Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sunceKOtepsija

#51 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by sunceKOtepsija »

cudno je da roditelji govore da vole djecu vise od svega aonda ih salju i s par mjeseci u neke ustanove (drzavne il privatne) ili ih povjeravaju ljudima zenama djecocuvaricama, izgleda ovdje bi ljudui da imaju para unajmljivali neke strankinje da im one iznose djecu 9 mjeseci surogat majke tzv
vjesticanametli

#52 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by vjesticanametli »

I od mene sve naj za vrtic na mojmilu.....i skola je aleksa s. Bila i sve uspjesno sin pozavrsavao....djeca i tete su ok..
vjesticanametli

#53 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

sunceKOtepsija wrote:cudno je da roditelji govore da vole djecu vise od svega aonda ih salju i s par mjeseci u neke ustanove (drzavne il privatne) ili ih povjeravaju ljudima zenama djecocuvaricama, izgleda ovdje bi ljudui da imaju para unajmljivali neke strankinje da im one iznose djecu 9 mjeseci surogat majke tzv
ma sta kazes jel...... cuj ti njega..... pa moraju na posao covjece....i sta ce djeca sama kuci kad mogu biti sa jos puuuno djece :-)
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#54 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by Zviz »

Iskreno receno, tete cuvalice ne! Do prve tri godine dijete treba da sto vise vremena provede uz roditelje i evt. roditelje roditelja. Znam da moze utjecati na posao i sve, ali tu muz mora da potegne a zena ako moze djelimicno sa radom a ukljuciti i starce. Svjedok sam svaki dan kako u modernim drustvima djeca imaju odnos sa roditeljima kao i da nisu u rodu. Zasto, teta cuvalica radi po nekom propisu a ne kao mater! Sto se tice drzavnih ili privatnih vrtica: zivim u drzavi gdje drzavnih vrtica i nema, bar ne kao sto bi neko mislio. Ali ovdje privatni vrtici su puni propusta. Dosta je ocajnih roditelja, jer kosta brdo para a briga o djeci je na zalost ogranicena parama. Po principu koliko para toliko muzike. Ako sve moguce ankete kazu da npr. u jednoj danskoj svi zaposlnei u drzavnom sektoru su zadovoljniji od onih u privatnom onda sta dalje da pricam.
sunceKOtepsija

#55 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by sunceKOtepsija »

vjesticanametli wrote:
sunceKOtepsija wrote:cudno je da roditelji govore da vole djecu vise od svega aonda ih salju i s par mjeseci u neke ustanove (drzavne il privatne) ili ih povjeravaju ljudima zenama djecocuvaricama, izgleda ovdje bi ljudui da imaju para unajmljivali neke strankinje da im one iznose djecu 9 mjeseci surogat majke tzv
ma sta kazes jel...... cuj ti njega..... pa moraju na posao covjece....i sta ce djeca sama kuci kad mogu biti sa jos puuuno djece :-)
ako moraju na moposao ne znaci da je to uredu?
Najlakse je pobjec od odgovornosti, pravdat je i pravit se blesav
vjesticanametli

#56 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Pa nazalost nismo njem. Da noHamo djecu na posao. Moraju u vrtic i to nije bjezanje od odg.
Mis mekinjas

#57 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by Mis mekinjas »

Mi imamo srecu pa ne razmisljamo o vrticu, bar do 3. godine.
Baka i deda ga cuvaju, svaki dan izlazi 2x dnevno, druzi se sa djecom, igra. I vrlo je drustven. Nije skrt, sto sam mahom primijetila kod vrticke djece. Valjda tamo moraju zauzeti igracku, pa vrlo rado otmu tudju a svoju ne daju.

Ja u vrtic nisam nikad isla i nista mi ne fali, kao sto vjerovatno ne fali ni vrtickoj djeci. U razvijanje nadnaravnih sposobnosti za druzenjem i borbom za sebe kod jaslicke i vrticke djece ne vjerujem.

Moje kolege, i prijatelji, svi, ali doslovno svi imaju ili baka servis ili tete cuvalice. I svi podjednako stojimo pri tome, da prije trece godine, ako se ima druga mogucnost, da djecu ne saljemo ni u drzavne ni u privatne vrtice.
Moj ce svakako u drzavni.
Ima jos jedna stvar, govori o jacanju imuniteta. Ne znam kakve zagovornici toga poslove rade, ali je meni prevelik luksuz i krajnja neodgovornost prema poslodavcu, koji naime hrani i mene i moju obitelj i dijete, da kad god se dijete razboli u vrticu ja cu biti odsutna, najmanje dva dana, ako ne i vise. Nedavno mi se kolega zalio, kako klinac prvu godinu u vrticu, je svaki tjedan bio kuci zbog neke viroze, a i on ili zena s njim.
Ja sam svakako za ostanak djeteta kuci bar do 3. godine, ko ima mogucnost.
Ko nema, to je drugo, mora dijete na ovaj ili onaj nacin, biti zbrinuto.
sunceKOtepsija

#58 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by sunceKOtepsija »

vjesticanametli wrote:Pa nazalost nismo njem. Da noHamo djecu na posao. Moraju u vrtic i to nije bjezanje od odg.
branis neobranjivo
vjesticanametli

#59 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Svako zna svoje. Budi pozdravljen.
sunceKOtepsija

#60 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by sunceKOtepsija »

otpozdravi
Better Man

#61 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by Better Man »

Mis mekinjas wrote:Mi imamo srecu pa ne razmisljamo o vrticu, bar do 3. godine.
Baka i deda ga cuvaju, svaki dan izlazi 2x dnevno, druzi se sa djecom, igra. I vrlo je drustven. Nije skrt, sto sam mahom primijetila kod vrticke djece. Valjda tamo moraju zauzeti igracku, pa vrlo rado otmu tudju a svoju ne daju.

Ja u vrtic nisam nikad isla i nista mi ne fali, kao sto vjerovatno ne fali ni vrtickoj djeci. U razvijanje nadnaravnih sposobnosti za druzenjem i borbom za sebe kod jaslicke i vrticke djece ne vjerujem.

Moje kolege, i prijatelji, svi, ali doslovno svi imaju ili baka servis ili tete cuvalice. I svi podjednako stojimo pri tome, da prije trece godine, ako se ima druga mogucnost, da djecu ne saljemo ni u drzavne ni u privatne vrtice.
Moj ce svakako u drzavni.
Ima jos jedna stvar, govori o jacanju imuniteta. Ne znam kakve zagovornici toga poslove rade, ali je meni prevelik luksuz i krajnja neodgovornost prema poslodavcu, koji naime hrani i mene i moju obitelj i dijete, da kad god se dijete razboli u vrticu ja cu biti odsutna, najmanje dva dana, ako ne i vise. Nedavno mi se kolega zalio, kako klinac prvu godinu u vrticu, je svaki tjedan bio kuci zbog neke viroze, a i on ili zena s njim.
Ja sam svakako za ostanak djeteta kuci bar do 3. godine, ko ima mogucnost.
Ko nema, to je drugo, mora dijete na ovaj ili onaj nacin, biti zbrinuto.
Dok dijete ne navrši 3 godine ni pod razno u vrtić,a poslije obavezno. Da li privatni li državni to zavisi od mogučnosti roditelja. Ja sam zato da ako možete djetetu obezbjedite najbolje. Ako pogledamo državne vrtiće u SA, vidjećemo da tu ima previše javašluka i propusta i da ne govorim o lošem kvalitetu hrane koja se djeci daje.
sabanss

#62 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by sabanss »

Better Man wrote: Dok dijete ne navrši 3 godine ni pod razno u vrtić,a poslije obavezno. Da li privatni li državni to zavisi od mogučnosti roditelja. Ja sam zato da ako možete djetetu obezbjedite najbolje. Ako pogledamo državne vrtiće u SA, vidjećemo da tu ima previše javašluka i propusta i da ne govorim o lošem kvalitetu hrane koja se djeci daje.
Mogu se sloziti sa svim ovdje napisanim.
sunceKOtepsija

#63 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by sunceKOtepsija »

sabanss wrote:
Better Man wrote: Dok dijete ne navrši 3 godine ni pod razno u vrtić,a poslije obavezno. Da li privatni li državni to zavisi od mogučnosti roditelja. Ja sam zato da ako možete djetetu obezbjedite najbolje. Ako pogledamo državne vrtiće u SA, vidjećemo da tu ima previše javašluka i propusta i da ne govorim o lošem kvalitetu hrane koja se djeci daje.

Mogu se sloziti sa svim ovdje napisanim.
:-)
1946--1987

#64 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by 1946--1987 »

sunceKOtepsija wrote:
vjesticanametli wrote:

:lol: :lol: :lol:
kakva kolicina gluposti u 2 posta od @suncekotepsija

ps zar je moguce da iko normalan razmislja o drzavnim vrticima u ovakvoj drzavi i ovakvom gradu.
Naslovnica

#65 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by Naslovnica »

Meščini da su ovdje najglasniji i da najviše polemišu oni koji uopšte nemaju djece, ali znaju najbolje kako treba da se vaspitaju i kakva je situacija u vrtićima.
A mi čija su djeca išla ili idu u obdaništa, koji iz ličnog iskustva znamo situaciju, mi eto nismo nikakvi roditelji, loši smo, ne znamo mi šta i kako valja ili me valja...
Mislim... :roll:
Zviz

#66 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by Zviz »

Naslovnica wrote:Meščini da su ovdje najglasniji i da najviše polemišu oni koji uopšte nemaju djece, ali znaju najbolje kako treba da se vaspitaju i kakva je situacija u vrtićima.
A mi čija su djeca išla ili idu u obdaništa, koji iz ličnog iskustva znamo situaciju, mi eto nismo nikakvi roditelji, loši smo, ne znamo mi šta i kako valja ili me valja...
Mislim... :roll:
Nebi se slozio. Ja sam odrasto bez vrtica, u 5 godini sam samostalno znao otici do granapa sa listom u ruci i kupiti ono sto me roditelji zamole, i kusur je uvijek bio tacan! Znao sam sebi namazati od eurokrema pa sta god drugo itd. Danas covjek stice utjecaj, da ce djeca biti degenerici ako ih od 15 mjeseci ne cuvaju cuvalice ili ako nisu u vrticu. Meni licno nista ne dostaje sto nisam bio u vrticu. Druzenja je bilo, igracki sam imao itd. Kakav je to odnos roditelja i djetea gdje djete od 7-8 ujutru daju u vrtic pa tako do 16-17 i onda najkasnije u 19:30 na spavanje i tako zaredom pet dana a vikendom ko fol su roditelji. Parama mozes mnogo sta postici ali djecu odgojiti ne! U jednoj Danskoj gdje nekog porodicnog blaga izmedju roditelja, djece i unucadi nema - se politicari zale, pa cak i ovi nacionalisti kazu, zavidimo pretezno Bosancima, jer imaju jako blizak rodbinski odnos. Ista prica se ponavlja u starosti - djeca nemaju ni vremena da vlastite roditelje obidju - strpaju ih u staracki dom (vrtic za starije) i posjete ih jednom sedmicno ili mjesecno, a zive svega 2-3km od njih. Mani se karijere i sl avantura ako mislis imati djete. To je vecina i skontala na zapadu, pa zato sad imas tri nosaca proteza na jednog radnika, a drzava nema para (Danska) da plati osoblje koje bi te nosace proteza okupala dvaput sedmicno nego sretni starci budu okupani jednom sedmicno a ostali jednom u deset dana. A jedu hranu nista bolju nego sto mozes dobiti u McDonaldsu.
mali_balon

#67 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by mali_balon »

Pa dobro zviz, mislim, ono, mi znamo i svjesni smo da si ti bio i ostao VUNDERKIND, jebo mocarta sta si ti bio...i ostao....mislim da si ti posluzio kao primjer onoj gospodji montesori
muha_sa

#68 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by muha_sa »

sunceKOtepsija wrote:
vjesticanametli wrote:
:thumbup:

svaka ti je na mjestu :D
HAVANA

#69 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by HAVANA »

Jarane,mi se ni o vrticu dogovorit ne mozemo.Sto jezika o cem god da je.O patlidzanu da je tema, bilo bi patlidzan vakav,patlidzan nakav. :bih: :lol:
Radis i zivis kako ti mislis da treba,boli te kurac sta ko kaze.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#70 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by KatarinaKosaca »

Vrtići ne služe samo da se djeca ostave da provedu vrijeme i da ih skloniš, nego prvenstveno za socijalizaciju, naviku života u grupi itd. To je naučno dokazano. Imaju manje traume kad krenu u školu i općenito manji osjećaj usamljenosti koje imaju djeca , naročito bez braće i sestara sa tetom čuvalicom u kući
Između privatnih i državnih u Sarajevu i pod ovim okolnostima državni, bez obzira na sve. Ne bih puno obrazlagala, ali , vjerujte mi na riječ, da u privatnim ima svašta i pacova preko hrane i potpuno nekompetentnih osoba koje brinu o djeci.
Zviz

#71 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by Zviz »

mali_balon wrote:Pa dobro zviz, mislim, ono, mi znamo i svjesni smo da si ti bio i ostao VUNDERKIND, jebo mocarta sta si ti bio...i ostao....mislim da si ti posluzio kao primjer onoj gospodji montesori

Kamo srece da sam bio nadaren kao Mozart, sad bi sjedio u parku i sluso moju muziku a ne tu valjo gluposti o meni. Eto, sta ja sad trebam da ucinim, sto nisi bio sa 5 god. sposoban kao ja.
KatarinaKosaca

#72 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by KatarinaKosaca »

Zviz wrote:
mali_balon wrote:Pa dobro zviz, mislim, ono, mi znamo i svjesni smo da si ti bio i ostao VUNDERKIND, jebo mocarta sta si ti bio...i ostao....mislim da si ti posluzio kao primjer onoj gospodji montesori

Kamo srece da sam bio nadaren kao Mozart, sad bi sjedio u parku i sluso moju muziku a ne tu valjo gluposti o meni. Eto, sta ja sad trebam da ucinim, sto nisi bio sa 5 god. sposoban kao ja.
On je pretjerao u poređenju, ali je , očito da si bio sposoban. Jer si se snašao u Danskoj i postao Danac, radiš, cure hoće da se udaju... tako da si sigurno i kao dijete pokazivao predispoziciju tim kvalitetima.
Nego, kako je to u Danskoj uređeno, ako ti nije mrsko da nam objasniš?
Zviz

#73 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by Zviz »

KatarinaKosaca wrote:Vrtići ne služe samo da se djeca ostave da provedu vrijeme i da ih skloniš, nego prvenstveno za socijalizaciju, naviku života u grupi itd. To je naučno dokazano. Imaju manje traume kad krenu u školu i općenito manji osjećaj usamljenosti koje imaju djeca , naročito bez braće i sestara sa tetom čuvalicom u kući
Između privatnih i državnih u Sarajevu i pod ovim okolnostima državni, bez obzira na sve. Ne bih puno obrazlagala, ali , vjerujte mi na riječ, da u privatnim ima svašta i pacova preko hrane i potpuno nekompetentnih osoba koje brinu o djeci.

Naucno dokazano je i to da je zdravo se nasrkati vlastite mokrace, pa opet nam ne tece pisaka iz cesme ili bolje receno, ne zaljevamo se domacim ciderom. Sve ima svoje, i to je tacno ali kad tebi djete od jeseni do proljeca je konstantno bolesno, jer praksa vetica je igra u blatu, snjegu, po kisi i jakom vjetru, onda uzmi broj i stani u red pa kad dodjes na vrstu reci sta te muci.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#74 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by Truba »

ja se iz vrtića sjećam da mi se uvijek kenjalo i da nisam mogao kad želim u wc što je sve vrijeme
da me teta bacila s kreveta vukući me za noge i natjerala da ga odnesem u susjednu sobu i spavam sam jer sam u vrijeme spavanja pogledao ravno u nju, a ja sam se gotovo odmah potajno vratio
onda se sjećam da su me mlatili jer sam izrastao tek krajem osnovne škole do tada sam bio sitniji i mirniji te sam znao trpiti
onda se sjećam da su me u blato ispred obdaništa na pofalićima gdje je sad park nacionalnih manjina gurnuli
eh da sjećam se ogromne šolje za pišanje
bio je popularan karate pa je jedan na meni trenirao sjećam se da me prebacio preko leđa
i sjećam se da sam obožavao lego kockice gurati u zgužvan papir i to bacati u smeće ko zna koliko sam desetina kockica bacio
loša hrana koja smrdi...čitava zgrada... kupus užasan dan danas imam iste traume od kupusa, kalje, prasem, kelja i svega sa velikog zajedničkog lonca... u firmi imamo zajednički ručak samo mene boli stomak od toga i samo se meni gade nabrojana jela...
kasnije sam znao ispod stola gurati sve što ne pojedem :roll: jer se moralo sve pojesti iako imam nagon za povraćanjem
dan za slavlje griz na tanjuru...za pod zub staviti
eh da kad mi se kenjalo nisam mogao u wc pa sam često imao problema
i dan danas imam traume od kenjanja :roll:

eh da sve ovo je ostalo u meni nikad se nisam žalio niti su roditelji znali da ima problema niti sam tada mislio da su to problemi...nadam se da je današnjoj djeci bolje... mada sam se ja uvijek plašio institucija... i iz škole nemam neka dobra sjećanja osim straha :roll:
KatarinaKosaca

#75 Re: Privatni vs drzavni vrtici vs tete cuvalice

Post by KatarinaKosaca »

Ja sam imala tetu čuvalicu u kući koja je ili telefonirala ili izlazila sa momcima i ostavljala me samu i prijetila batinama ako kažem mojima kad dođu sa posla. Šutala sam kao tele od straha.... Poslije puno godina sam to svojima rekla i jako zamjerila što nikad nisu provjeravali. Nikad im to nisam halaila. A doveli su je sa sela i školovali i plaćali samo da mene čuva..
Post Reply