Pronalazenje sebe u Kur'anu
-
janus
nevjerovatna je kolicina mrznje koja izbija iz tih navoda...nevjerovatna za vjeru koja poziva na toleranciju ljubav i mir...
nevjerovatno je odsustvo svakog vida tolerancije i suzivota sa razlicitim ljudima. zao mi je vas primitivnih koji se drze ovakvih civilizaciji neprimjerenih principa...takvi se po danasnjim zakonima trpaju u ludnice a u najboljem slucaju u zatvore zbog sirenja medjunacionalne mrznje i netrpeljivosti...
nevjerovatno je odsustvo svakog vida tolerancije i suzivota sa razlicitim ljudima. zao mi je vas primitivnih koji se drze ovakvih civilizaciji neprimjerenih principa...takvi se po danasnjim zakonima trpaju u ludnice a u najboljem slucaju u zatvore zbog sirenja medjunacionalne mrznje i netrpeljivosti...
-
ebu_lejs
da poziva na mir i ljubav i zabranjiva sirk kufur nepravdu itdjanus wrote:nevjerovatna je kolicina mrznje koja izbija iz tih navoda...nevjerovatna za vjeru koja poziva na toleranciju ljubav i mir...
znas li sta oni vasi krscanski heroji cine kako nisi od njih toliko zacuden
jesili ikade citao ovo
http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dy ... Found=true
procitaj i placi
ako mozes spustati koju susu
a zbog cega bi trebalo ove onda zatvoriti ili to nije nista strasno kod vas
nemoj te mi se tudena prodavati kao ljepa i nevina vjera
Allah zna sta vi u vasim prsima krijete.
-
Engram
slazem se samo da je fakat da gradnja boljeg sistema upravo pocinje u kuci/domu/porodiciDonDavudes wrote:serijatska drzava je neostvariva u BiH zato je glupo uopšte o tome pricati.
ko prica o takvoj drzavi obicno nema serijatsko uređenje ni u svojoj kući
-
progDVB
Janus, nisi ni ti nista bolji. I ti na neki nacin vrijedjas sve one koji vjeruju u Boga (nije vazno koje je vjeroispovjesti) i to samo njihovo opredjeljenje nazivas primitivnim. Pokusaj stvari popravljati od sebe. Ako si vec toliko kriticki raspolozen kreni od sebe.janus wrote:nevjerovatna je kolicina mrznje koja izbija iz tih navoda...nevjerovatna za vjeru koja poziva na toleranciju ljubav i mir...
Pozivas na odsustvo tolerancije, a sam se ne pridrzavas tog principa..
-
Kwaheri
[quote="ebu_lejs"]
o setro draga nasa ulema se satra pozivajuci na ljep i ugodan nacin prestavaljajuci islam u svim njegovim ljepotama i u zicima ali sta im vrjedi kada oni nisu onih koji u pucuju nego uzviseni Allah d.s je onaj koji upucuje.
Naravno, Allah je taj koji upucuje... ali nisu isto oni koji znaju i oni koji ne znaju...
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
9. Da li je onaj ko je pokoran za vrijeme noći, padajući na sedždu i stojeći, pazeći na Ahiret i nadajući se milosti Gospodara svog...? Reci: "Da li su isti oni koji znaju i koji ne znaju?" Jedino se poučavaju posjednici razuma!"
A Poslanik s.a.v.s. kaze: "Ulema su nasljednici poslanika"
Malo vishe postuj ulemu i ono sto ona govori, jer vecina tih ljudi je svoj zivot posvetila slijeđenju Bozijeg puta...
Kaze uzviseni Allah d.s
u suri Ali-Imran
118. O vjernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast žele: jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze, ako pameti imate.
119. Vi njih volite, a oni vas ne vole, a vi vjerujete u sve Knjige. Kad vas sretnu, govore: "Vjerujemo!" – a čim se nađu nasamo, od srdžbe prema vama grizu vrhove prsta svojih. Reci: "Umrite od muke!" Allahu su, zaista, dobro poznate misli svačije.
jasno je meni da mi veliko dusno i na najljepsi nacin prema njima trebamo postupati
koiko dugo jos da im dozvolimo da nas taru zar da im jos prsa nasa otvorimo i da nam iz nasih grudi svojim zubima srca nasa cupaju.
Zar cemo to sebi dozvoliti da nas zmija 2x iz iste rupe ujede.
I jasno mi je da su muslimani kao biseri koji krase ovja dunjaluk prosuti
po njemu ali mi se trebamo uzvisenog Allah d.s bojati a ne njeih i njihova zapada
Allah kaznjava strahovito a ovo nacemu smo mi je prolazno Ahiret je vjecan zato se Allah i njegove kazne bojmo a nikako njih.
[color=red]A evo i nekoliko savjeta i Casnog Kur'ana za tebe...
125. Pozivaj putu Gospodara svog mudrošću i lijepim savjetom, i s njima raspravljaj onako kako je najbolje. Uistinu, Gospodar tvoj - On je Najbolji znalac onog ko skreće s puta Njegovog, i on je Najbolji znalac upućenih.
159. Pa - zbog milosti Allahove blag si prema njima. A da si bio grub, osorna srca, sigurno bi se rasuli oko tebe. Zato im oprosti i moli oprost za njih i savjetuj se s njima u poslu. Pa kad odlučiš, tad se pouzdaj u Allaha. Uistinu! Allah voli one koji se pouzdavaju.[/color]
o setro draga nasa ulema se satra pozivajuci na ljep i ugodan nacin prestavaljajuci islam u svim njegovim ljepotama i u zicima ali sta im vrjedi kada oni nisu onih koji u pucuju nego uzviseni Allah d.s je onaj koji upucuje.
Naravno, Allah je taj koji upucuje... ali nisu isto oni koji znaju i oni koji ne znaju...
9. Da li je onaj ko je pokoran za vrijeme noći, padajući na sedždu i stojeći, pazeći na Ahiret i nadajući se milosti Gospodara svog...? Reci: "Da li su isti oni koji znaju i koji ne znaju?" Jedino se poučavaju posjednici razuma!"
Malo vishe postuj ulemu i ono sto ona govori, jer vecina tih ljudi je svoj zivot posvetila slijeđenju Bozijeg puta...
Kaze uzviseni Allah d.s
u suri Ali-Imran
118. O vjernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast žele: jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze, ako pameti imate.
119. Vi njih volite, a oni vas ne vole, a vi vjerujete u sve Knjige. Kad vas sretnu, govore: "Vjerujemo!" – a čim se nađu nasamo, od srdžbe prema vama grizu vrhove prsta svojih. Reci: "Umrite od muke!" Allahu su, zaista, dobro poznate misli svačije.
jasno je meni da mi veliko dusno i na najljepsi nacin prema njima trebamo postupati
koiko dugo jos da im dozvolimo da nas taru zar da im jos prsa nasa otvorimo i da nam iz nasih grudi svojim zubima srca nasa cupaju.
Zar cemo to sebi dozvoliti da nas zmija 2x iz iste rupe ujede.
I jasno mi je da su muslimani kao biseri koji krase ovja dunjaluk prosuti
po njemu ali mi se trebamo uzvisenog Allah d.s bojati a ne njeih i njihova zapada
Allah kaznjava strahovito a ovo nacemu smo mi je prolazno Ahiret je vjecan zato se Allah i njegove kazne bojmo a nikako njih.
[color=red]A evo i nekoliko savjeta i Casnog Kur'ana za tebe...
125. Pozivaj putu Gospodara svog mudrošću i lijepim savjetom, i s njima raspravljaj onako kako je najbolje. Uistinu, Gospodar tvoj - On je Najbolji znalac onog ko skreće s puta Njegovog, i on je Najbolji znalac upućenih.
159. Pa - zbog milosti Allahove blag si prema njima. A da si bio grub, osorna srca, sigurno bi se rasuli oko tebe. Zato im oprosti i moli oprost za njih i savjetuj se s njima u poslu. Pa kad odlučiš, tad se pouzdaj u Allaha. Uistinu! Allah voli one koji se pouzdavaju.[/color]
Last edited by Kwaheri on 01/06/2004 11:53, edited 1 time in total.
-
Kwaheri
Da, nevjerovatno je da se iz religije koja je svoje spasenje nasla kroz ljubav i toleranciju, rode: KRSTAŠKI RATOVI, INKVIZICIJA, REKONKVISTA, KOLONIJALIZAM, BALKANSKI RATOVI, BOSNA, AFGANISTAN, IRAK .. (da ne nabrajam...smucilo mi se)janus wrote:nevjerovatna je kolicina mrznje koja izbija iz tih navoda...nevjerovatna za vjeru koja poziva na toleranciju ljubav i mir...
-
glasnost
BRAVO !janus wrote:znam da ti ne znas, ali svakog pismenog covjeka vrijedja tvoj imperativ da se tvoje misljenje uzima zaozbiljno
elementarna pismenost je minimum uslova da se o tvom izlaganju razmislja kriticki...ako ti svoju nepismenost na jednom javnom forumu kao sto je ovaj izlazes sirokoj masi ljudi onda to dovoljno govori o tebi kao licnosti a o stavovima da i ne govorimo
-
janus
@ ebu lejs
kad se naucis pravopisu i gramatici maternjeg dobices odgovor. ovako te ne mogu uzeti za ozbiljno. stidio bih se na tvom mjestu bilo sta napisati bez poznavanja maternjeg
bosanski, btw.
nisam vrijedjao postene vjernike jer su to ljudi koji u vjeri traze svoj mir i same sebe sto je samo po sebi jako plemenita namjera
jer ako si zadovoljan sam sa sobom i svijetom oko sebe
prvo sebi cinis uslugu a time i ostalom covjecanstvu
obracao sam se prvenstveno ebu lejsu i slicnima cije sam postove uspio procitati na podforumu religija i nije mi svejedno sto ste se ti i lik pod nickom "zena" zbog tog nasli prozvani ili uvrijedjeni mada me tvoj agresivni nastup iskreno govoreci pomalo iritira
jos jednom
pisano u afektu i stoga izvinjenje
a moji stavovi su takvi kakvi su
ako cemo diskutovati i uvazavati se medjusobno
prvi cu poceti s tim
zao mi je
ne znam kome se obracas
sve mi je jasno ali zasto to meni predbacujes?
kad se naucis pravopisu i gramatici maternjeg dobices odgovor. ovako te ne mogu uzeti za ozbiljno. stidio bih se na tvom mjestu bilo sta napisati bez poznavanja maternjeg
bosanski, btw.
ne neprogDVB wrote:Janus, nisi ni ti nista bolji. I ti na neki nacin vrijedjas sve one koji vjeruju u Boga (nije vazno koje je vjeroispovjesti) i to samo njihovo opredjeljenje nazivas primitivnim. Pokusaj stvari popravljati od sebe. Ako si vec toliko kriticki raspolozen kreni od sebe.janus wrote:nevjerovatna je kolicina mrznje koja izbija iz tih navoda...nevjerovatna za vjeru koja poziva na toleranciju ljubav i mir...
Pozivas na odsustvo tolerancije, a sam se ne pridrzavas tog principa..
nisam vrijedjao postene vjernike jer su to ljudi koji u vjeri traze svoj mir i same sebe sto je samo po sebi jako plemenita namjera
jer ako si zadovoljan sam sa sobom i svijetom oko sebe
prvo sebi cinis uslugu a time i ostalom covjecanstvu
obracao sam se prvenstveno ebu lejsu i slicnima cije sam postove uspio procitati na podforumu religija i nije mi svejedno sto ste se ti i lik pod nickom "zena" zbog tog nasli prozvani ili uvrijedjeni mada me tvoj agresivni nastup iskreno govoreci pomalo iritira
jos jednom
pisano u afektu i stoga izvinjenje
a moji stavovi su takvi kakvi su
ako cemo diskutovati i uvazavati se medjusobno
prvi cu poceti s tim
@zenaDa, nevjerovatno je da se iz religije koja je svoje spasenje nasla kroz ljubav i toleranciju, rode: KRSTAŠKI RATOVI, INKVIZICIJA, REKONKVISTA, KOLONIJALIZAM, BALKANSKI RATOVI, BOSNA, AFGANISTAN, IRAK .. (da ne nabrajam...smucilo mi se)
zao mi je
ne znam kome se obracas
sve mi je jasno ali zasto to meni predbacujes?
-
janus
posto mi je ebu lejs "prishio" pripadnost krscanstvu
pomislih da si na istoj talasnoj duzhini
pa se upitah
da se nisam mozhda pogreshno izrazio
inache
slazhem se...
tebi ce ovo zvuchat grubo ali moj zakljuchak:
ljudskoj gluposti i lakovjernosti nikad kraja
pa se upitah
inache
slazhem se...
-
Kwaheri
janus wrote:posto mi je ebu lejs "prishio" pripadnost krscanstvu
pa se upitah
inache
slazhem se...
..mislim da te nisam do kraja razumjela...
ali se sa zakljuckom slazem..
-
janus
prochitaj moj pretposljednji post pa ces shvatiti
konkretno
govorim o ljudima koji ne znaju chitati izmedju redova
i koji sve uzimaju zdravo za gotovo
konkretnije
ne vjerujem da su svete knjige pisane da bi podsticale na mrzhnju
ali zamjeram
shto stilom nisu pisane za shiroke mase
iako im je to bila ciljna grupa
pa zato jucher danas i sutra i imamo ekstremne grupe
koje svoju mrzhnju temelje na svetim knjigama
a bez obzira na sve smatram
da su one pisane od ljudi
da im je vrijednost dignuta na nivo o kojem autori nisu mogli ni sanjati
i da su preanalizirane
konkretno
konkretnije
ali zamjeram
i da su preanalizirane
-
Kwaheri
Visoko pismeno, nema shta... Svete knjige vjerovatno jesu preanalizirane, vjerovatno se u analizama ljudi izgubilo stosta od izvornosti, stoga se srecom uvijek mozes vratiti na original..janus wrote:prochitaj moj pretposljednji post pa ces shvatiti
konkretno
konkretnije
ali zamjeram
i da su preanalizirane
Da su ih pisali (ili prepisivali ljudi) je tacno...to nikad niko nije osporio...I treba da znas da među svetim knjigama jedino Kur'an tvrdi da je riječ Božija..(autor:Bog, nosioc riječi Božije: Muhammed a.s.: prepisivači: mnogi), ostalim knjigama su autori ljudi. I nijedan ozbilja kršćanski teolog neće se pozvati na Novi zavjet kao riječ Božiju...jer je riječ Božija u kršćanstvu sam Isus, a nosioc te riječi Marija.
Ciljna grupa svetih knjiga je covjek...u svim oblicima, stoga se u njima moze naci tekst koji zadovoljava ukus mase (i to so ljudi) , ali i za intelektualnu elitu među ljudima..
Ekstremne grupe svoju mržnju ne temeljile na svetim knjigama...nego na mržnji samoj, koja je uzgred rečeno, ljudska osobina...za to što oni izvlače rečenice iz konteksta...nije pošteno okriviti svete knjige...
-
ebu_lejs
pokusaj mi objsniti sta sti sa ovim mislila
Ako si mislila zbog upute tu smo svi neznalice
svjestan sam toga ajeta iz sure Az-zumar i njegovog tefsirenja
i nadam se da si to njima namjenila ako jesi pa sta ces sa njima koji nece da se pokore i sirk i kufur cine.
Pa zar uzviseni Allah d.s nekaze u suri
Al-Gatiya
23. Reci ti Meni ko će uputiti onoga koji je strast svoju za boga svoga uzeo, onoga koga je Allah, znajući ga, u zabudi ostavio i sluh njegov i srce njegovo zapečatio, a pred oči njegove koprenu stavio? Ko će mu, ako neće Allah, na pravi put ukazati? Zašto se na urazumite?
dali je ovo sahih i ko je biljezi
Ja nisam na Ulemu srdit da bi je na ikakv bilo nacin nepravedno smatraro
a ni su oni jedini koju su se uzvisenom Allahu odali
A evo i nekoliko savjeta i Casnog Kur'ana za tebe...
159. Pa - zbog milosti Allahove blag si prema njima. A da si bio grub, osorna srca, sigurno bi se rasuli oko tebe. Zato im oprosti i moli oprost za njih i savjetuj se s njima u poslu. Pa kad odlučiš, tad se pouzdaj u Allaha. Uistinu! Allah voli one koji se pouzdavaju.
svjestan sam i ovoga i to je ono cemu smo mi muslimani pozivali ili nasa Ulema, ja sam isto na ljep nacin pozivao pa vidio sam da je to negdje suvisno jer moje je da opomenem a Allah upucuje tako da sam se sa tim pomirio.
A u ostalom nas brat Ragbi (da ga uzviseni Allah d.s za njegov trud nagradi)
otvorio toliko ljepih i interesantnih tema da se Islam ljepse upozna i ljepim smatra.
No na to su prezrenjaci dosli i poceli se na njegove teme sprdati i to su kao zezanciju i igru uzeli.
Jopet tebi neka je najljepsa hvala za tvoju pouku iz casnog Kur´ana koju si meni namjenila.
Nemoj me smatrati kao onoga koji je pun srdzbe pa samo iz nje govori
vidim vas kako ljepo pozivate pa cak njeki od vas njima malo i stujete
ali vidi te koji je rezultat kao sto sam naveo oni se samo sprdaju.
Ali nade netreba gubiti, ali i netreba se dozvoliti da njima islam bude za zabavu i za njihove viceve uz koje se oni smiju i rugaju pazite i na to malo.
Ja sam mozda malo ostriji sa svojim postovim nego vi pa vas oni nesmatraju ozbiljno i smiju se, kod mojih postova su malo vise srditi jer znaju da sam istinu pisao zato su skocili pa od svoje srdzbe nezanju vise ni sta da pisu nego pocinju samo izmisaljti.
Uzmi se Janusa kao primjera
prvo mi je na mj post ovo odgovorio
bosanski, btw.
pa onda pise da sam ga ja krscanstvu priustio, to mu je mozda sade izgovor da izbjegne onu sramotu koju su oni pocinili koji su ga poducavali
pa sade sam nezna sta hoce.
Jos je poceo meni prepisivati da sam ateista,
zar nevidis da sam nezna sta zeli a ti mu nemoj puno stovati u njegovim postovima.
Esselamu alejkum ve rahmetullah
pokusaj mi objsniti sta sti sa ovim mislila
Ako si mislila zbog upute tu smo svi neznalice
svjestan sam toga ajeta iz sure Az-zumar i njegovog tefsirenja
i nadam se da si to njima namjenila ako jesi pa sta ces sa njima koji nece da se pokore i sirk i kufur cine.
Pa zar uzviseni Allah d.s nekaze u suri
Al-Gatiya
23. Reci ti Meni ko će uputiti onoga koji je strast svoju za boga svoga uzeo, onoga koga je Allah, znajući ga, u zabudi ostavio i sluh njegov i srce njegovo zapečatio, a pred oči njegove koprenu stavio? Ko će mu, ako neće Allah, na pravi put ukazati? Zašto se na urazumite?
dali je ovo sahih i ko je biljezi
Ja nisam na Ulemu srdit da bi je na ikakv bilo nacin nepravedno smatraro
a ni su oni jedini koju su se uzvisenom Allahu odali
A evo i nekoliko savjeta i Casnog Kur'ana za tebe...
159. Pa - zbog milosti Allahove blag si prema njima. A da si bio grub, osorna srca, sigurno bi se rasuli oko tebe. Zato im oprosti i moli oprost za njih i savjetuj se s njima u poslu. Pa kad odlučiš, tad se pouzdaj u Allaha. Uistinu! Allah voli one koji se pouzdavaju.
svjestan sam i ovoga i to je ono cemu smo mi muslimani pozivali ili nasa Ulema, ja sam isto na ljep nacin pozivao pa vidio sam da je to negdje suvisno jer moje je da opomenem a Allah upucuje tako da sam se sa tim pomirio.
A u ostalom nas brat Ragbi (da ga uzviseni Allah d.s za njegov trud nagradi)
otvorio toliko ljepih i interesantnih tema da se Islam ljepse upozna i ljepim smatra.
No na to su prezrenjaci dosli i poceli se na njegove teme sprdati i to su kao zezanciju i igru uzeli.
Jopet tebi neka je najljepsa hvala za tvoju pouku iz casnog Kur´ana koju si meni namjenila.
Nemoj me smatrati kao onoga koji je pun srdzbe pa samo iz nje govori
vidim vas kako ljepo pozivate pa cak njeki od vas njima malo i stujete
ali vidi te koji je rezultat kao sto sam naveo oni se samo sprdaju.
Ali nade netreba gubiti, ali i netreba se dozvoliti da njima islam bude za zabavu i za njihove viceve uz koje se oni smiju i rugaju pazite i na to malo.
Ja sam mozda malo ostriji sa svojim postovim nego vi pa vas oni nesmatraju ozbiljno i smiju se, kod mojih postova su malo vise srditi jer znaju da sam istinu pisao zato su skocili pa od svoje srdzbe nezanju vise ni sta da pisu nego pocinju samo izmisaljti.
Uzmi se Janusa kao primjera
prvo mi je na mj post ovo odgovorio
bosanski, btw.
pa onda pise da sam ga ja krscanstvu priustio, to mu je mozda sade izgovor da izbjegne onu sramotu koju su oni pocinili koji su ga poducavali
pa sade sam nezna sta hoce.
Jos je poceo meni prepisivati da sam ateista,
zar nevidis da sam nezna sta zeli a ti mu nemoj puno stovati u njegovim postovima.
-
Sayed
Ne razumijem zasto bi neko u Sarajevu, Parizu, Milanu, Cekrcicima ili bilo gdje morao zivjeti kao neko u Medini da bi bio dobar vjernik, citaj "dobar covjek"?ragib wrote:serijatska drzava je neostvariva u BiH zato je glupo uopšte o tome pricati.
ko prica o takvoj drzavi obicno nema serijatsko uređenje ni u svojoj kući
------------------------------------------------------------------------------------
Znaci pitanje nije glasilo da li je moguce uvesti serijat u Bih, niti je bilo pitanje da li u mojoj kuci vlada serijat. Ja (niti moja familija:( ) ne zivim onako kako serijat trazi od mene zato sto nisam dobar vjernik. A ima vjernika u bosni koji zive kao u Medini. I ja njih jako postujem.
Kuran je velika knjiga, mislim da ce svakog citaoca zadiviti ili u najmanju ruku navesti da cini nesto dobro, lijepo i pozitivno i da ce se bar zamisliti...
Neko je vec spomenuo "citanje izmedju redova", mislim da to i jest problem radikalizma, uzimanje svake rijeci ili misli bas onako kako pise, ne razmisljajuci o prenesenom znacenju, ne citajuci izmedju redova...
Vec sam na slicnoj temi pisao o tome, sad cu se ponavljat...
Mislim da sili koja pokrece ovaj svijet, kako god je mi zvali i kako god je zamisljali, nisu vazne banalnosti kao kakve cu ja hlace navuc, oni u Arabiji se nose onako iz klimatskih razloga kao sto neko u Sibiru nosi bundu, nije vazno kolko cu puta ponovit neku njegovu rijec napisanoj u jednoj prelijepoj knjizi (mada je i to lijepo), nije vazno kako se oblacim i kako zivim,
mislim da je puno vaznije kakav sam, kako djelujem na moju okolinu, prirodu i ljude, vazno je da li radim ono sto cini dobrog covjeka, citaj "dobrog vjernika".
Svako moze klanjati pet puta na dan i raditi stotinu stvari koje su u Kuranu navedene kao "obaveza", smisao tih stvari se vidi u svakodnevnom zivotu, lijepom odnosu prema okolini, ne u bukvalnom klanjanju i ponavljanju tih lijepih rijeci!
Puno je teze i vaznije, a ima i vise smisla, biti dobar covjek u svakodnevnom zivotu nego klanjati i blebecat kojekakve rijeci, po mom misljenju, tako sam shvatio i Kuran.
-
Kwaheri
[quote="ebu_lejs"]
Sve je o.k. Ebu Lejs...onaj hadis bilježi Buhari..
A za Janusa...reagirao je na tvoju nepismenost u bosanskom jeziku, jednako kao i ja...zato se ne ljuti...
A on tebi nije prišio da si ateista, jeronaj post se odnosio na covjeka koji je pisao o ateizmu, vrlo tvrdo...tako da je rekao on je kao Ebu Lejs...samo u ateistickom izdanju...dakle to se nije odnosilo na tebe.
Sve je o.k. Ebu Lejs...onaj hadis bilježi Buhari..
A za Janusa...reagirao je na tvoju nepismenost u bosanskom jeziku, jednako kao i ja...zato se ne ljuti...
A on tebi nije prišio da si ateista, jeronaj post se odnosio na covjeka koji je pisao o ateizmu, vrlo tvrdo...tako da je rekao on je kao Ebu Lejs...samo u ateistickom izdanju...dakle to se nije odnosilo na tebe.
-
Kwaheri
[quote="Sayed"]
Vidis u ostatku posta se slazem....zato citiram samo onaj dio koji nekako strci ...
"Puno je teze i vaznije, a ima i vise smisla, biti dobar covjek u svakodnevnom zivotu nego klanjati i blebecat kojekakve rijeci, po mom misljenju, tako sam shvatio i Kuran."
Biti dobar covjek valjda podrazumijeva i to...da se necije molitve ipak ne nazivaju blebetanjem....
Vidis u ostatku posta se slazem....zato citiram samo onaj dio koji nekako strci ...
"Puno je teze i vaznije, a ima i vise smisla, biti dobar covjek u svakodnevnom zivotu nego klanjati i blebecat kojekakve rijeci, po mom misljenju, tako sam shvatio i Kuran."
Biti dobar covjek valjda podrazumijeva i to...da se necije molitve ipak ne nazivaju blebetanjem....
-
ebu_lejs
Puno je teze i vaznije, a ima i vise smisla, biti dobar covjek u svakodnevnom zivotu nego klanjati i blebecat kojekakve rijeci, po mom misljenju, tako sam shvatio i Kuran.
Neznam jesili iti onaj koji se naziva Muslimanom a od islama ne drzi nista
ali znam jedno da molitva uzvisenom Allahu d.s i obozavanje njega nije blebecanje.
Allah najbolje zna mozda ti nije uzviseni Allah d.s dozvolio da osjetis slast svoga Imana i znanje koje Gospodar svome robu daruje samo zato sto si takav.
Zasto tako ruzno pises o onome sto je uvziseni svome robu naredio
a i ti si njegov rob, pa nemoj se tako ponasati i redovito namaz obavlja.
Sto se tice tefsirenjea casnog Kur´ana, uzviseni je posalo zadnjeg poslanika Muhmmeda a.s.v.s da nas o onome obavjesti ocemu je uzviseni Allah d.s nardio.
Pa sve ti je u tefsirima opisano ajet po ajet i njegovo znacenje
ustvari njegov prjevod tako da bi nama lakse razumjeti sta uzviseni Allah odnas zahtjeva.
Imas cak i hadise koje biljaze Buhari,Muslim,Kudsi,Tirmizi,Ebu-Davud......
i tako dalje ima ih dosta da ih sade sviju ne nabrajam.
Uzmi i citaj sve ti je opisano i napisano ti samo treba da ucis i Allahove naredbe izvrsavas.
Insallah ce ti Allah d.s dati da okusis ono sto mnogi nemaju a ni za to neznaju, kada bi znali za to i ono sto musliman ima u svojim prsima oni bi svi poletili da mu to oduzmu.
Sto se tice nosnje Resullullah a.s.v.s nam je zabranio da njih oponasamo
a naredio, kada bi mi u tudini bili da se i mi sa njima uklopimo cinice ono sto nam je naredeno ili serijatski propisano.
Mislam ako oni voze auta da i mi po mogucnost ih vozimo ako oni imaju internet imajmo ga imi po mogucnosti.
Naravno necineci ono sto je zabranito a tvoje je da pitas.
A ne ako oni Alkohol piju da ga imi odmah pijemo ako sirk cine da ga imi cinimo blud,rzvrat,jednostavno nepokornos,
raspitaj se sta ti je haram.
Znaj jedno nemora znaciti dok covjek zivi u islamskoj zemlji da je odmah dobar, ima ih svadje pokvareni i Allahu nepokorni.
Nezelim te nimalo uvrjediti ali bez namaz nevrjedi ni jednome covjeku njegova dobrota.
Onaj naj gori koji namaz redovno obavlja je bolji kod Allaha nego onaj najbolji koji namaz ne obavalja
Neznam jesili iti onaj koji se naziva Muslimanom a od islama ne drzi nista
ali znam jedno da molitva uzvisenom Allahu d.s i obozavanje njega nije blebecanje.
Allah najbolje zna mozda ti nije uzviseni Allah d.s dozvolio da osjetis slast svoga Imana i znanje koje Gospodar svome robu daruje samo zato sto si takav.
Zasto tako ruzno pises o onome sto je uvziseni svome robu naredio
a i ti si njegov rob, pa nemoj se tako ponasati i redovito namaz obavlja.
Sto se tice tefsirenjea casnog Kur´ana, uzviseni je posalo zadnjeg poslanika Muhmmeda a.s.v.s da nas o onome obavjesti ocemu je uzviseni Allah d.s nardio.
Pa sve ti je u tefsirima opisano ajet po ajet i njegovo znacenje
ustvari njegov prjevod tako da bi nama lakse razumjeti sta uzviseni Allah odnas zahtjeva.
Imas cak i hadise koje biljaze Buhari,Muslim,Kudsi,Tirmizi,Ebu-Davud......
i tako dalje ima ih dosta da ih sade sviju ne nabrajam.
Uzmi i citaj sve ti je opisano i napisano ti samo treba da ucis i Allahove naredbe izvrsavas.
Insallah ce ti Allah d.s dati da okusis ono sto mnogi nemaju a ni za to neznaju, kada bi znali za to i ono sto musliman ima u svojim prsima oni bi svi poletili da mu to oduzmu.
Sto se tice nosnje Resullullah a.s.v.s nam je zabranio da njih oponasamo
a naredio, kada bi mi u tudini bili da se i mi sa njima uklopimo cinice ono sto nam je naredeno ili serijatski propisano.
Mislam ako oni voze auta da i mi po mogucnost ih vozimo ako oni imaju internet imajmo ga imi po mogucnosti.
Naravno necineci ono sto je zabranito a tvoje je da pitas.
A ne ako oni Alkohol piju da ga imi odmah pijemo ako sirk cine da ga imi cinimo blud,rzvrat,jednostavno nepokornos,
raspitaj se sta ti je haram.
Znaj jedno nemora znaciti dok covjek zivi u islamskoj zemlji da je odmah dobar, ima ih svadje pokvareni i Allahu nepokorni.
Nezelim te nimalo uvrjediti ali bez namaz nevrjedi ni jednome covjeku njegova dobrota.
Onaj naj gori koji namaz redovno obavlja je bolji kod Allaha nego onaj najbolji koji namaz ne obavalja
-
Sayed
Nisam imo namjeru da icije vjerovanje ili molitve nazivam blebetanjem, iako priznajem da sam pogresno srocio recenicu, sad kad sam procito vidio sam da se moze pogresno shvatit!zena wrote:Sayed wrote:
Nisam nikog mislio uvrijedit, nijednog vjernika, niti casni Kuran!
Isto tako ne predstavljam sebe kao "dobrog covjeka", to bi prepustio ljudima koji me znaju, ako vec mora bit. Bar se trudim...
Htjeo sam rec, da i los covjek koji cini zlo moze izgovarat rijeci lijepe molitve al ako to ne radi srcem onda je to "blebetanje"!
Svi oni koji se mole iskreno, nemaju razloga da se osjecaju prozvanim, iako sam, opet kazem, pogresno se izrazio.
Opet ponavljam, sami znate ajete iz Kurana, ja nazalost ne znam napamet, kad kaze kako svemoguci Allah zna sta je u dusama nasim!
To sam time mislio reci, a da sam mislio nesto lose (iako nisam), "ON" vec zna sta mi je u dusi, i On ce da mi sudi.
Jel posteno?
Zeno, ne ljutis se?
Nadam se i ti, ebu lejse?
-
Sayed
Ebu lejse, namaz je lijepa duhovna stvar, ali ipak da se neko klanja a naokolo pravi belaj, svadje i kavgu, i da opet bude bolji od onog koji cini sve dobro, al eto ne klanja pa ce u dzehenem... s time se ne mogu slozit!
Ti meni mozes kao argumentaciju citirat ajete iz Kurana koji bi potvrdili tvoje shvatanje, i ja bi tebi one druge koji potvrdjuju moje shvatanje Kurana, al ja nazalost ne znam...
Tu si u prednosti, al ja znam da i jedan los covjek moze znati sve napamet a i ne znati, to ne odlucuje o njegovoj dobroti!
Mozda me Zena shvati, pa stane u moju odbranu...
Skoro me "zvala" na kahvu a sad se mozda i ljuti...
Ti meni mozes kao argumentaciju citirat ajete iz Kurana koji bi potvrdili tvoje shvatanje, i ja bi tebi one druge koji potvrdjuju moje shvatanje Kurana, al ja nazalost ne znam...
Tu si u prednosti, al ja znam da i jedan los covjek moze znati sve napamet a i ne znati, to ne odlucuje o njegovoj dobroti!
Mozda me Zena shvati, pa stane u moju odbranu...
-
ragib
Ne znam da li ima smisla govoriti o znacaju namaza, to ti je stub vjere ako cemo sa gradjevinske strane
Pravi vjernici u namazu osjećaju zadovoljstvo i nalaze smiraj.Poslanik ,s.a.w.s., kaže:''Od dunjaluka su mi dragi mirisi i žene, a radost , sreća , smiraj i radost moga oka su u namazu''
Pravi vjernici u namazu osjećaju zadovoljstvo i nalaze smiraj.Poslanik ,s.a.w.s., kaže:''Od dunjaluka su mi dragi mirisi i žene, a radost , sreća , smiraj i radost moga oka su u namazu''
-
Kwaheri
Zena se ne ljuti...Sayed wrote:Ebu lejse, namaz je lijepa duhovna stvar, ali ipak da se neko klanja a naokolo pravi belaj, svadje i kavgu, i da opet bude bolji od onog koji cini sve dobro, al eto ne klanja pa ce u dzehenem... s time se ne mogu slozit!
Ti meni mozes kao argumentaciju citirat ajete iz Kurana koji bi potvrdili tvoje shvatanje, i ja bi tebi one druge koji potvrdjuju moje shvatanje Kurana, al ja nazalost ne znam...![]()
Mozda me Zena shvati, pa stane u moju odbranu...![]()
Namaz jeste forma, ali ima svoju sustinu. Sustina namaza je da covjeka stalno podsjeca na to da ce za svoja djela odgovarati Bogu (grubo kazano - da ne teoretisem previse)... Covjek koji obavlja namaz, teoretski, ne bi trebao biti od onih koji cine zlo ljudima... nazalost, praksa je pokazala i drugacije. Poslanik s.a.v.s. je jednom prilikom rekao da ima ljudi koji od svoga posta imaju samo glad i zeđ...Analogijom, dakle, ima ljudi koji od svoga namaza imaju samo fizicku vjezbu...
A evo i Ragib je napisao hadis kao prilog
-
janus
mene samo chudi kako se s likovima poput ovog, koji pishu ovakve gluposti i koji su analphabete (da ste istinska bracha u vjeri barem bi mu sugerirali da se ne javlja na forum dok se ne nauchi pravopisu, da ne nasmijava poshten svijet )imate toliko strpljenja i pokazujete toliko blagosti...naravno da je to samo zbog tog shto je dotichni spreman da se izjasni kao musliman...ali...da li to znachi da i zadnji idiot koji primi islam zasluzhuje ovoliku pazhnju?ebu_lejs wrote:
-
ebu_lejs
Sayed Allah te uputioSayed wrote:Ebu lejse, namaz je lijepa duhovna stvar, ali ipak da se neko klanja a naokolo pravi belaj, svadje i kavgu, i da opet bude bolji od onog koji cini sve dobro, al eto ne klanja pa ce u dzehenem... s time se ne mogu slozit!
Ti meni mozes kao argumentaciju citirat ajete iz Kurana koji bi potvrdili tvoje shvatanje, i ja bi tebi one druge koji potvrdjuju moje shvatanje Kurana, al ja nazalost ne znam...![]()
Mozda me Zena shvati, pa stane u moju odbranu...![]()
to za namaz nisam ja propisao nego uzviseni Allah d.s i samo on ima nato pravo da o tome odrediva a ja samo prenosim svoje znanje.
Rekao je nas poslanik Muhammed a.s.v.s najdraze djelo Allahu je namaz
u njegovo vrjeme,
znaci jedan od najdrazih djela zato je onaj najslabiji musliman koji obvalja namaz u njegovo vrjeme bolji od onoga najboljeg koji ne obavalja namaz kod Allaha a Allah je onaj koji obskrbuje i ko nije Allahovo zadovoljstvo ili milost zasluzio.
Tako mi Allaha i njegove velicine taj insan je propo i tesko se njemu.
Za prvo sto ce covjek biti pitan to je namaz, onaj ko nije namaz obavljo taj ce odma u dzehenem a grozno je on prebaviliste.
Slusao sam jednu predaju (
Nemogu se sjetiti koji je tacno poslanik pa bih molio one koje se sjecaju tog hadisa da me isprave i pravilnoga napisu )
u kojo se govori da je jedan od Allahovih robova dosao jednom posalniku pa je tom poslaniku taj rob (covjek) govorio sta je sve radio :krao,lagao samo haram radio.
I taj mu posalnik rece: "Idi od mene ti si najgore stvorenje na ovome dunjaluku".
Pa uzviseni Allah rece tome poslaniku "Nije tako nije on najgori ima jos gori od njega"
zatim rece taj posalnik "Uzviseni Allahu pa koje taj koji je gori od ovoga"
a uzviseni Allah mu odgovara " Onaj koji meni Sedzdu ne cini taj je gori od toga".
Nemoj da te ovo na njki nacin ljuti jer ti si sebi svjestan da namaz moras obavaljati zato nemari puno, Allah je zaista srdit na one koji znaju a nezele da obavaljaju ono sto je Allah nerdio.
U ovom slucaju bi namaz bio ono zasad najvaznije zato nedozvoli da te sejtan i dalje savladava u tome sto nezeli da se ti Allahu pokoris.
Samo zanijeti iskreno da ces namaze svoje obavljati i pouzdaj se u Allah
TVOJ TEKST :Ti meni mozes kao argumentaciju citirat ajete iz Kurana koji bi potvrdili tvoje shvatanje, i ja bi tebi one druge koji potvrdjuju moje shvatanje Kurana, al ja nazalost ne znam...
nema toga Kur´an nigdje nesvjedoci sam protiv sebe pa da bi njekome naredio budi samo dobar covjek a namaz nemoras obavljati toga nema
Namaz je strog farz i to se mora izvsiti Sayde.
A u ostalom kako bi ti njeku tvrdnju mogao iz Kur´ana citirati kada je neznas a ponjoj zivis.
Nemoj tako Allah te uputio to je cista zabluda Sayde, vjeruj mi jedno idi u kuhinju i ukljuci sparet pa stavi ruku svoju na onaj uzareni pleh pa ces da vidis koliko mozez da izduras da ti ruka bude na tom usijanom plehu.
A dzehenmska vatra je jeca 70 puta nego ova koju mi koristimo Sayede
Zamisli 70 puta i u tome da goris ja ti to nebi zelio a siguran sam da ti to i sam sebi ne zelis
TVOJ TEKST:Tu si u prednosti, al ja znam da i jedan los covjek moze znati sve napamet a i ne znati, to ne odlucuje o njegovoj dobroti!
Ja sebe licno smatram slabim sto se tice znanja ili islama
i svjestan sam toga sto ti pises bas kroz takve ljude je Allah najbolje zna mozda i Islam toliko izruzen pogresno svacen itd.
I jasno mi je da to znanje nemora biti uzor njihove dobrote
ne nego praksa ili bolje receno strah i pokornost uzvisenom Allahu d.s
vjeruj mi jedno njeki vjernici boje se da o tebi njesto lose pomisle jer znaju da Allah sve zna pa cak i njihove misli.
E to je ona praksa ili ona pokornost Allahu.