Penicilin wrote:Ma stipu šuplju. Šta god ti ko reko vjeruj mi u svakom biznisu najvažnija je jedino i samo volja i odlučnost. Ako si spreman da se u ovo upustiš imaš manje više dovoljno love. Pitanje je jedino kolko će ti uzeti kirije u startu ali kako god kafanu od 50 m2 možeš solidno opremiti za 20 milja, a ako ti poso krene kako treba, trebo bi za mjesec ili najviše dva biti u stanju pokriti troškove. Najvažnije ti je da budeš lično prisutan i da vodiš sam lično računa o svemu. Ako si spreman da se lično posvetiš ugostitetljskom poslu za tri mjeseca ćeš početi da zarađuješ.
Ovo što pitaš da li uzeti bolju ili zavučeniju lokaciju ja mislim da trebaš igrati na jaču varijantu u svakom slučaju. Nema tu isprobavanja ako pukneš u startu zaboravi da češ se lako iščupati. Ako si već kreno u to idi punim pa šta bude. U svakom slučaju bolja lokacija ti je veća šansa za uspjeh. Skontaj model u koji vjeruješ i posveti se tome maksimalno. Naravno ne smiješ biti megaloman i moraš realno procjeniti potrebno ulaganje. Ali nema šansi da ti u pokretanju vlatitog biznisa ideš postepeno i na sigurno. Ako češ tako onda ti je bolje ganjaj poso u državnoj službi. Ja vjerujem da bez hrabrosti i rizika nema vlastitog biznisa. Ako vidiš da si ga popušio halali na vrijeme i fataj se bilo čega od čega možeš preživjeti i ne okreći se. To ti je sva filozofija poduzetništva i privatluka. Imaš šansu 1:10 da izgoriš. Ali ako prođeš prošo si, a ako ga popušiš vratičeš se na ono odakle si krenuo. Bez puno filozofije. Biznis je surova igra i tako ga treba i kozumirati.
Sve što si reko prijatelju, potpisujem i mislim upravo tako. Imam dovoljno sredstava da ispoštujem kvalitet same ponude, da ispoštujem cijenu, osoblje, uslugu i ostalo, znači da to dovedem do nivoa, da smo faltički spremni da prometujemo minimalno 1500 KM dnevno.
E sad, ovaj poso može ili biti vrlo dobar ili biti pušiona skroz (s obzirom na mentalitet), sredine nema, jer takav je proizvod. Zato i razmišljam na ovaj način. Uleti odma gdje treba i kako treba, ispoštuj sve što je do tebe i još 30% od toga i onda prati promet, a prepoznaćeš posao u narednih 15 dana.
Nije problem biti tu, to sam naučio na teži način, davno.