Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
-
Naslovnica
#26 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Postoji li kakav kurs za varioca, osposobljavanje, ja bih to sutra radio.
Čujem da je taj kadar plaho tražen, svuda.
- moon_walker_90
#27 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Po meni iseljavanje nije problem,ko god može neka ide.Ako ništa neka se vidi kako stvari u sređenoj zemlji funkcionišu.A već će se pronaći neko ko će rad,trud i zalaganje da cijeni,a ne kada nakon 2-3 mjeseca rada pitas privatnika slobodan dan,on ti da otkaz.Naravno na crno si radio.
- fosna2014
#28 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Imaš u zavodu za zapošljavanje.Naslovnica wrote:Postoji li kakav kurs za varioca, osposobljavanje, ja bih to sutra radio.
- GeeTnT
#29 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Plan i jeste poslati sto vise ljudi u inostranstvo, a ti isti kada steknu pravo i mogucnost dovode porodice, familiju, prijatelje... Svi oni posle nekoliko godina salju novac, a mnogi i investiraju u mala i srednja preduzeca onih koji su ostali, a koji su opet u nekoj familijarnoj vezi.. Turska je najbolji primjer, oni cak daju povoljne kredite svojim gradjanima za kupovinu nekretnina u inostranstvu (u DE masovno kupuju kuce i stanove)...jedina razlika je u tome sto nasi cim stvore uslove za drzavljanstvo zemlje u kojoj zive odmah uzimaju, dok turci veoma rijetko..._BataZiv_0809 wrote:Pa i ja nesto ovako kontam.
Ako je vec toliki suficit kadrova, tolika nezaposlenost i sta sve ne (a opet sve to direktnom krivicom vlasti), zar nije bolje za drustvo da idu tamo gdje ima posla i da nam u drzavu donose devize.
Nastranu sto mi je zao sto toliko raje odlazi i sto sve manje ljudi vidi perspektivu ovdje.
- Gojeni H
#30 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Postoji. U Tuzli u Kreki je bilo nesto i Njemacka je priznavala atest. Cuo sam, ne znam da li je istina, da se ljudi mogu osposobljavati do nivoa inzenjera varenja. To koliko znam prije nije postojalo u ovoj zemlji, ali to zvanje vani postoji i veoma je cijenjeno.Naslovnica wrote:Postoji li kakav kurs za varioca, osposobljavanje, ja bih to sutra radio.
- Gojeni H
#31 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Parafraziracu izjavu pokojnog predsjednika Singapura Lee Kuan Yew-a, nakon osamostaljenja zemlje:
Mi cemo biti ili ribarsko selo i imacemo broj stanovnika koji mogu zadovoljiti svoje potrebe ribarenjem, ili cemo svi zajedno raditi na tome da postanemo bogato i prosperitetno drustvo.

Mi cemo biti ili ribarsko selo i imacemo broj stanovnika koji mogu zadovoljiti svoje potrebe ribarenjem, ili cemo svi zajedno raditi na tome da postanemo bogato i prosperitetno drustvo.

Last edited by Gojeni H on 11/05/2016 05:08, edited 1 time in total.
- insomnia78
#32 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Ima oci da ti ispadnu dok odmaknes od minimalcaGojeni H wrote:Postoji. U Tuzli u Kreki je bilo nesto i Njemacka je priznavala atest. Cuo sam, ne znam da li je istina, da se ljudi mogu osposobljavati do nivoa inzenjera varenja. To koliko znam prije nije postojalo u ovoj zemlji, ali to zvanje vani postoji i veoma je cijenjeno.Naslovnica wrote:Postoji li kakav kurs za varioca, osposobljavanje, ja bih to sutra radio.
-
m_l
#33 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Poruka srednjoškolaca bh. političarima

- Connaisseur Karlin
#34 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
BiH politicari salju svoju djecu , obavezno na period od jedne decenije ,najmanjem_l wrote:Poruka srednjoškolaca bh. političarima
- animals
#35 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Ljudi su se iseljavali uvijek,i ne vidim neku tragediju u tome..
pa Nijemci, koji traze radnike, su najveca iseljenicka skupina gastarbeitera u Austriji..
pa Nijemci, koji traze radnike, su najveca iseljenicka skupina gastarbeitera u Austriji..
-
Bodkin
#36 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
To je taktika rjesavanja nezaposlenosti. Sto bi je zaustavljalifosna2014 wrote:Kako zaustaviti ovaj val iseljavanja?
-
Bodkin
#37 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Razlozi nebo i zemljaanimals wrote:Ljudi su se iseljavali uvijek,i ne vidim neku tragediju u tome..
- animals
#38 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Potraga za poslom..Bodkin wrote:Razlozi nebo i zemljaanimals wrote:Ljudi su se iseljavali uvijek,i ne vidim neku tragediju u tome..
isti razlozi..
-
sarajevo999999
#39 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Da postoji masovno iseljavanje-postoji. Narocito u hrvatskim sredinama, ali i kod nas pa evo licno poznajem 5-6 ljudi koji su otisli a oni su povukli jos 10. Neke cifre govore oko 80k. U bosni bi bili teret sistemu, a sada ce poslati min. 1000maraka godisnje. =80 mil. KM ce doci u Bosnu. Bitno je da se para obrce, a ovdje ne da nebi privrijedili vec bi bili teret drzavi. Na kraju krajeva, ko ostane bice mu lakse naci posao 
- GeeTnT
#40 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
...mozda ima i drugih razloga. .npr .animals wrote:Potraga za poslom..Bodkin wrote:Razlozi nebo i zemljaanimals wrote:Ljudi su se iseljavali uvijek,i ne vidim neku tragediju u tome..
isti razlozi..
Bijeg od sudskog gonjenja,
Odlazak zbog straha i odmazde zbog pocinjenih zlocina
Odlazak zbog segregacije. ...apartheida. ..prisile
Odlazak zbog lijecenja. ..
-
Bodkin
#41 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Aha, sa jedne strane hoce dobiti 3 ili 3.5 neto. Sa druge hoce umrijeti od gladi ili neceanimals wrote:Potraga za poslom..Bodkin wrote:Razlozi nebo i zemljaanimals wrote:Ljudi su se iseljavali uvijek,i ne vidim neku tragediju u tome..
isti razlozi..
- mousstapha
#42 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Ma problem je malo više složen nego se to obično gleda na prvu. Iseljavanje stanovništva u BiH jeste problem, ali opet nije u tolikoj mjeri izražen. S obzirom da imamo krhku ekonomiju, onda je to samo jedan udarac u nizu.
Generalno postoji problem sa demografskom slikom. Želju za odlaskom vani imaju uglavnom mladi. Ako odlaze, onda se uglavnom radi o deficitarnim zanimanjima, koja su tražena svugdje, pa i kod nas. Oni koji su primorani ostati, uglavnom su nezadovoljni, a od njih očekujemo da pokrenu državu i da rađaju djecu. Sa jedne strane iseljavanje, a sa druge sve manje novorođene djece. Jezivo je pomisliti da ćemo postati zemlja staraca.
Generalno postoji problem sa demografskom slikom. Želju za odlaskom vani imaju uglavnom mladi. Ako odlaze, onda se uglavnom radi o deficitarnim zanimanjima, koja su tražena svugdje, pa i kod nas. Oni koji su primorani ostati, uglavnom su nezadovoljni, a od njih očekujemo da pokrenu državu i da rađaju djecu. Sa jedne strane iseljavanje, a sa druge sve manje novorođene djece. Jezivo je pomisliti da ćemo postati zemlja staraca.
-
Scopio
#43 Re: Problem: Iseljavanje stanovnistva (all about)
Sve je dobro dok nam stariji doktori ne odu u penzije a mladi ne odu vani, onda će nas liječiti ovi sa travničkih univerziteta, e tad smo najebali