Protesti u Egiptu

zlajaBHF

#76 Re: Protesti u Egiptu

Post by zlajaBHF »

Lincoln-Burrows wrote:
zlajaBHF wrote: Ja zelim da narod u Egiptu odlucuje o svojoj sudbini.
Zelim da upravljaju svojom drzavom, kao i svi ostali.
Koja to arapska država je primjer ostalima kako da narod odlučuje o svojoj sudbini?
Izvini, i ne zelim te omalozavati, ali ovo pokazuje da ne znas mnogo o toj temi, i onda je naravno tesko postici dijalog.

Ali mogu ti dati svoje misljenje.

Primjera nema......Pa oni su jos uvijek kolonije. Kakav primjer da ti dam?
Da li jos neko misli da niej tako?
Oni su tipicna kolonija.....Dodouse Saudija nije tipicna, jer oni imaju vosok standard, ali su svi okupirani.
Svakoj arapskoj drzavi je mnogo ogranicen nivo nezavisnosti. Neki je nemaju nikako.
Kod njih su jos kraljevi i dozivnotni predsjednici.....nesto sto je na zapadu nestalo prije 150 godina :-)
zlajaBHF

#77 Re: Protesti u Egiptu

Post by zlajaBHF »

jeza u ledja wrote:
zlajaBHF wrote:
Pa Sisija ne podrzava vise od 10% ljudi
Ma ja mislim da je taj broj mnogo mnogo veci, al dobro.

Al definitivno je zalosno da se ne mogu pomaci od ovih diktatora.
No ovo sto si napisao da raju u sustini boli kurac za te ljude dole to je tako jebeno tacno, al svi se satrase da glume najvece humaniste i borce za pravdu.

Jedna stvar s kojom se ne slazem - iako naravno narod zemlje treba sam da odlucuje o svojoj sudbini, to je u praksi malo kompleksnije jer se to cesto svodi na zesce ugnjetavanje, uskracivanje osnovnih sloboda, da ne kazemo sta gore, onih koji su u manjini. Oni koji dobiju vlast shvate to kao priliku za zatvaranje protivnika i jebavanje opozicije u mozak. A ako neko pocne masovno ubijati, protjerivati, zatvarati clanove neke manjine (kao npr Mijanmar), onda smatram da to nije vise samo interna stvar neke zemlje.
Mislis da je vise od 10% ?
Ne znam, ali 10% mi zvuci realno. Mubarak je imao vecu podrsku, ali ne preko 30%. Za vrijeme Mubaraka je bilo vise slobode i ekonomska situacija je bila mnogo bolja. Ne vidim koje grupe ce biti uz Sisija, osim onih koji su na njegovoj sisi.....

Ja mislim da narod treba sam odlucivati o svojoj sudbini, i naravno da ne smije da tlacni manjine. Ali bi volio znati, zasto to spominjes u kontekstu Egipta? Koju manjinu je neko tlacio? Po onome sto ja znam, Egipatske politicke struje nisu ekstremne, barem ne one koje igraju ozbiljniju ulogu.
jeza u ledja

#78 Re: Protesti u Egiptu

Post by jeza u ledja »

zlajaBHF wrote:
Mislis da je vise od 10% ?
Ne znam, ali 10% mi zvuci realno. Mubarak je imao vecu podrsku, ali ne preko 30%. Za vrijeme Mubaraka je bilo vise slobode i ekonomska situacija je bila mnogo bolja. Ne vidim koje grupe ce biti uz Sisija, osim onih koji su na njegovoj sisi.....

Ja mislim da narod treba sam odlucivati o svojoj sudbini, i naravno da ne smije da tlacni manjine. Ali bi volio znati, zasto to spominjes u kontekstu Egipta? Koju manjinu je neko tlacio? Po onome sto ja znam, Egipatske politicke struje nisu ekstremne, barem ne one koje igraju ozbiljniju ulogu.
Mislim da je visestruko vise od 10% jer je nOrod stra' od nove Sirije i generalno eksperimentisanja sa demokracijom. Sad, sta misli vecina, ne znamo, ali znamo da su izglasali MB kad su imali priliku.

Nisam mislio samo na Egipat i kad kazem "manjina" nisam mislio iskljucivo na etnicke/vjerske vec na politicke manjine. Hocu reci da ta drustva imaju problem sa shvatanjem demokracije kao necega sto im daje legitimitet da apsolutno dominiraju politickim procesom za vrijeme vladavine. Naravno to ne znaci da demokratiju ne trebaju ganjati, ali ocigledno taj proces ne moze ici bez trzavica. Konstantnim nasilnim preuzimanjem vlasti nece nikad izaci na pravi put, tj. samo odgadjaju neminovno. U Tunisu donekle uspjesno opstaje parlamentarna demokracija evo vec 5-6 godina. U Sudanu i u Alziru su nedavno, bez puno medjunarodne pompe, skinuli dva diktatora. Jednostavno to je u naravi ljudi da hoce smjenu vlasti.
zlajaBHF

#79 Re: Protesti u Egiptu

Post by zlajaBHF »

jeza u ledja wrote:
Mislim da je visestruko vise od 10% jer je nOrod stra' od nove Sirije i generalno eksperimentisanja sa demokracijom. Sad, sta misli vecina, ne znamo, ali znamo da su izglasali MB kad su imali priliku.

Nisam mislio samo na Egipat i kad kazem "manjina" nisam mislio iskljucivo na etnicke/vjerske vec na politicke manjine. Hocu reci da ta drustva imaju problem sa shvatanjem demokracije kao necega sto im daje legitimitet da apsolutno dominiraju politickim procesom za vrijeme vladavine. Naravno to ne znaci da demokratiju ne trebaju ganjati, ali ocigledno taj proces ne moze ici bez trzavica. Konstantnim nasilnim preuzimanjem vlasti nece nikad izaci na pravi put, tj. samo odgadjaju neminovno. U Tunisu donekle uspjesno opstaje parlamentarna demokracija evo vec 5-6 godina. U Sudanu i u Alziru su nedavno, bez puno medjunarodne pompe, skinuli dva diktatora. Jednostavno to je u naravi ljudi da hoce smjenu vlasti.
Dobro, ako tako gledas, onda je preko 10%
Ne vjerujem da se ljudi boje nove Sirije i misim da to u Egiptu nije relano. U Siriji imas Site, Sunite, Kurde, Alevite.....U Egiptu nemas takve razlike. Vise se radi o ideoloskim razlikama, ali ne vidim kako moze doci do rata kao u Siriji.

Ono sto se moze desiti je odmazda rezimskog aparata, i sigurno su spremni pobiti mnogo ljudi ako bude potrebno da ostanu na vlasti. I toga se ljudi boje, inace bi izasli na ulice. Ali tamo su ljudi svjesni kakvi ih ljudi vode, i jedva cekaju da ih sklone. MB je dobio vlast, ali su bili neiskusni i nevjesti da
naprave balansu, koja bi zadovoljila sviju, ali mislim da su se ljudi pokajali sto su izasli na ulice protiv MB-a jer im je sad sloboda mnogo vise ogranicena.
Ekonomija je prica za sebe, jer je mnogo gore nego za vrijeme Mubaraka, a za vrijeme Mubaraka je ekonomija bila dno....Zamisli kako je sad.
Mislim da je toliko lose, da ce ljudima uskoro doci preko glave, i da ce izaci na ulice i po cijenu mira.....

Generalno gledajuci, u pravu si za mentalitet ljudi i zelju za smjenama, ali sa druge strane, nigdje manje nije bilo smjena nego kod njih :)

Ljudi u Tunisu su na malo vecem intelektualnom nivou od ostatka Arapskog svijeta, pa zato i ide ovako....
jeza u ledja

#80 Re: Protesti u Egiptu

Post by jeza u ledja »

Ja mislim da je vjerovatno vise do ekonomije nego sto se misli, i da je to bio slucaj kod svih ovih protesta. A narod nije bio strah da izadju na ulice ni protiv Mubaraka, ni protiv Mursija. Ne vjerujem da bi ih bilo ni sad.

Nije samo u Siriji izbio belaj. Libija, Irak, Jemen, sve neki etnicko-vjersko-plemenski ratovi, naravno sa primjesama iz vana. Ubjedljivo najveca krscanska populacija na BI je tamo.

U Tunisu je vjerovatno prosjek obrazovanja dosta veci, ali Egipat je intelektualni centar arapskog svijeta.

Neki ljudi su se pokajali, nekima je drago. Ne znam pravo da ti kazem, steta, al eto tako je kako je. Svi ti diktatori na kraju zavrse ili u zatvoru ili u kakvom kanalu. U najboljem slucaju protjerani negdje vani. Mozda je to jedan od razloga sto se tako cvrsto drze dobijene vlasti? :D :-) Ja im zelim da nadju najbolja rjesenja, al mrka kapa mescini.
zlajaBHF

#81 Re: Protesti u Egiptu

Post by zlajaBHF »

jeza u ledja wrote:Ja mislim da je vjerovatno vise do ekonomije nego sto se misli, i da je to bio slucaj kod svih ovih protesta. A narod nije bio strah da izadju na ulice ni protiv Mubaraka, ni protiv Mursija. Ne vjerujem da bi ih bilo ni sad.

Nije samo u Siriji izbio belaj. Libija, Irak, Jemen, sve neki etnicko-vjersko-plemenski ratovi, naravno sa primjesama iz vana. Ubjedljivo najveca krscanska populacija na BI je tamo.

U Tunisu je vjerovatno prosjek obrazovanja dosta veci, ali Egipat je intelektualni centar arapskog svijeta.

Neki ljudi su se pokajali, nekima je drago. Ne znam pravo da ti kazem, steta, al eto tako je kako je. Svi ti diktatori na kraju zavrse ili u zatvoru ili u kakvom kanalu. U najboljem slucaju protjerani negdje vani. Mozda je to jedan od razloga sto se tako cvrsto drze dobijene vlasti? :D :-) Ja im zelim da nadju najbolja rjesenja, al mrka kapa mescini.
Naravno da je do ekonomije, jer ako je ekonomija kako treba, covjek ce teze izaci na ulicu da rizikuje zivot.

Mubarak nije ni blizu bio okrutan kao Sisi, a Mursi ne znam da je uopste korsitio silu protiv naroda....Sisija se mnogo vise boje....Pa pobili su 1000 ili 2000 ljudi tokom demonstracija u Kairu....Uvit ce ih 30.000 ako bude trebalo.

Jemen i Sirija su mnogo drugaciji od Egipta.... Libija se moze usporediti, i tamo rat nije ni blizu onog u Jemenu ili Siriji.

Egipat ima 70% nepismenih ljudi, ali i respektabilnu intelektualni sloj.....i zato mislim da ima nade za njih. Problem je sto Amerika nikad nece dopustiti razvoj Egipta.....Bili bi prvelika opasnost za Americke interese u regionu, kad bi stekli politicku nezavisnost i razvili se u ekonomskom i tehnoloskom smislu.
Ljuci

#82 Re: Protesti u Egiptu

Post by Ljuci »

Ako se vojska u Egiptu pobuni oni ce moci da uklone Sisija sa vlasti. Sisi je najgora moguca opcija za Egipat i on je za razliku od Mursija diktator. Mursi nije bio diktator i bio je nesto slicno Erdoganu u Turskoj. Egipat je mogao da se razvije da je ostao Mursi.
jeza u ledja

#83 Re: Protesti u Egiptu

Post by jeza u ledja »

zlajaBHF wrote:
Naravno da je do ekonomije, jer ako je ekonomija kako treba, covjek ce teze izaci na ulicu da rizikuje zivot.

Mubarak nije ni blizu bio okrutan kao Sisi, a Mursi ne znam da je uopste korsitio silu protiv naroda....Sisija se mnogo vise boje....Pa pobili su 1000 ili 2000 ljudi tokom demonstracija u Kairu....Uvit ce ih 30.000 ako bude trebalo.

Jemen i Sirija su mnogo drugaciji od Egipta.... Libija se moze usporediti, i tamo rat nije ni blizu onog u Jemenu ili Siriji.

Egipat ima 70% nepismenih ljudi, ali i respektabilnu intelektualni sloj.....i zato mislim da ima nade za njih. Problem je sto Amerika nikad nece dopustiti razvoj Egipta.....Bili bi prvelika opasnost za Americke interese u regionu, kad bi stekli politicku nezavisnost i razvili se u ekonomskom i tehnoloskom smislu.
Aaa, znaci Amerika je kriva. :-)

Ok, nisam te odmah skonto. :roll:
zlajaBHF

#84 Re: Protesti u Egiptu

Post by zlajaBHF »

jeza u ledja wrote:
zlajaBHF wrote:

Mozes li mi reci sta sam pogresno napisao ?

O kakvoj krivici pricas? Ovdje se radi o interesima. Bliski istok je posao mnogo stabilniji od kako je Egipat oslabio....Zamisli kako bi bilo da je Egipat recimo na nivou Turske, ekonomski i vojno. I da njima vladaju Egipcani, kao recimo Turci Turskom. Reci mi kakva bi situacija bila u tom dijelu svijeta.
Haj malo razmisli....
jeza u ledja

#85 Re: Protesti u Egiptu

Post by jeza u ledja »

zlajaBHF wrote:
jeza u ledja wrote:
zlajaBHF wrote:

Mozes li mi reci sta sam pogresno napisao ?

O kakvoj krivici pricas? Ovdje se radi o interesima. Bliski istok je posao mnogo stabilniji od kako je Egipat oslabio....Zamisli kako bi bilo da je Egipat recimo na nivou Turske, ekonomski i vojno. I da njima vladaju Egipcani, kao recimo Turci Turskom. Reci mi kakva bi situacija bila u tom dijelu svijeta.
Haj malo razmisli....
Zar je Bliski Istok stabilniji? Fakat nisam upratio....od silnih ratova. :-)

Americi jeste potrebna stabilnost, plus naravno prijateljski nastrojena vlada. A sirotinja i stalno mijenjanje vlasti je sve samo ne stabilnost. Eto da nije Amerike Egipat bi se razvio...mislim to je tako djecije... :-) i daje izgovor sve i jednom lideru ili potencijalnom lideru da tlaci svoj narod. Strah od vanjskih neprijatelja, to je glavna postapalica svim diktatorcicima sirom svijeta.
exliberal-ex

#86 Re: Protesti u Egiptu

Post by exliberal-ex »

Ljuci wrote:Sisi je ukinuo demokraciju u Egiptu i ta se sloboda mora vratiti narodu. Njemu se mora suditi za zlocine kao i neovisnu istragu Mursijeve smrti. Egipat ne lici na islamsku zemlju i to se mora popraviti. Egipat se treba urediti po modelu Turske u kojoj funkcionira islamska demokracija i ono sto je vazno je da se trebaju porusiti piramide koje su sagradjene od paganskog Egipta a u islamskoj zemlji nema mjesta za paganske gradjevine. Umjesto piramida se trebaju izgraditi dzamije u kojima ce se moliti muslimani a turizam Egipta zavisi od bezbjednosti Egipta a ne od piramida.
Neznam dal se zajebavas ili ozbiljno govoris....ako se zajebavas svaka cast za stil....ako ozbiljno mislis onda :run:
Ljuci

#87 Re: Protesti u Egiptu

Post by Ljuci »

exliberal-ex wrote:
Ljuci wrote:Sisi je ukinuo demokraciju u Egiptu i ta se sloboda mora vratiti narodu. Njemu se mora suditi za zlocine kao i neovisnu istragu Mursijeve smrti. Egipat ne lici na islamsku zemlju i to se mora popraviti. Egipat se treba urediti po modelu Turske u kojoj funkcionira islamska demokracija i ono sto je vazno je da se trebaju porusiti piramide koje su sagradjene od paganskog Egipta a u islamskoj zemlji nema mjesta za paganske gradjevine. Umjesto piramida se trebaju izgraditi dzamije u kojima ce se moliti muslimani a turizam Egipta zavisi od bezbjednosti Egipta a ne od piramida.
Neznam dal se zajebavas ili ozbiljno govoris....ako se zajebavas svaka cast za stil....ako ozbiljno mislis onda :run:
Ja ne znam cemu sluze piramide? Egipat treba vratiti islamski duh a ne da se sirom te zemlje prostiru paganske gradjevine. To je i u interesu jevreja jer ti isti Faraoni su proganjali jevreje i cemu cuvati njihove grobnice? Egipat se treba okititi mnogbrojnim dzamijama u kojima ce se muslimani klanjati i gdje ce svaki musliman imati osjecaj islamskog duha. Sisi je zlocinac i on trea otici sa vlasti jer je urusio islamsku demokraciju. To se ne moze oprostiti.
arzuhal

#88 Re: Protesti u Egiptu

Post by arzuhal »

Ljuci wrote:
exliberal-ex wrote:
Ja ne znam cemu sluze piramide? Egipat treba vratiti islamski duh a ne da se sirom te zemlje prostiru paganske gradjevine. To je i u interesu jevreja jer ti isti Faraoni su proganjali jevreje i cemu cuvati njihove grobnice? Egipat se treba okititi mnogbrojnim dzamijama u kojima ce se muslimani klanjati i gdje ce svaki musliman imati osjecaj islamskog duha. Sisi je zlocinac i on trea otici sa vlasti jer je urusio islamsku demokraciju. To se ne moze oprostiti.
Ili si Darko Trifunović ili te on plaća da ovo pišeš. Nemoj reći da džaba ovo radiš?
zlajaBHF

#89 Re: Protesti u Egiptu

Post by zlajaBHF »

Pa iako je nestabilan i dalje, nije odavno bilo rativa izmedju drzava. Jak Egipat bi bio prijetnja Americkim saveznicima u regionu.

Ko je rekao da bi se Egipat razvio da nije Amerike? :-)
exliberal-ex

#90 Re: Protesti u Egiptu

Post by exliberal-ex »

Ljuci wrote:
exliberal-ex wrote:
Ti bi isto ko talibani kad su minirali I srusili one statue bude koje su bile stare hiljade godina I koje su napravljene prije pojave islama...isto kao sto je isil ravnao ostatke rimskog carstva.
Znaci sve sto je napravljeno cak I prije pojave islama se rusi ako nije po pravilima, cudi me da sa takvim razmisljanjem nisi zavrsio kod brace u kalifatu….ili je sigurnije kriti se ovako iza monitora :wink:
A_A_AKCIJA

#91 Re: Protesti u Egiptu

Post by A_A_AKCIJA »

Po pričama Egipćana koje poznajem, Sisi je samo nastavak Mubarakovog režima. Sve je ostalo isto.

To znači, da je vlast koncentrirana u vojsci. Sve najveće firme su vojne, a direktori moćni generali. Naša korupcija naspram njihove je nula.
Prijatelj mi priča da je najnormalnija scena da se na gradilištu pojavi jedinica vojske, potpuno naoružana i da traže da dobiju i odrade neki posao. Tu nema nekih pregovora :) .

To sve rezultira apsolutnom nekompetentnošću osoba koje su na poslovnim pozicijama. Ja sam pokušavao samo uspostaviti kontakt sa, na papiru, jako ozbiljnom firmom, a sve radi još ozbiljnijeg posla. Ukratko, web stranice, emailovi i telefoni su misaona imenica. Pokušajte zamisliti da mi niko nije odgovorio ni na jedan vid komunikacije. Čak sam i tim Egipćanima dao da mi srede kontakt ili sastanak, ali ćorak.

Dakle, država decenijama pod kontrolom vojske. Muslimansko Bratstvo, takođe nije neka sreća, imajući u vidu njihove metode, demokretskim putem do ukidanja demokratije.

Zemlja pod kontrolom stranih sila, koja moć održava vojskom, a tu vojsku sponzoriraju svi. I Amerikanci, ali i Rusi im uvaljuju ogromne količine oružja. Ne mogu ni zamisliti nivoe korupcije u svemu tome, kada se svi krenu ugrađivati.

Dakle, Egipćani imaju zašto demonstrirati, ali su im alternative tanke.
Kikibombona

#92 Re: Protesti u Egiptu

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote:Po pričama Egipćana koje poznajem, Sisi je samo nastavak Mubarakovog režima. Sve je ostalo isto.

To znači, da je vlast koncentrirana u vojsci. Sve najveće firme su vojne, a direktori moćni generali. Naša korupcija naspram njihove je nula.
Prijatelj mi priča da je najnormalnija scena da se na gradilištu pojavi jedinica vojske, potpuno naoružana i da traže da dobiju i odrade neki posao. Tu nema nekih pregovora :) .

To sve rezultira apsolutnom nekompetentnošću osoba koje su na poslovnim pozicijama. Ja sam pokušavao samo uspostaviti kontakt sa, na papiru, jako ozbiljnom firmom, a sve radi još ozbiljnijeg posla. Ukratko, web stranice, emailovi i telefoni su misaona imenica. Pokušajte zamisliti da mi niko nije odgovorio ni na jedan vid komunikacije. Čak sam i tim Egipćanima dao da mi srede kontakt ili sastanak, ali ćorak.

Dakle, država decenijama pod kontrolom vojske. Muslimansko Bratstvo, takođe nije neka sreća, imajući u vidu njihove metode, demokretskim putem do ukidanja demokratije.

Zemlja pod kontrolom stranih sila, koja moć održava vojskom, a tu vojsku sponzoriraju svi. I Amerikanci, ali i Rusi im uvaljuju ogromne količine oružja. Ne mogu ni zamisliti nivoe korupcije u svemu tome, kada se svi krenu ugrađivati.

Dakle, Egipćani imaju zašto demonstrirati, ali su im alternative tanke.
Da se konacno, po prvi put, kada su u pitanju vanjskopoliticke teme, slozim sa ovim covjekom. :thumbup:

Sve napisano za Sisija i vladavinu vojske je istina. Mislim da vojska upravlja sa 30% ekonomije sto je nevjerovatan podatak. Ogromna moc.

...

Muslimansko bratstvo nije nikakva alternativa. Stavise, njihova vladavina bi oznacila put unazad i dugorocno bi bilo jos gore.

...

Jedina sreca u nesreci, u snazi koju vojska ima, je ta sto je Egipat izbjegao gradjanski rat. Da je egipatska vojska bila kao sirijska, odana vodji (Mubaraku), gradjanski rat bi bio neminovnost. Da je Egipat planuo, sirijski rat bi naspram toga izgledao kao djecija igrica. Hvala nebesima sto se nije desilo.

...

Tesko je napraviti iskorak kada je stanovnistvo neobrazovano, kada nema drustvene odgornosti, kada su demokratski principi na niskom stepenu razvoja. Egipatski narod jednostavno nije spreman. Oni su danas na nivou kakvom su bili Francuzi prije 150-200 godina. Proteci ce jos dosta Nila dok egipatski narod sazrije za novi sistem.
Haman2

#93 Re: Protesti u Egiptu

Post by Haman2 »

Na slican nacin otisao je Mubarak. Izabran je novi predsjednik, kasnije strpan u zatvor a onda je dosao mozda jos veci diktator od Mubaraka. Jednostavno, medjunarodna zajednica tamo zeli diktatora.
Hafis

#94 Re: Protesti u Egiptu

Post by Hafis »

A inače su dole tradicionalno naviknuti na liberale i socijaldemokrate koji su se naizmjenično smjenjivali na vlasti.
Haman2

#95 Re: Protesti u Egiptu

Post by Haman2 »

U svim arapskim zemljama instalirani su rezimi po zeljama Zapada. Gdje nije tako, tu se odmah vrse smjene.
Hafis

#96 Re: Protesti u Egiptu

Post by Hafis »

Pa oni i ne znaju drugačije živjeti nego u totalitarnim režimima. Doduše, neki imaju i privid postojanja pluralističkog društva, ali se radi o klasičnim režimima. Bilo da su monarhije ili nasljedne vojne hunte.
E sad, ne moraju svi ti režimi uvijek biti loši, postoje čak i neki svijetli primjeri.

Konkretno - Egipat. Od stjecanja neovisnosti je pod klasičnim totalitarnim režimima. Počevši od vremena apsolutne kraljevine, pa do dolaska Nasera i doba vojnih diktatura i sve tako do današnjih dana.
Haman2

#97 Re: Protesti u Egiptu

Post by Haman2 »

Tako danas izgleda, samo trebamo znati zasto? Ako ne znamo, onda razmisljamo povrsno i izvodimo proizvoljne zakljucke.
Hafis

#98 Re: Protesti u Egiptu

Post by Hafis »

Takav ih grah zapao. Počevši od Mauritanije pa sve do Iraka, od Alžira do Sudana.
Je li to sve ovisi od međunarodne zajednice ili ima nešto krivnje i do njih samih, to ne bi ni Moša Pijade i Koča Popović skupa s Ivanom Ribarom i Edvardom Kardeljom skontali da ih 30 godina staviš u Lepoglavu samo da o tome mozgaju.
Haman2

#99 Re: Protesti u Egiptu

Post by Haman2 »

Mazes "Takav ih grah zapao" . U svijetu se nista ne desava slucajno, sve se radi sa nekom namjerom. Neke namjere lako shvatimo a neke tesko. Zasto su u svim aprapskim zemljama na vlasti diktatori nije tesko odgonetnuti. Diktatori mahom rade za interese velikih a to su prije svega kraljevi, carevi, sahovi, generali - doktatori itd. Jedan francuski kralj je jos davno napisao uputsvo kako vladati islamskim zemljema i zasto. Tu je odgovor zasto je ovakvo stanje u arapskim i slamskim zemljama.
Hafis

#100 Re: Protesti u Egiptu

Post by Hafis »

Haman2 wrote:Mazes "Takav ih grah zapao" . U svijetu se nista ne desava slucajno, sve se radi sa nekom namjerom. Neke namjere lako shvatimo a neke tesko. Zasto su u svim aprapskim zemljama na vlasti diktatori nije tesko odgonetnuti. Diktatori mahom rade za interese velikih a to su prije svega kraljevi, carevi, sahovi, generali - doktatori itd. Jedan francuski kralj je jos davno napisao uputsvo kako vladati islamskim zemljema i zasto. Tu je odgovor zasto je ovakvo stanje u arapskim i slamskim zemljama.
Džaba, činjenice govore drugačije.
Ne radi se o problemima s demokracijom u nekoliko arapskih država, već se može se reči da je to pravilo kada su te države u pitanju.
Postoji upliv velikih sila u održavanju kritičnih režima u nekima od tih država (zbog njihove nafte ili geopolitičkog položaja), ali da postoji nečiji interes da drži u feudalnom dobu neke marginalne zemlje (npr. Čad, Mauritanija, Niger, i desetine drugih), to nema nikakve logike.
Jednostavno, ta društva su još civilizacijski na razini europskih država u doba inkvizicije. A još ih čekaju nacionalni preporodi, građanske revolucije, odvajanje religije od države i njeno postavljanje na mjesto koje zaslužuje, i ostale dječije bolesti koje je zapadni svijet davno prebolovao.
Post Reply