Pozdrav,
evo kao pregled nekih firmi koje posluju na kantonu - mozete pogledati listu zahvalnica/plaketa/nagrada od strane privredne komore USKa na adresi
http://www.pkusk.com.ba/nagrade.html.
jedino mi se ne svidja sto dodjeljuju nagrade samo za odredjene branse:
¨ Javni prevoz putnika i robe
¨ Poljoprivreda i prehrambena industrija
¨ Građevinarstvo, industrija građevinskog materijala
¨ Šumarstvo, prerada drveta i proizvodnja proizvoda od drveta
¨ Trgovina
¨ Ugostiteljstvo i turizam
¨ Komunalne usluge
¨ Prerađivačka industrija /proizvodnja tekstila, proizvodnja celuloze, papira i proizvoda od papira, proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda, proizvodnja proizvoda od gume i plastike, proizvodnja metala i dr./.
procitao sam citavu diskusiju - pa da krenem redom:
1. draga dijasporo ( barem vi koji imate jake dizelase bez filtera za cestice i svi drugi sa autima koja zelite pokazati ) - najbolji prijedlog za nase predivne gradove ( od najmanjeg do najveceg ) je da se uvedu pjesacke zone pocetkom ljeta od poslijepodnevnih sati pa do ranog jutra. Zasto? pa sav narod koji izadje van, zeli da uziva u prirodi i da sa rahatlukom popije nesto a ne da slusa zvukove motora ili da udise gasove istih. Nijedan od gradova nije metropola da vam treba auto da odete od jednog kafica do drugog? ili ga bas jos morate parkirati na zelenoj povrsini? u Europi bi vam to naplatili oko 100 EURa ako se ne varam.. ali eto - mi to ne radimo jer ste nam ipak jedini turisti sa debljim novcanikom. TURIZAM - da.. izgovorio sam tu rijec koja na nasem kantonu ne postoji ! jedina atrakcija su nase rijeke i regate koje su jednom u godini ! moj prijedlog je da se na tome radi - imamo prirodu, donekle zdravu hranu, i siguran sam da mozemo ljude animirati da nas posjete, pa taman to bilo na jedan dan.
Sto Avaz ne voli Bijelog - jer je covjek uspio i trudi se. Poznajem ga osobno i znam zasto nije dopustio drugima da koriste Unu. Iskoristit ce je a opstina nece vidjeti ni marke od toga. Siguran sam da ce ova regata biti kvalitetnija i da ce se vise paziti na cistocu rijeke ( zadnje u tekstu, ali NAJVAZNIJE ! ).
2. Fabrike - fino bi to bilo kad bi se nakon rata moglo popraviti par masinica i opet poceti sa proizvodnjom.. malo morgen. Tehnologija nas je pregazila dok smo mi bitke vodili. Nacin na koji se drvo obradjuje ( Sipad ), kako se stampa ambalaza ( Polietilenka ) itd je sve prevazidjeno... Lako je investirati - ali proizvode treba i prodati negdje - a to je za bosanske proizvode tesko...
3. oni koji su se obogatili - neka su - trude se, a isti i zaposljavaju ljude ( koje recimo drugi nebi zaposlili ). A to sto su oni veliki, a drugi mali i odmah ih blate rade njihovog uspjeha - to je posebno poznato za nas kanton. Dobar si - pustit cu te jos malo i onda cu ti zabiti noz u ledja. Ti isti veliki sigurno ce kad tad morati placati porez drzavi - porez koji ce ostati kantonu za investicije itd.... a mi cemo biti pametni pa ih opet sputavati umjesto da ih podrzavamo...
4. eto u Bihacu se napokon gradi kino... heeeeej.. nakon toliko godina doslo nekom iz dupeta u glavu. I barem je neko ko ima smisla za lovu, pa koje god vjere da je. Samo naprijed care !
eto toliko za mene ovaj put...
Pozdrav
E.S.
eHost