Problemi s svekrvom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

biscanka2

#376 Re: Problemi s svekrvom

Post by biscanka2 »

Matzan wrote:
dobar osjecaj wrote: Naravno da ima i toga.
Ali, ovdje se cijelo vrijeme provlači teza da žene neće i ne žele da imaju bliske odnose. Što dalje i što rjeđe viđanje i kontakti.
Ja ne poznajem nijednog muskarca koji je odusevljen cestim i sadrzajnim kontaktima s porodicom svoje supruge. A poznajem muskarce koji ni sa vlastitim roditeljima nemaju bliske odnose i ne vidjaju ih ni rado ni cesto.

To su neki nakaradni tipovi.
Punica se voli k'o rođena majka.[/quote]

:lol:
biscanka2

#377 Re: Problemi s svekrvom

Post by biscanka2 »

Black swan wrote:keiko matsui
izvrsna pijanistica
:thumbup:
vazi

#378 Re: Problemi s svekrvom

Post by vazi »

Keiko wrote:
Thorgerson wrote:
Keiko wrote: To je problem tretiranja odrasle osobe kao 'djeteta'. U redu, svi smo mi nečija djeca ali dodje vrijeme kad se mame i tate trebaju sklonit' sa 'djetetovog' životnog puta i pustit' ga /ju da sami za sebe odlučuju i uče na vlastitim greškama. Na žalost, u konzervativnijim društvima ima još dosta reziidualne matrijarhije i patrijarhije sto vodi jedino sukobu i problemima.

Ja moju svekrvu nešto posebno ne gotivim, jer osim njenog sina / mog muža nemamo ništa zajedničko. Mislim da se međusobno tolerisemo i otprilike to je to. Ja u njenoj kuci nisam sve skupa provela više od 20 sati u skoro deset godina zajedničkog života sa 'njenim sinom'. A da živimo u zajednici, garantujem da nas brak ne bi preživio ni do prve godišnjice.

Cak i kad nema problema između snahe i svekrve / zeta i punice, najbolje je odvojit' se i prije braka jer nisu dzaba rekli 'svoja kućica, svoja slobodica'.

@Sadie, stvarno ne možeš reći da te nismo upozorili prije nego si se udala.

Iskreno, meni je ovo zalosno.

Pretpostavljam da po pravilu reciprociteta onda ni on nije bio kod tvojih vise od 20h.

Nije zdravo tek tako ostaviti roditelje koju su vas odgojili na cjedilu. Ne znam vala sta ti neko mora/treba uraditi, ko ti je familija, pa da ga eto tek tako ne podnosis. :roll:

Znaci ti imas jaranice sigurno koje ti sto puta vise znace nego roditelji od sopstvenog muza?!

To nije zdravo. To nije zdrav odnos. Ali eto svakome svoje.

Svekrva ima svoj život (svekar je umro prije 15tak godina), svoje prijatelje, sestre, još četvoro odrasle djece koji svi imaju porodice, ... Mi imamo svoj posao, kuću, dijete, obaveze, hobije, krug prijatelja i poprilično malo slobodnog vremena. Ovdje se ne ide nikome u kuću bez poziva i najave, tako ni svekrvi / punici. Isto tako se ne kafenise po kućama po čitav dan, zajednički obroci su uglavnom u restoranu jer čudna mi čuda, ljudi imaju obzira da su kuhanje, spremanje i čišćenje poslovi koje malo ko voli te je prihvatljivije da svako plati svoje u restoranu.

Haj' mi sad objasni zašto je moj prethodni post žalostan?

Iskreno govoreći, meni su najzalosniji ovi što nemaju muda (iako se hvale da imaju) da jednostavno odrastu i osamostale se. Ja se nisam udala ni za svekrvu ni za ostatak muževe familije. Moji žive u Bosni tako da ni muž nema nikakve obaveze prema mojima. Gdje je tu problem sve dok se mi volimo i slažemo?
@keiko, izvini, ako nije indiskretno, imate li djece?
dobar osjecaj

#379 Re: Problemi s svekrvom

Post by dobar osjecaj »

vazi wrote:
Keiko wrote:.. Mi imamo svoj posao, kuću, dijete, obaveze, hobije, krug prijatelja i poprilično malo slobodnog vremena. Ovdje se ne ide nikome u kuću bez poziva i najave, tako ni svekrvi / punici. Isto tako se ne kafenise po kućama po čitav dan, zajednički obroci su uglavnom u restoranu jer čudna mi čuda, ljudi imaju obzira da su kuhanje, spremanje i čišćenje poslovi koje malo ko voli te je prihvatljivije da svako plati svoje u restoranu.
:)
madner

#380 Re: Problemi s svekrvom

Post by madner »

Ovo ima veze sa Bosnom koliko i Zviz problem sa migracijom. :D
Thorgerson

#381 Re: Problemi s svekrvom

Post by Thorgerson »

Keiko wrote: Svekrva ima svoj život (svekar je umro prije 15tak godina), svoje prijatelje, sestre, još četvoro odrasle djece koji svi imaju porodice, ... Mi imamo svoj posao, kuću, dijete, obaveze, hobije, krug prijatelja i poprilično malo slobodnog vremena. Ovdje se ne ide nikome u kuću bez poziva i najave, tako ni svekrvi / punici. Isto tako se ne kafenise po kućama po čitav dan, zajednički obroci su uglavnom u restoranu jer čudna mi čuda, ljudi imaju obzira da su kuhanje, spremanje i čišćenje poslovi koje malo ko voli te je prihvatljivije da svako plati svoje u restoranu.

Iskreno govoreći, meni su najzalosniji ovi što nemaju muda (iako se hvale da imaju) da jednostavno odrastu i osamostale se. Ja se nisam udala ni za svekrvu ni za ostatak muževe familije. Moji žive u Bosni tako da ni muž nema nikakve obaveze prema mojima. Gdje je tu problem sve dok se mi volimo i slažemo?
Ma ja klasika, vi na zapadu se slomiste, nemate vremena da disete. :-) :( Ni roditelje da posjetite...hah, daj bolan nemoj mi suplje. Bio sam tamo, vidio, nit sta previse radite ni nista...bio kod rodbine, prijatelja u 3-4 zemlje po 2, negdje i 3 sedmice.

Dakle, da se slomise od posla, ne slomise. Rade radnim danima, vikend slobodan. Pa isto kao i ja ovdje u BiH. Ustvari ja cesto radim i subotu i cesto radim i od kuce.

Niti imam neki ogroman krug prijatelja, niti imam vremena za to. Ali vala mogu izdvojiti vrijeme da posjetim sopstvene roditelje, ali eto to na zapadu nema, sta ces ne mozete stici sve.

Fazon je u tome da su tvoji u BiH i ne mozes ih cesto posjecivati, pa si automatski reciprocno tome 'uskratila' i muzu da posjecuje svoje, tj. majku. On je na to pristao. Ok, vas zivot... samo kazem, mojne suplje da nemate vremena i tako to. :wink: Ti mozda to neces priznati, ali to je tako...ti sigurno ne bi dopustila da on svoju majku posjecuje svake sedmice, a ti svoje vidis jednom godisnje, jel tako?

Mislim, opet kazem ok vas zivot...ali nemoj sad propagirati da je to normalno, jer nije. Po meni nije normalno da roditelje muza ili zene vidis 20h u 10 godina. Jer onda sigurno ni svoje nisi vidio nesto previse.

p.s. Pa iskren da budem ni ja nigdje ne idem da se ne najavim, pa cak ni kod sopstevnih roditelja...ne znam vise ni gdje se ide bez najave, mozda po nekim selima, mahalama.
biscanka2

#382 Re: Problemi s svekrvom

Post by biscanka2 »

Thorgerson wrote:
Keiko wrote: Svekrva ima svoj život (svekar je umro prije 15tak godina), svoje prijatelje, sestre, još četvoro odrasle djece koji svi imaju porodice, ... Mi imamo svoj posao, kuću, dijete, obaveze, hobije, krug prijatelja i poprilično malo slobodnog vremena. Ovdje se ne ide nikome u kuću bez poziva i najave, tako ni svekrvi / punici. Isto tako se ne kafenise po kućama po čitav dan, zajednički obroci su uglavnom u restoranu jer čudna mi čuda, ljudi imaju obzira da su kuhanje, spremanje i čišćenje poslovi koje malo ko voli te je prihvatljivije da svako plati svoje u restoranu.

Ma ja klasika, vi na zapadu se slomiste, nemate vremena da disete. :-) :( Ni roditelje da posjetite...hah, daj bolan nemoj mi suplje. Bio sam tamo, vidio, nit sta previse radite ni nista...bio kod rodbine, prijatelja u 3-4 zemlje po 2, negdje i 3 sedmice.

Dakle, da se slomise od posla, ne slomise. Rade radnim danima, vikend slobodan. Pa isto kao i ja ovdje u BiH. Ustvari ja cesto radim i subotu i cesto radim i od kuce.

Niti imam neki ogroman krug prijatelja, niti imam vremena za to. Ali vala mogu izdvojiti vrijeme da posjetim sopstvene roditelje, ali eto to na zapadu nema, sta ces ne mozete stici sve.

Fazon je u tome da su tvoji u BiH i ne mozes ih cesto posjecivati, pa si automatski reciprocno tome 'uskratila' i muzu da posjecuje svoje, tj. majku. On je na to pristao. Ok, vas zivot... samo kazem, mojne suplje da nemate vremena i tako to. :wink: Ti mozda to neces priznati, ali to je tako...ti sigurno ne bi dopustila da on svoju majku posjecuje svake sedmice, a ti svoje vidis jednom godisnje, jel tako?

Mislim, opet kazem ok vas zivot...ali nemoj sad propagirati da je to normalno, jer nije. Po meni nije normalno da roditelje muza ili zene vidis 20h u 10 godina. Jer onda sigurno ni svoje nisi vidio nesto previse.

p.s. Pa iskren da budem ni ja nigdje ne idem da se ne najavim, pa cak ni kod sopstevnih roditelja...ne znam vise ni gdje se ide bez najave, mozda po nekim selima, mahalama.
Ovo, mi ovamo na zapadu, ne da je suplja nego je bez dna. :oops:
Prije svega gospodja svojim egoizmom, uskratila je svom djetetu ljubav i toplinu koju djeca
kod normalnih porodica sa nanom ili starom majkom ili bakom uzivaju.
Ah i da samo dodam , na zapadu nane i dede zakonski imaju pravo zahtjevati posjete unucadi (sto bi bi njemac znao
reci asocial). :wink:
20 sati posjete u deset godina kod muzevih, pa vjerujem da sa jednim odlaskom u BiH kod svoji
ovo vrijeme udesetostruci.
I taj muz (otac) mora da je neki kokuz. :cry:
spreca

#383 Re: Problemi s svekrvom

Post by spreca »

fora je da to iznose sa ponosom i hvale se kako su ONE svog muza(shonju)sredile....SRAMOTA
travar

#384 Re: Problemi s svekrvom

Post by travar »

Kakvih se ovdje horora može pročitati :skoljka:
Keiko

#385 Re: Problemi s svekrvom

Post by Keiko »

vazi wrote:
Imamo. Jedno, koje je prezivahno da bi ga svekrva ikad pricuvala sat-dva a kamoli duze. Jel' zbog toga pitanje?
Keiko

#386 Re: Problemi s svekrvom

Post by Keiko »

Boze dragi kakve vi budalastine valjate. Od jednom ste nekako zakljucili da je 20h moja sveukupna interakcija sa osobom koju vidjam par puta mjesecno ali ne u njenoj kuci jer to nije praksa i obicaj. Tema je o snahi u svekrvinoj kuci i zajednici I problemima vezanim za istu.

Dalje, kakve su to vase zene kad vam zabranjuju da idete bilo gdje, ukljucujuci i posjetu roditeljima. Muz je posjecuje kad hoce, ne drzim ga ja na lancu niti sve moramo zajedno. I jos me optuziste da vlastitom djetetu uskracujem nesto sto mu nikad nije ni bilo ponudjeno, barem ne na nacin kako su to moji djed i nana radili. Cccccc.
madner

#387 Re: Problemi s svekrvom

Post by madner »

:D

Image
biscanka2

#388 Re: Problemi s svekrvom

Post by biscanka2 »

Keiko wrote:
vazi wrote:
Imamo. Jedno, koje je prezivahno da bi ga svekrva ikad pricuvala sat-dva a kamoli duze. Jel' zbog toga pitanje?
Ne, nego u deset godina 20 sati posjete kod muzevljevih roditelja - mame. :cry:
Matzan

#389 Re: Problemi s svekrvom

Post by Matzan »

Šta ste navalili na ženu?
Vidite da živi sretni obiteljski život.
Možda joj je svekrva mlada pa se još :izet: okolo, nema vremena za snahu i unuče.
spreca

#390 Re: Problemi s svekrvom

Post by spreca »

Matzan wrote:Šta ste navalili na ženu?
Vidite da živi sretni obiteljski život.
Možda joj je svekrva mlada pa se još :izet: okolo, nema vremena za snahu i unuče.
znaci svekrva je zivahnija od snahe :mrgreen:
dobar osjecaj

#391 Re: Problemi s svekrvom

Post by dobar osjecaj »

Keiko wrote:Boze dragi kakve vi budalastine valjate. Od jednom ste nekako zakljucili da je 20h moja sveukupna interakcija sa osobom koju vidjam par puta mjesecno ali ne u njenoj kuci jer to nije praksa i obicaj. Tema je o snahi u svekrvinoj kuci i zajednici I problemima vezanim za istu.

Dalje, kakve su to vase zene kad vam zabranjuju da idete bilo gdje, ukljucujuci i posjetu roditeljima. Muz je posjecuje kad hoce, ne drzim ga ja na lancu niti sve moramo zajedno. I jos me optuziste da vlastitom djetetu uskracujem nesto sto mu nikad nije ni bilo ponudjeno, barem ne na nacin kako su to moji djed i nana radili. Cccccc.
Komentari su odraz nacina zivota, iskustva i onoga sto je pojedincu pojmljivo.
I sama sam pomislila kakva nebuloza da iko olako zakljucuje da se odrasloj osobi moze zabranjivati posjet roditeljima. Obzirom koliko i oko nas u BiH ima nefunkcionalnih porodica i netrpeljivosti medju prvim srodnicima, ne kontam odakle taj mit o sveprisutnim dobrim porodicnim odnosima i ideja da sva djeca imaju skladne odnose sa svojim ili roditeljima svog supruga ili supruge.
DrugaGimnazija

#392 Re: Problemi s svekrvom

Post by DrugaGimnazija »

bumerangss wrote:Meni je najbitnija mama pa zena dok nema djece a kad dodju djeca onda se vas dvije pomaknete za jedno mjesto tj prvo djeca pa mama pa treca opet zadnja zena! :D sta ti ja mogu kod mene ti je tako, hos nes razguli i ostavi mi djecu
I kod mene je tako bilo, dok nismo usvojili pašče, onda je redoslijed bio: djeca, majka, pašče, auto, žena.
A, ako zena ne slusa, ima ona tema "Kako pravilno pretuci zenu": http://forum.klix.ba/kako-pravilno-pret ... 38254.html

Ti si garant pravo popularan kod zena...
Fudo387

#393 Re: Problemi s svekrvom

Post by Fudo387 »

Keiko wrote: To je problem tretiranja odrasle osobe kao 'djeteta'. U redu, svi smo mi nečija djeca ali dodje vrijeme kad se mame i tate trebaju sklonit' sa 'djetetovog' životnog puta i pustit' ga /ju da sami za sebe odlučuju i uče na vlastitim greškama. Na žalost, u konzervativnijim društvima ima još dosta reziidualne matrijarhije i patrijarhije sto vodi jedino sukobu i problemima.

Ja moju svekrvu nešto posebno ne gotivim, jer osim njenog sina / mog muža nemamo ništa zajedničko. Mislim da se međusobno tolerisemo i otprilike to je to. Ja u njenoj kuci nisam sve skupa provela više od 20 sati u skoro deset godina zajedničkog života sa 'njenim sinom'. A da živimo u zajednici, garantujem da nas brak ne bi preživio ni do prve godišnjice.

Cak i kad nema problema između snahe i svekrve / zeta i punice, najbolje je odvojit' se i prije braka jer nisu dzaba rekli 'svoja kućica, svoja slobodica'.

@Sadie, stvarno ne možeš reći da te nismo upozorili prije nego si se udala.
Jarane, i onda se svi cude kad neki Fadil osvane na naslovnoj strani algemajnecajtunga, "zbo zenu sarafcigerom". :D
Kao, bi je fin, radio, nije bio problematican, volio je zenu :lol: ...sta mu bude odjednom?
Pa vidis ti sta to radi ljudima. :twisted:
bumerangss

#394 Re: Problemi s svekrvom

Post by bumerangss »

DrugaGimnazija wrote:
bumerangss wrote:Meni je najbitnija mama pa zena dok nema djece a kad dodju djeca onda se vas dvije pomaknete za jedno mjesto tj prvo djeca pa mama pa treca opet zadnja zena! :D sta ti ja mogu kod mene ti je tako, hos nes razguli i ostavi mi djecu
I kod mene je tako bilo, dok nismo usvojili pašče, onda je redoslijed bio: djeca, majka, pašče, auto, žena.
A, ako zena ne slusa, ima ona tema "Kako pravilno pretuci zenu": http://forum.klix.ba/kako-pravilno-pret ... 38254.html

Ti si garant pravo popularan kod zena...
Jesam vala :D njih pale ters muskarci! Ja znam da u vecini zena cuci zelja za sado-mazo.... :izet:
spreca

#395 Re: Problemi s svekrvom

Post by spreca »

KvaziExpert wrote:
:lol: :lol: :lol:
one su ljubomornr na svekrve jer dobro izgledaju i imaju vise udvaraca.........a one imaju samo svekrvinog sina kojeg nazivaju svojim muzem...cista zavist ba :mrgreen:
Država

#396 Re: Problemi s svekrvom

Post by Država »

Ovako stoje stvari:

Svekrva je svjesna koliko je pokvarena i šta je ona sve svom mužu radila tokom života. Sad se pojavio neko za koga ona takođe misli da je jednako pokvaren i da će to isto raditi njenom sinu. Zbog toga svekrve mrze snahe...
ho oponopono

#397 Re: Problemi s svekrvom

Post by ho oponopono »

...joj ovu ubaciti u VB sa svekrvom bez sina/ muza...pravile bi sovove...posto misli da se medjusobno tolerisu, otprilike... :pisnula: i :pisnuo:
bumerangss

#398 Re: Problemi s svekrvom

Post by bumerangss »

spreca wrote:
KvaziExpert wrote:
:lol: :lol: :lol:
one su ljubomornr na svekrve jer dobro izgledaju i imaju vise udvaraca.........a one imaju samo svekrvinog sina kojeg nazivaju svojim muzem...cista zavist ba :mrgreen:
Oteo si mi misao :thumbup: :thumbup: :thumbup:
TheMule

#399 Re: Problemi s svekrvom

Post by TheMule »

Nek svekrva cuje kako se seksate nonstop, malo vristi, malo udaraj od zid, ljuljaj krevet, radi sta znas, nek bude jos vise ljubomorna :lol:
vazi

#400 Re: Problemi s svekrvom

Post by vazi »

dobar osjecaj wrote:
vazi wrote:
Keiko wrote:.. Mi imamo svoj posao, kuću, dijete, obaveze, hobije, krug prijatelja i poprilično malo slobodnog vremena. Ovdje se ne ide nikome u kuću bez poziva i najave, tako ni svekrvi / punici. Isto tako se ne kafenise po kućama po čitav dan, zajednički obroci su uglavnom u restoranu jer čudna mi čuda, ljudi imaju obzira da su kuhanje, spremanje i čišćenje poslovi koje malo ko voli te je prihvatljivije da svako plati svoje u restoranu.
:)
:kiss:

:thumbup:
Post Reply