Problemi sa rijetkom kosom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

forumas19
Posts: 59
Joined: 27/11/2021 22:44

#1 Problemi sa rijetkom kosom

Post by forumas19 »

Pozdrav forumaši! U mjesecu januaru primjetio sam da mi je kosa blago (neznatno) prorijeđena iznad čela. Zalisci i ostali dijelovi kose bili su neoštećeni. Frizerka mi je preporučila ricinusovo ulje i šampon na bazi čička, koje sam uzeo i koristio četiri mjeseca. Nikakvog napretka... Prije dva mjeseca odlučio sam da odem na pregled vlasišta u apoteku gdje mi je doktorica konstatovala seboreju i preporučila SL šampon i CU kapi. Neki dan sam ponovo otišao u drugu apoteku, gdje mi je isto rečeno i još mi je preporučila SO kapi protiv seboreje. Sve doktorice su rekle da nije riječ o androgenoj alopeciji, nego da je problem u prekomjernom mašćenju kose. U posljednjih 11 mjeseci tretiranja kose apsolutno se ne primijeti nikakav napredak, kosa se nikada nije progustila, ni ojačala. Naprotiv, još je rjeđa nego ranije. Ovi preparati su jako skupi. Razmišljam da se vratim na alternativnu medicinu. Imate li slična iskustva? Da li vam je nešto pomoglo, a nešto možda i odmoglo? Pozz..
User avatar
studiorum_tuzlaensis
Posts: 5938
Joined: 08/07/2015 11:06
Location: dogodine u Mariupolju

#2 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by studiorum_tuzlaensis »

Najbolji lijek je da se pomiris sa sudbinom, a drugi najbolji je da pokušaš da presadis kosu.
User avatar
Queen_of_hearts
Posts: 714
Joined: 17/02/2013 23:05

#3 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by Queen_of_hearts »

"Mascenje kose", je standardni oprobani marketinski trik kojim kojekakvi promotori po nasim apotekama prodaju sampone i preparate po ogromnim cijenama vec godinama.
Mascenje kose, ako nije ekstremno (sto bi vec svako normalan primijetio) da jeste nije i nece izazvati prorjedjivanje kose.
Dobro se zagledaj u genetiku, sa obje strane, tu nema pomoci
Stres, lijekovi i stil zivota je na drugom mjestu (ako je gornji iskljucen)
Kosu prati samponom, prilagodjenom ph vrijednosti vlasista, provjeriti vitaminski status, krvnu sliku, prehrambene/zivotne navike.....ne bacati pare na lazna obeecanja.
User avatar
un1ted
Posts: 9957
Joined: 20/10/2012 13:29
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by un1ted »

Osisaj se na keca i psihološki to prihvati i nastavi živjeti život.
User avatar
zabac kermit
Posts: 528
Joined: 30/09/2021 14:49
Location: zivot,sve u i oko njega

#5 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by zabac kermit »

un1ted wrote: 28/11/2021 00:49 Osisaj se na keca i psihološki to prihvati i nastavi živjeti život.
A moze i periku da kupi
swanfilter
Posts: 7476
Joined: 06/06/2008 18:52

#6 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by swanfilter »

Perika il Turska.

Kosa se ne obnavlja ...
User avatar
dystopia
Posts: 1337
Joined: 26/10/2020 12:16
Location: Utopia

#7 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by dystopia »

forumas19 wrote: 27/11/2021 22:53 Pozdrav forumaši! U mjesecu januaru primjetio sam da mi je kosa blago (neznatno) prorijeđena iznad čela. Zalisci i ostali dijelovi kose bili su neoštećeni. Frizerka mi je preporučila ricinusovo ulje i šampon na bazi čička, koje sam uzeo i koristio četiri mjeseca. Nikakvog napretka... Prije dva mjeseca odlučio sam da odem na pregled vlasišta u apoteku gdje mi je doktorica konstatovala seboreju i preporučila SL šampon i CU kapi. Neki dan sam ponovo otišao u drugu apoteku, gdje mi je isto rečeno i još mi je preporučila SO kapi protiv seboreje. Sve doktorice su rekle da nije riječ o androgenoj alopeciji, nego da je problem u prekomjernom mašćenju kose. U posljednjih 11 mjeseci tretiranja kose apsolutno se ne primijeti nikakav napredak, kosa se nikada nije progustila, ni ojačala. Naprotiv, još je rjeđa nego ranije. Ovi preparati su jako skupi. Razmišljam da se vratim na alternativnu medicinu. Imate li slična iskustva? Da li vam je nešto pomoglo, a nešto možda i odmoglo? Pozz..
Rastvor pantenola.
Neće ti pogušćati kosu, ali će smanjit opadanje.

4-5KM u apoteci, 200ml rastvora na 750ml šampona. Dodaj još i kapi od koprive, isto tako 5-6KM
User avatar
Filter
Posts: 7965
Joined: 31/12/2010 11:42
Location: cirkus

#8 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by Filter »

ako se odlucis na presadjivanje u jedinstvenoj si prilici da biras odakle ces je presaditi, frcke ili ravna :mrgreen:

salu na stranu, na zalost ne znam nikoga od muskica kome je uspjelo da vrati kosu
AtillaS
Posts: 2140
Joined: 27/08/2021 18:55

#9 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by AtillaS »

Prihvati da te kosa napušta i ne zamaraj se tim, nisi jedini, vidiš da je pola svijeta ćelavo.
forumas19
Posts: 59
Joined: 27/11/2021 22:44

#10 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by forumas19 »

Počinjem shvatati da je uzaludno bacati pare na hemiju i da su pregledi vlasišta jedna velika marketinška prevara. "Besplatni" pregled će vas jako puno koštati u vidu kupovine preparata, za koje odgovorno tvrdim da ne vrijede ni džabe da vam daju. Da zaista postoji pouzdan lijek za rast kose, davno bi bila dodijeljena Nobelova nagrada. Ja sam najbolji dokaz da ništa za kosu nije djelotvorno - genetika zadovoljavajuća, hormoni uredni, najbanalniji problem se nije mogao sanirati. Također, silne kolekcije šampona protiv opadanja su namijenjene uglavnom ženama kod kojih je situacija potpuno drukčija, ali ovi šamponi ne pomažu muškarcima. Navodno da ćurokotovo ulje i limunov sok pomažu kod opadanja, ali iz iskustva sa ricinusovim uljem nisam optimista.
maliq53
Posts: 376
Joined: 25/08/2011 01:20

#11 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by maliq53 »

forumas19 wrote: 28/11/2021 17:07 Počinjem shvatati da je uzaludno bacati pare na hemiju i da su pregledi vlasišta jedna velika marketinška prevara. "Besplatni" pregled će vas jako puno koštati u vidu kupovine preparata, za koje odgovorno tvrdim da ne vrijede ni džabe da vam daju. Da zaista postoji pouzdan lijek za rast kose, davno bi bila dodijeljena Nobelova nagrada. Ja sam najbolji dokaz da ništa za kosu nije djelotvorno - genetika zadovoljavajuća, hormoni uredni, najbanalniji problem se nije mogao sanirati. Također, silne kolekcije šampona protiv opadanja su namijenjene uglavnom ženama kod kojih je situacija potpuno drukčija, ali ovi šamponi ne pomažu muškarcima. Navodno da ćurokotovo ulje i limunov sok pomažu kod opadanja, ali iz iskustva sa ricinusovim uljem nisam optimista.
Kljucni faktor je DHT (dihydrotestosteron) koji je desetinu puta potentniji od testosterona i zbog te jacine/razornosti on zbog genetike individue utice odnosno reaguje na tjeme kroz uticaj na korijen dlake gdje ili znatno oslabi korijen pa ti se prorijedi kosa ili potpuno ugasi korijen pa vise tu nikad ne raste.
Jedina solucija ako bas hoces kosu da zadrzis je transplatacija kose, ali nije ni to sretno rijesenje jer zavisi od dosta toga, jel ti kosa skroz naprijed otisla, koliko ti je gusta kosa nazad, hoces li dalje celaviti itd itd.. Ukoliko npr nastavis naprijed i dalje celavit a ti uradio vec jednu transplataciju, obicno ces morati raditi jos jednu, ili pak vise njih.
Ali nije sve tako pesimiticno, imas sam primjera Elon Muska, koji je uradio tu transplataciju, i ovako ko ne zna ne bi nikad rekao. Imas jos dosta tako poznatih licnosti da ne nabrajam. Npr. Elonu je dobro dosla transplatacija jer je imao dobru podlogu( nije skroz naprijed ocelavio, a nazad je ima dosta gustu podlogu pa su mogli ivuci dosta dlaka).
Da je lahko nije, nazalost muskarci posebno ako to dozive u ranoj dobi izgube znatan dio samopouzdanja, a znas kako kod nas to ide, ili te ismijavaju ili te gledaju sa strane sa podsmijehom. Ja smatram da tu fali jedan vid podrske od zajednice, jer kao muskarci smo, snadjite te se, ne budi cmizdravac i obicno takve stvari se namecu. Nije svakom oblik glave ko u dwayne rocka pa da odma na nulu osisa, ne stoji svakom potpuna celavost da se ne lazemo, i logicno je ocekivat' depresiju kod individua koji se bore sa tim. ...
Uglavnom na to se moras privikavat', educiraj se o tome i pocnji prihvatat kao nesto normalno, ne dozvoli gubitak samopouzdanja i kao nesto sto ce ti uticati na daljni zivot...
User avatar
konektovan
Posts: 40075
Joined: 19/01/2015 19:12
Location: Mahala
Vozim: Francusku kantu

#12 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by konektovan »

swanfilter wrote: 28/11/2021 10:38 Perika il Turska.

Kosa se ne obnavlja ...
Bio kolega, ..ništa, drži vodu dok majstori odu. :mrgreen:
Sreća, uspio je vidjeti nešto Istanbula :lol:
User avatar
Pandakonda
Posts: 4368
Joined: 22/10/2013 23:41
Location: Dragonstone

#13 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by Pandakonda »

poznanik je mixao minoxidil ulje i finasterid tablete i nakon nekih cca 6 mjeseci je uspio da poveca broj dlaka i da mu cak naraste malo i ona koju je izgubio. Downside toga je sto onda to moras do kraja zivota uzimati jer cim prestanes ona opadne, i mal broj ljudi je primjetio neke losije nus pojave (smanjen libido npr.) koje postaju samo gore ukoliko imas neke pratece bolesti kao sto je dijabetes, visok/nizak pritisak itd.

On je prezadovoljan i eto jedina nus pojava koju ima jeste da mu je tjeme dosta suho i znaju ga uhvatiti epizode ceskanja. Generalno je lakse ocuvati kosu nego je vratiti tako da ako planiras nesto raditi, uradi to sto prije jer ces sigurno bolje rezultate postici

Također po gradu sve vise muskih viđam sa obrijanim glavama gdje se vidi da se radila transplantacija tako da vjerujem da je i to sad sve vise pristupacnije i nije uopste sramota odluciti se za taj poduhvat :bih:
User avatar
Edin H.
Posts: 46899
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

#14 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by Edin H. »

konektovan wrote: 29/11/2021 22:58
swanfilter wrote: 28/11/2021 10:38 Perika il Turska.

Kosa se ne obnavlja ...
Bio kolega, ..ništa, drži vodu dok majstori odu. :mrgreen:
Sreća, uspio je vidjeti nešto Istanbula :lol:
Đe Wayne Rooney presadio? :skoljka:
suspect_zero
Posts: 25655
Joined: 11/10/2008 21:45

#15 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by suspect_zero »

Dajte ba ljudi, što srkletite bezveze....ćelavci su vazda bili seksi :thumbup: .....Zidan muškarčina a ćelo.
Sve vam bolje stoji od onih lama frizura što su u trendu zadnjih godina.
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#16 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by moonca »

Bosanci.. nemaju oblik glave za .chelku.. :oops: ... no.. uredno dotjeranih i par dlaka ..moze biti zadovoljavajuche..
User avatar
-Chesterfield-
Posts: 5532
Joined: 04/08/2020 19:22

#17 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by -Chesterfield- »

Može li se čitav skalp zamijeniti?
User avatar
konektovan
Posts: 40075
Joined: 19/01/2015 19:12
Location: Mahala
Vozim: Francusku kantu

#18 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by konektovan »

Edin H. wrote: 30/11/2021 00:15
konektovan wrote: 29/11/2021 22:58

Bio kolega, ..ništa, drži vodu dok majstori odu. :mrgreen:
Sreća, uspio je vidjeti nešto Istanbula :lol:
Đe Wayne Rooney presadio? :skoljka:
Nije u Istanbulu sigurno..... :mrgreen:
splinter
Posts: 7349
Joined: 08/10/2011 12:28

#19 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by splinter »

Najbolje je koristiti mokraću tj, urin za taj problem. Također bijeli i crveni luk rade čuda kao i zeleni čaj.
Samo treba biti uporan.
User avatar
FunkyzeitGames
Posts: 461
Joined: 29/09/2021 17:49

#20 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by FunkyzeitGames »

Ako imaš pravilan oblik glave obrij je i uživaj.

Ovo ti govorim kao ćelav lik sa obrijanom glavom koji nikada u 16-17 godina koliko fura "nulu" (brijao sam je i prije nego sam počeo gubiti kosu) nije vidio nikakve bitnije socijalne i poslovne prepreke uzrokovane nedostatkom fensi frizure. Nisi svjestan oko koliko nebitne stvari se brineš. :D
Gray
Posts: 4008
Joined: 14/06/2005 02:47

#21 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by Gray »

Danas presađivanje kose je dosta pristupačnije nego prije a i dobro uspjeva, kada sam bio u Istanbulu na ulici sam vidio desetine muškaraca koji su došli to da urade.

Image
User avatar
vjeshalica
Posts: 17006
Joined: 31/03/2019 14:56

#22 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by vjeshalica »

forumas19 wrote: 27/11/2021 22:53 Pozdrav forumaši! U mjesecu januaru primjetio sam da mi je kosa blago (neznatno) prorijeđena iznad čela. Zalisci i ostali dijelovi kose bili su neoštećeni. Frizerka mi je preporučila ricinusovo ulje i šampon na bazi čička, koje sam uzeo i koristio četiri mjeseca. Nikakvog napretka... Prije dva mjeseca odlučio sam da odem na pregled vlasišta u apoteku gdje mi je doktorica konstatovala seboreju i preporučila SL šampon i CU kapi. Neki dan sam ponovo otišao u drugu apoteku, gdje mi je isto rečeno i još mi je preporučila SO kapi protiv seboreje. Sve doktorice su rekle da nije riječ o androgenoj alopeciji, nego da je problem u prekomjernom mašćenju kose. U posljednjih 11 mjeseci tretiranja kose apsolutno se ne primijeti nikakav napredak, kosa se nikada nije progustila, ni ojačala. Naprotiv, još je rjeđa nego ranije. Ovi preparati su jako skupi. Razmišljam da se vratim na alternativnu medicinu. Imate li slična iskustva? Da li vam je nešto pomoglo, a nešto možda i odmoglo? Pozz..
To za seboreju moras otici dermatologu da te pregleda ne znas sta je uzrok toga ili je nesto deseto tako da ne bi da sam na tvom mjestu letila da kupujem nesto sto mi ne odgovara ili nije adekvatno stanju koje ti se pojavilo
Radije bi pregledala strucnije od ovih u apotekama,jer po njihovom meso ti otpada i treba kupovati boga oca
User avatar
Arachnoidea
Posts: 705
Joined: 30/11/2019 00:22

#23 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by Arachnoidea »

Koristi li neko trenutno finasterid i da li se moze kupiti kod nas bez recepta?
Dzinna
Posts: 360
Joined: 02/03/2021 18:12
Location: Mars

#24 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by Dzinna »

swanfilter wrote: 28/11/2021 10:38 Perika il Turska.

Kosa se ne obnavlja ...
Nije istina
Meni otpalo puno kose nakon korone, rep koji sam vezala dva puta gumicom, spao na tri. Pocela sam piti B vitamin i obnovila se
Nije kao ranije, jer imam puno mladih koje trebaju izrasti
swanfilter
Posts: 7476
Joined: 06/06/2008 18:52

#25 Re: Problemi sa rijetkom kosom

Post by swanfilter »

Dzinna wrote: 14/07/2023 23:27
swanfilter wrote: 28/11/2021 10:38 Perika il Turska.

Kosa se ne obnavlja ...
Nije istina
Meni otpalo puno kose nakon korone, rep koji sam vezala dva puta gumicom, spao na tri. Pocela sam piti B vitamin i obnovila se
Nije kao ranije, jer imam puno mladih koje trebaju izrasti
U tom slucaju je konkretan uzrok ...
Post Reply