Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Basvod

#51 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by Basvod »

SaraFina wrote:
Basvod wrote::-)
Za vecinu vas ovo sto se desava izmedju dva HDZa je visoka politika.
Dva HDZa su dva oka u glavi. Nema i nece biti nikakve razlike u djelovanju jednih i drugih. Ali...
Izbori su. Dobar dio Hrvata mrzi HDZ i Covica. HDZ 1990 mora napraviti otklon od HDZa da bi pokupio glasove tih Hrvata jer ce u suprotnom oni glasati za nekog drugog a taj neko drugi je HSP, istinski poltronska i izdajnicka hrvatska stranka.

Isti slucaj je i kod Srba. To su stari fazoni.

Je ubacuju maloumnim BB-evcima trojanskog konja.

Hvala na prosvjetljenju! I skuzaj što te nisam prepoznala :D
Nema na cemu.
Sjeti se ovog sto sam napisao kad procitas kako su HDZ i HDZ1990 kandidovali zajednickog kandidata za clana Predsjednistva i kad ih vidis u postizbornoj kolaliciji da drzavnom nivou.
Do tad misli da Martin voli tebe i Bosnu vise nego svoj narod i zemlju. :wink:
SaraFina

#52 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by SaraFina »

Zaboravljaš da zamalo Martin nije bio jedini kandidat za člana presjedništva iz reda HR naroda.
Ne treba on voliti mene ili BiH više od onih koji su mu dali glasove, ali i to što je spreman na kompromis za razliku od Čovića dovoljno je.
Ja bi lično mu ponudila sve ono za što ga je Čović i HDZ godinama zakidao.
A toga je bilo itekako mnogo.

I dodatne ustupke kao bonus. Zašto da ne?

Kod nas se inače u strankama patriotizam mjeri brojem uhljebljenih kadrova od MZ, preko općina, kantona pa do drzavne razine ..

Svi imaju cijenu što je Martin ne bi imao?

Dakle koliko košta patriotizam devedesetke i Martina osobno?

Ministarstvo vanjskih poslova mozda?

Skidaj Zlaju! :bih:
vivaldi

#53 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by vivaldi »

SaraFina wrote:Dakle koliko košta patriotizam devedesetke i Martina osobno?
vazan je martinov rezultat medju hrvatima jer jedino to utice na njegovu relevatnost i snagu kao partnera, a ne cijena.
SaraFina

#54 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by SaraFina »

vivaldi wrote:
SaraFina wrote:Dakle koliko košta patriotizam devedesetke i Martina osobno?
vazan je martinov rezultat medju hrvatima jer jedino to utice na njegovu relevatnost i snagu kao partnera, a ne cijena.

A što bi rezultat bio slabiji?
Radi razočarenja tvrdolinijaša i trećerntitaša?

Ja da sam na njihovom mjestu trazila bi od Čovića ostavku. Ustvari u svakoj normalnoj evropskoj zemlji nakon kraha svoje političke opcije čelnik stranke bi ju ponudio.
No Čović ne.
A definitivno je krahirao i on i HDZ.
Ulozio je sve na Sejdić-Finci i ovo je potop.
Vadi li se on planom B?
Hoće ublehariti opet do izbora? Čime?
Ja konstruktivno ništa ne vidim.
Dakle zašto bi Martin propao a Čović se izdigao?
Hafis

#55 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by Hafis »

SaraFina wrote: Lično sam zadovoljna šamarčinom MZ koja je upućena tom umišljenom i bahatom čovjeku.
Mislio je da će drzavu do god ne riješi neke svoje zelje drzati u pat poziciji.
Puna usta licemjernosti oko presude Sejdić - Finci kao da smo svi maloumni i ne znamo što je ustvari zelio postići implementacijom te presude.
Izvoli druze Čoviću sad plan B iznesi, obzirom da je A palo u vodu :D
Ti si ovdje pobrkala i karte i makove.
Ne vidim o kakvoj se šamarčini radi, niti je Čović za milimetra odstupio od svojih zahtijeva, niti će. Pola godine....godina i idemo ispočetka.
Prije je šamarčinu dobila država BiH.
Što se tiče planova, Čović i, kako ih ti nazivaš ''Latini'', izgleda ne odustaju od plana A, tako da ćeš se dobro načekati da ti iznesu plan B.
A možda će ga ipak morati iznjeti, kako ti kažeš ''probosanskohercegovačke orijentirane snage'' (što god to značilo).
vivaldi

#56 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by vivaldi »

SaraFina wrote:Dakle zašto bi Martin propao a Čović se izdigao?
ma nisam rekao ni da ce propast ni da ce se izdici. to cemo vijdeti tek u oktobru.

ono sto je cinjenica jeste da se sve hrvatske stranke sem hdz-a iz nekog razloga raspadaju
Hafis

#57 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by Hafis »

SaraFina wrote: Ja da sam na njihovom mjestu trazila bi od Čovića ostavku. Ustvari u svakoj normalnoj evropskoj zemlji nakon kraha svoje političke opcije čelnik stranke bi ju ponudio.
No Čović ne.
Vadi li se on planom B?

Stvar je prilično jednostavna: nema plana A - nema rješavanja S-F.

Ne vidim razlog da smišlja drugi plan. Čekati se može, nije šećer u vodu upao.
SaraFina

#58 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by SaraFina »

Hafis wrote:
SaraFina wrote: Lično sam zadovoljna šamarčinom MZ koja je upućena tom umišljenom i bahatom čovjeku.
Mislio je da će drzavu do god ne riješi neke svoje zelje drzati u pat poziciji.
Puna usta licemjernosti oko presude Sejdić - Finci kao da smo svi maloumni i ne znamo što je ustvari zelio postići implementacijom te presude.
Izvoli druze Čoviću sad plan B iznesi, obzirom da je A palo u vodu :D
Ti si ovdje pobrkala i karte i makove.
Ne vidim o kakvoj se šamarčini radi, niti je Čović za milimetra odstupio od svojih zahtijeva, niti će. Pola godine....godina i idemo ispočetka.
Prije je šamarčinu dobila država BiH.
Što se tiče planova, Čović i, kako ih ti nazivaš ''Latini'', izgleda ne odustaju od plana A, tako da ćeš se dobro načekati da ti iznesu plan B.
A možda će ga ipak morati iznjeti, kako ti kažeš ''probosanskohercegovačke orijentirane snage'' (što god to značilo).

Ja odlično znam o čemu govorim.
Probosanskohercegovačke snage su dobile bitku kad je u pitanju presuda Sejdić - Finci. Ona će se morati riješiti ali nije primarna kao prije par mjeseci.
Dakle ni HR pitanje povezano s njom takodje Juka nije od primarne vaznosti.
Na scenu stupa i Martin Raguz, Dodiku se ljulja tlo pod nogama u RS.
Bosić je jasno stavio do znanja da ga HR pitanje i odnosi u Federaciji nezanimaju.

Ako Bosić pobijedi sa ujedinjenom koalicijom i Martin ostvari solidne rezultate postaje pozeljan politički partner i vazan čimbenik.
Čoviću ostaje jedino da virtualno uziva u trećem entitetu i plače za svim izgubljenim mogućnostima.
Zato slobodno neka zadrzi stav i čvrstinu bar još 4-8 godina.
SaraFina

#59 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by SaraFina »

Hafis wrote:
SaraFina wrote: Ja da sam na njihovom mjestu trazila bi od Čovića ostavku. Ustvari u svakoj normalnoj evropskoj zemlji nakon kraha svoje političke opcije čelnik stranke bi ju ponudio.
No Čović ne.
Vadi li se on planom B?

Stvar je prilično jednostavna: nema plana A - nema rješavanja S-F.

Ne vidim razlog da smišlja drugi plan. Čekati se može, nije šećer u vodu upao.

Koliko?

4, 8 ili 12 godina još?

Osam je znaš već prošlo. :bih:
Hafis

#60 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by Hafis »

SaraFina wrote: Koliko?
4, 8 ili 12 godina još?
Ako treba još 12.
Ne znam jesu li ''probosanskohercegovačke orijentirane snage'' spremne čekati toliko. Tako da prije tipujem na njihovo popuštanje i prihvaćanje plana A.
Ipak je vrijedniji je EU integracijski proces nego ''podoban'' lik u predsjedništvu. S tim kako vrijeme ide, pijaca može samo poskupiti.
SaraFina

#61 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by SaraFina »

vivaldi wrote:
SaraFina wrote:Dakle zašto bi Martin propao a Čović se izdigao?
ma nisam rekao ni da ce propast ni da ce se izdici. to cemo vijdeti tek u oktobru.

ono sto je cinjenica jeste da se sve hrvatske stranke sem hdz-a iz nekog razloga raspadaju

Hrvati sebi ne mogu dozvoliti luksuz da opoziciju nazivaju izdajnicima.
A to je HDZ-ovska retorika.

Ako nisu s njima nisu legitimni prestavnici HR naroda. Svaki kompromis HDZ i tvrdolinijaši zovu izdajom.
Dakle ili će Čović ostvariti zacrtano ili niko nije dovoljno podoban Hrvat u BiH osim njega.
Ta politika godinama ne pali. Dakle Martin je dobro opipao puls i okrenuo se za 180 stepeni.
Dovoljno.
Niko ne trazi 360 svakako.
Hafis

#62 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by Hafis »

SaraFina wrote:
Probosanskohercegovačke snage su dobile bitku kad je u pitanju presuda Sejdić - Finci. Ona će se morati riješiti ali nije primarna kao prije par mjeseci.
Izgleda da ti ipak ne znaš o čemu govoriš, mada odajem priznanje na podrobnom praćenju dirigiranih medija i speena našeg slučajnog prolaznika.
Od te priče nema ništa, nema popuštanja dizgina i prvo što će se morati rješiti nakon izbora (ako se održe) je S-F. Tako da ćemo još ove jeseni gledati uvodna natezanja...doduše ovaj put vjerojatno u izmjenjenom sastavu pregovaračkih ekipa.
Hafis

#63 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by Hafis »

SaraFina wrote: Ako nisu s njima nisu legitimni prestavnici HR naroda. Svaki kompromis HDZ i tvrdolinijaši zovu izdajom.
Dakle ili će Čović ostvariti zacrtano ili niko nije dovoljno podoban Hrvat u BiH osim njega.
Ta politika godinama ne pali. Dakle Martin je dobro opipao puls i okrenuo se za 180 stepeni.
Dovoljno.
Niko ne trazi 360 svakako.
Pa eto, odlično.
I još ga, kako kažeš gore, treba malo ''pogurati'' probosanskohercegovačkim glasovima na izborima, i bila stvar.
SaraFina

#64 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by SaraFina »

Hafis wrote:
SaraFina wrote: Koliko?
4, 8 ili 12 godina još?
Ako treba još 12.
Ne znam jesu li ''probosanskohercegovačke orijentirane snage'' spremne čekati toliko. Tako da prije tipujem na njihovo popuštanje i prihvaćanje plana A.
Ipak je vrijedniji je EU integracijski proces nego ''podoban'' lik u predsjedništvu. S tim kako vrijeme ide, pijaca može samo poskupiti.

Dezulović je to odlično definirao :
"Znaš koja je razlika između Budimirove Federacije i Čovićevog hrvatskog entiteta?", pričat će klinci, ni ne primijetivši kako im se iza leđa stvorio Dragan Čović, prijeteći im se unoseći u lice: "Hajd' da čujem, baš me zanima."

06.03.2014. | PIŠE: Boris DEŽULOVIĆ
Zvao me jednom prilikom u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic. Elem, pričaju dva klinca u tramvaju viceve, kad će jedan od njih: "Znaš koja je razlika između drota i konja?" "Ne znam, koja?", nestrpljivo će drugi, ni ne primijetivši kako im se iza leđa stvorio policajac. "Hajd' da čujem, baš me interesuje", prijeteći će on unoseći se malome u lice, "koja je to razlika između policajca i konja??" "Nikakva, nikakva!", prestravljeno će ovaj. "I ja mislim", zadovoljno će policajac.
Taj mi vic padne na pamet svaki put kad u takozvanim hrvatskim medijima pročitam pravedne zahtjeve za trećim, hrvatskim entitetom u Bosni i Hercegovini.

Famozni Treći entitet nasušna je, eto, potreba bosanskohercegovačkih Hrvata, jedini put njihova opstanka, i sam dragi Bog zna - jer nitko drugi to nije u stanju - kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini bez svoga entiteta uopće opstali pet stotina i pedeset godina, od dolaska Osmanlija do danas, kako su prodeverali i Otomansko i Austrougarsko carstvo, kako im je broj lijepo rastao i nakon Prvog i nakon Drugog svjetskog rata, bez svoga entiteta i u Karađorđevićevoj i u Titovoj Jugoslaviji, sve dok ih se 1991. - uza sve svjetske ratove, progone, Bleiburge i egzoduse - nije u BiH zbrojilo gotovo dvostruko više nego stotinu godina ranije.

Sve dakle dok nisu odlučili uraditi nešto po pitanju svoga golog opstanka.

Onda im je - u samo dvadesetak godina, koliko traje borba za Treći entitet - broj pao gotovo za trećinu: Hrvata u BiH danas je gotovo u glavu isto koliko i na popisu 1910. godine. Džabe su hercegovački, srednjobosanski i posavski hrvatski mužjaci krečili, džabe su im se mlade cijelo stoljeće natezale i raspadale rađajući svaka po sedam junaka, sve ispalo uzalud.

Danas, kažu njihovi vođe, Treći entitet im je potrebniji nego ikad. Ne nasjedaju stoga na bošnjačku ublehu s "narodnom pobunom" protiv korumpiranih vlasti, jer je i slijepcu jasno kako je riječ o muslimanskoj revoluciji i pokušaju uspostave takozvane građanske države, a zapravo unitarne bošnjačke Bosne. Zato, vidjeli smo, i ne daju demonstrantima u hrvatski dio Mostara. Na krivoj ste, kažu, adresi. Vaš novac nije ovdje.

Hajdemo, uostalom, malo o brojkama - kaže tako portal Poskok, pa raskrinkava takozvano Bosansko proljeće brojkama koje nemilosrdno pokazuju gdje zapravo ide novac Bošnjaka i Hrvata. Od ukupnih nešto više od četiri milijarde konvertibilnih maraka, koliko leži po računima Federacije i njenih kantona, sama Federacija guta gotovo polovicu - dvije milijarde. Od ostale dvije milijarde, Sarajevo proguta čak trećinu, razmjerno dakle dvostruko više nego što mu pripada matematikom broja stanovnika, dok četiri hrvatske županije od tog novca vide jedva malo više od - osam posto.

I što Hrvati iz te četiri županije kažu na Poskokove brojke? Dijele li oni gnjev tuzlanskih ili zeničkih - da, i sarajevskih - demonstranata, jesu li im dali ruku u rušenju te korumpirane zločinačke organizacije? Ne, naravno: znaju oni, podsjećam, da je riječ o bošnjačkoj revoluciji, pokušaju uspostave takozvane građanske države, a zapravo unitarne bošnjačke Bosne. U kojoj će Sarajevo gutati valjda trećinu budžeta, a Hrvati jedva malo više od osam posto.

Zato je rješenje Treći entitet: logika nije, kako biste mogli pomisliti, isključivo etnička, već isključivo ekonomska.

Nije li zadivljujući taj ekonomski refleks Hrvata? Jednakom ekonomskom logikom onomad su izašli i iz Jugoslavije, u kojoj je Beograd usisavao njihove turističke devize, pa napravili svoj entitet - pardon, državu - koja danas, dvadesetak godina kasnije, sama duguje dvostruko više nego cijela ondašnja Jugoslavija sa svih šest republika. "Devize" im umjesto Beograda sada usisava Zagreb, ali to je sada njihov glavni grad, kao što su i lopine - koje su im u tih dvadeset godina pokrale i plaće i penzije i dječje doplatke i ušteđevine i dionice i stanove i tvornice i hotele i trgovačke lance i zlatni sat iz djedova groba - sada konačno njihove lopine.

Ovih dana, dok su demonstranti održavali svoje ulične plenume, jedan je hercegovački portal objavio ekskluzivne fotografije unutrašnjosti luksuzne vile šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića u Barama, mostarskom Beverly Hillsu, raskošne hacijende zbog koje je mijenjan tok Radobolje, sa prizorima nepojamno vulgarnog kiča - nešto između duty-free-shopa u Dubaiju i onog Janukovičevog dvorca sa zlatnim zahodskim prijestoljem. "Ekskluzivne fotografije" vrlo su brzo prokazane kao jeftina internetska podvala - skinute s raznih sajtova s dizajnerskim savjetima za šeike i narkobossove - ali usprkos tome i dalje su viralni hit u čiju vjerodostojnost na Fejsu malo tko sumnja. Sobe sa zlatnim stupovima, kao sa seta televizijske serije Sulejman Veličanstveni, jednostavno pristaju Čovićevu bogatstvu, pa ako i nisu baš autentične, zar bi takve - snimljene u njegovu Xanaduu - bile mnogo drugačije?

I što Hrvati iz te četiri županije kažu na te fotografije, sve čak i ne sumnjajući u njihovu autentičnost? Dijele li oni gnjev tuzlanskih ili zeničkih - da, i sarajevskih - demonstranata, uperen prema njihovim kantonalnim Janukovičima? Ne, naravno: to su njihove lopine, a Čović je naš.

Ima rečeni gospodin genijalnu rečenicu o tome, zapravo dvije. Kad su ga nedavno novinari Večernjeg lista priupitali o toj famoznoj vili, Čović je najprije mrtav-hladan odgovorio kako je dvorac na Barama dokaz kako ne planira ostaviti svoj narod na cjedilu, već da "želi živjeti u Mostaru, i to praktično pokazati gradnjom te vile", a onda cijelu aferu raskrinkao kao konstrukciju "onih koji žele uzburkati javnost u vrijeme priče o poziciji i pravima hrvatskog naroda u BiH".

Borba za Treći entitet, kako vidite, prilično je profitabilan posao: kad su hercegbosanske lopine toliko zgrnule od onih bijednih osam posto sadašnjih kantonalnih budžeta, samo je nebo granica maštanjima koliko bi zgrnule da imaju cijeli svoj entitet sa svih dvadesetak posto, plus barem trećinu od federalnog budžeta. Bogami bi se i samoj Neretvi tok morao mijenjati da oplahne sve te hercegovačke hacijende. I što je najbolje, posao ne samo da je profitabilan već je i sasvim siguran: kmetovi iz četiri hrvatske županije ne daju na svoje lopine. Neće Hrvate nitko uzburkavati u vrijeme priče o njihovoj poziciji i pravima.

Treći entitet, ukratko, genijalna je podvala hrvatskih šeika i narkobossova, kojom su oni što bi s vilama i bakljama trebali nasrtati na dvorce svojih pljačkaša, volšebno pretvoreni u njihove tjelohranitelje, naoružanu stražu na kapijama njihova Beverly Hillsa. Što će onda oni imati od svoga entiteta? Pa entitet. Više im, kako vidimo, ne treba.

"Znaš koja je razlika između Budimirove Federacije i Čovićevog hrvatskog entiteta?", pričat će klinci, ni ne primijetivši kako im se iza leđa stvorio Dragan Čović, prijeteći im se unoseći u lice: "Hajd' da čujem, baš me zanima."
SaraFina

#65 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by SaraFina »

Hafis wrote:
SaraFina wrote:
Izgleda da ti ipak ne znaš o čemu govoriš, mada odajem priznanje na podrobnom praćenju dirigiranih medija i speena našeg slučajnog prolaznika.
Od te priče nema ništa, nema popuštanja dizgina i prvo što će se morati rješiti nakon izbora (ako se održe) je S-F. Tako da ćemo još ove jeseni gledati uvodna natezanja...doduše ovaj put vjerojatno u izmjenjenom sastavu pregovaračkih ekipa.
Opet Dezulović o čekanju i svomvremenu ovog svijeta koje Hrvati u BiH imaju.
Drzi se Čovke!!!
Onda im je - u samo dvadesetak godina, koliko traje borba za Treći entitet - broj pao gotovo za trećinu: Hrvata u BiH danas je gotovo u glavu isto koliko i na popisu 1910. godine. Džabe su hercegovački, srednjobosanski i posavski hrvatski mužjaci krečili, džabe su im se mlade cijelo stoljeće natezale i raspadale rađajući svaka po sedam junaka, sve ispalo uzalud.
Na kraju ako Bošnjaci dobiju FBiH kao jednonacionalni dio drzave bosanskohercegovački Hrvati to će trebati zahvaliti iskljućivo Čoviću, HDZ-u i trećerntitašima ( tvrdolinijašima )
No RS naravno ni pored te mogućnosti nikad ne smije i neće biti van granica BiH.
Ne radi se o gladi za kilometrima kvadratnim nego o ljudskim zivotima koji su ukopani u njene temelje.
Hafis

#66 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by Hafis »

SaraFina wrote:06.03.2014. | PIŠE: Boris DEŽULOVIĆ
Zvao me jednom prilikom u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic. Elem, pričaju dva klinca u tramvaju viceve, kad će jedan od njih: "Znaš koja je razlika između drota i konja?" "Ne znam, koja?", nestrpljivo će drugi, ni ne primijetivši kako im se iza leđa stvorio policajac. "Hajd' da čujem, baš me interesuje", prijeteći će on unoseći se malome u lice, "koja je to razlika između policajca i konja??" "Nikakva, nikakva!", prestravljeno će ovaj. "I ja mislim", zadovoljno će policajac.
Taj mi vic padne na pamet svaki put kad u takozvanim hrvatskim medijima pročitam pravedne zahtjeve za trećim, hrvatskim entitetom u Bosni i Hercegovini.

Famozni Treći entitet nasušna je, eto, potreba bosanskohercegovačkih Hrvata, jedini put njihova opstanka, i sam dragi Bog zna - jer nitko drugi to nije u stanju - kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini bez svoga entiteta uopće opstali pet stotina i pedeset godina, od dolaska Osmanlija do danas, kako su prodeverali i Otomansko i Austrougarsko carstvo, kako im je broj lijepo rastao i nakon Prvog i nakon Drugog svjetskog rata, bez svoga entiteta i u Karađorđevićevoj i u Titovoj Jugoslaviji, sve dok ih se 1991. - uza sve svjetske ratove, progone, Bleiburge i egzoduse - nije u BiH zbrojilo gotovo dvostruko više nego stotinu godina ranije.

Sve dakle dok nisu odlučili uraditi nešto po pitanju svoga golog opstanka.

Danas, kažu njihovi vođe, Treći entitet im je potrebniji nego ikad. Ne nasjedaju stoga na bošnjačku ublehu s "narodnom pobunom" protiv korumpiranih vlasti, jer je i slijepcu jasno kako je riječ o muslimanskoj revoluciji i pokušaju uspostave takozvane građanske države, a zapravo unitarne bošnjačke Bosne. Zato, vidjeli smo, i ne daju demonstrantima u hrvatski dio Mostara. Na krivoj ste, kažu, adresi. Vaš novac nije ovdje.

Hajdemo, uostalom, malo o brojkama - kaže tako portal Poskok, pa raskrinkava takozvano Bosansko proljeće brojkama koje nemilosrdno pokazuju gdje zapravo ide novac Bošnjaka i Hrvata. Od ukupnih nešto više od četiri milijarde konvertibilnih maraka, koliko leži po računima Federacije i njenih kantona, sama Federacija guta gotovo polovicu - dvije milijarde. Od ostale dvije milijarde, Sarajevo proguta čak trećinu, razmjerno dakle dvostruko više nego što mu pripada matematikom broja stanovnika, dok četiri hrvatske županije od tog novca vide jedva malo više od - osam posto.

I što Hrvati iz te četiri županije kažu na Poskokove brojke? Dijele li oni gnjev tuzlanskih ili zeničkih - da, i sarajevskih - demonstranata, jesu li im dali ruku u rušenju te korumpirane zločinačke organizacije? Ne, naravno: znaju oni, podsjećam, da je riječ o bošnjačkoj revoluciji, pokušaju uspostave takozvane građanske države, a zapravo unitarne bošnjačke Bosne. U kojoj će Sarajevo gutati valjda trećinu budžeta, a Hrvati jedva malo više od osam posto.

Zato je rješenje Treći entitet: logika nije, kako biste mogli pomisliti, isključivo etnička, već isključivo ekonomska.

Nije li zadivljujući taj ekonomski refleks Hrvata? Jednakom ekonomskom logikom onomad su izašli i iz Jugoslavije, u kojoj je Beograd usisavao njihove turističke devize, pa napravili svoj entitet - pardon, državu - koja danas, dvadesetak godina kasnije, sama duguje dvostruko više nego cijela ondašnja Jugoslavija sa svih šest republika. "Devize" im umjesto Beograda sada usisava Zagreb, ali to je sada njihov glavni grad, kao što su i lopine - koje su im u tih dvadeset godina pokrale i plaće i penzije i dječje doplatke i ušteđevine i dionice i stanove i tvornice i hotele i trgovačke lance i zlatni sat iz djedova groba - sada konačno njihove lopine.

Ovih dana, dok su demonstranti održavali svoje ulične plenume, jedan je hercegovački portal objavio ekskluzivne fotografije unutrašnjosti luksuzne vile šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića u Barama, mostarskom Beverly Hillsu, raskošne hacijende zbog koje je mijenjan tok Radobolje, sa prizorima nepojamno vulgarnog kiča - nešto između duty-free-shopa u Dubaiju i onog Janukovičevog dvorca sa zlatnim zahodskim prijestoljem. "Ekskluzivne fotografije" vrlo su brzo prokazane kao jeftina internetska podvala - skinute s raznih sajtova s dizajnerskim savjetima za šeike i narkobossove - ali usprkos tome i dalje su viralni hit u čiju vjerodostojnost na Fejsu malo tko sumnja. Sobe sa zlatnim stupovima, kao sa seta televizijske serije Sulejman Veličanstveni, jednostavno pristaju Čovićevu bogatstvu, pa ako i nisu baš autentične, zar bi takve - snimljene u njegovu Xanaduu - bile mnogo drugačije?

I što Hrvati iz te četiri županije kažu na te fotografije, sve čak i ne sumnjajući u njihovu autentičnost? Dijele li oni gnjev tuzlanskih ili zeničkih - da, i sarajevskih - demonstranata, uperen prema njihovim kantonalnim Janukovičima? Ne, naravno: to su njihove lopine, a Čović je naš.

Ima rečeni gospodin genijalnu rečenicu o tome, zapravo dvije. Kad su ga nedavno novinari Večernjeg lista priupitali o toj famoznoj vili, Čović je najprije mrtav-hladan odgovorio kako je dvorac na Barama dokaz kako ne planira ostaviti svoj narod na cjedilu, već da "želi živjeti u Mostaru, i to praktično pokazati gradnjom te vile", a onda cijelu aferu raskrinkao kao konstrukciju "onih koji žele uzburkati javnost u vrijeme priče o poziciji i pravima hrvatskog naroda u BiH".

Borba za Treći entitet, kako vidite, prilično je profitabilan posao: kad su hercegbosanske lopine toliko zgrnule od onih bijednih osam posto sadašnjih kantonalnih budžeta, samo je nebo granica maštanjima koliko bi zgrnule da imaju cijeli svoj entitet sa svih dvadesetak posto, plus barem trećinu od federalnog budžeta. Bogami bi se i samoj Neretvi tok morao mijenjati da oplahne sve te hercegovačke hacijende. I što je najbolje, posao ne samo da je profitabilan već je i sasvim siguran: kmetovi iz četiri hrvatske županije ne daju na svoje lopine. Neće Hrvate nitko uzburkavati u vrijeme priče o njihovoj poziciji i pravima.

Treći entitet, ukratko, genijalna je podvala hrvatskih šeika i narkobossova, kojom su oni što bi s vilama i bakljama trebali nasrtati na dvorce svojih pljačkaša, volšebno pretvoreni u njihove tjelohranitelje, naoružanu stražu na kapijama njihova Beverly Hillsa. Što će onda oni imati od svoga entiteta? Pa entitet. Više im, kako vidimo, ne treba.

Zar ti stvarno misliš da ovo vrijedi pročitati. Ne pada mi na pamet.
Dežulović je roba na tržištu. Što misliš zašto neuporedivo više piše o stanju u BiH a ne u Hrvatskoj. I zašto mu je meta pisanja uvijek ista?
Bit će da je merhametli insan, pa se sažalio na muke naših multietnićara i dijeli ''savjete''.
Nemoj se iznenaditi za koju godinu kada oplete i po drugom taboru.
Hafis

#67 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by Hafis »

"SaraFina"
Na kraju ako Bošnjaci dobiju FBiH kao jednonacionalni dio drzave bosanskohercegovački Hrvati to će trebati zahvaliti iskljućivo Čoviću, HDZ-u i trećerntitašima ( tvrdolinijašima )
Na koji način to misle dobiti? Valjda na lutriji?...ili? Otkuda japija za takav poduhvat? Trebalo bi dobro gaće skvasiti za takav posao.
Inače, pusti mi ta patrijotska predviđanja o mogućnosti nastanka jednonacionalne federacije....time se služe i ovi naši političari. Svoju većinsku federalnu jedinicu ili entitet - u svakom slučaju da i to odmah sutra. Ali čitavu federaciju....treba ipak mnogo više demografske, ekonomske, financijske i a posebno kulturološke supremacije i ostalih dihtunga za takav spektakularni podvig.
SaraFina

#68 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by SaraFina »

Hafis wrote:
"SaraFina"
Na koji način to misle dobiti? Valjda na lutriji?...ili? Otkuda japija za takav poduhvat? Trebalo bi dobro gaće skvasiti za takav posao.
Inače, pusti mi ta patrijotska predviđanja o mogućnosti nastanka jednonacionalne federacije....time se služe i ovi naši političari. Svoju većinsku federalnu jedinicu ili entitet - u svakom slučaju da i to odmah sutra. Ali čitavu federaciju....treba ipak mnogo više demografske, ekonomske, financijske i a posebno kulturološke supremacije i ostalih dihtunga za takav spektakularni podvig.

Porazna je činjenica bar za moj način rasudjivanja sljedeća kratka Dezulovićeva konstatacija ;
Hrvata u BiH ima 2014 koliko ih je bilo 1910. Dakle gdje je ono tvoje o svom vremenu ovog svijeta i 12 godina čekanja, ako je potrebno za treći entitet i smiještanje Bošnjama nepodobnog člana presjedništva.
Nešto matematika ne šljaka danas?
Uglavnom kako mislim da bi Bošnjaci mogli dobiti jednonacionalni entitet?
Čekanjem...
A Čova i trećentitaši neka upiru i idućih 12, 24 ili 32 godine.
Slobodno...
Od volje im. Dok zadnji Hrvat ne iscuri čekajući rezultate njihove uzaludne politike.
Jer ljudi imaju alternativu i putovnice.
Za par godina otvara se i trzište rada u Evropskim zemljama.
Misliš da će neko dozvoliti da mu Čovićeva bahatost sjebe djeci budućnost i zivot?
Bošnjaci nemaju kud dok BiH ne udje u EU. Tako da..
Hafis

#69 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by Hafis »

SaraFina wrote: Hrvata u BiH ima 2014 koliko ih je bilo 1910. Dakle gdje je ono tvoje o svom vremenu ovog svijeta i 12 godina čekanja, ako je potrebno za treći entitet i smiještanje Bošnjama nepodobnog člana presjedništva.
Nešto matematika ne šljaka danas?
Uglavnom kako mislim da bi Bošnjaci mogli dobiti jednonacionalni entitet?
Čekanjem...
A Čova i trećentitaši neka upiru i idućih 12, 24 ili 32 godine.
Slobodno...
Od volje im. Dok zadnji Hrvat ne iscuri čekajući rezultate njihove uzaludne politike.
Jer ljudi imaju alternativu i putovnice.
Za par godina otvara se i trzište rada u Evropskim zemljama.
Misliš da će neko dozvoliti da mu Čovićeva bahatost sjebe djeci budućnost i zivot?
Bošnjaci nemaju kud dok BiH ne udje u EU. Tako da..
Aha, kontam:
Zašto se bunite zbog politike mješanja u izborni proces i konstantnog pokušavanja nametanja političkih predstavnika, kada ćete ionako svi napustiti BiH za nekih 10-20 godina.
Zato lijepo olakšajte posao i nama i sebi (jer mi nemamo gdje, čekaćemo i ''100 godina'' ako treba), i po mogućnosti danas se pomirite se s takvom politikom, i mirna Bosna... da se ne patimo koju godinu bezveze....ha ja.

Nego, nešto mi djeluješ jako sigurna u tim demografskim procjenama za 2014. - tu. Pretpostavljam da si kolegica iz neke sociološke discipline, ili i ti imaš zaovu koja zaljeva fikuse u državnom zavodu za statistiku?
SaraFina

#70 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by SaraFina »

Pa ako stvarno većina hrvatskog naroda napusti BiH ( sa zaljenjem konstatiram ) to će biti upravo zbog toga što njihovi politički prestavnici i to legitimni poput Čovića nisu imali političkog sluha za njihove probleme.

Dakle nikakvu krivnju neće snositi bosnjački nacionalni korpus jer :

Vaši politički prestavnici nesposobni su da se prilagode, pronadju kompromisna rješenja sa većinskim bošnjačkim narodom ..
Tvrdolinijaši i trećeentitaši idu na sve ili ništa. Svaku političku opoziciju prestavljaju izdajnicima hrvatskog korpusa.
Na kraju kao manjinski narod VI sebi nijedan od tih luksuza ne mozete priuštiti i zato postoji mogućnost da se dese loša predvidjanja a ne što Huso iz Zenice mrzi Antu iz Kaknja i zeli mu podvaliti nekog političkog opunemoćenika koji nije certificirani Hrvat od Čovketa i HDZ-ejaca.
Evo Raguz je upravo jedan od " izdajnika"...
Kapiraš?
Hafis

#71 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by Hafis »

Eh, ode i ti naširoko kao naš Skijaš a bez prave lopte upućene ka golu.
Što podrazumijevaš pod ''kompromisnim rješenjem''?
Evo vidim definiraš egzaktno jednu stranu medalje - ''tvrdolinijaši'' i trećeentitaši''.
Sad mi onako, barem u dvije rečenice objasni što predstavlja to ''kompromisno' rješenje'', ali molim te bez izraza ''na ''svakom pedlju države'' i ostalih poskočica.
SaraFina

#72 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by SaraFina »

Hafis wrote:Eh, ode i ti naširoko kao naš Skijaš a bez prave lopte upućene ka golu.
Što podrazumijevaš pod ''kompromisnim rješenjem''?
Evo vidim drugu definiraš jednu stranu medalje - ''tvrdolinijaši'' i trećeentitaši''.
Sad mi onako u dvije rečenice objasni što predstavlja to ''kompromisno' rješenje'', ali molim te bez izraza ''na ''svakom pedlju države'' i ostalih poskočica.

Kompromisno rješenje u FBiH bi najkraće definirano obuhvatalo :

dvije političke opcije bošnjačku i hrvatsku - koje imaju u nastanku neke političke ideje dodirnih tačaka
dok bi se ostale sporne tačke usaglasile dogovorom odnosno kompromisom
na zadovoljstvo oba naroda.

Ovo što Čović recimo pokušava je lupanje glavom u tvrdi hercegovački kamen no ne svojom.
Ili tudjim .... gloginje mlati godinama.
biske

#73 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by biske »

Adriatic wrote: Nešto ne mogu da se sjetim da su u vrijeme logora, Rasim Kadić i Martin Raguž držali sjednice SSO.
ne mogu ni ja da upratim, jesi li ti protiv mene ili protiv martina...
Mister Yes

#74 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by Mister Yes »

Hafis wrote: Ako treba još 12.
Ne znam jesu li ''probosanskohercegovačke orijentirane snage'' spremne čekati toliko.
A da malo pročitaš šta kaže uvaženi Dr. sc. Mile Lasić? Evo ja baš čitam "U zemlji zarobljenog uma".

Već na prvoj stranici kaže "U osnovi ovo je moj obračun s anti-Europljanima, izravnim ili prikrivenim protivnicima približavanja Europskoj uniji". I dalje će nastaviti u tom stilu potpuno ubijeđen da naši političari uopšte ne žele da BiH uđe u EU. Pročitaj, ima interesantnih stvari :thumbup:
nino90

#75 Re: Probosanskohercegovački nastrojeni Martin i HDZ 1990

Post by nino90 »

cim se sukobljava sa tvojim interesom, najlakse ga proglasiti izdajnikom naroda

Sent from my iPad using Tapatalk
Post Reply