Njemačka je drugi svijet što se ovoga tiče a i dosta drugih stvari, ali o tom potom.JaneEyre wrote:Evo savjet i iz mog ugla...
također smo firma gdje ne postoji neki formalni dres kod, a radimo hajmo reći i sa klijentima, tu su i razne vrste sastanka sa osobama iz drugih firmi, itd..iskreno, radi poštovanja prema profesiji koju obavljam nastojim da uvijek budem obučena u nekom hajmo reći poslovnom maniru: suknja/hlače, bluza, neki sako, cipele...neki od mojih kolega često dodju na posao u patikama i farmerkama - a ja se ne mogu sjetiti jesam li ikad došla tako na posao, jedino kad oblačim farmerke je kad idem na teren ( a tereni su negdje po nekim zabačenim selima itd...).Uglavnom, ja nikad niti jednom od svojih kolega nisam rekla bilo šta vezano za stil oblačenja jer smatram da je to stvar direktora...
Shvatam da te neke stvari u tvojoj firmi nerviraju, neprofesionalizam prilikom razgovora s klijentima, itd(opet, znam kako ti je jer i sama vidjam na svom mjestu stvare koje bi mogle biti bolje, kako se nekad pojedine moje kolege neljubazno i neprofesionalno odnose sa klijentima...a dobar ugled među strankama nam je hajmo reći 40% posla)...ali opet, to je stvar za vašeg nadređenog te ako njemu to ne smeta - zašto bi tebi? Naprotiv, mislim da razbijanjem svoje glave oko toga bezveze trošiš svoje vrijeme na stvari na koje bi mogla korisnije trošiti...dakle, ti radi svoj posao onako kako najbolje znaš i kako najbolje smatraš da treba, i budi u dobrom kontaktu sa kolegama, dakle, probaj u svojoj glavi da odvojiš radni angažman svojih kolega i tvoje privatno druženje s njima...
I na kraju, ne znam kako to funkcioniše u Njemačkoj, ali ni za živu glavu ne govori nadređenom išta negativno o svojim kolegama, pa taman da, lupam, kradu pare iz kase. Samo ćeš ti ispast grozna, te možda zbog takvih stvari upravo ti dobiješ otkaz...Što se tiče ispijanja kafa i bilo kakvih ostalih druženja sa kolegama druži se s njima koliko ti posao dozvoljava, ali neka ti posao uvijek bude na prvom mjestu čak ikako vidiš da njima nije, te mislim da ti niko ne može zamjeriti ako ljubazno kažeš: izvinite, rado bih s vama i dalje pila kafu ali stvarno imam puno posla...
Hvala na savjetima, osjećala sam da je to ispravan put, a sada ste mi vi uglavnom i potvrdili, moraću se samo više posvetiti sebi i poraditi na sigurnosti, i njih malo više ignorisati
Hvala još jednom !