Problem - priključak HDD-a ATA ?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
La_Forge
Posts: 645
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Sarajevo

Problem - priključak HDD-a ATA ?

Post by La_Forge » 20/11/2006 15:23

Prikopčo sam novi HDD kao slave IDE kablom (ATA) ...

u BIOSu ga prepoznaje (kao slave) no međutim u Win Exploreru mi ga ne prikazuje uopšte...

Kada pregledam Device manager najnormalnije ga nađem, instaliran, drajver nasao, sve ok ..

Šta bi mogao biti problem, imate li neke savjete ?


User avatar
Qler
Posts: 19341
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Post by Qler » 20/11/2006 15:52

jesi ga formatirao?? :D

Vozdra_123
Posts: 2219
Joined: 31/12/2003 00:00
Location: SAD/Kanada

Post by Vozdra_123 » 20/11/2006 16:24

koji setting ti je na master hd?
da li je on master ili cable select? ako mjesas cable select sa master/slave nekad zna biti problem, hd se ne pojavi u exploreru
iskljuci master hd i stavi ovaj da bude master... isprobaj da li je sve ok
onda ponovo ih prikopcaj i probaj cable select

La_Forge
Posts: 645
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by La_Forge » 20/11/2006 23:42

Hvala na prijedlozima ... sve je prikopčano i fercera..

nekako sam preko devic emanagera došao do opcije disk management i vidio da mi dik uošte nije "ativan" niti formatiran ... fakat :)

nakon svega, disk radi normalno ...
radi se o 200GB ATA a problem je što mi trenutno prikazuje 186 giga, negdje
mi je pojeo 14Gb . .. :?
formatirao sam ga najnormalnije u windowsu, kada je prepozanao novi dik drive ponudio mi je opciju formatiranja i to NTFS-om...
gdje su gige nestale ?

User avatar
Qler
Posts: 19341
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Post by Qler » 21/11/2006 00:27

to ti je tako... pojede ti eh sad... kako se zove ne sjecam se :D u glavnom to ti je to tih 14GB halali :D

kod FAT-a je bilo allocation table koji pojede gige koliko se sjecam onako sturo :D

Gray
Posts: 3234
Joined: 14/06/2005 02:47
Been thanked: 2 times

Post by Gray » 21/11/2006 15:50

Nazivni kapacitet i stvarni ti nikada nius isti, uvijek ima nekoliko giga manje.

La_Forge
Posts: 645
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by La_Forge » 23/11/2006 14:16

dobro nekoliko ali ovdj ese radi o 14 GB, to ipak nije mala kolicina...

gdje to nestane ? i kad je vec tako sto disk ne prodaju pd 186 a ne 200 GB ?

sramota !!
:)

Reek
Posts: 63
Joined: 26/11/2006 13:06

Post by Reek » 28/11/2006 14:53

"nestane" ti zbog toga sto OS cita kapacitet u binarnim jedicnicama, a prozivodac ga specificira u decimalnim...

Post Reply