Problem sa komšijom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#26 Re: Problem sa komšijom

Post by grunt »

Hodidjed wrote:A sta raditi kad imas komsiju koji slusa muziku glasno po citav dan???
Ja sam imao problem sa komšijom ispod mene koji je toliko glasno slušao tv da ja na svom nisam uopšte trebao paliti zvuk ,par ga puta upozorio,na kraju mu rekao da kad poludim bude veliki belaj.Fino se slažemo od tada!
luciferino

#27 Re: Problem sa komšijom

Post by luciferino »

Moonlight & Magnolia wrote:
Hodidjed wrote:A sta raditi kad imas komsiju koji slusa muziku glasno po citav dan???
ovaj je isti takav. povrh svega navije od 6 ujutro narodnjake i povazdan trešti, samo uzinat komšijama. mi živimo na vrlo malom prostoru i ovaj dio iza zgrada je akustičan jer se sve odbija od zgrade i ljudi ne mogu spavati ujutro! a da ne spominjem dernjavu njegovu!
E vi njemu pustite klasicnu ziku u neko normalno doba. Garant smrdi do 1 popodne.

Ozbiljno, meni nije jasno kako zemljiste moze biti nicije. Danas je sve necije, ako nije privatno, onda je drzavno, ako uzmes drzavno, valjda te mogu tuziti. Pa nismo valjda na te grane spali...cuj nicija zemlja.
neki

#28 Re: Problem sa komšijom

Post by neki »

Da bi postavio ogradu mora imati urbanisticku dozvolu, nju moze dobiti samo za nesto sto je na njegovoj zemlji. Posto je napravio ogradu van svoje zemlje mozete ga tuziti za uzurpiranje javne povrsine i ilegalno ogradjivanje. Inspekcija u takvim slucajevima vrlo brzo izadje i naredi uklanjanje, problem je samo sto sluzbe nadlezne za uklanjanje to obicno odlazu godinama. U tom slucaju inspekcija bi vjerovatno ustanovila da je i kod drugih stanara ograda na javnoj povrsini pa bi naredili uklanjanje svima:P
pustopoljina

#29 Re: Problem sa komšijom

Post by pustopoljina »

koliko znam postoje urbanisticke sluzbe/inspektori koji daju/ne daju dozvole za npr.dogradnju balkona,a nekako mi i basta spada u to.to zemljiste ako nije nicije-ili je drzavno ili je opcinsko-privatna gradnja je nezakonita.
ograda jeste fixna stvar.ako se ostale komsije slazu-jednostavnije je iscupati ogradu (bez kontaktiranja ikakvih sluzbi).ako samo jedan komsija ostaje bez prostora ispred kuce,a ostali nece da se mijesaju-jednostavnije je pokupiti potpise i pravac opcina,sluzba za urbanizam ili tako nekako...
za psa...hm...najjednostavnije ubiti...mada sam protiv ubijanja zivotinja. rotvajler je agresivan,i mozda bi moglo pomoci prijavljivanje policiji,imate po novinama puno primjera gdje su rotvajleri ubili dijete,a komsije imaju djecu-clanke priheftati,ponijeti spisak djece iz komisluka i u policiju.
ne vjerujem da cete eliminisati cuku :D ,ali mozda uspijete da ga drzi u velikom kavezu i da mimo kaveza ima brnjicu-tj.dobijete sudski nalog za to.
sto se tice baste-ili cete se uspjeti dogovoriti da svako ima komad pred kucom ili cete svi ostati bez bastica...
najefektivnije bi bilo da cijeli komsiluk dodje i srusi ogradu.pa ako treba i 10 puta(sto je mobbing).ali ako niste tako slozni-nista bez urbanisticke i policije.
sve sto on tvrdi da nije (pusta muziku),pusta psa velikg k'o tele slobodno okolo:snimiti video-kamerom,fotografisati.
prvo dokazi-pa akcija.
kod nas je bilo da neko zagradi put...rjesenje-dodju komsije i sruse.
bilo je i obrnute nepravde-nekome se prolazi kroz dvoriste (jer je precica)-covjek postavi zid.ako sruse-moze ih tuziti jer je to njegova zemlja.ali obicno to ograda ili zid rjesavaju-znaju ljudi da nije njihovo.
pse tudje najcesce ubiju sa otrovanom hranom-mada bih ja takve kaznila.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#30 Re: Problem sa komšijom

Post by grunt »

Hodidjed wrote:
grunt wrote:
Ja sam imao problem sa komšijom ispod mene koji je toliko glasno slušao tv da ja na svom nisam uopšte trebao paliti zvuk ,par ga puta upozorio,na kraju mu rekao da kad poludim bude veliki belaj.Fino se slažemo od tada!
Aha, jest, jest i od tada se Bosna I Hercegovina zove samo Bosna, a ne onako kako su je okupatori prozvali.
Živa istina! A ti probaj da mu nazoveš muriju,siguran sam da če ti muziku odvrnuti još jače!!!
Dr.Cuddy

#31 Re: Problem sa komšijom

Post by Dr.Cuddy »

pustopoljina wrote:koliko znam postoje urbanisticke sluzbe/inspektori koji daju/ne daju dozvole za npr.dogradnju balkona,a nekako mi i basta spada u to.to zemljiste ako nije nicije-ili je drzavno ili je opcinsko-privatna gradnja je nezakonita.
ograda jeste fixna stvar.ako se ostale komsije slazu-jednostavnije je iscupati ogradu (bez kontaktiranja ikakvih sluzbi).ako samo jedan komsija ostaje bez prostora ispred kuce,a ostali nece da se mijesaju-jednostavnije je pokupiti potpise i pravac opcina,sluzba za urbanizam ili tako nekako...
za psa...hm...najjednostavnije ubiti...mada sam protiv ubijanja zivotinja. rotvajler je agresivan,i mozda bi moglo pomoci prijavljivanje policiji,imate po novinama puno primjera gdje su rotvajleri ubili dijete,a komsije imaju djecu-clanke priheftati,ponijeti spisak djece iz komisluka i u policiju.
ne vjerujem da cete eliminisati cuku :D ,ali mozda uspijete da ga drzi u velikom kavezu i da mimo kaveza ima brnjicu-tj.dobijete sudski nalog za to.
sto se tice baste-ili cete se uspjeti dogovoriti da svako ima komad pred kucom ili cete svi ostati bez bastica...
najefektivnije bi bilo da cijeli komsiluk dodje i srusi ogradu.pa ako treba i 10 puta(sto je mobbing).ali ako niste tako slozni-nista bez urbanisticke i policije.
sve sto on tvrdi da nije (pusta muziku),pusta psa velikg k'o tele slobodno okolo:snimiti video-kamerom,fotografisati.
prvo dokazi-pa akcija.
kod nas je bilo da neko zagradi put...rjesenje-dodju komsije i sruse.
bilo je i obrnute nepravde-nekome se prolazi kroz dvoriste (jer je precica)-covjek postavi zid.ako sruse-moze ih tuziti jer je to njegova zemlja.ali obicno to ograda ili zid rjesavaju-znaju ljudi da nije njihovo.
pse tudje najcesce ubiju sa otrovanom hranom-mada bih ja takve kaznila.
samo da dodam, ovo je iza kuće, ne ispred! :)
ja_cura_

#32 Re: Problem sa komšijom

Post by ja_cura_ »

daj boze da to ikako rijesite, jer kad je komsija "mangup i frajer" onda to samo izaziva i proizvodi silu. samo da prijavim, da niste jedini, takvih je malih milion slucajeva.... eno u opcini novo sarajevo, kod stadiona grbavica, gdje se skrece u ulicu pored plavog zamka (u ulicu gdje postovana porodica pelak ima jedan od svojih domicila !) je on prvi, zatim pored njega neki nas hadzo, koji godinama izdaje kucu strancima pa sve do katolicke crkve - boga mi, sve tri stranke su sebi malo po malo uzimale i "omedjile" dio svog kolaca od opstinskog zemljista, to jest zemlje gdje su prije rata bili hangari od ptt-a.

facit: niko se od ostalih komsija nije bunio, jer niko nije nikome oduzeo nista, samo su od opcine :lol: a i pristojnije izgleda, jer inace bi sve divlje izgledalo, ovako se barem trava kosi.
zemo_online

#33 Re: Problem sa komšijom

Post by zemo_online »

BSn wrote:
Nista. Ionako tu policija ne moze nista. Dodju da upozore, on ima fino kaze da ne pusta to on, tj. da je doslo da zabune i gotovo. Nema sanse da dokazes da je on pustao. ;)
ako su sve komsije svjedoci,kakav dokaz jos trebas?
zemo_online

#34 Re: Problem sa komšijom

Post by zemo_online »

prvo zamolis komsiju da smanji muziku.lijepa rijec i zeljezna vrata otvara.
zemo_online

#35 Re: Problem sa komšijom

Post by zemo_online »

ja imam finu komsinicu.sta god joj ne treba,da meni.
pustopoljina

#36 Re: Problem sa komšijom

Post by pustopoljina »

Sliver wrote:
Moonlight & Magnolia wrote:
ovaj je isti takav. povrh svega navije od 6 ujutro narodnjake i povazdan trešti, samo uzinat komšijama. mi živimo na vrlo malom prostoru i ovaj dio iza zgrada je akustičan jer se sve odbija od zgrade i ljudi ne mogu spavati ujutro! a da ne spominjem dernjavu njegovu!
pa vec je jedan lik iz Tuzle patentirao kako se to rjesava :D

mi smo komplet poblesavili :lol:
Dr.Cuddy

#37 Re: Problem sa komšijom

Post by Dr.Cuddy »

Zamolila bih vas da budete ozbiljni. Bez trovanja psa, uzvraćanja glasnom muzikom, mazanja motornim uljem, palice/boksera itd. Hvala!
Edin H.

#38 Re: Problem sa komšijom

Post by Edin H. »

Obratite se nadleznim institucijama :oops:
irrelevant

#39 Re: Problem sa komšijom

Post by irrelevant »

sve zavisi od toga GDJE ti zapravo živiš, koja država/grad/opština/mjesna zajednica odnosno - najvažnije - koja mahala?
nadležne institucije ne miješati, jer i sami bespravno koristite bašče, no muriji ipak prijavit i uzet potvrdu da ste prijavili... za ne d'o bog zla
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#40 Re: Problem sa komšijom

Post by PipiDugaDevetka »

Borej wrote:sumnjam da ce to ici bez advokata ali eto...
onaj kome je narusen posjed treba podici tuzbu i na taj nacin vratit posjed, vjerovatno policija koja se pojavila na terenu pojma nema o ovim tuzbama, iako ima konta da smiri stvar i da ide na pivu, ne znam sta je gore od ovo dvoje!!
ovakvi konflikti cesto mogu imat i tragicne posljedice zato savjetujem strpljenje i advokata.

moguce da imate pravo da ove posjede dobijete u vlasnistvo treba ispitat tu mogucnost, mada mislim da ce teze ici jer da su u pitanju privatne kuce onda bi sanse bile puno vece ovako bi to trebalo preispitat jer glavni uslov rok od 20 godina je ispunjen, a to je rok za nekretnine.
Koji zakon da pročitam u vezi sa ovim boldiranim - Rok od 20 godina?
Imam garažu kao privremeni objekat preko 30 godina, zemlja na kojoj je garaža je, izgleda vlasništvo JKP ViKSa. Dokumentacija nestala tokom rata, te samo imam odluke sudova o naslijedjivanju kako je bliza rodbina umirala. Ništa drugo nemam. Garaza u nizu. Gradila je prijeratna državna firma. I oni nemaju dokumentacije jer su i oni tokom rata bili na istoj teritoriji koja je sada reintegrisana u FBiH. Jedino još nisam provjerio kod Stambenog fonda Kantona da li oni imaju ovaj niz garaža u nekim evidencijama (U nizu je i moja). Šta da radim? Legalizovati? Pozvati se na ovaj rok od 20 godina? Nešto treće? Hoće li VIKSA naplatiti uzurpiranu zemlju - Uzurpirala je tadašnja vlast, odnosno državna firma koja je izgradila i prodala garaže, a kupcima rekli da su garaže privremeni objekti?

Nema ništa od sile. Ja sam odležao 50 dana zbog komšije(DaBgd-a mu ljekarna menza bila). Uh!
Borej

#41 Re: Problem sa komšijom

Post by Borej »

@pipi evo ti zakon

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... nosima.htm

nadam se da je vazeci, mrsko mi provjeravat jer iako nije princip je isti, obrati paznju na cl 10 i 32, 33, 34, 35 i obavezno 36, pa i 38 eto materijala, ako ima jos kakvih pitanja bujrum....
Dr.Cuddy

#42 Re: Problem sa komšijom

Post by Dr.Cuddy »

Borej wrote:@pipi evo ti zakon

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... nosima.htm

nadam se da je vazeci, mrsko mi provjeravat jer iako nije princip je isti, obrati paznju na cl 10 i 32, 33, 34, 35 i obavezno 36, pa i 38 eto materijala, ako ima jos kakvih pitanja bujrum....
koliko treba da se ovo zakonski riješi ako se preda za vlasništvo?
neprilagodjena

#43 Re: Problem sa komšijom

Post by neprilagodjena »

Meni je komsija pravio probleme kad smo se tek uselili.

Nama dosli gosti na useljavanje i poveli djecu.
Ljepo ljetnje vece i mi otvorili vrata od terase,djeca gledala neki crtani i smijali se.

Kad neko kuca na vrata :-D on stariji covjek dobro se drzi nesto na njemackom meni govori :shock:

kao djeca prave galamu a to nesmije :shock: :shock: tad sam mu sve izbiflala i vise se nije vratio :x
Nas razgovor je ucinio cuda :evil: :evil:

A da ja njemu ulazim u stan i razvaljujem stvari ili da mu prijetim to ne.
strong69

#44 Re: Problem sa komšijom

Post by strong69 »

neprilagodjena wrote:
A da ja njemu ulazim u stan i razvaljujem stvari ili da mu prijetim to ne.
Inace nisam nasilan niti sam tip siledzije. Ali kad te stisne sa svih strana, ne spavas danima, radis vikendima i jos me on maltretira narodnjacima.... A orije toga razgovarao, molio za razumijevanje...

U tvom slucaju si ti smetala komsiji, nije on vama dok nije dosao da se pozali da pravite buku :D
janje_

#45 Re: Problem sa komšijom

Post by janje_ »

meni je u becu dosla komsinica, turkinja, koja zivi ispod mene.. dolazila mi je ukupno tri puta i sva tri puta mi objasnjavala da po mom stanu ne smijem hodati na petama, nego kako ona pokazuje (skakutala ko vjeverica po hodniku)..

kad je treci put dosla, marsno sam je sa vrata i reko da cu zvati policiju ako se jos jednom pojavi.. a ako joj ja smetam, neka i ona zove policiju.. reko sam joj da cu maksuz kupiti drvene klompe.. poslije toga vise nikad nije dosla..
pustopoljina

#46 Re: Problem sa komšijom

Post by pustopoljina »

zato je stara gradnja (altbau) zakon...skaci,brate,koliko hoces...zidovi od pola metra...hlad...
moze to pravo smetati kad je izolacija losa (trittschalldämmung)...moja jedna prijateljica kaze da ima osjecaj da komsije iznad istovaraju krompire :-) ,a ljudi sigurno ispod parketa/laminata nista nemaju,ili haman nista.
nemam takvih problema... :D altbau :D jedino ljeti ovako-kad je sve otvoreno,ovaj me svabo nervira sa pederskom muzikom.
janje_

#47 Re: Problem sa komšijom

Post by janje_ »

pustopoljina wrote:zato je stara gradnja (altbau) zakon...skaci,brate,koliko hoces...zidovi od pola metra...hlad...
moze to pravo smetati kad je izolacija losa (trittschalldämmung)...moja jedna prijateljica kaze da ima osjecaj da komsije iznad istovaraju krompire :-) ,a ljudi sigurno ispod parketa/laminata nista nemaju,ili haman nista.
nemam takvih problema... :D altbau :D jedino ljeti ovako-kad je sve otvoreno,ovaj me svabo nervira sa pederskom muzikom.

ma u mene je altbau, a u stanu parket, pa fakat zvecka.. al sta mu ja mogo, ne mogu lebditi po zraku, niti se sunjat po sopstvenom stanu..
edvin

#48 Re: Problem sa komšijom

Post by edvin »

pustopoljina wrote:zato je stara gradnja (altbau) zakon...skaci,brate,koliko hoces...zidovi od pola metra...hlad...
Zivjeti u stanu je najgora moguca j....a varijanta koja postoji. Stanovi su nalik na kosnice sa mnogo pcela gdje ljudio zive samo zato jer negdje moraju zivjeti. Licno sam odrasto u kuci i milina je bila, niti se sjecam da je ko nama smeto niti smo mi kome smetali. Otkada ja/mi zivimo u stanovima vazda su neki problemi bili, ili ti nekome smetas ili neko smeta tebi.
Zato smo cvrsto odlucili da pravimo kucu, makar je u Pazaricu moro pravit...I nek kosta kolko kosta, bolje zivjeti sa masnim kreditom od banke nego sa idiotima od komsija koji zive iznad/ispod/pored tebe.
edvin

#49 Re: Problem sa komšijom

Post by edvin »

Zivjeti u stanu je najgora moguca j....a varijanta koja postoji. Stanovi su nalik na kosnice sa mnogo pcela gdje ljudi zive samo zato jer negdje moraju zivjeti. Licno sam odrasto u kuci i milina je bila, niti se sjecam da je ko nama smeto niti smo mi kome smetali. Otkada ja/mi zivimo u stanovima vazda su neki problemi bili, ili ti nekome smetas ili neko smeta tebi.
Zato smo cvrsto odlucili da pravimo kucu, makar je u Pazaricu moro pravit...I nek kosta kolko kosta, bolje zivjeti sa masnim kreditom od banke nego sa idiotima od komsija koji zive iznad/ispod/pored tebe, ne spavati i sekirati se i na kraju razbiti nekog ko p...u da bi zavrsio u centralnom.
pustopoljina

#50 Re: Problem sa komšijom

Post by pustopoljina »

hehe,koje skretanje sa teme...cijeli zivot zivim u stanu,i na nekoj visini...
kad boravim u necijoj kuci-uvijek mi se spava...previse tiho :-) a na prizemlju ne mogu zaspati-strah me nekako...
imam zelju imati kucu,ali nikad ne bih pravila kucu van grada...mozda kad bih bila penzioner...ma ne...kucu bih imala kad bih imala djece 2+ ,pa da imaju mjesta galamiti i igrati se...inace-volim sto izadjem iz stana i eto me na ulici,medju ljudima,prodavnice...desavanja...
Post Reply