Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Proposition Joe

#126 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Proposition Joe »

zelio bih da cujem vase misljenje, stavove, iskustva i impresije sa puharom? Imao sam priliku da je jedem i imam izuzetno pozitivne utiske ali vidim ovdje se ne spominje nikako...
PM72

#127 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by PM72 »

Probao...pohovanu na kriške...kao pohovana pur pjena ali o okusima se ne raspravlja.Uglavnom,više niti je berem niti mislim jesti.
Smrcak15

#128 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

PM72 wrote:Probao...pohovanu na kriške...kao pohovana pur pjena ali o okusima se ne raspravlja.Uglavnom,više niti je berem niti mislim jesti.
nadje li mi latinski naziv za otrovni sampinjon koji ne smrdi?

jer koliko mi je poznato da otrovni sampinjoni smrde i zute brzo

dok jestivi su lijepog mirisa.
PM72

#129 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by PM72 »

Nije mi knjiga ovdje.Ja sam završio tehničke škole tako da sam na "vi" sa latinskim.

P.S.Jučer sam nabrao pun ceker vrganja,par kračuna i desetak slipavica. :thumbup:
didgeridoo

#130 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by didgeridoo »

ja cu aBd u subotu po bjelasnici malo tumarati
PM72

#131 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by PM72 »

Pripazi se šarki i poskoka.Svaki put kad sam išao u gljive - vidio sam bar jednu.A dva puta sam vidio i endemičnu crnu šarku.Znači,čizme obavezne uz štap.
pink floydd

#132 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by pink floydd »

kod mene još uvijek slabo vrganja, rano valjda a i kiše nema dugo...svega 3-4 sam našao dosad
Smrcak15

#133 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

PM72 wrote:Nije mi knjiga ovdje.Ja sam završio tehničke škole tako da sam na "vi" sa latinskim.

P.S.Jučer sam nabrao pun ceker vrganja,par kračuna i desetak slipavica. :thumbup:
jesi li ikad probao ovu sortu krasnica, Haringova krasnica, sto lici sirogrizu po mirisu , spadaju u zacinske gljive

Haringova krasnica
russula_xerampelina
Image
Image
Image
Image

ako jesi , kakav je tvoj sud o njoj?

ali da lijepo izgleda to se nemoze osporiti, ova kombinacija crveno lilaste boje bas dekoracija za sumu :D
PM72

#134 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by PM72 »

Nisam i nemam namjeru.U vrijeme kad ona raste ima desetine ukusnijih (i ljepših) gljiva koje kad pojedem ne moram cvikati hoću li dobiti sraćku ili će sve proći kako treba.Sve što ima oznaku "dvojbena delikatesa" ja ne konzumiram jer neću sebe i svoju porodicu da izlažem riziku.Trovanja gljivama su tako "lijepa" da ko to iskusi više nijednu gljivu neće da prinese ustima.Znam ja odlično sve vrste krasnica i amanita i ja teško mogu napraviti kiks ali nikad ne reci nikad.
didgeridoo

#135 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by didgeridoo »

PM72 wrote:Nisam i nemam namjeru.U vrijeme kad ona raste ima desetine ukusnijih (i ljepših) gljiva koje kad pojedem ne moram cvikati hoću li dobiti sraćku ili će sve proći kako treba.Sve što ima oznaku "dvojbena delikatesa" ja ne konzumiram jer neću sebe i svoju porodicu da izlažem riziku.Trovanja gljivama su tako "lijepa" da ko to iskusi više nijednu gljivu neće da prinese ustima.Znam ja odlično sve vrste krasnica i amanita i ja teško mogu napraviti kiks ali nikad ne reci nikad.
Image

boletus legaliae, erythropus, persolidus,...???
Bude plave boje kada se komada...
Uglavnom naslo se dosta anisovih i mladih puhara
spreca

#136 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by spreca »

didgeridoo wrote:
PM72 wrote:Nisam i nemam namjeru.U vrijeme kad ona raste ima desetine ukusnijih (i ljepših) gljiva koje kad pojedem ne moram cvikati hoću li dobiti sraćku ili će sve proći kako treba.Sve što ima oznaku "dvojbena delikatesa" ja ne konzumiram jer neću sebe i svoju porodicu da izlažem riziku.Trovanja gljivama su tako "lijepa" da ko to iskusi više nijednu gljivu neće da prinese ustima.Znam ja odlično sve vrste krasnica i amanita i ja teško mogu napraviti kiks ali nikad ne reci nikad.
Image

Ovo rusi zovu Jasikova gljiva...ovdje ih ima puno...danas sam nabro jedno kilo i po.....vrganja ima ali su svi ucrvani.....lani je bilo gljive da to u zivotu nisam nikad vidio...ovdje kazu da je svaka deseta godina godina gljive i da je ima puno.....a Vrganje zovu Brezova gljiva.....jer se najvise nalaze u Brezovim sumama a pored moje vikendica je jedna takva koja je velicine ko pola TK :lol: ...nisam znao da breze mogu biti tako velike :)
Smrcak15

#137 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

didgeridoo wrote:
Image

To je kovara, Suillellus luridus

Nije jestivo, pogotovo sa alkoholom .
Tomahawk11
Globalni moderator

#138 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Tomahawk11 »

Ja ove gore kad nadjem, nabijem nogom :D

Juce sam imao priliku malo prozvrljati po sumi, uglavnom mijecnice i ove:

Image

Ima i ljubicasta varijanta.
Smrcak15

#139 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

Tomahawk11 wrote:Ja ove gore kad nadjem, nabijem nogom :D

Juce sam imao priliku malo prozvrljati po sumi, uglavnom mijecnice i ove:

Image

Ima i ljubicasta varijanta.
Russula cyanoxantha
Image
Image
Tomahawk11
Globalni moderator

#140 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Tomahawk11 »

Bravo, Smrcak, to je to :thumbup:

Ja ih zovem skupjenci, narodski :-D
PM72

#141 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by PM72 »

Jučer sam nabrao dvije pune korpe prvoklasnih vrganja.A krasnice obilazim u širokom luku...
didgeridoo

#142 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by didgeridoo »

Koje terene obilazis ako nije tajna?
Smrcak15

#143 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

Tomahawk11 wrote:Bravo, Smrcak, to je to :thumbup:

nisam nikad probao te, valjaju li, kakav im je ukus? Jesu li im listici elasticni?
Tomahawk11
Globalni moderator

#144 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Tomahawk11 »

Smrcak15 wrote:

nisam nikad probao te, valjaju li, kakav im je ukus? Jesu li im listici elasticni?
Valjaju. Bolje su od mlijecnica, mada je to slucaj sa vecinom gljiva.
Ja ih obicno stavim onako citave na platu i malo posolim. Puste sok i ukusne su.
Kako mislis elasticni? Recimo da jesu kad se ispeku, prije toga su krhke, otkidaju se komadi.
Smrcak15

#145 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

Tomahawk11 wrote:
Smrcak15 wrote:

Ja ih obicno stavim onako citave na platu i malo posolim. Puste sok i ukusne su.
Kako mislis elasticni? Recimo da jesu kad se ispeku, prije toga su krhke, otkidaju se komadi.
u krasnica se lako lome listici, dok karakateristicno za tu ljubicastu da su elasticini, kad pritisnes na listice one kad se saviju vrate ser na prvobitno stanje.
PM72

#146 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by PM72 »

Tomahawk11 wrote:
Smrcak15 wrote:

:D :-) Svaka druga gljiva je bolja od mliječnica i krasnica.Ja sam sinoć konzumirao mlade vrganje a ukus je fantazija.Mliječnica i krasnice su za vrganje bar 10 ljestvica ispod,kao kad bi poredio meso dobro stare krave i teletinu s mlijeka.
A vrganji su ubrani u okolini Sarajeva.Recimo,sjeverna strana Trebevića.
Smrcak15

#147 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 »

PM72 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Smrcak15 wrote:
:D :-) Svaka druga gljiva je bolja od mliječnica i krasnica.Ja sam sinoć konzumirao mlade vrganje a ukus je fantazija.Mliječnica i krasnice su za vrganje bar 10 ljestvica ispod,kao kad bi poredio meso dobro stare krave i teletinu s mlijeka.
ja krasnice berem kad su samo one aktuelne, i slabo ima drugih gljiva, ali vala dobre znaju biti isprzene samo im fali malo zacina da budu ektra, jer imaju konsistensu dobru kad zagrizes, a to da su daleko ispod vrganja stoji.
Tomahawk11
Globalni moderator

#148 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Tomahawk11 »

Smrcak15 wrote:
u krasnica se lako lome listici, dok karakateristicno za tu ljubicastu da su elasticini, kad pritisnes na listice one kad se saviju vrate ser na prvobitno stanje.
Nisam to primjetio. Bas cu provjeriti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#149 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Tomahawk11 »

PM72 wrote:
Ah moj PM72, pa i ja bih radije vrganja nego ove dvije, ali samo sam konstatovao da su bolje od mlijecnica :-D
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#150 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Hame_ »

Koje sve gljive pokazujete samo čekam kad će neko zadrečat na temi :mrgreen:

Mi se držimo "domaće" provjerene mliječnice i prekjuče smo s domaćim vrućim hljebom tepsiju cijelu smakli. Ono lijepo poredane s lukom i saftali. Bilo je i druge hrane na stolu (janjećih rebara zapečenih u rerni) ali nisam je ni pogledao.

Bijela gljiva Mliječnica :thumbup:
Post Reply