Ljeto i ne znam koliko treba. To dok sam bio u Hrvatsku i preko nje sam dosao, nekim kamenjarom vozio. Oni granicari se sjebali kad su nas vidjeli. Idi u ljetni period.kiki-miki wrote:Koliko treba do tamo, kakav je put, u koje doba godine ici?zipoo wrote:jesam
PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Moderator: anex
-
zipoo
#526 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
- Billy The Pljuc
#527 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Orahov Do se zove GP i inace je lokalnog karaktera ali puste uvijek. Stolac - Hutovo - Ravno - Zavala ili Stolac - Ljubinje - Ravno - Zavala su ti pravci a mozes i Neum - Hutovo - Ravno - Zavala ili iz Slanog RH pravo na GP Orahov Do pa do Zavale. Put i nije los kad ides od Sto(l)ca prema Vjetrenici ali od nje pa na GP ili od Slanog na GP je uzak i vodi kroz krs, pravi kamenjar i vukojebina. Sto napisa @zippo idi ljeti, easy ride i uzivaj u krajoliku ukoliko volis bespuca, Vjetrenica je svakako vrijedna posjete.kiki-miki wrote:Koliko treba do tamo, kakav je put, u koje doba godine ici?
- Billy The Pljuc
#528 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Nema na cemu stvarno, zao mi je sto ti ne mogu reci koliko ti vremena treba do tamo od odredjene tacke jer nisam vodio racuna o istom, porodicni odmor, lagana voznja i zezanje a isli smo s namjerom da vidimo Vjetrenicu pa se nakon toga spustili na more. Uglavnom opustite se i uzivajte.kiki-miki wrote:Billy The Pljuc wrote:Orahov Do se zove GP i inace je lokalnog karaktera ali puste uvijek. Stolac - Hutovo - Ravno - Zavala ili Stolac - Ljubinje - Ravno - Zavala su ti pravci a mozes i Neum - Hutovo - Ravno - Zavala ili iz Slanog RH pravo na GP Orahov Do pa do Zavale. Put i nije los kad ides od Sto(l)ca prema Vjetrenici ali od nje pa na GP ili od Slanog na GP je uzak i vodi kroz krs, pravi kamenjar i vukojebina. Sto napisa @zippo idi ljeti, easy ride i uzivaj u krajoliku ukoliko volis bespuca, Vjetrenica je svakako vrijedna posjete.kiki-miki wrote:Koliko treba do tamo, kakav je put, u koje doba godine ici?Hvala
-
Škobo Habu
#529 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Tačnije - Boračko.Otto_13 wrote:Brda iznad Olova
Slikano iz restorana "Panorama" na Jasenu. Izlaz iz Olova.
- lmo
- Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace
#530 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Glede Vjetrenice, najnormalniji magistralni put za Trebinje iz pravca Stoca. Malo manje od 100 km Stolac - Vjetrenica. Može se otići i ući i bez najave, međutim može se i nabasati na zatvorenu kapiju pa je bolje provjeriti.
- thekupus
#531 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Izvini, ali nisi u pravu upoređujući Međugorje i Visoko. Jedno se tiče duhovnog aspekta, i tu se nauka ne miješa, dok se u Visokom blatantno laže i vara. Dakle, u jednom slučaju nauka ne može ništa, a u drugom je (prava) nauka dokazala da se radi o lažima.kiki-miki wrote:
Npr. Visocke piramide koliko bi se to moglo iskoristiti.
Jok nasi nisu to piramide.
A jest se Gospa ukazala.
Vidljivo - nevidljivo. Lakse vjerovati u ono sto se ne vidi golim okom.
Druga stvar je to što zbog Visokog, 90% ljudi u BiH ne znaju za naše stvarno kulturno - historijsko naslijeđe, koje je istiniti svjedok naše prošlosti. Zašto bi lagali i varali, i sebe i druge, kad imamo impozantna stvarna arheološka nalazišta po cijeloj zemlji? Zbog Visokog, ljude ne zanima kad se u Butmiru planira kompleks nebodera na 8000 godina starom nalazištu. Ili kad se u Milama grade apartmani na najvažnijem srednjovjekovnom lokalitetu u zemlji.
Oprostite na off topicu, ali morao sam odgovoriti. Visoko je strašno opasno za naše naslijeđe, i svaki put se naljuti kad neko toj prevari daje neki značaj .
- spreca
#532 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Gospa?......Laz koju ni Vatikan nece da prizna, cak je i zabranio da se reklamira kao duhovno svetiste.....oni na lazima uzimaju lovu...zasto nebi i Visocani pa ko hoce nek vjeruje isto kao i u GospuIzvini, ali nisi u pravu upoređujući Međugorje i Visoko. Jedno se tiče duhovnog aspekta, i tu se nauka ne miješa, dok se u Visokom blatantno laže i vara.
- thekupus
#533 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Kako god, ja smatram da ne treba da gradimo turizam na lažima i prevarama, nego na našem stvarnom bogatstvu, jer i naši ljudi počinju da vjeruju da su važnije "piramide" od jednog Daorsona, Badnja, srednjovjekovnih gradova... A to je tužno!
- spreca
#534 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Naravno da treba pokazivati i cuvati i zastiti stvarne istorijske nalaze i cinjenice....a nije grijeh i na nekoj atrakciji zaradjivati lovu....u svjetu u kojem zivimo mnoge stvari su zasnovane na mitovima i lazima i tako citav svijet funkcionisethekupus wrote:Kako god, ja smatram da ne treba da gradimo turizam na lažima i prevarama, nego na našem stvarnom bogatstvu, jer i naši ljudi počinju da vjeruju da su važnije "piramide" od jednog Daorsona, Badnja, srednjovjekovnih gradova... A to je tužno!
- lmo
#535 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
takoe, za obojicu lajk.spreca wrote:Naravno da treba pokazivati i cuvati i zastiti stvarne istorijske nalaze i cinjenice....a nije grijeh i na nekoj atrakciji zaradjivati lovu....u svjetu u kojem zivimo mnoge stvari su zasnovane na mitovima i lazima i tako citav svijet funkcionisethekupus wrote:Kako god, ja smatram da ne treba da gradimo turizam na lažima i prevarama, nego na našem stvarnom bogatstvu, jer i naši ljudi počinju da vjeruju da su važnije "piramide" od jednog Daorsona, Badnja, srednjovjekovnih gradova... A to je tužno!
hoće ublehu od gospe, eo gospa, hoće ublehu od piramida, eo piramide...hoće ublehu od troje, eo troja...
a imamo i historijskih spomenika, spomenika prirode, nacionalnih parkova...saso mange.
- alibaba_i_30_godina
#536 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Sasvim slučajno sam jednom bio na nalazištima Daorsona i stvarno je nešto posebno. Iskreno, ne bih ni znao za to da u datom momentu u ekipi nije bio jedan lik koji inače poznaje malo više naša prava historijska nalazišta i arheološke zaostavštine. Rijetko ko je i imao priliku čuti nešto o tome. Nažalost.thekupus wrote:Kako god, ja smatram da ne treba da gradimo turizam na lažima i prevarama, nego na našem stvarnom bogatstvu, jer i naši ljudi počinju da vjeruju da su važnije "piramide" od jednog Daorsona, Badnja, srednjovjekovnih gradova... A to je tužno!
- lmo
#537 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
evo malo fotosa na tu temu..

- Ommadawn
#538 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
thekupus wrote:Kako god, ja smatram da ne treba da gradimo turizam na lažima i prevarama, nego na našem stvarnom bogatstvu, jer i naši ljudi počinju da vjeruju da su važnije "piramide" od jednog Daorsona, Badnja, srednjovjekovnih gradova... A to je tužno!
- alibaba_i_30_godina
#539 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Eh da, ova klupica je nešto stvarno posebno, odnosno pogled sa nje. Sjedili smo neko vrijeme tu i jednostavno uživali. Mi smo bili početkom maja i vrijeme je bilo čudno, rekao bih mistično. Vjetrić je vjerovatno dao svoj poseban doprinos svemu tome.lmo wrote:evo malo fotosa na tu temu..
- lmo
- BarbaDue
#541 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Ovo moram da podjelim sa vama

Usput da se pohvalim da sam za vikend pozvan u ovu vikendicu

Usput da se pohvalim da sam za vikend pozvan u ovu vikendicu
- lmo
#542 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
-
shandrprcSA
#543 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
brvnaru ili vikendicu? 
kad ce sunce vise
kad ce sunce vise
- lmo
#544 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
ništa do marta...shandrprcSA wrote:brvnaru ili vikendicu?
kad ce sunce vise
ae, fakat da mi je neka brvnara negdje u planini, 'nači...nema dalje.
- BarbaDue
#545 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
da u pravu si, nisam ni razmišljao šta pišemshandrprcSA wrote:brvnaru ili vikendicu?
kad ce sunce vise
btw, pokazali su mi slike unutrašnjosti...vjeruj mi jedva čekam
- thekupus
#546 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Eh, skontaj sad da su praktično svaki dan gore ekipe sa metal-detektorima, koji nepovratno uništavaju jedan od najznačajnijih lokaliteta u zemlji, za poneki bijedni novčić koji će im donijeti maksimalno 50 KM, a čija je vrijednost u kulturnom kontekstu neuporedivo veća. I ljude jednostavno boli briga za to.alibaba_i_30_godina wrote:Sasvim slučajno sam jednom bio na nalazištima Daorsona i stvarno je nešto posebno. Iskreno, ne bih ni znao za to da u datom momentu u ekipi nije bio jedan lik koji inače poznaje malo više naša prava historijska nalazišta i arheološke zaostavštine. Rijetko ko je i imao priliku čuti nešto o tome. Nažalost.thekupus wrote:Kako god, ja smatram da ne treba da gradimo turizam na lažima i prevarama, nego na našem stvarnom bogatstvu, jer i naši ljudi počinju da vjeruju da su važnije "piramide" od jednog Daorsona, Badnja, srednjovjekovnih gradova... A to je tužno!
Daorson je samo jedan od mnogih primjera takvog i sličnih uništavanja. Fokusiranje na "piramidu" dodatno šteti. Često sam od ljudi čuo : "Vidi šta oni iskopavaju i čime se bave, a piramidu ignorišu, jer im je ispran mozak" i slične gluposti.
- thekupus
#547 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Evo, da ne bude da samo pišem, par slika sa Daorsona. Oprostite što su lošije kvalitete, screenshotovao sam sa svojih instagraama i facebooka.
Sve fotografije su moje.

Put prema pećini Badanj sa paleolitskom gravurom konja (ili jelena)

Stolački Stari grad

Ovi mladi ljudi sa fotograrija su učesnici Međunarodne ljetne škole Mladi i naslijeđe koja se već 13 godina održava u Stocu

Stolački vodopad Provalije

I Benat

Fauna Stoca

Sve fotografije su moje.

Put prema pećini Badanj sa paleolitskom gravurom konja (ili jelena)

Stolački Stari grad

Ovi mladi ljudi sa fotograrija su učesnici Međunarodne ljetne škole Mladi i naslijeđe koja se već 13 godina održava u Stocu

Stolački vodopad Provalije

I Benat

Fauna Stoca

- alibaba_i_30_godina
#548 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
A šta rade gore/traže gore na Daorsonu? Ovo kao neka mala ekskurzija na tvojim slikama @kupus. Mi kada smo bili nigdje žive duše, jedino nas 5.
Nije mi još uvijek jasno kako niko ne radi na promociji svega toga. Daj samo Mostar i Stari most. Da me ne razumijete pogrešno, Stari most je nešto posebno također, ali imamo i drugih lijepih mjesta po Hercegovini i zaostavštine, tj. cijeloj BiH.
Nije mi još uvijek jasno kako niko ne radi na promociji svega toga. Daj samo Mostar i Stari most. Da me ne razumijete pogrešno, Stari most je nešto posebno također, ali imamo i drugih lijepih mjesta po Hercegovini i zaostavštine, tj. cijeloj BiH.
- thekupus
#549 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
Oni koji dolaze sa detektorima, traže vrijedne predmete od metala. Daorsi su bili poprilično imućni, imali su svoju kovačnicu novca tu unutar zidina, i to sa svojim žigom, sa grčkim alfabetom. Uz to, bili su saveznik Rimljana protiv Delmata, pa su i tu imali neke beneficije. Recimo, gore su pronađene dvije vrlo vrijedne kacige. Kad je Salinas-Price iznio teoriju da se gore nalazi Troja, počele su priče o skrivenom zlatu, kao u Ilijadi. Vjerovatno se može pronaći i pokoji zlatnik, ali njegova vrijednost je samo unutar konteksta.alibaba_i_30_godina wrote:A šta rade gore/traže gore na Daorsonu? Ovo kao neka mala ekskurzija na tvojim slikama @kupus. Mi kada smo bili nigdje žive duše, jedino nas 5.
Ova raja na fotografijama je tu na dnevnom izletu iz Stoca, dio su te Međunarodne ljetne škole koju sam spomenuo. Borave u Stocu 14 dana, imaju praktične radionice tradicionalnih zanata, edukacijske radionice o različitim aspektima očuvanja i obnove naslijeđa, večeri sevdalnike, bosanske kafe... i idu na izlete na Badanj, u Žitomislić, Mostar, Počitelj, Blagaj... Dolaze iz cijelog svijeta, i iz različitih pozadina. Kroz tu školu je do sada rađeno na obnovi niza objekata u Stocu, od sahat-kule, preko džamija, Konaka, mlinica, pa do 3 stare bosanske kuće srušene u ratu, koje se kroz Školu obnavljaju tradicionalnim metodama.
Evo par slika, i dva linka ako nekoga više zanima
https://www.facebook.com/youthandheritage/
https://www.instagram.com/stolacsummerschool/
Kako je jedna od kuća izgledala prije, i kako izgleda danas. Nazvana je HIDR- House of International Dialogue and Reconciliation (Kuća međunarodnog dijaloga i pomirenja)

Radionica drvorezbarstva

Radionica kaligrafije

Nadam se da se ne ljutite što sam ovo ovdje postavio. Nadam se da sam malo barem skrenuo pažnju sa "piramida" na naše stvarno naslijeđe. Slike su slabe rezolucije jer mi originali nisu pri ruci trenutno.
- Ommadawn
#550 Re: PRELIJEPI KRAJOLICI NASE BIH
@the kupus, svaka čast!!