Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post Reply
OSPF-BGP

#126 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by OSPF-BGP »

fixer wrote: pad semihe i samira bi im bila odlicna lekcija za buducnost.
Na koga mislis? Mozda na ove opozicione stranke sto bi rekli, hvala im sto su nam ustedjeli pola miliona koje smo namjeravali potrositi za kampanju!

Uostalom, da smo bili pametni i da smo trazili direktne smjeni nacelnika opstina efekat bi bio bolji. to su ljudi koji su direktno birani i odgovorni su za izgled, sigurnost, razvoj gradske opstine u kojoj zivis itd.
fixer nemoj terorisati narod sa argumetnima koji nisu ugledali svjetlo dana. Narod zna sta je lose, i bolje se boriti i davati argumente kako bi narod ubjedili da nije sve u nacionlanom identitetu na osnovu kojeg se dobijaju izbori...
fixer

#127 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by fixer »

nemam vremena da ti sve odgovaram veceras. odo spavati.
samo jedno pitanje
cija si ti bio produzena ruka kad si organizirao proteste protiv rata u iraku? ko je tad kupio politicke poene i koristio tebe za presiju naroda? koja je tad bila svrha protesta? jesi li to radio jedino zbog tog sto si se sazalio nad narodom iraka?
OSPF-BGP

#128 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by OSPF-BGP »

fixer wrote:nemam vremena da ti sve odgovaram veceras. odo spavati.
samo jedno pitanje
cija si ti bio produzena ruka kad si organizirao proteste protiv rata u iraku? ko je tad kupio politicke poene i koristio tebe za presiju naroda? koja je tad bila svrha protesta? jesi li to radio jedino zbog tog sto si se sazalio nad narodom iraka?
da si bio na protestima znao bih jer je iza takvih protesta ipak stajala krovna studentska organizacija i niko se nije krio.
fixer

#129 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by fixer »

ako je stajala krovna studentska organizacija, to znaci da niste mogli biti izmanipulisani od strane onih kojima to koristi? kakve veze ima krovna studentska organizacija sa samim studentima? vi ste obicna paravladina organizacija, dobro je to neko davno rekao. :bih: :bih: :run:
OSPF-BGP

#130 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by OSPF-BGP »

fixer wrote:ako je stajala krovna studentska organizacija, to znaci da niste mogli biti izmanipulisani od strane onih kojima to koristi? kakve veze ima krovna studentska organizacija sa samim studentima? vi ste obicna paravladina organizacija, dobro je to neko davno rekao. :bih: :bih: :run:
sta reci, ocigledno ti se spava ili se moras konsultovati sa nekim kako bi mi odgovorio na sve sto sam napisao.
Nemoj zivjeti u kratkim okvirima, prihvati razlicitost i razmotri sugestije. To se od tebe trazi kao covjeka, a sve ostale stvari ce doci same od sebe.

Laka ti noc
nikad_izvini

#131 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by nikad_izvini »

Spamate temu :D
Šapat

#132 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by Šapat »

Auh... raznih argumentacija, ali, bez zamjerke bilo kome, pomalo ste mi svi iskljucivi.
Jel' mogu ja jedan kratki rezime, po meni realan i u skladu sa kompletnom situacijom ove zemlje...

Vezano za formalizaciju protestanata na bilo koji nacin, mislim da bi to bio promasaj. Ne zato sto je to nesto negativno, nego iz prostog razloga sto svi mi znamo neko generalno misljenje naroda o NVOima, UGima i sl. I nije ni to nista cudno sto je to misljenje naroda takvo ako se zna da u BiH postoji preko 4000 takvih organizacija, a da velika vecina njih radi samo za sebe, ali ne i za narod i ono sto im pise u statutima i sl. Mislim da se oko ovoga mozemo svi sloziti da je tako.

S druge strane, sta bi protestanti dobili formalizacijom, odnosno prelaskom u okvire nekog novog NVOa ili UGa? Realno - nista. Samo bi izgubili jer bilokakva forma organizacije zahtijeva i neke zakonske stvari poput racunovodstva, statuta, nekoga ko ce tu biti zaposlen, itd. Ok, dosta toga moze biti samo formalno, ali neke stvari ne. I pored svega toga, postali bi samo jos jedna kap u moru drugih NVOa, a i protesti vise ne bi mogli ici na ovaj nacin jer bi se tada sve moralo raditi na drugi nacin - od najave, pa do obezbjedjenja, itd. Naranvo, sve to kosta.
Da li je potrebno uopste reci da bi tada SS, SB i svi ostali vlastodrsci imali otovrene glnac nove mogucnosti za gusenje svega? I to legalno... Ne smijemo zaboraviti da se ovdje radi o konacnom pokretanju necega sto se svugdje na svijetu zove "borba protiv sistema" ili "rezima", kako ko voli. A trenutno, u ovakvom odnosu "snaga" i na ovakvoj platformi rada gradjana, vlast se nema za sta uhvatiti. Nema koga krivicno goniti ni za sta, cak ni za klevetu. I to je najveca prednost ovih, hajde da ih nazovem, Sarajevskuh protesta. Vlast se nasla ni na nebu ni na zemlji jer jednostavno nemaju koga optuziti. Pred sobom imaju jedan ogromni mac sa dvije ostrice - ako kazu "narod je", tada puse foru i zato to i ne govore. I naravno, ne mogu ni optuziti narod ni za sta. A posto nisu navikli da se bore i gaze neprijatelja koji nema glavu, tako vec duze od mjesec dana pokusavaju protestima "postaviti" glavu konstantnim impliciranjem i optuzivanjem SDPa, GROZDa, CCIja i sl. za ove proteste.

A mislim da im to bas nikako ne ide od ruke. A znate zasto? Pa upravo zato sto niko od pobrojanih (a ni onih nepobrojanih) NE STOJI ni iza ni isprd ovih protesta. Sarajevski protesti su, svidjelo se to nekome ili ne, nastali vrlo spontano. Svi znamo sta je bila inicijalna kapisla, ali i na koji nacin se barut nastavio paliti nakon toga.

Stoga, mislim da se u prici oko formalizacije moze naci puno vise onoga PROTIV, nego ZA.
nikad_izvini

#133 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by nikad_izvini »

Šapat wrote:Auh... raznih argumentacija, ali, bez zamjerke bilo kome, pomalo ste mi svi iskljucivi.
Jel' mogu ja jedan kratki rezime, po meni realan i u skladu sa kompletnom situacijom ove zemlje...

Vezano za formalizaciju protestanata na bilo koji nacin, mislim da bi to bio promasaj. Ne zato sto je to nesto negativno, nego iz prostog razloga sto svi mi znamo neko generalno misljenje naroda o NVOima, UGima i sl. I nije ni to nista cudno sto je to misljenje naroda takvo ako se zna da u BiH postoji preko 4000 takvih organizacija, a da velika vecina njih radi samo za sebe, ali ne i za narod i ono sto im pise u statutima i sl. Mislim da se oko ovoga mozemo svi sloziti da je tako.

S druge strane, sta bi protestanti dobili formalizacijom, odnosno prelaskom u okvire nekog novog NVOa ili UGa? Realno - nista. Samo bi izgubili jer bilokakva forma organizacije zahtijeva i neke zakonske stvari poput racunovodstva, statuta, nekoga ko ce tu biti zaposlen, itd. Ok, dosta toga moze biti samo formalno, ali neke stvari ne. I pored svega toga, postali bi samo jos jedna kap u moru drugih NVOa, a i protesti vise ne bi mogli ici na ovaj nacin jer bi se tada sve moralo raditi na drugi nacin - od najave, pa do obezbjedjenja, itd. Naranvo, sve to kosta.
Da li je potrebno uopste reci da bi tada SS, SB i svi ostali vlastodrsci imali otovrene glnac nove mogucnosti za gusenje svega? I to legalno... Ne smijemo zaboraviti da se ovdje radi o konacnom pokretanju necega sto se svugdje na svijetu zove "borba protiv sistema" ili "rezima", kako ko voli. A trenutno, u ovakvom odnosu "snaga" i na ovakvoj platformi rada gradjana, vlast se nema za sta uhvatiti. Nema koga krivicno goniti ni za sta, cak ni za klevetu. I to je najveca prednost ovih, hajde da ih nazovem, Sarajevskuh protesta. Vlast se nasla ni na nebu ni na zemlji jer jednostavno nemaju koga optuziti. Pred sobom imaju jedan ogromni mac sa dvije ostrice - ako kazu "narod je", tada puse foru i zato to i ne govore. I naravno, ne mogu ni optuziti narod ni za sta. A posto nisu navikli da se bore i gaze neprijatelja koji nema glavu, tako vec duze od mjesec dana pokusavaju protestima "postaviti" glavu konstantnim impliciranjem i optuzivanjem SDPa, GROZDa, CCIja i sl. za ove proteste.

A mislim da im to bas nikako ne ide od ruke. A znate zasto? Pa upravo zato sto niko od pobrojanih (a ni onih nepobrojanih) NE STOJI ni iza ni isprd ovih protesta. Sarajevski protesti su, svidjelo se to nekome ili ne, nastali vrlo spontano. Svi znamo sta je bila inicijalna kapisla, ali i na koji nacin se barut nastavio paliti nakon toga.

Stoga, mislim da se u prici oko formalizacije moze naci puno vise onoga PROTIV, nego ZA.
ZA:

-Naš narod ne vjeruje nikome,pa ni neformalnoj grupi :D Iskreno rečeno.
-Nijedna neformalna grupa nije inicirala nijednu bitnu promjenu u svijetu
-problemi se očekuju i biće ih,bili formalni ili neformalni.Samo kad imaš problem kao neformalan,kad niko oficijelno ne stoji iza tebe,mislim da je to mnogo gore po osobu koja ima problem.
-nemaš načina da se novi članovi pridruže.Kome da se obrate? Gdje da dođu? Koji broj da nazovu?Poznato je da 3-5% stanovnika BiH koristi internet.Ovako si ograničen na forum,više manje.
-nemaš mjesto gdje možeš da se dogovoriš
-formalna organizacija je način da se narod može poistovjetiti sa nečim,bilo imenom,bilo parolom,bilo znakom
-ljudi vole da imaju osjećaj pripadnosti,psihologija mase
-ne moraš imati zaposlene,postoji volontiranje
-građanska opcija bi trebala biti korektiv države i društva u savremenom svijetu i potpuno je normalna.Osim kod nas.
-finansiranje od članarina,odakle ti pare i ko će dati članarinu ako nije član
-više članova koji će pristupiti
-kad dogori do noktiju,vlast sigurno neće birati sredstva i gledati jesi li formalan ili neformalan.Lakše se razbija neformalna grupa(kao da ne znaju ili da neće znati ko učestvuje,nije ovo London pa da se možeš sakriti)
- veća transparentnost

PROTIV:

-vlast nema jasnu viziju "protivnika"
-protesti se ne moraju najavljivati i obezbjeđivati
- malo više troškova(oslobođen si PDV-a ako trošiš sredstva prema statutu)
-računovodstavo,završni račun i statut
-još jedan "kap u moru NVO"

Ja nađoh više razloga ZA :D Sve zavisi od aspekta gledanja.Mislim,to što se ne slažemo,to nema veze s protestima,tu se slažemo :D
zgembo_sa

#134 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by zgembo_sa »

Ni za jednu od pobrojanih "za" stavki formalna organizacija nije potrebna.
nikad_izvini

#135 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by nikad_izvini »

zgembo_sa wrote:Ni za jednu od pobrojanih "za" stavki formalna organizacija nije potrebna.
Lako mi daješ kvalifikacije :-) Zvao te na kafu.Ne želiš.Palamuditi preko foruma.Želiš.Tako si isto tvrdio i za porez :-) Pa nisi bio u pravu. :roll:
Lako je napisati nije.Obrazložiti treba.Čudno bi bilo kad bi se svi slagali,zar ne? Samo,argumente kolega,argumente :-D
New Left

#136 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by New Left »

ljudi, ja mislim da ovdje treba prije svega dobro, dobro definisati pojmove formalizacije i organizacije...
ponoviću, NIJE NUŽNA zakonska registracija... u startu ste poistovjetili formalizaciju sa registracijom NVO-a, UG-a, ili nekog drugog pravnog lica, koje onda po zakonu, je li, mora imati adresu, upravu, itsl...
potražite riječnike stranih riječi i proučite pojam "formalnog"...
također, možda su se neki od zagovornika "formalizacije" nespretno izražavali brkajući formalizaciju i organizaciju...

elem, ispočetka:
1. idemo protestvovati kako bismo ostvarili neke ciljeve, a ne da bismo protestvovali; dakle, NEKO, NEGDJE, NEKADA, PO NEKIM NAČELIMA mora definisati ciljeve koji moraju biti transparentni i prezentirani narodu od kojeg se očekuje podrška
2. svaki protest da bi bio uspješan (ponavljam da mi je ova tematika itekako bliska i govorim sa stanovišta empirije) mora imati svoj, da ga tako nazovem,"audiovizuelni identitet", koji opet neko mora osmisliti i pripremiti (jedan banalan primjer: ako protestima date ime onda imate NEŠTO gdje se fokus skreće sa imena udruga, organizatora, ljudi, na konkretan "event" - bezbrojni primjeri iz USA: "marš na bijelu kuću", "šetnja ljubavi", "sjedenjem protiv Kirka", itd... svi amerikanci apsolutno znaju za "šetnju ljubavi" i niko pojma nema ko je organizator)
3. NEKO mora lobirati za podršku medija i izboriti se za prostor, pri tome dobro procijenjujući kada, kako,sa kojim saopštenjima, kakvim pozivima, itd. ići
4. ako se bilo koji građanin želi aktivnije uključiti u rad, mora biti NEKO i NEKO MJESTO gdje će se obratiti i biti upućen
5. itd itd itd itd

jasna stvar, za sve ovo NIJE POTREBNO biti zakonski registrovan, ali dobro organizovan i sa jasnom strukturom (NE hijerarhijskom i BEZ FRONTMENA) da

e sada, ako pogledate sarajevske proteste mogu se nazrijeti elementi organizovanosti šta god ko pričao... i ta se organizovanost ljubomorno čuva što je vidljivo... čak i ovdje na forumu... svaki poziv na organizovanost ti ljudi ocijene kao stupidan i nepotreban jer se osjećaju ugroženi... to su gluposti, ovdje su ljudi koji hoće pomoći da se protesti vrate ne masovnost i snagu koju su imali u početku, jer je evidentan pad...

ko ne vjeruje, evo konkretan primjer: onu brošuru GRAĐANIN neko piše, neko štampa, neko dijeli, je li tako? evo, recimo, hoću i ja da sudjelujem u kreiranju idućeg broja... svi smo jednaki, je li tako, dakle imam pravo na to... kome ću se javiti? molim samo konkretne odgovore... hvala
OSPF-BGP

#137 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by OSPF-BGP »

nikad_izvini wrote: ZA:

-Naš narod ne vjeruje nikome,pa ni neformalnoj grupi :D Iskreno rečeno.
-Nijedna neformalna grupa nije inicirala nijednu bitnu promjenu u svijetu
-problemi se očekuju i biće ih,bili formalni ili neformalni.Samo kad imaš problem kao neformalan,kad niko oficijelno ne stoji iza tebe,mislim da je to mnogo gore po osobu koja ima problem.
-nemaš načina da se novi članovi pridruže.Kome da se obrate? Gdje da dođu? Koji broj da nazovu?Poznato je da 3-5% stanovnika BiH koristi internet.Ovako si ograničen na forum,više manje.
-nemaš mjesto gdje možeš da se dogovoriš
-formalna organizacija je način da se narod može poistovjetiti sa nečim,bilo imenom,bilo parolom,bilo znakom
-ljudi vole da imaju osjećaj pripadnosti,psihologija mase
-ne moraš imati zaposlene,postoji volontiranje
-građanska opcija bi trebala biti korektiv države i društva u savremenom svijetu i potpuno je normalna.Osim kod nas.
-finansiranje od članarina,odakle ti pare i ko će dati članarinu ako nije član
-više članova koji će pristupiti
-kad dogori do noktiju,vlast sigurno neće birati sredstva i gledati jesi li formalan ili neformalan.Lakše se razbija neformalna grupa(kao da ne znaju ili da neće znati ko učestvuje,nije ovo London pa da se možeš sakriti)
- veća transparentnost

PROTIV:

-vlast nema jasnu viziju "protivnika"
-protesti se ne moraju najavljivati i obezbjeđivati
- malo više troškova(oslobođen si PDV-a ako trošiš sredstva prema statutu)
-računovodstavo,završni račun i statut
-još jedan "kap u moru NVO"

Ja nađoh više razloga ZA :D Sve zavisi od aspekta gledanja.Mislim,to što se ne slažemo,to nema veze s protestima,tu se slažemo :D
slazem se, samo sto to ne mora biti NVO, nekako dugorocno gledajuci, s obziorm da ne mozemo ocekivati brze promjene, stranka je bolje rjesenje.
zgembo_sa

#138 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by zgembo_sa »

Evo ti n_z kad me vec peglas. Palamudim ni manje ni vise nego ti i bilo ko drugi na forumu. Za moju kafu sa tobom nema potrebe, ni ja ni ti ne predstavljamo nikoga zato bilo sta sto zakljucimo nema nikakvu snagu ni svrhu. Kad bude sastanak vece grupe onda se to dogovara, a ne na privatnim kafama. A sto se tice poreza, ti nikad neces pokriti sve svrhe za koje ces trositi novac statutom, a racunovodstvo ces svakako voditi, a to je vjeruj takva glavobolja za jedan NVO. Svaku kupljenu sitnicu na NVO moras dokumentovat racunima. Kad radis s puno ljudi to je horor zivi, vidio, radio, prosao. Na kraju takve kazne zaradis da ti na pamet vise ne pada da se formalizujes. Osim toga valja placat i racunovodju, a to nije malo vjeruj. Vise bi para na to potrosio nego na sve moguce akcije koje bi radili.

ZA:

-Naš narod ne vjeruje nikome,pa ni neformalnoj grupi :D Iskreno rečeno. - A formalnoj ce vjerovat?! How yes no...
-Nijedna neformalna grupa nije inicirala nijednu bitnu promjenu u svijetu - Jeste, dadoh primjer prvog istocnog susjeda, pokret Otpor, kada su se kasnije formalizovali, raspali su se.
-problemi se očekuju i biće ih,bili formalni ili neformalni.Samo kad imaš problem kao neformalan,kad niko oficijelno ne stoji iza tebe,mislim da je to mnogo gore po osobu koja ima problem. - Kakvi problemi, ovo nista ne kontam, kako te formalna organizacija stiti od problema, a neformalna ne stiti...
-nemaš načina da se novi članovi pridruže.Kome da se obrate? Gdje da dođu? Koji broj da nazovu?Poznato je da 3-5% stanovnika BiH koristi internet.Ovako si ograničen na forum,više manje. - Nije tacno, to veze nema sa formalizacijom, vec sa organizacijom. Moze se kupiti telefon, mogu se odrediti osobe ili odbori ili sta vec koji ce se baviti popularizacijom, kontaktima itd.
-nemaš mjesto gdje možeš da se dogovoriš - Opet nema veze sa formalizacijom. Sta ce ti formalizacija da bi imao prostor?! Mozes uvijek iznajmiti prostor i bez formalizacije, a najjednostavija opcija su svakako prostorije mjesnih zajednica koje svakako vecinom stoje neupotrijebljene, a bez problema mozete dobiti dozvolu za koristenje.
-formalna organizacija je način da se narod može poistovjetiti sa nečim,bilo imenom,bilo parolom,bilo znakom - Parolu, znak, sve mozes imati i bez formalizacije
-ljudi vole da imaju osjećaj pripadnosti,psihologija mase - Ljudi vole anonimnost u masi, a ne da se vode po kojekakvim spiskovima, ne vole obaveze, vole spontanost, psihologija mase je najvise izrazena kod spontano okupljene mase a ne kod formalnih grupa
-ne moraš imati zaposlene,postoji volontiranje - Mozes volontirati, ali nisu ni ljudi budale, ko ce za dzaba da radi full time posao, sto je kod formalizovanih organizacija koje bi trebale okupljati veliki broj ljudi neophodno.
-građanska opcija bi trebala biti korektiv države i društva u savremenom svijetu i potpuno je normalna.Osim kod nas. - Nikakve veze sa formalnom organizacijom ovo nema, gradjansko drustvo nije jednako formalne organizacije.
-finansiranje od članarina,odakle ti pare i ko će dati članarinu ako nije član - Finansirat se mozes od clanarina i priloga i u neformalnoj organizaciji, ne kontam kakve to veze ima sa formalizacijom.
-više članova koji će pristupiti - Cisto sumnjam, evo vise od pola ucesnika ove diskusije je protiv takvog oblika organizovanja, a jos se radi o nadprosjecno politicki osvjestenom dijelu drustva, mozes mislit kako je kod ostalog dijela gradjanstva, izgubio bi 90% ucesnika. Po meni ovo apsolutno nema veze sa vecim brojem clanova.
-kad dogori do noktiju,vlast sigurno neće birati sredstva i gledati jesi li formalan ili neformalan.Lakše se razbija neformalna grupa(kao da ne znaju ili da neće znati ko učestvuje,nije ovo London pa da se možeš sakriti) - Ovo je stvarno glupost, najblaze receno. Kako je lakse razbiti neformalnu grupu. Kao formalna grupa moras vlastima dati sve zive podatke, svu dokumentaciju, sva imena, prezimena, adrese, donacije. Vlast te moze zabraniti, moze te optuziti, osuditi, sve im dajes crno na bijelo. Mogu ti doci u prostorije, zapecatiti ih i sve ti oduzeti...
- veća transparentnost - Transparentnost i nije neki argument, to mozes i sam postici ako zelis, ne treba ti valjda drzava da te tjera da bi bio transparentan?
suncica24

#139 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by suncica24 »

Kako ste vi meni super :-) :D

Sami sebi izbijate argumente, medjusobno se svadjate, nadmudrujete i palamudite, a sve iz zavjetrine dubokih fotelja!

Evo, kad se nadjete na kafi, dogovorite se sta i kako, gdje i zasto, s kim i o kome, JA SE PRVA JAVLJAM DA UCESTVUJEM U AKCIJI KOJU OSMISLITE I BILO CEMU STO POKRENETE!!!

Do tad...ostajte mi zdravo... :run:
saban murat

#140 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by saban murat »

-Naš narod ne vjeruje nikome,pa ni neformalnoj grupi :D Iskreno rečeno. .apsolutno netacno!!! u nasoj zemlji kad kazes Nevladina organizacija - odmah ljudi misle: to je ubleha, puni ste para i sl.
-Nijedna neformalna grupa nije inicirala nijednu bitnu promjenu u svijetu - opet apsolutno netacno i cista izmisljotina. osim pomenutog otpora koji je primjer iz najsvjezije proslosti, moramo spomenuti i neformalne grupe zena koje su se u jeku I svjetskog rata izborile za pravo glasa zena u SAD, pokret zena koje je povela Klara Cetkin je takodjer bio neformalna grupa a zbog nje evo citav zivot glumimo kavalire i lafo postujemo zene 8. Marta, radnicki pokret FIST iz Cikaga je takodjer bio neformalni pokret (kasnije, nakon pobune ga je preuzeo savez sindikata) a zbog njih se evo citav zivot 1. maja opijamo i rostiljamo
-problemi se očekuju i biće ih,bili formalni ili neformalni.Samo kad imaš problem kao neformalan,kad niko oficijelno ne stoji iza tebe,mislim da je to mnogo gore po osobu koja ima problem. - ovo je jedna obicna spekulacija i izmisljotina. apsolutno ne prihvatam ovaj stav kao argument jer on to i nije. ali kad si vec spomenuo, registracija udruzenje ne garantuje lakse rjesavanje problema nit laksi pristup nego naprotiv, garantuje pravnu zavrzlamu i gusenje u moru administracije ma kakav problem bio
-nemaš načina da se novi članovi pridruže.Kome da se obrate? Gdje da dođu? Koji broj da nazovu?Poznato je da 3-5% stanovnika BiH koristi internet.Ovako si ograničen na forum,više manje. - ovo apsolutno ne stoji. ne moras biti registrovan da bi iznajmio prosotor ili nasao mjesto za okupljanje. takodjer ne moras biti registrovan da bi imao kontakt, broj telefona iloi e mail. ne moras biti registrovan da objavis oglas, da postavis bilbord ili city light ili da upotrijebis bilo koji drugi vid pormocija i informisanja javnosti.
-nemaš mjesto gdje možeš da se dogovoriš - apsolutno netacno. onaj ili ona koji zeli da dodje ce saznati mjesto gdje treba doci a ne trebas biti registrovan da bi ga odredio/la. samo je bitno to mjesto dobro ispromovirati
-formalna organizacija je način da se narod može poistovjetiti sa nečim,bilo imenom,bilo parolom,bilo znakomapsolutno netacno. neformalnost pokreta daje veci doprinos poistovjecivanju javnosti sa istim. sta vise, neformalnost daje vecu slobodu kako clanovima u kreaciji identitieta, vizuelnog prikaza i imidza pokreta tako i svakom pojedincu i siroj javnosti da se poistovjeti sa pokretom i da djeluje u njegovo ime.
-ljudi vole da imaju osjećaj pripadnosti,psihologija mase - mislim da je u tome kljuc problema. ne smije se potencirati psihologija mase nego se mora potencirati poijedinac kao najvazniji segment svakog pa i ovog drustva. takodjer se slazem sa vec datim protu argumentom na ovaj
-ne moraš imati zaposlene,postoji volontiranje - apsolutno netacno. registrovana organizacija bilo fondacija, ug i sl mora dva mjeseca nakon registrovanja imati minimum jednog zaposlenog i prijavljenog. naravno da postoji volontiranje ali ne postoji zakonski okvir koji regulise volontiranje pa samim tim i ne mozes formalno biti volonter. mozes samo volontirati ali ne mozes biti prijavljen kao volonter
-građanska opcija bi trebala biti korektiv države i društva u savremenom svijetu i potpuno je normalna.Osim kod nas. - ne vidim smisoa ovog argumenta. sta to neformalnu grupu ne cini gradjanskom???
-finansiranje od članarina,odakle ti pare i ko će dati članarinu ako nije član - mozes se uclaniti i u neformalnu grupu. apsolutno nije problem. takodjer mozes kao neregistrovana grupa skupljati donacije i priloge za pomoc aktivnostima
-više članova koji će pristupiti - nigjde veze
-kad dogori do noktiju,vlast sigurno neće birati sredstva i gledati jesi li formalan ili neformalan.Lakše se razbija neformalna grupa(kao da ne znaju ili da neće znati ko učestvuje,nije ovo London pa da se možeš sakriti) - opet nigdje veze. jedina mana neformalne grupe je da se njeni pripadnici mogu optuziti da "udruzivanje zbog kriminalnog djelovanja". ja milsim da se lakse razbija registrovana organizacija jer se zna gdje je glava a gdje rep. ovako, nema ju oni dovoljno mozga da sve pohvataju kolio god snimali. pa oni jos uvijek zovu dostase da pitaju ko organizuje proteste i sl
- veća transparentnost - apsolutno netacno. transparetnost se postize javnim objavljivanje svih tokova, finansijskih, administrativnih i drugih na web stranici, blogu i sl a ne registracijom i formalizacijom. sta vise, registracija organizacije te primorava da radis neke pravne i finansijske zavrzlame inace te drzava pojede
nikad_izvini

#141 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by nikad_izvini »

zgembo_sa wrote:Evo ti n_z kad me vec peglas. Palamudim ni manje ni vise nego ti i bilo ko drugi na forumu. Za moju kafu sa tobom nema potrebe, ni ja ni ti ne predstavljamo nikoga zato bilo sta sto zakljucimo nema nikakvu snagu ni svrhu. Kad bude sastanak vece grupe onda se to dogovara, a ne na privatnim kafama. A sto se tice poreza, ti nikad neces pokriti sve svrhe za koje ces trositi novac statutom, a racunovodstvo ces svakako voditi, a to je vjeruj takva glavobolja za jedan NVO. Svaku kupljenu sitnicu na NVO moras dokumentovat racunima. Kad radis s puno ljudi to je horor zivi, vidio, radio, prosao. Na kraju takve kazne zaradis da ti na pamet vise ne pada da se formalizujes. Osim toga valja placat i racunovodju, a to nije malo vjeruj. Vise bi para na to potrosio nego na sve moguce akcije koje bi radili.

ZA:

-Naš narod ne vjeruje nikome,pa ni neformalnoj grupi :D Iskreno rečeno. - A formalnoj ce vjerovat?! How yes no...
Pa ne vjeruju nikome.Bio ti formalan,neformalan ili formalno-neformalan.Razumiješ
-Nijedna neformalna grupa nije inicirala nijednu bitnu promjenu u svijetu - Jeste, dadoh primjer prvog istocnog susjeda, pokret Otpor, kada su se kasnije formalizovali, raspali su se.
Ti si kao zid.Jel ti čovjek lijepo napisao,pokušali su se formalizovati,VLAST IM NIJE DALA.Kuc-kuc,ima li koga?

-problemi se očekuju i biće ih,bili formalni ili neformalni.Samo kad imaš problem kao neformalan,kad niko oficijelno ne stoji iza tebe,mislim da je to mnogo gore po osobu koja ima problem. - Kakvi problemi, ovo nista ne kontam, kako te formalna organizacija stiti od problema, a neformalna ne stiti...
Tebi baš nije jasno,jelde.Buniš se,načepe te kao pojednica.Možeš da plačeš.Kao formalan barem možeš da se buniš,nije da nema raznih organizacija i OHR-a u najgorem slučaju.
-nemaš načina da se novi članovi pridruže.Kome da se obrate? Gdje da dođu? Koji broj da nazovu?Poznato je da 3-5% stanovnika BiH koristi internet.Ovako si ograničen na forum,više manje. - Nije tacno, to veze nema sa formalizacijom, vec sa organizacijom. Moze se kupiti telefon, mogu se odrediti osobe ili odbori ili sta vec koji ce se baviti popularizacijom, kontaktima itd.
Telefon,odbori.....meni se to čini kao formalizacija,zovi kako hoćeš
-nemaš mjesto gdje možeš da se dogovoriš - Opet nema veze sa formalizacijom. Sta ce ti formalizacija da bi imao prostor?! Mozes uvijek iznajmiti prostor i bez formalizacije, a najjednostavija opcija su svakako prostorije mjesnih zajednica koje svakako vecinom stoje neupotrijebljene, a bez problema mozete dobiti dozvolu za koristenje.
Mnogo mi ti nešto tvrdiš.Pa hajde,gdje je taj prostor......nađi ga.Nećeš na kafu,lupaš o PDV-u,pametuješ.Hajmo konkretno.
-formalna organizacija je način da se narod može poistovjetiti sa nečim,bilo imenom,bilo parolom,bilo znakom - Parolu, znak, sve mozes imati i bez formalizacije
U redu,neformalna grupa sa svim mogućim formalnim oblicima.Sviđa mi se ideja.Jupi.
-ljudi vole da imaju osjećaj pripadnosti,psihologija mase - Ljudi vole anonimnost u masi, a ne da se vode po kojekakvim spiskovima, ne vole obaveze, vole spontanost, psihologija mase je najvise izrazena kod spontano okupljene mase a ne kod formalnih grupa
Ljudi vole anonimnost u masi,jer ne PREUZIMAJU odgovornost za djela.Opet ti kažem,veća mogućnost za lov u mutnom je anonimnost
-ne moraš imati zaposlene,postoji volontiranje - Mozes volontirati, ali nisu ni ljudi budale, ko ce za dzaba da radi full time posao, sto je kod formalizovanih organizacija koje bi trebale okupljati veliki broj ljudi neophodno.
Što se ti o tome brineš,tebe to ne zanima.Ti izbjegavaš.Ne sekiraj se.Mislim,kakve veze ti imaš s tim i odakle znaš?
-građanska opcija bi trebala biti korektiv države i društva u savremenom svijetu i potpuno je normalna.Osim kod nas. - Nikakve veze sa formalnom organizacijom ovo nema, gradjansko drustvo nije jednako formalne organizacije.
Udruženje građana jeste.
-finansiranje od članarina,odakle ti pare i ko će dati članarinu ako nije član - Finansirat se mozes od clanarina i priloga i u neformalnoj organizaciji, ne kontam kakve to veze ima sa formalizacijom.
Ima veze,ja prvi ne bih dao feninga,nečemu što je neformalno,iskreno
-više članova koji će pristupiti - Cisto sumnjam, evo vise od pola ucesnika ove diskusije je protiv takvog oblika organizovanja, a jos se radi o nadprosjecno politicki osvjestenom dijelu drustva, mozes mislit kako je kod ostalog dijela gradjanstva, izgubio bi 90% ucesnika. Po meni ovo apsolutno nema veze sa vecim brojem clanova.
Ako ti je forum mjerilo.Prevario si se.Koliko ljudi koristi internet? Praviš analizu prema 2-4% korisnika.Naprednijih.....ccccccc........uvjeravaš me u nešto,da nisam pričao sa svojom okolinom,razumio bih te.Ovako............Prost narod i internet.........niđe veze......Prava anketa se radi na ulici ne za compom.Kontaš.
-kad dogori do noktiju,vlast sigurno neće birati sredstva i gledati jesi li formalan ili neformalan.Lakše se razbija neformalna grupa(kao da ne znaju ili da neće znati ko učestvuje,nije ovo London pa da se možeš sakriti) - Ovo je stvarno glupost, najblaze receno. Kako je lakse razbiti neformalnu grupu. Kao formalna grupa moras vlastima dati sve zive podatke, svu dokumentaciju, sva imena, prezimena, adrese, donacije. Vlast te moze zabraniti, moze te optuziti, osuditi, sve im dajes crno na bijelo. Mogu ti doci u prostorije, zapecatiti ih i sve ti oduzeti...
Moram da se ponavljam.Neformalnu grupu će razbiti ko beba zvečku.Jedan da nadrlja,ostali bi se razbježali.Činjenica/color]
- veća transparentnost - Transparentnost i nije neki argument, to mozes i sam postici ako zelis, ne treba ti valjda drzava da te tjera da bi bio transparentan?

Pa da ,ljudi više vjeruju anonimnim ljudima.........

Po čemu zaključuješ da bi bili sami,kao što nećemo biti sami ???? Usput,kako doći do grupe bez takvih kafa ? Ne razmišljaš mi logično :-) Grupa se stvara tako što se probudiš ujutro i ljudi te čekaju ispod balkona :skoljka: Koji mozak ;-) Meni se čini da bi ti malo pametovao sa udaljenosti i vadio se na šta možeš :dance: Hajde budi hrabar,dođi pred pozorište.Ne ujeda niko :D
Ako to ne želiš,molim te,odskakući negdje.Imaš tema.Sretno.
zgembo_sa

#142 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by zgembo_sa »

Eto formiraj NVO, budi predsjednik kad ti je vec toliko stalo. Sretno od mene, nemam vise vremena za gluposti.
nikad_izvini

#143 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by nikad_izvini »

suncica24 wrote:Kako ste vi meni super :-) :D

Sami sebi izbijate argumente, medjusobno se svadjate, nadmudrujete i palamudite, a sve iz zavjetrine dubokih fotelja!

Evo, kad se nadjete na kafi, dogovorite se sta i kako, gdje i zasto, s kim i o kome, JA SE PRVA JAVLJAM DA UCESTVUJEM U AKCIJI KOJU OSMISLITE I BILO CEMU STO POKRENETE!!!

Do tad...ostajte mi zdravo... :run:
Ne svađamo se.Razmjenjujemo mišljenja :D Da svi isto mislimo,baš bi čudno bilo :D Jednoumlje ;-) Uporno ti potenciraš te fotelje :-D Che,jesi to ti? :skoljka:
Pa kad niko nije u stanju da dogovori neki sastanak,okupljanje.Moram da hvatam ljude po forumu.A što se tiče akcija,nije da nema ideja.Al se mora sjesti,dogovoriti.Face to face :-D

PS Ne želim da se bojim :D :-D
ribadori

#144 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by ribadori »

Nikad izvini... cekam te u subotu u 13. Toplo se obuci, ne idemo na kafu nego stojimo pored standa nekoliko sati, OK?! I nema vise internetske bjezanije i pisanja dok se boje ne rastope :run:

:sax:
nikad_izvini

#145 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by nikad_izvini »

ribadori wrote:Nikad izvini... cekam te u subotu u 13. Toplo se obuci, ne idemo na kafu nego stojimo pored standa nekoliko sati, OK?! I nema vise internetske bjezanije i pisanja dok se boje ne rastope :run:

:sax:
Idemo na kafu u Subotu.A za potpise sam se već prijavio :D Dont sekirli :-D ja samo konstatujem da je to malo :D
nikad_izvini

#146 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by nikad_izvini »

zgembo_sa wrote:Eto formiraj NVO, budi predsjednik kad ti je vec toliko stalo. Sretno od mene, nemam vise vremena za gluposti.
Moraš krenuti sa maksimalnim zahtjevima da bi se našli na sredini :D A tebi hvala za odlazak sa teme :skoljka:
kukalatimajka

#147 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by kukalatimajka »

iako sam 7 dana bio van foruma, vidim i dalje cumurana.
hocemo li u politiku, ili u udruzenje, ili u neformalnost, ili sve skupno...
neki dan cujem pricu da je samiru silajdzicu sugerirano da se povuce iz javnosti jer smo bezidejni, bezglavi i bavimo se samim sobom.
e pa brate nisu ga mogli bolje savjetovati.
dok se mi dogovorimo, ode momentum.
sve vas jos jednom molim da se pokusamo fokusirati na inicijalne aktivnosti koje smo pokrenuli / trazenje odgovornosti vlade Grada i Kantona Sarajevo kroz peticiju i mirne proteste. jedino smo od toga za svo ovo vrijeme (skoro 2 mjeseca) profitirali i bili prepoznatljivi.
sve ostalo moze stati u fildzan!
dovidjenja u subotu, a naknadno i u nedjelju :D
Cevljanovici

#148 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by Cevljanovici »

OSPF-BGP wrote:
fixer wrote:ljudi ce nam se prikljuciti kad vide da je sve transparentno. svako ima pravo da pomogne. ako mislis da nema, pogledaj post od sapata. ako su ljudi nezainteresirani da se prikljuce i da budu na protestu, smatram da su neizljecivi po pitanju inertnosti ili zive dobro.....
Samo mi reci gdje je ta transparetnost? Ljudi koji nece da se predstave javnosti , lafo neformalna grupa gradjana, ubjedju nas kako treba da protestujemo protiv SS SB...a sve fino upakuju to je za sigurnost ali niposto da prozivamo komesare i ministre MUP, tuzioce i ostale bitne? Ko diriguje i ko pravi ovakvu inerciono kretanje? Nikako da se prihvati i druga realnost, svaka vadiona nam oni su komatizirani i neizljecivi!

Sada kada nas je sve manje i manje, moram da upitam gdje je Demir? Gdje je ta osoba koja mi je rekla ako sutra ne izadjes na proteste kao da si smrtno presudio svome djetetu? Kako mozemo dozvoliti da nam takav anonimus i u politickom, drustvenom i socijlnom zivotu govori takve stvari. Treba sutra da prihvatim nakog lidera samo zato sto javno podrzava moja-nasa razmisljanja a lik ne moze biti nesposobniji.

M.Siljak koji je nas je predstavljao na TV-u (jos mi nije jasno zasto neki elokvetniji sa foruma nisu bili prisutni kod Duske) je covjek poznat po ratnim idejama da se izvrsi diverzija na Beograd a isli smo na linije na poljinama? Damirm, sve je receno na temi oko 6. aprila. Meni ne treba poslusko da bi zastupao moje interese ja zelim dosta vise!

Ljudi formalno organizovanje je rijesenje za nas
. Ovako smo samo produzena ruka ljudi koji kupe politicke poene i koriste nas za presiju naroda i destabiliziranje. Muka mi je od ovih NVO-a koje nas podrzavaju. Juce na radiu federaciju slusamo onog uhljupa/alkoholicara Darku kako zastupa nase interese? Kako ga nije vise stid, ne zna se vise u kojoj sve NVO nije bio aktivista.

Treba jos reci da se organizacija protesta se svela na internu komunikaciju jer ne zele se suociti sa drugacijim misljenjem te sugestijama. Sve to lici na grupu studenata koji su pali na ispiti pa zajedno ispijaju kafe i govore kako su oni drugi prepisali i imaju stelu.

Svjedok istorije je fino rekao, sve to lici na politiku i taktiziranje. I istina jer su takvi politicki misevi iskoristili mene i ovu raju sa foruma i masu druge raje koja je izlazila na proteste. Svaka cast nikad_izvini jer je razmisljajuci dosao do konkrentog zakljucka. Formalizacija je neophodna.

Nemojte me ucjenivati recenicama ciji si ti covjek, ili blago tebi kada dobro zivis, ubice hodaju gradom jer ce te rijeci stvarno izgubiti vrijednost.

Bacam na razmisljanje da je slab odziv na proteste pokazao da se u neku ruku i budi svijest gradjana jer ne dozvoljavaju da lako budu izmanipulirani.
mislim da ovdje postoje pitanja koja se moraju odgovoriti.
nikad_izvini

#149 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by nikad_izvini »

Cevljanovici wrote:
OSPF-BGP wrote:
fixer wrote:ljudi ce nam se prikljuciti kad vide da je sve transparentno. svako ima pravo da pomogne. ako mislis da nema, pogledaj post od sapata. ako su ljudi nezainteresirani da se prikljuce i da budu na protestu, smatram da su neizljecivi po pitanju inertnosti ili zive dobro.....
Samo mi reci gdje je ta transparetnost? Ljudi koji nece da se predstave javnosti , lafo neformalna grupa gradjana, ubjedju nas kako treba da protestujemo protiv SS SB...a sve fino upakuju to je za sigurnost ali niposto da prozivamo komesare i ministre MUP, tuzioce i ostale bitne? Ko diriguje i ko pravi ovakvu inerciono kretanje? Nikako da se prihvati i druga realnost, svaka vadiona nam oni su komatizirani i neizljecivi!

Sada kada nas je sve manje i manje, moram da upitam gdje je Demir? Gdje je ta osoba koja mi je rekla ako sutra ne izadjes na proteste kao da si smrtno presudio svome djetetu? Kako mozemo dozvoliti da nam takav anonimus i u politickom, drustvenom i socijlnom zivotu govori takve stvari. Treba sutra da prihvatim nakog lidera samo zato sto javno podrzava moja-nasa razmisljanja a lik ne moze biti nesposobniji.

M.Siljak koji je nas je predstavljao na TV-u (jos mi nije jasno zasto neki elokvetniji sa foruma nisu bili prisutni kod Duske) je covjek poznat po ratnim idejama da se izvrsi diverzija na Beograd a isli smo na linije na poljinama? Damirm, sve je receno na temi oko 6. aprila. Meni ne treba poslusko da bi zastupao moje interese ja zelim dosta vise!

Ljudi formalno organizovanje je rijesenje za nas
. Ovako smo samo produzena ruka ljudi koji kupe politicke poene i koriste nas za presiju naroda i destabiliziranje. Muka mi je od ovih NVO-a koje nas podrzavaju. Juce na radiu federaciju slusamo onog uhljupa/alkoholicara Darku kako zastupa nase interese? Kako ga nije vise stid, ne zna se vise u kojoj sve NVO nije bio aktivista.

Treba jos reci da se organizacija protesta se svela na internu komunikaciju jer ne zele se suociti sa drugacijim misljenjem te sugestijama. Sve to lici na grupu studenata koji su pali na ispiti pa zajedno ispijaju kafe i govore kako su oni drugi prepisali i imaju stelu.

Svjedok istorije je fino rekao, sve to lici na politiku i taktiziranje. I istina jer su takvi politicki misevi iskoristili mene i ovu raju sa foruma i masu druge raje koja je izlazila na proteste. Svaka cast nikad_izvini jer je razmisljajuci dosao do konkrentog zakljucka. Formalizacija je neophodna.

Nemojte me ucjenivati recenicama ciji si ti covjek, ili blago tebi kada dobro zivis, ubice hodaju gradom jer ce te rijeci stvarno izgubiti vrijednost.

Bacam na razmisljanje da je slab odziv na proteste pokazao da se u neku ruku i budi svijest gradjana jer ne dozvoljavaju da lako budu izmanipulirani.
mislim da ovdje postoje pitanja koja se moraju odgovoriti.
Naši ljudi ne pomažu rođenom u nevolji,kamoli nekome drugom.Malo smo oguglali.malo smo više oguglali.Naš narod ne vjeruje nikome.Bilo formalnoj bilo neformalnoj organizaciji.
Zato i zagovaram formalizaciju :D Al ne u strački oblik..........

PS Čisto sumnjam da Demir ima veze s ovim.Ovo je zaista proisteklo sa foruma.Barem se tako meni čini.
ulpinian

#150 Re: Protesti protiv kantonalne i federalne vlade.Više aktivista?

Post by ulpinian »

Malo je reći da je SMIJEŠNO to što se osobe koje skupljaju potpise po gradu za smjenu Silajdzica i Borovac predstavljaju kao "neformalna grupa građana".
Post Reply