Problem sa grafickom!!!!!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Problem sa grafickom!!!!!

Post by T-pain » 30/08/2010 00:14

Poz..
Eh ovako raj, imam nvidia g force 9600 gt 512 ddr3 256 bit.Graficka je radila normala sve do juce.
Kad upalim racunar slova su izmjesana i po monitoru se pojavile nek linije koje drhte :)
Ako ko moze pomoci oko ovog problema bio bi mu jako zahvalan.


cesto_fatalan
Posts: 23
Joined: 27/08/2010 19:49

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by cesto_fatalan » 30/08/2010 00:24

jesil siguran da je graficka,tj.pokrene li se sistem uopste

User avatar
eyesburn
Posts: 1954
Joined: 05/08/2008 13:14
Location: ljeto u zlatnoj dolini

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by eyesburn » 30/08/2010 00:35

T-pain wrote:Poz..
Eh ovako raj, imam nvidia g force 9600 gt 512 ddr3 256 bit.Graficka je radila normala sve do juce.
Kad upalim racunar slova su izmjesana i po monitoru se pojavile nek linije koje drhte :)
Ako ko moze pomoci oko ovog problema bio bi mu jako zahvalan.


kratko i jasno, grafička ti je riknula.

skupi lovu, pa kupi novu.

User avatar
amar007
Posts: 844
Joined: 08/04/2010 00:28

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by amar007 » 30/08/2010 00:44

Vjerovatno da je otisla memorija na kartici i ako nemas garanciju ima par stvari koje mozes probati. Recimo malo sniziti frenkvencije kartice i testirati. Ako se artefakti izgube onda nabaciti bios sa tim taktovima i piciti dalje kao da se nista nije desilo. Naravno to ne uspije uvijek.. mozes probati i rerna metodu ali to ostaviti bas kao zadnju mogucnost. Prvo bih ja probao sa novim driverima i utvrdio da nije softverski problem. Mozda cak i reinstalacija sistema pa ako se odmah pojave opet znaci kartica je defektna. I cisto da provjerim, jeli te linije izgledaju ovako nekako?

ImageImage

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by T-pain » 30/08/2010 00:52

cesto_fatalan wrote:jesil siguran da je graficka,tj.pokrene li se sistem uopste

Udjem ja u sistem i rezolucija mi je ok samo sto su te linije po monitoru!!!

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by T-pain » 30/08/2010 00:57

amar007 wrote:Vjerovatno da je otisla memorija na kartici i ako nemas garanciju ima par stvari koje mozes probati. Recimo malo sniziti frenkvencije kartice i testirati. Ako se artefakti izgube onda nabaciti bios sa tim taktovima i piciti dalje kao da se nista nije desilo. Naravno to ne uspije uvijek.. mozes probati i rerna metodu ali to ostaviti bas kao zadnju mogucnost. Prvo bih ja probao sa novim driverima i utvrdio da nije softverski problem. Mozda cak i reinstalacija sistema pa ako se odmah pojave opet znaci kartica je defektna. I cisto da provjerim, jeli te linije izgledaju ovako nekako?

ImageImage


Nisu ovakve linije kao na ovim slikama !

User avatar
amar007
Posts: 844
Joined: 08/04/2010 00:28

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by amar007 » 30/08/2010 01:04

T-pain wrote:
Nisu ovakve linije kao na ovim slikama !


Iz tebe bas covjek mora cijediti podatke. Opisi malo to, koje su boje, jesu li preko cijelog ekrana, jesu li uvijek tu ili se ponekad gube, mozes li pokretati 3d aplikacije(igre).. najbolje bi bilo da uslikas monitor mobitelom ili fotoaparatom da vidimo kako to izgleda

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by T-pain » 30/08/2010 01:05

Upalim ja komp normalno i radi on jedno 10 min i nema mi tih linija po monitoru, i cim se graf zagrije pocnu te linije.

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by T-pain » 30/08/2010 01:06

amar007 wrote:
T-pain wrote:
Nisu ovakve linije kao na ovim slikama !


Iz tebe bas covjek mora cijediti podatke. Opisi malo to, koje su boje, jesu li preko cijelog ekrana, jesu li uvijek tu ili se ponekad gube, mozes li pokretati 3d aplikacije(igre).. najbolje bi bilo da uslikas monitor mobitelom ili fotoaparatom da vidimo kako to izgleda


Ev sad sam stavio ATI hd 3870 512 mb i radi normala nem nikakvih problem.A sad cu staviti ovu 9600 gt da slikam linije pa ces vidjeti!!!

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by T-pain » 30/08/2010 01:36

Evo slika
Image
Image


User avatar
amar007
Posts: 844
Joined: 08/04/2010 00:28

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by amar007 » 30/08/2010 01:46

Jeli se desava samo kada udjes u igru i kada se kartica zagrije ili se pojave i prilikom rada u windowsu kada kartica nije pod opterecenjem? Skini ovaj program i ocitaj temperature kartice, prvo u windowsu onda u loadu, udji u neku igru i neka program radi u pozadini. Kada to uradis napisi ovdje kolike se temperature

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by T-pain » 30/08/2010 01:56

amar007 wrote:Jeli se desava samo kada udjes u igru i kada se kartica zagrije ili se pojave i prilikom rada u windowsu kada kartica nije pod opterecenjem? Skini ovaj program i ocitaj temperature kartice, prvo u windowsu onda u loadu, udji u neku igru i neka program radi u pozadini. Kada to uradis napisi ovdje kolike se temperature


Znaci pojave se kad sam u Windowsu, amogu ulaziti u aplikacije, a u igrice nece nikako da udje.
A za ovu temp cu ti sutra napisati posto sad opet moram vaditi ovu a stavljati 9600 gt pa cu to sutra uraditi i napisati ti.

wizzard
Posts: 509
Joined: 30/12/2005 13:40

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by wizzard » 30/08/2010 03:02

T-pain wrote:Poz..
Eh ovako raj, imam nvidia g force 9600 gt 512 ddr3 256 bit.Graficka je radila normala sve do juce.
Kad upalim racunar slova su izmjesana i po monitoru se pojavile nek linije koje drhte :)
Ako ko moze pomoci oko ovog problema bio bi mu jako zahvalan.

Sve je to od loseg vina haveru :D

kad izhlapi, sve ce biti udure:D

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by T-pain » 30/08/2010 12:43

Eh ovako kad sam stavio graf u komp i pokuso da udjem u onaj program sto si mi reko izbaci mi ovu poruku
"The parameters is incorrect"

A jutros sam pokuso uci u WOW na njoj i izbaci mi ovu poruku "Faild to find a suitable display device" :)

User avatar
amar007
Posts: 844
Joined: 08/04/2010 00:28

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by amar007 » 30/08/2010 15:17

Kartica je defektna 99%, mada najsigurnije bi bilo da je probas ubosti u neki drugi racunar i provjeriti ima li tih tackica, ili na svom racunaru reinstalirati operativni sto je bespotrebno komplikovanje ako mozes negdje drugo da je probas. Ima par stvari koje mozes probati da je oporavis ali prvo reci kada je kupljena i imas li mozda jos uvijek garanciju na nju?

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by T-pain » 30/08/2010 22:25

amar007 wrote:Kartica je defektna 99%, mada najsigurnije bi bilo da je probas ubosti u neki drugi racunar i provjeriti ima li tih tackica, ili na svom racunaru reinstalirati operativni sto je bespotrebno komplikovanje ako mozes negdje drugo da je probas. Ima par stvari koje mozes probati da je oporavis ali prvo reci kada je kupljena i imas li mozda jos uvijek garanciju na nju?


Probo sam je staviti u drugi racunar i nista opet tackice i linije.kupljena je prije 2 god i nemam vise garancije.
I mozes li mi reci sto se brzo ugriju hladnjaci na njoj. Na njoj se nalaze passivni hladnjaci nem nijednog aktivnog evo slikahttp://www.google.ba/imgres?imgurl=http://www.geeks3d.com/public/jegx/200805/gigabyte-9600-gt-fanless.jpg&imgrefurl=http://www.geeks3d.com/20080523/gigabyte-geforce-9600gt-fanless/&h=300&w=400&sz=23&tbnid=WJOx6o4_iHDuNM:&tbnh=93&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3D9600gt%2Bgigabyte&zoom=1&hl=hr&usg=__NgjXv_1Ah1KodE0OmBulOR0arBo=&sa=X&ei=qhN8TMuXHoSLswbzi5GyDQ&ved=0CC0Q9QEwBA :)

User avatar
amar007
Posts: 844
Joined: 08/04/2010 00:28

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by amar007 » 31/08/2010 00:31

Sam si sebi odgovorio zasto se ugrije brzo, zato sto je pasivno hladjena. To je dosta solidna kartica koja i dosta trosi tako da se mora puno grijati. Ne znam kako ti je provjetreno kuciste ali bilo bi pametno da si ti bar preko ljeta nakacio jedan 120mm vent na 5v da puse diretno u nju, koji se ne bi ni cuo a znacajno bi je ohladio, mozda ne bi ni otisla..
Moja preporuka ti je prvo probas ovo: skini program RivaTuner i s njim spusti malo clockove gpu-a i memorije i onda testiraj. Ako se tackice izgube onda snimi te postavke i imas malo slabiju karticu ali koja i dalje radi. Ovo ne uspijeva uvijek ali vrijedi probati. Ovdje nadji RivaTuner, imas i uputstvo kako ga koristiti.

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by T-pain » 01/09/2010 00:07

amar007 wrote:Sam si sebi odgovorio zasto se ugrije brzo, zato sto je pasivno hladjena. To je dosta solidna kartica koja i dosta trosi tako da se mora puno grijati. Ne znam kako ti je provjetreno kuciste ali bilo bi pametno da si ti bar preko ljeta nakacio jedan 120mm vent na 5v da puse diretno u nju, koji se ne bi ni cuo a znacajno bi je ohladio, mozda ne bi ni otisla..
Moja preporuka ti je prvo probas ovo: skini program RivaTuner i s njim spusti malo clockove gpu-a i memorije i onda testiraj. Ako se tackice izgube onda snimi te postavke i imas malo slabiju karticu ali koja i dalje radi. Ovo ne uspijeva uvijek ali vrijedi probati. Ovdje nadji RivaTuner, imas i uputstvo kako ga koristiti.



Skino sam program i instaliro i probo da snizim gpu i memoriju ali nema mi tih opcija tako da nisam uradio imam samo 2 opcije Graphics subsyyten diagnostic i hardweare monitoring

Uspio sam uci u onaj program sto si mi poslo za temp (GPU-z) i na pregledu graficke Stoji mi ovako :
Gpu clock o Mhz Memory 0 Mhz Shader 0 Mhz.
Def clock 720 Mhz memory 1009 Shader 1800 ili 180 Mhz nisam fino mogo vidjeti zato sto su slova omjesana.
Moze li biti da mi je otislo hladjene(da su nekako zakazali ovi passivni hladnjaci ) pa mi se zbog toga strasno grije.Prije se nije ovako grijala!!!!
Hvala na dosadasnjoj pomoci !!!
CAR SI :) :D

User avatar
amar007
Posts: 844
Joined: 08/04/2010 00:28

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by amar007 » 01/09/2010 00:28

Pasivni hladnjaci ne mogu otici, jedino ako si ih skidao pa ih nisi pravilno pricvrstio. Posto sad mozes uci u GPU-Z udji u tab "sensors" i provjeri temperature.

Image

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by T-pain » 01/09/2010 00:43

amar007 wrote:Pasivni hladnjaci ne mogu otici, jedino ako si ih skidao pa ih nisi pravilno pricvrstio. Posto sad mozes uci u GPU-Z udji u tab "sensors" i provjeri temperature.

Image



Provjerio sam
GPu core clock 0 Mhz
GPU memory clock 0 Mhz

User avatar
amar007
Posts: 844
Joined: 08/04/2010 00:28

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by amar007 » 01/09/2010 00:45

T-pain wrote:Provjerio sam
GPu core clock 0 Mhz
GPU memory clock 0 Mhz


To su frekvencije, naravno netacne, zar nemas nista drugo u tom tabu? Konkretno ovo GPU temperature i ova zadnja tri reda?

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by T-pain » 01/09/2010 00:48

amar007 wrote:
T-pain wrote:Provjerio sam
GPu core clock 0 Mhz
GPU memory clock 0 Mhz


To su frekvencije, naravno netacne, zar nemas nista drugo u tom tabu? Konkretno ovo GPU temperature i ova zadnja tri reda?




nema samo to i jos nest nesjecam se sta tacno

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by T-pain » 01/09/2010 00:49

T-pain wrote:
amar007 wrote:
T-pain wrote:Provjerio sam
GPu core clock 0 Mhz
GPU memory clock 0 Mhz


To su frekvencije, naravno netacne, zar nemas nista drugo u tom tabu? Konkretno ovo GPU temperature i ova zadnja tri reda?




nema samo to i jos nest nesjecam se sta tacno


E a sta znaci da je graf defektna???

User avatar
EdoFmjam
Posts: 179
Joined: 26/05/2010 23:03
Location: negdje u BiH

Re: Problem sa grafickom!!!!!

Post by EdoFmjam » 01/09/2010 00:52



ojjj, folder "Ado Gegaj" na detskopu :lol:

ja mislio da su dinosaurusi izumrli :?

Post Reply