Problem sa komšijom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

black

#101 Re: Problem sa komšijom

Post by black »

voda komshija
vjesticanametli

#102 Re: Problem sa komšijom

Post by vjesticanametli »

pa kazem ti nemoj im samo reci nego im posveti malo vremena i sitnicom kupi djecu................vise ces dobiti ako si ljubazan prema njima a ne ako im samo dobacis dedo je star idite malo ljevlje..........investiraj 5 do 10 minuta i bices miran a u prolazu samo dobaci ĐŽe ste mala raja kako ide i vidjeces da su djeca fina :-D
Kraljica od Sabe

#103 Re: Problem sa komšijom

Post by Kraljica od Sabe »

Slazem se s vjesticomnametli. Djeca nisu zla.
Moja prva komsinica uzgaja cvijece na nekih 2 m2 ispod balkona, a uz putic utaban izmedju dvije zgrade. U toj bastici ona cesto nalazi svasta, da ne nabrajam, sto otpada bacenog s balkona sto od strane prolaznika. Sta mislite, kako bi ona trebala reagovati? Jedna druga, komsinica, svakog dana vodi djecu, kako kaze, sto dalje od travnjaka s vockama. Je li rjesenje u tome da djeca ne rastu u komsiluku..susjedstvu..kako ko hoce.. Ne mogu preci preko zadnjeg primjera i ne utipkati da mladji sin djeluje «uguseno»...Ima jos primjera.. komsija penzioner svako malo kosilicom brunda po travnjaku, jedan drugi, radnik, drzi auto-gume i nekakav metal u hodniku podruma, i vrece sa smecem u hodniku ispred ulaznih vrata, i macke, i psi... Sigurna sam da bi i ti koji ovo citas mogao nabrojati barem jos pet primjera na koje bi se imalo prava reagovati. Ima svega. Ipak, cini se da nedostaje samo tolerancije i da nas nesto unutar nas samih, bijes akumuliran unazad 20-tak godina ili nemoc da bilo sta promijenimo, mislim na pitanja pravih problema, tjera da se obrusavamo na sve....
Djeca su u razvoju, puna energije i, naravno, bucna su... Kao sto kaze vjesticanametli vazan je pristup djeci, objasniti na nacin da oni razumiju i osjete da nije «nafrdjivanje» vec da se od njih ocekuje da pokazu zrelost (zar nam u tim godinama nije godilo bas to).. Vjerujem da ce djelovati..
Nisam prosvjetni radnik, ali kad imam vremena znam okupiti djecu ispod vocke  i malo «poraditi» sa njima. Nekad slazemo puzzle, igramo pantomime, nekad djeca recitiraju pjesme koje znaju, neki pjevaju, glume.. Uglavnom, svi dobiju svog Oscar-a  Ne rijetko znam ih pocastiti i nekad bude i slatkisa i sokica, a nekada samo lizala  ili sladoledi. Jah... sjecam se Rizah-aginice koja je u mahali gotivila nas djecurliju... sjecam se i Jusuf-aginice, vadila je «kastanjete» iz usta i plasila nas a sada, kad se sjetim tih zubala, ne mogu jesti.. Obje su vec duze vrijeme rahmetli..

Mnogi se "zale" na otudjenje ljudi-komsija, neki priznaju da ni u porodici vise nisu isti odnosi kao nekada..Nema vise onih kafica svako malo... sve to utice i na djecu, nazalost
vjesticanametli

#104 Re: Problem sa komšijom

Post by vjesticanametli »

ma ne tvrdi to niko ali tretiraj ih na trenutak kao velike godice im to ...............a salom i razgovorom si cool komsija maloj raji...........pristup njima je najvazniji jer ako te zamrze nece valjati :lol:

prilazi meni neki dan curica i nosi korov koji ona zove cvijece i ja je pitam odakle ti to kaze ona uzela od one sto nas tjera da joj pokvarim bastu :-) :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#105 Re: Problem sa komšijom

Post by PipiDugaDevetka »

Livada ispod mog prozora je pristupačna za djecu, ali niko se ne igra na njoj jer Park kada pokosi, sijeno ne odnosi,...Namnožili se krpelji,...Nema galame osim sa ulice...

Problem moj je to što poslovni prostor koristi gazda veš salona, čitava ulica miriše na LENOR, iritirajuće miriše. DEterdženti, omekšivači, varikina,...sve su to tenzidi, a to je, opet, skup na raznorazne načine grupisanih molekula i atoma HLORA, jednog od najjačih poznatih otrova.

Varikina 11%, omekšivački koncentrati 22%, ...Isturio gazda cijevi sa sušilica i perilica, pa zgrad liči na kojekakav industrijski pogon kada isparava,...Ko je nadležan za žalbe, neki opštinski sektor za privredu, kantonalni, kantonalni okolišni, kantonalni za prostorno uredjenje,...?

Sad je i dobro kako je bilo kada mi je ispod bila pekara, pa dok dimnjak nije eksplodirao nisu išli,..Pekare rade dan-noć, subota, nedjelja, praznici, non-stop.
Post Reply