Problemi Bosnjaka Sandzaka

cyprus

#26 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by cyprus »

homo_sapiens wrote:S tim sto: Albanci presevske doline (teoretski) mogu biti i muslimani i pravoslavni ili katolici, ili kao sto Madjari u Vojvodini (teoretski) mogu biti i muslimani i pravoslavni ili katolici, ali ostaju Albanci i Madjari, jer vuku korijene iz Albanije ili Madjarske.
Ali "Bosnjaci" Srbije ne mogu biti ni teoretski pravoslavni ili katolici, oni mogu biti samo muslimani, oni moraju biti muslimani, da bi bili Bosnjaci.
Od onih, prije spomenutih, 250.000 "Bosnjaka" u Srbiji, vjerujem da nijedan ne pripada drugoj vjeroispovjesti osim islamskoj.

Ni ovdje se ne radi o brizi prema nacionalnim manjinama ??? u Srbiji, vec o klasicnom, i vec vidjenom, nacinu "zapisavanja teritorije", samo sada iz drugog ugla. Zapravo, u igri je "250.000" glasova za predstojece izbore, i aktuelni pokusaj pojedinih politika za stvaranje utiska brige i paznje. A cim prodju izbori, bice: - vidimo se na slijedecim izborima :D

(I nije mi jasno kako neko moze dobiti status nacionalne manjine (Bosnjak u Srbiji) u drzavi u kojoj je on, a i svi njegovi generacijama iza, rodjen !
Cime sebe dovodi u vezu s maticom drzavom, BiH?
Samo time sto slijedi Islam kao vjeru? To nije dovoljno.
Otkud ti ideja da Albanci preševske doline moraju vuć korijene iz Albanije? Odakle li samo vuku korijene oni narodi prema kojim nije nazvana niti jedna država...

A po nekom tvom shvatanju svi bi mi mogli biti Rusi (muslimanske/pravoslavne/katoličke vjeroispovjesti) jer vučemo korjene sa Kavkaza...

A Bošnjak u Sandžaku ne mora biti musliman. Dovoljno je da potiče iz porodice koja njeguje tradiciju i običaje svojstvene samo za ovaj narod ili na kraju krajeva da se tako izjasni i to mu niko ne može osporiti.

A btw, današnji Sandžak (srp. Raška) je bio u sastavu bosanskog sandžaka u okviru Osmanskog carstva. Da je kojim slučajem Berlkinski kongres drugačije odlučio, i da je Sandžak ostao dio BiH, da li bi to značilo da su sandžaklije isti onaj narod koji živi i ovdje, a sad kao ne znači?

I još nešto, za šta predpostavljam da ćeš se složit sa mnom. BiH nije matična država sandžačkih Bošnjaka, isto kao što ni Srbija nije matična država bosanskih Srba (koliko god i jedni i drugi želili da jest). Njihova matična država je Srbija, ili Crna Gora, zavisno u kom dijelu žive.
Last edited by cyprus on 26/08/2008 04:33, edited 1 time in total.
homo_sapiens

#27 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by homo_sapiens »

cyprus wrote:
homo_sapiens wrote:S tim sto: Albanci presevske doline (teoretski) mogu biti i muslimani i pravoslavni ili katolici, ili kao sto Madjari u Vojvodini (teoretski) mogu biti i muslimani i pravoslavni ili katolici, ali ostaju Albanci i Madjari, jer vuku korijene iz Albanije ili Madjarske.
Ali "Bosnjaci" Srbije ne mogu biti ni teoretski pravoslavni ili katolici, oni mogu biti samo muslimani, oni moraju biti muslimani, da bi bili Bosnjaci.
Od onih, prije spomenutih, 250.000 "Bosnjaka" u Srbiji, vjerujem da nijedan ne pripada drugoj vjeroispovjesti osim islamskoj.

Ni ovdje se ne radi o brizi prema nacionalnim manjinama ??? u Srbiji, vec o klasicnom, i vec vidjenom, nacinu "zapisavanja teritorije", samo sada iz drugog ugla. Zapravo, u igri je "250.000" glasova za predstojece izbore, i aktuelni pokusaj pojedinih politika za stvaranje utiska brige i paznje. A cim prodju izbori, bice: - vidimo se na slijedecim izborima :D

(I nije mi jasno kako neko moze dobiti status nacionalne manjine (Bosnjak u Srbiji) u drzavi u kojoj je on, a i svi njegovi generacijama iza, rodjen !
Cime sebe dovodi u vezu s maticom drzavom, BiH?
Samo time sto slijedi Islam kao vjeru? To nije dovoljno
.
Otkud ti ideja da Albanci preševske doline moraju vuć korijene iz Albanije? Odaklem li samo vuku korijene oni narodi prema kojim nije nazvana niti jedna država...

Da @cyprus, u pravu si . . . Albanci presevske doline vuku korijen iz Tanzanije. Zato i imaju naziv Albanci.

A po nekom tvom shvatanju svi bi mi mogli biti Rusi (muslimanske/pravoslavne/katoličke vjeroispovjesti) jer vučemo korjene sa Kavkaza...47. put ponavljam: etničke skupine nemaju veze sa državama, jer ih je više od 4000, a država samo oko 200.
Ja pisem o nacionalnim manjinama, ne o etnickim skupinama. Bosnjaci u Srbiji nisu etnicka skupina. Ili mozda jesu ?
cyprus

#28 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by cyprus »

homo_sapiens wrote:Ja pisem o nacionalnim manjinama, ne o etnickim skupinama. Bosnjaci u Srbiji nisu etnicka skupina. Ili mozda jesu ?
A što ne bi bili?

PS Ti očito misliš da su Albanic dobili ime prema Albaniji, a ne obrnuto.
Shoba

#29 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Shoba »

Ma jasta su nego Srbi...dobar dio ih se i preziva Brankovic (od Branka), Radoncic (od Radeta) ili slicno...cirilicom pricaju, nikakve veze sa Bosnom. Mentalitet je drugaciji, ponasanje..ukratko , sve. Jedino sto je zajednicko sa Bosnjacima je Tursko nasljedstvo, i to je sve...
Mislim, nek se zovu kako hoce, njihova stvar....
Dilan_dog

#30 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Dilan_dog »

During the centuries of Ottoman rule the Sanjak of Novi Pazar was a part of the Province of Bosnia before coming under the Kosovo Province in 1878. The 1878 Congress of Berlin allowed Austro-Hungarian military garrisons to be positioned in Sandžak where they remained until 1909. In October 1912, Sandžak was captured by Serbian and Montenegrin troops in the First Balkan War, and its territory was divided between the Kingdoms of Serbia and Montenegro. Many Bosniak and Albanian inhabitants of Sandžak emigrated to Turkey as muhajirs, as a direct result of oppression by the new Serbo-Montenegrin authorities. The emigration wave lasted from 1912 to 1970. Over a million of modern Turks have Sandžak origins or ancestry. There are numerous colonies of Sandžak Bosniaks in Turkey, in and around Edirne, Istanbul, Adapazarı, Bursa, and Samsun among others.

Toliko samo za neznalice, znaci dio Bosne nekad bio u Otomanskom carstvu kao 9. sandzak Bosanski sve do Berlinskog kongresa kada je dobio autonomiju 1878, a kasnije ga Srbija i Crna Gora pocijepale izmedju sebe i iselile i poklale dobar dio Bošnjaka.
turban

#31 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by turban »

Dilan_dog wrote:During the centuries of Ottoman rule the Sanjak of Novi Pazar was a part of the Province of Bosnia before coming under the Kosovo Province in 1878. The 1878 Congress of Berlin allowed Austro-Hungarian military garrisons to be positioned in Sandžak where they remained until 1909. In October 1912, Sandžak was captured by Serbian and Montenegrin troops in the First Balkan War, and its territory was divided between the Kingdoms of Serbia and Montenegro. Many Bosniak and Albanian inhabitants of Sandžak emigrated to Turkey as muhajirs, as a direct result of oppression by the new Serbo-Montenegrin authorities. The emigration wave lasted from 1912 to 1970. Over a million of modern Turks have Sandžak origins or ancestry. There are numerous colonies of Sandžak Bosniaks in Turkey, in and around Edirne, Istanbul, Adapazarı, Bursa, and Samsun among others.

Toliko samo za neznalice, znaci dio Bosne nekad bio u Otomanskom carstvu kao 9. sandzak Bosanski sve do Berlinskog kongresa kada je dobio autonomiju 1878, a kasnije ga Srbija i Crna Gora pocijepale izmedju sebe i iselile i poklale dobar dio Bošnjaka.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Nekima treba crtati,bas mi je muka od polupismenih,ili onih sa kursom engleskog... :D
Shoba

#32 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Shoba »

A povrh svega imas i dosta Bosnjaka koji su bili Srbi ili Hrvati...(moja familija je dosla iz okoline Splita nekada davno u Sj-Zap.Bosnu pa su primili islam)
A da i ne govorimo o tome kako su SVI Bosnjaci nekada bili hriscani.....

Istorija je sviju razbacala, sjebala, pomijesala, nista nije jednostavno ni zdravo za gotovo. NIKO na ovim prostorima nije ono sto misli da jeste...

Jedini problem Sandzaka je da je nepravedno gurnut u cosak u okviru Srbije i da se tamosnji narod drzi u sirotinji od strane Srbije, ne bil svi polako put pod noge za Sarajevo, kao sto su oni bitvaktile spirili sa Kosova....
Shoba

#33 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Shoba »

During the centuries of Ottoman rule the Sanjak of Novi Pazar was a part of the Province of Bosnia
Ako ces tako kontat, u jednom momentu CIJELA dalmacija je bila dio Bosne (koja je bila PRIVATNI POSJED), najveci dio Crne Gore...a i Bosna je bila dio Turske, Austrije, Jugoslavije......Rimskog carstva...

Nije Sandzak tek tako u Srbiji, kao sto nije bez veze RS u Bosni....
Downunda

#34 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Downunda »

Shoba wrote:A povrh svega imas i dosta Bosnjaka koji su bili Srbi ili Hrvati...(moja familija je dosla iz okoline Splita nekada davno u Sj-Zap.Bosnu pa su primili islam)
A da i ne govorimo o tome kako su SVI Bosnjaci nekada bili hriscani.....

Istorija je sviju razbacala, sjebala, pomijesala, nista nije jednostavno ni zdravo za gotovo. NIKO na ovim prostorima nije ono sto misli da jeste...

Jedini problem Sandzaka je da je nepravedno gurnut u cosak u okviru Srbije i da se tamosnji narod drzi u sirotinji od strane Srbije, ne bil svi polako put pod noge za Sarajevo, kao sto su oni bitvaktile spirili sa Kosova....
Isto tako da ne govorimo da su SVI HRIŠĆANI ili ti KRŠĆANI bili PAGANI prije nego što su postali HRIŠĆANI ili KRŠĆANI!

Samo se na Balkanu (koliko je poznato) još forsiraju priče ko je šta bio, prije nego je postao to što jeste - nevjerovatno!
zgembo_sa

#35 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by zgembo_sa »

Ne mogu da vjerujem da jos ima delegata koji tvrde da mi ovdje nismo Srbi, Hrvati i Bosnjaci, nego smo svi Bosanci i Hercegovci i to pravoslavci, katolici i muslimani. Ko ima pravo sad da osporava nekome da se izjasnjava kako hoce? Proces formiranja naroda na ovim prostorima je zavrsen davno. Srbi i Hrvati su to u BiH odradili prije nesto vise od 100 godina, a Bosnjaci nakon problema sa nametnutim nazivom "Musliman" su konacno dosli do naziva Bosnjak, cime je taj proces i konacno zavrsen. Nekada nacionalnost nije bila bitna i ljudi se uopste nisu identifikovali sa nacijom, vec sa vjerom, odnosno nesto ranije sa vladarom koji je u to vrijeme vladao tim dijelom zemlje. Tako su katolici vecinom postali Hrvati, pravoslavci Srbi, a muslimani prvo Muslimani, pa onda Bosnjaci. Osporavati to, moze samo naivan i neuk covjek. Ne znam zasto raspravljate sa takvima?! Ako nista drugo, imamo pravo da se izjasnimo kao pripadnici ovih naroda. To ti ne moze niko osporiti.

E sad, ta prica Sandzaklije su Srbijanci (ili sto neko izvali Srbi) islamske vjeroispovjesti... Zar je moguce da je neko toliko neuk??? Tolike vijekove je Sandzak bio dijelom Bosne i Hercegovine. Migracije stanovnistva tamo i nazad su bile normalna pojava, sa njima dijelimo vecinu obicaja i kulture, imena, prezimena... Cak ni izjednacavanje Srba iz BiH i Bosnjaka iz Sandzaka ne stoji, jer su Bosnjaci Sandzaka zivjeli tolike vijekove u Bosni i Hercegovini, a Srbi iz BiH vecinom nisu nikada, kroz vijekove zivjeli u Srbiji.

Ili ako cemo ici do srzi problema. Sta te to kvalifikuje da se mozes smatrati Bosnjakom? Je li to kao sto je bilo i sa pravoslavcima kad su postali Srbi i katolicima kad su postali hrvati, dakle vjera? Je li to kultura? Je li to zivot u zajednickoj drzavi? Ko moze tvrditi da su svi danasnji Bosnjaci genetski tacno odredjen narod, koji se nikad nije mijesao ni sa kim i da mozemo jasno napraviti distinkciju od ostalih naroda na ovim prostorima, pa eto konkretno i od Bosnjaka Sandzaka? U svom ovom bosanskom loncu neko tvrdi da neki Bosnjaci u stvari nisu pravi Bosnjaci???

U ostalom nije mi jasno sto se uvijek nadju papci da na temama o Bosnjacima Sandzaka osporavaju njihovo pravo da se tako izjasne. Ako nemas sta pametno rec na temu brate produzi, ima hiljade drugih tema.

Sorry sve je OT, ali nekima treba neke stvari pojasniti.
Martian_Kyo

#36 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Martian_Kyo »

Interesuje me koje je vremensko ogranicenje za odlazak unazad kroz istoriju kad odredjujes etničku ili nacionlnu pripadnost osobe ili regije?
100 godina?
200 godina?
32.34 godine?

ako je neograniceno....onda smo po trenutnoj teoriji evolucije svi afrikanci?
ili po religijama svi...sa bliskog istoka?

Ja ne smatram ljudima koji su se rodili u sandžaku bosancima ili bošnjacima. Zapravo, nacionalna/etnička pripadnost...uopšte nije nešto duhovno ili filozofski to je čista birokratija. To definira državu kojoj ćeš plačat porez i koja je odgovorna da se 'brine' o tebi...ništa više...ništa manje.
Nema tu romantike ili poezije. Patriotizam je samo politički mehanizam da država zadrži svoje 'mušterije'. Oke odoh ja offtopic. sori.
GianFranco

#37 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by GianFranco »

Ako živim ovdje već 38 godina, rođen sam u Titovom Velesu (Makedonija), otac mi je rođen u Pljevljima (C. Gora), dedo u Titovom Užicu (Srbija), pradedo u Trebinju (BiH), a čukundedo u Herceg Novom (C. Gora), do rata sam se izjašnjavao kao Musliman sa državljanstvom SFRJ, poslije rata neko mi je rekao da sam sada Bošnjak. Šta sam ja , ustvari, sada?

OVO JE DA POLUDIŠ.
homar

#38 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by homar »

GianFranco wrote:Ako živim ovdje već 38 godina, rođen sam u Titovom Velesu (Makedonija), otac mi je rođen u Pljevljima (C. Gora), dedo u Titovom Užicu (Srbija), pradedo u Trebinju (BiH), a čukundedo u Herceg Novom (C. Gora), do rata sam se izjašnjavao kao Musliman sa državljanstvom SFRJ, poslije rata neko mi je rekao da sam sada Bošnjak. Šta sam ja , ustvari, sada?

OVO JE DA POLUDIŠ.
Prijatelju, ti si ono što osjećaš da si, a ne ono što ti pojedinci ovdje nameću. Nikada ni na jednoj temi nisam vidio više nepismenosti, neznanja i primitivizma nego na ovoj. Dosta ljudi ne poznaje ni elementarne postavke ljudskih prava i sloboda, svako ima pravo da se izjašnjava kako želi, vjeske slobode su zagarantovane...Najveći neprijatelj Bosansko Hercegovačkog društva je nepismenost. Ima ljudi koji su do sada pročitali samo roman"Mirko i Slavko" i sa njima je manipulisati vrlo lako. Dosta ljudi sa ovoga foruma ne poznaje istoriju/historiju/povijest ni u deset prethodnih godina, ali su spremni dijeliti lekcije svima. Teško onome kojemu drugi određuje šta je i ko je, zato Prjatelju Ti možeš živjeti gdje hoćeš ali ti si TO ŠTO JESI, a ne kako ti kažu pojedinci sa ovoga foruma.
zgembo_sa

#39 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by zgembo_sa »

GianFranco wrote:Ako živim ovdje već 38 godina, rođen sam u Titovom Velesu (Makedonija), otac mi je rođen u Pljevljima (C. Gora), dedo u Titovom Užicu (Srbija), pradedo u Trebinju (BiH), a čukundedo u Herceg Novom (C. Gora), do rata sam se izjašnjavao kao Musliman sa državljanstvom SFRJ, poslije rata neko mi je rekao da sam sada Bošnjak. Šta sam ja , ustvari, sada?

OVO JE DA POLUDIŠ.
Pa ne ocekujes valjda da ti neko kaze kako ces se izjasnjavati? Mjesto rodjenja ce ti odrediti drzavljanstvo (eventualno), a ne pripadnost odredjenom narodu. Ti se mozes izjasnjavati onako kako ti zelis i osjecas. Ako si se izjasnjavao kao Musliman, onda ti je mozda najlogicnije da se izjasnis kao Bosnjak, ali nije obavezno, do tebe je. Vecina Muslimana su samo preuzeli naziv Bosnjak.
homar

#40 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by homar »

Shoba wrote:Ma jasta su nego Srbi...dobar dio ih se i preziva Brankovic (od Branka), Radoncic (od Radeta) ili slicno...cirilicom pricaju, nikakve veze sa Bosnom. Mentalitet je drugaciji, ponasanje..ukratko , sve. Jedino sto je zajednicko sa Bosnjacima je Tursko nasljedstvo, i to je sve...
Mislim, nek se zovu kako hoce, njihova stvar....
Pa šta ćeš reći da je Nedžad Branković srbin, daj ne provaljuj se molim te.
Martian_Kyo

#41 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Martian_Kyo »

Sliver wrote:

OVO JE DA POLUDIŠ.
ti si ono sto ti niko ne moze osporiti, tj ono si sto osjecas da si, ono cemu imas osjecaj pripadnosti. Po naciji si Makedonac i zasad nista drugo ne mozes biti, po narodnosti si ono sta osjecas da si, Bosnjak, Makedonac, Crnogorac i sl, po vjeri ako si vjernik onda si ono kojoj religiji pripadas ili ateist

Nažalost to nije istina. Pokušaj slijedeće idući put kad si na granici. Daj svoj bosanski pasoš, i viči 'Ja sam amerikanac, meni ne treba viza'. Ako ti čika graničar pusti da uđeš u EU, jer te ne može osporiti. Svaka čast. Ti si upravu.

Kad dođe do nacionalne pripadnosti ti si ono za šta imaš papire, jer je ponavljam nacionalna pripadnost, birokratija. Ljudi rođeni u sanđaku ne mogu biti bošnjaci dok ne dobiju bosanski pasoš, do tad su srpski muslimani.

Nemoj mi poezije molim te. Crno na bijelo, nema tu filozofije.
nitkovazan

#42 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by nitkovazan »

Pojedine bošnjačke nacionalističke struje bi pobrisali hrvatsko i srpstvo bosanskih katolika i pravoslavaca, a ujedno podržavaju koncept BiH kao matične države Bošnjaka Sandžaka, Kosova, čak bi i Pomake i Gorance neki upisali kao Bošnjake. Takve molim da se dogovore. Ne može mene netko ubjeđivati da nisam Hrvat nego Bosanac katolik, a ujedno se baviti "sunarodnjacima" iz Srbije, Crne Gore i sl. Ili hoćete koncept po kojem je narodnost=državljanstvo ili dosadašnji okncept balkanskih narodnosti. Svačije mišljenje poštujem osim onog temeljenog na dvostrukim kriterijima.
madner

#43 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by madner »

Svoje nedamo tudje hocemo.

Eto dogovorili smo se.
Nuke

#44 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Nuke »

kojoj naciji pripadas je pitanje geografije (gdje zivis i cije drzavljanstvo imas), kojem narodu pripadas je pitanje nasljedstva, kojoj vjeri pripadas je pitanje licnog uvjerenja (ne nasljedjuje se i moze, a ne mora biti povezano s prve dvije stavke)
Muslimani kao narod ili nacija ne postoje, nisu postojali i ne mogu postojati (nametnuti naziv koji su ljudi prihvatili iz razloga sto nisu shvatili da nije jedini identitet jednog naroda vjerska pripadnost) i zato sada postoje Bosnjaci (koji mogu, a ne moraju biti muslimani, katolici, pravoslavci, ateisti, agnostici itd.)
i naravno da ne moze biti tacno da ljudi u Bosni (ili bilo gdje drugo na svijetu :D ) koji prihvate Islam ne postaju automatski Bosnjaci, sto je i logicno jel'
zgembo_sa

#45 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by zgembo_sa »

Martian_Kyo wrote:Nažalost to nije istina. Pokušaj slijedeće idući put kad si na granici. Daj svoj bosanski pasoš, i viči 'Ja sam amerikanac, meni ne treba viza'. Ako ti čika graničar pusti da uđeš u EU, jer te ne može osporiti. Svaka čast. Ti si upravu.

Kad dođe do nacionalne pripadnosti ti si ono za šta imaš papire, jer je ponavljam nacionalna pripadnost, birokratija. Ljudi rođeni u sanđaku ne mogu biti bošnjaci dok ne dobiju bosanski pasoš, do tad su srpski muslimani.

Joj sto volim kad se pocnu pravit pametni ovi koji veze blage o materiji nemaju :D
Jel tebi decko jasno da ti ako si Bosnjak ne moras biti drzavljanin Bosne i Hercegovine. Pripadnost narodu ne prejudicira drzavljanstvo! Cuj srpski muslimani oooj zemljo otvori se. S kim ja ovdje raspravljam :roll:
Martian_Kyo

#46 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Martian_Kyo »

Nuke wrote:kojoj naciji pripadas je pitanje geografije (gdje zivis i cije drzavljanstvo imas), kojem narodu pripadas je pitanje nasljedstva, kojoj vjeri pripadas je pitanje licnog uvjerenja (ne nasljedjuje se i moze, a ne mora biti povezano s prve dvije stavke)
Muslimani kao narod ili nacija ne postoje, nisu postojali i ne mogu postojati (nametnuti naziv koji su ljudi prihvatili iz razloga sto nisu shvatili da nije jedini identitet jednog naroda vjerska pripadnost) i zato sada postoje Bosnjaci (koji mogu, a ne moraju biti muslimani, katolici, pravoslavci, ateisti, agnostici itd.)
i naravno da ne moze biti tacno da ljudi u Bosni (ili bilo gdje drugo na svijetu :D ) koji prihvate Islam ne postaju automatski Bosnjaci, sto je i logicno jel'
Potpisujem.

Samo ovo za pripadanju naroda....i odredjivanja nasljedstva je jako komplikovano, kod mene, roditelji su mi mjesanih brakova. Pa sam baš koktel nacionalnosti. I ne osjećaam da sam naslijedio kulturu jednog naroda više od drugog.

Mislim da baš postoji problem u toj mutnoj liniji između narodne ili nacionalne pripadnosti. Narodna je čisto filozofska i možžžžžžžžda donekle genetska (ali to samo zato što su se dosad narodi većinom parili međusobno), nacionalna je politička (ili možda bolje rečeno geopolitička)
Martian_Kyo

#47 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Martian_Kyo »

zgembo_sa wrote:
Martian_Kyo wrote:Nažalost to nije istina. Pokušaj slijedeće idući put kad si na granici. Daj svoj bosanski pasoš, i viči 'Ja sam amerikanac, meni ne treba viza'. Ako ti čika graničar pusti da uđeš u EU, jer te ne može osporiti. Svaka čast. Ti si upravu.

Joj sto volim kad se pocnu pravit pametni ovi koji veze blage o materiji nemaju :D
Jel tebi decko jasno da ti ako si Bosnjak ne moras biti drzavljanin Bosne i Hercegovine. Pripadnost narodu ne prejudicira drzavljanstvo! Cuj srpski muslimani oooj zemljo otvori se. S kim ja ovdje raspravljam :roll:
Definiši narodnost...to jest kako cu odrediti da neko pripada nekom narodu. jasne kriterije molim te.
Šta de definiše da pripadaš jednom narodu.

Roditelji (geni)?
Vjera?
mjesto rođenja?
način ponašanja?
politička uvjerenja?
stil oblačenja?
Luke Perry

#48 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Luke Perry »

Himzo Polovina je umro u Plavu. Zasto nije umro u Bosanskom Grahovu? :D
Madame de Pompadour

#49 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Madame de Pompadour »

SanYava wrote:
StupskaBitanga wrote:jesam
jer po mom odgoju naučili su me
da je građanin srbije bez obzira na vjeru srbin
građanin BiH bosanac/hercegovac
hrvatske hrvat
slovenije slovenac

i samo dodaš vjeru

druga je stvar što mi živimo na autopijaci od države
i što se oni trpaju gdje im nije mjesto

ja ću se u sarajevu izjašnjavati kao holanđanin :lol: :lol: :lol: :lol:
Građanin Srbije bez obrzira na vjeru srbin :? :? :? :? :?
WTF, gdje nestade Vukova knjiga "Srbijanci - svi i svuda"? :)
Valjda gradjanin Srbije je Srbijanac, pripadnik srpskog naroda; 8-)

Ne mijesaj naciju i narod :oops: :oops:
Nuke

#50 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka

Post by Nuke »

Martian_Kyo wrote:
Nuke wrote:kojoj naciji pripadas je pitanje geografije (gdje zivis i cije drzavljanstvo imas), kojem narodu pripadas je pitanje nasljedstva, kojoj vjeri pripadas je pitanje licnog uvjerenja (ne nasljedjuje se i moze, a ne mora biti povezano s prve dvije stavke)
Potpisujem.

Samo ovo za pripadanju naroda....i odredjivanja nasljedstva je jako komplikovano, kod mene, roditelji su mi mjesanih brakova. Pa sam baš koktel nacionalnosti. I ne osjećaam da sam naslijedio kulturu jednog naroda više od drugog.

Mislim da baš postoji problem u toj mutnoj liniji između narodne ili nacionalne pripadnosti. Narodna je čisto filozofska i možžžžžžžžda donekle genetska (ali to samo zato što su se dosad narodi većinom parili međusobno), nacionalna je politička (ili možda bolje rečeno geopolitička)
Slazem se naravno kad su u pitanju "mjesani brakovi". Inace ne volim bas toliko svrstavati ljude u ove i one. Imas pravo da biras s kim ces se poistovjetiti (s tim da ja to radim samo kad moram, popunjavanje dokumenata i opcije "narodna pripadnost").
Locked