PROBLEM-KAD RACUNAR NE PREPOZNAJE HARWARE

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
milojicabrzi
Posts: 1334
Joined: 18/11/2009 12:43

PROBLEM-KAD RACUNAR NE PREPOZNAJE HARWARE

Post by milojicabrzi » 29/01/2012 10:18

Pozdrav svima,
Imam solidan racunar na kojem je instalirana windows vista. Imam problem da kada spojim neki hardware (neki hardware opet funkcionira bez problema), racunar mi izbaci da je device ready for use. Medjutim, ja ne mogu u opciji "Computer" pronaci taj hardware, vec samo vidim hard disk i dva opticka drivea.

Evo, nedavno sam kupio web kameru, kad je ukljucim, racunar je nigdje ne vidi, iako mi izbacuje da je device instaled and ready for use.

Gdje se "krije" hardware koji se ne vidi, tj. kako ga naci, te je li moguce da Vista ne prepoznaje odredjene komponente koje na ovom OS ne rade kako treba.

Poz.


User avatar
zambaklija
Posts: 2737
Joined: 27/03/2008 14:56
Location: budžak

Re: PROBLEM-KAD RACUNAR NE PREPOZNAJE HARWARE

Post by zambaklija » 29/01/2012 10:24

ako je stariji,to je početak kraja :D

CoCoJamBo
Posts: 163
Joined: 05/05/2011 03:29

Re: PROBLEM-KAD RACUNAR NE PREPOZNAJE HARWARE

Post by CoCoJamBo » 29/01/2012 10:28

Jesi probao ovo :)

Image

(Za Vistu je)

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: PROBLEM-KAD RACUNAR NE PREPOZNAJE HARWARE

Post by Big Boy » 29/01/2012 11:41

Desni klik na My Computer, klik na Manage, klik na Device Manager i tu mozes naci listu hardvera... nista nije sakriveno. Ako se tako ne mozes snaci, probaj preko Control Panel, Hardware.

milojicabrzi
Posts: 1334
Joined: 18/11/2009 12:43

Re: PROBLEM-KAD RACUNAR NE PREPOZNAJE HARWARE

Post by milojicabrzi » 29/01/2012 13:06

Big Boy wrote:Desni klik na My Computer, klik na Manage, klik na Device Manager i tu mozes naci listu hardvera... nista nije sakriveno. Ako se tako ne mozes snaci, probaj preko Control Panel, Hardware.
Hvala puno druze, vec sam to probao i pronadjem kameru u listi hardwarea, ali je ne mogu pokrenuti... to je ono sto me zbunjuje...

User avatar
zambaklija
Posts: 2737
Joined: 27/03/2008 14:56
Location: budžak

Re: PROBLEM-KAD RACUNAR NE PREPOZNAJE HARWARE

Post by zambaklija » 29/01/2012 13:10

milojicabrzi wrote:
Big Boy wrote:Desni klik na My Computer, klik na Manage, klik na Device Manager i tu mozes naci listu hardvera... nista nije sakriveno. Ako se tako ne mozes snaci, probaj preko Control Panel, Hardware.
Hvala puno druze, vec sam to probao i pronadjem kameru u listi hardwarea, ali je ne mogu pokrenuti... to je ono sto me zbunjuje...
ja se nisam zahebavo kada sam ono gore napisao,imao sličnne probleme,počelo sve jedno po jedno odkazivati,štampač,skener itd....sve jedno po jedno....doveo ekspertu i niš....do borda,uzeo nov comp :D i rješeno

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: PROBLEM-KAD RACUNAR NE PREPOZNAJE HARWARE

Post by Big Boy » 29/01/2012 13:55

milojicabrzi wrote:Hvala puno druze, vec sam to probao i pronadjem kameru u listi hardwarea, ali je ne mogu pokrenuti... to je ono sto me zbunjuje...
Ne mozes "pokrenuti" kameru kroz Device manager. Tamo samo vidis da li su ti drajveri uredno instalirani za istu. Znaci, ako pored ikone kamere imas uzvicnik ili upitnik, trebas se prvo pobrinuti za drajvere.

Ako su drajveri OK, onda ti treba aplikacija pomocu koje ces "pokrenuti" kameru. MSN ili Skype vec mogu posluziti mada postoje i aplikacije koje sluze da se slikas ili snimas. Ako je uz kameru dosao instalacioni CD najbolje da s njega instaliras sve potrebno.

User avatar
bordo gandalf
Posts: 9068
Joined: 15/05/2009 12:07
Location: Mi smo Saraj'vo, izvolite se braniti
Has thanked: 1 time

Re: PROBLEM-KAD RACUNAR NE PREPOZNAJE HARWARE

Post by bordo gandalf » 29/01/2012 14:17


milojicabrzi
Posts: 1334
Joined: 18/11/2009 12:43

Re: PROBLEM-KAD RACUNAR NE PREPOZNAJE HARWARE

Post by milojicabrzi » 29/01/2012 14:53

Rashtimani, hvala puno, kamera radi...koji program mi preporucujes za download da bi je adekvatno koristio...

Poz.

Dado34
Posts: 404
Joined: 29/11/2010 17:58

Re: PROBLEM-KAD RACUNAR NE PREPOZNAJE HARWARE

Post by Dado34 » 30/01/2012 12:48

Za web kameru je dobar WebcamMax. Imas na oficijelnoj stranici download.

Post Reply