Pčelarstvo
Moderator: anex
-
murtic
-
hile
#952 Re: Pčelarstvo
Veliki Selam i pozdrav za sve pčrlare.Moja želja je da budem jedan od pčelara i da se bavim tim finim i halal poslom.Sa pčelarstvom nemam nikakvog iskustva a želio bi da naučim.Imam lokaciju na kojoj bi počeo sa tim poslom a to je Žepa tačnije selo Čavčići.Znači nemam ništa ama baš niti jednu pčelu a kamoli košnicu ili nešto od opreme.Demobilisani sam borac i bez posla pa mislim da bi na ovaj način mogao šta da zaradim.
Ovim putem pozivam sve one koji su zainteresovani dame uvedu u ovaj posao ili uđu samnom u isti, pomognu oko savjeta šta i koliko da nabavim za početak neka ostave svoju ponudu i prijedlog sa tačno navedenim cjenama na emajl adresu [email protected] .Svima bi se javio, razgovarao i razmjenio brojeve telefona .
Ovim putem pozivam sve one koji su zainteresovani dame uvedu u ovaj posao ili uđu samnom u isti, pomognu oko savjeta šta i koliko da nabavim za početak neka ostave svoju ponudu i prijedlog sa tačno navedenim cjenama na emajl adresu [email protected] .Svima bi se javio, razgovarao i razmjenio brojeve telefona .
-
hazo
#953 Re: Pčelarstvo
pozdrav slatki pcelari kako bi trebalo izgledati pcelinje drustvo poslije bagermove pase,pripremljeno za kestenovu ili livadsku pasu,posto nije bilo nekog velikog meda od bagrema a med cu koristiti za svoje potrebe moze li se ostaviti da pcele dalje nadpounjuju okvire sa kestenom ili livadom i pa tek onada oduzeti taj med.hajde pcelar ili bugojanac daj savjet hvala.
- GoldenBoy89
#954 Re: Pčelarstvo
Pozdrav Murticu ! da tu vam vjerujem 100% za satne osnove... hmm samo mi to fali u priboru da je kompletan
pozajmljivao mi je otac rucnu presu , ona obicna sto se prolije po njoj vreo vosak i onda se presuje, neravnomjerna mi je debljina satne osnove pa sam to odbacio... planiram sebi sad da uzmem nekakvu na vodeno hladenje kazu da je oko 300 - 400 km, a to cu da vidim tek u zimu ili pred zimu jer su jeftinije negjde iz vana ili ovdje u BiH.
Pozdrav hile prvo preuzmi te tu knjige sto sam postavio, ili odi u knjizaru digni sebi koju knjigu i procitaj jer knjiga ti je sve u pcelarstva pa onda uhvati i praksaj iz procitanog... pcele prodaju ljudi uglavnom poslije livade tamo u augustu, septembru hm misim da je 1kg pcela jednak 1 kg meda a to je 10 km
usput kad ih kupis ako ih kupis sad pred jesen uzmi odmah sirup im daj u razmjeri 1:1 voda : secer jer je to 100% sigurnost da ce preziviti jer pcele ne ugibaju zbog hladnoce vec zbog toga sto nemaju hrane! ... itd...
a od pcelarstva ljudi zive i to je veoma unosan posao ako si dosta zagrijan
naravno nista ne mozes postici bez knjige samo polako... po koje pitanje postavi ako gdje zapnes i to je to 
Usput imao sam danas jedan masanla velik roj samo je caka otisao je na vrh lipe koja je visoka 15 m
krhka je nesmijem gore, mada sam kad su se pocele rojiti bacao zemlju u zrak nista
odose...
da nema ko kakvu caku kako ih privuci?
Pozdrav forumasima
Pozdrav hile prvo preuzmi te tu knjige sto sam postavio, ili odi u knjizaru digni sebi koju knjigu i procitaj jer knjiga ti je sve u pcelarstva pa onda uhvati i praksaj iz procitanog... pcele prodaju ljudi uglavnom poslije livade tamo u augustu, septembru hm misim da je 1kg pcela jednak 1 kg meda a to je 10 km
a od pcelarstva ljudi zive i to je veoma unosan posao ako si dosta zagrijan
Usput imao sam danas jedan masanla velik roj samo je caka otisao je na vrh lipe koja je visoka 15 m
da nema ko kakvu caku kako ih privuci?
Pozdrav forumasima
-
murtic
- GoldenBoy89
#956 Re: Pčelarstvo
evo javljaju lijepo vrijeme
da ce rasti temperature sto je povoljno znaci lipa ce biti ako Bog da dobra a ja cu da napucavam drustva hmmm smanjit cu im legla samim tim smanjiti i radilice koje griju leglo
u kosnici da dobijem vise sakupljacica i spajat cu ih da ih malo nabildam haya
Usput kad spomenu leglo nemojte ni slucajno unistavati trutove neki to rade iz neznastva... oni vam griju leglo isto kao i pcele hmm samo kad kisi onda pojedose dosta pa i ne puno isto kao i obicne pcele
....rojeve samo vracam odakle su izasli haya... hm ispred kosnica na vikendici imam vocnjak nekih 20tak sadnica po 10tak godina stare i samo tu lete a ovdje kod kuce sto imam, ima isto tako sadnica ali nece na voce
taj 1 roj otisao na lipu
... ma bit ce ako Bog da sve OKay
haya
- GoldenBoy89
#957 Re: Pčelarstvo
usput za one koji hoce da se bave pcelarstvom samo mali prilog 
1 kosnica ako je dobra pasa daje i do 50 kg mali su ti slucajevi ali daje u prosjeku 20-30 kg
10 kosnica 250 kg meda u prosjeku... to vam je 2500 km ako cjenimo med po 10 km dakle ako imate 50 kosnica to vam je 1300 kg meda
13000 km-a hmm a da idete raditi kod nekoga crnciti za te pare???? ili volite kod sebe raditi od od aprila do kraja augusta i te pare da dobijete ????????????????? maaaa to se neisplati????
samo da bi to bilo moraju se knjige citati...
nisam ja nekakav extra pcelar da tu pametujem po formu ali et samo kazem onako grubo receno sta se moze dobiti... 
lp GoldenBoy
1 kosnica ako je dobra pasa daje i do 50 kg mali su ti slucajevi ali daje u prosjeku 20-30 kg
10 kosnica 250 kg meda u prosjeku... to vam je 2500 km ako cjenimo med po 10 km dakle ako imate 50 kosnica to vam je 1300 kg meda
lp GoldenBoy
-
murtic
-
murtic
-
pčelar
#960 Re: Pčelarstvo
SAVEZ PČELARA USK-apčelar wrote:SAVEZ PČELARA USK-a
Savez pčelar USK-a u suradnji sa Poljoprivrednim zavodom USK-a, Upravom za zaštitu bilja BiH, projektom "FARMA" Sarajevo i upravom za inspekcijske poslove USK-a organizirali su RADNO-STRUČNI SEMINAR prošle sedmice na kojem su prisustvovali predstavnici Saveza pčelara USK-a, direktori poljoprivrednih apoteka kao i većina voćara sa USK-a. Tema seminara bila je "Kontrolisanom upotrebom pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji do zdravstveno sigurnih proizvoda"
Sam seminar otvorio je mr. Smail Toromanović, direktor Poljoprivrednog zavoda USK-a kao domaćin. Gosti su bili
Savjetnica direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH mr. Snježana Akulović,
mr. Renato Knežević šef Odjeljenja za fitofarmaceutska sredstva i mineralna đubriva,
mr. Alma Mesić Služba za zaštitu bilja Poljoprivrednog zavoda USK-a.
Svakako u ime svih pčelara USK-a želim da se zahvalim svim gostima i Poljoprivrednom zavodu, njihovom direktoru Toromanoviću i posebnu zahvalnost upućujem mr. Almi Mesić na jako dobro obrađenoj temi "Štetnost nekontrolisane upotrebe pesticida na pčelarsku proizvodnju" Ova tema je izazvala dobru i korisnu raspravu i nadamo se da je ovo još jedan dobar pokazatelj dobre suradnje Saveza pčelara USK-a i Poljoprivrednog zavoda USK-a, da na jednom mjestu okupi pčelare, voćare i poljoapoteke i da otvoreno razgovaramo o zaista velikom problemu a to je upotreba pesticida kako, kada i na koji način a da jedni drugima ne pravimo štetu.
mr. Smail Toromanović direktor Poljoprivrednog zavoda USK-a kao domaćin ovog seminara
mr. Alma Mesić održala predivnu prezentaciju, jako korisnu za pčelare ali i za voćare
Gosti seminara
Na kraju ovog seminara donesen je zaključak da nastavimo sa ovom vrstom okupljanja i dobre suradnje između svih nas a posebno nas pčelara i voćara.
Savez pčelara USK-a još jednom dokazuje svoj rad i dobru suradnju sa Ministarstvom poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva kao i brigu o svojim udruženjima i pčelarima. IFAD je jučer raznim poljoprivrednim udruženjima na području USK-a donirao opremu u vrijednosti 150.000 KM
Jučer tj. 07.06. naš Savez je nakon duže suradnje sa projektom IFAD IV na čijem čelu je Pr. dr. Halil Omanović te koordinatorom na ovom projektu Mr. Smailom Toromanovićem, Savez je dobio doniranu opremu i to 8 (osam) najnovijih logarovih topionika za vosak te laptop i videoprojektor koje će podijeliti svojim članicama općinskim udruženjima (ima ih osam). Opremu u ime IFAD-a Savezu je predao premijer USK-a gospodin Dedić, Dr Omanović i Mr Toromanović, a u ime Saveza opremu je primio prof Sulejman Alijagić, koji se ujedno zahvalio Predstavnicima IFAD-a Dr Omanoviću i Mr Toromanoviću.
Oprema od IFAD-a

Primopredaja opreme. U ime donatora predaje premijer Dedić a u ime Saveza pčelara USK-a prima predsjednik Saveza prof. Sulejman Alijagić.

Danas su predstavnici IFAD IV projekta nastavili svoj rad sa Savezom pčelara USK-a pa su boravili u Bužimu na završnoj svečanosti povodom škole pčelarstva koja je donirana od strane IFAD projekta. Naime škola je trajala više od 6 mjeseci gdje je pčelarima održana teoretska nastava, zatim vježbe i praktični dio, a cijelu školu je vodio prof Sulejman Alijagić. Danas su dvadeset pčelara dobili paketne rojeve sa pčelarskom opremom i 64 pčelara iz Bužima i V. Kladuše dobili certifikate ovjerene od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede. Certifikate i opremu pčelarima je určio direktor IFAD-a Pr Dr Halil Omanović i Mr Smail Toromanović direktor poljoprivrednog zavoda USK-a.
Samom skupu se prvi obratio predsjednik Udruženja pčelara "Propolis" iz Bužima gospodin Nermin Porić koji se zahvalio gostima i ujedno im uručio plakete i zahvalnice za doprinos pčelarstvu na području Bužima i USK-a.

Zahvalnicu je primio i direktor PiP-a V. Kladuša gospodin Omer Žalić koji je Udruženju pčelara "Propolis" donirao 250 kg pogačica za pčele. Skup je uveličao i Rajko Radivojac predsjednik Udruženja pčelara "Prva pčela" iz Prijedora koji je ujedno i autor nove knjige za pčelare početnike "PČELARSTVO ilustrovani priručnik za pčelare" gdje je izvršena prva mala promocija knjige.

Posebno priznanje otišlo je hadži Hasanu Melkiću najzazlužnijem pčelaru u Bužimu za formiranje i rad lokalnog udruženja. Hasan je inače svoj radni vijek proveo u Sloveniji gdje je dobio certifikat o završenoj školi pčelarstva od Slovenskog državnog Saveza pčelara.

Vrijedni pčelari koji su strpljivo dočekali svoj dan da dobiju certifikate.

Na kraju kod nas krajišnika svaki dobar posao završi dobrim ručkom pa je tako i ova svečanost po sunčanom i toplom danu završila na obroncima Bužima u hladovini šume lovačkog udruženja sa srnećim paprikašom. Na kraju je još jednom odano priznanje Pr dr Halilu Omanoviću i Mr Smailu Toromanoviću na ogromnoj pomoći relizacije pčelarske škole u Bužimu i dodjele opreme za Savez pčelara USK-a.

- GoldenBoy89
#961 Re: Pčelarstvo
jos je moj nacin u izradi
hmmm ja sam uzeo ovako... dakle pojavljivalo mi se je 10tak -15 maticnjaka da bude u drustvu te maticnjake pokidam ... nadem maticu i stavim je dole u plodiste, stavim 1 okvir polena i u 1 okvir sam stavio sirup i okvir sa manje legla
ostalih 9 okvira poredam - dakle sam satna osnova, zatim stavim po plodistu maticnu resetku i gore sve ostale okvire sa pcelama...sad sam zaposlio pcele dosta mislim...dok izgrade to sace a i matica ce imati gdje da leze
a i procice lipa, jer u knjizi pise da se roje do kraja lipe... javim ti kad vidim kakvo je stanje
sad su mi ispiti pa sam dosta u skripcu sa vremenom 
hmmm i juce je bio roj
i popeo se gore na vrh bukve tanak ogranak ja neznam kako gore i nesmijem i sta cu :::) uzmem izvadim iz kosnice 1 okvir sa leglom i 1 prazan okvir i u taj prazni sam stavio sirup i popnem se gore do pola bukve te okvire zavezem sa zicom i obro ih stegnem pa onda zavezem konopac za njih prebacim preko te grane konopac i dignem okvire gore( prislonio sam okvire blizu tog roja)... ja sam se bojao da se nece prehladiti leglo... (pcele su vec pocele da izlaze) - nisam uzimao mlado leglo vec to sto su pocele pcele da izlaze navan zbog tog sto sam se bojao da nebih se prehladile po noci...i sta cu cekao sam .... jutros odem dole u sumu i prihvatile su... neznam to sam zakljucio po citanju knjige (mozda sam ja to sad otkrio) ili je vec otkriveno... jer sam se sjetio da pcele uvijek su na okviru sa leglom i da ga griju... a mozda nije bio potreban taj okvir sa sirupom ... ja sam ga stavio reko ako nece leglo hoce sirup...
i tako ...
a sto se tice satnih osnova za ovog covjeka iz sane api med.. hmmm ja sam pregledao rojeve dobro izvlace i to predobro za razliku od drugih godina kad sam uzimao satne osnove... a to sto sad hoce da prime pa kasnije nece slabo lezu... neznam jos vidjet cu vremenom... uglavnom unose polen i med... leglo jos nisam primjetio.. zapisivam
...
SLM
hmmm i juce je bio roj
a sto se tice satnih osnova za ovog covjeka iz sane api med.. hmmm ja sam pregledao rojeve dobro izvlace i to predobro za razliku od drugih godina kad sam uzimao satne osnove... a to sto sad hoce da prime pa kasnije nece slabo lezu... neznam jos vidjet cu vremenom... uglavnom unose polen i med... leglo jos nisam primjetio.. zapisivam
SLM
-
murtic
-
murtic
-
pčelar
-
arminbhp
#965 Re: Pčelarstvo
Pozdrav,
Evo malo veselijih tema. Sinoc sam bio na Romaniji. Gore je ludnica. Pcele su za sedama dana napunile trece nastavke. Imate li informacija kako je na ostalim mjestima.
Evo malo veselijih tema. Sinoc sam bio na Romaniji. Gore je ludnica. Pcele su za sedama dana napunile trece nastavke. Imate li informacija kako je na ostalim mjestima.
-
murtic
-
culak damir
#967 Re: Pčelarstvo
pozdrav kolege pčelari.
murtiću i ja ću s tobom na prosjački štap, ova godina je katastrofalna.
ove sam godine po prvi puta koristio BJEŽALICE prije vrcanja, i mogu vam reći da su odlićne
i puno ubrzaju rad na pčelinjaku.
kupio sam ih na sajmu u Vinkovcima, samo desetak. pa me zanim dali ko zana gdje ih ima i da se mogu narućiti?
izgubio sam vizitku od štanda gdje sam ih kupio...
murtiću i ja ću s tobom na prosjački štap, ova godina je katastrofalna.
ove sam godine po prvi puta koristio BJEŽALICE prije vrcanja, i mogu vam reći da su odlićne
i puno ubrzaju rad na pčelinjaku.
kupio sam ih na sajmu u Vinkovcima, samo desetak. pa me zanim dali ko zana gdje ih ima i da se mogu narućiti?
izgubio sam vizitku od štanda gdje sam ih kupio...
-
murtic
-
culak damir
#969 Re: Pčelarstvo
velika kladuša mi je malo daleko budući da živim u slavonskom brodu pa mi se baš i ne isplati putovati.
bilo bi super kada bi mogao nabaviti samo plastiku kroz koju prolaze, jer sam proizvodim nastavke, ramove, hranilice, podnice, itd...
lijep pozdrav.
bilo bi super kada bi mogao nabaviti samo plastiku kroz koju prolaze, jer sam proizvodim nastavke, ramove, hranilice, podnice, itd...
lijep pozdrav.
-
murtic
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#971 Re: Pčelarstvo
mogu li 'cele iznad Neuma nac ispasemurtic wrote:VELIKI POZDRAV
NA KRAJINI je zabjelilo sace a to veseli svakog pcelara, kontrolna vaga kaze po 4 i po kila u plusu dnevno. KOLIKO vidim bice nesto i za izvrcati. Kad bi bilo desetak kilograma ja bi bio zodovoljan. To je za mene 6 tona meda i sa tim mogu se nositi sa troskovima koje sam za ovu godinu imao.A ako bude koji kg jos vise idem na odmor na more, ali za bozic jer do tad moram biti medju pcelama
A staces kad nisam fakultet zavrsio nego ode u profesinalne pcelare pa mi odmor I za bozic dobro dodje.
![]()
VELIKI SELAM A I POZDRAV MURTIC
-
murtic
- Op3r4t0r
#973 Re: Pčelarstvo
Samo da pitam bude li kod tebe kad malih pozdrava i malih selama ili su uvijek veliki?murtic wrote:VELIKI POZDRAV
Mogu TOTO mogu narocito ako to iz kancelarije promatras.A narocito ako si pcelar pocetnik i po mogucnosti da si presjednik udruzenja tad garant cele iz Nema mogu.
Kad su ovi ostali predsjednici smahnuli tolike donacije koje su bile namjenjene pcelarima, smatram da im i tvoj PROBLEMCIC nije nerjesiv.
I NE LJUTI SE NA SALI.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#974 Re: Pčelarstvo
a sto bih se ljutiomurtic wrote:VELIKI POZDRAV
Mogu TOTO mogu narocito ako to iz kancelarije promatras.A narocito ako si pcelar pocetnik i po mogucnosti da si presjednik udruzenja tad garant cele iz Nema mogu.
Kad su ovi ostali predsjednici smahnuli tolike donacije koje su bile namjenjene pcelarima, smatram da im i tvoj PROBLEMCIC nije nerjesiv.
I NE LJUTI SE NA SALI.
nisam bas toliki tabijasus
koliko se prica
ja bih od sveg pcelarstva mogo bit samo degustator
medovine posebno
pa ti na pcelarstvo i gledam iz ove landohanske pozicije
pozdravi mi rodnu krajinu
-
murtic