ako su protjerani sa tog podrucija,onda to samo moze biti 17 krajiskaobadan wrote:Stavio sam ovo 7., 17., muslimanska, krajiška pod upitnik? Bili su uglavnom protjerani iz RS (Ključ, Sanski Most, Prijedor). Bili su na Igmanu (uvjetno mogao je to biti Pazarić ili linije prema Sarajevu) na liniji i dolazili su na odmor.
Tema nije ispravljanje faktografije nego:ld wrote:nevjerovatna radi par stvari
7 muslimanska su bili iskljucivo bosnjaci sa zenicke i travnicke regije,medju njima je bilo jako malo protjeranih sa teritorija rs-a
17 krajiska su vecinom krajisnici
a nijedna od tih brigada nikada nije bila na igmanu do kraja 1993,kad su zaustavili cetnicku ofanzivu na igmanu
a ti ako si vidio njih kako pokazuju na saharu,mogao si i da vidis amblem na lijevoj ruci koja je to bila brigada
jer ako si vidi pokrete prsta kao da pucaju,a da ne vidis koja je brigada,to mi je cudno skroz
a jajce je palo krajem 92,jer je hvo jajca napustio liniju,a od oktobra 1992 hvo je blokirao dotur oruzija za armiju bih
Jedan tip sjedi do mene (nisam znao da je Hrvat) i govori "Mogu Srbi popaliti cijelu državu i poubijat ih 100 000 ali više nas mrze". Tad mi je to zvučalo strašno.
Čini li vam se ova priča nevjerojatna....
Ima li istine u tome da je Bošnjačka politika odustala od RS i da se okreće protiv Hrvata i da je ovaj antagonizam postojao već i prije sukoba i nije eskalirao samo zbog važnosti prolaska kroz Hrvatsku, logističkog centra u Splitu i broja izbjeglica i slično...
i oni nisu bili ni na igmanu,niti pazaricu,njihova zona odgovornsti je bio vlasic i oko turbeta
tek sa izbijanjem rata sa hrvatima ukljucuju se u borbe za travnik,g.goru,i poslije oko n.travnika i viteza i bile
tek su 93 bili prebaceni na igman
vrh armije bih i predsjednistvo su dobijali sa terena informacije da hvo sve blokira i opstruira
i od napada na prozor i zauzimanjem prozora krajem 92,zatim u napadu na g.vakuf i etnickim ciscenjem u januaru 93 i zestokih sukoba,vec se vidjelo sta se dogadja i bez obzira na to alija i armija bih su popustali
covjece,pa na ulazu u zenicu je bio punkt hvo u cajdrasu,oni su pljackali hranu sa konvoja,to je selo sa 100tinjak kuca i niko im nije nista uradio,od onog momenta kad je krenuo otvoreni rat
sve zarad dobrih odnosa sa hrvatima,jer je bilo samoubistvo da dok ratujemo sa cetnicima,da zaratimo i sa hrvatima
mozda bosnjaci jesu svakakvi,ali da su suicidan narod,to sigurno nisu
i ti protjerani iz rs-a su odmah stupili u armiju bih i to u brigade koje su bili na vlasicu,komaru,pruscu,prema cetnicima i ljudi su zeljeli da oslobode svoja mjesta
a ne da se nasele u vitezu ili busovaci
to je apsurd
ali na zalost,sta se dogadja,od oktobra je sve krenulo nizbrdo,hvo blokira snadbijevanje armije bih
jajce pada jer se hvo povukao sa prve linije i cetnici su usli i bile su zestoke borbe,narod se jedva izvukao preko glalice i turbeta
pa poslije desavanja oko prozora i g.vakufa i na kraju sredinom 93 dolazi do otvorenog rata