Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Ma.Le.Na

#26 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by Ma.Le.Na »

sta ce se desiti ako se izjasnite kao bosanac..u koju skupinu ce vas ubaciti...ako realno postoje 3 konstitutivna naroda?
madner

#27 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by madner »

Moraju zabiljezit odgovor onako kako je zapisan. Trebalo bi organizovat neku kampaignu prije popisa kako bi nagurali do 2. ili 1. pozicije po brojnosti.
ReD aka Socijalista

#28 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by ReD aka Socijalista »

madner wrote:Ne ide, to je geografski pojam.
Bosanac kao nacionalna odrednica. Kome smeta nek se pusi :D
Haris.ba

#29 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by Haris.ba »

Ostali - nekonstitutivni
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#30 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by 1pajdo »

madner wrote:
Johnny_x wrote:Kako ce ovi nasi glupo odraditi popis, trebali su prvo da naprave bazu podataka sa svim porodilistima i mrtvacnicama, tako da u svakom trenutku mozemo znati koliko imamo stanovnika i nema potreba vise raditi popis. Jednostavno uvezati skole, bolnice, biro, maticne urede itd. to bi kostalo vise al imali bi u svakom trenutku sve statistike.
Interesuje me samo kako ce se vrsiti popis sa ljudima koji su prijavljeni da zive u federaciji ali stvarno mjesto prebivalista im je RS
Ama nije njima stalo do popisa zbog statistike, nego zbog brojanja krvnih zrnaca. A bez popisa ne mozes znat kako se ko gdje osjeca.
Pa sve države rade popis i nema razloga zašto ga i ovdje ne bi bilo. Na stranu ikakvo brojanje zrnaca.
madner

#31 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by madner »

Postoji razlog, nije proveden Deytonski sporazum koji je preduslov za popis.
Ma.Le.Na

#32 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by Ma.Le.Na »

madner wrote:Moraju zabiljezit odgovor onako kako je zapisan. Trebalo bi organizovat neku kampaignu prije popisa kako bi nagurali do 2. ili 1. pozicije po brojnosti.
ako popisom dodju do rezultata da se vise od 50% stanovnista izjasnjava kao Bosanac...da li je moguce traziti..ustavno..uvodjenje te kategorije?
madner

#33 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by madner »

Hrvata ima oko 15% pa su ustavna kategorija. Ako bi se doslo do 50%, onda je pravo pitanje da li treba ukinuti sve ostale kategorije i ostaviti samo ono gradjani. S tim da je poprilicno tesko promjeniti sam ustav, ali bi to dalo itekaku tezinu gradjanskim partijama.
Max Bunker

#34 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by Max Bunker »

Ma.Le.Na wrote:sta ce se desiti ako se izjasnite kao bosanac..u koju skupinu ce vas ubaciti...ako realno postoje 3 konstitutivna naroda?
U ostale. Sutra se prijavis za posao a ne dobijes ga jer si se izjasnila kao Bosanka.
Meni ce biti interesantna situacija ( hipoteticki ), ako broj Bosanaca i Hercegovaca, bude veci od broja Hrvata. Sta u toj situaciji ?
madner

#35 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by madner »

Sto se tice posla, izjasnjavane nikoga ne obavezuje :wink:
Johnny_x

#36 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by Johnny_x »

Max Bunker wrote:
Ma.Le.Na wrote:sta ce se desiti ako se izjasnite kao bosanac..u koju skupinu ce vas ubaciti...ako realno postoje 3 konstitutivna naroda?
U ostale. Sutra se prijavis za posao a ne dobijes ga jer si se izjasnila kao Bosanka.
Meni ce biti interesantna situacija ( hipoteticki ), ako broj Bosanaca i Hercegovaca, bude veci od broja Hrvata. Sta u toj situaciji ?
Svi podaci su tajni tako da niko ne moze znati kako si se izjasnila al vjerujem da ce nas biti 15-20 %sigurno
madner

#37 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by madner »

Idemo na 30%, to je 1 milion. Onda bi bili najbrojnija skupina u drzavi :D
madner

#38 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by madner »

Evo i sta kaze Rajko na ovo
Rajko_Gebels wrote:Bosanstvo i Bosanski Patriotizam nisu mogući ne samo zbog toga što Bosna ne postoji nego što nikad ni postojala nije. Ovo je sada samo međunarodno priznat prostor između Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Nekad je to bio prostor kojeg je zaposijedala Turska, pa onda AU, pa NDH, pa Samostalna Radionica Branka i Hamdije, u stvari, socijalistički prostor između Srbije i Hrvatske.

Ranije je, prije Turaka, ovo bila nakupina hercogovih imetaka i raznih fedudalnih zabrana i zabrđa koje je Tvrtko, i još poneko, uspijevao ponekad nagodbama objediniti u Nesvrstanu Naseobinu.
Dakle glas za Bosanstvo je glas za cir ovom divnom covjeku.
Izjasnite se :D
Ma.Le.Na

#39 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by Ma.Le.Na »

vonSchtigliz wrote:
Jednostavno ce biti pjednostavljeno :D Bosnjaci, Bosanci, Hercegovci i Muslimani jedana skupina. Srbi, Pravoslavci, Vlasi ce biti druga skupina. Hrvati, Katolci, Shokci treca skupina a ostali ce biti ostali :D Nije realno da postoje 3 konstitutivna naroda vec samo jedan i to onaj koji sam nabrojao u prvoj skupini a svi drugi ce biti nacionalne manjine. i netreba da se cudi niko sto su sada u opciji vise imena treba biti strpljiv da se stvari iskristaliziraju jer za radjanje jedne nacije odnosno naroda treba oko 100 godina.
pa *ebemu misha nije Bosanac toliko nov naziv da ga tek stvaramo i da mu treba 100 godina..
vonSchtigliz

#40 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by vonSchtigliz »

Ma.Le.Na wrote:
madner wrote:Moraju zabiljezit odgovor onako kako je zapisan. Trebalo bi organizovat neku kampaignu prije popisa kako bi nagurali do 2. ili 1. pozicije po brojnosti.
ako popisom dodju do rezultata da se vise od 50% stanovnista izjasnjava kao Bosanac...da li je moguce traziti..ustavno..uvodjenje te kategorije?
Papir trpi sve :thumbup: ( to jest ustav :-D )
vonSchtigliz

#41 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by vonSchtigliz »

Ma.Le.Na wrote:
vonSchtigliz wrote:
Jednostavno ce biti pjednostavljeno :D Bosnjaci, Bosanci, Hercegovci i Muslimani jedana skupina. Srbi, Pravoslavci, Vlasi ce biti druga skupina. Hrvati, Katolci, Shokci treca skupina a ostali ce biti ostali :D Nije realno da postoje 3 konstitutivna naroda vec samo jedan i to onaj koji sam nabrojao u prvoj skupini a svi drugi ce biti nacionalne manjine. i netreba da se cudi niko sto su sada u opciji vise imena treba biti strpljiv da se stvari iskristaliziraju jer za radjanje jedne nacije odnosno naroda treba oko 100 godina.
pa *ebemu misha nije Bosanac toliko nov naziv da ga tek stvaramo i da mu treba 100 godina..
Naravno da nije ja sam cak jedan od onih 5 000 koji se pisao kao Bosanac na zadnjem popisu stanovnistva 91. godine kad je jos Alija rekao naraodu da se izjasni kao vjerska skupina to jest Muslimani a, drug Zlaja sada samozvani predcjednik Bosnjackog instituta bio Eskim :-) . Ono sto je ovdje vazno ukoliko dodje do popisa stanovnistva da se izbjegne scenario kao u Srbiji i Crnoj Gori gdje je jedan narod podjelit na vise skupina.
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#42 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by Privatna poruka »

Ma ne budem li Bosanac hladno cu da se 'ne izjasnim' ili da prostite ovaj me odgovor "ne izjasnjava se" :D podsjeca na ono jaranski "sta te boli qrc" :D
djido_mova

#43 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by djido_mova »

prohodajte malo po srpsko/hrvatskim forumima da vidite kako se raduju tome da ce se jedan dio Bosnjaka pisati Bosancima i Muslimanima te smanjiti broj Bosnjaka
stalno nas prebrojavaju oduzimaju sabiraju kontaju kolko ce se izjasniti kao ostali,a kolko ko Bosnjaci i sve ce vam biti jasno
uostalom ja cu se pisati kao Bosnjakinja nemam namjeru biti "ostali" i smanjit broj naroda kojem pripadam :-D
Ma.Le.Na

#44 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by Ma.Le.Na »

djido_mova wrote:prohodajte malo po srpsko/hrvatskim forumima da vidite kako se raduju tome da ce se jedan dio Bosnjaka pisati Bosancima i Muslimanima te smanjiti broj Bosnjaka
stalno nas prebrojavaju oduzimaju sabiraju kontaju kolko ce se izjasniti kao ostali,a kolko ko Bosnjaci i sve ce vam biti jasno
uostalom ja cu se pisati kao Bosnjakinja nemam namjeru biti "ostali" i smanjit broj naroda kojem pripadam :-D
upravo po tom paranoicnom principu ..ovaj dugi niz godina...glasove osvajaju nacionalne stranke
"mi se rasipamo..oni se drze..moramo se i mi drzat.." :zzzz: :zzzz: :zzzz:
madner

#45 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by madner »

djido_mova wrote:prohodajte malo po srpsko/hrvatskim forumima da vidite kako se raduju tome da ce se jedan dio Bosnjaka pisati Bosancima i Muslimanima te smanjiti broj Bosnjaka
Ja ne vidim da se bune za one sto se izjasnjavaju kao Bosnjaci. Bosanci su im puno veci problem.
djido_mova

#46 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by djido_mova »

nit sam paranoicna nit glasam za nacionalne stranke na zadnjim izborima glasah za SDP pa ako su oni nacionalna stranka onda stvarno :-)
al nemam namjeru umanjit broj naroda iz koga dolazim ni pod koju cjenu da (i da budem OSTALI smjesno ) :-D
Last edited by djido_mova on 28/03/2011 16:16, edited 1 time in total.
Ma.Le.Na

#47 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by Ma.Le.Na »

djido_mova wrote:nit sam paranoicna nit glasam za nacionalne stranke na zadnjim izborima glasah za SDP pa ako su oni nacionalna stranka onda stvarno :-)
al nemam namjeru umanjit broj naroda iz koga dolazim ni pod koju cjenu da bih bila OSTALI :-D
pa dobro...ipak je izjasnjavanje licni izbor
ja bi opet radije bila OSTALI nego ijedan od 3 naroda :-)
madner

#48 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by madner »

Ama izjasni se onako kako se osjecas, a niko te nije pitao za koga glasas.
zemo_online

#49 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by zemo_online »

ReD aka Socijalista wrote:
test01 wrote:agencija za statistiku bih kaze za 2007 god.:

-bih ima 3.450.000 stanovnika od cega na rs otpada 34%,distrikt brcko 2% i 64% federacija.

po meni najrelevantniji izvor.

prosjecna starost u fbih 37 god u rs 41 god.
Sto lazes?

3843126 - procjena od 30.06.2010. godine.

-dali je to prisutno stanovnistvo ili svi koji su prijavljeni, a nisu prisutni?
djido_mova

#50 Re: Procjena broja stanovnika BH umjesto odgođenog popisa

Post by djido_mova »

Ma.Le.Na wrote:
pa dobro...ipak je izjasnjavanje licni izbor
ja bi opet radije bila OSTALI nego ijedan od 3 naroda :-)
eto ja ne bih da budem ostali :-D
Locked