Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post Reply

Da li bi ste bili za to da se naziv države Bosna i Hercegovina promijeni u Bosna?

Bosna i Hercegovina
62
40%
Bosna
92
60%

Total votes: 154

Martinez_

#76 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by Martinez_ »

Da da, Mostarci i Trebinjci će prihvatiti da ih se naziva Bosancima :lol:
L u c i f e r

#77 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by L u c i f e r »

ime_kojeg_nema wrote:
L u c i f e r wrote: Zatim nije li interesantno da i Bošnjaci koji žive u hercegovini govore Bosanskim jezikom??
To su tendencije političke prirode. Do 1995 ogromna većina hercegovačkih Bošnjaka, ako ne svi, na pitanje o nazivu jezika koji govore bi odgovorila srpsko-hrvatski. Danas je to bosanski a sutra ko zna. U svakom slučaju Bošnjaci su u Hercegovini manjina, pa sve kad bi i svi bili za promjenu naziva, što je potpuno nerealno za očekivati, Srbi i Hrvati nikada ne bi pristali na to. Jasno mi je da je tema otvorena više radi šukanja i nezlonamjerne provokacije, kao i to da ima bolida koji se kao ozbiljno primaju na ovu priču, pa tek radi njih čisto da spomenem kakvo je raspoloženje po tom pitanju u Hercegovini. Mislim da je vjerovatnije da će se Hrvati odreći ideje o Herceg Bosni ili Srbi RS-a nego što će Hercegovci pristati da se naziv Hercegovina ukloni iz naziva države. Nije slučajno mostarski Bruce Lee okrenut prema Sarajevu :-D .
Ejs "tendencije političke prirode" i "srpsko-hrvatskim jezikom"... :D
L u c i f e r

#78 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by L u c i f e r »

Martinez_ wrote:Da da, Mostarci i Trebinjci će prihvatiti da ih se naziva Bosancima :lol:
Pa kad su već prihvatili da ih zovu Bošnjacima, šta fali i Bosancima... :kafa1:
nekoeko

#79 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by nekoeko »

Bosna... i Hercegovina? (Nebojša Šerić Šoba)

Kada se osvrnemo u prošlost i pogledamo na sve ono šta se dešavalo u našoj zemlji u zadnjih 200 godina, vrijeme je da neke stvari postavimo na svoje mjesto ako želimo nastaviti dalje. Na kućama se ponekad rekonstruišu i temelji, pa i u slučaju naše zemlje je potrebno rekonstruisati stvarni identitet Bosne da bi se moglo „graditi više i bolje“.

Da, Bosne. Ne Bosne i Hercegovine.

Teritorijalni termin

Stvarni problemi koji su zadesili našu zemlju su počeli na Berlinskom kongresu kada Bosna nije obnovila nezavisnost, kao što je to bio slučaj sa Crnom Gorom, Srbijom i drugim zemljama pod otomanskom vlašću, nego je „fasovala“ aneksiju od Austro-Ugarske i velikih evropskih sila, mada je o autonomiji (odnosno nezavisnosti) Bosne bilo govora u preliminarnim razgovorima koji su prethodili Sanstefanskom mirovnom sporazumu između Rusije i Turske, koji je potpisan 3. marta 1878. u mjestu San Stefano (danas Yeşilköy) kojom prilikom je, između ostaloga, novonastaloj nezavisnoj državi Crnoj Gori dodijeljen Nikšić s okolinom, koji je do tada pripadao Bosni.

Berlinski kongres je zatim prepoznao austrougarski teritorijalni termin „Bosna i Hercegovina“, dodavajući Hercegovinu (inače, region u okviru Bosne) naslovu zemlje radi olakšavanja procesa aneksije.

Time je Bosni zadan prvi veliki udarac koji je pokrenuo buduće probleme, i samim tim onemogućio očuvanje postojećeg identiteta Bosne naušrtb drugih zemalja.

Mnogi građani Bosne pod pritiskom nacionalnih programa i propagande susjednih zemalja počeli su se osjećati pripadnicima naroda susjednih zemalja (tada je ustanovljen i termin „Bosanac“, koji je zamijenio termin „Bošnjak“, koji je do tada važio prilikom oslovljavanja muslimana, katolika i pravoslavaca u Bosni). Proces ujedinjenja Južnih Slavena je također u svom programu negirao postojanje Bosne kao teritorijalne cjeline.

Sva sreća pa su rezultati Drugog svjetskog rata rekonstruisali prethodnu kraljevinu Jugoslaviju pa je Bosna „sa Hercegovinom“ postala jedna od federalnih republika, i nakon dugo vremena ugledala svjetlo dana kao cjelovita teritorijalno- administrativna cjelina.

Dodatak „Hercegovina“ u naslovu Bosne i dalje produžava identičan način razmišljanja, po kojem je jedinstven teritorij Bosne i dalje podložan teritorijalno-etničkim podjelama.

Stvarni korijeni

Ohrabrivanje zasebnih etnoteritorijalnih regiona u Bosni kulminiralo je uplitanjem susjednih zemlja u unutrašnje stvari Bosne kojom prilikom je pokrenut rat (1992.-1995.), da bi na njegovom kraju Dejtonskim sporazumom bile stvorene nove neprirodne teritorijalne tvorevine (Federacija i Republika Srpska u okviru republike Bosne „i Hercegovine“), čija krajnja svrha ima za cilj (moguću) buduću aneksiju dijelova Bosne od Srbije i Hrvatske po uzoru na austrougarski princip: „Preimenuj pa aneksiraj“.

Povratak stvarnim korijenima Bosne je neophodan, i samim tim inicijativa za povratak naslova „Bosna“ kao stvarnog i jedinog oficijelnog internacionalnog naslova naše zemlje (bez ostalih regionalnih dodataka i etnonacionalno-političkih podnaslova pridodatih od susjednih zemalja i međunarodne zajednice) je od gorućeg značaja ako želimo da obnovimo stvarnu državnost i stvarni identitet naše zemlje.
ime_kojeg_nema

#80 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by ime_kojeg_nema »

L u c i f e r wrote:
ime_kojeg_nema wrote:
L u c i f e r wrote: Zatim nije li interesantno da i Bošnjaci koji žive u hercegovini govore Bosanskim jezikom??
To su tendencije političke prirode. Do 1995 ogromna većina hercegovačkih Bošnjaka, ako ne svi, na pitanje o nazivu jezika koji govore bi odgovorila srpsko-hrvatski. Danas je to bosanski a sutra ko zna. U svakom slučaju Bošnjaci su u Hercegovini manjina, pa sve kad bi i svi bili za promjenu naziva, što je potpuno nerealno za očekivati, Srbi i Hrvati nikada ne bi pristali na to. Jasno mi je da je tema otvorena više radi šukanja i nezlonamjerne provokacije, kao i to da ima bolida koji se kao ozbiljno primaju na ovu priču, pa tek radi njih čisto da spomenem kakvo je raspoloženje po tom pitanju u Hercegovini. Mislim da je vjerovatnije da će se Hrvati odreći ideje o Herceg Bosni ili Srbi RS-a nego što će Hercegovci pristati da se naziv Hercegovina ukloni iz naziva države. Nije slučajno mostarski Bruce Lee okrenut prema Sarajevu :-D .
Ejs "tendencije političke prirode" i "srpsko-hrvatskim jezikom"... :D
Pa zar nije? Ne znam za Bosnu ali u Mostaru smo jezik kojim govorimo zvali srpsko-hrvatskim. Ja ga i dan danas tako zovem, ne iz nekog posebnog razloga već zbog toga što sam tako naučio. Jezik se zvao srpsko-hrvatski i nije se govorilo tisuća, kava niti kahva i sl. Sa političkim promjenama uvedeni su novi nazivi za jezik i neke nove riječi u svakodnevni govor. Tako je makar kod nas bilo a ja ima dovoljno godina da se sjećam toga.
nasa

#81 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by nasa »

madner wrote:Republika Baznia.

Ovo Tursko kopile i podsjetnik na izdaju odstraniti iz imena pod hitno.
:lol: :thumbup:
ime_kojeg_nema

#82 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by ime_kojeg_nema »

Tražiti od Hercegovaca da se odreknu Hercegovine u nazivu svoje zemlje zbog istorijskih nepravdi je jednako traženju od Bošnjaka da se vrate "vjeri pradjedovskoj", koja god ona bila, iz istih razloga. Onoliko koliko je moguće da to Bošnjaci naprave toliko je moguće da će se Hercegovci odreći Hercegovine.
L u c i f e r

#83 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by L u c i f e r »

ime_kojeg_nema wrote: Pa zar nije? Ne znam za Bosnu ali u Mostaru smo jezik kojim govorimo zvali srpsko-hrvatskim. Ja ga i dan danas tako zovem, ne iz nekog posebnog razloga već zbog toga što sam tako naučio. Jezik se zvao srpsko-hrvatski i nije se govorilo tisuća, kava niti kahva i sl. Sa političkim promjenama uvedeni su novi nazivi za jezik i neke nove riječi u svakodnevni govor. Tako je makar kod nas bilo a ja ima dovoljno godina da se sjećam toga.
Ako bi neki Bošnjo iz Hercegovine svoj jezik radije zvao srpsko-hrvatski nego bosanski, to je njegovo pravo...

Sve što na to ja imam reći je - neuzubillah...
L u c i f e r

#84 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by L u c i f e r »

ime_kojeg_nema wrote:Tražiti od Hercegovaca da se odreknu Hercegovine u nazivu svoje zemlje zbog istorijskih nepravdi je jednako traženju od Bošnjaka da se vrate "vjeri pradjedovskoj", koja god ona bila, iz istih razloga. Onoliko koliko je moguće da to Bošnjaci naprave toliko je moguće da će se Hercegovci odreći Hercegovine.
Ali zašto onda nisu po nacionalnosti Hercegovci nego Bošnjaci...?
(o jeziku već rekoh post iznad)
Martinez_

#85 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by Martinez_ »

ime_kojeg_nema wrote:Tražiti od Hercegovaca da se odreknu Hercegovine u nazivu svoje zemlje zbog istorijskih nepravdi je jednako traženju od Bošnjaka da se vrate "vjeri pradjedovskoj", koja god ona bila, iz istih razloga. Onoliko koliko je moguće da to Bošnjaci naprave toliko je moguće da će se Hercegovci odreći Hercegovine.

Nacionalisti na ovom forumu prečesto nisu svesni koliko su usvojili od razmišljanja od onih protiv kojih se navodno bore.

Evo, svi u glas kako je Hercegovina tek teritorijalni termin, ne shvatajući da je za druge i termin Bosanac/bosanski tek teritorijalni termin a ne nikakav politički, državni ili nacionalni.
bato99

#86 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by bato99 »

osnivač ove teme nek se samobanuje :-) majku hercegovinu da neko pogleda poprijeko alooooo
KIseljak12

#87 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by KIseljak12 »

Najbolje da se Hercegovina otcijepi, pa onda to sto ostane zovite kako hocete :evil:
:bih: :bih: :bih:
:skoljka:
PurpurHazel

#88 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by PurpurHazel »

zrakomlat wrote:Ja sam Hercegovac, ali ne bih imao ništa protiv da se država zove Bosna. Hercegovina bi i dalje bila tu, ja bih i dalje bio Hercegovac, ništa se nebi promjenilo, a naziv države na taj način mi zvuči dosta prirodnije.

Nisi ti onda nikakav Hercegovac. Hercegovci imaju toliko jak regionalni, kameni identitet ma kako se zvali ili molili, i nikad ne bi dopustili da ih se svrsta u bilo šta što nije Hercegovina. Hercegovina je iznad svih dnevnopolitičkih prepucavanja, nacionalizama i tričarija. Ista i u onoga iz Trebinja, Ljubuškog ili Zalika. :thumbup: :bih:
KIseljak12

#89 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by KIseljak12 »

L u c i f e r wrote:
Ali zašto onda nisu po nacionalnosti Hercegovci nego Bošnjaci...?
(o jeziku već rekoh post iznad)
Ja sam izjasnio i izjasnjavam kao Hercegovac i koristim puni naziv zemlje kad govorim odakle sam. Govorim bosanski jezik, isto kao sto Kanadjani, Novozelandjani i Singapurani govore engleski, a opet nisu englezi :lol:

8-)
Last edited by KIseljak12 on 07/06/2015 10:17, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#90 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by L u c i f e r »

E fala bogu nek i meni neko rekne da sam nacionalista, dosta su me zvali cetnik salonac... :D
bato99

#91 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by bato99 »

PurpurHazel wrote:
zrakomlat wrote:Ja sam Hercegovac, ali ne bih imao ništa protiv da se država zove Bosna. Hercegovina bi i dalje bila tu, ja bih i dalje bio Hercegovac, ništa se nebi promjenilo, a naziv države na taj način mi zvuči dosta prirodnije.

Nisi ti onda nikakav Hercegovac. Hercegovci imaju toliko jak regionalni, kameni identitet ma kako se zvali ili molili, i nikad ne bi dopustili da ih se svrsta u bilo šta što nije Hercegovina. Hercegovina je iznad svih dnevnopolitičkih prepucavanja, nacionalizama i tričarija. Ista i u onoga iz Trebinja, Ljubuškog ili Zalika. :thumbup: :bih:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: ovaj iz prvog citiranog posta je prikriveni bosanac
Martinez_

#92 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by Martinez_ »

L u c i f e r wrote:E fala bogu nek i meni neko rekne da sam nacionalista, dosta su me zvali cetnik salonac... :D
Ma ti troluješ, ali navučeš podosta nacionalista.
L u c i f e r

#93 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by L u c i f e r »

Martinez_ wrote:
L u c i f e r wrote:E fala bogu nek i meni neko rekne da sam nacionalista, dosta su me zvali cetnik salonac... :D
Ma ti troluješ, ali navučeš podosta nacionalista.
Ne trolujem dinamiimana, nako malo muhabetim, zato forum i služi jebaiga...
KIseljak12

#94 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by KIseljak12 »

Bosanski nacionalisti, pogotovo antikomunisti tipa McCarthy, ne zanosite se previse. Fino zvuci ta zajebancija sto sad pricate, dok je pricate u Bosni, sidjite u tu 'pokrajinu' Hercegovinu, pa recite nekome da je Bosanac, pa da vidimo cija majka crnu vunu prede.

Hercegovinu mozete posmatrati isto kao i Skotsku u sklopu Velike Britanije, i prije ce se otcijepiti nego Skotska :evil:

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
seln

#95 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by seln »

KIseljak12 wrote:Bosanski nacionalisti, pogotovo antikomunisti tipa McCarthy, ne zanosite se previse. Fino zvuci ta zajebancija sto sad pricate, dok je pricate u Bosni, sidjite u tu 'pokrajinu' Hercegovinu, pa recite nekome da je Bosanac, pa da vidimo cija majka crnu vunu prede.

Hercegovinu mozete posmatrati isto kao i Skotsku u sklopu Velike Britanije, i prije ce se otcijepiti nego Skotska :evil:

A sta ces ti, trolu moj mali, tvoj brlog ostaje u Bosni. Ili ces preseliti u Shushkovo i pricati kako su te balije protjerale?
Ludzak

#96 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by Ludzak »

oouu mogu misliti kako bi se Austrija ili SLovenija zvala da im se država naziva po pokrajnama. Onda bi se građani Salzburga, Tirola, Koruške trebali pobuniti.
A zanimljivo je da niko nije recimo Tirolac, Salzburgčanin, nego su svi Austrijanci.
Njanjavi

#97 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by Njanjavi »

Da se neb poklali, nece ni bosna ni hercegovina vec chumpumpljas :)
KIseljak12

#98 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by KIseljak12 »

seln wrote:
KIseljak12 wrote:Bosanski nacionalisti, pogotovo antikomunisti tipa McCarthy, ne zanosite se previse. Fino zvuci ta zajebancija sto sad pricate, dok je pricate u Bosni, sidjite u tu 'pokrajinu' Hercegovinu, pa recite nekome da je Bosanac, pa da vidimo cija majka crnu vunu prede.

A sta ces ti, trolu moj mali, tvoj brlog ostaje u Bosni. Ili ces preseliti u Shushkovo i pricati kako su te balije protjerale?
Nisam skutor burazeru, a jos manje trol. A ti si se upecao, jer svi koji nisu 'Bosnjak, Islam, Bosanski' su drzavni neprijatelji. Bez obzira sto me HR-HB zatvarala, protjerivala i ubijala, sve dok "s ponosom ne kazemo, mi smo BOSNJACI' tebi cu biti neprijtelj... jer me mrzis prijatelju, i svi ko ti. Samo zato sto nismo BOSANCI, bez obzira na vjeru i nevjeru. Bosna i Hercegovina je moja domovina i vazda ce biti, pola porodice mi je iz Bosne, ali oni nisu Hercegovci nego Bosanci, itd. al ne moze fildzan to da skonta jebiga

TI, stewie, i slicni vama nas obicno zovete balije, inace... Vamo su svi ustase i cetnici koji nece da budu 'Bosnjak, Islam, Bosanski', strano tkivo koje treba da se odstrani. I jos ti jednom kazem, dodji u Stari Grad u Mostaru pa reci nekome da je Bosanac, bujrum

i skupa sa raznom bjelosvjetskom 'bracom' iz Turske i Arabije nas ucite kako mi nismo dobri muslimani.

Ausländer raus!!!

Ova se tema ne bi ni u zajebanciji potezala, da nekome, a izgleda mnogima, nije krivo sto se ne zove samo Bosna.
Last edited by KIseljak12 on 07/06/2015 12:33, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#99 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by hAZNADAR »

PurpurHazel wrote:

Sto znaci da sebe smatrate boljim od nas Krajisnika, Semberaca, Podrinjaca,... zar ne?

Normalno je da ljudi imaju neki regionalni ponos, pa cak i mahale u gradovima imaju osjecaj da su posebna raja i isticu svoj regionalni identite.

Ali ovo sa teznjom Hercegovaca da se mora umetnuti i njihovo ime u ime drzave i da se koristi termin" drzavljanin Bosne i Hercegovine" umjesto jednostavno Bosanac - je samo glupo djetinjasto cjepidlacenje. Da su strani birokrati na berlinskom kongresu odlucili drugacije,.. nebi niko od vas ni prsta mrdnuo i danas bi ime Bosna bilo neupitno.

Primjer Hrvatske koja je u svojoj historiji bila dosta podijeljena, Slavonija, Zagorje, Dubrovnik i Dalmacija su bile puno razlicitije i samostalnije negoli Bosna - Hercegovina. Ima i Dalmacija taj "kameni identitet" pa jeli im smeta da su u drzavi Hrvatskoj? Pa samo Dubrovik je bio drzava koja nije imala nista sa Hrvatskom,... pa se danas Dubrovcani i dalje ponose svojim dubrovackim identitetom, historijom, drzavnopravnom tradicijom, posebnom kulturom,.. ali su i dalje dio Hrvatske. a primjera po Evropi imas koliko hoces.

U cemu je problem kod vas - osim te djetinjaste sujete?
Last edited by hAZNADAR on 07/06/2015 12:36, edited 1 time in total.
seln

#100 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?

Post by seln »

KIseljak12 wrote:
seln wrote:

Nisam skutor burazeru, a jos manje trol. A ti si se upecao, jer svi koji nisu 'Bosnjak, Islam, Bosanski' su drzavni neprijatelji. Bez obzira sto me HR-HB zatvarala, protjerivala i ubijala, sve dok "s ponosom ne kazemo, mi smo BOSNJACI' tebi cu biti neprijtelj... jer me mrzis prijatelju, i svi ko ti. Samo zato sto nismo BOSANCI, bez obzira na vjeru i nevjeru. Bosna i Hercegovina je moja domovina i vazda ce biti, pola porodice mi je iz Bosne, ali oni nisu Hercegovci nego Bosanci, itd. al ne moze fildzan to da skonta jebiga

TI, stewie, i slicni vama nas obicno zovete balije, inace... Vamo su svi ustase i cetnici koji nece da budu 'Bosnjak, Islam, Bosanski', strano tkivo koje treba da se odstrani. I jos ti jednom kazem, dodji u Stari Grad u Mostaru pa reci nekome da je Bosanac, bujrum

i skupa sa raznom bjelosvjetskom 'bracom' iz Turske i Arabije nas ucite kako mi nismo dobri muslimani.

Ausländer raus!!!
Trolu moj mali, trolu moj mali....

sta ti bolan mislis, da si prvi trol ovdje? :-)
Nagledali smo se mi "Bosnjaka" tvoje vrste, trenutno ih na forumu pise bar desetak. Idi pa tu pricu prodaji djeci predskolskog uzrasta.
I nisam ti ja ni buraz ni prijatelj.
Post Reply