Pripravnicki nakon diplomiranja

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
MrRango
Posts: 166
Joined: 10/08/2012 11:47

#1 Pripravnicki nakon diplomiranja

Post by MrRango »

Prije svega lijep pozdrav svima,
odma cu preci da pitanja koja me interesuju. Studiram Ekonomiju na Ekonomskom fakultetu UNTZ, smjer Racunovodstvo i revizija. Za par dana pocinje zavrsni semestar, pa imam nekoliko pitanja sta nakon diplomiranja, tacnije neke informacije..
Dakle, potrebno je odraditi pripravnicki nakon diplomiranja, barem je oko toga najvise prica, ukoliko ne planiras odma master upisati. Nigdje nema dovoljno informacija o pripravnickom, da se detaljnije upoznam.
-Sta je potrebno znati o samom pripravnickom, koliko traje, sta mi je sve placeno, gdje je najbolje traziti da odradim, i ostalo sto bi mi bilo veoma bitno znati.
-Neki savjetuju da se besmisleno trositi vrijeme, i nekome raditi godinu dana skoro za "dzaba", vec odma traziti posao.
-Da li u svakoj firmi mogu odraditi pripravnicki, ili je potreban odredjeni kadar u toj firmi koji bi me "ucio", dakle neko sa vecom skolom od moje.
-Kada mogu polagati za certificiranog racunovodju, i sta mi je prije toga potrebno od nekih uslova

Ne znam sta bi vise i pitao, kada ne znam sta je sve u igri, uglavnom, sta mi je potrebno znati nakon diplomiranja, trazio sam po netu, ali sve su to vec zastarjele teme, da li u nekoj instituciji mogu dobiti sve potrebne informacije. Eto, sve sto se voljni podijeliti, zahvalan sam unaprijed, ili uputitini na neki clanak i sl.
Moze i u privatne poruke odgovori, nije bitno.

Hvala unaprijed.
mistek
Posts: 3390
Joined: 23/05/2010 15:16

#2 Re: Pripravnicki nakon diplomiranja

Post by mistek »

Otprilike:

Mislim da je bolje raditi odmah, nego godinu dana šljakati na pripravničkom. Ne vidim u tom slučaju neke aman koristi pripravničkog. Helem, ja bih to vazda paralelno tražio, pa ako izleti pripravnički, super. Ako izleti posao, još bolje. Ako je eventualna dilema ovo ili ovo (imaju se istovremeno ponude), onda zavisi naravno od niza faktora, ali obično je bolja opcija posao.

Ja ne znam kako ide u Tuzli i ima li kakvih razlika, ali ovdje (Sarajevo) većina pripravničkih ide preko zavoda za zapošljavanje. Oni na godišnjoj osnovi naprave javni poziv na koji se poslodavci jave i onda im ovi sufinansiranju pripravnika. I da, s fakultetskom diplomom, pripravnički je 12 mjeseci. U teoriji, možeš biti pripravnik bilo gdje, tj. kod bilo koga. Taj neko poštuje zakon i to je to. Ali, u praksi, većina je ovo sufinansiranje (ima ovo i na federalnom nivou, pa onda ima i Tuzle sigurno).

Treće, da polažeš za CR treba ti potvrda da imaš 2 godine radnog iskustva u struci, te da položiš 4 ispita (finansijski menadžment, finansijsko izvještavanje, upravljačko računovodstvo, revizija). O tome više pročitaj na stranici saveza računovođa i revizora. Uglavnom, ovu potvrdu ti može dati bilo ko (ne moraš donositi dokaze da si radio 2 godine, bitno samo da ti neko da papir), a onda uplatiš ispite SRR-u. Jedan ispit je 200,00KM (dakle sve skupa 800,00 KM ako položiš iz prve). Ispitni rokovi su u maju i novembru. Možeš na jednom roku polagati koliko hoćeš predmeta.
Post Reply