Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pa izvadi druge oglase ADS-e, gdje se trazi 1 godina staza, ili druge gdje se trazi 5 ili 7....
A obicno ti oglasi na jednu godinu staza su zauzeti za upravo "bivse" pripravnike.
A sad jed drugi problem sto Kanatonalni zavod placa pripravnicki staz stotinama tek diplomiranih, obezbjedjuje iskustvo, ali ne i posao, znaci samo daje sansu da sa tom jednom godinom staza i polozenim strucnim ispitom lakse nadjes sljedeci posao.
a od koga možeš tražit taj pripravnički?
Ja sam se prijavila na biro al su me sad odjavili pošto se nisam javljala... a uradila bih pripravnički pa kako god, i za minimalac ako treba
newone wrote:
Apsolutno tacno. Taj pripravnicki od godinu dana je nesto sto je preuzeto iz starog sistema i ocigledno je vlada dala mogucnost poslodavcima da dodju do jeftine radne snage. Ovdje na Zapadu postoji probni tromjesecni rad i svaki put kada se mijenja kompanija svaki uposlenik opet mora proci kroz taj tromjesecni probni rad. Za to vrijeme plata, satnica je onakva kakva se ugovori na intervjuu za posao kao da tog tromjesecnog probnog rada uopste i nema. Znaci regularna plata/satnica sa svim placenim beneficijama. Za ta tri mjeseca uposlenik nema pravo na godisnji odmor i na slobodne sick dane. Poslodavac nema nikakve finansijske potpore za novoprimljene radnike. Sve je stvar businessa i stvarnih potreba za novom radnom snagom.
Za polaganje koje kakvih strucnih ispita i sertifikata ovdje se trazi odredjeni broj godina radnog iskustva u struci.
Nema ljekarskog pregleda osim u slucajevima nekih specificnih zanimanja kao sto je skolstvo, vojska,rad u kuhinji i slicno. Poslodavac nema pravo traziti ljekarske nalaze od aplikanta za odredjeni posao. Svakom covjeku treba pruziti mogucnost da radi i da od svog rada zivi pa makar bio i bolestan. Odstraniti nekoga sa posla zbog bolesti je ovdje akt diskriminacije i za ovo poslodavac moze i finansijski da odgovara u vidu placanja novcane odstete uposleniku.
Ovdje pod "Zapad" ti podrazumjevas nekih 50-tak zemalja sa razlicitim zakonodavstvom, procedurama, obicajima itd. Ja zivim u Svedskoj gdje postoji obicaj da se radi probni period od 6 mjeseci, ali ja to nisam radio. Prvi puta sam primljen da radim na projektu 8 mjeseci, sto mi je zamjenilo probni rad. Kad sam mijenjao firmu, na intervjuu sam trazio iskljucivo stalni posao od prvog dana sto sam i dobio.
Ako neko zna ili ima iskustva s ovim, molila bih da napise ovdje.
Ja sam diplomirala prije vise od godinu dana i nastavila raditi u organizaciji u koju sam dosla jos kada sam imala SSS. Upisala sam kvalifikaciju u radnu knjizicu i sada vec preko godinu dana obavljam posao sa VSS. Zanima me da li se to racuna kao obavljen pripravnicki staz i kako se to verifikuje?
Lace wrote:Ako neko zna ili ima iskustva s ovim, molila bih da napise ovdje.
Ja sam diplomirala prije vise od godinu dana i nastavila raditi u organizaciji u koju sam dosla jos kada sam imala SSS. Upisala sam kvalifikaciju u radnu knjizicu i sada vec preko godinu dana obavljam posao sa VSS. Zanima me da li se to racuna kao obavljen pripravnicki staz i kako se to verifikuje?
Da, racuna se kao pripravnicki, i upisati ce se u radnu knjizicu kao iskustvo sa VSS sto u sustini predstavlja vec odradjen pripravnicki, naravno treba biti u trajanju od godine dana minimalo.
Da li neko može da mi odgovori za moga prijatelja, hitno mu treba pripravnički.
1.) Šta je to volonterski pripravnički staž.
2.) Na koji se to način završava i da li se priznaje kao odrađen pripravnički staž koji se upisuje u radnu knjižicu?
Zahvaljujem se unaprijed na vašim brzim odgovorima.
Volonterski rad se priznaje kao radno iskustvo, cak ja mislim ako odradis u drzavnoj instituciji mozes polagati i javni ispit nakon odradjenog volonterskog. A da li se priznaje kao pripravnicki to vec nisam sigurna, mada sam cula da se jedan momak zaposlio kao pripravnik u drzavnoj instituciji iako je imao godinu dana iskustva kao volonter, ali je opet s tim iskustvom mogao aplicirati i za drzavnog sluzbenika. E sad ne znam da li je u pitanju jako dobra stela i mutni poslovi ili se to stvarno tako moze.
ja sam volontirala 10 mjeseci u jednoj firmi.i da sam ostala jos 2 mjeseca na tom mjestu mogla bih polagati strucni ispit, jer bi mi se tih godinu dana racunalo kao pripravnicki, ali posto je izisao konkurs preko biro-a upala sam kao pripravnik u toj istoj firmi samo drugi odjel.
i ja sam zadovoljna za pocetak..600 od biro-a, a topli i karta do firme, sto za pipravnika nas obicnih smrtnika bez stele nije uopce malo
Dafri wrote:ja sam volontirala 10 mjeseci u jednoj firmi.i da sam ostala jos 2 mjeseca na tom mjestu mogla bih polagati strucni ispit, jer bi mi se tih godinu dana racunalo kao pripravnicki, ali posto je izisao konkurs preko biro-a upala sam kao pripravnik u toj istoj firmi samo drugi odjel.
i ja sam zadovoljna za pocetak..600 od biro-a, a topli i karta do firme, sto za pipravnika nas obicnih smrtnika bez stele nije uopce malo
Mene samo interesuje dali je volonterski staž pravno isti kao i obicni. Ne mora biti u radnoj knjizici.
zavisi ti od firme. kod mene u firmi u pravilniku o radu pise da se volonterski staz racuna kao pripravnicki (ukoliko odradis 1 godinu sa VSS), te se poslije moze polagati strucni ispit, i dobijes potvrdu da imas iskustvo od godinu dana.
postoje firme koje iskoristavaju radnu snagu (koja danas ne:) ), prvo kao moras volontirati, pa poslije prirpavnicki pa tek poslije hajmo radit za prave.
Kolika je plata za pripravnika sa SSS? Sad sam apolvent i sve nesto razmisljam da probam to zaposljavanje preko biroa,ali valja naci nekog da te primi u firmu...
Dafri wrote:zavisi ti od firme. kod mene u firmi u pravilniku o radu pise da se volonterski staz racuna kao pripravnicki (ukoliko odradis 1 godinu sa VSS), te se poslije moze polagati strucni ispit, i dobijes potvrdu da imas iskustvo od godinu dana.
postoje firme koje iskoristavaju radnu snagu (koja danas ne:) ), prvo kao moras volontirati, pa poslije prirpavnicki pa tek poslije hajmo radit za prave.
Da, prijaviš se za neki konkurs u Agenciji za državnu službu Federacije, koji traži tvoju struku i jednu godinu radnog iskustva; kad dođe vrijeme za testiranje, polažeš Ispit općeg znanja, i jave ti jesi li ili nisi položila; ako i položiš, ne ideš na stručni, jer se ne želiš svakako za taj konkurs prijavljivati. To može biti konkurs za Jajce, Tešanj, Sapnu, Čapljinu, svejedno je, polaže se svakako u Sarajevu.
hvala puno za informaciju
a mislim da ne mozes odratditi pripravnicki dok nesavrsisi faks, jer samo nakon toga mozese sa VSS, a dok studiras mozes samo sa SSS
Pozdrav!Da li je neko od vas dobio poziv od biroa za razgovor u firmi Exclusive za prijem pripravnika?Ja sam već bila na razgovoru,al još nikakvog odgovora?
Pozdrav,jel mozda znate da li postoji ijedan knjigovodstveni servis u Sarajevu da prima volontere,inace polozio sam ispit iz Racunovodstva i tako.......
Ja sam trenutno na pripravnickom stazu za magistra farmacije. Ne mogu da vjerujem da se zalite na godinu dana rada za 600 - 950 km!!! Ja dobijam 150 km za TO i voznju, a radim svaki dan, i ponekad subote. Razlika je od zaposljenih da imam jedan sat manje na dan.
Sto se tice pripravnickog, mislim da kroz to treba proc, posebno koje u zdravstvu. Ali godina dana je bas puno! Sto je neko reko, osnove se mogu nauciti za 3-6 mjeseci, a ostalo svakako dolazi sa praksom i iskustvom.
Cula sam da se kod nas usvaja zakon da magistri prolaze staz za 6 mjeseci, ali znate kakvim tempom to kod nas ide. Dok oni to usvoje, mogla bi 3 staza odraditi
Može li mi neko reći kakav je postupak sa onima koji završe 3 godišnje studije (180 ETC bodova) i imaju zvanje dipl.ecc menadžer poslovne ekonomije i tome slično???
Da li i oni mogu ili moraju odrađivati taj pripravnički staž?
fankyfem wrote:Može li mi neko reći kakav je postupak sa onima koji završe 3 godišnje studije (180 ETC bodova) i imaju zvanje dipl.ecc menadžer poslovne ekonomije i tome slično???
Da li i oni mogu ili moraju odrađivati taj pripravnički staž?
Hvala!
Zavisi gdje upa'nes! U drzavnoj firmi je obavezno cini mi se, dok kod privatnika mozes, a i ne moras... Obicno se firme, bez ikakve potrebe za pripravnicima, prijave na programe za podsticaj zapošljavanja koje finansira KS. Tako ti kanton placa doprinose i platu, a ti kod poslodavca radis do isteka prirpravnickog i dobijes nogu.
Uglavnom, za zavrsen ekonomski fakultet nije neophodan pripravnički staz, ganjaj odmah poslove gdje traze iskustvo...
mene zanima ako te prime negdje u drzavnu pripravnicki je godina...e sada ako ja zelim konkurisati za pripravnika a vec u knjizici imam 5 mjeseci staza i ovi me recimo prime na godinu....moze li se izvrsiti neko priznavanje tih 5 mjeseci ili tako nesto da se pripravnicki ranije odradi.
tomyf wrote:mene zanima ako te prime negdje u drzavnu pripravnicki je godina...e sada ako ja zelim konkurisati za pripravnika a vec u knjizici imam 5 mjeseci staza i ovi me recimo prime na godinu....moze li se izvrsiti neko priznavanje tih 5 mjeseci ili tako nesto da se pripravnicki ranije odradi.
ja sam bila pripravnik u državnoj instituciji i znam na šta misliš. taj ugovor koji ti sklopiš sa određenom institucijom je na godinu dana. taj staž koji imaš ne utiče na tvoj status u smislu povećanje tvoje plaće za 20% koliko iznosi umanjenje tokom pripravničkog staža. taj prethodno ostvareni štaž možeš iskoristiti za polaganje stručnog upravnog ranije tako da čim ti istekne pripravnički ugovor može priložiti taj dokaz radi povećenja plaće, naravno ako te institucija "ostavi"da radiš tu.