Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

User avatar
ja.neron
Posts: 3272
Joined: 15/10/2007 14:58
Location: haj-nehaj

#1 Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by ja.neron »

Na današnji dan prije 24 godine napustio nas je Dražen Ričl Zijo pjevač, tekstopisac, glumac jednom riječi UMJETNIK
Dražen Ričl je 18. septembra 1986. godine doživeo saobraćajnu nesreću kada je sa Arslanagićem i Buhom pošao na koncert u Mostar. Buha je nastradao na licu mesta, a Ričl je prebačen za Beograd na VMA zbog teških telesnih povreda, ali je dve nedelje kasnije, 1. oktobra 1986. godine, preminuo. Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Na nadgrobnom spomeniku u obliku presečene jabuke uklesan je stih iz jedne od njegovih pesama:

“ Prođe avgust srećo moja,
Vrijeme da se rastane
Bilo je izgleda previše lijepo
Da nam tako ostane ”
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Дражен_Ричл

http://www.crvenajabuka.com/





User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#2 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by sheilak »

Sada kad gledam na to, cini mi se, njegova smrt je najavila odlazak Lijepog vremena. :(
Last edited by sheilak on 22/09/2013 05:09, edited 1 time in total.
User avatar
ja.neron
Posts: 3272
Joined: 15/10/2007 14:58
Location: haj-nehaj

#3 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by ja.neron »

fakat ispade tako ...inače moj rođak se furao na crvenu jabuku sve pjesme znao napamet mene i buraza (ja imao 7, a brat 6 godina) za jedno ljeto zarazio tako da smo idućih šest mjeseci samo pjevali pjesme od crvena jabuke, a kad krene pjesma na starom kasetašu ton se pojačavao do daske u svako doba dana i noći ...
User avatar
astrid
Posts: 5243
Joined: 06/04/2010 21:48
Location: tu negdje

#4 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by astrid »

Sjećam se njihove nesreće :sad:
Bili smo na času S-H ,nastavnica je ušla i rekla da su tri člana Jabuke imali nesreću...Aljoša mrtav,Ziji se bore za život ,jedino je Zlaja prošao sa lakšim ozljedama...Nakon petnaest dana i Zijo je izgubio bitku..R.I.P

User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#5 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by sheilak »

.

Drazen Ricl mi je bio i ostao jedan od najdrazih muzicara. Ne samo zbog njegovih pjesama, vec zbog same njegove osobnosti koja je, mislim, imala snagu da druge cini srecnim. A to je rijetkost.
Nakon njega, Jabuka vise nije bila Jabuka. Imali su, naravno, hitove, ali to vise nije bilo to.

Nadam se da je Drazen na nekom puno ljepšem mjestu i da se smije levatima ovdje, na Zemlji. :-D :)
Last edited by sheilak on 22/09/2013 05:10, edited 2 times in total.
User avatar
Comrad
Posts: 4326
Joined: 17/04/2007 12:40
Location: C:\Program files

#7 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by Comrad »

Ja sam '85 godiste i sjecam se Dirlije i ostalih pjesama, iako tada nisam bio svjestan da je pjevac tih pjesama mrtav.

Sad gledam ove snimke i nikako da povezem danasnju situaciju sa ovim vremenom, pa nije hebemu 25 godina puno, kako to, da smo se toliko promjenili. Kako to da nema vise ovakvih grupa, ovakvih ljudi... :(
User avatar
General_Jackson
Posts: 1069
Joined: 28/08/2008 18:09

#8 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by General_Jackson »

Imao sam tu sreću da sam ga i lično poznavao kao komšiju nešto starijeg od mene i o njemu mogu reći samo najbolje. Kako kaže @sheilak, njihov odlazak kao da je bio jedan od nagovještaja tamnih vremena koja su bila pred nama.
User avatar
felipe kajetano
Posts: 4084
Joined: 21/09/2009 19:32
Location: Nachtwerk

#9 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by felipe kajetano »

:(
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#10 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by HAVANA »

:(
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45496
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#11 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by Chmoljo »

:(
nista novo
Posts: 511
Joined: 15/09/2010 15:41

#12 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by nista novo »

Da, da, kraj mog djetinstva i dolazak neki drugi vremena :(
Shredder
Posts: 129
Joined: 04/02/2010 01:23
Location: Sarajevo

#13 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by Shredder »

Iako je poznatiji kao pjevač Crvene jabuke, Zijo je i svirao gitaru u bendu Elvis J. Kurtovich & his Meteors. Na ovom spotu se može vidjeti.
http://www.youtube.com/watch?v=UJfT0ZrVJog
Počivaj u miru, legendo.
Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#14 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by Pera Trta »

Bio sam dječarac i sjećam se Jabuke i "Dirlije" kada su se tek pojavili i Zijinog lika koji me se tada nekako dojmio.
Tog ljeta osamdeset šeste ljetovali smo u Baru. Glavne pjesme koje su su se svuda čule tog ljeta bile su "Dirlija" i "Amsterdam" od Riblje čorbe.
Ubrzo nakon povratka kući jednog dana tetka mi je pokazala novine i rekla da se Crvena jabuka prevrnula u autu i da je jedan poginuo (pokazala mi ga na slici), a Zijo da je povrijeđen. Nekoliko dana kasnije tetka mi je rekla da je i Zijo umro i pokazala mi članak na kome je bila ista fotografija Zije koju je neko postavio iznad mene (ova crno-bijela). Bio sam jako tužan.
Malo iza toga pojavila se pjesma ITD benda "Lagano umirem" u kojoj se spominje neka crvena jabuka i ja sam bio ubijeđen da to pjeva Crvena jabuka i bio sam sretan, misleći da je Zijo živ i da je sve to bila neka šala. Kada se još malo kasnije pojavila Crvena jabuka, sa drugim pjevačem, vidio samm da stvarno dragog Zije više nema.
User avatar
astrid
Posts: 5243
Joined: 06/04/2010 21:48
Location: tu negdje

#15 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by astrid »

Jedna mala priča...

od DRAŽEN RIČL-ZIJO-PARA!, 9. lipanj 2010 u 19:42

Prije nego što počnem sa ovom pričom, želim da se vratim na par minuta u historiju, da budem preciznija u 1962. godinu. U toj godini Beatlesi su snimili svoju prvu pjesmu, Brazil je osvojio naslov Svjetskog prvaka, Marilyn Monroe je izvršila samoubistvo, Jamaica je postala nezavisna država, prvi James Bond film je snimljen. Godine 1962. je rođen Dražen Ričl, heroj moje male priče. Dražen Ričl je rođen 12. ožujka u Sarajevu, gdje je proveo čitav svoj život.
Ko je bio Dražen Ričl? Dražen Ričl je bio jedna od najpoznatijih ličnosti sarajevske kulturne scene. Njegovo djelovanje počinje još početkom 80-ih godina, kada je počeo da svira u bendu Elvis J.Kurtović & His Meteors. Bio je jedan od začetnika Novog Primitivizma zajedno sa Elvis J.Kurtovićem, Neletom Karajlićem, Sejo Sexonom, Zenitom Đozićem . Počeli su na radiju, da bi se 1984. godine emitovala prva epizoda Top Liste Nadrealista. U isto to vrijeme svi članovi Top Liste Nadrealista su počeli i da se glazbeno izražavaju, Nele Karajlić i Sejo Sexon su osnovali Zabranjeno Pušenje, Elvis J.Kurtović je imao svoj već spomenuti bend, da bi Dražen Ričl zajedno sa Zlatkom Arslanagićem osnovao Crvenu Jabuku, nakon što je otišao iz Elvisovog benda.
Prošlo je tačno 24 godine od nesretne pogiblje Dražena Ričla, a on još uvijek živi u srcima običnih ljudi, svi se rado sjećaju njegovih pjesama, njegovog osmijeha i njegove gitare. Željela sam da ovu priču učinim još posebnijom, tako da sam otišla i porazgovarala sa Elvirom Deak, majkom pokojnog Dražena Ričla. Od samog jutra moja nervoza je rasla i rasla, ipak susret ću se jedinom osobom koja nas može uvesti u tajni svijet Dražena Ričla. Pokucala sam, a predivna žena mi je otvorila vrata, nakon što sam se predstavila, gospođa Deak je odgovorila da je slobodna narednih pola sata, što je meni bilo sasvim dovoljno da je pitam mnoge stvari koje su me zanimale. Sam stan je prepun Draženovih slika, čak sam imala i priliku pogledati neke privatne slike, koje su za mene i kao obožavatelja, ali i kao novinara bile pun pogodak. Dražen je na svakoj slici nasmijan, na svakoj ima gitaru, očigledno se nije odvajao od nje, imao je tu neobičnu čar u sebi, koja je čak i na slikama vidljiva i upečatljiva. Gospođu Deak sam na početku pitala kada se pojavila ta želja za glazbom kod Dražena? Njen odgovor je bio donekle i očekivan, od malih nogu. Kako je gospođa Deak radila u administraciji u bolnici, Dražen je bio tokom dana u vrtiću za uposlenike bolnice. Njegova vaspitačica je rekla da Dražen, koji je u to vrijeme imao pet godina, posjeduje talenat za glazbu i da bi se tome trebao posvetiti. Gospođa Deak je to shvatila kao i svaka majka, ne baš pretjerano ozbiljno. Sa deset godina, Dražen je počeo da ide u Muzičku školu u Sarajevu, profesor mu je bio Ivan Kacil. Dražena je prijavio brat gospođe Deak, na nagovor svog prijatelja koji je svoju kćerku također upisivao u Muzičku školu. Dražen je imao četiri časa sedmično, dva časa teorije i dva časa gitare. Iako je imao samo deset godina, išao je sam svaki put. Završio je samo Osnovnu muzičku školu, jer u Sarajevu u to vrijeme nije bilo Srednje muzičke škole. Upisao se u sarajevsku Drugu gimnaziju, a poslije toga je upisao Fakulet politčkih nauka, odsjek žurnalistika. Zbog prevelikih obaveza, završio je samo dvije godine. Dražen je prvo svirao u bendu Elvis J. Kurtović & His Meteors, ali zbog neslaganja unutar benda, posebnog zbog načina života pojedinih članova, Dražen odlazi. Sa Zlatkom Arslanagićem je osnovao bend, ali je imao problema oko imena. Njegov omiljeni bend su bili Beatlesi, te je znao da će ime sadržavati riječ jabuka, gospođa Deak je predložila ime Zlatna Jabuka, a Dražen je za par dan rekao majci da će se bend zvati Crvena Jabuka. Osim što će svirati gitaru u Crvenoj Jabuci, Dražen je bio i tekstopisac zajedno sa Zlatkom i glavni vokal. Na moje pitanje da li je Dražen imao neku ozbiljnu vezu, gospođa Deak je odgovorila da je uvijek imao simpatije i neke veze, ali da nije imao ozbiljnu vezu.
Osvanulo je jutro 18. Rujna 1986. godine, Crvena Jabuka je krenula na svoj prvi samostalni koncert u Mostaru. Gospođa Deak je rekla da je taj dan bio izrazito lijep, ali ipak jak vjetar je puhao, kao da je slutio šta će se desiti taj dan. Gospođa Deak je navečer bila vani sa prijateljicom , a dok se raspremala, telefon je zazvonio. Vijest je već bila na svim objavljena, ali gospođa Deak ništa nije znala. Bio je Dražen, ali ne njen Dražen, već Dražen Žerić Žera. Kada joj je rekao za nesreću, čitav jedan svijet se srušio. Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu u Mostaru, međutim Dražen je imao teške povrede glave, a jedina klinika pogdna za liječenje nalazila se u Beogradu. Helikopter je poslat u Mostar, ali nikako nije mogao sletjeti od vjetra, da bi ga na kraju avionom prevezli u Beograd. Nadu joj je dala sestra, koja je rekla da je viđala gore slučajeve,a koji su preživjeli. Kada je prvi put vidjela Dražena na klinici, bio je prikopčan na aparate sa pognutom glavu. Bol i tugu ništa nije moglo nadjačati i do danas se ta bol nije mogla izbrisati. Trinaest dana poslije stiže telegram na adresu gospođe Deak, Dražen je ipak izgubio borbu.
Da li je neko posjećuje od njegovih kolega? Od članova iz benda, i ne baš. Par godina nakon Draženove smrti došlo je do zahlađenja odnosa gosođe Deak i Žere, a od njegovih saradnika, Sejo Sexon, Zenit Đozić i Elvis J. Kurtović nisu zaboravili na nju. Što se tiče obožavatelja, prije rata je dobivala svakodnevno pisma, a kada je rat počeo niko od tih osoba se nije ponudio ni na bilo koji način da pomogne majci njihovog idola, osim djevojke iz Beograda, koja je čak gospođi Deak ponudila da se preseli kod nje tokom rata. Tokom rata spalila je sva pisma, kaže razočarenje je ipak preveliko.
24 godine, a čini se kao 24 sata. Bio je na vrhuncu mladosti, toliko stvari i planova su ga čekali. Meša Selimović je rekao: "Kasno je sjećanja, uzalud se javljate, beskorisne su vaše nemoćne utjehe i podsjećanja na ono što je moglo da bude, jer što nije bilo, nije ni moglo da bude. A uvijek izgleda lijepo ono što se nije ostvarilo. Vi ste varka koja rađa nezadovoljstvo, varka koju ne mogu i ne želim da otjeram, jer me razoružava i tihom tugom brani od patnje." Čitala sam jednom jednu pjesmu o djevojci koja je bila zaljubljena u dečka koji je umro, zamišljala ga je u raju sa svim anđelima i bila je ljubomorna. Ja Dražena vidim u raju sa opakim anđelima u kožnim jaknama, kako kroje pjesme našeg života. Ali, ja nisam ljubomorna, samo mi nedostaje.
Dražen Ričl (12.03.1962 – 1.10.1986.)

Autor: Dalila Zeljković


http://www.facebook.com/note.php?note_i ... 5077119463

Image
ig78sa
Posts: 190
Joined: 21/02/2011 22:18

#16 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by ig78sa »

Last edited by ig78sa on 19/03/2011 14:47, edited 4 times in total.
ig78sa
Posts: 190
Joined: 21/02/2011 22:18

#17 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by ig78sa »

Last edited by ig78sa on 25/02/2011 19:58, edited 1 time in total.
ig78sa
Posts: 190
Joined: 21/02/2011 22:18

#18 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by ig78sa »

Tako je to zvucalo sa Zijom...

ig78sa
Posts: 190
Joined: 21/02/2011 22:18

#19 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by ig78sa »

Last edited by ig78sa on 23/02/2011 15:36, edited 2 times in total.
susc_ovjek
Posts: 519
Joined: 15/09/2007 17:07
Location: Sarajevo

#20 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by susc_ovjek »

Svaka cast za ove snimke!
Ovi ljudi nas cine ponosnim sarajlijama... Drazene R.I.P:
ig78sa
Posts: 190
Joined: 21/02/2011 22:18

#21 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by ig78sa »

Sarajevo,Sloga 1986




Sva su raja-Elvis J.Kurtovic(Drazen Ricl vokal)



User avatar
Gaggy!i
Posts: 64
Joined: 20/11/2010 13:01
Location: Nedođija bb

#22 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by Gaggy!i »

Uz caleta sam ih slusao kao klinjo..pa evo do dan danas...nenadjebivi su! 8-) :D
User avatar
Chisum
Posts: 4685
Joined: 12/02/2009 13:25
Location: SARAJEVO

#23 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by Chisum »

Evo kad vec opet neko otvori ovu temu, napisatcu jedan stari grafit, nekog od fanova Jabuke, koji su, kao i mnogo toga sto sjeca na ljepsa vremena, prefarbali...


PARA JE BOG, A BOGOVI NE UMIRU!

(bas ovako je pisalo, velikim slovima, nevjesto nasarano... ali od srca)


Nisam nikada slusao Jabuku i slicne grupe i grupice, ali mi nedostaju ta vremena.
Nedostaje ovom gradu i Para... i mnoga druga raja.
User avatar
Jazz_Junkie
Posts: 3052
Joined: 16/03/2008 22:35
Location: Wien

#24 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by Jazz_Junkie »

Iako tragedija, moram reci da je CB jedna od najdosadnijih grupi s prostora Ex-Yu. Interesantni su bili jos donekle dok je Ricl bio ziv.
User avatar
Chisum
Posts: 4685
Joined: 12/02/2009 13:25
Location: SARAJEVO

#25 Re: Prođe august srećo moja -Dražen Ričl

Post by Chisum »

Ma ja te pjesmice i limunade nikada nisam volio, ali je Para bio momak i po'.
Post Reply