danas prosla kroz sajam, nista nisam kupila , jer imam onaj svoj vlastorucni vrcani med

Moderator: anex

meni je sajam isti kao i zadnjih godina, nemam vise fotografija, i ove sam napravila samo zbog tebe, inace, citajuci sta vi ovdje pisete, postala sam skeptik, po pitanju meda sa sajma...a imala sam obicaj, da na ovom sajmu kupujem med od vrijeska.....pčelar wrote:b.boja wrote:pozdrav za sve pcelare, najbolje ljude na svijetu![]()
danas prosla kroz sajam, nista nisam kupila , jer imam onaj svoj vlastorucni vrcani med![]()
Hvala b. boja ako mogne kasnije još koja slika da vidim, ako ne dođem na sajam kakao je izgledalo.
Ma znam na šta žene mislezafrigana wrote:ima ovdje jako puno zainteresiranih za ovu temu.
Eee pčelaru ja bih tebe upitala koji medni recept za njegu lica..a znaš ti na što žene misle...
biće da je ogledalo he hee...hvala unaprijed
Pčelinji vosakpčelar wrote:Ma znam na šta žene mislezafrigana wrote:ima ovdje jako puno zainteresiranih za ovu temu.
Eee pčelaru ja bih tebe upitala koji medni recept za njegu lica..a znaš ti na što žene misle...
biće da je ogledalo he hee...hvala unaprijedda "vladaju" ma šalim se evo nekih recepata
![]()
Maska za lice sa avokadom
2 kašike meda
2 kašike praha od masnog mlijeka
1/4 avokada srednje veličine u vidu kaše
Sve ovo iskombinovati i miješati dok ta masa ne postane mekahna. Ako nemate avokada možete koristiti pire od krastavaca po mogućnosti domaćih a ne kupovnih (1/4 šolje). Avokado je dobar za suhu kožu, dok je krastavac bolji za masniju kožu. Ovo je otprilike doza za jednu upotrebu.
Medno proteinska maska za lice
1 kašika meda
1/2 kafene kašičice limunovog soka i jabučnog sirćeta
1 kašika polenovog praha (polena)
Za početak toliko javite kako ide tretiranje![]()
1/2 kafene kašičice ulja od pšeničnih klica ili glicerina
Sastaviti med, polen i sok od limuna. Sve to miješati dok med ne postane mekahan odnosno dok se ne umekša.
Dodati ostale sastojke i stavljati na lice. Ovo je također za jedno tretiranje.
Voskov premaz za usne
2 kašike pčelinjeg voska (po mogućnosti čistog pčelinjeg od mednih poklopaca a ne kupovnog)
1 kašika kokosovog ulja
Sve ovo otopiti tako što ovu smjesu držite u jednoj manjoj posudi koja se nalazi u drugoj većoj u kojoj voda kuha (tzv. vodeno kupatilo). Kad se otopi sasuti u manju posudu i dobije se oko 1/4 šolje proizvoda i kad se ohladi nanositi lagano kao labelo ili ruž za usne.
Hej susjeda ma ti mi se činiš "poznata" jesi ti ono ... ma nema vezezafrigana wrote:Havala pčelaru, nakon ovih tvojih iscrpnih recepata koje ću ja rado iskušati ima da se ne prepoznam u onom istom ogledalcu he hee. Ma šta??? majka će misliti da sam joj opet ko bebica..a frendice neka si grizu nokte..one plastične...aj reći ću i njima..malo kasnije
![]()
Insekti općenito imaju ogroman značaj u oprašivanju a na pčele spada oko 80% kao glavne oprašivače i njihova uloga je mnogo veća kao oprašivača nego proizvođača meda i ostalih pčelinjih proizvoda i zaista ljudi nisu ni svjesni da ukoliko dođe do uginuća pčela da nam prijeti sudnji dan (smak svijeta). Možda vama ovo izgleda kao strašno jer sam ja zaljubljenik ne samo u pčele već uopće u prirodu al nema nam druge nego da se "pripremamo". Na žalost globalno zagrijavanje, upotreba raznih ne dozvoljenih sredstava u poljoprivredi, kontaminacija zemljišta i voda i sveopća zagađenost zraka svakako da imaju odraza na zagađenje atmosfere i naravno osjeti se na pčelama i ostalim insektima.zafrigana wrote:Pčelaru, reci kako ti gledaš na pojavu velikog pomora pčela koji se dogodio prošle godine u Americi, a ni Europa nije zaštićena. U V. Britaniji osjeti se već nedostatak određene proizvodnje povrća i voća. Želim naglasiti kako je med vidjliviji pčelinji proizvod ali moramo biti svjesni kako pčele oprašuju određene cvjetnice koje ne mogu biti oprašene bez njihove pomoći. Znaći nema pčela, nema ni klope...pa šta onda i kako to spriječiti. Imaš li ti koji pesticid za neodgovorne koji truju ove tvoje a i naše ljubimice?
Cober, izvinjavam se sto se tek sada javljam. Neki dan sam mislio odgovoriti, medjutim forum nesto nije radio.Cober wrote:
Pozdrav svim pčelarima, a posebno Pčelaru i Emiru.
Uredno pratim temu iako se ne javljam, ali ovaj put me interesuje da li ste vas dvojica sa svojim proizvodima prisutni na 6 međunarodnom sajamu pcelarstva u Sarajevu i na kojim štandovima?
Emire samo da te pozdravim i podržim u razmišljanjima. Pouzdano znam da se u Sarajevu radilo svega i svačega. Mi smo ove godine u Bihać na Prvi sajam pčelarstva doveli tri stručnjaka iz Slovenije, jednog iz Zagreba, iz Sarajeva i Bihaća koji su nas dobro "koštali" al cijena uspjeha je visoka. Htjeli smo da oni kao glavni organoleptičari pored hemijske analize daju ocjene za pojedine medove i smatramo koliko toliko da su rezultati bili prema pravilima. Ja bih se zalagao za to da svako ko planira da vrca med najavi to veterinarskoj inspekciji koja bi trebala da izađe na lice mjesta i tokom vrcanja uzme uzorke za analizu i da zapečate burad dok se ne vrate rezultati sa analize. Ako zadovoljava kriterije neka ide u promet, ako ne oduzeti med i kazniti dotičnog pčelara. Volio bih od vas koji ste van BiH da se raspitate kako je u EU, SAD i drugim zemljama. Emire samo naprijedemir.memisevic wrote:Cober, izvinjavam se sto se tek sada javljam. Neki dan sam mislio odgovoriti, medjutim forum nesto nije radio.Cober wrote:
Pozdrav svim pčelarima, a posebno Pčelaru i Emiru.
Uredno pratim temu iako se ne javljam, ali ovaj put me interesuje da li ste vas dvojica sa svojim proizvodima prisutni na 6 međunarodnom sajamu pcelarstva u Sarajevu i na kojim štandovima?
Nazalost, ja imam jako lose misljenje o danasnjim sajmovima. Razlog je upravo ono sto je navedeno u prethodnim postovima, moze se kupiti svega i svacega, u ovom slucaju mislim od agde pa mozda neko i nadje kvalitetnog meda.
Kada sam upitao organizatore, zasto ne vrse kontrolu proizvoda koji se prodaju, rekli su mi da to nije nikome u interesu. Znaci svjesni su da se prodaje svasta. Svaka cast onome ko kaze da nije imao meda ove godine, ja bih svakome preporucio da od takvih kupuju med po duplo vecoj cijeni.
Moje misljenje je da bi trebalo organizovati sajam sa kontrolisanom robom, pa kada kupci dodju da su rahat. Mislim da bi tada i organizatori stekli puno veci ugled nego ovako. Medjutim ovo je jako tesko i skupo organizovati.
Drugi razlog zasto se nisam pojavio na ovom sajmu je sto je ovogodisnja "berba" rasprodata. Hvala Bogu, nama nije problem prodati, problem je proizvesti kolicinu koja bi podmirila godisnje potrebe.
Evo ujedno obavjestenje za sve zainteresovane, rezervacija maticne mlijeci za narednu sezonu je u toku. Rezervacije koje primimo do 1.1.2009. ce biti po ovogodisnjim cijenama, narudzbe koje primimo u 2009. godini ce biti po novim (malo skupljim) cijenama. Malo obrazlozenje. Iako je ove godine sve pokupilo za najmanje 30-100%, s obzirom da smo imali vec rezervisano dosta maticne mlijeci, odlucili smo da cijena bude ista kao i ranijih godina. Medjutim, sljedece godine smo prinudjeni izvrsiti malu promjenu cijena. Najteze nam je pala cijena goriva, jer mi isporucujemo robu na adresu kupca.
Rezervacije mozete napraviti putem formulara na http://www.mmm.ba
Ja znam jednog pcelara ali je on na drugom forumu.pčelar wrote:Pčelarstvo je jedno plemenito zanimanje koje se bavi raznim aktivnostima oko pčela danas možda najplemenitijeg stvorenja koje je svoje mjesto našlo i u Kur!anu časnom u suri El-Nahl. Ne znam za početak šta bih vam pisao jer ne znam ima li još pčelara na forumu pa za početak samo da kažem da je mnogostruko veća korist pčela kao oprašivača raznih vrsta biljaka cvjetnica nego sami pčelinji proizvodi koji su također dragocjeni (med, vosak, propolis, matična mliječ, pčelinji otrov). Volio bih ukoliko nekog nešto zanima da pita pa ako ja ne budem znao tražićemo nekog ko zna. Vaš pčelar.
Možda ga i ja znam a možda i tebe pokušat ću skontatineprilagodjena wrote:Ja znam jednog pcelara ali je on na drugom forumu.pčelar wrote:Pčelarstvo je jedno plemenito zanimanje koje se bavi raznim aktivnostima oko pčela danas možda najplemenitijeg stvorenja koje je svoje mjesto našlo i u Kur!anu časnom u suri El-Nahl. Ne znam za početak šta bih vam pisao jer ne znam ima li još pčelara na forumu pa za početak samo da kažem da je mnogostruko veća korist pčela kao oprašivača raznih vrsta biljaka cvjetnica nego sami pčelinji proizvodi koji su također dragocjeni (med, vosak, propolis, matična mliječ, pčelinji otrov). Volio bih ukoliko nekog nešto zanima da pita pa ako ja ne budem znao tražićemo nekog ko zna. Vaš pčelar.
neprilagodjena wrote:Ja ga znam pod imenom Adi62
Svako dobro Amele.amel ledina wrote:Osim tih divni pcelica koje tako divno rade. U eko sistemu ima jos puno marljivih sicusnih zivotinjica koje doprinose
ekologiji i ljudima dobrobit.![]()