Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Smrcak15

#76 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

PM72 wrote:so i biber...na slipavice ili vučiji hljebac ponekad dodam vrlo malo vegete i paprike
prosle godine sam prvi put naletio na ogromnog kraljevskog sampinjona

Image

ovo sam ja slikao
Image
golema bogami bjese, miris i ukus od nje, rucak za prste polizat

eh sad ta problematika sa kadmiumom me interesuje, koliko si upoznat sa tim, koliko je dobro kolicinski ih jesti u godini dana?
PM72

#77 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by PM72 »

Pa ne berem gljive oko Černobila ili željezare u Zenici,kakav ba kadmijum...opusti se i uživaj.
Smrcak15

#78 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

PM72 wrote:Pa ne berem gljive oko Černobila ili željezare u Zenici,kakav ba kadmijum...opusti se i uživaj.
ma vjeruj mi uzivao sam sa svakim zalogajem

ali evo o tome ako znas engleski:

https://en.wikipedia.org/wiki/Agaricus_augustus
A. augustus has been implicated in specifically bioaccumulating the metal cadmium, with a quantity of 2.44 mg per kilogram of fresh weight as recorded in one Swiss study.[8]
PM72

#79 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by PM72 »

ma znam nego mi mrsko čitati jer tamo gdje ja berem gljive - sve je čisto i iz potoka možeš piti vodu.Tako da neću ni da razmišljam o tome niti da sebi ubacujem "baje" u glavu.
Sokol31

#80 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Sokol31 »

U mom kraju ovu gljivu zovu sirogriz, a moji rođaci iz istočne Bosne je zovu sijerak, nevjerovatnog ukusna, fenomenalna gljiva :)

Image

Image

Image

Image

Ne znam za Vas, ali ja ih najviše volim na ovaj način :D

Image

Nema ljepšeg osjećaja nego kad ih ima raznih vrsta, kada tek počnu u hrastovim i bukovim šumama, a korpa puna :D

Image

Image
Smrcak15

#81 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

Sramotne slike sirogriza, meni najbolja gljiva vanzemaljskog ukusa.
Prosle godine sam je jeo prvi put u sosu sa spagetama, najbolja je kad se kuha 20 minuta pa onda przi na maslacu 5 do 10 minuta i onda zaliti vrhnjem....joj nije mi dobro, nemogu vise pisat sve mi voda iza zuba.
Sokol31

#82 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Sokol31 »

Smrcak15 wrote:Sramotne slike sirogriza, meni najbolja gljiva vanzemaljskog ukusa.
Prosle godine sam je jeo prvi put u sosu sa spagetama, najbolja je kad se kuha 20 minuta pa onda przi na maslacu 5 do 10 minuta i onda zaliti vrhnjem....joj nije mi dobro, nemogu vise pisat sve mi voda iza zuba.

Vjerujem da je to dobar recept, mogu samo zamisliti, ali ja ih najčešće spremam u prirodi, neposredno nakon što ih uberem, u šumi ili na njivi se najslađe jede, nešto malo ponesem kući ono za sušenja ili zamrzivača, mada pretpostavljam da tako gube nutritivna svojstva, ali eto :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#83 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Tomahawk11 »

Vidim pricate o gljivama...i zavidim vam. Sad kad je sezona, ja nikako da uhvatim vremena da jedan vikend odem i lunjam sumskim vrletima :-D
Em je zdravo, em se covjek psihicki odmori, a nabere se i gljiva.
I nista ta prica o otrovima, pojeo sam more gljiva iz nasih suma, nista to.
A sto se tice przenja, najbolje u tavi sa domacim kajmakom. Recimo, vrganj ili lisicarka s domacim kajmakom - fantazija.
Smrcak15

#84 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

Sokol31 wrote:
Smrcak15 wrote:Sramotne slike sirogriza, meni najbolja gljiva vanzemaljskog ukusa.

Vjerujem da je to dobar recept, mogu samo zamisliti, ali ja ih najčešće spremam u prirodi, neposredno nakon što ih uberem, u šumi ili na njivi se najslađe jede, nešto malo ponesem kući ono za sušenja ili zamrzivača, mada pretpostavljam da tako gube nutritivna svojstva, ali eto :thumbup:
tako dobru gljivu steta je samo rostiljati, jer ti kad dodas vrhanj nakon przenja u maslacu i onako kad pirka u vrnju, sav smek ode u vrhanj, i ima onda orasasto sladunjav smek, malo baca a ljesnike, tako nekako. probaj sa vrhnjem uraditi pa mi javi kako je ispalo, vjeruj mi neces se pokajati i jos ako dodas mirođiju zacin
Image
extra bude
Smrcak15

#85 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

Rujnice
Image

Na koji nacin ih je najbolje spremati?
Sokol31

#86 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Sokol31 »

Smrcak15 wrote:
Sokol31 wrote:

tako dobru gljivu steta je samo rostiljati, jer ti kad dodas vrhanj nakon przenja u maslacu i onako kad pirka u vrnju, sav smek ode u vrhanj, i ima onda orasasto sladunjav smek, malo baca a ljesnike, tako nekako. probaj sa vrhnjem uraditi pa mi javi kako je ispalo, vjeruj mi neces se pokajati i jos ako dodas mirođiju zacin
Image
extra bude
Ma ja kad ih nađem u šumi, toliko sam nestrpljiv, da ne mogu dočekati da budu gotove, ali ok prijatelju, isprobaću i taj recept, samo možda u kombinaciji sa domaćim kajmakom i prženjem na domaćem maslacu, nisam ljubitelj ovog vrhnja iz prodavnice, previše mi se osjeća na mlijeko u prahu, nekako vještački, Al ovo sa kuhanjem, pa prženjem je zasigurno dobar recept. Javim ti kako je ispalo :D
Sokol31

#87 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Sokol31 »

Tomahawk11 wrote:Vidim pricate o gljivama...i zavidim vam. Sad kad je sezona, ja nikako da uhvatim vremena da jedan vikend odem i lunjam sumskim vrletima :-D
Em je zdravo, em se covjek psihicki odmori, a nabere se i gljiva.
I nista ta prica o otrovima, pojeo sam more gljiva iz nasih suma, nista to.
A sto se tice przenja, najbolje u tavi sa domacim kajmakom. Recimo, vrganj ili lisicarka s domacim kajmakom - fantazija.

Ma stari mi reče da je tamo u mom kraju, u okolini Gračanice sezona gljiva već počela i da je on već išao, kaže ima mliječnica i lisičarke. Ja nisam išao od prošle godine, a ove slike su baš od prošle godine, kada ih je dosta bilo, valjda im je vrijeme pogodovalo, stalno se smjenjivala sunčana i kišna razdoblja. Slučajno naletih na ovaj pdf danas, pa ajd rekoh da malo postavim slika iz arhiva, svakako da osvježimo i aktualiziramo temu :)
artime

#88 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by artime »

Moj stari je poznavalc gljiva. Ali kada idem sa njim uvijek mi govori koje su otrovne prvo :D Fascinantne su gljive i ja volim dosta o njima citati a i jesti :D Najboljeg okusa se sjecam kada je stari donio mlade sunčanice i mama ih ispekla u tavi. mmmmm
Smrcak15

#89 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

artime wrote:Moj stari je poznavalc gljiva. Ali kada idem sa njim uvijek mi govori koje su otrovne prvo :D Fascinantne su gljive i ja volim dosta o njima citati a i jesti :D Najboljeg okusa se sjecam kada je stari donio mlade sunčanice i mama ih ispekla u tavi. mmmmm
bavim se aktivno glivarenjem evo 3 godine, kilometara i kilometara presao kroz sume, uz dosta uspjeha, nikad ni najmanje se nisam otrovao a masa raznovrsni jestivih ukusnih gljiva sam probao, ali suncanice ni na vidiku :( nikako nemogu da je nadjem, nasao prosle godine jednu struhlu i to je to.

cuo sam bajke o toj gljivi i ovo ljeto ako je ne nadjem odrecu se samog sebe.

jesi li ih pohovane jeo?
Image

jeli lici na vrganje ili na neku drugu gljivu ili joj je ukus unikatan?
Last edited by Smrcak15 on 17/06/2016 15:47, edited 1 time in total.
didgeridoo

#91 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by didgeridoo »

Uhh blagva...
odlicna...
bingov buraz

#92 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by bingov buraz »

undefined007 wrote:Image
Mercedes medju gljivama :mrgreen:
PM72

#93 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by PM72 »

Jest ali je Rols Rojs ipak smrčak...
artime

#94 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by artime »

Smrcak15 wrote:
artime wrote:Moj stari je poznavalc gljiva. Ali kada idem sa njim uvijek mi govori koje su otrovne prvo :D Fascinantne su gljive i ja volim dosta o njima citati a i jesti :D Najboljeg okusa se sjecam kada je stari donio mlade sunčanice i mama ih ispekla u tavi. mmmmm
bavim se aktivno glivarenjem evo 3 godine, kilometara i kilometara presao kroz sume, uz dosta uspjeha, nikad ni najmanje se nisam otrovao a masa raznovrsni jestivih ukusnih gljiva sam probao, ali suncanice ni na vidiku :( nikako nemogu da je nadjem, nasao prosle godine jednu struhlu i to je to.

cuo sam bajke o toj gljivi i ovo ljeto ako je ne nadjem odrecu se samog sebe.

jesi li ih pohovane jeo?
Image

jeli lici na vrganje ili na neku drugu gljivu ili joj je ukus unikatan?
Navodno su suncanice obrali ljudi i sada ih rijeđe mozemo vidjeti. Mislim ne vjerujem u to, pretpostavljam da se u nekim mjestima mogu ubrati. Nemaju okus vrgnja, malo su mliječne i fungaste u isto vrijeme. Na rostlju kada su prepečene su najbolje, a ove pohovane nisam probala. Mozda ima i ljepsih okusa, ja se sjecam ovog jer mi je uspomena iz djetinjstva :)
Zavatoni

#95 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Zavatoni »

Image

Image

Najbolja gljiva koju sam ubrao i jeo...blagva...amanita caesarea...mmm.

Ko će dočekati septembar i blagve. :mrgreen:
Smrcak15

#96 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

Dajte listu vasih najbolji gljiva, najbolja na prvom mjestu

Za mene

1. Presnac/Sirogriz
2. Crna trubaca
3. Vrganj
4. Kraljevski sampion (Agaricus agustus)
5. Pjescarka susena
6. Suseni djedovi
7. Kovrcava kokica
8. Lisicarka
9. Ljevkasta lisicica susena
10. Rujnica

Siguran sam da bi smrcak i suncanica izbacili sa ova liste sobzirom na hvalospjeve koje sam cuo o tim dvjema gljivama
Last edited by Smrcak15 on 21/06/2016 15:33, edited 1 time in total.
Sokol31

#97 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Sokol31 »

1. Blagva
2. Smrčak
3. Sirogriz
4. Vrganj
5. Lisičarka

Od ostalih možda sunčanica, reduša, bukovača i mliječnica, druge i ne berem :-)
PM72

#98 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by PM72 »

O ukusima ne vrijedi raspravljati ali ću staviti svoju listi:

1.Smrčak.
2.Poljski šampinjon.
3.Sunčanica.
4.Vrganj.
5.Reduša.
6.Slipavica ili vučiji hljebac
7.Rujnica
8.Gnojštarka
9.Bukovača
10.Trubača......20 turčin ili sušeni djed a zadnja ili na 40 mjestu je sirogriz (gumenasta gljiva koja tukne na rubu).Doduše,jedna mi je gora.41 Mliječnica.
Danguba

#99 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Danguba »

Sokol31 wrote:1. Blagva
2. Smrčak
3. Sirogriz
4. Vrganj
5. Lisičarka

Od ostalih možda sunčanica, reduša, bukovača i mliječnica, druge i ne berem :-)
Image

Prije par dana na pijaci(negdje u EU) 100g. Lisicarke 3,50€ :-)
PM72

#100 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by PM72 »

A kod nas kila - 4 KM...moj drug koji je bio u Vladivostoku kaže da je tamo losos od par kilograma - 10 KM.A ovdje kila 10 eura...
Post Reply