj i SLoveniji, onda govori kolko je skola priznata, uostalom u KSC Sarajevo ima dosta Bosnjaka tako da to nije nacionalna skola at all![]()
Katolički školski centar "Don Bosco", Žepče je najsuvremenija tehnicka škola u BiH
Pa tko voli nek izvoli
-
emra_a
#343 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
nekako cudno slozena recenicauhljug_s_koseva wrote:Citam temu i ne mogu da vjerujem sta ljudi pisu o skoli u koju sam isao-ksc.Kao prvo,nije istina da tu ide ikakva elita,skolarina se ne placa i slobodan je upisat bilo ko.U skoli je bilo djece iz svih nacionalnosti,a najvise iz mjesanih brakova.Skolu financira crkva i nije istina da radi program iz Hrv.A ovo sto je neko napisao da ucenici iz ksc-a prave probleme je van pameti,nikad nije bilo ispada i sukoba sa ucenicima iz bosnjacke.U kantonu sve drzavne skole,premda nemaju nacionalni predznak,su predvidjene za ucenike bosnjacke nacionalnosti,sto je logicno,jer su tu vecina.Naprimjer,svi slave bajram,ali zato kad je bozic ili uskrs,vaskrs itd. ne idu u skolu samo pripadnici nacionalnosti koja slavi blagdan.U drugu ruku,u ksc-u svi slave vecinom katolicke blagdane,ali zato svi slave i bajram.Radi se hrvatski jezik,ali zato nema nikakvog forsiranja i nacionalne netrpeljivosti,sto ne bi mogao reci za druge skole.I prema tome,unatoc nacionalnom predznaku,ksc predstavlja jednu skroz multietnicku i kvalitetnu skolu,sto je cini vrlo rijetkom.Mozda se ne zna,ali i osnivaci sa-x su isli u ksc,kao i neki novinari sa-x.
koliki je procenat nehrvata u KSC? ako nije vjerski orijentisana zasto nosi "katolicki" u svom nazivu?
-
Alfa Kentaur
#344 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
Katolicki Skolski Centar je najbolji primjer segregacije djece po vjerskoj i nacionalnoj osnovi!!
- dottore
#345 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
jest vala kenjas ko medo...ja se upisao bez problema prije 4 godineAura Perez wrote:kenjas ko velika. ja sam je i upisala i zavrsia sa 5.0 a za moje prezime nikad niko nije cuo, nit su moji uzeli u razmatranje da nadju stelu za upis. i pored toga sam bila u prvih trideset. kad ti zagrijes stolicu i spremis taj prijemni, nema te stele koja moze potisnuti tvoj rezultat.AMRICA17 wrote:Ne mogu samo da vjerujem kako mozete pisati o nekoj skoli,kakva je,ako uopce niste ucenici te skole.Ja ne mogu pricati o nekoj drugoj gimnaziji ali o PBG mogu.
a pet sati sam znala uciti samo kad sjednem dan pred test da ucim nesto sto nisam takla od prethodnog (hist, geo najcesce). to sto pises su gluposti.
-
somethings
#346 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
Ne laži.Alfa Kentaur wrote:Katolicki Skolski Centar je najbolji primjer segregacije djece po vjerskoj i nacionalnoj osnovi!!
-
dariomiamigo
#347 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
Ja sam na upisu u gimnaziju imao tri desetke, oko 800 zadataka sam izvježba..i upao bez problema,doduše ne u PBG već u III gim.To je formula za svake škole ,rad ,rad, i rad. poslije nisam radio i čak išao na popravni iz latinskog. Zakon akcije i reakcije.
- travnik
#348 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
U KSC Travnik ide sin pravoslavnog popa Gorana ( ne znam prezime ) iz Travnika. I u istom tom KSC-u djeca do 4. osnovne jedan tjedan rade diktat na latinici, a drugi na cirilici. U koliko skola u FBiH se to jos radi??????? Eto samo malo o "segregaciji".Alfa Kentaur wrote:Katolicki Skolski Centar je najbolji primjer segregacije djece po vjerskoj i nacionalnoj osnovi!!
-
7paviljon
#349 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
pa sto se ljudi pjenite na samu rijec katolicki skolski centar, obicna skola kao i sve ostale...
pa skoro sve skoli u SAD, mislim na jace su katolicke...
I mogu eci ponosan sam sto sam isao u KSC Petar Barbaric u Travniku, izvrsnost je najbitnija u toj skolu a to se pokaze uvijek...
recimo iz moje generacije u Zg na prijemnim smo bili prvi na arhitekturi, medicini, pravu i gradjevini...svi iz istog razreda
pa skoro sve skoli u SAD, mislim na jace su katolicke...
I mogu eci ponosan sam sto sam isao u KSC Petar Barbaric u Travniku, izvrsnost je najbitnija u toj skolu a to se pokaze uvijek...
recimo iz moje generacije u Zg na prijemnim smo bili prvi na arhitekturi, medicini, pravu i gradjevini...svi iz istog razreda
- MoHiKaNaC
#350 Re: Prva Bosnjacka gimnazija
Sestra mi je zavrsila PBG i to kao ucenik generacije. Ona ima samo rijeci hvale o toj skoli iako je na samom pocetku znala i plakati zbog straha da nece uspjeti... Ne radi se ni o kakvoj skoli u kojoj vlada neka spartanska strogoca, samo su sve stvari postavljene na svoje mjesto i za uspjeh je potrebno malo vise truda u odnosu na prosjecne srednje skole.
Sto se tice upisa sa stelom, pretpostavljam da je slicna situacija kao i sa ostalim skolama, pa i fakultetima. Sve zavisi od ucenika i onoga sto pokaze ili ne pokaze. Ukoliko je zaista vrhunski ucenik upisat ce je bez ikakve stele, s druge strane ako mu znanje i nije najjaca strana onda ce sigurno koristiti poneka veza, vezica, konopac, uze...
Sto se tice upisa sa stelom, pretpostavljam da je slicna situacija kao i sa ostalim skolama, pa i fakultetima. Sve zavisi od ucenika i onoga sto pokaze ili ne pokaze. Ukoliko je zaista vrhunski ucenik upisat ce je bez ikakve stele, s druge strane ako mu znanje i nije najjaca strana onda ce sigurno koristiti poneka veza, vezica, konopac, uze...