Problem sa formatiranjem racunara

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

User avatar
brazzo19
Posts: 2842
Joined: 25/09/2008 13:43

Problem sa formatiranjem racunara

Post by brazzo19 » 02/06/2012 23:54

E ovako ljudi ne bi otvarao novu temu da mi nije hica :D

Hocu da formatiram racunar i sve ide ok znaci ubacim cd on "boota" ucita mi dole one filove kernel i ostalo i onda dodje do onog dijela ono kada izbaci na plavom ekranu slova i pita me ako zelim da formatiram udarim enter , ako zelim samo repare da pritisnem slovo "R" i ako zelim da izadjem skroz da pritisnem samo meni se cini F3 uglavnom do tog dijela dodje i sada kad pritisnem Enter da nastavim dalje izbaci samo plav ekran i dole u cosku pise please wait ..... i onda cekaj i cekaj i nista trebalo bi da nastavi ucitavanje i onda da me pita na koji hdd zelim formatirati i hocu li particije i tako ali ali kada pritisnem enter da nastavim sa formatiranjem pise samo please wait .... i nista vise po pola sata tako stoji i onda ugasim komp .

Hvala unaprijed ovo me muci vec danima i morao sam da pitam za pomoc :sax: :)


DJMiskho
Posts: 17
Joined: 30/05/2012 00:40

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by DJMiskho » 03/06/2012 00:08

pa obicno kad ti izbaci listu hdd/particija ti samo odaberes i pritisnes format. probaj da formatiras particiju ili hdd na kojem ti je do sada sistem bio, posto zna nekad zezat i nece da ti instalira sistem nigdje drugo
koji os pokusavas instalirati?

User avatar
brazzo19
Posts: 2842
Joined: 25/09/2008 13:43

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by brazzo19 » 03/06/2012 00:14

Ne razumijemo se , uopste ne dodje do toga da dodje lako bih ja samo mi izbaci da idem na enter i da nastavim dalje sa procedurom ili r na repair ili da skroz izadjem na f3 i kad idem na enter pise samo plase wait ... i tako stoji i nista ... znaci ne dodje uopste tamo da biram hdd paritciju i da pritisnem slovo f lako bi ja kad bi doslo dotle :D

p.s xp pokusavam i to vise vrsta pa i win 7 sam pokusao ali i dalje nista ...

User avatar
Chmoljo
Forum administrator
Posts: 33994
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...
Has thanked: 21 times
Been thanked: 73 times

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by Chmoljo » 03/06/2012 00:18

a da probaš neki programčić tipa... HDD regenerator, ili Easus partition magic kojim možeš pobrisati particije...?

User avatar
duspi
Posts: 747
Joined: 17/04/2008 02:11
Location: SA

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by duspi » 03/06/2012 00:23

može biti da ti je oštećen cd medij (manje vjerovatno) ---također može biti da je hdd pred crkavanjem pa ima problem da ga očita

skini s neta hdd regenrator (bootabilni iso) i pusti ga da odradi svoje, vidi hoće li naći / poprviti kakvih bad sectora pa onda probaj ponovo s windowsom

User avatar
brazzo19
Posts: 2842
Joined: 25/09/2008 13:43

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by brazzo19 » 03/06/2012 00:24

Ma nije ljud do toga sta vam je nov hdd sam ubacio znaci a objasnio sam gdje mi stane u procesu jaran mi rece moze bit da je hardwersko ostecenje da je do rama graficke maticne ili sta vec pa da mu "neda" da nastavi sa procesom jer stoji mi please wait ... po pola sata i nista izludih ... neznam sta da radim

User avatar
Chmoljo
Forum administrator
Posts: 33994
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...
Has thanked: 21 times
Been thanked: 73 times

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by Chmoljo » 03/06/2012 00:28

pa izvadi grafičku pa probaj :D

nabavi ram, posudi, pa probaj sa njim :)

eliminiši sve "možda".

eto, da ne poludiš ;)

User avatar
brazzo19
Posts: 2842
Joined: 25/09/2008 13:43

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by brazzo19 » 03/06/2012 00:33

Pa mozel se bez graficke formatirat ??? :D

a rama imaju dvije plocice pa cu mjenjat jednu po jednu :D

Nermin_BH
Posts: 1166
Joined: 03/01/2011 18:07

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by Nermin_BH » 03/06/2012 00:39

Odaberi quick format a ne format.

User avatar
Chmoljo
Forum administrator
Posts: 33994
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...
Has thanked: 21 times
Been thanked: 73 times

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by Chmoljo » 03/06/2012 00:39

čuj može li :D

pa nije BIOS Max Payne 3 :D

ogromna većina matičnih imaju integrisanu grafiku... u stvari ne znam jesam li ikad vidio jednu bez toga...

dakle, može.

User avatar
brazzo19
Posts: 2842
Joined: 25/09/2008 13:43

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by brazzo19 » 03/06/2012 00:44

Aha fala chmoljo sad cu proabat pa javim :D

p.s Nermine procitaj molim da ponovo sta sam napisao .... nemogu uopste da dodjem do opcije da idem na format ..... procitaj gore sta sam napisao gdje mi stane ... :-) :)

User avatar
brazzo19
Posts: 2842
Joined: 25/09/2008 13:43

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by brazzo19 » 03/06/2012 00:49

Evo iskljucio graficku sad nemam u sta ukljucit kabal od monitora posto je bio u grafickoj :D

User avatar
Chmoljo
Forum administrator
Posts: 33994
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...
Has thanked: 21 times
Been thanked: 73 times

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by Chmoljo » 03/06/2012 00:51

:lol:

nema nešto slično pri vrhu? :D ili ti treba drugačiji adapter?

kod mene je prastara matična, i ima integrisanu, ali je drugačiji adapter :D

User avatar
brazzo19
Posts: 2842
Joined: 25/09/2008 13:43

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by brazzo19 » 03/06/2012 00:59

Chmoljo wrote::lol:

nema nešto slično pri vrhu? :D ili ti treba drugačiji adapter?

kod mene je prastara matična, i ima integrisanu, ali je drugačiji adapter :D

Nema brate gore ima jedna duga ljubicasta i jedna zuta i pored nje jos jedna al ima "iglice gore " :D znaci ne moze u nju nista a ove dvije sto su "suplje" u bojama su prevelike i nemoze od monitora da stane ono sranje eto , sta dalje daj dalje upute :D

User avatar
Chmoljo
Forum administrator
Posts: 33994
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...
Has thanked: 21 times
Been thanked: 73 times

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by Chmoljo » 03/06/2012 01:02

pa probaj sa Ramom :D


User avatar
brazzo19
Posts: 2842
Joined: 25/09/2008 13:43

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by brazzo19 » 03/06/2012 01:03

Probo ostavio jednu plocicu sto sam 100 % siguran da radi i kad palim komp ne "pišti mi" znaci ram je ok dalje ??? :D

User avatar
Chmoljo
Forum administrator
Posts: 33994
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...
Has thanked: 21 times
Been thanked: 73 times

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by Chmoljo » 03/06/2012 01:08

jesi čačko šta po BIOSU?

da probaš sa vađenjem baterije... tako se valjda sve postavke vraćaju na defaultne...? :D

User avatar
brazzo19
Posts: 2842
Joined: 25/09/2008 13:43

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by brazzo19 » 03/06/2012 01:09

Chmoljo wrote:jesi čačko šta po BIOSU?

da probaš sa vađenjem baterije... tako se valjda sve postavke vraćaju na defaultne...? :D

dje baterija i kako se vadi ??? :D

User avatar
Chmoljo
Forum administrator
Posts: 33994
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...
Has thanked: 21 times
Been thanked: 73 times

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by Chmoljo » 03/06/2012 01:10


Berber
Posts: 78
Joined: 18/09/2010 01:58

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by Berber » 03/06/2012 01:12

Jesi li s tim istim cd-om instalirao svoj operativni sistem?

User avatar
brazzo19
Posts: 2842
Joined: 25/09/2008 13:43

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by brazzo19 » 03/06/2012 01:14

Jesammmmm nije do cd.a promijenio sam ih vise i uvijek isto .....

p.s kad mi ono izbaci kad palim komp primary master slave i ono pise koji hdd i koji dvd citac ispod mi izbaci i ovo

"Secondary IDE channel no 80 conductor cable installed" mozda pomogne .... eto to pise jos ...

Berber
Posts: 78
Joined: 18/09/2010 01:58

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by Berber » 03/06/2012 01:28

Jel ti hd slave ili master?

User avatar
brazzo19
Posts: 2842
Joined: 25/09/2008 13:43

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by brazzo19 » 03/06/2012 01:30

Berber wrote:Jel ti hd slave ili master?
slave valja sta ja znam ...

User avatar
brazzo19
Posts: 2842
Joined: 25/09/2008 13:43

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by brazzo19 » 03/06/2012 19:42

Niko nista ??? e nemogu da vjerujem toliko IT strucnjaka ovde i niko nema neku ideju savjet ista .... :-) :(

User avatar
duspi
Posts: 747
Joined: 17/04/2008 02:11
Location: SA

Re: Problem sa formatiranjem racunara

Post by duspi » 03/06/2012 20:13

ne tražiš ti savjet ceć da ti neko riješi probblem :)

ako ti je hdd stvarno stari ata spojen ide kablom, onda stvarno rpovjeri ovo što te neko već pitao, da li je podešen kao slave ili master i da li je na primary ide konektoru

ako je sata disk ovo zanemari

jesi testirao hdd nekim od već spomenutih programa? imaš li mogućnost da taj hdd priključiš na neki drugi računar, čisto da vidiš prepoznaje li ga?

Post Reply