Necu da kazem da je to bilo u ovom slucaju ali kako da sluzbenik zna da nije,kako??
@Bellica,javni nam gdje radis pa da dodjemo da zavrsimo sve sto nam treba,imam ja pecat od kucnog savjeta....
Ovdje covjek nije nosao bilo kakav papir nego uputnicu na kojoj su zaboravili napisati ime i prezime djeteta. Dakle, imaju pecati, samo je zaboravljeno napisati ime koje je ovaj covjek mogao sam napisati da je bio neposten i da se sjetio, mogu razumjeti, nije ni prvi ni posljednji koji je izgubio glavu zbog bolesti djeteta. A Bellica je radila u porodilistu, pomagala sam koliko sam mogla, a zasto sam otisla pisala sam na drugim temama, uglavnom zbog ovakvih nepravilnosti koje su napravljene ovom covjeku. Pitam se da je donio cvijece, bombonjeru, kovertu, da li bi ime bilo magijom ispisano na uputnici??? I jos nesto da napomenem, ne korisitim svoje zvanje da bih dosla preko reda na pregled, znam i ja ponekad cekati 3 mjeseca na CT, a ako je nekome bas potrebna neka pomoc, onda sta da se radi, moram pomoci, ljudski jeprimus-sa wrote:Ma ja,najbolje je da svi nosimo komad bijelog papira(A4 format je idealan),udarimo muhur(koji mozes napraviti za 20km),smislimo pricu i od vrata do vrata,hajmo zavrsavati....
Necu da kazem da je to bilo u ovom slucaju ali kako da sluzbenik zna da nije,kako??
@Bellica,javni nam gdje radis pa da dodjemo da zavrsimo sve sto nam treba,imam ja pecat od kucnog savjeta....
Ovako,Qu-sky wrote:Ima li smilsa prijaviti ljekara i med sestru zbog nedoličnog ponašanja??
naime, jucer sam doveo djete u opću bolnicu Sarajevo (poslat iz doma zdravlja)na snimanje (popodne), zamolim portira da mi otvori rampu da udjem autom, ovaj je to ljubazno uradio, parkiram , udjem na prijemno odjeljenje , med sestra izadje iz neke prostorije pita, izovlite, ja velim doveo sam dijete na snimanje, ona pogleda uputnica i ko iz topa kaze:; nije vam na uputnici napisane generalije, datum, ime i prezime, pise nalaz doktorice sa pecatom, Ja poigledam, kad doista posto je zena bila sa djetetom pri izlasu od ljekara zaboravila svratit do med sestre da popuni te generalije, helem, ja kazem, da ok, to stoji, ali ako nije problem ja bi da je primite, kad ona tada veli : "nemojte se derati gospodine"ja u nju gledam sta joj je, kazem joj , nederem se samo bih volio da je ipak primite necemo sad robovati tim formalitetima; ona ode po ljekara , izadje neka plava mladja osoba cca 30g, ista prica, na pravdi boga me ubjedjuju da se ja ko biva smirim, ja opet nista nekontakm , velim joj, zeno bozija, ja sam smiren, u tom ulazi portir, a onda sok: ljekar kaze portiru da mi portir obajsni medicinsku stvar, a to je da nemam uredne papire i da me nece primiti:
ja onda pitam : kako se vi zovete i ljekara i med sestru, nece da kazu; vele, to im je zabranjeno da govore, ja opet u soku pitam: pa s kim ja razgovaram??, one sute obje, potom kazem, hoce te molim vas to jos jednom ponoviti da snimim na mmobitel, ona se doktorica odmah udalji, a potom med sestra kaze portiru da ovaj internvenise;
poritr gleda u mene nista negovori, ja uzimam dijete i izlazim vani bez nade da ce me primiti ipak,
ima li smisla da ovaj slucačj prijavim uprvi bolnice??
ako je ovo ljekarska etika na koju su se zakleli ljekari da roboju formalitetu aferim Sarajevo
ovdje je čovjek došao bez potrebne dokumentacije.Bellica wrote:Ovdje covjek nije nosao bilo kakav papir nego uputnicu na kojoj su zaboravili napisati ime i prezime djeteta. Dakle, imaju pecati, samo je zaboravljeno napisati ime koje je ovaj covjek mogao sam napisati da je bio neposten i da se sjetio, mogu razumjeti, nije ni prvi ni posljednji koji je izgubio glavu zbog bolesti djeteta. A Bellica je radila u porodilistu, pomagala sam koliko sam mogla, a zasto sam otisla pisala sam na drugim temama, uglavnom zbog ovakvih nepravilnosti koje su napravljene ovom covjeku. Pitam se da je donio cvijece, bombonjeru, kovertu, da li bi ime bilo magijom ispisano na uputnici??? I jos nesto da napomenem, ne korisitim svoje zvanje da bih dosla preko reda na pregled, znam i ja ponekad cekati 3 mjeseca na CT, a ako je nekome bas potrebna neka pomoc, onda sta da se radi, moram pomoci, ljudski jeprimus-sa wrote:Ma ja,najbolje je da svi nosimo komad bijelog papira(A4 format je idealan),udarimo muhur(koji mozes napraviti za 20km),smislimo pricu i od vrata do vrata,hajmo zavrsavati....
detroit-mercy wrote:Na zapdu bi te primili, pruzili uslugu pa poslije ako je sve u redu lova im legne od osiguranja, ako nije sve uredu odnosno osiguranje odbija da plati onda ganjaju tebe. Tu ti je sva caka.taxi_driver wrote:Qu-sky wrote:Da sam Ja bio nasilan, derao se ili bilo što drugo sigurno bi portir intervenirao, dakle, ništa od toga,Želio samd a snimim tok razgoovra kako bi imao jasan dokaz pa neka prosudi nadležno tijelo ko je u pravu ili krivu
jedino što sam želio jeste da dijete obavi taj snimak ruke.Da sam bilo gdje na zapadu ovo dozivio sigurno bi doticni bili danas pod suspenzijom.Bolnice i domovi zdravlja su radi pacijenata, nisu sami sebi svrha.
medjutim , moja mati mi kaže: sine; pogrijesio si,
da si im izvadio 200 maraka sve bi išlo bez problema.
Ako Bog da, privatizovaće se i Klinički centar i Opća bolnica jednoga dana, pa kad Švabo dodje tu kao većinski vlasnik , onda cu se bar osjecati dostojanstveno,
ovako, izašsao sam iz bolnice ko zadnji bijednik neobavljenog posla.
Ni na zapadu te nebi primili bez uredno napisanih papira.
uvaženi,Qu-sky wrote:Uvaženi,
želim vjerovati da dosadasnji učesnici u diskusiji ovog posta svi odreda su se vodili časnim namjerama,a ako se javila neka mozda "sitna dusa" hraneći se tudjom nevoljom i pametujući kako sam trebao ovo, ono, neka joj je od Boga prosto, i zaključio sam sljedeće:
džaba mi moje visoko obrazovanje, Ja sam kriv jer ne znam u kakvom sistemu vrijednosti živim, Ja sam kriv jer ne znam kako se "završavaju poslovi " kad nemaš uredno popunjenu uputnicu za snimanje,Ja sam kriv što očekujem da je ljekar tu radi pacijenta, a ne da ulazim kod ljekara savijen do zemlje kao da prosim da se ovaj smiluje primiti dijete na snimanje,Ja sam kriv...
i zato, poštovani učesnici ove teme, pustite na miru moj slučaj, ne daj Bože gore,sve bude i prodje.. brinite Vi vaše brige......ispred svojih vrata..
E sad i ti kakis, da izvines. Trazili ti u Ljubljani recept za paracetamol, ma daj molim te. Lijekove na bazi paracetamola u odredjenim dozama mozes da kupis slobodno u bilo kojoj apoteci i bilo gdje (buduci da sam dobro upucen to ti garantujem).and wrote:uvaženi,Qu-sky wrote:Uvaženi,
želim vjerovati da dosadasnji učesnici u diskusiji ovog posta svi odreda su se vodili časnim namjerama,a ako se javila neka mozda "sitna dusa" hraneći se tudjom nevoljom i pametujući kako sam trebao ovo, ono, neka joj je od Boga prosto, i zaključio sam sljedeće:
džaba mi moje visoko obrazovanje, Ja sam kriv jer ne znam u kakvom sistemu vrijednosti živim, Ja sam kriv jer ne znam kako se "završavaju poslovi " kad nemaš uredno popunjenu uputnicu za snimanje,Ja sam kriv što očekujem da je ljekar tu radi pacijenta, a ne da ulazim kod ljekara savijen do zemlje kao da prosim da se ovaj smiluje primiti dijete na snimanje,Ja sam kriv...
i zato, poštovani učesnici ove teme, pustite na miru moj slučaj, ne daj Bože gore,sve bude i prodje.. brinite Vi vaše brige......ispred svojih vrata..
pokušao sam komentarisati vaš problem onako kako ste ga postavili.a to je da vi nekoga tužite zbog toga što niste imali ispravan dokument-uputnicu.bez emocija.znači,ako razgovaramo pravno,gospođa je u pravu jer vi niste imali potrebnu dokumentaciju i to je to.
ako ćemo razgovarati ljudski,gospođa je trebala primiti dijete i možemo samo govoriti ovakva je onakva je i to je to.
imao sam problem u ljubljani.dijete mi je imalo visoku temperaturu,kontaktirao sam doktoricu i rekla je da djetetu do ujutro dam paracetamol čepić.otišao sam u apoteku,gospođa je tražila nalaz ljekara.rekao sam da nemam,da hoću da kupim paracetamol.bez nalaza ne može i doviđenja.mogu ja sad o dotičnoj misliti šta hoću,ali takav je propis i iako bi joj se svašta nagovorio nije mi palo na pamet da je tužim.
Meni je interesantno u ovoj vašoj priči da nijednom niste pokazali samokritiku, jer zapravo istinski uzročnici ovog incidenta, barem po vašim, riječima ste vi odnosno vaša žena. Ako sam dobro primijetio vi ste zaboravili svratiti do medicinske sestre da uputnicu obradi na adekvatan način. Jedna od mnogih stvari koja će se morati u ovoj zemlji naučiti je i važnost papira, procedura i same forme.Qu-sky wrote:uvazeni,
vrlo je indikativno da "paracetamol" ne možete dobiti bez nalaza, tj recepta, naprotiv, suprotno je, možete dobiti paracetamol bez recepta,znam iz vlastitog iskustva,
skrenuo bih vam pažnju na ranije pisani tekst uvaženom doktoru kojem sam uputio a to je, da nisam došao po cement i ciglu pa navodno narudžbenica mi nije opecacena i ovjerena, ovdje se radi ipak o zivim bicima.
e sad, ako su živa bića (ljudska)resurs koji je najvredniji logicno je da ga treba i cuvati, a za cuvanje je zadužen ljekar,
ja sam ekonomist,radim sa ciframa, ljekar sa ljudima, velika je to razlika, meni moje cifre ne mogu iskazati bol i jauk, a ziva bica ljekaru mogu a onda se nadje neko takav i radi formaliteta me odbije.
Ja sam mali covjek, pojedinac koji želi ostaviti iza sebe puno pozitivne energije i pozitivnog promisljanja a koje možda nekome mogu pomoci, lako je biti podal, zao, grub i bahat, to zna i najnepismeniji covjek, ovoj BiH jako jako nedostaje te pozitive, zemljom upravalja 10 porodica - KALIFE, zato, bojim se da gdje god da krenem moracu se savijati do zemlje ako mislim bilo što "završiti"
Qu-sky wrote:uvaženi,
šta vama reći nego: želim vam moje iskustvo
sretno
u Americi kad dodjes s djetetom, uzmu ti papire i odu provjeriti tvoje osiguranje. Ukoliko nemas adekvatno osiguranje ili bilo sto da ne odgovara i da postoji sumnja da se nece naplatiti, moze ti dijete umrijeti u cekaonici, pomoci nema.Pera Trta wrote:Tačno je da se danas i od strane ljekara i drugog med. osoblja previše gleda na papirologiju, posebno u velikim zdravstvenim ustanovama. Treba razumjeti ljude u nekim slučajevima, jer je mnogima od strane samog rukovodstva ustanove naređeno da tako rade, tj. da su svi papiri "čisti". Što opet ima opravdanja, jer sve to neko plaća (većina nas).
E sad, s druge strane, ne treba zanemariti ni tu ljudsku komponentu, jer ako neko tvrdi da je npr. zaboarvio knjižicu jer ga je bolest zatekla u putu, posebno kad se radi o djetetu, a pri tome se ne ponaša drsko i bezobrazno, treba razumjeti i izaći mu u susret. Ako neko pak silom i prijetnjama pokušava ostvariti svoja prava, osoblje ima pravo da mu ne pruži uslugu i obavezno je obavijestiti policiju, jer dotični prijeti ili nasrće na integritet osobe i remeti rad.
Pošto u tvom slučaju to očito nije bio slučaj, trebali su te (ali ne i MORALI) primiti, ali se NISU SMJELI ponašati drsko i bezobrazno. Ja lično nikada nisam pravio problem oko knjižice ili uputnice kada se radilo o hitnom slučaju, ili drugoj opavdanoj medicinskoj indikaciji, ili djetetu i UVIJEK sam primao, a tako namjeravam i nastaviti.
Ne znam ali van svake mi je pameti i van svakog zakona da je hitna medicinska pomoć uslovljena zdravstvenim osiguranjem,pogotovo kad je u pitanju život.....Šta je u ovom slučaju sa pravima djeteta,u kojoj stoji da svako dijete ima pravo na zdravstvenu zaštituneocekivana_sila wrote:u Americi kad dodjes s djetetom, uzmu ti papire i odu provjeriti tvoje osiguranje. Ukoliko nemas adekvatno osiguranje ili bilo sto da ne odgovara i da postoji sumnja da se nece naplatiti, moze ti dijete umrijeti u cekaonici, pomoci nema.Pera Trta wrote:Tačno je da se danas i od strane ljekara i drugog med. osoblja previše gleda na papirologiju, posebno u velikim zdravstvenim ustanovama. Treba razumjeti ljude u nekim slučajevima, jer je mnogima od strane samog rukovodstva ustanove naređeno da tako rade, tj. da su svi papiri "čisti". Što opet ima opravdanja, jer sve to neko plaća (većina nas).
E sad, s druge strane, ne treba zanemariti ni tu ljudsku komponentu, jer ako neko tvrdi da je npr. zaboarvio knjižicu jer ga je bolest zatekla u putu, posebno kad se radi o djetetu, a pri tome se ne ponaša drsko i bezobrazno, treba razumjeti i izaći mu u susret. Ako neko pak silom i prijetnjama pokušava ostvariti svoja prava, osoblje ima pravo da mu ne pruži uslugu i obavezno je obavijestiti policiju, jer dotični prijeti ili nasrće na integritet osobe i remeti rad.
Pošto u tvom slučaju to očito nije bio slučaj, trebali su te (ali ne i MORALI) primiti, ali se NISU SMJELI ponašati drsko i bezobrazno. Ja lično nikada nisam pravio problem oko knjižice ili uputnice kada se radilo o hitnom slučaju, ili drugoj opavdanoj medicinskoj indikaciji, ili djetetu i UVIJEK sam primao, a tako namjeravam i nastaviti.
To ne treba povezivati licno s osobljem i sl., već sa zakonom. U BiH u većim zdravstvenim ustanovama je od prosle ili ove godine uvedeno pracenje pruzanja usluga, provodjenja pretraga, pregleda..sta je radjeno kome, ko je radio. Bilo je slucajeva da su ekipe tj smjene morale same platiti sve troskove lijecenja neosiguranih bolesnika.
Po meni je i majka koja vodi bolesno dijete liječniku, a zaboravlja tako bitne stvari i gubi dragocjeno vrijeme radi svoje aljkavosti vrlo "neetična".
Kao prvo mislim da nije nimalo nalik porediti restoran koji je danas većinom privatno vlasništvo u odnosu na zdravstvene institucije za koje svi mi smo izdvajali novac ili i dan danas izdvajamo....prema tome ti doktori i sestre rade zahvaljujući nama,mi ih plaćamo iz naših poreskih obaveza i njima je "služiti nas"mi bez njih i oni bez nas ne funkcionišu,prema tome nema smisla raspravljati o zdravstvu po principu kolko para toliko muzike,naravno mislim na obavezne zdravstvene usluge,a o hitnima da ne pričamneocekivana_sila wrote:ovo nije bila hitna medicinska pomoc, vidis da se radilo u uputnici na koju je trebalo staviti ime, prezime i pecat ustanove koja trazi pretragu. A majka je no comment..
Prilikom procjene za evropske integracije, naše zdravstvo je bilo visoko ocjenjeno upravo zbog solidarnosti i humanosti prema socijalno ugrozenim kategorijama, zbog pruzanja hitne pomoci svima u kratkom roku, kratkih cekanja na specijalisticke preglede u odnosu na evropski prosjek, a sve sa uzasno malim odvajanjima od budzeta za zdravstvo i vrlo malim iznosima za obavezno zdravstveno osiguranje.
Kritika ovog topica je potpuno blentava. Šta to znaci, med. sestre rade s ljudima kojima treba pomoc. Pa moze li se u uci u restoran i reci Pa zaboga ja sam gladan, ali sam zaboravio novcanik. Kakvi ste vi ljudi i gdje vam je etika, gladnom covjeku ne date jelo.
A to se od njihove plate ne odbija za zdravstveno, misliš?zelenashica wrote:prema tome ti doktori i sestre rade zahvaljujući nama,mi ih plaćamo iz naših poreskih obaveza i njima je "služiti nas"mi bez njih i oni bez nas ne funkcionišu,prema tome nema smisla raspravljati o zdravstvu po principu kolko para toliko muzike,naravno mislim na obavezne zdravstvene usluge,a o hitnima da ne pričam,uopšte me ne zanima da li neko dijete ima zdravstveno osiguranje i knjižicu ili ne,njemu mora biti obezbijeđena zdravstvena zaštita,...u Tuzli posti čak odjel u Domu zdravlja za djecu gdje primaju djecu bez zdravstvenog osiguranja...a privatni restorani su tema koja i nema veze sa zdravstvom,mada vjeruj nije nimalo neobično da se i kod privatnika radi sa etikom
.....
Odbija se, naravno. Ali i tako se odbija od naših poreza, jer budžetski korisnici ne stvaraju novu vrijednost.Pera Trta wrote:A to se od njihove plate ne odbija za zdravstveno, misliš?
Naravno da se odbijaju.....to nije upitno,.....upitno je to što neki negiraju obavezu pružanja zdrastvene zaštite djeci i hitnim slučajevima.....mada mene što se tiče i mog mišljenja treba se uvesti malo veća "rekonstrukcija"cijelog zdravstvenog sistema.....recimo ne vidim razloga zašto se odbija svima isto,ja recimo ne mogu doći na red na pregled i vjeruj ne "potrošim"ni 1% onog što mi se odbija....pa sam prinuđena plaćati privatnu uslugu u privatnim praksama.....al to je već tema koja izuskuje podosta vremena kojeg ja nažalost trenutno nemam...Pera Trta wrote:A to se od njihove plate ne odbija za zdravstveno, misliš?zelenashica wrote:prema tome ti doktori i sestre rade zahvaljujući nama,mi ih plaćamo iz naših poreskih obaveza i njima je "služiti nas"mi bez njih i oni bez nas ne funkcionišu,prema tome nema smisla raspravljati o zdravstvu po principu kolko para toliko muzike,naravno mislim na obavezne zdravstvene usluge,a o hitnima da ne pričam,uopšte me ne zanima da li neko dijete ima zdravstveno osiguranje i knjižicu ili ne,njemu mora biti obezbijeđena zdravstvena zaštita,...u Tuzli posti čak odjel u Domu zdravlja za djecu gdje primaju djecu bez zdravstvenog osiguranja...a privatni restorani su tema koja i nema veze sa zdravstvom,mada vjeruj nije nimalo neobično da se i kod privatnika radi sa etikom
.....