Ako je tako, onda nemaju pravo spočitavati SDP-u (ili bilo kojoj drugoj stranci potpisnici platforme) nikave neuspjehe u DONOŠENJU PROMJENA, jer se u startu ne dozvoljava bilo šta drugačije. Kontaš?yugi wrote:A da možda ti u medijima nisu u pravu!?Ovih dana ovdje se blate mnogi intelektualci koji su do juče bili "zakletva" SDP-ovcima ali onog momenta kada su se ti intelektualci drznuli da dovedu u pitanje ovakav način formiranja vlasti preko noći su od istih tih koji su ih glorificirali okarakterisani kao "kvaziintelektualci",plaćenici,poltroni etc etcBoom71 wrote:Moracu priznati da me je prilicno zateklo ne djelovanje medija u smislu podrske multietnickom konceptu.
Mogu shavtiti,ali samo donekle,licne razloge i animozitete spram neke stranke(u ovome slucaju SDP) ili pojedinaca od strane medija,ali da ne podrze ideju koja promovise univerzalne vrijednosti to ne mogu,ali nikako.
Bojim se da ne propustimo trenutak!
I o kom to multietničkom konceptu mi u ovom slučaju govorimo???O multietničkom konceptu sa SDA,HSP-om,Lijanovićima???Uz svu kritiku HDZ-a o kojima najiskrenije mislim sve najgore kao i o SDA of course, mišljenja sam da u ovoj konstalaciji SDP apsolutno nema nikakve šanse da provede taj koncept multietičnosti za koji inače i sam smatram da je jedini ispravan koncept za budućnost BiH!!Svi ti intelektualci, i pomenuti mediji gledaju stvari u nešto širem kontekstu i ne zagovaraju oni ulazak HDZ-a u vlast zbog toga što preferiraju tu stranku već iz najpragmatičnijih razloga koji se mogu sublimirati u jedno-normalno funkcionisanje vlasti!Tu prije svega mislim na normalno funkcionisanje vlasti na državnom a naravno i na federalnom nivou!
Promjene
- Real Khan
#101 Re: Promjene
- yugi
#102 Re: Promjene
Savršeno mi je jasno to o čemu govoriš ali ma koliko ja bio protivnik kako HDZ-a tako i SDA ubjeđen sam da bi još par dana pregovora dovelo do rješenja tj da bi ovi iz HDZ-a ma kraaju popustili.Ono što mene brine u cijeloj priči je ono o čemu sam maloprije govorio a to je da je sav ovaj galimatijas doveo do evidentnog ispoljavanja animoziteta prema svim onim intelektualcima koji su izrazili svoju zabrinutost ovakvim načinom formiranja vlasti.>Pa prisjetimo se šta se o Kazazu npr do juče govorilo!?To mi imamo toliko intelektualaca da tako olako možemo da im lijepimo etikete o kojima sam pisao u prošlom postu!?Nadalje, naprosto se ne smije zanemariti činjenica da je Hercegovina uz dva HDZ-a!Nažalost!I kao što već rekoh o kojim to promjenama govorimo???Pa ove bitange iz SDA nas pljačkale 20 hebenih godina i sad su ponovo u vlasti!!!O mesarima koji su zasjeli u fotelje!Konobarima!O nesretnom Mašiću koji ni kriv ni dužan osvanu u ministarskoj fotelji!?Real Khan wrote:Ako je tako, onda nemaju pravo spočitavati SDP-u (ili bilo kojoj drugoj stranci potpisnici platforme) nikave neuspjehe u DONOŠENJU PROMJENA, jer se u startu ne dozvoljava bilo šta drugačije. Kontaš?yugi wrote:A da možda ti u medijima nisu u pravu!?Ovih dana ovdje se blate mnogi intelektualci koji su do juče bili "zakletva" SDP-ovcima ali onog momenta kada su se ti intelektualci drznuli da dovedu u pitanje ovakav način formiranja vlasti preko noći su od istih tih koji su ih glorificirali okarakterisani kao "kvaziintelektualci",plaćenici,poltroni etc etcBoom71 wrote:Moracu priznati da me je prilicno zateklo ne djelovanje medija u smislu podrske multietnickom konceptu.
Mogu shavtiti,ali samo donekle,licne razloge i animozitete spram neke stranke(u ovome slucaju SDP) ili pojedinaca od strane medija,ali da ne podrze ideju koja promovise univerzalne vrijednosti to ne mogu,ali nikako.
Bojim se da ne propustimo trenutak!
I o kom to multietničkom konceptu mi u ovom slučaju govorimo???O multietničkom konceptu sa SDA,HSP-om,Lijanovićima???Uz svu kritiku HDZ-a o kojima najiskrenije mislim sve najgore kao i o SDA of course, mišljenja sam da u ovoj konstalaciji SDP apsolutno nema nikakve šanse da provede taj koncept multietičnosti za koji inače i sam smatram da je jedini ispravan koncept za budućnost BiH!!Svi ti intelektualci, i pomenuti mediji gledaju stvari u nešto širem kontekstu i ne zagovaraju oni ulazak HDZ-a u vlast zbog toga što preferiraju tu stranku već iz najpragmatičnijih razloga koji se mogu sublimirati u jedno-normalno funkcionisanje vlasti!Tu prije svega mislim na normalno funkcionisanje vlasti na državnom a naravno i na federalnom nivou!
- Real Khan
#103 Re: Promjene
Pa, vjerovatno su SDP-u potrebni SDA i "mesari", "konobari" zato što sami ne mogu sastaviti vladu, a ne žele sa HDZ-ovima (jer se onda ništa ne bi mijenjalo). Vjerovatno su počeli sa "reformom" glede Hercegovine. Recimo, ako se "mesari" i "konobari" ipak na kraju pokažu i dokažu kao poštenija i uspješnija "hrvatska ekipa", onda postoji vjerovatnoća da će i hercegovački Hrvati početi mijenjati mišljenje o HDZ-ovima. S druge strane, poznavajući Lagumdžiju i način razmišljanja njegovih bliskih saradnika, vjerujem da će nakon što se u potpunosti formira vlast, odmah krenuti na miniranje SDA, jer bi npr. ponovljena inicijativa za donošenje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine definitivno ukopala SDA (ako SDA pristane na ovaj zakon, 90% članova te stranke ide na prosjački štap, a ako ne usvoji, onda SDP ima municije za sljedeće izbore da upru prstom u "koalicione partnere"). Po mom skromnom mišljenju, to bi značilo nekakve promjene...ali sa vraćanjem HDZ-ova u vladajuću (matematičku) koaliciju, ostaje trajni, zacementirani, status quo... E, to je ono što mene iritira kod naših "intelektualaca". Umjesto da barem šute ako nemaju šta pametnije reći, oni odmah uhvatili plakati i lamentirati nad "gorkom sudbinom" HDZ-ova.yugi wrote:Savršeno mi je jasno to o čemu govoriš ali ma koliko ja bio protivnik kako HDZ-a tako i SDA ubjeđen sam da bi još par dana pregovora dovelo do rješenja tj da bi ovi iz HDZ-a ma kraaju popustili.Ono što mene brine u cijeloj priči je ono o čemu sam maloprije govorio a to je da je sav ovaj galimatijas doveo do evidentnog ispoljavanja animoziteta prema svim onim intelektualcima koji su izrazili svoju zabrinutost ovakvim načinom formiranja vlasti.>Pa prisjetimo se šta se o Kazazu npr do juče govorilo!?To mi imamo toliko intelektualaca da tako olako možemo da im lijepimo etikete o kojima sam pisao u prošlom postu!?Nadalje, naprosto se ne smije zanemariti činjenica da je Hercegovina uz dva HDZ-a!Nažalost!I kao što već rekoh o kojim to promjenama govorimo???Pa ove bitange iz SDA nas pljačkale 20 hebenih godina i sad su ponovo u vlasti!!!O mesarima koji su zasjeli u fotelje!Konobarima!O nesretnom Mašiću koji ni kriv ni dužan osvanu u ministarskoj fotelji!?Real Khan wrote:Ako je tako, onda nemaju pravo spočitavati SDP-u (ili bilo kojoj drugoj stranci potpisnici platforme) nikave neuspjehe u DONOŠENJU PROMJENA, jer se u startu ne dozvoljava bilo šta drugačije. Kontaš?yugi wrote:
A da možda ti u medijima nisu u pravu!?Ovih dana ovdje se blate mnogi intelektualci koji su do juče bili "zakletva" SDP-ovcima ali onog momenta kada su se ti intelektualci drznuli da dovedu u pitanje ovakav način formiranja vlasti preko noći su od istih tih koji su ih glorificirali okarakterisani kao "kvaziintelektualci",plaćenici,poltroni etc etc
- Boom71
#104 Re: Promjene
Ma j.bes SDP.Imaju oni fula i mozemo o tome do iduce godine naprdjivati.Ali oni su trenutno najjaci i najozbiljniji nosici necega sto nazivamo multinacionalna BiH.
Mogli bi kritikovati i ostale stranke sa slicnim politikama,sto nisu "k'o jedan" stali u odbranu necega u sta se kunu.
Gdje je taj multinacionalni blok? Ili,ko se sve smatra multinacionalnom strankom?
Kakva god Lagumdzija narcis bio,nije valjda da im je svima komplexe "ponabij'o",pa nigdje nikoga?!
Ocekivao sam da mediji,barem onaj njihov dio koji ne postoji u RS-u i ZH skoci,vrisne i zagalami.Skrene paznju!
Medjutim sve je to mlako i u stilu trazenja dlake u jajetu,kao da vec zivimo u demokratskom drustvu gdje vec godinama multinacionalne stranke vladaju,pa je sada pitanje nijansi.
Blizak sam ideji @real khana o starim mudracima koji su ideju prodali(napustili) da bi barem starost proveli u miru i rahatluku.
Izvinjajem se na opsirnosti.
Mogli bi kritikovati i ostale stranke sa slicnim politikama,sto nisu "k'o jedan" stali u odbranu necega u sta se kunu.
Gdje je taj multinacionalni blok? Ili,ko se sve smatra multinacionalnom strankom?
Kakva god Lagumdzija narcis bio,nije valjda da im je svima komplexe "ponabij'o",pa nigdje nikoga?!
Ocekivao sam da mediji,barem onaj njihov dio koji ne postoji u RS-u i ZH skoci,vrisne i zagalami.Skrene paznju!
Medjutim sve je to mlako i u stilu trazenja dlake u jajetu,kao da vec zivimo u demokratskom drustvu gdje vec godinama multinacionalne stranke vladaju,pa je sada pitanje nijansi.
Blizak sam ideji @real khana o starim mudracima koji su ideju prodali(napustili) da bi barem starost proveli u miru i rahatluku.
Izvinjajem se na opsirnosti.
- madner
#105 Re: Promjene
Napisao sam vec, ima tu i dosta sujete. Sujete jer uspjeh SDP obara njihove defetisticke teorije o nemogucnosti takvog nesto u BiH. Ta kritika se moze prepoznati kroz provlacenje i spodocavanja Bosnjastva tom istom SDP. Dakle maskirana Bosnjacka stranka.
Onda licne sujete, jer je dosta razocaranih bivsih clanova okrenula ledja Staljinu i predvidjala totalni krah SDP. Ovo pak validira sve njegove poteze, sto onda dovodi do zakljucka da su oni licno pogrijesili.
Onda licne sujete, jer je dosta razocaranih bivsih clanova okrenula ledja Staljinu i predvidjala totalni krah SDP. Ovo pak validira sve njegove poteze, sto onda dovodi do zakljucka da su oni licno pogrijesili.
-
Nass
#106 Re: Promjene
U ovome se krije sva tvoja (SBB-ovska) zabluda. Citava medjunarodna zajednica, Amerika, Evropske zemlje, PIC, OHR nisu uspjeli ubijediti HDZ da prihvati vrlo velikodusan kompromis koji je isao sasvim u njihovu korist, dok su platformasi trebali biti vrlo nezadovoljni ponudjenim prijedlogom. Ali HDZ-ovi su i to odbili. Trazeci stalno sve vise i vise. Zasto mislis da si ti pametniji od svih navedenih cimbenika domace i medjunarodne scene? I zasto se tolerira HDZ-ovo neustavno blokiranje kantona i ucjenjivanje drzave i ostalih stranaka, pri cemu se ta situacija uopce ne spominje kod odredjenih 'komentatora' kao da ne postoji, dok se SDP-u spocitava sto nije pristao na ucjene, prihvatio neustavnim sredstvima iznudjene koalicije i uslove, i jednostavno pokleknuo pred svemogucim i svevaznim HDZ-om, koji je jos uz to i u dosluhu sa Dodikom koji cini sve da oslabi drzavu? Takve teze mogu braniti i zastupati samo oni koji na istom fonu kao i Dodik i Covic.yugi wrote:Savršeno mi je jasno to o čemu govoriš ali ma koliko ja bio protivnik kako HDZ-a tako i SDA ubjeđen sam da bi još par dana pregovora dovelo do rješenja tj da bi ovi iz HDZ-a ma kraaju popustili.Ono što mene brine u cijeloj priči je ono o čemu sam maloprije govorio a to je da je sav ovaj galimatijas doveo do evidentnog ispoljavanja animoziteta prema svim onim intelektualcima koji su izrazili svoju zabrinutost ovakvim načinom formiranja vlasti.>Pa prisjetimo se šta se o Kazazu npr do juče govorilo!?To mi imamo toliko intelektualaca da tako olako možemo da im lijepimo etikete o kojima sam pisao u prošlom postu!?Nadalje, naprosto se ne smije zanemariti činjenica da je Hercegovina uz dva HDZ-a!Nažalost!I kao što već rekoh o kojim to promjenama govorimo???Pa ove bitange iz SDA nas pljačkale 20 hebenih godina i sad su ponovo u vlasti!!!O mesarima koji su zasjeli u fotelje!Konobarima!O nesretnom Mašiću koji ni kriv ni dužan osvanu u ministarskoj fotelji!?
- vivaldi
#107 Re: Promjene
Ove se stvari mogu posmatrati i iz drugog ugla. Ako kazes HDZ trazi sve zar to ne mozes reci i za SDP i SDA? Te dvije stranke su pokupile sva bosnjacka ministarstva, a da li su imali takav rezultat? Nisu. SBB i SBiH su osvojile 200 hiljada bosnjackih glasova i dobile su qrac. Manje stranke da i ne spominjem. Jbg SDP je zvao turu na tudji racun kad je napravio deal sa HSP i Lijanom pa ih onda htio namiriti jednim ministarstvom na racun HDZ-a.Nass wrote:U ovome se krije sva tvoja (SBB-ovska) zabluda. Citava medjunarodna zajednica, Amerika, Evropske zemlje, PIC, OHR nisu uspjeli ubijediti HDZ da prihvati vrlo velikodusan kompromis koji je isao sasvim u njihovu korist, dok su platformasi trebali biti vrlo nezadovoljni ponudjenim prijedlogom. Ali HDZ-ovi su i to odbili. Trazeci stalno sve vise i vise. Zasto mislis da si ti pametniji od svih navedenih cimbenika domace i medjunarodne scene?
Sto to nisu primjenili na SBB i SBiH? Vala sa 200 milja glasova vise su oni zasluzili jedno-dva Bosnjacka mjesta nego HSP i Lijan Hravstka zar ne?
Druga stvar, ovim pregovorima je sve obesmisljeno. Kleli se u Platformu, a onda ponudili 4 mjesta HDZ-u
- 1gorstak
#108 Re: Promjene
Ne mozes izjednaciti SDA i pogotovo ne SDP sa HDZ-om. HDZ (svojim asistiranjem Dodiku) jos uvijek forsira rjesenje zbog kojeg se nekim sada sudi za "udruzeni zlocinacki poduhvat". Zato treba ograniciti utjecaj HDZ-a u korist stranaka koje odbijaju saveznistvo sa velikosrpskim faktorom. Odnosno, pitanje tog jednog ministarstva je otvoreno zato sto Covic odbija izaci iz Dodikove ekipe. Izjednacavati SDP i HDZ, pa to moze svako. Ali ne onaj ko se zalaze za multietnicko drustvo. Ova je tema pokrenuta da bi se ukazalo na duple standarde Kazaza, Filandre i slicnih. Sasvim je OK kada oni dignu nos i sa "kriticke distance" posmatraju politicku scenu izjednacavajuci strane .... ali u tom slucaju neka prestanu brljati o tom kako podrzavaju suzivot jer ga oni ne podrzavaju, oni su naime izabrali neutralnost.vivaldi wrote:Ove se stvari mogu posmatrati i iz drugog ugla. Ako kazes HDZ trazi sve zar to ne mozes reci i za SDP i SDA? Te dvije stranke su pokupile sva bosnjacka ministarstva, a da li su imali takav rezultat? Nisu. SBB i SBiH su osvojile 200 hiljada bosnjackih glasova i dobile su qrac.Nass wrote:U ovome se krije sva tvoja (SBB-ovska) zabluda. Citava medjunarodna zajednica, Amerika, Evropske zemlje, PIC, OHR nisu uspjeli ubijediti HDZ da prihvati vrlo velikodusan kompromis koji je isao sasvim u njihovu korist, dok su platformasi trebali biti vrlo nezadovoljni ponudjenim prijedlogom. Ali HDZ-ovi su i to odbili. Trazeci stalno sve vise i vise. Zasto mislis da si ti pametniji od svih navedenih cimbenika domace i medjunarodne scene?
To je tema.
- vivaldi
#109 Re: Promjene
Gorstak izvini, ali ne mozes ni ti dijeliti epitete onako kako ti hoces. Mozes naravno na forumu, ali u praxi to ne pije vode zato i jeste ovako kako jeste.1gorstak wrote:Ne mozes izjednaciti SDA i pogotovo ne SDP sa HDZ-om. HDZ (svojim asistiranjem Dodiku) jos uvijek forsira rjesenje zbog kojeg se nekim sada sudi za "udruzeni zlocinacki poduhvat". Zato treba ograniciti utjecaj HDZ-a u korist stranaka koje odbijaju saveznistvo sa velikosrpskim faktorom. Odnosno, pitanje tog jednog ministarstva je otvoreno zato sto Covic odbija izaci iz Dodikove ekipe. Izjednacavati SDP i HDZ, pa to moze svako. Ali ne onaj ko se zalaze za multietnicko drustvo. Ova je tema pokrenuta da bi se ukazalo na duple standarde Kazaza, Filandre i slicnih. Sasvim je OK kada oni dignu nos i sa "kriticke distance" posmatraju politicku scenu izjednacavajuci strane .... ali u tom slucaju neka prestanu brljati o tom kako podrzavaju suzivot jer ga oni ne podrzavaju, oni su naime izabrali neutralnost.
To je tema.
Taj HDZ je dobio 115 hiljada glasova, Dodik je dobio skoro isto ko SDP, Fahro 120..SDS, 90-ka, more manjih stranaka da i ne spominjem...Sve su to gradjani ove zemlje. Mozes ti njih nazivati cetnicima, ustasama, izdajnicima, velikosrbima, velikohrvatima...klincima-palcima.., ali to je tako. Sve sto ti nekome porucis iz Sarajeva, on ce to tebi isto iz Banjaluke ili Sirokog, ali se niko ne cese po jajima zbog toga jer niko nikome ne moze nista.
Uz SDP i SDA to su stranke koje vedre i oblace ovom zemljom. Kad lopatom razgrnes te epitete, skontas da u BiH moze zazivjeti samo ono sto se sva trojica (ili malo vise njih) dogovori. Sve ostalo su zelje, pozdravi i ideali.
I nemoj vjerovati meni. Vjeruj onom sto se desava vec 20 godina. Ko je u cijoj ekipi, kako kazes, nije uopste vazno. To su ljudi koji imaju moc i dok oni ne sjednu za sto i ne naprave neki dogovor nema ovdje napretka ni milimetra! Ali bice preispanja iz supljeg u prazno do besvijesti.
-
Nass
#110 Re: Promjene
Vazda isto. Platforma je dobila dovoljan broj glasova gradjana Federacije svih nacija da moze ostvariti 50% +1 vecinu u PD i koja ima dovoljno ruku u DN da se njihova nova vlada moze potvrditi. Za vlast je to dovoljno. HDZ uopce nije bio potreban da bi se nova vlast formirala. Isto kao ni SBB i SBiH, ili bilo koja druga stranka. Zato te druge stranke nisu usle u koaliciju. Ali zbog mira u kuci i insitiranja MZ, pristalo se na pregovore sa HDZ-om.vivaldi wrote:Ove se stvari mogu posmatrati i iz drugog ugla. Ako kazes HDZ trazi sve zar to ne mozes reci i za SDP i SDA? Te dvije stranke su pokupile sva bosnjacka ministarstva, a da li su imali takav rezultat? Nisu. SBB i SBiH su osvojile 200 hiljada bosnjackih glasova i dobile su qrac. Manje stranke da i ne spominjem. Jbg SDP je zvao turu na tudji racun kad je napravio deal sa HSP i Lijanom pa ih onda htio namiriti jednim ministarstvom na racun HDZ-a.Nass wrote:U ovome se krije sva tvoja (SBB-ovska) zabluda. Citava medjunarodna zajednica, Amerika, Evropske zemlje, PIC, OHR nisu uspjeli ubijediti HDZ da prihvati vrlo velikodusan kompromis koji je isao sasvim u njihovu korist, dok su platformasi trebali biti vrlo nezadovoljni ponudjenim prijedlogom. Ali HDZ-ovi su i to odbili. Trazeci stalno sve vise i vise. Zasto mislis da si ti pametniji od svih navedenih cimbenika domace i medjunarodne scene?
Sto to nisu primjenili na SBB i SBiH? Vala sa 200 milja glasova vise su oni zasluzili jedno-dva Bosnjacka mjesta nego HSP i Lijan Hravstka zar ne?
Druga stvar, ovim pregovorima je sve obesmisljeno. Kleli se u Platformu, a onda ponudili 4 mjesta HDZ-u. Za razliku od Covica, Fahro je za Platformu bar rekao da je spisak lijepih zelja.
Problem je sto je HDZ pod 1) trazio vise nego sto mu izborni rezultat dozvoljava (posebno imajuci u vidu da se bez njih vlast moze sasvim normalno formirati), i pod 2) trazio sve pozicije iskljucivo hrvatske nacionalnosti kako bi izbacio iz igre HSP i Lijana, te onemogucio bilo kojoj drugoj stranci da uopce participira u popunjavanju hrvatskih pozicija uvodeci institut 'legitimnih predstavnika' (a sa njim i 'nacionalnih izbornih jedinica'), koji po nasem Ustavu uopce ne postoje, a koji bi predstavljali presedan za buduce ustavne promjene koje bi isle na potpunu etnicku podjelu zemlje.
Ponuda 4 mjesta HDZ-u nije bila ponuda Platformista, vec ultimatum MZ, koju je SDP teska srca prihvatio, ali HDZ-u ni to nije bilo dovoljno. Vidis da je i MZ ipak postovala pravo tri stranke (SDP, RzB i HSP) da mogu imati barem jednu poziciju za pripadnike hrvatskog naroda, a ne da samo HDZ uzurpira sve hrvatske nacionalne pozicije, jer i MZ postuje demokratsko nacelo da stranke ne predstavljaju cijele narode, vec svoje birace. Toliko o tome. A sto se tice platforme, u pregovorima je bio valjda izradjen novi dokument po kojem bi HDZ i cetvorka radile zajedno, ali nisamo nikad dobili uvid u isti.
-
Nass
#111 Re: Promjene
A to sto neko ne moze shvatiti da se bez HDZ-a ipak moze sasvim legalno i legitimno formirati vlast bez povrede vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg naroda (dakle ako ne bude novih kupovina tudjih zastupnika od strane HDZ-a, nakon onih iskustava u ZDK i SBK), to neshvatanje je samo rezultat prenapuhanog izbornog rezultata HDZ-a koji se papagajski ponavlja u javnosti, a ne stvarnog stanja stvari gdje stranke platforme ocito imaju hrvatski izborni legitmitet u dovoljnoj mjeri da mogu zakonito fomirati vlast.
- 1gorstak
#112 Re: Promjene
Dogovor sa Dodikom i Covicem nije moguc a stabilizacija je moguca samo ako se desi jedno od dvoje ;vivaldi wrote:...... Kad lopatom razgrnes te epitete, skontas da u BiH moze zazivjeti samo ono sto se sva trojica (ili malo vise njih) dogovori. Sve ostalo su zelje, pozdravi i ideali.1gorstak wrote:Ne mozes izjednaciti SDA i pogotovo ne SDP sa HDZ-om. HDZ (svojim asistiranjem Dodiku) jos uvijek forsira rjesenje zbog kojeg se nekim sada sudi za "udruzeni zlocinacki poduhvat". Zato treba ograniciti utjecaj HDZ-a u korist stranaka koje odbijaju saveznistvo sa velikosrpskim faktorom. Odnosno, pitanje tog jednog ministarstva je otvoreno zato sto Covic odbija izaci iz Dodikove ekipe. Izjednacavati SDP i HDZ, pa to moze svako. Ali ne onaj ko se zalaze za multietnicko drustvo. Ova je tema pokrenuta da bi se ukazalo na duple standarde Kazaza, Filandre i slicnih. Sasvim je OK kada oni dignu nos i sa "kriticke distance" posmatraju politicku scenu izjednacavajuci strane .... ali u tom slucaju neka prestanu brljati o tom kako podrzavaju suzivot jer ga oni ne podrzavaju, oni su naime izabrali neutralnost.
To je tema.
I nemoj vjerovati meni. Vjeruj onom sto se desava vec 20 godina. Ko je u cijoj ekipi, kako kazes, nije uopste vazno. To su ljudi koji imaju moc i dok oni ne sjednu za sto i ne naprave neki dogovor nema ovdje napretka ni milimetra! Ali bice preispanja iz supljeg u prazno do besvijesti.
-Sarajevo se pomiri sa etnickom podjelom teritorije ili ...
-dodje do eliminacije etnickog karaktera postojece decentralizacije
Sirenjem defetizma o tom kako je Dodik jak, kako mu ne moze niko nista, forsira se ovo prvo rjesenje. Podsjecanjem na Crnu Goru ili Kosovo, ukazuje se na cinjenicu da je velikosrpski faktor itekako podlozan pritiscima. Nama je zastava nametnuta .... heeeeeeeej zastava .... a ti govoris o dogovoru. Nema dogovora, neko mora kapitulirati.
Ako Kazaz zeli da kaze kako se mi trebamo pomiriti sa etnickom podjelom teritorije (jer znacajan dio glasackog tijela to ocekuje), OK, ali neka onda prestane glumiti pobornika suzivota. Ne moze i jedno i drugo. Ja vise cijenim Karadzica koji sugav kakav jeste kaze kako suzivot nije prihvatljiv, nego Filandru koji se kao zalaze za suzivot a hoce da bude neutralan u odnosu prema SDP-u i HDZ-u ... ili jos gore, svrstava se na stranu HDZ-a.
- vivaldi
#113 Re: Promjene
Apsolutno tacno!!! Vlast se sastavila i ja to postujem. Problem je samo sto ce to proizvesti toliko krizu da ce efekti nove vlasti biti (pored onog ukidanja kupovine novina) otprilike ukidanje facebooka na poslu i sl. jer smo mi svakako zemlja u kontstanoj politickoj krizi koja ce sada biti jos dublja. Najvazniji produkt toga ce biti - jos katastrofalniji priliv stranih investicija. Dok se ovdje naglaba o karpuzanju, betonskim jacinama, zeljki i ostalom..broj nezaposlenih u januaru ove godine u federaciji je za 2.300 veci u odnosu na decembar 2010. Ne sjecam se tolikog povecanja za 30 dana..Samo tih 2.300 da zaposlis potrebne su BUKVALNO stotine miliona maraka! Pritom mislim naravno na realna radna mjesta.Nass wrote:Vazda isto. Platforma je dobila dovoljan broj glasova gradjana Federacije svih nacija da moze ostvariti 50% +1 vecinu u PD i koja ima dovoljno ruku u DN da se njihova nova vlada moze potvrditi. Za vlast je to dovoljno. HDZ uopce nije bio potreban da bi se nova vlast formirala. Isto kao ni SBB i SBiH, ili bilo koja druga stranka. Zato te druge stranke nisu usle u koaliciju. Ali zbog mira u kuci i insitiranja MZ, pristalo se na pregovore sa HDZ-om.
Pa naravno da su trazili jer su pomeli konkurente na izborima. Naravno da ne zeli da dijeli plijen ko sto ga ne zeli dijeliti ni SDP ni SDA.Nass wrote:Problem je sto je HDZ pod 1) trazio vise nego sto mu izborni rezultat dozvoljava (posebno imajuci u vidu da se bez njih vlast moze sasvim normalno formirati), i pod 2) trazio sve pozicije iskljucivo hrvatske nacionalnosti kako bi izbacio iz igre HSP i Lijana, te onemogucio bilo kojoj drugoj stranci da uopce participira u popunjavanju hrvatskih pozicija uvodeci institut 'legitimnih predstavnika' (a sa njim i 'nacionalnih izbornih jedinica'), koji po nasem Ustavu uopce ne postoje, a koji bi predstavljali presedan za buduce ustavne promjene koje bi isle na potpunu etnicku podjelu zemlje
Pa ako je nudila MZ koji je onda smisao Platforme? Da vozi po ravnici? Sta ce sutra traziti MZ? Nemojte traziti oduzimanje ilegalno stecene imovine? Otkud sad novi dokumenti? Pa to je lakrdija ziva...Nass wrote:Ponuda 4 mjesta HDZ-u nije bila ponuda Platformista, vec ultimatum MZ, koju je SDP teska srca prihvatio, ali HDZ-u ni to nije bilo dovoljno. Vidis da je i MZ ipak postovala pravo tri stranke (SDP, RzB i HSP) da mogu imati barem jednu poziciju za pripadnike hrvatskog naroda, a ne da samo HDZ uzurpira sve hrvatske nacionalne pozicije, jer i MZ postuje demokratsko nacelo da stranke ne predstavljaju cijele narode, vec svoje birace. Toliko o tome. A sto se tice platforme, u pregovorima je bio valjda izradjen novi dokument po kojem bi HDZ i cetvorka radile zajedno, ali nisamo nikad dobili uvid u isti.
- 1gorstak
#114 Re: Promjene
Mozete li prebaciti tu diskusiju na jednu od tri teme gdje se o tom govori ?vivaldi wrote:Nass wrote:
-
palermo
#115 Re: Promjene
Kako bolan pomeli, vala od tebe nisam očekivao ovakav zaključak. pa znaš li sa kim je HDZ 90 išao na izbore, i ko mu je bio glavna meta u predizbornoj kampanji. Ispravno bi bilo da kažeš da je HDZ 90 koalicijom sa HDZ-om izdao svoje birače.vivaldi wrote:
Pa naravno da su trazili jer su pomeli konkurente na izborima. Naravno da ne zeli da dijeli plijen ko sto ga ne zeli dijeliti ni SDP ni SDA.
...
Al mislim svejedno je, kao što Gorštak kaže, a bogami kažem i ja, sukob je svakako neizbježan....
- vivaldi
#116 Re: Promjene
Mozda nije moguc, a mozda neki kompromis jeste. Naravno da se Sarajevo nece pomiriti sa etnickom podjelom, ko sto ni Dodik nece odustati od svojih ciljeva ili Covic. Zato stalno i spominjem status quo.1gorstak wrote:Dogovor sa Dodikom i Covicem nije moguc a stabilizacija je moguca samo ako se desi jedno od dvoje ;
-Sarajevo se pomiri sa etnickom podjelom teritorije ili ...
-dodje do eliminacije etnickog karaktera postojece decentralizacije
Ma nece niko kapitulirati. Sta znaci ovo heeeeeeeej zastava? Jel to neki uspjeh? Ako obrnes tezu mozes napisati heeeeeej po Banjaluci je prije 10 godina NATO, SFOR itd. svaki drugi dan pretresao skupstine, vlade, stanove, kuce, crkve..., a upsolenike postrojavao u esalonu, OHR redom smjenjivao, a danas niti ih ko pretresa niti ih ko smjenjuje. Ne samo to nego ih tjeraju u neku stvar heeeeeeeeej1gorstak wrote:Sirenjem defetizma o tom kako je Dodik jak, kako mu ne moze niko nista, forsira se ovo prvo rjesenje. Podsjecanjem na Crnu Goru ili Kosovo, ukazuje se na cinjenicu da je velikosrpski faktor itekako podlozan pritiscima. Nama je zastava nametnuta .... heeeeeeeej zastava .... a ti govoris o dogovoru. Nema dogovora, neko mora kapitulirati.
1gorstak wrote:Ako Kazaz zeli da kaze kako se mi trebamo pomiriti sa etnickom podjelom teritorije (jer znacajan dio glasackog tijela to ocekuje), OK, ali neka onda prestane glumiti pobornika suzivota. Ne moze i jedno i drugo. Ja vise cijenim Karadzica koji sugav kakav jeste kaze kako suzivot nije prihvatljiv, nego Filandru koji se kao zalaze za suzivot a hoce da bude neutralan u odnosu prema SDP-u i HDZ-u ... ili jos gore, svrstava se na stranu HDZ-a.
Ma jebo Kazaza, Filandru, Banca, Galijasevica i ostale. Razdvoji bitno od nebitnog. Te ljude niko nizasta ne pita niti od njih bilo sta zavisi. Samo zabava za sire narodne mase i prilika forumusima da otvaraju nove teme sa dramaticnim nazivima..
- vivaldi
#117 Re: Promjene
Kako bolan nije? Pa HDZ je jedina stranka koja je sama u jednom Kantonu osvojila preko 50% glasova. Cak i drugi najbolji rezultat po Kantonima pripada HDZ-u (preko 40% u Posavskom). Zanci bez 90-ke...palermo wrote:Kako bolan pomeli, vala od tebe nisam očekivao ovakav zaključak. pa znaš li sa kim je HDZ 90 išao na izbore, i ko mu je bio glavna meta u predizbornoj kampanji. Ispravno bi bilo da kažeš da je HDZ 90 koalicijom sa HDZ-om izdao svoje birače.
Ma sukobi su samo na forumima. Prosetaj sutra gradom. Ne mirise na rat nikako. Niti je kome u interesu..palermo wrote:Al mislim svejedno je, kao što Gorštak kaže, a bogami kažem i ja, sukob je svakako neizbježan....
- 1gorstak
#118 Re: Promjene
Pa koji si se klinac uopste javio na ovu temu ?vivaldi wrote:Ma jebo Kazaza, Filandru, Banca, Galijasevica i ostale. Razdvoji bitno od nebitnog. Te ljude niko nizasta ne pita niti od njih bilo sta zavisi. Samo zabava za sire narodne mase i prilika forumusima da otvaraju nove teme sa dramaticnim nazivima..1gorstak wrote:Ako Kazaz zeli da kaze kako se mi trebamo pomiriti sa etnickom podjelom teritorije (jer znacajan dio glasackog tijela to ocekuje), OK, ali neka onda prestane glumiti pobornika suzivota. Ne moze i jedno i drugo. Ja vise cijenim Karadzica koji sugav kakav jeste kaze kako suzivot nije prihvatljiv, nego Filandru koji se kao zalaze za suzivot a hoce da bude neutralan u odnosu prema SDP-u i HDZ-u ... ili jos gore, svrstava se na stranu HDZ-a.
-
palermo
#119 Re: Promjene
Rekao sam sukob, ne rat.( i ne oružani sukob).......a status quo je samo fikcija, to sam ti već negdje prije napisao...vivaldi wrote: Ma sukobi su samo na forumima. Prosetaj sutra gradom. Ne mirise na rat nikako. Niti je kome u interesu..
nego da ne trolamo temu
-
ivannn
#120 Re: Promjene
HSP i HDZ90 nisu bila na kantonalnom nivou u koaliciji pa se lijepo može vidjeti koliko je ko dobio glasova.palermo wrote:Kako bolan pomeli, vala od tebe nisam očekivao ovakav zaključak. pa znaš li sa kim je HDZ 90 išao na izbore, i ko mu je bio glavna meta u predizbornoj kampanji. Ispravno bi bilo da kažeš da je HDZ 90 koalicijom sa HDZ-om izdao svoje birače.vivaldi wrote:
Pa naravno da su trazili jer su pomeli konkurente na izborima. Naravno da ne zeli da dijeli plijen ko sto ga ne zeli dijeliti ni SDP ni SDA.
...
Al mislim svejedno je, kao što Gorštak kaže, a bogami kažem i ja, sukob je svakako neizbježan....
Činjenica je da u domu naroda HSP nema nijednog delegata iz reda hrv.naroda ali ima zato 2 ministarstva i predsjednika, Boljitak ima jedan i isto ima 2 ministarstva, dok HDZ i HDZ90 imaju njih 11.
- vivaldi
#121 Re: Promjene
sorry, necu vise.1gorstak wrote:Pa koji si se klinac uopste javio na ovu temu ?
-
Nass
#122 Re: Promjene
Ne razumijem zasto si sada otisao na ovo. Ja sam ti samo u ovom prvom dijelu teksta navela princip formiranja vlasti da bih ti objasnila zasto se uslo u pregovore se HDZ-om, i zasto SBB i SBiH nisu u igri. Ovako cesto odgovaras tangencijalno cime se stice dojam da si nesto odgovorio, a nisi. Sadasnji izgled vlasti je rezultat nemogucnosti postizanja dogovora sa HDZ-om i pored najbolje volje i svih mogucih napora svih domacih i medjunarodnih cimbenika. Pa ako mislis da to nije najstabilnija situacija, svoje primjedbe adresiraj na HDZ.vivaldi wrote:Apsolutno tacno!!! Vlast se sastavila i ja to postujem. Problem je samo sto ce to proizvesti toliko krizu da ce efekti nove vlasti biti (pored onog ukidanja kupovine novina) otprilike ukidanje facebooka na poslu i sl. jer smo mi svakako zemlja u kontstanoj politickoj krizi koja ce sada biti jos dublja. Najvazniji produkt toga ce biti - jos katastrofalniji priliv stranih investicija. Dok se ovdje naglaba o karpuzanju, betonskim jacinama, zeljki i ostalom..broj nezaposlenih u januaru ove godine u federaciji je za 2.300 veci u odnosu na decembar 2010. Ne sjecam se tolikog povecanja za 30 dana..Samo tih 2.300 da zaposlis potrebne su BUKVALNO stotine miliona maraka! Pritom mislim naravno na realna radna mjesta.Nass wrote:Vazda isto. Platforma je dobila dovoljan broj glasova gradjana Federacije svih nacija da moze ostvariti 50% +1 vecinu u PD i koja ima dovoljno ruku u DN da se njihova nova vlada moze potvrditi. Za vlast je to dovoljno. HDZ uopce nije bio potreban da bi se nova vlast formirala. Isto kao ni SBB i SBiH, ili bilo koja druga stranka. Zato te druge stranke nisu usle u koaliciju. Ali zbog mira u kuci i insitiranja MZ, pristalo se na pregovore sa HDZ-om.
Promasio si sustinu. Nisu pomeli konkurente na izborima, jer se ocito vlast mogla napraviti sasvim bez njih. Prema tome, morali su uvaziti postojecu koaliciju i uci u neki vid kompromisa sa drugim strankama. I tako im je ponudjeno daleko vise nego sto zasluzuju prema svojim stvarnim izbornim rezultatima, pa im ni to nije bilo dovoljno. I opet ti ponavljam, ne postoje nacionalne izborne jedinice niti predstavnici naroda. Ja to vise necu ponavljati.vivaldi wrote:Pa naravno da su trazili jer su pomeli konkurente na izborima. Naravno da ne zeli da dijeli plijen ko sto ga ne zeli dijeliti ni SDP ni SDA.Nass wrote:Problem je sto je HDZ pod 1) trazio vise nego sto mu izborni rezultat dozvoljava (posebno imajuci u vidu da se bez njih vlast moze sasvim normalno formirati), i pod 2) trazio sve pozicije iskljucivo hrvatske nacionalnosti kako bi izbacio iz igre HSP i Lijana, te onemogucio bilo kojoj drugoj stranci da uopce participira u popunjavanju hrvatskih pozicija uvodeci institut 'legitimnih predstavnika' (a sa njim i 'nacionalnih izbornih jedinica'), koji po nasem Ustavu uopce ne postoje, a koji bi predstavljali presedan za buduce ustavne promjene koje bi isle na potpunu etnicku podjelu zemlje
Nije im MZ nudila platformu vec samo raspodjelu pozicija, a u pregovorima u OHR-u su HDZ i SDP/SDA kao predstavnici cetvorke uspjeli sami usaglasiti zajednicke programske principe i napraviti dokument (dopunjena ili nova platforma) po kojem bi se zajednicki radilo u naredne 3,5 godine. OHR je ponudio samo raspodjelu pozicija. Zasto ne pratis vijesti? Pa pricas stvari koje nemaju veze.vivaldi wrote:Pa ako je nudila MZ koji je onda smisao Platforme? Da vozi po ravnici? Sta ce sutra traziti MZ? Nemojte traziti oduzimanje ilegalno stecene imovine? Otkud sad novi dokumenti? Pa to je lakrdija ziva...Nass wrote:Ponuda 4 mjesta HDZ-u nije bila ponuda Platformista, vec ultimatum MZ, koju je SDP teska srca prihvatio, ali HDZ-u ni to nije bilo dovoljno. Vidis da je i MZ ipak postovala pravo tri stranke (SDP, RzB i HSP) da mogu imati barem jednu poziciju za pripadnike hrvatskog naroda, a ne da samo HDZ uzurpira sve hrvatske nacionalne pozicije, jer i MZ postuje demokratsko nacelo da stranke ne predstavljaju cijele narode, vec svoje birace. Toliko o tome. A sto se tice platforme, u pregovorima je bio valjda izradjen novi dokument po kojem bi HDZ i cetvorka radile zajedno, ali nisamo nikad dobili uvid u isti.
I necu vise ovdje odgovarati, jer me gorstak opomenuo.
- 1gorstak
#123 Re: Promjene
Pomahnitali Kazaz ne posustaje ....
"Drugim riječima, činom formiranja nove federalne vlade kojim je skršena većinska izborna volja Hrvata u FBiH demaskirana je, ogoljena bez ostatka sarajevska politička elita. Odlučivši se za dominaciju nad Hrvatima i njihovo preglasavanje na izborima i u institucijama sistema, bošnjačka etnopolitika, uključujući i SDP-ovsko bošnjakocentrično bosanstvo, i definitivno je nalegla na stvaranja troetničke, namjesto multietničke BiH.
Njena troetničnost je jedina izgledna forma budućnosti zemlje, jedina izgledna struktura dovršavanja nedovršive države, i jedini oblik u kojem se ona može održati. U kakvom administrativno-teritorijalnom i institucionalnom vidu će FBiH biti organizirana, potpuno je neizvjesno u ovom momentu."
Brani odluku HDZ-a da odbije kompromisni prijedlog medjunarodne zajednice i trazi krivca u SDP-u. Ne znam ko je ljigaviji u podrsci ksenofobima, Kazaz ili Radoncic. Da nastupa onako kao Rajko Vasic, pa u redu, covjek ima svoj stav. Ali folirati da se zalaze za suzivot dok se ponasa kao Covicev doberman, pa za tako nesto stvarno treba biti nula od covjeka.
"Drugim riječima, činom formiranja nove federalne vlade kojim je skršena većinska izborna volja Hrvata u FBiH demaskirana je, ogoljena bez ostatka sarajevska politička elita. Odlučivši se za dominaciju nad Hrvatima i njihovo preglasavanje na izborima i u institucijama sistema, bošnjačka etnopolitika, uključujući i SDP-ovsko bošnjakocentrično bosanstvo, i definitivno je nalegla na stvaranja troetničke, namjesto multietničke BiH.
Njena troetničnost je jedina izgledna forma budućnosti zemlje, jedina izgledna struktura dovršavanja nedovršive države, i jedini oblik u kojem se ona može održati. U kakvom administrativno-teritorijalnom i institucionalnom vidu će FBiH biti organizirana, potpuno je neizvjesno u ovom momentu."
Brani odluku HDZ-a da odbije kompromisni prijedlog medjunarodne zajednice i trazi krivca u SDP-u. Ne znam ko je ljigaviji u podrsci ksenofobima, Kazaz ili Radoncic. Da nastupa onako kao Rajko Vasic, pa u redu, covjek ima svoj stav. Ali folirati da se zalaze za suzivot dok se ponasa kao Covicev doberman, pa za tako nesto stvarno treba biti nula od covjeka.
- madner
#124 Re: Promjene
HDZovi su odbili ponudu da hrvatska ministarstva podjele na osnovu doma naroda.ivannn wrote:HSP i HDZ90 nisu bila na kantonalnom nivou u koaliciji pa se lijepo može vidjeti koliko je ko dobio glasova.palermo wrote:Kako bolan pomeli, vala od tebe nisam očekivao ovakav zaključak. pa znaš li sa kim je HDZ 90 išao na izbore, i ko mu je bio glavna meta u predizbornoj kampanji. Ispravno bi bilo da kažeš da je HDZ 90 koalicijom sa HDZ-om izdao svoje birače.vivaldi wrote:
...
Činjenica je da u domu naroda HSP nema nijednog delegata iz reda hrv.naroda ali ima zato 2 ministarstva i predsjednika, Boljitak ima jedan i isto ima 2 ministarstva, dok HDZ i HDZ90 imaju njih 11.
Ono sto je bitno reci je da dom naroda nije primarno zakondavno tijelo FBiH, dakle rezultati u zastupnickom domu su mjerodavniji. Zato je i uredjenje takvo da je sasvim dovoljno imati po jednu trecinu iz svakog kluba naroda.
-
palermo
#125 Re: Promjene
Postoje ljudi koji po defaultu biraju pogrešnu stranu.....ili ih pogrešna strana magnetski privlači........Kazaz je jedan od njih1gorstak wrote:Pomahnitali Kazaz ne posustaje ....
A kazaz se ne bori nizašta, on samo egzbicionistički hrani svoju sujetu.....a valjda sujeti prija utvarati da si drugačiji od ostalih....