Pripravnički staž
Moderator: anex
- bailaor
#76 Re: Pripravnički staž
Jel neko zna kada ce biti objavljen javni poziv za sufinansiranje pripravnika zavoda za zaposljavanje KS?
- ranger
#77 Re: Pripravnički staž
ljudi moze li mi, molim vas neko objasniti kako hoda to sa pripravničkim?
npr. ja sad sam diplomirao (bakaleurat -ekonomija), i zelim da radim pripravnicki staz, pretpostavimo da ga radim u drzavnoj instituciji.
odakle krenuti?
znaci znam da se radi godinu, da se prima nesto kao umanjena plata i da nakon godine polazes strucni ispit. ali kako krenuti, jel preko konkursa? ili ides kod direktora i molis? (stela znam da treba ali eto zanemarimo sad to).
unaprijed zahvaljujem!
npr. ja sad sam diplomirao (bakaleurat -ekonomija), i zelim da radim pripravnicki staz, pretpostavimo da ga radim u drzavnoj instituciji.
odakle krenuti?
znaci znam da se radi godinu, da se prima nesto kao umanjena plata i da nakon godine polazes strucni ispit. ali kako krenuti, jel preko konkursa? ili ides kod direktora i molis? (stela znam da treba ali eto zanemarimo sad to).
unaprijed zahvaljujem!
-
hurmasica
#78 Re: Pripravnički staž
ti si ocigledno pao sa marsa...stela je jedino sto se ne smije zanemariti u ovoj prici, konkurse, razgovori za posao, projekte za pripravnike i sl. mozes slobodno da zaboravis.ranger wrote:ljudi moze li mi, molim vas neko objasniti kako hoda to sa pripravničkim?
odakle krenuti?
unaprijed zahvaljujem!
ako imas dobru stelu, danas te nazovu i kazu da sutra dodjes na posao i poneses od dokumenata sta ti terba. eto hajd sretno
Pocni polako da trazis stelu...
-
motorola01
#79 Re: Pripravnički staž
Ja ih par znam sto su trebali stelu da bi volontirali u nekoj firmi,samo da bi odradili pripravnicki.Znaci nema plate,toplog obroka itd...Doduse lazem,radili su tri mjeseca i nakon tri mjeseca su se ljudi u toj firmi smilovali i ispaltili im po 100 KM...Sto dana rada za sto kmica
edit:opet sam slagao
..60 i kusur dana rada za sto kmica....1,5KM po danu...na kraju radnog dana mogu otici negdje na kafu 
edit:opet sam slagao
-
Alfa159-1.7Turbo
#80 Re: Pripravnički staž
Znal iko kako idu pripravnicki na sudovima, jel i to sufinansira kanton ili....?Konkretno sto se tice Sarajeva..
Cujem da su uglavnom to volonteri, jel istina, i dobijeli se ista?
Buraz nedavno diplomirao,pa da cujem imal iko iskustva sa tim pripravnickim na sudovima..
Cujem da su uglavnom to volonteri, jel istina, i dobijeli se ista?
Buraz nedavno diplomirao,pa da cujem imal iko iskustva sa tim pripravnickim na sudovima..
-
Alfa159-1.7Turbo
#81 Re: Pripravnički staž
I znali iko kad krece to sufinansiranje od strane kantona SA...
- dinoo1898
#82 Re: Pripravnički staž
meni krenulo prosle sedmice...Alfa159-1.7Turbo wrote:I znali iko kad krece to sufinansiranje od strane kantona SA...
na birou mi neki dan rekose da je od pocetka februara krenulo
-
Alfa159-1.7Turbo
#83 Re: Pripravnički staž
A znali iko jesuli npr pripravnicki na sudovima sufinansirni od strane kantona??
I znali iko uposte kako ide to sa pripravnickim na sudovima, ja sam cuo da se dobiva samo topli obrok i prijevoz jel istina to? Pozz,i hvala na odgovoru...
I znali iko uposte kako ide to sa pripravnickim na sudovima, ja sam cuo da se dobiva samo topli obrok i prijevoz jel istina to? Pozz,i hvala na odgovoru...
- ranger
#84 Re: Pripravnički staž
ma nisam pao s marsa, samo necu da prica ode u tom smijeru, recimo da i imam neku stelu kakva je procedura, to me interesuje?hurmasica wrote:ti si ocigledno pao sa marsa...stela je jedino sto se ne smije zanemariti u ovoj prici, konkurse, razgovori za posao, projekte za pripravnike i sl. mozes slobodno da zaboravis.ranger wrote:ljudi moze li mi, molim vas neko objasniti kako hoda to sa pripravničkim?
odakle krenuti?
unaprijed zahvaljujem!
ako imas dobru stelu, danas te nazovu i kazu da sutra dodjes na posao i poneses od dokumenata sta ti terba. eto hajd sretno
Pocni polako da trazis stelu...
- Dupli_skalp
#85 Re: Pripravnički staž
koliko ja znam, na općinskom sudu u sarajevu ne plaćaju ništa.Alfa159-1.7Turbo wrote:A znali iko jesuli npr pripravnicki na sudovima sufinansirni od strane kantona??
info za prošlu godinu.
- Dupli_skalp
#86 Re: Pripravnički staž
vidi ti njega, tek diplomirao i to bolonja i odmah bi u kancelarijuranger wrote:ljudi moze li mi, molim vas neko objasniti kako hoda to sa pripravničkim?
odakle krenuti?
unaprijed zahvaljujem!
pa znaš li ti koliko ima ljudi sa starim sistemom koji su kad ikad diplomirali i još nemaju posla?
stani u red, kao i ostali.
- Irm@
#87 Re: Pripravnički staž
a ko im je kriv sto su kad ikad diplomirali (vjerovatno i studirali 300 godina) pa nemaju posla..eyesburn wrote:vidi ti njega, tek diplomirao i to bolonja i odmah bi u kancelarijuranger wrote:ljudi moze li mi, molim vas neko objasniti kako hoda to sa pripravničkim?
odakle krenuti?
unaprijed zahvaljujem!![]()
pa znaš li ti koliko ima ljudi sa starim sistemom koji su kad ikad diplomirali i još nemaju posla?
momak samo pita..i neka pita na vrijeme se raspituje..
meni je stvarno muka ljudi sto kukaju kako godinama nemaju posla...ma nemoj..ja od srednje skole volontiram i radim..i znas sta 5 dana nakon sto sam diplomirala MENE SU ZVALI bez ikakve stele da dodjem na razgovor za posao.. nista ne pada s neba..
@ranger: mislim da vishe sansi da odradis pripravnicki imas u privatnim firmama nego u drzavnim (jer ti za ove druge treba stela da uopce dodjes na usmeni razgovor a kamoli da dobijes posao)..
- Dupli_skalp
#88 Re: Pripravnički staž
tipična bolnjska izvlakušaIrm@ wrote:a ko im je kriv sto su kad ikad diplomirali (vjerovatno i studirali 300 godina) pa nemaju posla..eyesburn wrote:vidi ti njega, tek diplomirao i to bolonja i odmah bi u kancelarijuranger wrote:ljudi moze li mi, molim vas neko objasniti kako hoda to sa pripravničkim?
odakle krenuti?
unaprijed zahvaljujem!![]()
za početak, odakle ti pravo da generalizuješ? većina je čestitih i vrijednih studenata koji su završili na vrijeme. a studirali su u doba NAJVEĆE korumipranosti na fakultetima.
znam mnoge (i bliža i dalja poznanstva) koji su na vrijeme završili a nemaju posla već 5-6-7 godina. a gospoda bolonjci bi iz amfiteatra pravo u kancelelarije.
polako, idemo redom.
- Irm@
#89 Re: Pripravnički staž
e pa ti i dalje misli da se ide redom..
moj fax je i dalje 4 godine (bolonja ili ne nista se nije promijenilo) a upisala sam i master...vecina studenata (onih koji su se htjeli zaposliti) iz moje generacije vec rade..tako da zao mi je ali kad je neko nesposoban najlakse je sjediti kuci i cekati...
moj fax je i dalje 4 godine (bolonja ili ne nista se nije promijenilo) a upisala sam i master...vecina studenata (onih koji su se htjeli zaposliti) iz moje generacije vec rade..tako da zao mi je ali kad je neko nesposoban najlakse je sjediti kuci i cekati...
- ranger
#90 Re: Pripravnički staž
" tipična bolnjska izvlakuša
za početak, odakle ti pravo da generalizuješ? većina je čestitih i vrijednih studenata koji su završili na vrijeme. a studirali su u doba NAJVEĆE korumipranosti na fakultetima.
znam mnoge (i bliža i dalja poznanstva) koji su na vrijeme završili a nemaju posla već 5-6-7 godina. a gospoda bolonjci bi iz amfiteatra pravo u kancelelarije.
polako, idemo redom. "
pa za pocetak i ti generalizujes. gdje sam ja napisao da jos studiram? gdje pise kad sam zavrsio? gdje pise da ne radim ili nisam radio?
ne razumijem kako ti se da pisat takav post, ako ne znas/ne zelis pomoci, prodji me se ziv bio.
to sto ti i jos hiljade ljudi nema posla mene (a ni nikog drugog) ne sprecava i ne treba da sprijecava da se raspitujem, trazim, cackam kako i sta.
cekanje reda u ovakvoj drzavi bez reda je najgora moguca opcija, zato iskuliraj i ne provociraj bezze...
polako, idemo redom. "
pa za pocetak i ti generalizujes. gdje sam ja napisao da jos studiram? gdje pise kad sam zavrsio? gdje pise da ne radim ili nisam radio?
ne razumijem kako ti se da pisat takav post, ako ne znas/ne zelis pomoci, prodji me se ziv bio.
to sto ti i jos hiljade ljudi nema posla mene (a ni nikog drugog) ne sprecava i ne treba da sprijecava da se raspitujem, trazim, cackam kako i sta.
cekanje reda u ovakvoj drzavi bez reda je najgora moguca opcija, zato iskuliraj i ne provociraj bezze...
- Dupli_skalp
#91 Re: Pripravnički staž
a ti zaista misliš da u ovoj zemlji redom sve sposobni, vrijedni i stručni dobijaju posao?Irm@ wrote:... kad je neko nesposoban najlakse je sjediti kuci i cekati...
ili si (pre)naivna ili ne znaš o čemu pričaš.
ali u jednom se slažemo, a isto vrijedi i za ovog momka što je postavio pitanje. ako nema štele, fino put pod noge i kuc-kuc na sva vrata i tražiti posao. a ništa neće izgubiti ako proba i preko ovih par online portala za traženje posla. neka ne gleda što uvijek piše da traže iskustvo. ne mora uvijek biti presudno.
- Dupli_skalp
#92 Re: Pripravnički staž
čuj gdje si napisao? pa pročitaj ponovo svoj post. iz njega se tako da prvo zaključiti.ranger wrote: gdje sam ja napisao da jos studiram? gdje pise kad sam zavrsio?
ali nebitno, napisao sam ti u prethodnom postu šta trebaš i kako trebaš.
sretno.
- Irm@
#93 Re: Pripravnički staž
meni je zao sto si ti ocito frustriran..i procitaj sta sam napisala..uopce nisam navina, a itekako sam sposobna i vrijedna..a ti nemoj sjediti na straznjici cekajuci posao..ne budi naivan to se nece desiti..eyesburn wrote:a ti zaista misliš da u ovoj zemlji redom sve sposobni, vrijedni i stručni dobijaju posao?Irm@ wrote:... kad je neko nesposoban najlakse je sjediti kuci i cekati...![]()
![]()
![]()
ali u jednom se slažemo, a isto vrijedi i za ovog momka što je postavio pitanje. ako nema štele, fino put pod noge i kuc-kuc na sva vrata i tražiti posao. a ništa neće izgubiti ako proba i preko ovih par online portala za traženje posla. neka ne gleda što uvijek piše da traže iskustvo. ne mora uvijek biti presudno.
- mirsek
#94 Re: Pripravnički staž
@Irma...Sta znaci po tebi sjediti i cekati ??? Jel po tebi pored trazenja poznanstava i redovnim apliciranjem preko izaslih konkursa neko treba jos neki trud da izmisli da bi nasao posao ??? Hoce, pozvat cete na razgovor sa biroa i preko konkursa ali onda ako nemas neku vezu, u 90% slucajeva ce ti u zadnjem krugu intervjua reci zao nam je, imat cemo vas u vidu, hvala sto ste se javili..Isto tako kod nas na 90% poslova traze 2 ili vise godina iskustva, a kako ga steci kad niko nece da ti ponudi bar neki posao..(bar da ti kaze,evo ti ako hoces da radis kao dipl. ekonomista za 400-500 KM pa ako se dokazes bice veca plata) Kod nas u BiH je problem sto dok cekas pravi posao (ili bilo kakav vezan za struku) nemas od cega da zivotne troskove placas, dok na zapadu npr. njemacka bar sebi mozes naci posao u restoranu, benzinskoj pumpi ili neki drugi posao van struke ali sa kojim ces sasvim solidno krpiti kraj sa krajem svaki mjesec i biti finansijski stabilan..
- Dupli_skalp
#95 Re: Pripravnički staž
ja uopšte nisam frustiran, što se naravno za tebe ne bi moglo reći. za tvoj info ja radim.Irm@ wrote:meni je zao sto si ti ocito frustriran..i procitaj sta sam napisala..uopce nisam navina, a itekako sam sposobna i vrijedna..a ti nemoj sjediti na straznjici cekajuci posao..ne budi naivan to se nece desiti..eyesburn wrote:a ti zaista misliš da u ovoj zemlji redom sve sposobni, vrijedni i stručni dobijaju posao?Irm@ wrote:... kad je neko nesposoban najlakse je sjediti kuci i cekati...![]()
![]()
![]()
također, radio sam i tokom studiranja, po raznim organizacijama, tražio posao, raspitivao se, ne želeći da ovisim o tome da mi tata i mama daju džeparac i znajući da me neće čekati tek tako pripravnički kad diplomiram. stojim čvrsto na zemlji i znam u kakvom okruženju obitavamo.
za razliku od nekih koji žive u oblacima i misle da živimo u idiličnom svijetu gdje te čim dobiješ diplomu u ruke čeka pripravnički u državnoj firmi.
čeka, čeka... ali štele i guzonje.
- ranger
#96 Re: Pripravnički staž
samo ti cekaj u redu.eyesburn wrote:čuj gdje si napisao? pa pročitaj ponovo svoj post. iz njega se tako da prvo zaključiti.ranger wrote: gdje sam ja napisao da jos studiram? gdje pise kad sam zavrsio?
sretno.
ja sam vec u "necemu" zato se i raspitujem...
- Irm@
#97 Re: Pripravnički staž
ovaj dio mi je bas nejasan..evo sad mogu nabrojati namjanje 10 ljudi koji rade u restoranima, kaficima i sl a to nije zanimanje za koje su se skolovali..kod nas barem kafica i restorana ne manjka..mirsek wrote:dok na zapadu npr. njemacka bar sebi mozes naci posao u restoranu, benzinskoj pumpi ili neki drugi posao van struke ali sa kojim ces sasvim solidno krpiti kraj sa krajem svaki mjesec i biti finansijski stabilan..
a evo sta znaci sjediti i cekati..znaci aplicirati samo na "odabrane" poslove jer ne daj Boze poceti od mjesta sekretara ili potrcka u firmi.. kod nas se mladi sa zlatnom kasikom u ustima radjaju ocito..
sto se tice iskustva..iako to nigdje ne pise vjeruj mi da te poslodavac drugacije gleda kad dodjes sa cv-em od 6 strana, 3 strana jezika, a sve volontiranje ili rad po projektima..
ja jednostavno ne mogu da prihvatim ljude koji kukaju kako nema posla..ima itekako ali da bi se doslo do idealnog posla mora se dobro namuciti..ali to nije samo ovdje tako nego posvuda u svijetu..jer konkurencija je velika..
@eyesburn: ja te onda bas ne razumijem..i s druge strane ne razumijem zasto je san raditi u drzavnoj firmi..ja radim u privatnoj i vjeruj mi imam fantasticno radno vrijeme, putujem non stop i ne bih na drzavne jasle ni da mi plate...
a pogotovo te ne razumijem jer kazes da se ide po redu..danas je doslo takvo vrijeme da si bez master-a niko i nista jer svako zavrsava fakultet..moras znati strane jezike i imati iskustvo pa makar volontersko..jer niko nece lezihljebovica koji je iz fakultetske stolice na posao..i ja to potpuno razumijem..
- Dupli_skalp
#98 Re: Pripravnički staž
pa šta si onda došao ovdje provocirati one koji nemaju posao? da se hvališ kako te kao eto čeka posao u državnoj firmi?ranger wrote:samo ti cekaj u redu.eyesburn wrote:čuj gdje si napisao? pa pročitaj ponovo svoj post. iz njega se tako da prvo zaključiti.ranger wrote: gdje sam ja napisao da jos studiram? gdje pise kad sam zavrsio?
sretno.
ja sam vec u "necemu" zato se i raspitujem...
- Dupli_skalp
#99 Re: Pripravnički staž
pa nemaju svi tako dobro iskustvo za privatnim firmama kao ti. pogledaj malo i druge teme, pa da vidiš kakva ljudi iskustva sve imaju. pogotovo žene.Irm@ wrote:ovaj dio mi je bas nejasan..evo sad mogu nabrojati namjanje 10 ljudi koji rade u restoranima, kaficima i sl a to nije zanimanje za koje su se skolovali..kod nas barem kafica i restorana ne manjka..mirsek wrote:dok na zapadu npr. njemacka bar sebi mozes naci posao u restoranu, benzinskoj pumpi ili neki drugi posao van struke ali sa kojim ces sasvim solidno krpiti kraj sa krajem svaki mjesec i biti finansijski stabilan..
a evo sta znaci sjediti i cekati..znaci aplicirati samo na "odabrane" poslove jer ne daj Boze poceti od mjesta sekretara ili potrcka u firmi.. kod nas se mladi sa zlatnom kasikom u ustima radjaju ocito..
sto se tice iskustva..iako to nigdje ne pise vjeruj mi da te poslodavac drugacije gleda kad dodjes sa cv-em od 6 strana, 3 strana jezika, a sve volontiranje ili rad po projektima..
ja jednostavno ne mogu da prihvatim ljude koji kukaju kako nema posla..ima itekako ali da bi se doslo do idealnog posla mora se dobro namuciti..ali to nije samo ovdje tako nego posvuda u svijetu..jer konkurencija je velika..
@eyesburn: ja te onda bas ne razumijem..i s druge strane ne razumijem zasto je san raditi u drzavnoj firmi..ja radim u privatnoj i vjeruj mi imam fantasticno radno vrijeme, putujem non stop i ne bih na drzavne jasle ni da mi plate...
a pogotovo te ne razumijem jer kazes da se ide po redu..danas je doslo takvo vrijeme da si bez master-a niko i nista jer svako zavrsava fakultet..moras znati strane jezike i imati iskustvo pa makar volontersko..jer niko nece lezihljebovica koji je iz fakultetske stolice na posao..i ja to potpuno razumijem..
a drugo, ne kažem da se ide po redu. jer u ovoj zemlji niša ne ide po redu niti kako bi trebalo. ali zar je pošteno da neko ko je u roku završio fakultet nema posao recimo 6 godina?
- ranger
#100 Re: Pripravnički staž
ja sam trazio info kako to hoda, a ti si taj koji je poceo s provokacijama