Koliko sam viđao po našim oglasima, web development je najtraženiji, pa Java, pa .NET. Naravno kod web developmenta je i najveća konkurencija. Problem je što kod nas jako malo oglasa ima za početnike, većinom traže seniore, jer naši vrli IT poslodavci uglavnom ne žele da su u gubitku sa radnikom par mjeseci dok malo nauči posao, iako imaju milionsku dobit svake godine. Ali jbg. zine guzica, pa para nikad dosta.
Programiranje
Moderator: Benq
-
TRANCE
#26 Re: Programiranje
- xamp
#27 Re: Programiranje
TRANCE wrote: ↑09/03/2020 06:17Koliko sam viđao po našim oglasima, web development je najtraženiji, pa Java, pa .NET. Naravno kod web developmenta je i najveća konkurencija. Problem je što kod nas jako malo oglasa ima za početnike, većinom traže seniore, jer naši vrli IT poslodavci uglavnom ne žele da su u gubitku sa radnikom par mjeseci dok malo nauči posao, iako imaju milionsku dobit svake godine. Ali jbg. zine guzica, pa para nikad dosta.
Cekaj, jel vi fkt mislite da je web development ustvari HTML/CSS/JS ?
Kada su oglasi za web development, to ukljucuje i/ili Javu, i/ili .NET, i/ili PHP, i/ili Node.js itd
HTML/CSS NISU jezici, te ako se radi bilo sta na web-u pretpostavlja se da se znaju osnove toga. Posao na osnovu poznavanja toga VRLO VJEROVATNO necete dobiti.
-
electriq
#28 Re: Programiranje
znaci samo java ili die trying
- Euphoria
#29 Re: Programiranje
Koje firme kod nas rade sa Javom?
- saint_mirad
#30 Re: Programiranje
Ima l' posla u Bosni za data science oblast?
- bronhy
#31 Re: Programiranje
Ono sto sam ja primjetio je da najvise posla ima za frontend developere i to najvise za one koji rade sa angularom. Ali kao sto neko ovdje rece, obicno od toga svi pocinju pa je i konkurencija veca. Nakon toga mislim da su najvise trazeni .net developeri.
Mada je ljudima najteze dobiti prvi posao, a kada pocnete raditi u formi, onda se prebacujete sa projekta na projekat i razlicitih tehnologija, najmanje svojom voljom
Mada je ljudima najteze dobiti prvi posao, a kada pocnete raditi u formi, onda se prebacujete sa projekta na projekat i razlicitih tehnologija, najmanje svojom voljom
-
NecuVise
-
TRANCE
#33 Re: Programiranje
Na zapadu za većinu junior pozicija treba znati samo HTML/CSS/JS, a sve dodatno dođe kao plus. Seniori trebaju naravno poznavati i koji JS framework tipa Angular/React/Vue, CSS framework poput Bootstrapa, neki unit testing, npr. Mocha, Karma, baze poput MySQL, kao i backend gdje je Node.js danas najpopularniji jer je baziran na JavaScriptu. Ima tu još nekih tehnologija naravno, ali stvar je u tome da svi krenu danas od HTML-a, CSS-a i JS-a, jer su oni i najlakši, pa stoga i više konkurencije za poslove. Jer jbg. istina koju ne vole web developeri je da je početnicima lakše savladati JS nego C++, C# ili Javu, jer je sintaksa JS-a lakša za razumjeti.xamp wrote: ↑09/03/2020 10:36TRANCE wrote: ↑09/03/2020 06:17Koliko sam viđao po našim oglasima, web development je najtraženiji, pa Java, pa .NET. Naravno kod web developmenta je i najveća konkurencija. Problem je što kod nas jako malo oglasa ima za početnike, većinom traže seniore, jer naši vrli IT poslodavci uglavnom ne žele da su u gubitku sa radnikom par mjeseci dok malo nauči posao, iako imaju milionsku dobit svake godine. Ali jbg. zine guzica, pa para nikad dosta.
Cekaj, jel vi fkt mislite da je web development ustvari HTML/CSS/JS ?
Kada su oglasi za web development, to ukljucuje i/ili Javu, i/ili .NET, i/ili PHP, i/ili Node.js itd
HTML/CSS NISU jezici, te ako se radi bilo sta na web-u pretpostavlja se da se znaju osnove toga. Posao na osnovu poznavanja toga VRLO VJEROVATNO necete dobiti.
- teodorfon
#34 Re: Programiranje
Meni je JS dosta dosta teza bila za nauciti, pogotovu poloziti na faksu naspram OOP predmeta koji su bili u Javi. . . mnogi drugi studenti dijele moja iskustva.TRANCE wrote: ↑10/03/2020 00:46
Na zapadu za većinu junior pozicija treba znati samo HTML/CSS/JS, a sve dodatno dođe kao plus. Seniori trebaju naravno poznavati i koji JS framework tipa Angular/React/Vue, CSS framework poput Bootstrapa, neki unit testing, npr. Mocha, Karma, baze poput MySQL, kao i backend gdje je Node.js danas najpopularniji jer je baziran na JavaScriptu. Ima tu još nekih tehnologija naravno, ali stvar je u tome da svi krenu danas od HTML-a, CSS-a i JS-a, jer su oni i najlakši, pa stoga i više konkurencije za poslove. Jer jbg. istina koju ne vole web developeri je da je početnicima lakše savladati JS nego C++, C# ili Javu, jer je sintaksa JS-a lakša za razumjeti.
-
nekome
#35 Re: Programiranje
Korak po korak: Naučite programirati uz besplatne instrukcije Saldine Nurak
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /200422140
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /200422140
-
rename
#36 Re: Programiranje
Pozdrav
Imam jedno pitanje i trebao bi mi savjet. Dugo godina sam system administrator u jednoj firmi i nisam se bavio programiranjem, ali u posljednje vrijeme to me sve vise privlaci. Ono sto bi volio ako mi moze neko reci, jeste od cega da krenem, s obzirom da sam sa programiranjem na vi i nisam se time bavio
Imam jedno pitanje i trebao bi mi savjet. Dugo godina sam system administrator u jednoj firmi i nisam se bavio programiranjem, ali u posljednje vrijeme to me sve vise privlaci. Ono sto bi volio ako mi moze neko reci, jeste od cega da krenem, s obzirom da sam sa programiranjem na vi i nisam se time bavio
- mirsek
#37 Re: Programiranje
Idi na devops poziciju. Odlicno placena i trazena pozicija a to ti je nadogradnja tvog trenutnog znanja sa cloud-om, automatizacijom i kontejnerima tipa docker.rename wrote: ↑08/05/2020 07:53 Pozdrav
-
rename
#38 Re: Programiranje
Ok hvala ti, nije ni to losa ideja. Ja sam malo guglao oko jave ali nisam bas siguran koliko je ona meni kao pocetniku teska ?
- mirsek
#39 Re: Programiranje
Java ima ogroman ekosistem, trebaju ti bar godinu-dvije intenzivnog rada da ga upoznas da budes solidan junior.
Java kao jezik nije preteska.
- teodorfon
- KID
#42 Re: Programiranje
Knjige za Python
https://payhip.com/mirnadi
https://payhip.com/mirnadi
-
_huzzah_001
#43 Re: Programiranje
Cao. Zelim da ucim programiranje. Odakle da pocnem? Sta prvo treba da savladam?
Hvala unaprijed
Hvala unaprijed
- xamp
#44 Re: Programiranje
Od pocetka. Prvo procitaj knjigu Informacionih Sistema pa onda dalje._huzzah_001 wrote: ↑20/04/2022 10:42 Cao. Zelim da ucim programiranje. Odakle da pocnem? Sta prvo treba da savladam?
Hvala unaprijed
-
nekome
#45 Re: Programiranje
kontekst? motivacija? godine? slobodnog vremena? predmeti interesa?_huzzah_001 wrote: ↑20/04/2022 10:42 Cao. Zelim da ucim programiranje. Odakle da pocnem? Sta prvo treba da savladam?
Hvala unaprijed
-
febo_acm
#46 Re: Programiranje
Pa lijepo čovjek kaže programiranje, sve je to isto 
- MujkicHaris
#47 Re: Programiranje
_huzzah_001 wrote: ↑20/04/2022 10:42 Cao. Zelim da ucim programiranje. Odakle da pocnem? Sta prvo treba da savladam?
Hvala unaprijed
Ukoliko ti je cilj da što prije praviš desktop/mobilne aplikacije ja bih savjetovao C# ili Javu. C++ je najbolja opcija za programere koji žele više kontrole (memorija, bliži pristup hardverskom API sloju i sl.) i svaki gram performansi.
S druge strane, ako se želiš baviti programiranjem za web, JavaScript pa nakon toga PHP.
Počni sa jednostavnim projektom. Ja sam počeo tako što sam sebi zadao izvodljiv projekat: napraviti Sudoku za Android. Dakle, počeo sam s Javom. Početak je izazovan dok se ne usvoje osnovni koncepti. Ali ono što je najbolje je da teorija važi u većini za sve programske jezike. Tako da, kada savladaš npr. osnove Jave, neće biti toliko teško preći i na C#, JavaScript pa i C++. Temelji su jednaki za većinu jezika.
Kada je u pitanju izvor, moj glavni izvor je bio YouTube kanal thenewboston. Autor kanala, Bucky Roberts, nije onaj tip učitelja koji zatrpava kompleksnim informacijama nego ide veoma sporo a ponekad koristi i humor. Teorija programiranja u početku zvuči poprilično suhoparno i dosadno, barem meni je bilo, tako da je malo humora dobrodošlo.
Ovdje možeš vidjeti različite playliste koje Bucky nudi, među kojima su Java Beginner i C# Beginner tutoriali.
Lijepo bi bilo da malo čitaš i o konceptu OOP (Objektno-orijentisano programiranje) ali na kraju opet mislim da je najbolji način praksa, dakle učiti tako što ćeš "uprljati" ruke s programiranjem.