PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Mr. Meho

#551 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Mr. Meho »

pshhh wrote:
Mr. Meho wrote: Ne radi se ovdje milostinji ili nagradama borcima, ovdje ima i stecenih prava koje im niko ne smije oduzeti.
Sta je sa pravima demobilisanih boraca koji nakon rata nisu nista trazili od ove drzave, vec su se uhvatili posla, studiranja ili su otisli vani?

I oni su bili borci nisu marsovci pa nista ljudi ne traze. Sta je sa njihovim pravima?

Odgovori mi na to pitanje. :x
Odgovoricu ti naravno. Svaka cast svakome ko je tako uradio. Ali ovdje se radi o pravima. Tvoja je licna stvar hoces li se ti njih odreci ili neces. Neko je imao mogucnost, rodbinske veze i druge stele, mogucnosti da ode vani ili da studira. A mnogi od njih su ostali bez icega, jedva spajajuci kraj s krajem, bez ikakve realne mogucnosti zaposlenja. Drzava ih je ostavila na cjedilu. Oni nisu mogli bez tih naknada sve i da su htjeli!

Ti se mozes uvijek odreci i svoje obicne penzije, mozes se odreci i dijela plate, mozes duplo placati porez, to je tvoje pravo, ali borac koji koristi stecena prava nije nikakav kriminalac, nije niko koga treba pljuvati i govoriti o njemu ovako ruzno kako ti radis. Opet kazem, sram te i stid bilo i da Bog da se nasao u njihovoj situaciji pa da tebe neko ovako pljuje.
parkaš

#552 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by parkaš »

Mr. Meho wrote:
parkaš wrote:E upravo to! Ne dotice me nesto puno ova tematika inace ali slazem se za invalide porodice poginulih.....Borci? Sta treba naplatiti svoj patriotizam i od njega zivjeti? Treba zasukati rukave i pokusati sebi zaraditi. A i malo li je 2000 mjesecno pa neka su i ukupna primanja....
Cuj naplatiti patriotizam! Boze sacuvaj. Nek te je stid sta pricas! Ti ljudi su ti omogucili da sad mozes baljezgat po internetu. Oni su se borili za ovu zemlju, za svoj narod, za svoju porodicu. Nakon rata je drzava morala da im pomogne da se zaposle, da obezbijede svoju egzistenciju. Oni bi najsretniji bili da mogu zaraditi svoju marku, draza bi im bila od ministarskih plata. Ali ostavljeni su na cjedilu. Ko ce onako iz cista mira zaposliti nekog tamo bivseg borca koji je 4 godine samo drzao pusku u ruci, jos je mozda ranjavan i nesposoban za neku vrstu posla, mozda ima PTSP, mozda su mu najbolje godine prosle u rovu...

I ti ces nekom govoriti koliko mu je puno ili nije. Jel puno majci sehida kojoj su recimo preostala 2 sina invalidi, koji imaju jos zene i 5 djece i svi zive u oronuloj kucici. Za njih 10 je puno 2.000 jelde? Niti se mogu zaposliti niti si mogu kupiti proteze, niti mogu skolovati djecu, da Bog da da ih i prehrane. I opet, borci su to sami od sebe predlozili, dali nesebicno od sebe, kao sto su i od prvog dana stali u odbranu ove zemlje. I umjesto da sva ta silna drzavna administracija podnese isti teret, oni su se samo "kulturno" izvukli i opet ostavili borce na cjedilu.

A ti i slicni poltroni cete ih nastaviti pljuvati i nazivati svakakvim imenima. Sram te i stid bilo! Fuj!
MisterMeho, bezveze se palis a i ne citas dobro.
Za ranjene i porodice poginulih nista nisam rekao.
Druga stvar, jesu li mozda i meni prosle najbolje godine u rovu? Ili tebi? Ko ti je kriv za to?
Tvoj i moj izbor. Obaveza nam je bila da nastavimo sa koliko toliko normalnim zivotom. Naravno, obaveza drzave je da pomogne maksimalno, ali ako nesto ne ide kako treba ajmo paliti opet ko ga jebe?
Ja sam recimo borac, radim na viljuskaru za 500 KM, zena mi radi za 400 KM.
Dvoje djece. ALO 900 KM??? O tome ti pricam mnogo manje para ljudi imaju a isto su zasluzili kao i svi, ali dosta njih ne ide da rusi nego radi crnci i mozda uspije jebat zenu ako ne bude umoran od posla i ako je zatekne budnu!
Ove org su dovele balavce satro borce da ruse zgradu i kamenuju ambasadu u po Sarajeva?
Kontas li ti mene MisterMeho???
Slabo cini mi se....
pshhh

#553 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by pshhh »

Mr. Meho wrote:
pshhh wrote:
Mr. Meho wrote: Ne radi se ovdje milostinji ili nagradama borcima, ovdje ima i stecenih prava koje im niko ne smije oduzeti.
Sta je sa pravima demobilisanih boraca koji nakon rata nisu nista trazili od ove drzave, vec su se uhvatili posla, studiranja ili su otisli vani?

I oni su bili borci nisu marsovci pa nista ljudi ne traze. Sta je sa njihovim pravima?

Odgovori mi na to pitanje. :x
Odgovoricu ti naravno. Svaka cast svakome ko je tako uradio. Ali ovdje se radi o pravima. Tvoja je licna stvar hoces li se ti njih odreci ili neces. Neko je imao mogucnost, rodbinske veze i druge stele, mogucnosti da ode vani ili da studira. A mnogi od njih su ostali bez icega, jedva spajajuci kraj s krajem, bez ikakve realne mogucnosti zaposlenja. Drzava ih je ostavila na cjedilu. Oni nisu mogli bez tih naknada sve i da su htjeli!

Ti se mozes uvijek odreci i svoje obicne penzije, mozes se odreci i dijela plate, mozes duplo placati porez, to je tvoje pravo, ali borac koji koristi stecena prava nije nikakav kriminalac, nije niko koga treba pljuvati i govoriti o njemu ovako ruzno kako ti radis. Opet kazem, sram te i stid bilo i da Bog da se nasao u njihovoj situaciji pa da tebe neko ovako pljuje.
Meho nisi citao sta sam pisao ...

Problem su borci koji su zaposleni i rade a traze da im drzava isplacuje neke naknade ...

Nisu problem sehidske familije, invalidi i nezaposleni borci ... njima treba dati i pomoci ih.

Problem je primanje naknada po vise osnova onih boraca koji su vec zaposleni ... kontas?

Zbog ove nepravde su male naknade onima kojima je novac zaista potreban. Ima dosta ublehasa moj Meho.

To ti govorimo ...
Mr. Meho

#554 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Mr. Meho »

Ma ti uopste ne kontas. Takvih ima u promilima. Vi baratate jednim podatkom, koji se odnosi na ukupna primanja i koji ce uticati i na porodice sehida i poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Ovih koji rade i primaju neke naknade pa sve ukupno prelazi 2.000 ima samo u promilima, ne mozete pljuvati po svim borcima i nazivati ih neradnicima, lezihljebovicima, parazitima i slicnim bljuvotinama zato sto se nisu mogli zaposliti i obezbijediti sebi i svojim porodicama egzistenciju. Ova drzava ima obavezu da tim ljudima obezbjedi ako nista dostojanstvo, da im da mogucnost zaposlenja, da im pomogne da sami sebi pomognu. Nece drzava propasti zbog boraca i njihovih primanja. Eto oni su prvi predlozili uvodjenje cenzusa, ali svima. Vlada je zauzvrat samo podigla sebi plate i njima uvela cenzus. Zar najcasniji dio ovog drustva treba iskljucivo da snosi teret ove krize? Zasto to ne bi uradili svi ostali po istom principu? Zasto samo borci?

Dakle jos jednom, ne bore se borci za ukidanje cenzusa vec za njegovo uvodjenje za sve budzetske korisnike! Sta je tu lose? Zar zbog toga zasluzuju ove pogrdne nazive? Zar im je to hvala?
Luisa

#555 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Luisa »

komi wrote::mrgreen: jel spomenut zlaja kao organizator

sjećate se kad su borci govorili da će svojim tjelesima braniti vladu kantona protiv plaćeničkih demostranata u vezi s denisom :cry: :cry: :cry:

Opet se Denis uvlaci u razgovor?

De ba ohladi vise, borci su branili grad i drzavu, bili su topovsko meso za iste guzo..e i prestanimo sa pljuvanjem po njima. :sad:
nosara

#556 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by nosara »

Kad ce se boracke kategorije pobunit na cinjenicu da moje dijete, 100% neratni invalid, ima mjesecno pet puta manje invalidninu nego 100% rvi...?
Da li postoji svijest kod boracke populacije da su do sada dijelili sredstva ukradena neratnim invalidima...?
Da li misle da ce, ako ostvare ono sto su zacrtali, zakinuti vladajucu bagru, ili moje dijete, koje ce dobit jos manje, da bi se rusenje zaustavilo...?

Uostalom, zar cenzus nije uveden samo dobitnicima priznanja...?
Last edited by nosara on 22/04/2010 10:40, edited 1 time in total.
Corto Maltese

#557 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Corto Maltese »

Mr. Meho wrote: Cuj naplatiti patriotizam! Boze sacuvaj.
Upravo tako. Bože nas sačuvaj od tih što pokušavaju naplatiti patriotizam.
Mr. Meho wrote: I ti ces nekom govoriti koliko mu je puno ili nije. Jel puno majci sehida kojoj su recimo preostala 2 sina invalidi, koji imaju jos zene i 5 djece i svi zive u oronuloj kucici. Za njih 10 je puno 2.000 jelde? Sram te i stid bilo! Fuj!
Nije joj puno. Upravo zbog toga veća ljaga pada na Rađu, Patkovića, Karića i ostale, zdrave, i radno sposobne. Jer, krijući se iza te majke i ostalih kojima je pomoć zaista potrebna, traže sebi šićara. Sram ih i stid bilo! Fuj!
pshhh

#558 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by pshhh »

Corto Maltese wrote:
Mr. Meho wrote: I ti ces nekom govoriti koliko mu je puno ili nije. Jel puno majci sehida kojoj su recimo preostala 2 sina invalidi, koji imaju jos zene i 5 djece i svi zive u oronuloj kucici. Za njih 10 je puno 2.000 jelde? Sram te i stid bilo! Fuj!
Nije joj puno. Upravo zbog toga veća ljaga pada na Rađu, Patkovića, Karića i ostale, zdrave, i radno sposobne. Jer, krijući se iza te majke i ostalih kojima je pomoć zaista potrebna, traže sebi šićara. Sram ih i stid bilo! Fuj!
Tako je i o tome svi mi govorimo radi se o nevjerovatnom licemjerstvu i licnom interesu pojedinaca.

A politicari su posebna prica vanserijska.
Željezničar

#559 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Željezničar »

Prvo su odbili cenzus od 400,00 po članu, a sad im ne paše i cenzus od 2000,00 po porodici. Rađo ima primanja 3000,00 KM, Karić ima penziju 1300,00 KM, plus poslanički paušal i naknadu za presjedanje Savezom demobilisanih boraca. Čime su to oni ugroženi? Ono divljanje jučer neću uopće da komentiram,ali znakovito je da su i jedan i drugi članovi ŠBBKBB.
Mr. Meho

#560 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Mr. Meho »

Corto Maltese wrote:
Pa u cemu je problem? Eto ukinuce njima te naknade i zdravo. A hoce li ih ukinuti Mujezinovicu? Hoce malo sutra. Sto se isti princip ne primjeni na sve. Borci samo hoce jednakopravnost. Nek svi podnesu teret krize jednako!

Ti si mozda imao srecu pa si se snasao poslije rata, ali hiljade ih nisu bili te srece. Nisu svi u Sarajevu, ima ih u mjestima gdje je sve poruseno, koji su ostali bez igdje icega. Umjesto takvih ti ces radije kao reprezent boracke populacije prikazati jedan promil koji uopste nije reprezentativan.
hamza_sa

#561 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by hamza_sa »

zeko071 wrote: Ispunjeni in svi uslovi sa jucerasnjom uredbom vlade. prema premijeru, hiljadu korisnika ce ostati bez beneficija jer imaju primanja vise od 2000 KM. ali opet protesti?

Ratni sam invalid i juce nisam ucestvovao u protestima, ali ne zato sto nisam htjeo, nego nisam zdravstveno sposoban za to.

Zahtjevi nisu ispunjeni niti ce to ikada biti.

Borci ne traze nista drugo nego ono sto bi u ovoj drzavi trebalo svi da traze. O cemu se radi. Nije pitanje ovdje primanja pojedinih (Radzo, Patkovic) koji vjerovatno u kucnom budzetu imaju primanja veca od 2000 KM. Prije 15 dana vlada je donijela uredbu o prihodovnom cenzusu na iznos od 400 KM, dok je ova od prije dva dana sa iznosom od 2000 KM samo priprema da se sva prica oko ovih protesta okrene protiv boraca.

Uredbu o prihodovnom cenzusu u visini od 400 KM borci su prihvatili bez pogovora, ali samo pod uslovom da se cenzus uvede za sve budzetske korisnike, pa tako i na plate izabranih duzosnika u Federaciji. Drugim rijecima da teret krize snose svi podjednako, a ne samo borci, sto vlada na celu sa Mujezinovicem nije prihvatila.

Sjetite se samo neuspjelog pokusaja da se zakon o placama u Federaciji progura na Parlamentu, u zadnjem momentu od zadanog roka od strane MMF-a. Hajde sto nakon neizglasavanja nije u drzavi nista propalo, sto Mujezniovic ima obicaj reci ako se nesto ne usvoji, a postavljeno je od strane MMF-a, nego je i to juce i par dana ranije svaljivano na borce i govorilo se da je to jedan od razloga za proteste.

Samo da vas napomenem da je tim zakonom o platama predvidjeno da osnovica za obracun iste bude oko 390 KM, a Mujezinovic je u istom za sebe predvidjao koeficijent 10, sto bi prostom matematickom racunicom znacilo da bi on samo pocetnu platu imao oko 3900 KM. Pored toga njihove plate bi bile uskladjivane sa troskovima zivota u Federaciji, dok bi primanja boraca i njihova visina bila uskladjivana sa infalacijom :shock:

Ovo, po ko zna koji put pisem na forumu. Ja sam RVI 60% i za vrijeme agresije sam ranjavan 5 puta. Na ime toga imam jedinstvena primanja u visini od 145 KM. Lijekovi koje trosim za ublazavanje posljedica od ranjavanja kostaju me mjesecno 172 KM. Otac mi je poginuo kao pripadnik Armije RBiH, ali na ime toga niti ja niti ko iz moje porodice ostvaruje bilo kakva prava. Nemam stan, niti auto, podstanar sam od zavrsetka agresije.

Jedino sto trazim od vlade jeste da mi ne dira primanja koja ostvarujem na ime ranjavanja i da mi ista budu uskladjenja sa rastom cijena lijekova jer ova invalidnina u visin od 145 KM ne mogu da mi to pokriju.

Vlada ne zeli to!
muha_sa

#562 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by muha_sa »

Mr.Meho :-D da i ja koju prozborim :D
ne pali se :D --ja ti savjetujem a i ja se upalim :lol:
slažem se ja s tvojim pisanjem i kontanjem :-D zaista se slažem--samo ne opravdavam jučerašnji vandalizam--VANDALIZAM-da uvecam slova.
Prvo i osnovno--na našu državu je izvršena brutalna agresija--grad nam opkoljen-granatiran-ubijani civili-
naša obaveza i dužnost je bila da branimo napadnutu državu i branimo gole živote--mislim da se slažeš sa mnom :-D
hvala bogu pa neko i preživio te sad možemo i pisat na forumu koji se zove Sarajevo-x.
cast ubijenim,poginulim,ranjenim,protjeranim i da ne nabrajam više jer toliko nam je zla naneseno da bi se mogle knjige i knjige ispisat.
Stao rat--šta sad :? Dodjoše na vlast neki ljudi iliti politicari--dodjoše neke pare za obnovu ( kurvanjska medjunarodna zajednica lovom pokušala prljavu savjest oprat)--šta bi od love :? šta bi od fabrika koje nisu opljackane i popaljene u ratu :?
šta bi od jakih firmi koje su vani radile--Hidrogradnja-Energoinvest-Vranica--Gp.Put--da opet ne nabrajam--ima ih more.
šta bi sa borcima--rade ko fukare za 300.stoje :-) ovi na vlasti kupuju auta i imaju bolji vozni park nego Švicarska vlada---toliko administracije ne može ni Švicarska finansirat :-)
i tako 15.godina poslije Dejtona :-) gdje smo bili da reagujemo na ove probleme--gdje smo i šta smo cekali 15.godina :?
nego--zavukli ruku u džep--uzeli mi petobanku i sad problem :-)
Otkud mi pravo-ako sam bio borac da rušim i palim :? ne kontam--do mene je-jebi ga :D
parkaš

#563 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by parkaš »

Mr. Meho wrote:Ma ti uopste ne kontas. Takvih ima u promilima. Vi baratate jednim podatkom, koji se odnosi na ukupna primanja i koji ce uticati i na porodice sehida i poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Ovih koji rade i primaju neke naknade pa sve ukupno prelazi 2.000 ima samo u promilima, ne mozete pljuvati po svim borcima i nazivati ih neradnicima, lezihljebovicima, parazitima i slicnim bljuvotinama zato sto se nisu mogli zaposliti i obezbijediti sebi i svojim porodicama egzistenciju. Ova drzava ima obavezu da tim ljudima obezbjedi ako nista dostojanstvo, da im da mogucnost zaposlenja, da im pomogne da sami sebi pomognu. Nece drzava propasti zbog boraca i njihovih primanja. Eto oni su prvi predlozili uvodjenje cenzusa, ali svima. Vlada je zauzvrat samo podigla sebi plate i njima uvela cenzus. Zar najcasniji dio ovog drustva treba iskljucivo da snosi teret ove krize? Zasto to ne bi uradili svi ostali po istom principu? Zasto samo borci?

Dakle jos jednom, ne bore se borci za ukidanje cenzusa vec za njegovo uvodjenje za sve budzetske korisnike! Sta je tu lose? Zar zbog toga zasluzuju ove pogrdne nazive? Zar im je to hvala?
Ako pazljivije procitas moje postove, vidjeces da nema ni jednog pogrdnog naziva.
Druga stvar je sto ne vidis malo siru sliku...Pogledaj ko predvodi borce poslusaj njihovu suplju pricu na tv a poslije ih mozes naci negdje na jagnjetini, da malo prezalogaje od silnih govora i supljiranja.
Vidis da narod unistava svoje zgrade, vidis li da navijaci unistavaju svoj stadion, vidis li da je sve suplja pred izbore, vidis li da policija tuce svoj narod, moj mistermeho....Aktiviraju socijalu da obore vladu a onda isti taj Radzo i Patkovic i ostali ce se medjusobno optuzivati u borbi za fotelje....
Socijalne nepravde ima svugdje i uvijek ali ovakve demonstracije se samp prave u banana drzavama, gdje je narod ubijen u pojam i zatupljen supljacima......
Narod svaku vlast zasluzuje jer je bira....
nosara

#564 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by nosara »

muha_sa wrote:Mr.Meho :-D da i ja koju prozborim :D
ne pali se :D --ja ti savjetujem a i ja se upalim :lol:
slažem se ja s tvojim pisanjem i kontanjem :-D zaista se slažem--samo ne opravdavam jučerašnji vandalizam--VANDALIZAM-da uvecam slova.
Prvo i osnovno--na našu državu je izvršena brutalna agresija--grad nam opkoljen-granatiran-ubijani civili-
naša obaveza i dužnost je bila da branimo napadnutu državu i branimo gole živote--mislim da se slažeš sa mnom :-D
hvala bogu pa neko i preživio te sad možemo i pisat na forumu koji se zove Sarajevo-x.
cast ubijenim,poginulim,ranjenim,protjeranim i da ne nabrajam više jer toliko nam je zla naneseno da bi se mogle knjige i knjige ispisat.
Stao rat--šta sad :? Dodjoše na vlast neki ljudi iliti politicari--dodjoše neke pare za obnovu ( kurvanjska medjunarodna zajednica lovom pokušala prljavu savjest oprat)--šta bi od love :? šta bi od fabrika koje nisu opljackane i popaljene u ratu :?
šta bi od jakih firmi koje su vani radile--Hidrogradnja-Energoinvest-Vranica--Gp.Put--da opet ne nabrajam--ima ih more.
šta bi sa borcima--rade ko fukare za 300.stoje :-) ovi na vlasti kupuju auta i imaju bolji vozni park nego Švicarska vlada---toliko administracije ne može ni Švicarska finansirat :-)
i tako 15.godina poslije Dejtona :-) gdje smo bili da reagujemo na ove probleme--gdje smo i šta smo cekali 15.godina :?
nego--zavukli ruku u džep--uzeli mi petobanku i sad problem :-)
Otkud mi pravo-ako sam bio borac da rušim i palim :? ne kontam--do mene je-jebi ga :D
To je sustina... Nisu oni protestovali iz principa, zato sto je vlast trula i korumpirana, ves zbog "petobanke"... Jadno... Ali, ocekivano, jer su ovu vlast oni iznjedrili i cuvali sve ove godine... Sad, sto je vlast pukla malo vise nego inace... pa, sve ce se to izgladit... Petobankom...
Last edited by nosara on 22/04/2010 10:56, edited 1 time in total.
sarajevo63

#565 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by sarajevo63 »

Mr. Meho wrote:
Corto Maltese wrote:
Pa u cemu je problem? Eto ukinuce njima te naknade i zdravo. A hoce li ih ukinuti Mujezinovicu? Hoce malo sutra. Sto se isti princip ne primjeni na sve. Borci samo hoce jednakopravnost. Nek svi podnesu teret krize jednako!

Ti si mozda imao srecu pa si se snasao poslije rata, ali hiljade ih nisu bili te srece. Nisu svi u Sarajevu, ima ih u mjestima gdje je sve poruseno, koji su ostali bez igdje icega. Umjesto takvih ti ces radije kao reprezent boracke populacije prikazati jedan promil koji uopste nije reprezentativan.
Ako je reprezent boračke populacije onaj koji ima snage da prevrne žardinjeru onda je kraj blizu. Jer neće ništa ostati majkama. Sram ih i stid bilo! Fuj!
Luisa

#566 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Luisa »

Corto Maltese wrote:

Nisi u pravu, svakom treba dodijeliti po kriterijumu koji ga pripada, zao mi je majke i djeteta smatram da vlada treba imati socijalni porgram za invalide, eh sad jeli on boracki, non-ratni, staracki and itd invalid, i to stoji.

Dalje borci koji su ratovali a zdravi za rad ako nemaju gdje raditi vlada mora imati socijalni program koji je veci od 150km mjesecno, to je opsta sramota sjecam se moj brat je 10 godina bio na birou i primio mozda par puta ta primanja koja su i te kako bila ne redovna jer je vlada i tu obestetila borce...

Ipak moj brat je branio drzavu na Igmanu i sad ako neko misli da ne treba platiti ratni patriotizam je u zabludi, jer ne placa se tu patriotizam vec da borac cija je firma unistena i koji je nosio pusku od prvaog dana, treba novac da bukvalno prezivi, a to sa sraminh 150km je apsolutno ne moguce.

Nemojte se drzati onih koji primaju po nekakvim osnovama 2000km i vise, tu jeste potrebna revizija i recimo borci koji su u penziji po stazu treba im zabraniti i dalje da rade po raznim organizacijama uzimajuci novac, te on je predsjednik ovog-onog udruzenja, te clan opcinskog vijeca, te predsjednik opcinskog vijeca itd... njih treba sklonuti is posla...

A Boga mi borci koji rade za bijednih 700km treba da imaju jos dodatnih borackih subvencija da bi mogli i oni skolovati dijete i hraniti porodicu...

Mislim da u Bosni niko nema ni pameti a ni volje da systematski rjesavaju problem, vec kod nas je ide ide i kad problem iskrsne onda se naglo gasi, upravo kako je izgledalo juce...
pshhh

#567 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by pshhh »

hamza_sa wrote: Ovo, po ko zna koji put pisem na forumu. Ja sam RVI 60% i za vrijeme agresije sam ranjavan 5 puta. Na ime toga imam jedinstvena primanja u visini od 145 KM. Lijekovi koje trosim za ublazavanje posljedica od ranjavanja kostaju me mjesecno 172 KM. Otac mi je poginuo kao pripadnik Armije RBiH, ali na ime toga niti ja niti ko iz moje porodice ostvaruje bilo kakva prava. Nemam stan, niti auto, podstanar sam od zavrsetka agresije.

Jedino sto trazim od vlade jeste da mi ne dira primanja koja ostvarujem na ime ranjavanja i da mi ista budu uskladjenja sa rastom cijena lijekova jer ova invalidnina u visin od 145 KM ne mogu da mi to pokriju.

Vlada ne zeli to!
Prijatelju sta da ti kazem samo molim dragog Allaha dž.š. da ti se smiluje i pomogne ti ...

Ovo sto rade od ljudi je opsta sramota i grehota ... :(
*mima*

#568 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by *mima* »

[quote="Luisa"]

A Boga mi borci koji rade za bijednih 700km treba da imaju jos dodatnih borackih subvencija da bi mogli i oni skolovati dijete i hraniti porodicu...

:shock:
sarajevo63

#569 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by sarajevo63 »

Luisa wrote:
Corto Maltese wrote:

Nisi u pravu, svakom treba dodijeliti po kriterijumu koji ga pripada, zao mi je majke i djeteta smatram da vlada treba imati socijalni porgram za invalide, eh sad jeli on boracki, non-ratni, staracki and itd invalid, i to stoji.

Dalje borci koji su ratovali a zdravi za rad ako nemaju gdje raditi vlada mora imati socijalni program koji je veci od 150km mjesecno, to je opsta sramota sjecam se moj brat je 10 godina bio na birou i primio mozda par puta ta primanja koja su i te kako bila ne redovna jer je vlada i tu obestetila borce...

Ipak moj brat je branio drzavu na Igmanu i sad ako neko misli da ne treba platiti ratni patriotizam je u zabludi, jer ne placa se tu patriotizam vec da borac cija je firma unistena i koji je nosio pusku od prvaog dana, treba novac da bukvalno prezivi, a to sa sraminh 150km je apsolutno ne moguce.

Nemojte se drzati onih koji primaju po nekakvim osnovama 2000km i vise, tu jeste potrebna revizija i recimo borci koji su u penziji po stazu treba im zabraniti i dalje da rade po raznim organizacijama uzimajuci novac, te on je predsjednik ovog-onog udruzenja, te clan opcinskog vijeca, te predsjednik opcinskog vijeca itd... njih treba sklonuti is posla...

Mislim da u Bosni niko nema ni pameti a ni volje da systematski rjesavaju problem, vec kod nas je ide ide i kad problem iskrsne onda se naglo gasi, upravo kako je izgledalo juce...
Ja smatram da bi socijalne programe trebalo pretvoriti u radne.
Corto Maltese

#570 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Corto Maltese »

Mr. Meho wrote:Ti si mozda imao srecu pa si se snasao poslije rata, ali hiljade ih nisu bili te srece. Nisu svi u Sarajevu, ima ih u mjestima gdje je sve poruseno, koji su ostali bez igdje icega. Umjesto takvih ti ces radije kao reprezent boracke populacije prikazati jedan promil koji uopste nije reprezentativan.
Reprezentovati= Predstavljati

Nisam ih ja odabrao za reprezente nego oni koji su ih postavili i izabrali na funkcije koje obavljaju. Kada neko drugi bude predstavljao te grupe i organizacije, pričaćemo o njima. Do tada- da, Rađo predstavlja dobitnike priznanja; da, Karić predstavlja demobilisane, i - da, Kituša predstavlja porodice šehida i poginulih boraca. Kroz priču o njima se dolazi do prave istine o jučerašnjim događajima, kao i o organizatorima.
bosanski

#571 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by bosanski »

Mr. Meho wrote:Ma ti uopste ne kontas. Takvih ima u promilima. Vi baratate jednim podatkom, koji se odnosi na ukupna primanja i koji ce uticati i na porodice sehida i poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Ovih koji rade i primaju neke naknade pa sve ukupno prelazi 2.000 ima samo u promilima, ne mozete pljuvati po svim borcima i nazivati ih neradnicima, lezihljebovicima, parazitima i slicnim bljuvotinama zato sto se nisu mogli zaposliti i obezbijediti sebi i svojim porodicama egzistenciju. Ova drzava ima obavezu da tim ljudima obezbjedi ako nista dostojanstvo, da im da mogucnost zaposlenja, da im pomogne da sami sebi pomognu. Nece drzava propasti zbog boraca i njihovih primanja. Eto oni su prvi predlozili uvodjenje cenzusa, ali svima. Vlada je zauzvrat samo podigla sebi plate i njima uvela cenzus. Zar najcasniji dio ovog drustva treba iskljucivo da snosi teret ove krize? Zasto to ne bi uradili svi ostali po istom principu? Zasto samo borci?

Ja ne kontam Meho jednu stvar. Što niste prije par godina kad su vas pokupovali pred izbore rekli, nećemo socijalu hoćemo posao i samo posao i svi ko jedan odbili onu crkavicu, radi obraza
statix

#572 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by statix »

Ja zaista ne znam ko ovdje govori istinu, mislim da su rezovi u budzetu vec ostvareni, onako kako je MMF zahtjevao ili ja ovo dobro ne razumijem?

http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... 0&Itemid=2
O'zone
Globalni moderator

#573 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by O'zone »

Kompletna ova zbrka počela je odmah nakon rata kad su obečane i počele se dodjeljivati razne novčane nadoknade za sve kategorije boračkih populacija, ono što je trebalo ljudima obečati i izvršitit jeste otvaranje novih radnih mjesta te hjihovo zapošljavanje a samo najgorima stardalnicima i invalidima podjeliti određene nadoknade jer nisu u mogućnosti da rade.
Dosta ljudi nisu u stanju da nađu i dobiju posao zato što su borci-invalidi jer ih niko neće i na kraju se oslanjaju na novac koji dobijaju iz budžeta. Svi ste se nadovezali nekolicine ljudi koji imaju 2-3000 KM ukupnih primanja a niko ne spominje ljude koji nemaju toliko moja dva brata su invalidi jedan od njih amputirac (nema stopala) i ima 60% invalidnosti, nezaposlen je ima dvoje djece i inavalidninu od cca 320 KM još jedan član porodice 100% invalid (pogođen u glavu snajperskim hicem na liniji-čudom preživio) ne može se sam obući, obuti niti jesti više patnja nego život i ima za to primanja nešto preko 1000 KM. Ako se uvodi cenzus za borce trebao je mudri Premijer prvo reči hajmo uvesti cenzus za nas političare, minstre i vladine službenike koji jedemo više od pola budžeta godišnje i to je bilo tako fer i jednostavno riješenje.
Ne mogu da svatim da 90% Vas koji pljuju po vladi i njihovim primanjima pozivaju na revoluciju na svakoj drugoj temi, rušenje, paljenje, riješavanje bande na vlasti po kratkom postupku, sada kada to krene kada ljudi izađu na ulice pišate po tome kao ko stigne.
Dok su jučer padale krvave glave ja sam imao priliku da razgovaram sa jednim uposlenikom iz Federalne vlade koji se vozao naokolo u službenom vozilu sa vozačem i komentarišući događanja oko zgrade vlade kaže da su svi došli u sportskoj odjeći(i on je bio u tenama frmerkama i majci) da bi mogli da bježe ako "banda" nagrne te da se lakše uklope u masu a Mustafa je namjerno otišao u Goražde jer ne želi sa njima uopšte da razgovara i sve to na kraju začinivši riječima koje su mi inače zgadile jučerašnji dan " Ma šta hoće oni ? mogu gore zjalati sto godina ništa nam ne mogu" E to je ono što je tužno mi samo zjalamo i ništa im ne možemo a oni koji mogu su paraziti. Tužno.
Luisa

#574 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by Luisa »

*mima* wrote:
Luisa wrote:

Da mislim da 700km nije dovoljno da prezivi 4-clana porodica u BiH. Kako skolovati dvoje djece od tog novca?

U Bosni us evropske cijene,
*mima*

#575 Re: PROTESTI SE OTELI KONTROLI

Post by *mima* »

Luisa wrote:
*mima* wrote:
Luisa wrote:

Da mislim da 700km nije dovoljno da prezivi 4-clana porodica u BiH. Kako skolovati dvoje djece od tog novca?

U Bosni us evropske cijene,

Znas li ti koliko ljudi prezivljava i sa manjom platom i ne traze ni od kog nista?
Locked