Problem s štampalom!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Deb's
Posts: 145
Joined: 04/06/2005 23:42
Location: Sarajevo

#1 Problem s štampalom!

Post by Deb's »

već 5. ti dan printer mi ne radi, adekvatno rješenje za problem na netu nisam našao i problem je pomalo "bezrazložan", kad pošaljem da mi odštampa bilo šta, počne al odmah stane izbacujući mi error :
"There was an error found when printing the document "/ime dokumenta/" to LPT1:. The device is not connected.

Do you want to retry or cancel the job?"

fakat ne mogu da shvatim šta bi problem mogao biti, pogtovo kad znam da je besprijekorno radio prije 4-5 dana :s inače riječ je o HP Deskjet 610c printeru poprilično starom (proizveden oko 2000.te, al sam ga tek počeo koristit od prije jedno 6-8 mjeseci). Pokušavao sam reinstalirat drivere, čačko sam nešt i oko podešenja lpt1 porta, al ništa mi nije pomoglo!

2. stvar koju želim pitati: Da li je moguće nabavit (nov) solidan printer laserski po mogućnosti s ovim "osobinama":
-da mu je cijena do 120 km (60 eura)
-da ima brz ispis (po mogućnosti >6-8 ppm)
-da je tih
-i da ima relativno ekonomičnu stopu potrošnje tonera

nije mi tolko bitan :
-kvalitet ispisa slika, grafika itd...
-kolor

nadam se da će te mi pomoći u mom problemu, pošto mi je printer veoma potreban ovih dana!

Hvala!
User avatar
sinus
Posts: 1724
Joined: 22/01/2007 23:33
Location: 위치 알 수없는 추가 통보가있을 때까지
Contact:

#2

Post by sinus »

Ne znam da li si na ovo naišao, ali eto ako nisi pokušaj ovako, ali prvo provjeri da li su ti svi kablovi što se tiče printera na svom mjestu.MOžda ti je samo do kablova i tek onda pokušaj ovo dole.

Error Message:
There was an error found when printing the document XX to LPT1. Do you want to retry or cancel the job?

Translation:
By itself, this error message (in which XX represents the name of the file you’re trying to print) may not indicate a hardware problem. If it occurs frequently, the parallel port your printer connects to may be set to a nonactive state, either by your motherboard’s BIOS or by Win2000.

Click Start, Settings, and Control Panel. Double-click the System icon. Select the Hardware tab and then click Device Manager. Expand the Ports (COM & LPT) entry by clicking the plus sign (+). Double-click the LPT port your printer connects to. Click the General tab and check the Device Status area. If the status is “Code 29: Firmware not correctly installed,” then the LPT port is disabled.

Solution:
Restart your computer and then enter the BIOS setup page (usually by pressing DELETE when your computer starts to boot). There are many different BIOSes, so consult your computer or motherboard manual to find out how to access your particular BIOS. What you need to do is locate the configuration information for the parallel port, which may be under an Advanced, I/O Configuration, or Communication section of the BIOS Setup program. Locate the LPT port and change the setting from Automatic, OS Controlled, or Disabled to Enabled or ECP+EPP (contact your BIOS manufacturer for detailed information about setting the parallel port parameters). The important point is that the port should not be disabled or set to Automatic or OS Controlled.
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#3

Post by valterbranisarajevo »

Za 120 KM teško. Međutim za 220 da. Moj je prijedlog jedan oh HP Laserjet serija 10xx. npr 1020 ili 1018. Možeš ih nabaviti u svakoj prodavnici računarske opreme.

I da ovo je 90% do kabla. Ne znam ali pretpostavljam da je u pitanju centronics kabl. On košta oko 10 KM, a ako je USB kabl on je 4-5 KM (onaj od 2 metra). :)
Deb's
Posts: 145
Joined: 04/06/2005 23:42
Location: Sarajevo

#4

Post by Deb's »

prvo Hvala na odgovorima!

@sinus: to sam već probavao, ne pomaže!

ne bih rekao da je baš do kabla, jer ima još jedan problem: prvo printer neće da obavi self-test (koji mu je ugrađen u memoriju)! :s.. a drugo primjetio sam mrlju od titnte na ketridžu... ali na mjestu gdje nije glava za pisanje/ispuštanje tinte... već gore gdje se spaja s printerom (to je na slici lokacija broj 2, lokacija broj 1 je glava za pisanje)
Image

tako da sumnjam da bi i to moglo biti dijelom uzrok problema!

još jedno pitanje: Zna li neko lokaciju servisa (u starom gradu) gdje bih ovakav kvar mogao otkloniti? - ili da kupim novi ketrdiž?

Hvala!
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#5

Post by valterbranisarajevo »

Moguće naravno !

ja sam se pokušao sjetiti svih slučajeva kada se pojavljivala ta ista poruka i znam da su sve bile uzrokovane kablom. Tvoj LPT port bi trebao viditi printer čak i da ga je neko udario čekićem,pod uslovom da je pod napajanjem. Naravno u tih 10% može biti da problem pravi ketridž t.j. da iz nekog razloga onemogućava komunikaciju printera sa računarom..

Meni je jednom iscurio ketridž u jedan HP deskjet printer i on više nije mogao raditi jer se nakon toga u unutrašnjosti printera zapekla tinta ali ja to nikad nisam nosio na servis (to su oni printeri iz Merkatora od 100KM :) jer bi to vjerovatno bila "skuplja pita od tepsije"


Od ovlaštenih servisa koji popravljaju HP ja znam za Racional. On se nalazi u prvom neboderu od Vrbanje mosta, u bivšoj Lenjinovoj na Grbavici.

Rade dosta kvalitetno, nisu pretjerano skupi, pošteno će ti reći da li ti se isplati popravljati printer i što je najvažnije ako utvrde da printer nije pokvaren nego da je samo neispravan ketridž neće ti naplatiti. (Tako je bilo prije dvije-tri godine a da li su se promijenili ne znam - nisam bio dugo tamo).

Možda će neko imati još neki prijedlog.. :)
Deb's
Posts: 145
Joined: 04/06/2005 23:42
Location: Sarajevo

#6

Post by Deb's »

Hvala za odgovor!

Koliko sam uspio saznati preko neta, racional je sad ovlašteni distributer i serviser printera marke canon , tako da ništa od njega :( Stoga ako znaš nekog drugog- bio bih zahvalan?!

Ispalti li se za ovu ragu kupovat ketridž, i hoće li to riješit problem?! imam dojam da je to glavni krivac problema, jer nemam nikakvih problema s LPT-om (nema one poruke error 29).

Što se tiče kupovine novog štampača, kao što već rekoh trebao bi mi jedan s razumnom kvalitetom ispisa crno-bijelog texta i slike (student sam pa treba za predavanja), s velikom brzinom ispisa i razumnim odnosom br.stranica/punjenje tonera!

Hvala!
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#7

Post by valterbranisarajevo »

Racional je ovlašteni distributer za Canon, ali njihov servis ima certifikat za HP. Ali da bi to potvrdio, nazovi ih i pitaj. Moja firma je svojevremeno imala ugovor sa njima i oni su nam servisirali HP veoma kvalitetno. Kako je sada ne znam.

Što se kupovine ketridža tiče, ne znam šta bih ti rekao. Kada su meni iscurili ketridži ja se nisam usudio kupovati nove. Stvarno su preskupi da bi čovjek rizikovao. Jedino možda da uzmeš onaj reparirani ketridž (mislim da košta oko 30 KM na PRIMATU) pa da probaš. Oni jesu nekvalitetni, ali nećeš biti na nekom velikom gubitku ako ti eksperiment ne uspije.

Ja planiram kupovinu printera i moj će izbor biti HP 1018 ili 1020, mada se sve više palim na one all in one printere, medjutim moram provjeriti da li postoji njihova laser varijanta. :)
Post Reply