Ti si to stavio u kontekst time što si napisao da je opravdano ubijati narode,pazi cijele narode si nazvao slugama,da bi oslobodio svoj narod.Teorija krvi i tla,na fašizam mi u tvojim postovima miriše,mada se vadiš na srpsku političku elitu.CSKA wrote:Poredis NDH,Hitlerove sluge sa oslobodilackim ratovima balkanskih naroda od turaka ? I za jednog prekoatlanskog demagoga previse je.cindrlimindrli wrote:
Zanimljivo, iste dileme nemaju ni oni koji u Anti vide oslobodioca svog naroda. Pokoji Srbin gore, dole...sve za slobodu.
Dugo si ti i izdrzao a da ne pokazes ko te napravio.
Za razliku od tebe nikad necu patiti za svojim osvajacima,uvijek cu im reci daleko vam kuca.Eto dosli smo do Vukovara i Srebrenice...cudo nije ranije.Kako si to stavio u kontekst zbivanja sa kraja 19 i pocetkom 20 vijeka.Vec sam napisao da je tada osvajanje teritorija bilo nesto sasvim normalno(pogotovo onih teritorija na kojima zivi tvoj narod),dok bi se danas to zvalo agresija,citaj cijeli post a ne samo dijelove.desni wrote: Znači svuda gdje žive Srbi nema dileme da treba da bude zločina da bi se oni oslobodili a svoje komšije oslobodili od života.Imamo primjere Srebrenice,Vukovara itd,itd.Pitam se zašto se ovakvo fašističko pisanje toleriše ovdje.
Problem je nastao sto je u mozgovima srpske politicke elite mozak 1990.god ostao u 1914. godini.
Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- desni
#851 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
-
Bodkin
#852 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Ne stavljajte covjeku u usta ono sto nije rekao
Sent from my Lumia
Sent from my Lumia
- desni
#853 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Ma ja on je samo citirao SANU u čijim spisima piše da su Bošnjaci i Albanci bili sluge Osmanlija i da ih je zato opravdano ubijati jer su smetnje oslobođenju vekovnih srpskih teritorijaBodkin wrote:Ne stavljajte covjeku u usta ono sto nije rekao
Sent from my Lumia
- CSKA
#854 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Po ovome vidim da si zlonamjeran,i ako tacno procitas sta sam napisao,ti izvrces to.Nenamjeravam glumiti ovna na mostu sa tobom.desni wrote: Ti si to stavio u kontekst time što si napisao da je opravdano ubijati narode,pazi cijele narode si nazvao slugama,da bi oslobodio svoj narod.Teorija krvi i tla,na fašizam mi u tvojim postovima miriše,mada se vadiš na srpsku političku elitu.
Ah,navikao sam vise.Bodkin wrote:Ne stavljajte covjeku u usta ono sto nije rekao
Sent from my Lumia
Da stavimo tacku vise na ovo.Ideja Jugoslavije,velike drzave balkanskih naroda u to doba je bila genijalna.Ja vjerujem da je u to ime G.P. pucao na F.F.,jer bi u toj Jugoslaviji i njegov narod bio slobodan.
Ispalo je poslije da je to bila ombmana,najvise zbog stava Srbije,tj. kralja.Ponasali su se u nekim situacijama gore nego osvajaci koje je su otjerali.Zato tu drzavu niko nije ni branio 1941.god a kralj je naravno pobijegao sa sanducima zlata.
Nema ovdje ni dvije ni tri istine,nego samo jedna koju svako radi svojih politickih ciljeva tumaci.
-
trocadero
#855 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Ево да се и ја придружимWoody wrote:E, ti @Great Cornholio, ti me nasmija više od @Gojeni H![]()
Pa šta je ovo danas, drugovi![]()
![]()
![]()
Ili, što bi rek'o pok. Z. Radmilović u "Maratoncima":I još nešto, jedan od testova kojim se vrlo pouzdano može utvrditi da li je neko nacionalista je odgovor na pitanje da li su ljudi, većina njih, bolje živjeli u SFRJ nego što danas žive u državama nastalim raspadom SFRJ, ako neko kaže da su lošije živjeli i da mu je zbog toga drago što se SFRJ raspala, 99 % je sigurno da je čovjek koji ima takvo mišljenje o Jugoslaviji nacionalista, a nacionalisti su "razvalili" Jugoslaviju.
'Ajdeee!
Овај нови мора да је зелен чим не зна да је справа за отктивање националиста под називом национал-детектор давно откривена, линк у прилогу
http://www.youtube.com/watch?v=pBOS4eM4cJU
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#856 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Ma, neka tebe nama, moj @трокадеро
Pa gdje si ti šta ima? Od kad te nisam vidio, haman pa te se poželio. Neka nas staraca još... neka, neka...
A jes' vala, taj nacional-detektor je izmišljen još tamo-neđe '89-e, jelde? Prije mobitela, jebo te! Ali jebi ga, nikada nije proradio. A što? Pa zato što na ovijem našim vukojebinama, taj isti nacional-detektor bi morao imati baterije koje ni SCANIA ne bi mogla povući. Znači, totalno nerentabilan, pa je kao takav i pao u zaborav, baš isto k'o i ovaj klavir za "u krevet"

Nejse, ova priča o "posljedicama" Balkanskih ratova me ispali pravo. Pa, drugovi... ali, zaista...
Pa "posljedica" SVAKOG rata, ali baš SVAKOG na ovom dunjaluku je ubijanje narodâ (UVIJEK za vrijeme rata, a bogami i poslije istog), proćerivanje, raseljavanje i naseljavanje. Pa što bi Balkanski ratovi bili izuzetak? Ako je to bilo moderno i prije 20-ak godina, pa đe neće biti prije 101 godinu? To se radilo još od Asiraca pa do danas danile. Zbog toga se ratovi i vode, drugovi moji. Ja, ja...
Pa, nisu džabe stari Latini (ma jok, bolan ovi danas
) rekli: VAE VICTIS! (iliti za one što su bježali sa časova Latinskog, kakav sam vam i sâm bio: "Teško (kuku) pobijeđenima...")
Znači: Izgubio si rat (pomagao si pobjeđenom) - hajde prtljaj, seli, kifeli...
Literatura:
1. Vojno-redarstvena akcija OLUJA (kolovoz, 1995);
2. Vareš, Kakanj, Bugojno, Travnik, Konjic (od juna 1992);
3. Istočna Bosna (maj-juli, 1992);
4. Istra, Bačka, Banat (maj, 1945);
5. Kranjska Krajina, Štajerska, Međimurje, Baranja, Banat, Pirotski Srez (decembar, 1918);
6. et alii
A jes' vala, taj nacional-detektor je izmišljen još tamo-neđe '89-e, jelde? Prije mobitela, jebo te! Ali jebi ga, nikada nije proradio. A što? Pa zato što na ovijem našim vukojebinama, taj isti nacional-detektor bi morao imati baterije koje ni SCANIA ne bi mogla povući. Znači, totalno nerentabilan, pa je kao takav i pao u zaborav, baš isto k'o i ovaj klavir za "u krevet"

Nejse, ova priča o "posljedicama" Balkanskih ratova me ispali pravo. Pa, drugovi... ali, zaista...
Pa "posljedica" SVAKOG rata, ali baš SVAKOG na ovom dunjaluku je ubijanje narodâ (UVIJEK za vrijeme rata, a bogami i poslije istog), proćerivanje, raseljavanje i naseljavanje. Pa što bi Balkanski ratovi bili izuzetak? Ako je to bilo moderno i prije 20-ak godina, pa đe neće biti prije 101 godinu? To se radilo još od Asiraca pa do danas danile. Zbog toga se ratovi i vode, drugovi moji. Ja, ja...
Pa, nisu džabe stari Latini (ma jok, bolan ovi danas
Znači: Izgubio si rat (pomagao si pobjeđenom) - hajde prtljaj, seli, kifeli...
Literatura:
1. Vojno-redarstvena akcija OLUJA (kolovoz, 1995);
2. Vareš, Kakanj, Bugojno, Travnik, Konjic (od juna 1992);
3. Istočna Bosna (maj-juli, 1992);
4. Istra, Bačka, Banat (maj, 1945);
5. Kranjska Krajina, Štajerska, Međimurje, Baranja, Banat, Pirotski Srez (decembar, 1918);
6. et alii
- BHCluster
#857 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Sta sve ljudski (ne)um ce napisati da bi opravdao ubijanje civila. I na kraju ispade da je odbrana nacionalnog interesa opravdava sve vrste zlocina ukljucujuci i genocid ne na neprijatelju nego na juzno slavenskom narodu koji nije iste "vere" kao "ti" a koji kao fol pokusavas ujediniti i onda potomci istih kazu da je to bilo "popularno" tada, a Boga mi i kasnije.;

Aferim!

Aferim!
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#858 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Moj, @BH Cluster, mnogi ti se neće složiti sa ovom "konstrukcijom":BHCluster wrote:Sta sve ljudski (ne)um ce napisati da bi opravdao ubijanje civila. I na kraju ispade da je odbrana nacionalnog interesa opravdava sve vrste zlocina ukljucujuci i genocid ne na neprijatelju nego na juzno slavenskom narodu koji nije iste "vere" kao "ti" a koji kao fol pokusavas ujediniti i onda potomci istih kazu da je to bilo "popularno" tada, a Boga mi i kasnije.;![]()
Aferim!
Već očekujem da te @Gojeni H, prikuca na zid "Bošnjačkog Srama", tamo malo desno od Silvane Armenulićgenocid ne na neprijatelju nego na juzno slavenskom narodu koji nije iste "vere" kao "ti"
Allahu dragi, nigdje ja na dunjaluku ne vidjeh više genocidâ (množina) k'o od Triglava do Gjevgjelije. Menščini da nijedan narod ođe (uključujući i Sejdić-Fincija), nije bio pošteđen istoga. Mi ti (svi) ođe, nižemo genocid na genocid, taman k'o đerdan. Ali evo, ti me ispravi ako griješim
- Gojeni H
#859 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Cak me i Srpkinja nastavnica historije u osnovnoj skoli u SFRJ ucila o "razlici" izmedju "oslobodilackog karaktera Prvog i osvajackog karaktera Drugog balkanskog rata".CSKA wrote:Na koje se teritorije htjela prosiriti Srbija a da nije bilo Srba ?![]()
Znas li ti sta znaci spomenik Knezu Mihailu u centru Beograda,kada na konju pokazuje prstom ?
Pokazuje na oslobodjenje Srba gdje god da su zivjeli u regionu.To je bila nacionalna politika Srbije.
Sto se tice zlocina nad muslimanima to cak ni SANU ne spori.U njihovim spisima stoji da su se tadasnji muslimani na Balkanu(Bosnjaci i Albanci) bile sluge na strani Osmanlija i da se sa njima treba ponasati u skladu sa tim.Cak je i na RTS-u isla skoro emisija,i isto je ovo ponovio jedan lik iz SANU-a.Da je bilo pogresno jeste,ali kada stavim sa jedne strane oslobodanjane balkanskih naroda od osvajaca a sa druge strane zlocine,tu nema mnogo dileme onda.
Nebitno, za mene je Srbija masatila chunu i krenula u osvajacke ratove. Radili su to mnogi u ovom periodu. Nema govora o "oslobodilackim i osvajackim Balkanskim ratovima" ... ti ratovi su bili osvajacki.
Drago mi je da si iznio vlastito misljenje. Dopusti da i ja iznesem svoje.
Za mene kao Bosnjaka, ovaj "podvig" je znacio masovna ubistva pripadnika mog naroda. I tu prestaje sva prica.
Ne sumnjam da je za tebe OK ako se prilikom "oslobadjanja vjekovnih ognjista" pobije par hiljada ne-Srba.
Kao sto neko rece prije ili kasnije pokazete pravo zlocinacko lice.
Vi i mi smo 2 odvojena svijeta.
- CSKA
#860 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
CcccGojeni H wrote:Cak me i Srpkinja nastavnica historije u osnovnoj skoli u SFRJ ucila o "razlici" izmedju "oslobodilackog karaktera Prvog i osvajackog karaktera Drugog balkanskog rata".CSKA wrote:Na koje se teritorije htjela prosiriti Srbija a da nije bilo Srba ?![]()
Znas li ti sta znaci spomenik Knezu Mihailu u centru Beograda,kada na konju pokazuje prstom ?
Pokazuje na oslobodjenje Srba gdje god da su zivjeli u regionu.To je bila nacionalna politika Srbije.
Sto se tice zlocina nad muslimanima to cak ni SANU ne spori.U njihovim spisima stoji da su se tadasnji muslimani na Balkanu(Bosnjaci i Albanci) bile sluge na strani Osmanlija i da se sa njima treba ponasati u skladu sa tim.Cak je i na RTS-u isla skoro emisija,i isto je ovo ponovio jedan lik iz SANU-a.Da je bilo pogresno jeste,ali kada stavim sa jedne strane oslobodanjane balkanskih naroda od osvajaca a sa druge strane zlocine,tu nema mnogo dileme onda.
Nebitno, za mene je Srbija masatila chunu i krenula u osvajacke ratove. Radili su to mnogi u ovom periodu. Nema govora o "oslobodilackim i osvajackim Balkanskim ratovima" ... ti ratovi su bili osvajacki.
Drago mi je da si iznio vlastito misljenje. Dopusti da i ja iznesem svoje.
Za mene kao Bosnjaka, ovaj "podvig" je znacio masovna ubistva pripadnika mog naroda. I tu prestaje sva prica.
Ne sumnjam da je za tebe OK ako se prilikom "oslobadjanja vjekovnih ognjista" pobije par hiljada ne-Srba.
Kao sto neko rece prije ili kasnije pokazete pravo zlocinacko lice.
Vi i mi smo 2 odvojena svijeta.
A sto tebi ovo treba.Ajde razumijem ove gastrabajtere prekookeanske ili skandinavske koji svoju izgubljenu muskost pokauzuju preko tastature i neta,ali tebe ne razumijem.Je li to krilatica ne talasaj iz svog tabora ?
Zanemaricu ovo tvoje spustanje na nivo net ratnika,i osvrnucu se na ovaj pasus.
Ja znam da Srbi i Bosnjaci se nikad nece sloziti oko ovog peridoa,iz jednog logicnog razloga,jer su im nacionalne politike bile na suprotnim stranama.
Bosnjaci su htjeli ostati u sklopu Osmanskog carstva,sto je tada bilo normalno iz vise razloga.Srbi su htjeli naravno svoju drzavu koju su izgubili prije cetiri vijeka.I naravno da su se nasli na suprotnim stranama i svaka je bila upravu za sebe i svoje interese.
Tako da sve i da nije bilo zlocina tokom tih ratova,nikad se Srbin i Bosnjak ne bi slozili oko tih ratova.
- Gojeni H
#861 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Nije. Kod mene nije.CSKA wrote: Je li to krilatica ne talasaj iz svog tabora ?
Nemam ja nikakvih problema sa razlicitim nacionalnim ciljevima. Imam problema kada se nacionalnim ciljem opravdavaju zlocini.Ja znam da Srbi i Bosnjaci se nikad nece sloziti oko ovog peridoa,iz jednog logicnog razloga,jer su im nacionalne politike bile na suprotnim stranama.
Bosnjaci su htjeli ostati u sklopu Osmanskog carstva,sto je tada bilo normalno iz vise razloga.Srbi su htjeli naravno svoju drzavu koju su izgubili prije cetiri vijeka.I naravno da su se nasli na suprotnim stranama i svaka je bila upravu za sebe i svoje interese.
Tako da sve i da nije bilo zlocina tokom tih ratova,nikad se Srbin i Bosnjak ne bi slozili oko tih ratova.
Zelim pobjedu nad kvislinsko-rasistickim snagama. Ne zelim da prilikom dobijanja slobode patrioti pobiju 100 000 nenaoruzanih Srba ... "zbog nas, radi nacionalne politike". Ne zelim da bosnjacki narod nosi isto breme koje nosi srpski. Nama to ne treba. Nadam se da sam bio jasan.
- CSKA
#862 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Ko opravdava zlocine.Gojeni H wrote:Nije. Kod mene nije.CSKA wrote: Je li to krilatica ne talasaj iz svog tabora ?
Nemam ja nikakvih problema sa razlicitim nacionalnim ciljevima. Imam problema kada se nacionalnim ciljem opravdavaju zlocini.Ja znam da Srbi i Bosnjaci se nikad nece sloziti oko ovog peridoa,iz jednog logicnog razloga,jer su im nacionalne politike bile na suprotnim stranama.
Zelim pobjedu nad kvislinsko-rasistickim snagama. Ne zelim da prilikom dobijanja slobode patrioti pobiju 100 000 nenaoruzanih Srba ... "zbog nas, radi nacionalne politike". Ne zelim da bosnjacki narod nosi isto breme koje nosi srpski. Nama to ne treba. Nadam se da sam bio jasan.
Recenica je glasila ako stavimo na jednu stranu oslobadjanje balkanskih naroda,a sa druge strane zlocine,tas ce da prevagne na stranu oslobadjanja.
Ovo nije skupstina ili televizija da se mi bavimo spinovanjemi izrtanjem recenica ,vec forum.Ne borimo se ni za kakve glasove(osim ako nemas namjeru da pobijedis u forumasu godine).
I ne mozes zeljeti pobjedu nad kvislinsko-rasistickim stranama a biti na strani osvajaca,to dvoje ne ide.
- ovo_malo_duse
#863 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
A sta bi boldano trebalo da prestavlja ako ne opravdavanje zlocina. Kako protumaciti ovo, mozda ovako :"Oslobadzanje je bitno a ako pritom pobijemo 100.000 civila ebiga".CSKA wrote:Ko opravdava zlocine.Gojeni H wrote:Nije. Kod mene nije.CSKA wrote: Je li to krilatica ne talasaj iz svog tabora ?
Recenica je glasila ako stavimo na jednu stranu oslobadjanje balkanskih naroda,a sa druge strane zlocine,tas ce da prevagne na stranu oslobadjanja.Ovo nije skupstina ili televizija da se mi bavimo spinovanjemi izrtanjem recenica ,vec forum.Ne borimo se ni za kakve glasove(osim ako nemas namjeru da pobijedis u forumasu godine).
I ne mozes zeljeti pobjedu nad kvislinsko-rasistickim stranama a biti na strani osvajaca,to dvoje ne ide.
E sad ako stavimo ovu zadnju recenicu u kontekst prve znaci li to da su sporadicni zlocini pripadnika ABiH u proslom ratu opravdani, da ne pominjem Hrvatske redarstvene akcije?
- exliberal-ex
#864 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Da se nebi rasprava povukla u nezeljenom cilju
Sam ovaj dogadjaj treba da se razmatra sa tadasnjih perspektive ne sad sta se desavalo u proslom ratu.
Sam ovaj dogadjaj treba da se razmatra sa tadasnjih perspektive ne sad sta se desavalo u proslom ratu.
- CSKA
#865 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
ovo_malo_duse wrote:
A sta bi boldano trebalo da prestavlja ako ne opravdavanje zlocina. Kako protumaciti ovo, mozda ovako :"Oslobadzanje je bitno a ako pritom pobijemo 100.000 civila ebiga".![]()
E sad ako stavimo ovu zadnju recenicu u kontekst prve znaci li to da su sporadicni zlocini pripadnika ABiH u proslom ratu opravdani, da ne pominjem Hrvatske redarstvene akcije?
Znaci da zlocini ne mogu promijeniti karakter rata.Da je neka jedinica ARBiH usla u neko selo,dva,tri,pobila hiljadu ljudi namjerno da li bi to promijenilo karakter rata ? Ne bi.
Sa jedne strane bi imao zlocin,zrtve,a sa druge cilj odbrana BiH,i sta bi presudilo na tvojoj vagi ?
Zalosno je sto su poslije rata cinile balkanske vojske nad muslimanima u tom periodu,ali ne mozes ocekivati da bi sad trebao reci da se nismo trebali oslobadjati od okupacije osmanlija.
I ne znam samo sto se stavlja to sve Srbiji i Srbima na vrat,a u zlocinima nad muslimanima Balkana su ucestvovale:Srpska,Bugarska,Grcka i Crnogorska vojska.
Ponavljam,sve i da nije bilo tih zlocina,da nijedna dzamija nije srusena tada,i dalje se muslimani i hriscani ne bi slozili oko tih ratova.Jer su oni nosili totalnu promijenu na politickom i svakom drugom planu Balkana.
- BHCluster
#866 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
Znaci pokusavas opravdati ono sta se desilo sa onim sto nije? Da se razumijemo zlocina u ovome ratu jeste bilo, samo Srbima niko nije mogao parirati, kao ni za vrijem borbe protiv odmetnutih dahija, ali izgleda kada neko stekne takvo iskustvo onda se mora sa koljena na koljeno prenjeti.CSKA wrote: Znaci da zlocini ne mogu promijeniti karakter rata.Da je neka jedinica ARBiH usla u neko selo,dva,tri,pobila hiljadu ljudi namjerno da li bi to promijenilo karakter rata ? Ne bi.
Sa jedne strane bi imao zlocin,zrtve,a sa druge cilj odbrana BiH,i sta bi presudilo na tvojoj vagi ?
Zalosno je sto su poslije rata cinile balkanske vojske nad muslimanima u tom periodu,ali ne mozes ocekivati da bi sad trebao reci da se nismo trebali oslobadjati od okupacije osmanlija.
I ne znam samo sto se stavlja to sve Srbiji i Srbima na vrat,a u zlocinima nad muslimanima Balkana su ucestvovale:Srpska,Bugarska,Grcka i Crnogorska vojska.
Ponavljam,sve i da nije bilo tih zlocina,da nijedna dzamija nije srusena tada,i dalje se muslimani i hriscani ne bi slozili oko tih ratova.Jer su oni nosili totalnu promijenu na politickom i svakom drugom planu Balkana.
-
Valter79
#867 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
U Istočnom Sarajevu uskoro spomenik Principu, a vi u Sarajevu?
http://m.klix.ba/vijesti/bih/gavrilu-pr ... /140124092
-
Valter79
#868 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
U Istočnom Sarajevu uskoro spomenik Principu, a vi u Sarajevu?
- LBVIEW
#869 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru
K' sto i ulica u tom 'stocnom Sarajevu nosi ime po osvjedocenom zlocincu- cica Drazi,a u Sarajevu ne, tako ce isto biti i sa spomenikom teroristi,hebi ga ne nekima to nije , a nekima jeste u duhu tradicije.Valter79 wrote:U Istočnom Sarajevu uskoro spomenik Principu, a vi u Sarajevu?
- LBVIEW