Profesoru otkaz jer je srušio Špirićeva sina!!!

jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

zlatan01 wrote:Ne mogu a da ne pitam, a zasto onda uopste studiraju?

Pa jebiga zasto uopste ljudi studiraju?
zlatan01 wrote:Zasto nema protesta i zahtjeva za poboljsanje? Protesti za koje sam cuo su se ticali cijena smjestaja u domovima, zahtjev da svi dobiju potpise i sl. Ako studenti odbiju ici na nekvalitetne satove, sta ce onda biti od nastave. Nista ili ce se morati nesto uciniti. I zato su krivi, jer su pasivni...
To stoji. Ali opet ovdje se moze govoriti zasto uopste u drzavi nema protesta i sveopcoj pasivnosti i rezigniranosti drustva.
never no

Post by never no »

Molim lijepo,neporedite skolstvo i obrazovanje danasnje i prije dvadeset-trideset godina.Pogledajte samo kvalitetu nastavnika,profesora sadasnjih,smijesno.
Nazalost buduce generacije su najbale ko Zuti sto bi se reklo.
Fair Life

Post by Fair Life »

basta sljezove boje wrote:nije normalno da 800 studenata ne moze poloziti matematiku. Ocito da problem nije u studentima, vec u profesoru. Profesor nije u stanju na predavanjima i na vjezbama da studentima prenese gradivo koje trazi na ispitima. Mene fascinira cinjenica da je u Bosni i Hercegovini prolaznost na ispitima 30-40% dok na najelitnijim univerzitetima iznosi 80%. Jesu li nasi studenti gluplji? Nisu. Je li srednje obrazovanje losije? Nije ...
Ako je dobio koze... ne moze ih nauciti da jedu sjeno.
dugacki

Post by dugacki »

Na stranu Spiric, Banjalucki Univerzitet je prije rata bio haos.Ne znam kakav je danas ali je prije rata bio pun ovakvih ufuranih tipova kao sto je ovaj profa matematike.Meni se dizala kosa na glavi od onih legendarnih izjava u stilu:''Bog zna za 8, ja za 7 a vi (studenti) za 5''. Ma idioti ,bolan.
windas

Post by windas »

Ja ,
ali sve izaslo na povrsinu kada se eto neko usudio da obori sina
predsjednika vlade BiH , mos misliti...
ulpinian

Post by ulpinian »

basta sljezove boje wrote:
ulpinian wrote:Ja mislim da je i ovih 12% previše, obzirom koliko neznanje vlada...
ja ne znam uopce kako je moguce da profesori danas ocekuju od studenata da napamet uce 500 stranica koje ce nakon 15 dana potpuno zaboraviti sto je normalno. Ovo je posebno debilna praksa na pravnim fakultetima, zakon se mijenja, ali studenti bubaju napamet stvari koje za nekoliko mjeseci vise nisu pozitivno pravo. Posebno mi je bilo sokantno cuti da na pravu uopce ne rjesavaju slucajeve vec profesor kaze - nabrojite mi taksativno to i to ... :-)

onda se on iscudjava kako niko pojma nema i kako je mala prolaznost ... nigdje radnih grupa nigdje prakse nigdje slucajeva ... samo bubarenje napamet
Na pravnom fakultetu se nigdje ne uči zakon tek tako napamet... ni jedan, ali baš ni jedan prof. to ne traži. Dozvoljeno ti je imati zakon na ispitu, i niko od tebe ne traži da poznaješ zakon napamet.
Kakvih ba 500 str. mojne me zaebavati... Ja ne znam ko je tebi pričao o tom pravnom fakultetu, ali tu se "slučajevi" rješavaju na svakom predavanju, na svim vježbama. Ubijeđen sam da je 99% neuspjeha do studenta. Pa, kome je u interesu da obara studente koji znaju materiju ? Što bi to neko radio, osim ako je poremećen... a kao što vidim na ovom fakultet (ekonomskom) studenti su stali u odbranu prof. u čemu je onda problem ? Kod nas se svakakva sića dograbila fakultetske diplome, tako da i oni koji regularno završe fakultet bivaju podcjenjivani zbog ovih drugih. Stvar je u tome da je kvalitet znanja u jednom ogromnom opadanju, a neki prof. to jednostavno neće da dozvole.
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

FX1 wrote:
basta sljezove boje wrote:nije normalno da 800 studenata ne moze poloziti matematiku. Ocito da problem nije u studentima, vec u profesoru. Profesor nije u stanju na predavanjima i na vjezbama da studentima prenese gradivo koje trazi na ispitima. Mene fascinira cinjenica da je u Bosni i Hercegovini prolaznost na ispitima 30-40% dok na najelitnijim univerzitetima iznosi 80%. Jesu li nasi studenti gluplji? Nisu. Je li srednje obrazovanje losije? Nije ...
\

heheh....kod tebe slovenska antiteza..ali:

studenti vjerovatno nisu gluplji, ali je veeeelika vecina potpuno ne zainteresovana za fakultet i ne uci, ne cita. cast pojedincima, ali ti i polazu ispite. zar se niko ne pita kako je onih nekolicina polozio ispit - pa, dosli ljudi spremni i znaju znanje.

srednje obrazovanje (nazalost) jeste (mnogo) gore.
FX1- veliki potpsi

p.s.
bašto
nije do profesora, ti izgleda nemaš pojma kako je teška matematika na ekonomskom fakultetu, a i studenti su stali na profinu stranu, zato molim te ne seri i o 500 stanica napamet na pravnom fakultetu
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

Umjetnik a wrote:
FX1 wrote:
\

studenti vjerovatno nisu gluplji, ali je veeeelika vecina potpuno ne zainteresovana za fakultet i ne uci, ne cita. cast pojedincima, ali ti i polazu ispite. zar se niko ne pita kako je onih nekolicina polozio ispit - pa, dosli ljudi spremni i znaju znanje.

FX1- veliki potpsi

p.s.
bašto
nije do profesora, ti izgleda nemaš pojma kako je teška matematika na ekonomskom fakultetu, a i studenti su stali na profinu stranu, zato molim te ne seri i o 500 stanica napamet na pravnom fakultetu
Ne bih sad da raspredam o tome da li je do studenata ili ne, mada mi je nevjerovatno da ti isti studenti koji ovdje ne mogu ništa da postignu kad odu na zapad redovno postaju studenti generacije, ali o tom po tom.
Zaintrigiralo me je što određeni likovi ovdje ne vjeruju da na Pravnom fakultetu ne postoje ispiti s 500 strana!? :-) Ne samo da ih ima s 500 već i sa 1000! Materija se uglavnom uči napamet, jer je to jedino validno na ispitu da student izbifla gomilu gluposti, a što isto poslije 15 dana zaboravi (potpuno prirodno) nikom ništa!
Jednostavno te sistem tjera da učiš bespotrebne gluposti koje ti nikad neće trebati, sve te džinovske knjige bi se mogle komotno skratiti na nekih 200-njak str. Naš sistem obrazovanja je jedan od najzahtjevnijih, nažalost i jedan od najarhaičnijih sistema koji od studenata pravi mašine za štrebanje bez ikakve svrhe i koristi! :x
Frankyee

Post by Frankyee »

Umjetnik a wrote:
FX1 wrote:
\

FX1- veliki potpsi

p.s.
bašto
Zasto bi u danjasnje vrijeme na ekonomskom fakultetu matematika bila jako teska? To samo po sebi govori o slabosti poznavanja materije(ekonomije) tog istog fakulteta i modernih tehnologija na kojima se zasniva ekonoska analiza. (nemoj samo da neko odgovori kako su nasi Ekonomski fakulteti na svjetskom glasu) Ako 800 studenata ne moze da polozi ispit onda nesto nije u redu sa nastavom na tom fakultetu.
doktor30

Post by doktor30 »

a i profesor je neka cvjecka. vidim ga jutros u novinama, kao nesto, "jest, ali to, nego ovo, ali ako.." nakav ljigavac
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Umjetnik a wrote:
FX1 wrote:
\

FX1- veliki potpsi

p.s.
bašto
o kojoj se matematici ovdje radi? Obicnoj ili finansijskoj? Obicna matematika na ekonomiji nije problem, ali na finansijskoj i na ekonometriji je bilo uvijek likova koji su se izivljavali pa su studenti odlazili u Mostar i tamo glatko polagali ispite

Rimsko pravo Ante Romca ima 400 stranica, je li mislis da je moguce nesto od toga preskociti? :-D
dioklecian

Post by dioklecian »

pozdrav bastice, nije konfrontacija nego radi ciste konverzacije.
80 godina ovom profesoru ne bi niko smio sta reci zbog prolaznosti, naprotiv bio bi legenda za koga bi studenti osjecali strahopostovanje, no danas to nije tako i to je dobro.
12% od 800 stud. jeste 96 studenata to i nije losa prolaznost, matematika je ekzaktna nauka nju ili znas ili ne znas, a koliko je znas ima ocjena od 5-10, tako je bilo bar u moje vrijeme. da je bilo samo 120 studenata a prolaznost 96 st. to bi bilo 80%. ja mislim da je mozda vise problem do totalnog ne planiranog broja studenata nego obratno, ljudi imaju pravo probati studirati ali to nije garncija da ces i zavrsiti, prema tome i ako ne zavrsis to i nije neka tragedija, probas nesto drugo, zivot ide dalje.
to ti je kao u pjesmi "probao sam sve ali ne ide" to se ne odnosi samo na ljubav.
sto se tice pravnog fakulteta tu se slazem s`tobom, nastava daleko od realiteta i buducnosti.
pozdrav
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

sve bi to bilo OK sto vi pisete, da se na ekonomskom fakultetu ne pise prijemni ispit iz matematike. Na fakultet se ne moze upisati niko ko nije postigao odredjeni (minimalan) broj na testu iz matematike. I kako onda neko ko je zadovoljio donesenim znanjem iz srednje skole, ko redovito ide na predavanja i vjezbe, ko pise redovito testove ... ne moze poloziti ispit?
Maystor

Post by Maystor »

Ma sta naprica, zivota ti. Da krenem ovako:
1) Srednje obrazovanje je iz godine u godinu sve losije. Prije desetak godina sam zavrsio gimnaziju koja je tada bila najbolja u drzavi (iako ovo zvuci subjektivno, cinjenice govore da se u to vrijeme nijedna druga skola nije mogla mjeriti sa Drugom gimnazijom iz Sarajeva). Danas u toj skoli niko ne propada, na papiru ocjene sve bolja od bolje, a znanje ucenika sve slabije. Iza petice danas stoji onoliko znanja koliko je mojoj generaciji trebalo za trojku ili cetvorku.
2) Nemoj, molim te, u istoj recenici spominjati univerzitete u BiH i najelitnije univerzitete u svijetu. Smijesno je i pokusavati porediti te dvije kategorije.
3) Prijemni ispit. Fakulteti u BiH su djelimicno i socijalne institucije. Mnogi studenti u normalnim okolnostima ne bi mogli upisati fakultete na kojima su danas, ali im je drzavna politika to namjerno omogucila, jer im ne moze omoguciti da se zaposle, ni bilo sta drugo (profesionalno bavljenje sportom, npr.). Nazalost, dobar dio studenata se i ne trudi da nesto nauci (cast onim studentima koji su stvarno dosli da studiraju).
4) Ove koje sam spomenuo gore, ni Albert Einstein ne bi uspio nista nauciti, jer kad neko nece da nauci, nema nacina da se to ostvari. Iz podataka o prolaznosti bi trebalo izbaciti takve studente, pa da se dobije fer procenat. Onda sigurno ne bi bilo 12%.
5) I profesori su nam tanki, naravno (opet, cast izuzecima). Kada je u jednoj drzavi moguc slucaj dugogodisnjeg dekana Fakulteta za saobracaj Sefkije Cekica, lazova, kriminalca i falsifikatora, i kad svi pisu o tome (cak i Avaz!), a niko nista da uradi, jasno je gdje nam je obrazovanje.
Ovog profesora iz Banjaluke ne poznajem, ali imam osjecaj da je nepravedno otpusten. Ima toga i kod nas u Sarajevu; licno znam covjeka koji je suspendovan zato sto nije poslusao instrukcije da pusti sina jednog guzonje.
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

Maystor wrote:
Ma sta naprica, zivota ti. Da krenem ovako:
1) Srednje obrazovanje je iz godine u godinu sve losije. Prije desetak godina sam zavrsio gimnaziju koja je tada bila najbolja u drzavi (iako ovo zvuci subjektivno, cinjenice govore da se u to vrijeme nijedna druga skola nije mogla mjeriti sa Drugom gimnazijom iz Sarajeva). Danas u toj skoli niko ne propada, na papiru ocjene sve bolja od bolje, a znanje ucenika sve slabije. Iza petice danas stoji onoliko znanja koliko je mojoj generaciji trebalo za trojku ili cetvorku.
2) Nemoj, molim te, u istoj recenici spominjati univerzitete u BiH i najelitnije univerzitete u svijetu. Smijesno je i pokusavati porediti te dvije kategorije.
3) Prijemni ispit. Fakulteti u BiH su djelimicno i socijalne institucije. Mnogi studenti u normalnim okolnostima ne bi mogli upisati fakultete na kojima su danas, ali im je drzavna politika to namjerno omogucila, jer im ne moze omoguciti da se zaposle, ni bilo sta drugo (profesionalno bavljenje sportom, npr.). Nazalost, dobar dio studenata se i ne trudi da nesto nauci (cast onim studentima koji su stvarno dosli da studiraju).
4) Ove koje sam spomenuo gore, ni Albert Einstein ne bi uspio nista nauciti, jer kad neko nece da nauci, nema nacina da se to ostvari. Iz podataka o prolaznosti bi trebalo izbaciti takve studente, pa da se dobije fer procenat. Onda sigurno ne bi bilo 12%.
5) I profesori su nam tanki, naravno (opet, cast izuzecima). Kada je u jednoj drzavi moguc slucaj dugogodisnjeg dekana Fakulteta za saobracaj Sefkije Cekica, lazova, kriminalca i falsifikatora, i kad svi pisu o tome (cak i Avaz!), a niko nista da uradi, jasno je gdje nam je obrazovanje.
Ovog profesora iz Banjaluke ne poznajem, ali imam osjecaj da je nepravedno otpusten. Ima toga i kod nas u Sarajevu; licno znam covjeka koji je suspendovan zato sto nije poslusao instrukcije da pusti sina jednog guzonje.
potpisujem.

mislim da su se na tom fakultetu (kao uostalom i na mnogim drugim samo tamo je mozda lakse nauciti materiju) naslo mnogo "studenata" kojima je jedini cilj da "studiraju", po mogucnosti do kraja zivota...takvima bolonja mozda (ne) moze ici na ruku, kad bi se bar koliko-toliko trudili, ali ce tako izlaziti "strucnjaci" koji nikome nece trebati. najgora stvar je sto ce zbog takvih biti na losem glasu i oni koji su posteno i regularno zavrsili fakultet.
Post Reply