Nastavljen odliv bh. sportista u druge zemlje: Loši uslovi tjeraju igrače
http://www.nezavisne.com/sport/tenis/Na ... 29990.html
U Teniskom savezu BiH ističu da talentima ne mogu da pruže sve što im je potrebno, pa ne čudi što teniseri i teniserke sportsko državljanstvo BiH mijenjaju nekim drugim.
Posljednja u nizu koja je to učinila je uspješna mlada teniserka Katarina Jokić, koja od ove sedmice nastupa pod zastavom Srbije.
"Procedura oko Katarinine promjene državljanstva trajala je dvije-tri godine. Razgovarao sam s njenim ocem, on je i htio i nije htio promjenu, ali evo - to se sada desilo. Žao mi je što je otišla jer je talentovana i trebalo je da nastupa za Fed kup reprezentaciju BiH. Ali, sport u BiH nije u sistemu i, iskreno, čovjek ide gdje mu je bolje. Prepoznala je da joj drugi savez može dati bolje uslove", izjavio je Senad Hadžimešić, direktor TS BiH.
"Savez je u dugovima, imamo nekoliko stotina KM duga i ne možemo pružiti talentima ono što bi trebalo. Šta mogu da im obećam? Ne mogu da im obećam terene za treninge, vrhunske trenere... Ima i onih koji žive u Njemačkoj, Turskoj... i te države su im dale sve, tako da ne treba da čudi kad izaberu da igraju za te zemlje. Naravno, mi u Savezu se trudimo da poboljšamo uslove, ali teško je jer nemamo novca. Od Vijeća ministara BiH smo dobili za 2013. 20.000 KM, a Ministarstvo kulture i sporta FBiH je odobrilo 10.000, ali novac još nismo dobili", istakao je Hadžimešić.
93. mjesto Jokićeva zauzima na juniorskoj ITF rang-listi
Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
-
Pjanic15
#26 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Da se konačno riješe i nedoumice oko TS BiH:
- cyprus
#27 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Iako ne dijelim klasični patriotski zanos - ja bih ''propo patriotski''
tj. ne bih se mogao zamisliti nigdje drugo osim u zemlji gdje sam rođen i odrastao... Kamo sreće da je to Njemačka, Norveška ili bar Švedska, al šta je tu je...
Moje viđenje promijeniti jedino može rat... Ako se Bosanci i Hercegovci ponovo odluče na sličnu avanturu, u tom slučaju se javno odričem svake veze sa ovom zemljom...
Moje viđenje promijeniti jedino može rat... Ako se Bosanci i Hercegovci ponovo odluče na sličnu avanturu, u tom slučaju se javno odričem svake veze sa ovom zemljom...
-
dječak sa šibicama
#28 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Mislis Ljubicica iz Banjaluke, koji je sa onim splicaninom donio Davis Cup salataru u Zagreb.jefferson wrote:Marin je igrao za BiH kada u HR timu nije bilo mjesta, jer je HR forsirala "prave" hrvate, tj. one iz HR.
- ultima_palabra
#29 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Znači, mi smo se odlučili na avanturu 1992.?cyprus wrote:Iako ne dijelim klasični patriotski zanos - ja bih ''propo patriotski''tj. ne bih se mogao zamisliti nigdje drugo osim u zemlji gdje sam rođen i odrastao... Kamo sreće da je to Njemačka, Norveška ili bar Švedska, al šta je tu je...
-
Fact
#30 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
"Najjači(najhrabriji) ostaju - a svako pametan ode"
-
rekla-kazala
#31 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Kako se kaže: " Nikad dva dobra sastaviti".
Oni koji odu, tamo gdje odu, nikad neće biti "kod kuće" i oni koji ostanu, nikad neće živjeti u kući kakvu bi željeli.
Prestar sam da bi išao ali nikom ne bi uzeo za zlo što je otišao ili odlazi.
Oni koji odu, tamo gdje odu, nikad neće biti "kod kuće" i oni koji ostanu, nikad neće živjeti u kući kakvu bi željeli.
Prestar sam da bi išao ali nikom ne bi uzeo za zlo što je otišao ili odlazi.
- OldMayor
#32 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Iskreno meni je pun q ovih tenisera koji traze pomoc.
Nema i gotovo.
Mi ne mozemo sebi priustiti ulaganje i u tenis, i u kosarku, i u fudbal itd... Halo ba pa mi imamo 2-3 penzionera na 1 zaposlenog!? O cemu pricamo.
Mislim sta ja kao porezni obveznik imam od toga sto ce neki teniser uspjeti? Ok, promocija zemlje bla bla, ali ko meni garantuje da ce stotine hiljada ulozene u nekog sportistu biti 'vracene' kroz promociju. Pa ne mora znacit da ce ulaganje se automatski vratiti, stotine tenisera nikad ne uspiju.
Ja opet ostajem da hranim penzionere, a ti teniseri putuju svijetom, zajebavaju se, kurvaju i boli ih qrac.
Sta to bolje uslove imaju fudbaleri i kosarkasi? Imaju sto puta gore, jer obicno ta djeca dolaze iz bas siromasnih porodica. Ja znam nekoliko tenisera i teniserki, i dolaze iz poprilicno situiranih porodica. To dzipovi se vozaju na treninge, to oprema...ja shvatam, skup je sport, ali znaci imas fina primanja i opet hos jos drzavu ucjenjujes.
Sta su to imali Dzeko i ekipa. Par kopacki, dresove koje je nosalo 3-4 generacije prije njih i trci, udaraj loptu, bori se... Sta je imao Teletovic, Nurkic...pa ja ne vidjeh da je Mirzin stari hodao okolo i molio za pomoc. A nije ni kosarkasa oprema besplatna. Nego fino izadji na igraliste i sutiraj dok ne poludis.
Meni je tenis poprilicno odvratan sport, upravo sto znam da se istim samo babina djeca bave. I uopste mi nije zao tih razmazenih nazovi sportasa. Jednostavno previse skup sport, povrat kroz promociju nije neki, ako se na to cilja.
Nema i gotovo.
Mi ne mozemo sebi priustiti ulaganje i u tenis, i u kosarku, i u fudbal itd... Halo ba pa mi imamo 2-3 penzionera na 1 zaposlenog!? O cemu pricamo.
Mislim sta ja kao porezni obveznik imam od toga sto ce neki teniser uspjeti? Ok, promocija zemlje bla bla, ali ko meni garantuje da ce stotine hiljada ulozene u nekog sportistu biti 'vracene' kroz promociju. Pa ne mora znacit da ce ulaganje se automatski vratiti, stotine tenisera nikad ne uspiju.
Ja opet ostajem da hranim penzionere, a ti teniseri putuju svijetom, zajebavaju se, kurvaju i boli ih qrac.
Sta to bolje uslove imaju fudbaleri i kosarkasi? Imaju sto puta gore, jer obicno ta djeca dolaze iz bas siromasnih porodica. Ja znam nekoliko tenisera i teniserki, i dolaze iz poprilicno situiranih porodica. To dzipovi se vozaju na treninge, to oprema...ja shvatam, skup je sport, ali znaci imas fina primanja i opet hos jos drzavu ucjenjujes.
Sta su to imali Dzeko i ekipa. Par kopacki, dresove koje je nosalo 3-4 generacije prije njih i trci, udaraj loptu, bori se... Sta je imao Teletovic, Nurkic...pa ja ne vidjeh da je Mirzin stari hodao okolo i molio za pomoc. A nije ni kosarkasa oprema besplatna. Nego fino izadji na igraliste i sutiraj dok ne poludis.
Meni je tenis poprilicno odvratan sport, upravo sto znam da se istim samo babina djeca bave. I uopste mi nije zao tih razmazenih nazovi sportasa. Jednostavno previse skup sport, povrat kroz promociju nije neki, ako se na to cilja.
-
Pjanic15
#33 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Lijepi naš mentalitet, znamo pljuvati kada promjeni državu, a dizati u nebo kada uspije u našem dresu, i to samofinansirajuće, ni marke niste uložili, a htjeli bi svu slavu i užitak pobjeda protiv vrhunskih igrača te da se naša zastava vijori. Evo da vidimo kako su Damira vile i džipovi nosali, mogo je i on lagano put inostranstva, ali je ostao tu:
http://--- NO LINKS ---/clanak/6438846/spo ... ref=ostali
- Škola tenisa tokom primirja u ratu –
Ipak, prvi kontakt s tenisom Damir Džumhur je imao sa dvije godine, još tokom rijetkih primirja u ratu 1994. godine. I od tada je usmjeren prema sportu koji mu je posljednjih dana donio planetarnu slavu.
„Neno (nadimak Žanetinog supruga, op.a.) je bio strašno veliki fan tenisa i to je normalan slijed okolnosti. Jako mnogo se njime rekreativno bavio i 1994. godine, u ono vrijeme kada su ratna dejstva bila malo oslabljena u Sarajevu. Organizovao je prvu tenis školu na Zetri na vanjskim terenima. Mi smo kao porodica tamo dolazili u ljetnom periodu, dok je bilo finog vremena. Damir je tu kao dvogodišnje dijete sakupljao loptice. Tu, naravno, ne može se govoriti o njegovom pravom interesu za tenis, a o ozbiljnijim koracima počelo se pričati 1995. godine, kada je moj suprug počeo sa tenis školom u prostorijama Druge gimnazije u Sarajevu. Sa ozbiljnim treninzima Damir je počeo u drugoj polovini 1997. godine već sa pet i po godina. No, oni pravi treninzi, sa pravim karakteristikama, na pravom terenu, sa svim dimenzijama, itd… desili su se ustvari kada je obnovljena Zetra“, pojasnila je Žaneta.
Damirova karijera išla je uzlaznom putanjom iako je trenirao u oskudnim uslovima bez pomoći države i oslanjajući se na entuzijazam njegovog oca ujedno i trenera.
„Prije desetak godina mi uopće nismo znali da će ovo da se desi, odnosno da će Damir doći do ovih rezultata. Ali da smo to željeli, niko ne krije. Odricanja su trajala cijelo vrijeme. Ne žalimo. To je bio naš izbor, ali je bilo zaista svega“
-
dječak sa šibicama
#34 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Sport je jedna od najboljih promocija drzave, nema spora.
Ali BiH nema novaca za takvu promociju.
Posebno ne za nekakve tenisere, koji nisu sirotinja, kako svi znamo.
Postoji neki razlog zasto americki koledzi imaju olimpijske bazene, velike sportske dvorane, terene za americki nogomet, sportske stipendije, neka racunica postoji. I postoje odlicni rezultati takvog sistema. Ali postoji i cinjenica da USA ima novaca za takve stvari.
Zasto BiH nema novaca za sport, ali ima za dzambo plakate politicara (iz svog djepa ih sigurno ne placaju)... ili zasto nema para za sport, ali ima para da se financira Osmanagiceva ubleha... u to necu ulaziti. Uglavnom, moze se uzrok problema pronaci kod kuce, a moze se zabiti glava u pijesak i cmizdriti kako "drugi kradu nase sportase".
Postoji neki razlog zasto americki koledzi imaju olimpijske bazene, velike sportske dvorane, terene za americki nogomet, sportske stipendije, neka racunica postoji. I postoje odlicni rezultati takvog sistema. Ali postoji i cinjenica da USA ima novaca za takve stvari.
Zasto BiH nema novaca za sport, ali ima za dzambo plakate politicara (iz svog djepa ih sigurno ne placaju)... ili zasto nema para za sport, ali ima para da se financira Osmanagiceva ubleha... u to necu ulaziti. Uglavnom, moze se uzrok problema pronaci kod kuce, a moze se zabiti glava u pijesak i cmizdriti kako "drugi kradu nase sportase".
- cyprus
#35 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Jok, Kongoanci su se odlučili...ultima_palabra wrote:Znači, mi smo se odlučili na avanturu 1992.?cyprus wrote:Iako ne dijelim klasični patriotski zanos - ja bih ''propo patriotski''tj. ne bih se mogao zamisliti nigdje drugo osim u zemlji gdje sam rođen i odrastao... Kamo sreće da je to Njemačka, Norveška ili bar Švedska, al šta je tu je...
Moje viđenje promijeniti jedino može rat... Ako se Bosanci i Hercegovci ponovo odluče na sličnu avanturu, u tom slučaju se javno odričem svake veze sa ovom zemljom...Nemoj se naljutiti, ali podsjeti me ovo na Karadžićev govor u skupštini...
-
Pjanic15
#36 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Kakva komedija, pa ako bi da porediš slučaj tenisera u BiH sa fudbalerima/košarkašima, onda bi jedino ravnanje trebalo da bude na klupskom nivou, odnosno situacija u kojoj se nalazi Džumhur u tenisu, jedino je identična situaciji Džeke u Želji ili Teletovića u Slobodi. Da navedeni nisu imali izbora osim da ostanu u navedenim klubovima, isto bi morali raditi kao i Džumhur, samofinansirati se ili moljakati za pomoć od države. Ali o ovoj situaciji u tenisu Džumhur nema mogućnost nečega sličnog kao što je klupski fudbal, gdje ne treba mjenjati boje države, ali može otići i zarađivati od strane tog kluba za hljeb, napredovati itd. kao fudbaleri/košarkaši. Mogu zamisliti koliko bi Džeko i Teletović napredovali i dogurali da su ovdje ostali, da su u situaciji kao Džumhur, da moraju mjenjati boju države za napredak i zaradu, davno bi oni promjenili boju ove države, ili bi se morali samofinansirati ili moljakati od države, u prijevodu propali bi patriotski.OldMayor wrote:
-
bull21
#37 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Činjenica je da bez vlastitog rada i zalaganja ništa ne može se postići... a sad što su peniseri i nače tetkice pa im sve smeta i traže neke posebne uvjete... to je već druga priča. 
- madridist
#38 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Ma talent ispliva pa i da metlom umjesto reketa igra.
A to sto je tenis skup sport nije kriva BiH ,tako je u svim zemljama ili mislite da kamp Nick Bollettieri-a finansira federalna vlada SAD-a ili neko "ministarstvo",kurko nane,ako se hoces tenisom bavit onda neka djed proda njivu i sumu pa opleti nemoj plakat na drzavu...isto tako vazi i za "jeftinije" ili narodne sportove predvodjene fudbalom,nisam siguran da smo u zadnjih 20 godina ispustili puno Džeka ili Ibisevica pa da sad oni umjesto da trce za loptom negdje ubacuju sljunak u mjesalicu,talent ispliva i pokaze se a to sto u dosta slucajeva neki drugi ili igracevim srcima blizi savezi beru kajmak a ne BiH sport je sasvim drugi par cipela..
A to sto je tenis skup sport nije kriva BiH ,tako je u svim zemljama ili mislite da kamp Nick Bollettieri-a finansira federalna vlada SAD-a ili neko "ministarstvo",kurko nane,ako se hoces tenisom bavit onda neka djed proda njivu i sumu pa opleti nemoj plakat na drzavu...isto tako vazi i za "jeftinije" ili narodne sportove predvodjene fudbalom,nisam siguran da smo u zadnjih 20 godina ispustili puno Džeka ili Ibisevica pa da sad oni umjesto da trce za loptom negdje ubacuju sljunak u mjesalicu,talent ispliva i pokaze se a to sto u dosta slucajeva neki drugi ili igracevim srcima blizi savezi beru kajmak a ne BiH sport je sasvim drugi par cipela..
-
TheMule
#39 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Amerika nema novaca za takve stvari. Samo se kod nas trazi da drzava igra ulogu nekog ko dijeli sadaku na sve stranedječak sa šibicama wrote:Sport je jedna od najboljih promocija drzave, nema spora.
- _mufljuz_
#40 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
izdajnik cega izdajnik koga....
pravi izdajnici nam pred ocima napravise od drzave veresiju i spiskase novih 1.5 mlrd namjenjenih poplavama a ovdje se vodi rasprava je li gresno dijete od 17g....
ako je tako onda bi desetine i stotine hiljada ljudi koji su otisli trbuhom za kruhom trebalo markirat izdajnicima.....
ja rezona
pravi izdajnici nam pred ocima napravise od drzave veresiju i spiskase novih 1.5 mlrd namjenjenih poplavama a ovdje se vodi rasprava je li gresno dijete od 17g....
ako je tako onda bi desetine i stotine hiljada ljudi koji su otisli trbuhom za kruhom trebalo markirat izdajnicima.....
ja rezona
- OldMayor
#41 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Tenis je jednostavno takav sport, ako nemas love, nema te nigdje. Ja sam to htio da kazem, tako da ne vidim cemu kmecenje. Radi se o individualnom sportu, gdje si sam svoj gazda. Poslije ces sebi zaradjivat, neces meni.Pjanic15 wrote:Kakva komedija, pa ako bi da porediš slučaj tenisera u BiH sa fudbalerima/košarkašima, onda bi jedino ravnanje trebalo da bude na klupskom nivou, odnosno situacija u kojoj se nalazi Džumhur u tenisu, jedino je identična situaciji Džeke u Želji ili Teletovića u Slobodi. Da navedeni nisu imali izbora osim da ostanu u navedenim klubovima, isto bi morali raditi kao i Džumhur, samofinansirati se ili moljakati za pomoć od države. Ali o ovoj situaciji u tenisu Džumhur nema mogućnost nečega sličnog kao što je klupski fudbal, gdje ne treba mjenjati boje države, ali može otići i zarađivati od strane tog kluba za hljeb, napredovati itd. kao fudbaleri/košarkaši. Mogu zamisliti koliko bi Džeko i Teletović napredovali i dogurali da su ovdje ostali, da su u situaciji kao Džumhur, da moraju mjenjati boju države za napredak i zaradu, davno bi oni promjenili boju ove države, ili bi se morali samofinansirati ili moljakati od države, u prijevodu propali bi patriotski.OldMayor wrote:
Krenes sa bezveze turnirima, guras se, zaradjujes, ulazes u sebe, treniras dok ne doguras do velikih turnira. Napotpisujes se ugovora sponzorskih i boli te briga.
I nema te drzave koja ce nesta tenisera gurati i davati mu pare eto onako, nek se nadje. To nigdje nema.
Tim sportom se obicna buranija ne treba ni pokusavati baviti, niti se bavi ni u Americi, ni nigdje u svijetu. Dje si vidio crnca iz geta da je teniser - nidje. On il ce bit kosarkas, reper il methhead.
p.s. Vjeruj mi da ni fudbal nije tako jeftin. Skontaj da ti moras platiti djetetu turnire, i ono izadje tamo sa jos 30 istih takvih, pa udri, bori se...ja znam roditelje koji ogromne sume novca ulazu. I mislis da ih drzava ista pita. Uzme dijete, rezervise karte i pravac Austrija, Spanija, ganjaj turnire i skaute.
-
jefferson
#42 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
USA placa kada nastupas za reprezentaciju, do tada se snalazi.TheMule wrote:Amerika nema novaca za takve stvari. Samo se kod nas trazi da drzava igra ulogu nekog ko dijeli sadaku na sve stranedječak sa šibicama wrote:Sport je jedna od najboljih promocija drzave, nema spora.
-
detroit-mercy
#43 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Jel to vrijedi i za reprezentativce u fudbalucyprus wrote:Iako ne dijelim klasični patriotski zanos - ja bih ''propo patriotski''tj. ne bih se mogao zamisliti nigdje drugo osim u zemlji gdje sam rođen i odrastao... Kamo sreće da je to Njemačka, Norveška ili bar Švedska, al šta je tu je...
-
detroit-mercy
#44 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Pogledaj sastav reprezentacije i odakle dolaze pa ce ti se sve samo recimadridist wrote:Ma talent ispliva pa i da metlom umjesto reketa igra.
- O'zone
- Globalni moderator
#45 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Ko se bavi sportom profesionalno i živi od toga normalno je da će da ide tamo gdje su mu bolji uslovi.
Patriotizam je za budale. Navlakuša da neko zbog "ljubavi svojoj zemlji" najebe dok svoje guraju vani.
Patriotizam je za budale. Navlakuša da neko zbog "ljubavi svojoj zemlji" najebe dok svoje guraju vani.
- Ridjobrki
#46 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Naravno da se nismo otisnuli u avanturu 1992. Bila je to do kraja promišljena i sa svih aspekata sagledana odluka da se krene u realizaciju plana koji je u tančine razradio svaki segment djelovanja i za svaku akciju druge strane imao spremljen adekvatan odgovor. E sad, uvijek se potkrade neka sitnica koja okrene stvari nizbrdo kao što je nenaoružanost, odsustvo konkretne međunarodne podrške, ovo-ono...cyprus wrote:Jok, Kongoanci su se odlučili...ultima_palabra wrote:Znači, mi smo se odlučili na avanturu 1992.?cyprus wrote:Iako ne dijelim klasični patriotski zanos - ja bih ''propo patriotski''tj. ne bih se mogao zamisliti nigdje drugo osim u zemlji gdje sam rođen i odrastao... Kamo sreće da je to Njemačka, Norveška ili bar Švedska, al šta je tu je...
Moje viđenje promijeniti jedino može rat... Ako se Bosanci i Hercegovci ponovo odluče na sličnu avanturu, u tom slučaju se javno odričem svake veze sa ovom zemljom...Nemoj se naljutiti, ali podsjeti me ovo na Karadžićev govor u skupštini...
A što se patriotizma tiče... neka, fino je to ko ga ima čim plaćati. Ja ću ga uvijek rado iskazivati i deklarativno i suštinski dok god ne zahtijeva materijalne troškove i troškove u tjelesnim tečnostima tipa krv, znoj, ovo ono... Za funkcioniranje na patriotskim osnovama molim obratiti se Bakiru i Zlaji.
- cyprus
#47 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Koje? Ako misliš na ono što i ja - apsolutno da... Ja smatram da je poputno logično da neko ko je rođen i odrasto u npr. Švedskoj - igra za Švedsku... Da sam ja kojim slučajem rođen u Švedskoj - bio bih Šveđanin, nek sto puta nisam žutdetroit-mercy wrote:Jel to vrijedi i za reprezentativce u fudbalucyprus wrote:Iako ne dijelim klasični patriotski zanos - ja bih ''propo patriotski''tj. ne bih se mogao zamisliti nigdje drugo osim u zemlji gdje sam rođen i odrastao... Kamo sreće da je to Njemačka, Norveška ili bar Švedska, al šta je tu je...
Moje viđenje promijeniti jedino može rat... Ako se Bosanci i Hercegovci ponovo odluče na sličnu avanturu, u tom slučaju se javno odričem svake veze sa ovom zemljom....
Al eto, momci koji su napravili drugačije odluke - hvala im, bez obzira što ja na njihovom mjestu to ne bih uradio...
Last edited by cyprus on 19/09/2014 18:48, edited 1 time in total.
- cyprus
#48 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
IndeedRidjobrki wrote:Naravno da se nismo otisnuli u avanturu 1992. Bila je to do kraja promišljena i sa svih aspekata sagledana odluka da se krene u realizaciju plana koji je u tančine razradio svaki segment djelovanja i za svaku akciju druge strane imao spremljen adekvatan odgovor. E sad, uvijek se potkrade neka sitnica koja okrene stvari nizbrdo kao što je nenaoružanost, odsustvo konkretne međunarodne podrške, ovo-ono...
Ipak, promišljena nepromišljena - poenta onoga što sam rekao ostaje ista...
-
broj dva
#49 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Drzava i gradjani imaju neki ugovor - drzava se stara o gradjanima, garantuje im bezbjednost, pravi infrastrukturu, sredi zdravstvo i socijalno i slicno.
Gradjani se obavezu da postuju zakone i da placaju porez.
Kod nas je taj ugovor raskinu, drzava je sa njim obrisala guzicu a raja je skontala jebes ti ovaku drzavu.
Tako da nema razloga za neki "patriotizam" koji ide na tvoju stetu, i nije niti malo izdajnicki okrenut ledja drzavi koju boli neka stvar.
Gradjani se obavezu da postuju zakone i da placaju porez.
Kod nas je taj ugovor raskinu, drzava je sa njim obrisala guzicu a raja je skontala jebes ti ovaku drzavu.
Tako da nema razloga za neki "patriotizam" koji ide na tvoju stetu, i nije niti malo izdajnicki okrenut ledja drzavi koju boli neka stvar.
- The One and Only
#50 Re: Propasti "patriotski" ili uspjeti "izdajnički" ?
Pravi talenti neće propasti ovdje. Teza ti je malo nasumična. Nikad se ne zna. Da mi imamo prave talente onda bi rasturali na olimpijskim igrama. Ako si pravo dobar onda ti nije problem naći sponzora. Za samo treniranje tenisa ti nisu potrebne velike pare a tako je i sa ostalim sportovima.