Prodaja nekretnine bez ZK izvadka, uz kupoprodajni ugovor

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Aida_Beba
Posts: 536
Joined: 24/11/2020 02:27

#1 Prodaja nekretnine bez ZK izvadka, uz kupoprodajni ugovor

Post by Aida_Beba »

Pozdrav

Imam jedno pitanje prije nego potrazim i angažujem pravnika

Ja i sestra smo kupile nekretninu prije par mjeseci, buduci da ona ne živi u BIH te da je u međuvremenu preminula nismo uspjele zavrsiti papirologiju, to jeste regulisati porez i nekretninu prebaciti na sebe

Zanima me da li je moguce prodati kupljenu nekretninu sa kupoprodajnim ugovorom, uz pokaz ZK izvadka bivseg vlasnika (lice od kojeg smo kupile nekretninu), ili je potrebno prvo platiti porez, uknjiziti nekretninu prvo na sebe, regulisati sve papire pa tek onda prodati nekretninu

Buduci da je iznos poreza zaista visok, te smo planirale platiti isti po pola, a ja to trenutacno nisam u mogucnosti zbog nastale situacije drugu opciju osim prodaje nekretnine trenutacno ne vidim

Bila bih zahvalna na svaki vid odgovara

LP.

Beba
User avatar
muminovic
Posts: 3306
Joined: 17/08/2013 15:10

#2 Re: Prodaja nekretnine bez ZK izvadka, uz kupoprodajni ugovor

Post by muminovic »

Nemo plus iuris ad alium transferre potest quam ipse habet
kuli1961
Posts: 2366
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#3 Re: Prodaja nekretnine bez ZK izvadka, uz kupoprodajni ugovor

Post by kuli1961 »

muminovic wrote: 25/11/2020 11:08 Nemo plus iuris ad alium transferre potest quam ipse habet
:mastakazes:
Lijepo je, ovako, s vremena na vrijeme vidjeti da neko koristi izreke rimskog prava...(pojednostalvjeni prevod bi bio: niko na drugoga ne moze prenijeti vise prava nego sto ih ima)
Medjutim, cini mi se da ovaj forum i nije bas najpogodnije mjesto za to, jer mnogi, ako i upotrijebe Google Translate, nece shvatiti puno znacenje.
Umjesto toga, nije li korisnije sto jasnije odgovoriti, ili iznijeti svoj stav/misljenje?
Kratko- zbog broja kupaca, notarske obrade, propisa o stvarnim pravima, propisa o uknjizbi, poreskih propisa (koji obavezuju i notara), propisa o nasljedjivanju i jos mnogo drugih okolnosti- ne moze.
Svakako potrazite strucnu pomoc advokata.
Aida_Beba
Posts: 536
Joined: 24/11/2020 02:27

#4 Re: Prodaja nekretnine bez ZK izvadka, uz kupoprodajni ugovor

Post by Aida_Beba »

Dobro pa je latinska izreka poznata i nama malo starijim koji smo nekada prije 35 godina studirali

Niko ne može na drugog prenijeti više prava, nego što sam ima

Dakle morat cu srediti dokumentaciju i sacekati ostavinsku raspravu ako sam dobro shvatila? buduci da sestra nije imala supruga a ni djece tj. nasljednika poznato mi je sta ce se desiti
kuli1961
Posts: 2366
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#5 Re: Prodaja nekretnine bez ZK izvadka, uz kupoprodajni ugovor

Post by kuli1961 »

Aida_Beba wrote: 25/11/2020 23:54 Dobro pa je latinska izreka poznata i nama malo starijim koji smo nekada prije 35 godina studirali

Niko ne može na drugog prenijeti više prava, nego što sam ima

Dakle morat cu srediti dokumentaciju i sacekati ostavinsku raspravu ako sam dobro shvatila? buduci da sestra nije imala supruga a ni djece tj. nasljednika poznato mi je sta ce se desiti
:thumbup:
Problem se prvenstveno javlja zbog toga sto se u odnosu na Vasu preminulu sestru,a za sada i kod kod Vas, radi o vanknjiznom vlasnistvu, jer, ako dobro razumijem, ugovor nije proveden u zk. knjizi/katastru, niti trenutno moze, jer porez na promet nepokretnosti nije prijavljen/obracunat, niti placen. Nazalost, u poreske propise F BiH se ne razumijem bas dovoljno dobro, pa ne znam da li je pitanje placenog poreza uslov za uknjizbu prava svojine, niti mi je u detalje poznato da li takav uslov postoji (izricito ili posredno) i u Z o zemljisnim knjigama. Posto se radi o sticanju svojine pravnim poslom, to u smislu Z o stvarnim pravima znaci da se svojina stice tek momentom upisa u zem.knjigu- dakle, ne momentom zakljucenja ugovora.
Obziorm na cinjenicu smrti Vase sestre, nastale prije upisa u zk.knjigu, nju -cisto pravno gledano- vise nije moguce upisati u zk, knjigu, jer casom smrti, umrlo lice, jasno, ne moze sticati prava.
E sad, prema pravilu, ostavinsku masu ostavioca cine,naravno, nekretnine, ali one za koje se moze dokazati da su bile njegovo/njeno vlasnistvo- dakle. zk, izvadak, koga u slucaju Vase sestre nema. Vracamo se na pocetak- ostavinsku masu Vase sestre ce, pored ostalog, ciniti vanknjizno vlasnistvo na ovom stanu. Dugodisnje iskustvo mi govori da su se u takvim situacijama, sudovi "snalazili" (ovo tumaciti i u pozitivnom i u negativnom svjetlu), tako sto su uzimali u obzir i ugovore i izvode iz posjedovnog lista, ili akte raznih organa nadleznih za pitanja prava na zemljistu (da ne odem predaleko u pojasnjavanju) i tako oglasavali nasljednike i zavrsavali ostavinske postupke.
Kod Vas su dva bitna faktora- novac i vrijeme, koji se preplicu. Ne znam opstinu u kojoj zivite, no koja god da je, osim neke bas male opstine, pa pretpostavljam da bi ostavinski postupak, pokrenut prije rjesavanja poreza, poprilicno dugo trajao i definitivno Vam moze zadati glavobolju. I ostaje vam nada da ce sud prihvatiti ugovor kao valjan dokaz utvrdjivanja cinjenice sta predstvalja ostavinsku masu.
Cini mi se da porez ne mozete izbjeci i da je na Vama da ga u cjelosti platite. Ako je o tome rijec, i ukoliko uspijete nekako namaknuti potrebnu sumu novca za porez, pokusajte ovako-pretpostavljam da je ugovor na po 1/2 dijela Vi i sestra, u svoje ime podnesite zahtjev za razrez i naplatu poreza na cjelokupnom stanu- ne vjerujem da ce poreski organ praviti problem- njima je bitno da sto prije naplate sav iznos poreza. Ako mozete, platite ga, i tada imate mogucnost, samo mogucnost da se Vi i Vasa pok., sestra upisete u zk, knjigu kao suvlasnici sa po 1/2. Jeste nategnuto, i nije u skladu sa prethodno napisanim, ali u Vasoj situaciji treba biti pragmatican- traziti sto kraci i bezbolniji nacin... ako vam upis prodje, tek tada imate donekle "klise" ostavinski postupak, da naslijedite setrinu polovinu, jer ne vjerujem da ce sud uporedjivati/obratiti paznju na datum smrti ostaviteljice i datum upisa svojinskih prava...
zLatk0
Posts: 1283
Joined: 05/07/2009 01:21

#6 Re: Prodaja nekretnine bez ZK izvadka, uz kupoprodajni ugovor

Post by zLatk0 »

Nastavno na odgovor što je kolega kuli1961 napisao, notari uredno prihvataju takve ugovore u smislu zaostavštine, tj. da se naslijeđuju "prava i obaveze po kupoprodajnom ugovoru", tako da to neće biti problem.

U pogledu razreza poreza, preporuka je što prije pokrenuti postupak razreza poreza kako ne bi dodatne naknade PU obračunala.

Obratite pažnju ako je riječ o Kantonu Sarajevo, da se plaća i porez na naslijeđe u slučaju nasljeđivanja iza nasljednika II nasljednog reda (8%), što je zakonska relacija između Vas i pokojne sestre po Zakonu o nasljeđivanu. Prije je bila zabrana raspolaganja 3 godine bez plaćanja poreza, ali pošto je Vama cilj što prije prodati nekretninu, isto bi Vam se pisalo.

Ako je riječ o KS, ili drugom kantonu u kojem kupac plaća porez na promet nepokretnosti, kao i porez na naslijeđe u odnosu na II nasljedni red, pokušati razgovarati sa PU oko načina plaćanja, obzirom da je malo specifična situacija, tj. prvo bi se platio porez za nasljeđivanje, pa potom porez na promet identičnog dijela nekretnina kojeg "istovremeno" naslijeđujete i kupujete.

Također, pošto nije nigdje napisano u inicijalnom postu, u pitanju je novogradnja ili ? Pošto u tom slučaju se ne plaća porez na promet nepokretnosti, već samo PDV koji je u kupoprodajnoj cijeni.
Aida_Beba
Posts: 536
Joined: 24/11/2020 02:27

#7 Re: Prodaja nekretnine bez ZK izvadka, uz kupoprodajni ugovor

Post by Aida_Beba »

@kuli1961 @zLatk0

Hvala obojici na opširnim objašnjenjima i na trudu da objasnite, od velike mi je pomoći napisano, hvala !
kuli1961
Posts: 2366
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#8 Re: Prodaja nekretnine bez ZK izvadka, uz kupoprodajni ugovor

Post by kuli1961 »

Drago mi je ako napisano bude od pomoci, sretno!
User avatar
Haris.ba
Posts: 24396
Joined: 08/09/2005 20:08

#9 Re: Prodaja nekretnine bez ZK izvadka, uz kupoprodajni ugovor

Post by Haris.ba »

A koja je nekretnina, hoce ici na prodaju?
Aida_Beba
Posts: 536
Joined: 24/11/2020 02:27

#10 Re: Prodaja nekretnine bez ZK izvadka, uz kupoprodajni ugovor

Post by Aida_Beba »

Haris.ba wrote: 01/12/2020 10:07 A koja je nekretnina, hoce ici na prodaju?
Stan, da ide cim se zavrsi papirologija koja je malo je reci komplikovana
Post Reply