e, sad kad smo rijesili grb, mozda da i drzavu opravimo?dawn_upon_dawn wrote:jeste sve izvagali?koliko tacno tezi ciji simbol, jel nekom fali kruna? ne? kockica? mindjusa?
e onda smo dobro
Prijedlog za novi grb Bosne i Hercegovine!
- MuaDib
Očigledno je da su svi nezadovoljni sadašnjim grbom BiH, koji liči na logo danskih mljekara, a ne neke suverene države. Pošto se zahukatalo oko pitanja entitetskih simbola, jer su dosadašnji proglašenim neustavnim, otvorilo se i pitanje izmjene državnih obilježja. Kako čujemo prvi je Dodik pokrenuo tu incijativu, Tarik Sadović je također zatražio izmjenu državnih simbola.SiSaJuMe wrote:Od polumjeseca kruna i maca preko petokraka do sahovnice i 4C. Pod 6 ljiljana i bijelom spurom ka zapadu.,![]()
Care prvo zatrazi zajam za besplatno djeljenje suncanica narodu. Ovo sarenilo ubi u oci.
Mada si se ti to ozbiljno potrudio, nazalost danasnja BIH nije spremna se dogovorit o 500 metara ceste a kamoli oko grba,. I pitam se sto uvjek ljudi predlazu te polumjesece,sahovnice i 4C kad znaju da to bode u oci jedne ili druge a bogami i trece. Sto nebi simbol bila neka zivotinja (osim orlova),planina, rijeka, (kako ono bi prije klasje i zito, dimljaci) .
Ja licno predlazem samo CRNU TACKU, no kazu japanci ce nas tuzit za kopiranje.
Polazeći od toga da Srbi i Hrvati žele da se na državnim obilježjima nađu i njihovi nacionalni simboli, u donjem dijelu grba sam postavio dva štitića sa šahovnicom i ocilima, koji su morate priznati odvojeni od nacionalističkih ideologija dakle šahovnica je orginalna hrvatska, a ne Herceg-Bosne, a štit s ocilima, nije na dvoglavom orlu (čitaj: nije kokarda). U gornjem dijelu sam stavio dva povjesna grba Bosne i bosansku krunu što jasno upučuje na državnost BiH, a grb s ljiljanima ukazuje na dominantan državni simbol BiH, kao i današnji simbol Bošnjaka uslovno rečeno. Tri petokrake u dodate iz estetskih razloga. Grb uopšte nije šaren jer se sastoji iz 4 boje zlatne (žute), srebrene (bijele), crvene i plave.
Neutralni simboli samo degradiraju državnost BiH, jer uglavnom izgledaju izvještaćeno.
- Mx
Mislim da neki ovdje mjesaju izgled drzavne zastave BiH i predlozenih entiteskih grbova koji zastupaju vecinske i konstitutivne narode. Drzavna zastava za sve narode u BiH ostaje ista. Ako sam ja dobro shvatio "domacina" entiteti moraju prema novom zakonu imati konstitutivne grbove i u RS i u F BiH tako da bi svi vecinski narodi bili zastupljeni.domacin wrote:Неко би љиљан на зеленој подлози.Mx wrote:Domacine,domacin wrote:Што се мене тиче најбоље да се грб БИХ не мијења.
Мислим да је овакав какав је сад сасвим добар.
Ипак ако неки баш желе да има националне симболе онда најбоље на постојећи их додати као испод.
moram priznat da dobro crtas i imas smisla za dizajn. Probaj sada ubaciti zlatnu bosansku krunu sa ljiljanima od bosanskog kralja iznad grba sa plavo-zlatnim ljiljanima. Jer i taj srpski orao ima srpsku krunu, pa da vidimo sta ce iz tog svega ispasti i da li ce svi biti jednako konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH .
Ти би сад грб са круном.
Јесте чули за ону НЕ МОЖЕШ ЦИЈЕЛОМ СВИЈЕТУ УГОДИТИ.
Ал ево и за тебе
Има ли још ко коју музичку?
Domacine, bosanska kraljevska kruna se slabo vidi na zutoj podlozi, mozes li ispod nje postaviti plavu podlogu iste nijanse kao podloga na grbu sa ljiljanima da bi mogla da dodje do izrazaja?
Mislim da je ovo isto dobro treniranje da dodjemo do najboljih, najkorektnijih i najljepsih rjesenja koja ce zadovoljiti sve narode. Bolje i da mi treniramo i prezentujemo svoje ideje nego da nam neko drugi namece svoja rjesenja koja mogu biti najgora po sve nas.
Normalno da bi bilo najbolje da imamo neka neutralna rjesenja ali ako vec moramo imati neka obiljezja svih konstitutivnih naroda na grbovima regija onda je dobro da ih mi pokusamo ovdje sami naci. Mozda bi srbi umjesto simbola orla mogli staviti simbol lava ili konja i sl.