projekti u USK

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

To je sasvim netacno i sa takvim neistinama se nece postici nista pozitivno.
Trenutno se u Sanskom Mostu gradi bolnica. Do sada je ulozeno 3.1 milion KM. Vlada tzv. fbih je ulozila 2.8 miliona KM. Jos je neophodno 500.000 KM za finalne radove. Vlada ce ponovo intervenisati za jedan dio dok ce se za drugi uzeti kredit.

Da te napomenem da je ta ista vlada prije par godina ulozila 4 miliona KM za izgradnju vodovoda u Kljucu i Bos. Petrovcu
PAZI OVO BOGATI ,MA NIJE MOGUĆE ,STRAŠNO ,ZA 10 GOD OD RATA U SANSKI MOST JE ULOŽENO 2,8 A U KLJUČ 4 MILIONA ,PITANJE KOLIKO JE ULOŽENO U BIHAĆ,KRUPU , V KLADUŠU , BUŽIM ,CAZIN ?
Pa nije li smiješno navoditi da je za 10 god investiranao manje od 7miliona km .
Prenj

Post by Prenj »

SRAMOTA

avaz wrote: Image
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =12&isasp=
Ko gazduje krajiškom ljepoticom

Francuski rafteri otjerani s Une
Koncesionar Senad Zulić nije dozvolio turističkoj agenciji "Green River" da čamcima spusti goste niz slapove

Sve napore da se Unsko-sanski kanton promovira kao zanimljivo turističko odredište s bogatom ponudom narušilo je jučerašnje sprečavanje grupe turista iz Francuske da se u rafting čamcima spuste niz slapove Une.
Koncesionar za organiziranje tradicionalne Una regate i raftinga na Uni Senad Zulić Bijelispriječio je vlasnika turističke agencije "Green River" Vanju Reljića da ukrca 17 Francuza u čamce i spusti ih niz riječne kaskade od Kostela do Srbljana.
bosniaque

Post by bosniaque »

Prenj wrote:SRAMOTA

avaz wrote: Image
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =12&isasp=
Ko gazduje krajiškom ljepoticom

Francuski rafteri otjerani s Une
Koncesionar Senad Zulić nije dozvolio turističkoj agenciji "Green River" da čamcima spusti goste niz slapove

Sve napore da se Unsko-sanski kanton promovira kao zanimljivo turističko odredište s bogatom ponudom narušilo je jučerašnje sprečavanje grupe turista iz Francuske da se u rafting čamcima spuste niz slapove Une.
Koncesionar za organiziranje tradicionalne Una regate i raftinga na Uni Senad Zulić Bijelispriječio je vlasnika turističke agencije "Green River" Vanju Reljića da ukrca 17 Francuza u čamce i spusti ih niz riječne kaskade od Kostela do Srbljana.

sta je razlog zna li ko! :roll:
winetou

Post by winetou »

:lol:
bosniaque

Post by bosniaque »

znam sad i ja! :D :-)
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Vjerovali ili ne bio sam na licu mjesta ,pa osjećam dužnost baciti malo svjetla na pomenuti događaj.
Prva stvar rafter sam al onaj samostalni ,imam vlastiti čamac i opremu 8) ,znači kuri me bolac i za RFTING KLUBOM KIROM I RAFT KLUBOM BIJELI .
Gore dva spomentuta kluba su suvereni vladari što se tiče raftinga na uni , i ono što je važno da oba odrađuju posao profesionalno , ispunjavaju i neke obaveze prema državi .
Licenca za rafting je 5 milja ,ko je tipla ima pravo uz ispunjavanje još nekakavih propisa da vodi spušta raftere uz iuspunjavanje još kojekakavih obaveza prema državi .
Vanja nije platio ništa i ne plaća nikom ništa rabi resurse a ne daje caru carevo , što je bijeli prijavio ,pa je policija došla provjerila dotičnog i naravno vratila raft .
Znači nije bijeli vratio frnacuze ,nego je policija vratila vanju , koji samo išće.
U ovom slučaju u potpunosti na strani bijelog ,znači nek i vanja laganini iscala petaka i izganja čage i javno transparetno odrađuje njaljepši posao u bih i pri tom dobro zaradi i on i država :-D
EVO JOŠ JEDNOM ,NE ZNAM ČIM SE BIJELI ZAMJERIO AVAZU ,ILI KO JE JOŠ U IGRI ILI ŠTA JE JOŠ U IGRI KAD AVAZ OVAKO DUŠEBRIŽNIČKI MISLI O TURIZMU NA UNI
savjest

Post by savjest »

BISCANIN2 wrote:
To je sasvim netacno i sa takvim neistinama se nece postici nista pozitivno.
Trenutno se u Sanskom Mostu gradi bolnica. Do sada je ulozeno 3.1 milion KM. Vlada tzv. fbih je ulozila 2.8 miliona KM. Jos je neophodno 500.000 KM za finalne radove. Vlada ce ponovo intervenisati za jedan dio dok ce se za drugi uzeti kredit.

Da te napomenem da je ta ista vlada prije par godina ulozila 4 miliona KM za izgradnju vodovoda u Kljucu i Bos. Petrovcu
PAZI OVO BOGATI ,MA NIJE MOGUĆE ,STRAŠNO ,ZA 10 GOD OD RATA U SANSKI MOST JE ULOŽENO 2,8 A U KLJUČ 4 MILIONA ,PITANJE KOLIKO JE ULOŽENO U BIHAĆ,KRUPU , V KLADUŠU , BUŽIM ,CAZIN ?
Pa nije li smiješno navoditi da je za 10 god investiranao manje od 7miliona km .
To su samo bili primjeri(ako uopste znas sta to znaci?). Visina ulaganja u razne projekte je znatno veca. To sto si ti neinformisan i sto se tuda uzrujavas kao neznam ti ja sta, je tvoj problem.

Citaj i informisi se malo, ok?
http://www.pkusk.com.ba/info.html
bosniaque

Post by bosniaque »

Veliki požar u Cazinu

Vatra nanijela milionsku štetu preduzećima "Styroterm", "Ajtex" i "Togmetal"

Špekulira se da je požar namjerno podmetnut * Nije bilo povrijeđenih

Višemilionska šteta nastala je na pogonima tri cazinska preduzeća usljed požara koji je izbio u četvrtak navečer. Vatra je, prema tvrdnjama očevidaca i MUP-a USK, izbila oko pola sata iza ponoći u krugu "Styroterma", "Ajtexa" i "Togmetala".

Radila treća smjena

Za sada zbog istražnih radnji nema detaljnijih informacija o uzrocima požara, ali se već špekulira da je podmetnut. "Styroterm" je vlasništvo porodice Beganović iz Cazina, a pretrpio je najveću štetu. U momentu izbijanja požara, u ovoj firmi radili su radnici u trećoj smjeni. Nasreću, niko nije povrijeđen.
Direktor "Styroterma" Edin Beganović jučer nije htio davati izjave za javnost, prepuštajući da nadležni organi MUP-a USK i Kantonalnog tužilaštva obave istražne radnje, nakon čega će, kako je rečeno, svoj stav saopćiti menadžment preduzeća.
Rasim Škrgić, direktor "Togmetala", čiji je vlasnik jedna talijanska korporacija,pretpostavlja da su štete nastale požarom nesagledive.
- U preduzeću koje je upošljavalo sedam radnika i koje je imalo tendenciju rasta zaposlenosti, nastala je ogromna šteta. Izgorjela je cijela mehanizacija te infrastruktura.
Požar se dogodio samo nekoliko dana nakon što je "Togmetal" postao i vlasnik objekta u kojem smo do tada bili podstanari. Šokiran sam i ne mogu vjerovati da se desila ovakva tragedija - kazao je Škrgić, koji nije precizirao da li su tri preduzeća imala protupožarni sistem, kao ni detalje o izbijanju vatre.

Ispitivanje uzroka

Vlasnik tekstilnog preduzeća "Ajtex", koje je također pretrpjelo ogromne materijalne gubitke, Ibrahim Ajkunić kazao je da nije siguran kako je do havarije došlo, ali da su štete po sve tri firme nesagledive.
Na lice mjesta došli su i kriminalistički inspektori MUP-a USK i kantonalna tužiteljica Azra Ibrahimpašić. Zbog specifičnosti situacije i nevjerovatne havarije koja se dogodila u krugu ova tri preduzeća, istražne radnje ni u petak nisu bile okončane.

S. DŽANIĆ

Gašenje trajalo cijelu noć

Pripadnici Vatrogasne jedinice iz Cazina požar su gasili cijele noći, a lokalizirali su ga u petak oko podneva. Vatrena stihija progutala je milionska ulaganja u tri cazinska preduzeća koja su pretendirala da postanu uspješni privredni pokretači u regiji.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Visina ulaganja u razne projekte je znatno veca
Koje projekte ,baci nama ne informiranim malo svijetla .
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

I još nešto ne bi bilo loše da nam postiraš podatak koilko je gdje došlo i utrošeno pomoći i nepovratnih sredstava po glavi stanovnika.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

bosniaque wrote:i u sanskom mostu se kanalizacija obnavlja, inace sve je po starom!
Je li bona bosniaque, da mi to nisi zemljak kad vec znas to o Sani??

:-)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Minnela wrote:
bosniaque wrote:i u sanskom mostu se kanalizacija obnavlja, inace sve je po starom!
ma, obnavlja , ali slabo.. nisu dobro asfaltirali i sad moraju ponovo otkopavati, ne moze se od prasine disati..
Klasika... :roll:

A koje ulice su (u)radili ako se moze znati? :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Minnela wrote:Pa valjda taj dio sto nije dobro asfaltiran je od nekadasnjeg bambija pa negdje do pola Prijedorske, a sad valjda hoce da pocnu radove i sa drugom polovinom..
Proslog je ljeta bilo govora da bi trebali da rade mahalu jos prosle jeseni, pa da onda nastave druge dijelove grada.
Je li igdje ista prokopano, cijevi postavljene, zatrpano i asfaltirano tako da se ne mora ponovo otkopavati? :-) :)

I stvarno si prava sto odgovaras! :)
hadis

Post by hadis »

AMA ne dirajte mi bihac i krajinu!Sta se vi to prepirete ko je i kako je to zaradio!PA TI LJUDI DANAS ULJEPSAVAJU ONO MALO STO JE OSTALO BIHACA!TAJ TAHRIC JE SVOJE ZARADIO POSTENO I NAPRAVIO ONU KRAJINU KOJA JAKO LIJEPO IZGLEDA!
A VAMA KO JE KRIV STO STE BILI BLESAVI PA SE NISTE SNASLI!OSIM TOGA VELIKA VECINA TIH DANASNJIH LOVATORA U BIHACU SU BILI LOVATORI I PRIJE RATA i zato se ne prepiriti oko neceg sto ne znate!
manki

Post by manki »

Hej nije tačno da je Sanski Most srednja žalost !! :x
Gradi se :

-kanalizacija
-opća bolnica
-završena je fabrika vode (najmodernija na Balkanu)
-otvorio se shopping centar VF
-ulice se rade
-uskoro se i INTERex otvara
-pravi se nova Fading-ova zgrada u centru grada (pravi se na polukrug)
-zavrsavaju se nove TIIM-ove stambene zgrade
-pravi se treća nova stambena zgrada na Jezernicama (kraj centra)
-itd itd...

tako da nemojte bezveze lupati kad pojma nemate :-) :roll:
manki

Post by manki »

heheh mahalu i muhice ce raditi pred kraj godine :-D
a prijedorsku bi trebali sad ubrzo zavrsavati (asfaltirati) jer imaju ugovor valjda :-? prije ljeta bi trebalo biti gotovo :P
Vodenjak

Post by Vodenjak »

manki wrote:Hej nije tačno da je Sanski Most srednja žalost !! :x
Gradi se :

-kanalizacija
-opća bolnica
-završena je fabrika vode (najmodernija na Balkanu)
-otvorio se shopping centar VF
-ulice se rade
-uskoro se i INTERex otvara
-pravi se nova Fading-ova zgrada u centru grada (pravi se na polukrug)
-zavrsavaju se nove TIIM-ove stambene zgrade
-pravi se treća nova stambena zgrada na Jezernicama (kraj centra)
-itd itd...

tako da nemojte bezveze lupati kad pojma nemate :-) :roll:
Hocemo li redom?
Ali mojim!
Sta je sa:
- SIPADOM
- Famosom 1
- Famosom 2
- Keramikom
- Borcem
- Betonirkom
- Gradjevinskim
-........... da ne nabrajam vise!

Sto se tvog reda tice, lijepo je to, ali i pomalo ruzno!
Kao recimo sa zgradom (Fading se zove??) koja se ispruzila pored trga mishica i zauzela pola Sane. Zatvorila i ono malo ljepote sto se moglo vidjeti pa sad strci tamo kad se s mosta ide kao kakva tvrdjava! U zlato je mogu okovati ali prirodu nikad ne moze zamijeniti!

VF jeste otvorio i to je lijepo samo ne znam da li tako misle i vlasnici manjih prodavnica jer im je ta robna kuca zajedno sa svercerima na pijaci preuzela gotovo sav posao.

I sad mi reci, ko ce zivjeti u svim tim zgradama za stanovanje koje si nabrojao i cime ce placati kiriju kad nista (ili gotovo nista) sa mog spiska ne fercera?
Baza zemljace, BAZA treba da se prva gradi! A onda ta baza treba da stvara uslove za izgradnju i stanova i bolnica i kanalizacija i da ne zaboravim - dzamija i crkava!

Ako te sta pogadja iz mojih rijeci, tvoj je problem!
Ja znam da moje dolaze iz ljubavi prema Sani ali i bijesa zbog ucmalosti koja vlada!
eHost

Post by eHost »

Pozdrav,

evo kao pregled nekih firmi koje posluju na kantonu - mozete pogledati listu zahvalnica/plaketa/nagrada od strane privredne komore USKa na adresi

http://www.pkusk.com.ba/nagrade.html.

jedino mi se ne svidja sto dodjeljuju nagrade samo za odredjene branse:
¨ Javni prevoz putnika i robe

¨ Poljoprivreda i prehrambena industrija

¨ Građevinarstvo, industrija građevinskog materijala

¨ Šumarstvo, prerada drveta i proizvodnja proizvoda od drveta

¨ Trgovina

¨ Ugostiteljstvo i turizam

¨ Komunalne usluge

¨ Prerađivačka industrija /proizvodnja tekstila, proizvodnja celuloze, papira i proizvoda od papira, proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda, proizvodnja proizvoda od gume i plastike, proizvodnja metala i dr./.
procitao sam citavu diskusiju - pa da krenem redom:

1. draga dijasporo ( barem vi koji imate jake dizelase bez filtera za cestice i svi drugi sa autima koja zelite pokazati ) - najbolji prijedlog za nase predivne gradove ( od najmanjeg do najveceg ) je da se uvedu pjesacke zone pocetkom ljeta od poslijepodnevnih sati pa do ranog jutra. Zasto? pa sav narod koji izadje van, zeli da uziva u prirodi i da sa rahatlukom popije nesto a ne da slusa zvukove motora ili da udise gasove istih. Nijedan od gradova nije metropola da vam treba auto da odete od jednog kafica do drugog? ili ga bas jos morate parkirati na zelenoj povrsini? u Europi bi vam to naplatili oko 100 EURa ako se ne varam.. ali eto - mi to ne radimo jer ste nam ipak jedini turisti sa debljim novcanikom. TURIZAM - da.. izgovorio sam tu rijec koja na nasem kantonu ne postoji ! jedina atrakcija su nase rijeke i regate koje su jednom u godini ! moj prijedlog je da se na tome radi - imamo prirodu, donekle zdravu hranu, i siguran sam da mozemo ljude animirati da nas posjete, pa taman to bilo na jedan dan.

Sto Avaz ne voli Bijelog - jer je covjek uspio i trudi se. Poznajem ga osobno i znam zasto nije dopustio drugima da koriste Unu. Iskoristit ce je a opstina nece vidjeti ni marke od toga. Siguran sam da ce ova regata biti kvalitetnija i da ce se vise paziti na cistocu rijeke ( zadnje u tekstu, ali NAJVAZNIJE ! ).

2. Fabrike - fino bi to bilo kad bi se nakon rata moglo popraviti par masinica i opet poceti sa proizvodnjom.. malo morgen. Tehnologija nas je pregazila dok smo mi bitke vodili. Nacin na koji se drvo obradjuje ( Sipad ), kako se stampa ambalaza ( Polietilenka ) itd je sve prevazidjeno... Lako je investirati - ali proizvode treba i prodati negdje - a to je za bosanske proizvode tesko...

3. oni koji su se obogatili - neka su - trude se, a isti i zaposljavaju ljude ( koje recimo drugi nebi zaposlili ). A to sto su oni veliki, a drugi mali i odmah ih blate rade njihovog uspjeha - to je posebno poznato za nas kanton. Dobar si - pustit cu te jos malo i onda cu ti zabiti noz u ledja. Ti isti veliki sigurno ce kad tad morati placati porez drzavi - porez koji ce ostati kantonu za investicije itd.... a mi cemo biti pametni pa ih opet sputavati umjesto da ih podrzavamo...

4. eto u Bihacu se napokon gradi kino... heeeeej.. nakon toliko godina doslo nekom iz dupeta u glavu. I barem je neko ko ima smisla za lovu, pa koje god vjere da je. Samo naprijed care !

eto toliko za mene ovaj put...

Pozdrav

E.S.
eHost
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Minnela wrote:eHost,

e neka si se ti obratio dijaspori za auta i parkiranje, ma sve je do dijaspore... da nije nje u Bosni bi sve bilo med i mlijeko..
;-)
zzzzz

Post by zzzzz »

Mislim da je za Bihac i Cazinsku Krajinu najvaznije pitanje kako se iscupati iz prometne izolacije u koju ih je doveo ovaj auto- put Zagreb -Split.

Koje bi rjesenje bilo najbolje, postoji li kakva mogucnost prikljucenja Bihaca na taj auto-put (kao sto se Banjaluka kopca na nekadasnji put Bratstva i Jedinstva) i koliko je to realno.

Da bog do imamo mogucnosti da se Put Avnoja izgradi u standardu brze ceste ali mislim da je to ravno naucnoj fantastici, s obzirom da znamo kako su poletni ovi Bosnjaci koji su na vlasti.
eHost

Post by eHost »

Minnela wrote:eHost,

e neka si se ti obratio dijaspori za auta i parkiranje, ma sve je do dijaspore... da nije nje u Bosni bi sve bilo med i mlijeko..
draga Minnela....

ja sam takodjer dijasporac - ali ne jedan od onih koji su otisli na baustelu da grade Europu, nego jedan od onih koji su otisli da nauce kako bi kasnije ako Bog da izgradili Bosnu i Hercegovinu.

Zamisli jednu cestu koja prolazi pored jednog setalista ( jako popularnog u ljetno vrijeme ).. oko setalista par lokala sa manjim bastama + ziva muzika. Sve zivo i fakat sve predivno. U tom trenutku se pametni baustelac odluci provozati cestom pokraj setalista i to tempom normalnog hoda.. uz naravno nesto sto ni jednom pravom baustelcu ne smije da nedostaje - TURIRANJE MOTORA !!! nabrijana auta mogu da proizvedu zvuk i do nekih 70-80 decibela.. pa ti sad razmisli kako je bilo toj svoj raji koja je to cula? i onda nek se neko zapita sto nemamo turiste.. heh..zalosno je to sto je tip samo vozio staru verziju BMWa 3.

hm Put Avnoja.. on je tu ako se ne varam, ali sta ces sa njim? Jeli Sarajevu vazno da se brze stigne u Zagreb? vidjet cemo odgovor ako ista pocnu da rade po tom pitanju.

Jedna mala ispravka - izgleda da se ipak radi stosta kako bi se pokrenuo turizam na USKa. Barem tako pise PK u njihovom web izdanju oglasnika ili kako se vec zove... eto toliko za ovaj put...

Pozdrav,

E.S.
eHost
zzzzz

Post by zzzzz »

hm Put Avnoja.. on je tu ako se ne varam, ali sta ces sa njim? Jeli Sarajevu vazno da se brze stigne u Zagreb? vidjet cemo odgovor ako ista pocnu da rade po tom pitanju.
Tu je ali u kakvom stanju :? u takvom da 90% Biscana nije vidjelo Sarajeva, otprilike isti procenat Sarajlija nije vidio Bihac.
eHost

Post by eHost »

Zdravo,

90% biscana jeste vidjelo Sarajevo 8) to sto sarajlije nece nama da dodju u posjetu je njihov problem :D Po mom misljenju bi veza Sarajevo -> Zagreb -> ostatak svijeta trebala biti jedan prioritet u buducnosti. Ne tvrdim da istok nije dio svijeta, ali ipak - bolje nam je u centralnoj europi :D

Put jeste za ispovracat dusu, ali eto - jedini je ( osim ako neko zeli da ide preko Drvara - Mostara do Sarajeva, ali vjerujte mi - ni taj nije nista bolji )... Kad covjek realno pogleda - koliko kamiona prodje onuda - i nije cudo sto je nikakav...

imal ko kakav prijedlog ili da odmah pokrenemo inicijativu AutoPut Avnoja :D

Pozdrav

E.S.
eHost
eHost

Post by eHost »

Zdravo,

Minnela - nisam te svrstao u baustelce iako si ih branila.. ne zelim sve stavljati u jednu vrecu, ali dosta njih je jako primitivno sto meni smeta. ovi nasi isti primitivci isto rade - kako sa njima razgovarati?

Ako imas prijedlog - slusam !

Pozdrav,

E.S.
eHost
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Minnela wrote:Nisam ja nikog branila, ali pogledaj svoj post gdje je pod prvom tackom naglaseno dijaspora!! Ja ti samo zelim reci da i u Bosni ima svega i svacega kao i u dijaspori.

Uostalom to dijeljenje na dijasporu i one sto su u Bosni ide mi na zivce. Kad bi se zamijenili za mjesta i oni sto su u Bosni da odu u inostranstvo, a drugi da se vrate, isto bi bilo, nista ne bi bilo bolje ili gore.

Toliko od mene o dijaspori,jer nisam na ovoj temi da bih raspravljala o tome, vec o svom rodnom gradu!!
E vala, kad ti vidim post, hocu da znas da mi je JAKO drago da nam je rodni grad isti! :)
Post Reply