Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vratnik

#1126 Re: Pčelarstvo

Post by vratnik »

Garant je neko vec dao odgovor, ali mrsko mi traziti: da li pcele umru kad ubodu? I da li stvarno ima nesto u tom bodenju, par ljudi se kunu u to kao lijek za sve bolesti, od bubuljica do nervoze, a ja sam nesto isto bomba u zadnje vrijeme..
Ima li neko da je probao, da zna?
Sem naravno ako pcele od toga umiru, onda necu.
Hvala.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1127 Re: Pčelarstvo

Post by KatarinaKosaca »

Pitanje (sa aspekta nekog ko nema pojma o pčelarstu).. Čula sam da medo pojede med, da dođe u košnice i bolje ih očisti od čovjeka. Da li je moguće u takvim slučajevima postaviti kamere na košnice? Bio bi snimak za milion :D
janje_

#1128 Re: Pčelarstvo

Post by janje_ »

KatarinaKosaca wrote:Pitanje (sa aspekta nekog ko nema pojma o pčelarstu).. Čula sam da medo pojede med, da dođe u košnice i bolje ih očisti od čovjeka. Da li je moguće u takvim slučajevima postaviti kamere na košnice? Bio bi snimak za milion :D
mislis da medo zna napraviti razliku izmedju mednog saca i web kamere.. ;)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1129 Re: Pčelarstvo

Post by KatarinaKosaca »

janje_ wrote:
KatarinaKosaca wrote:Pitanje (sa aspekta nekog ko nema pojma o pčelarstu).. Čula sam da medo pojede med, da dođe u košnice i bolje ih očisti od čovjeka. Da li je moguće u takvim slučajevima postaviti kamere na košnice? Bio bi snimak za milion :D
mislis da medo zna napraviti razliku izmedju mednog saca i web kamere.. ;)
:mrgreen: :mrgreen: . Da, valjda sve razvali. Dok su se neki pčelari želili na štet, ja sam pomislila da bi na snimku mogli zaraditi.
luna09

#1130 Re: Pčelarstvo

Post by luna09 »

Nisam baš pčelar,više sam medar :-) :roll: jedem med gdje god ga se dočepam.I nisam ovdje da se zezam nego da onima koji se bave ili žele baviti pčelarstvom preporučim list koji izlazi već dvije godine i kako vele poznanici kojima su pčele drugarice nije loš....da ne pretjeram dobar je.List se zove BH PČELAR i izlazi svaki drugi mjesec,a bavi se stručnim temama, ima nešto i oko zakonske regulative pčelarstva, pa oko bolesti pčela ma svašta ima.Sljedeći broj izlazi 15.08. pa nije loše kupiti da se vidi šta unutra ima
ch0ban

#1131 Re: Pčelarstvo

Post by ch0ban »

Pozdrav pčelariiiiiiiiii :) Ja nisam pčelar, nego samo sin jednog :)

Otac i ja smo počeli proizvoditi zatvarače za leto za košnice, tek smo izbacili proizvod na tržište, sad slijedi borba s uvoznim proizvodima iz Srbije i Kine. U prilogu je par slika proizvoda, ako imate IKAKVIIIIIIIH ideja kome ponuditi-pčelari s "kamaru" košnica, trgovine neke blizu Vas, bio bih vam svima VISE nego zahvalan :)

Adresa za slike : http://s1130.photobucket.com/home/ch0ban

Lijep pozdrav svima
ZeljeznicarLE

#1132 Re: Pčelarstvo

Post by ZeljeznicarLE »

luna09 wrote:Nisam baš pčelar,više sam medar :-) :roll: jedem med gdje god ga se dočepam.I nisam ovdje da se zezam nego da onima koji se bave ili žele baviti pčelarstvom preporučim list koji izlazi već dvije godine i kako vele poznanici kojima su pčele drugarice nije loš....da ne pretjeram dobar je.List se zove BH PČELAR i izlazi svaki drugi mjesec,a bavi se stručnim temama, ima nešto i oko zakonske regulative pčelarstva, pa oko bolesti pčela ma svašta ima.Sljedeći broj izlazi 15.08. pa nije loše kupiti da se vidi šta unutra ima
List je fenomenalan ko god razmislja o zdravlju ovdje ima svašta zanimljivo. Pčelarstvo je divna zanimacija, pogotovo za starije osobe.
el-lira

#1133 Re: Pčelarstvo

Post by el-lira »

Evo,baš se pitam zašto pčelar ne piše više postove.Pročitala sam sve postove i ostala sam haman bez teksta,jer sam najvjerovatnije i probala njegov med,naravno,poslan mi je bio iz Bosne preko rodbine.Nadam se,da je to taj čovjek,da ga Alah nagradi.Nečemo o imenima :).
Naime imam jedno pitanje,a par kilometara sam iz Kranja,odakle su i poznate te Kranjske pčelice.Od prolječa,kad smo 'pripitomili' pčele iz šume,kako smo ih donijeli kuči(bila je komedija) u prirodnoj košnici.Sad imam dvije napravljene košnice,marljive su mašala.Dali pravim grešku,hranim ih sa šečerom,jer oko kuče nema baš toliko bilja.To je bila ustvari od mog gazde u kuči ideja,jer on je i u okolini poznat kao botaničar,pravi herbarije,ima 80 godina i zdrav je mašala ko dren,zahvaljuči alternativnoj medicini.Dali moje pčele dobiju dosta hrane iz prirode,od par vočnih drveta,što imam,bašče,malo zelenila,ili taj dodatak šečera i nije baš dobra ideja :roll: ..Šta ču s njima sad kad je zima na pragu,sa kim bi se mogla posavjetovati.Ili če zakon prirode učiniti svoje,pa če u pčelinjaku lijepo hibernirati,pajkiti sve do prvih pupoljka na grani.Hvala unapred za savjet.
vazi

#1134 Re: Pčelarstvo

Post by vazi »

el-lira wrote:Evo,baš se pitam zašto pčelar ne piše više postove.Pročitala sam sve postove i ostala sam haman bez teksta,jer sam najvjerovatnije i probala njegov med,naravno,poslan mi je bio iz Bosne preko rodbine.Nadam se,da je to taj čovjek,da ga Alah nagradi.Nečemo o imenima :).
Naime imam jedno pitanje,a par kilometara sam iz Kranja,odakle su i poznate te Kranjske pčelice.Od prolječa,kad smo 'pripitomili' pčele iz šume,kako smo ih donijeli kuči(bila je komedija) u prirodnoj košnici.Sad imam dvije napravljene košnice,marljive su mašala.Dali pravim grešku,hranim ih sa šečerom,jer oko kuče nema baš toliko bilja.To je bila ustvari od mog gazde u kuči ideja,jer on je i u okolini poznat kao botaničar,pravi herbarije,ima 80 godina i zdrav je mašala ko dren,zahvaljuči alternativnoj medicini.Dali moje pčele dobiju dosta hrane iz prirode,od par vočnih drveta,što imam,bašče,malo zelenila,ili taj dodatak šečera i nije baš dobra ideja :roll: ..Šta ču s njima sad kad je zima na pragu,sa kim bi se mogla posavjetovati.Ili če zakon prirode učiniti svoje,pa če u pčelinjaku lijepo hibernirati,pajkiti sve do prvih pupoljka na grani.Hvala unapred za savjet.
zimu pcele hiberniraju u kubetu, tj sklupcaju se i zagrle da im je toplije, mijenjaju mjesta redovno tako da svaka bude i krajnja i unutrasnja, cista demokratija i jednakost :) Zimi ne izlaze iz kosnice zato im je potrebno u kosnicu staviti lijek protiv varoe, iznad medista gore staviti te secerne pogace npr i pritvoriti ulaz u kosnicu da im ne pushe i ne bude hladno. Naravno, ostavis im i nekolike ramice meda.
to bi bilo ono najkrace a neko ce ti sigurno pojasniti detaljnije i bolje od mene postupak.

Muz i ja smo imali pcele, danas imamo tek kosnicu-dvije...Nisu me nikad ubole a otvarala sam ih s dimilicom i bez ikakve zastite, nista sesir i one karafeke a muza su ujedale i kroz tvrdo, zastito odijelo :)
el-lira

#1135 Re: Pčelarstvo

Post by el-lira »

:-D ,ni mene nije još nijedna ujela,a oko njih sam uvjek.Izvadila sam sasvim malo,jer kad smo pravili košnice,malo smo bili u naglici i tek kasnije smo primjetili da se otvaraju sa strane,pa su pravile zidove unutra u razmaku od 3 do 4 cm,pa smo morali odrezati odozgo...to je,kad prvi put eksperimentiramo,pa smo se malo zanijeli :-) .Med so uzeli samo za degustaciju,jer nisam u tome radi zarade,a neče im faliti hrane :)
Op3r4t0r

#1136 Re: Pčelarstvo

Post by Op3r4t0r »

Prosle sedmice sam bio u Zenici na sajmu organske hrane na kojem je pored ostalog bilo i dosta standova sa pcelinjim proizvodima i tako prolazeci na jednom standu je jedan covjek (valjda pcelar) nesto pricao pa i ja pridjem da cujem koju pametnu i sad radi potvrde da je to tako i radi potvrde da sam ja to dobro cuo ja cu i ovdje upitati par stvari

1. Covjek rece da se od pcelinjih proizvoda nista drugo ne moze falsifikovati osim meda, pri tom misleci na propolis, maticnu mlijec itd, uzeo je za primjer propolis i kaze kod koga god da ga vidite, bez straha kupite, sigurno je pravi

2. Spominjao je i pcelinji otrov, kaze da taj proizvod u bosni nazalost niko ne proizvodi, kaze i da je to najskuplji pcelinji proizvod i da kila tog otrova kosta 30 hiljada eura, pokazao je i neki odlomak u knjizi u kojoj stoji ta cijena, koristi se za lijekove, mozda i jos za nesto drugo ali se sad ne sjecam

3. Ovaj covjek rece i da se vrlo lahko moze provjeriti da li je med pravi ili nije, po njegovoj metodi u epruvetu ili neku malu providnu posudicu se stavi kasicica meda i 3 kasicice medicinskog alkohola, promjesa se i ako je med pravi on ce se kompletan rastopiti u alkoholu, ako nije pravi na dnu ce nastati talog, cini mi se da rece bijeli talog

4. Covjek rece i to da prilikom uzimanja meda med ne treba jesti (staviti med u usta i progutati) jer se u tom slucaju gube neka svojstva a i kod dosta ljudi med moze da izazove kiselinu u zeludcu, to odredjeni prisutni i potvrdise, nego veli da se treba zadrzati na jeziku, pustiti da se na jeziku otapa i takvog ga slati u stomak, tako se izbjegne i kiselina u stomaku i dobije se jos neka pozitivna stvar ali nisam uspio cuti koja

Eh eto da podjelim s vama ovih par stvari koje sam cuo a i da mi neko potvrdi jel tacno da se nista ne moze kopirati osim meda, i da se pravi med moze provjeriti na onaj nacin i da li sam ja ovaj nacin pravilno razumio, da li postoji jos neki jednostavniji a 100% siguran nacin provjere, da li je tacno da med ne treba gutati odmah nakon sto dodje u usta, eto tako, zainteresovah se za ovu temu :)
kritichar

#1137 Re: Pčelarstvo

Post by kritichar »

Ovo pod brojem jedan mislim da je tacno, jer pcele jedino med proizvode od secera, propolis je mjesavina smolastih materija koje pcele sakupljaju sa lisnih pupoljaka drvenastih biljaka i prirodnog pcelinjeg voska, polen je polen (prasak) iz cvjetova biljaka kojim se biljke oprasuju, pcelinji otrov se proizvodi u tijelu pcele, kao i maticna mlijec,
Eh sad da li postoji neka razlika izmedju maticne mlijeci i otrova, pcele koja se hrani secerom i one pcele koja se hrani prirodno, nektarom, tesko je reci.
Za provjeru meda sa alkoholom ne znam.
vazi

#1138 Re: Pčelarstvo

Post by vazi »

"4. Covjek rece i to da prilikom uzimanja meda med ne treba jesti (staviti med u usta i progutati) jer se u tom slucaju gube neka svojstva a i kod dosta ljudi med moze da izazove kiselinu u zeludcu, to odredjeni prisutni i potvrdise, nego veli da se treba zadrzati na jeziku, pustiti da se na jeziku otapa i takvog ga slati u stomak, tako se izbjegne i kiselina u stomaku i dobije se jos neka pozitivna stvar ali nisam uspio cuti koja"

ako se uzme i proguta kasicica meda onda med na zeludac padne ko flaster, zalijepi se i sporije se otapa i prelazi u krv. i to zelucu moze zasmetati. a to uzimanje ,kako je taj pcelar objasnio, je u stvari nacin upotrebe svih homeopatskih lijekova, topi se lagano pod jezikom i tako se najbrze i najbolje prenosi u organizam. tu je smjesteno puno malih zlijezdica koje pomazu rastvaranje i prenos meda/lijeka u organizam.

isto tako na visokim temperaturama med gubi neka svojstva i najbolje ga je stavljati u caj na nekih 50°C.
emir_du

#1139 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

1. Covjek rece da se od pcelinjih proizvoda nista drugo ne moze falsifikovati osim meda, pri tom misleci na propolis, maticnu mlijec itd, uzeo je za primjer propolis i kaze kod koga god da ga vidite, bez straha kupite, sigurno je pravi

2. Spominjao je i pcelinji otrov, kaze da taj proizvod u bosni nazalost niko ne proizvodi, kaze i da je to najskuplji pcelinji proizvod i da kila tog otrova kosta 30 hiljada eura, pokazao je i neki odlomak u knjizi u kojoj stoji ta cijena, koristi se za lijekove, mozda i jos za nesto drugo ali se sad ne sjecam

3. Ovaj covjek rece i da se vrlo lahko moze provjeriti da li je med pravi ili nije, po njegovoj metodi u epruvetu ili neku malu providnu posudicu se stavi kasicica meda i 3 kasicice medicinskog alkohola, promjesa se i ako je med pravi on ce se kompletan rastopiti u alkoholu, ako nije pravi na dnu ce nastati talog, cini mi se da rece bijeli talog

4. Covjek rece i to da prilikom uzimanja meda med ne treba jesti (staviti med u usta i progutati) jer se u tom slucaju gube neka svojstva a i kod dosta ljudi med moze da izazove kiselinu u zeludcu, to odredjeni prisutni i potvrdise, nego veli da se treba zadrzati na jeziku, pustiti da se na jeziku otapa i takvog ga slati u stomak, tako se izbjegne i kiselina u stomaku i dobije se jos neka pozitivna stvar ali nisam uspio cuti koja

Eh eto da podjelim s vama ovih par stvari koje sam cuo a i da mi neko potvrdi jel tacno da se nista ne moze kopirati osim meda, i da se pravi med moze provjeriti na onaj nacin i da li sam ja ovaj nacin pravilno razumio, da li postoji jos neki jednostavniji a 100% siguran nacin provjere, da li je tacno da med ne treba gutati odmah nakon sto dodje u usta, eto tako, zainteresovah se za ovu temu
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
stavka 1 med se moze falisfikovati a ostali proizvodi ne. Slazem se djelimicno. Naime propolis koji pcele sakupljaju u prirodi dalje od naseljenih mjesta je ok,ali ako su pcele smjestene u naselju ili blizu istog, vrlo cesto u kosnicu unose i neke supstance koje koriste za zatvaranje pukotina na kosnicama i mjesaju ih sa propolisom, kao sto je napr katran.
stavka 2 potpisujem
stavka 3 potpisujem
stavka 4 med ima svojstvo da apsorbuje vecu kolicinu vlage pa tako kad se konzumira pozeljno je da uz med uzmete i određenu kolicinu tecnosti i onda nece biti tegoba u zeludcu. Med ne gubi nikakva svojstva ako se odmah proguta, međutim organizmu je lakse da iskoristi sve ljekovite i hranjive materije ako se med uzima "pod jezik".

Vrlo je vazno da vas pcelar od kojeg kupujete med pcele drzi negdje u prirodi daleko bar 3 km od naselja i da vrsi uklanjanje varoe bez upotrebe amitaza. "Amitaz je bojni otrov" i zato vodite racuna od koga kupujete med

pozdrav forumasima a pcelarima medno
vazi

#1140 Re: Pčelarstvo

Post by vazi »

@emirdu, de malo o tom lijeku protiv varoe, kakva je steta?

lijek se stavlja prije zime, znaci ne i trebao imati nikakvog uticaja na "ljetni" med?
emir_du

#1141 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Taj "lijek" odnosno OTROV je amitaz koji je ZABRANJEN u svim zemljama osim u Srbiji i kod nas.
Razlog zabrane je sto isti, bez obzira kad se koristi, u medu i sacu ostavlja teske metale koji se iz saca nemogu ukloniti ni nakon njegovog pretapanja.Sto znaci da i narednih godina kada vrcamo med odredjena kolicina teskih metala iz voska predje u med u procesu centrifuge(vrcanja).
Vise je razloga zasto pcelari koriste amitaz.
Neki od njh su sto je to prvi lijek koji je stigao na nase prostore sa pojavom varoe(pocetak 80-tih )pa su stariji pcelari stekli odredjeno povjerenje u njegovu efikasnost. Sigurno tu je i njegova cijena koja je znacajno niza u odnosu na lijekove na bazi timola.
Ima tu jos razloga sa kojim se obicni konzumenti netrebaju zamarati osim da taj med od pcelara koji koriste amitaz ili varolik nikako ne konzumiraju makar taj med dobili i na poklon.
Ostaje nam jedina nada da cemo uskoro i mi dobiti odgovarajuci certificirani labaratoriji koji ce to sve moci ispitati i pustiti u promet samo ispravan odnosno zdrav med.

MEDNO
mumy

#1142 Re: Pčelarstvo

Post by mumy »

da ne listam unazad...gdje se nalazi udruzenje pcelara u Sarajevu i da li daju koju kosnicu besplatno?
emir_du

#1143 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Imas opstinska i kantonalno udruzenje koje je u Jadranskoj ulici.A stari kazu nema djabe ni u ......
mumy

#1144 Re: Pčelarstvo

Post by mumy »

u srpskoj republici daju ...
str8

#1145 Re: Pčelarstvo

Post by str8 »

Zelio bih da ulazem u pcelarstvo oko 50.000 KM i koliko sam ja nekako mogao izvuci neku racunicu mogao bih nagurati do 250 kosnica s tom kolicinom novca.
Interesuje me sta je potrebno od masina i koliko zarade se moze ocekivati otprilike sa toliko kosnica. Nemam znanja, ali sam dobio obecanje jednog pcelara da ce mi pomoci pomalo. Prvu godinu i ne ocekujem neku specijalnu zaradu, ali planiram vec drugu sezonu da ostvarujem bar nesto.
Interesuju me savjeti vezani za poslovanje, a manje za sami proces pcelarenja.
kritichar

#1146 Re: Pčelarstvo

Post by kritichar »

str8 wrote:Zelio bih da ulazem u pcelarstvo oko 50.000 KM i koliko sam ja nekako mogao izvuci neku racunicu mogao bih nagurati do 250 kosnica s tom kolicinom novca.
Interesuje me sta je potrebno od masina i koliko zarade se moze ocekivati otprilike sa toliko kosnica. Nemam znanja, ali sam dobio obecanje jednog pcelara da ce mi pomoci pomalo. Prvu godinu i ne ocekujem neku specijalnu zaradu, ali planiram vec drugu sezonu da ostvarujem bar nesto.
50 000 bi uložio u posao o kome ne znaš ništa, a još važnije nemaš nikakvog iskustva. Za početnike se preporučuje do 10 košnica.
Ja ti nikako ne bih preporučio ulazak u tu avanturu, bolje sebi nabavi par društava, neku dobru knjigu prije toga i uz pomoć tog čovjeka počni pomalo, pa ćeš sam uvidjeti da 250 društava nije za početnika. Kroz rad ćeš sam zaključiti kad je vrijeme da postaneš profesionalac, a kroz edukaciju i rad ćeš sam saznati koliki su izdatci, a kolika zarada.
str8

#1147 Re: Pčelarstvo

Post by str8 »

kritichar wrote:
str8 wrote:Zelio bih da ulazem u pcelarstvo oko 50.000 KM i koliko sam ja nekako mogao izvuci neku racunicu mogao bih nagurati do 250 kosnica s tom kolicinom novca.
50 000 bi uložio u posao o kome ne znaš ništa, a još važnije nemaš nikakvog iskustva. Za početnike se preporučuje do 10 košnica.
Ja ti nikako ne bih preporučio ulazak u tu avanturu, bolje sebi nabavi par društava, neku dobru knjigu prije toga i uz pomoć tog čovjeka počni pomalo, pa ćeš sam uvidjeti da 250 društava nije za početnika. Kroz rad ćeš sam zaključiti kad je vrijeme da postaneš profesionalac, a kroz edukaciju i rad ćeš sam saznati koliki su izdatci, a kolika zarada.
Nisam objasnio kako treba. I ne mislim tek tako da bacam toliki novac! Moj plan je da krenem sa 20 u prvoj godini, da dodam jos 30 u sljedecoj i tek u trecoj godini da dodam preostali dio.
kritichar

#1148 Re: Pčelarstvo

Post by kritichar »

str8 wrote: Nisam objasnio kako treba. I ne mislim tek tako da bacam toliki novac! Moj plan je da krenem sa 20 u prvoj godini, da dodam jos 30 u sljedecoj i tek u trecoj godini da dodam preostali dio.
nakon prve godine ćeš vidjeti svoje mogućnosti, koliko društava možeš opsluživati
20 košnica je dosta razumniji broj, ali da ti kažed da je to ipak veliki broj za početnika, potrebno je mnogo vremena samo da se pregleda 20 košnica (detaljno) ako ti se pojavi problem, kao početnik nećeš ga možda primjetiti jer imaš 20 košnica

ali opet kako hoćeš
emir_du

#1149 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Treba da znas da za taj broj kosnica zahtjeva cjelodnevno angazovanje tvoje i jos par radnika. Pcelarstvo nije nimalo jednostavno kako to neki misle, postavis kosnicu pcele rade eto meda a i para.Rijetko ko misli na moguce nedaj boze bolesti pcela, a zadnjih godina ih je sve vise i vise.Moj savjet ti je da krenes sa 5-10 kosnica. 5 ostavis za med a drugih 5 razrojavas i polako se upoznavas sa biologijom pcela.Od ovih 5 za razrojavanje mozes imati 15 drustava za narednu godinu pa opet slijedece tako uvecavas, ustedjeces znacajna sredstva za kupovinu rojeva,upoznat ces neke dobre i lose strane pcelarstva i onda ces odluciti na koliko ces kosnica stati.
Sa 250 kosnica dobri seleci pcelari mogu skinuti i do 15 t meda u izuzetnim godinama. Ali nek te to ne zavarava nije svaka godina ni blizu tako izdasna. Bilo kako bilo nek je tebi medno makar pcelario sa 5 ili 500 kosnica, iste farbaj eko bojama a pcele lijeci iskljucivo etericnim uljima i prirodnim kiselinama, sve drugo pogani med i vosak i trujes sebe svoje najmilije kao i ostale kupce.
jos jednom nak ti je medno!
safran

#1150 Re: Pčelarstvo

Post by safran »

Imam jedno, prilično laičko, pitanje za iskusnije pčelare. Naime, imamo 2 košnice na vikendici. Pred ovo zahlađenje su pomalo izlijetale iz košnice. Muž se uspio probiti do njih 3. dan nakon ovog žestokog snijegopada. Bile su poprilično zatrpane. Zanima me kolike su šanse da su se pčele jednostavno pogušile usljed nedostatka zraka. Tj. imam li se čemu nadati kad malo otopli.
Post Reply