PROBLEM SA RAMOM

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
durgut_007
Posts: 3
Joined: 09/05/2011 13:07

PROBLEM SA RAMOM

Post by durgut_007 » 09/05/2011 13:15

Zdravo,
U računaru imam 2 slota za ram, ddr1. Kada stavim pločice u oba slota računar neće da se upali, u drugom računaru normalno rade. Kada je samo jedna ploča normalno diže sistem, bez obzira u kojem je slotu, mislio sam da možda nije jedan slot pokvaren, pa sam mijenjao. Zna li neko šta može biti problem? Računar je IBM, starija konfiguracija.

Hvala


Nermin_BH
Posts: 1166
Joined: 03/01/2011 18:07

Re: PROBLEM SA RAMOM

Post by Nermin_BH » 10/05/2011 19:12

durgut_007 wrote:Zdravo,
U računaru imam 2 slota za ram, ddr1. Kada stavim pločice u oba slota računar neće da se upali, u drugom računaru normalno rade. Kada je samo jedna ploča normalno diže sistem, bez obzira u kojem je slotu, mislio sam da možda nije jedan slot pokvaren, pa sam mijenjao. Zna li neko šta može biti problem? Računar je IBM, starija konfiguracija.

Hvala



Svaki kompjuter ima ograničenje ram memorije, ako ti je ram memoriaj ograničena na 2GB 800 mhz ti moraš staviti 1x2 pločice po 533 Mhz da radi normalno ako staviš 2 GB + 1 GB kompjuter se neće uključiti preporučujem ti nadji na warezu negdje everest skini i provjeri kolko ti može maksimum rama podržat matična Sretno.

durgut_007
Posts: 3
Joined: 09/05/2011 13:07

Re: PROBLEM SA RAMOM

Post by durgut_007 » 11/05/2011 19:27

Hvala na prijedlogu, ali kako sam naveo ovo je starija konfiguracija i ploče su po 256MB rama, DDR1. Pojedinačno slotovi rade, ali oba neće, ploče u drugom računaru rade. U Biosu je sve ok, neznam šta da još pokušam.

User avatar
Duhovni Vođa
Posts: 758
Joined: 16/08/2008 08:35
Location: I shall release you all!

Re: PROBLEM SA RAMOM

Post by Duhovni Vođa » 11/05/2011 19:31

ja kontam imaš nekog komšiju Ramu, pa problemi s njim, pije, tuče ženu... :D

User avatar
Filter
Posts: 6441
Joined: 31/12/2010 11:42
Location: no country for old men
Has thanked: 2 times

Re: PROBLEM SA RAMOM

Post by Filter » 11/05/2011 19:51

durgut_007 wrote:Hvala na prijedlogu, ali kako sam naveo ovo je starija konfiguracija i ploče su po 256MB rama, DDR1. Pojedinačno slotovi rade, ali oba neće, ploče u drugom računaru rade. U Biosu je sve ok, neznam šta da još pokušam.


identicne plocice ili raspar??
pronadji knjigu od maticne i procitaj kako da uparis ram...

durgut_007
Posts: 3
Joined: 09/05/2011 13:07

Re: PROBLEM SA RAMOM

Post by durgut_007 » 12/05/2011 16:03

Identične pločice, ploča podržava do 1GB rama, ukupno u obje ima 512MB. Ako ništa probat ću da zamjenim ove dvije za jednu sa više rama. Čuo sam da može biti problem sa džamperima na ploči, ali to neznam ni kako da probam. Hvala svima na odgovorima. Administracija može zatvoriti temu.

User avatar
MyCore
Posts: 979
Joined: 25/03/2009 14:14
Location: Vukojebina.com

Re: PROBLEM SA RAMOM

Post by MyCore » 12/05/2011 17:00

Duhovni Vođa wrote:ja kontam imaš nekog komšiju Ramu, pa problemi s njim, pije, tuče ženu... :D

Ma i mene je zacudilo, ja znam Ramu kao finog i postenog covjeka, dobrog komsiju prije svega! Al ajd koe ga znati

User avatar
stochar
Posts: 3385
Joined: 17/10/2007 18:02
Location: pod suncem
Contact:

Re: PROBLEM SA RAMOM

Post by stochar » 12/05/2011 17:09

aj Ramo, Ramo, Ramo druže moj...

Post Reply