Jesmo li u skolama govorili cas ili sat, vazduh ili zrak, hemija ili kemija, ako je vec nekakav SH jezik valjda bi i drugi izraz bio u upotrebi. Ja nisam blage veze imao, dok sam bio taj klinac ucenik, da je cas isto sto i sat, vec sam mislio da je cas skolski period od 45 minuta a sat... sat
Pronađi grešku/greške...
-
samo malo
#26 Re: Pronađi grešku/greške...
Srbizacija jezika u Jugoslaviji je ipak bila itekako primjetna, mi smo imali nekakav SH jezik koji je u principu bio neka light varijanta srpskog jezika.
Jesmo li u skolama govorili cas ili sat, vazduh ili zrak, hemija ili kemija, ako je vec nekakav SH jezik valjda bi i drugi izraz bio u upotrebi. Ja nisam blage veze imao, dok sam bio taj klinac ucenik, da je cas isto sto i sat, vec sam mislio da je cas skolski period od 45 minuta a sat... sat
-
pjegica
#27 Re: Pronađi grešku/greške...
Nije nepravilno reći istorija. Ali je nepravilno naCional napisati. Ovo su na engleskom valjda strancima pisali, a stranci se vjerovatno hvataju za stomak od smijeha kad čitaju te prevode. I nisu samo ovdje pogriješili, vidjela sam još grešaka. Slikat ću kad budem prolazila tuda.
- al_akhisari
#28 Re: Pronađi grešku/greške...
U principu, pretjerivanja je bilo u vremenu poslije II svjetskog rata, ali priznajmo i poslije ovoga ( iako manje, ali je bilo ili ga jos ima ).
- chuchumbamayumbe
#29 Re: Pronađi grešku/greške...
Ja sam govorio i zrak i vazduh, govorio sam hemija, istorija...samo malo wrote:Srbizacija jezika u Jugoslaviji je ipak bila itekako primjetna, mi smo imali nekakav SH jezik koji je u principu bio neka light varijanta srpskog jezika.
NE vidim šta je u tome bilo toliko loše?!
A današnja kroatizacija jezika je još primjetnija i gora.
-
fixer
#30 Re: Pronađi grešku/greške...
Sto vise rijeci aktivno koristis to si bogatijichuchumbamayumbe wrote:Ja sam govorio i zrak i vazduh, govorio sam hemija, istorija...samo malo wrote:Srbizacija jezika u Jugoslaviji je ipak bila itekako primjetna, mi smo imali nekakav SH jezik koji je u principu bio neka light varijanta srpskog jezika.
Sve je dobro dok ne krenu izmisljat nova glagolska vremena...
- Prpa.ba
#31 Re: Pronađi grešku/greške...
Koliko sam ja upoznat, ispravno je: "cetverica", "peterica", itd., mada je to jedno od pravila kojeg se skoro niko ne pridrzava, iako vecina kaze "vidio sam petero njih". Slicna stvar je i sa rijecju "nitkov", iako ne koristimo zamjenicu "tko" nego "ko".samo malo wrote:Licno, jezim se samo na neke smijesne pokusaja tipa peterica, osmerica (jesam ja blesav ili je ovo ispravno, zaista ne znam)
Recimo da je namjera bila dobra, jer tudjice donekle kradu jezicki identitet. Medjutim, inicijativa im je zakasnila. Dosao je moderni period "facebooka", "PC-ja", "gamera", "interneta", itd. i buduci da se engleski jezik siri "kao kuga", i sve veci broj ljudi ga govori, svaka domaca alternativa na kraju rezultira podsmijehom i ignorisanjem. U biti, radi se o "bezveznom rasipanju vremena i energije", stoga nije isplativo, a isplativost je u nasem drustvu najbitnija, tako da je svaki pokusaj uvodjenja novokovanica osudjen na propast.samo malo wrote:hrvatsko izvoljevanje sa uklanjanjem tudjica.. u principu se slazem da sve tudjice treba izbaciti, ali brate oni pretjeruju.
U govornom dijalektu ne moze biti dugorocno uspjesnog nametanja. Narod govori onako kako mu odgovara. Isto tako, ako se neko trudi postovati jezicke standarde, ma kakvi oni bili, to je njegov/njen izbor. Dakle, knjizevni jezik se gotovo nigdje u svijetu ne koristi u cijelosti kao govorni jezik i radi se o dvije razlicite stvari. Negdje se knjizevna pravila "vise prime" medju narodom, negdje manje. Recimo, u odredjenim prilikama sam "prisiljen" govoriti knjizevnim jezikom i to ide prilicno tesko, i kada bi voditelj na TV recimo govorio cistim knjizevnim jezikom, vecina naroda bi ostala "paf", jer postoji toliko ukorijenjenih konstrukcija u narodnom govoru, takvih da knjizevne, pravilne (koliko to mogu biti) alternative, ne lice na njih.chuchumbamayumbe wrote:Izvini, onda, ako ćemo govoriti o promjenama prije i poslije drugog svjetskog rata, kamo nestade ćirilica?! Ko se to danas potpisuje ćirilicom, ko je zna pisati, čitati? AKo ti je poznato to u vezi "srbizacije" bosanskog poslije drugog rata, kako objašnjavaš period prije toga? Vjerovatno Kraljevina SHS? Jeste, govorilo se općina, hajkula, mahrama i sl, pa to treba da se vrati. Jok ba, treba se vratiti, ako je ikako moguće, još kojih stotinjak godina, pisati osmanlijsko-tursko pismo, obavezno da na tabli pored općina bude i natpis na osmanlijskom, i sl. Ili da se vraćamo u period istorije/historije/povijesti na polaznu tačku "kako kome odgovara", pa da vidimo šta će se desiti.
Niti je moj dedo govorio općina, niti moja mati, niti ja, a neće ga vala ni moja djeca, koliko god se to nekome sviđalo ili ne.
Ali ovo što rade sa nametanjem takvih stvari, to je fuj.
Cisto tehnicki gledano, ne radi se o kroatizaciji nego o parcijalnoj rekroatizaciji bosanskog jezika. Jednostavno, politika i zivot su ucinili svoje, cirilica se izbacuje (zacudili biste se koliko visokoobrazovanih ljudi, ucenika srednjih i osnovnih skola muku muci sa cirilicom), istu sudbinu dozivljavaju i srbizmi. Bosanski jezik ide nekim svojim putem, i vjerovatno je da ce kroatizacija jos kratko potrajati dok bosanski jezik ne dobije neki svoj stabilni oblik i dalje ne nastavi sam. (uvjetno receno, na koncu cemo svi govoriti ili engleski ili kineskichuchumbamayumbe wrote:A današnja kroatizacija jezika je još primjetnija i gora.
- ružmarin-a
#32 Re: Pronađi grešku/greške...
chuchumbamayumbe wrote:Ja sam govorio i zrak i vazduh, govorio sam hemija, istorija...samo malo wrote:Srbizacija jezika u Jugoslaviji je ipak bila itekako primjetna, mi smo imali nekakav SH jezik koji je u principu bio neka light varijanta srpskog jezika.
i nije logično reć obiteljska medicina već porodična
ali isto tako nije ni kujna već kuhinja
i meni barem
promaha umjesto promaja (izvedeno od mah-a-ti)
i lijeha umjesto leja
Europa i August
a isto tako, istočna varijanta evro mi ide blago rečeno na živac
a evrićje već simpa
- slavkoimamodilera
#33 Re: Pronađi grešku/greške...
I tako drvo sumu zakloni
mozete srat bez kraja i konca, a niko ne primjecuje da na prvoj tabli stoji "Vrbanja most" iako se on tako ne zove vec godinama 
- ladyada
#34 Re: Pronađi grešku/greške...
Splinter wrote:ovo sve nepismeno cc...![]()
je li ovo stvarno ili neka fotomontaza ...........
- mrtva kokoš
#35 Re: Pronađi grešku/greške...
da prolazis, vidjela bi da nije fotomontaza...ladyada wrote:Splinter wrote:ovo sve nepismeno cc...![]()
-
samo malo
#36 Re: Pronađi grešku/greške...
Nisam primjetio, jer ga ja i danas tako zovem.slavkoimamodilera wrote:I tako drvo sumu zaklonimozete srat bez kraja i konca, a niko ne primjecuje da na prvoj tabli stoji "Vrbanja most" iako se on tako ne zove vec godinama
Svaka cast Olgi i Suadi, ali ja i svoju ulicu cesto zovem po starom nazivu.
- 8. sekretar SKOJ-a
#37 Re: Pronađi grešku/greške...
Haj' ba, @slavko, biće novih tendera,...Tako mi Suade i Olge!slavkoimamodilera wrote:I tako drvo sumu zaklonimozete srat bez kraja i konca, a niko ne primjecuje da na prvoj tabli stoji "Vrbanja most" iako se on tako ne zove vec godinama
- chengaba
#38 Re: Pronađi grešku/greške...
Splinter wrote:da prolazis, vidjela bi da nije fotomontaza...ladyada wrote:Splinter wrote:ovo sve nepismeno cc...![]()
Pa jel' iko pogledao znak prije nego sto su ga postavili
- hakazvaka
#39 Re: Pronađi grešku/greške...
e moj chengachengaba wrote:Splinter wrote:da prolazis, vidjela bi da nije fotomontaza...ladyada wrote:
je li ovo stvarno ili neka fotomontaza ...........![]()
![]()
Pa jel' iko pogledao znak prije nego sto su ga postavili
kod nas ti je sve "ma haj majketi ko da ce to neko gledat, vazno je da smo mi lovu uzeli"