Prica Edine

Rasprave o vjerskim temama.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

tempora wrote:Sjedim ja tako, jednom davno u ( danasnjem) BKC-ru, za stolom. Ne znam je li mi 10 godina. Oko mene, sve predstavnici osnovnih skola, izabrani da za 6 april, u Skenderiji, odaju pocast partijskim licnostima kroz repertoar recitacija, radova o narodno oslobodilackoj borbi, oslobodjenju Sarajeva.....
Ustaje jedan po jedan djecak ili djevojcica, omladinac i recitira stihove, na koncu-svi pljescu. Dolazim na red ja. Zapocinjem Kerusu i sedam malih kucica. Muk, tajac, nesto ljepljivo, neprijatno u vazduhu. Na drugoj strofi zapazim neciju ruku, kako mi pokazuje lagano, da sjednem. Neprikladan stih-rekose. A ja ni dan danas da shvatim, zasto!? :oops: :oops:
:)
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Gledam danas Edinu, mladu ženu i majku tek rođene kćerke Dželile, uspješnu direktoricu banke. Gledam njenu sestru Eminu, takođe sretnu majku, kćerku Lejlu i uspješnog advokata.
...i nisu samo uspješne u kiraetu....
Ahmmed

Post by Ahmmed »

vatrogasac wrote:
Gledam danas Edinu, mladu ženu i majku tek rođene kćerke Dželile, uspješnu direktoricu banke. Gledam njenu sestru Eminu, takođe sretnu majku, kćerku Lejlu i uspješnog advokata.
I bilo bi sasvim dovoljno, da su uspješne samo u kiraetu.....
Kwaheri

Post by Kwaheri »

al nema to veze, nisu dobile neku medalju u veleslalomu :D il makar zlatni mikrofon by nazif gljiva :oops:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

zena wrote:al nema to veze, nisu dobile neku medalju u veleslalomu :D il makar zlatni mikrofon by nazif gljiva :oops:
ma, ne znam, valjda nema snijega u Australiji :D A i morebit, nisu muzikalne, po mjeri gore pomenutog, :-)
forUMASH

Post by forUMASH »

....ne kontam sta je problem sa ovom temom....odgovarajuca vijest za odgovarajuci podforum.....po meni, svako ko stremi cilju za koji se treba potruditi zasluzuje postovanje....ako uz to dodje i javno priznanje uspjeha, takvoj osobi samo mogu cestitati na uspijehu.....to sto me disciplina u kojoj je postignut uspijeh i ne impresionira nesto posebno, ne mjenja na stvari.....ne impresioniraju me ni uspjesi polu-pismenih fudbalera, pa me ipak nista nebi sprijecilo da uputim cestitku u slucaju eventualnog uspijeha....
.....kamo srece da je vise ljudi (i zena :D ) koji znaju sta im je posao i koji su im posveceni do mjere medjunarodnog uspijeha.....
Ahmmed

Post by Ahmmed »

forUMASH wrote:....ne kontam sta je problem sa ovom temom....odgovarajuca vijest za odgovarajuci podforum.....po meni, svako ko stremi cilju za koji se treba potruditi zasluzuje postovanje....ako uz to dodje i javno priznanje uspjeha, takvoj osobi samo mogu cestitati na uspijehu.....to sto me disciplina u kojoj je postignut uspijeh i ne impresionira nesto posebno, ne mjenja na stvari.....ne impresioniraju me ni uspjesi polu-pismenih fudbalera, pa me ipak nista nebi sprijecilo da uputim cestitku u slucaju eventualnog uspijeha....
.....kamo srece da je vise ljudi (i zena :D ) koji znaju sta im je posao i koji su im posveceni do mjere medjunarodnog uspijeha.....
Ma, ko zna, zna! :thumbup:
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

Ahmmed wrote:Samo sam čekao, kad će početi izrugivanje, iščuđavanje,kad će početi pametovanje....Brrrr.....Kad ovakve komentare pročitam, dođe mi da......ni slova protiv vehabija ne napišem, više nikada :-)
Da nisi malo preosjetljiv ? Ne ljuti se, ali kao da cekas da neko pokaze drugacije misljenje, pa da uskocis u "Brrrr..." fazu.

Ova prica je ( po mom skromnom misljenju ) ne samo isuvise licne prirode, vec i pateticna zbog nacina pisanja ( pogledati pod dopisivanje Bosna na ispod/iznad Australija, itd.. ) i stila izrazavanja.
Latina

Post by Latina »

vatrogasac wrote:
Zabrinjava me sto se ovo "direktorica banke" i "advokat" istice.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Ahmmed wrote:
forUMASH wrote:....ne kontam sta je problem sa ovom temom....odgovarajuca vijest za odgovarajuci podforum.....po meni, svako ko stremi cilju za koji se treba potruditi zasluzuje postovanje....ako uz to dodje i javno priznanje uspjeha, takvoj osobi samo mogu cestitati na uspijehu.....to sto me disciplina u kojoj je postignut uspijeh i ne impresionira nesto posebno, ne mjenja na stvari.....ne impresioniraju me ni uspjesi polu-pismenih fudbalera, pa me ipak nista nebi sprijecilo da uputim cestitku u slucaju eventualnog uspijeha....
Ma, ko zna, zna! :thumbup:
Jess vala :faraon1: i Forumashu nagrada!! :D

Latinice ti suti... :P
Latina

Post by Latina »

Abu FEED el-Castro wrote: Latinice ti suti...
Boga mi necu.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

cestitke djevojci (ili djevojkama)!

lijepo je vidjeti obrazovane, pametne i lijepe djevojke koje pri tome imaju osjecaja za vjeru i porodicu na jedan pravi, fini nacin.
Maksim

Post by Maksim »

zena wrote:
Maksim wrote:
zena wrote: eto, ti pocni, ako ne znas nijednog koji je casno predstavio ovu zemlju...
Za mene je kasno da predjem na drugi fakultetski smjer, ali svom srecom nisam jedini Bosanac. Ne mozemo vjecno samo spominjati Ivu Andrica, Mesu Selimovica ili Vladimira Preloga. Danas npr. imamo Irfana Skiljana i onog ljekara iz Sarajeva koji zivi u Americi i otvorio je ispostave svoje firme koja proizvodi neki specijalni instrument u Sarajevu i Tuzli. Nazalost se ne mogu konkretno sjetiti o cemu se radilo i kako mu je ime. Stvar je i ta da se u nas slabo obraca paznja na istinski pametne ljude. I da ne zaboravim matematickog genija iz Tuzle Vedada Pasica.
i ko ti brani da nam ih predstavish? niko. mislim da se ljudi koji imaju imalo casti obraduju svacijem uspjehu, i svaki je uspjeh licni, dabome...

al, eto...ulozi novac u talenat i pocni...nesto, moze se jel da?

al lakse je reci, ehh sto on nije, sto nisi ti...

:oops:
Ja sam rekao da mi je drago da je uspjela toliko, jer to njoj pun znaci, ali htio sam samo da skrenem paznju na ono "ponos bosnjackog naroda..." kao da su svi Bosnjaci jednog misljenja ili bi to trebali biti. Problem je taj, sto netko od necijeg uspjeha odma napravi pseudo-patriotsku ili klero-patriotsku kic-pricu.

Nego, Ahmede, kako me to baci u Hrvate :-)
gold'n'brown

Post by gold'n'brown »

Ne kontam zasto komentarisete nesto sto vas ne interesuje? Ja ako vidim naslov da je neko pobjedio u bacanju pogleda u vis ako me ne interesuje necu otvarati, ali ni omalovazavati. Pola vas izgleda ni ne zna kako izgleda dobro ucenje Kur'ana. ali tu ste da date svoj strucni komentar. Ako te ne interesuje, ima vala tema na ovom forumu hejbet.
StLouis

Post by StLouis »

[quote="Abu FEED el-Castro"]A evo pitanje i za STluisa: u čem si ti osvojio zlatnu medalju i proslavio "nas"?! Ili - ikakvu medalju?

nou fens - dzast ask :-?

Mozda si ti pak od onih koji preferiraju "naseg" Deena i njegovu borbu i uspjeh kojim nam je svima osvijetlio obraz, njega i druge deenove, ali eto ja nesto ne mogu da se divim njegovom djelu, a eto s druge strane mi pravo lezi Edina. To kao bošnjak, zapravo musliman. A vjeruj, kao bosanac, isto tako bi me obradovala i sličan uspjeh neke Kristine iz Travnika da ga je postigla u Vatikanu, ili Beču, nebitno, i da se uz to ovako primjerno patriotski ponijela i pripisala dio svog uspjeha svojoj domovini... I tu se onda vidi stvar principa, ideje i morala koji je ova pokazala, i barem se u tome moras sloziti, tako da je ako nista tvoje pitanje s te strane neprimjereno, čuj skijanje, pa eno imamo oni nekakvu fol skijašicu (ne zelim da trosim memoriju na njeno ime), naravno nit je kad sta osvojila nit ce, ali (bar ja nisam čuo) nikad nije nesto zahmetli spominjala bosnu iako niko i ne zna za nju... dobro sad to je i nebitno...

P.S. Znam da deena nisi spomenuo kao primjer ti nego ja, no mislim da ces shvatiti poentu i poredjenje. 8-) pozz[/quote

Nesto me ponukalo da se vratim nazad i da se izvinem Edini. Znao sam da cu biti pogresno protumacen, ali eto...meni je dakako drago zbog bilo kojeg mladog covjeka iz BiH kada nesto dobro, korisno urade u ime svoje domovine. Zanemarimo Deena(ja se ne lozim na slagere, meni je 33 godina, ali ipak respektujem to s cim se bavi) mene srce boli za sportom i omladinom, planinama koje imamo a zjape prazne. Znam da ovo nie mjesto za sport... i ne ja nisam nikad nikakvu svjetsku medalju osvojio :-) a mozda cu:-)

Jos jednom se izvinjavam Edini i vama koji ste se nasli uvrijedjeni. Nisam ja za foruma religija :D
Latina

Post by Latina »

Problem je taj, sto netko od necijeg uspjeha odma napravi pseudo-patriotsku ili klero-patriotsku kic-pricu.
I onda krene - Mi-Vi-Oni - ( teorija zavjere ). 8-)
njonjica

Post by njonjica »

Latinica wrote:
Problem je taj, sto netko od necijeg uspjeha odma napravi pseudo-patriotsku ili klero-patriotsku kic-pricu.
I onda krene - Mi-Vi-Oni - ( teorija zavjere ). 8-)
:kiss:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

StLouis wrote:
Abu FEED el-Castro wrote:A evo pitanje i za STluisa: u čem si ti osvojio zlatnu medalju i proslavio "nas"?! Ili - ikakvu medalju?

nou fens - dzast ask :-?

Mozda si ti pak od onih koji preferiraju "naseg" Deena i njegovu borbu i uspjeh kojim nam je svima osvijetlio obraz, njega i druge deenove, ali eto ja nesto ne mogu da se divim njegovom djelu, a eto s druge strane mi pravo lezi Edina. To kao bošnjak, zapravo musliman. A vjeruj, kao bosanac, isto tako bi me obradovala i sličan uspjeh neke Kristine iz Travnika da ga je postigla u Vatikanu, ili Beču, nebitno, i da se uz to ovako primjerno patriotski ponijela i pripisala dio svog uspjeha svojoj domovini... I tu se onda vidi stvar principa, ideje i morala koji je ova pokazala, i barem se u tome moras sloziti, tako da je ako nista tvoje pitanje s te strane neprimjereno, čuj skijanje, pa eno imamo oni nekakvu fol skijašicu (ne zelim da trosim memoriju na njeno ime), naravno nit je kad sta osvojila nit ce, ali (bar ja nisam čuo) nikad nije nesto zahmetli spominjala bosnu iako niko i ne zna za nju... dobro sad to je i nebitno...

P.S. Znam da deena nisi spomenuo kao primjer ti nego ja, no mislim da ces shvatiti poentu i poredjenje. 8-) pozz[/quote

Nesto me ponukalo da se vratim nazad i da se izvinem Edini. Znao sam da cu biti pogresno protumacen, ali eto...meni je dakako drago zbog bilo kojeg mladog covjeka iz BiH kada nesto dobro, korisno urade u ime svoje domovine. Zanemarimo Deena(ja se ne lozim na slagere, meni je 33 godina, ali ipak respektujem to s cim se bavi) mene srce boli za sportom i omladinom, planinama koje imamo a zjape prazne. Znam da ovo nie mjesto za sport... i ne ja nisam nikad nikakvu svjetsku medalju osvojio :-) a mozda cu:-)

Jos jednom se izvinjavam Edini i vama koji ste se nasli uvrijedjeni. Nisam ja za foruma religija :D
StLuis, bravo, od vaspitane osobe, nisam ništa drugo ni očekivao...I naravno, jesi za foruma i religija i svih ostalih....I tvoji komentari nisu vrijeđali, već bili predmet rasprave....

Latinica,

Ja, ponavljam, ne volim podsmjehivanje, izrugivanje....I zbog toga budem Brrrrr...a sve ostalo, ma koliko se neslagali, bujrum...Tu smo da diskutiramo i tada nema brrrr :D
Latina

Post by Latina »

@Ahmmede, cemu takav pokroviteljski odnos ? Ovo nije tvoja ( niti bilo cija ) kuca, nego Internet Forum, otvoren za najrazlicitija misljenja, pokusaj to zapamtiti. (i svima nama bude Brrr... od pojedinih misljenja, ali nam ne padne na pamet da zbog toga pocnemo podrzavati ekstremna, npr vehabijska gledista ) Pozdrav
spreca

Post by spreca »

Latinica wrote:
vatrogasac wrote:
Zabrinjava me sto se ovo "direktorica banke" i "advokat" istice.

Zasto bi te to zabrinjavalo?

Mislim da je to specijalno naglaseno da nebi pomislili kako su to
neke glupe cure (jer glupe to nemogu ida hoce) nego ocito da imaju zicu
za sve.Iako su predstavljale Australiju dusom su htjele i bile sa BiH.
Moje cestitke
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Latinica wrote:@Ahmmede, cemu takav pokroviteljski odnos ? Ovo nije tvoja ( niti bilo cija ) kuca, nego Internet Forum, otvoren za najrazlicitija misljenja, pokusaj to zapamtiti. (i svima nama bude Brrr... od pojedinih misljenja, ali nam ne padne na pamet da zbog toga pocnemo podrzavati ekstremna, npr vehabijska gledista ) Pozdrav

Latinice, bez razloga otvaraš polemiku sa mnom, tamo gdje polemici nema mjesta. Ovim postom završavam diskusiju s tobom o ovoj temi, a rado ću je nastaviti negdje drugdje, jer cijenim ono što ovdje pišeš.
Latina

Post by Latina »

Eto ja ti se nisam podsmjehivala, nisam ti se izrugivala, samo sam ti pokusala ukazati na to da ce uvijek o istom dogadjaju postojati razlicita misljenja.

Dozvoli da je nekima od nas ova prica ( ne djevojka i ne to cime se bavi ) suvise licna, pateticna i kic. Takodje dozvoli da neko ovo smatra njenim licnim uspjehom, a ne izrazom lokal-patriotizma i necim bitnim za BiH.

Sve je u redu dok se mozemo na lijep nacin sloziti da se u necemu ne slazemo.
njonjica

Post by njonjica »

Meni se cini da je ova tema imala 3 strane...
Jel' to Zoomke treca smjena? :lol:
hercegovka10

#49 replika

Post by hercegovka10 »

Evo dok pratim sve ove komentare,koji su na mene ostavili neki pecat,da kazem pozitivnosti,pa odlucih da dodam koju rijec,
Posto sam pisac price o Edini,a i njena Komsinica,kao i family prijatelj,osjecam potrebu da zahvalim svima na svakom komentaru.
Individualno je od osobe do osobe kako ce komentirati.Nismo si dorasli da razumijemo vrijednost ove price.Pisem za dosta foruma,vodim i web stranice, i ova prica je preuzeta sa jednog od njih,a dozivjela je tolike rasprave .
Ja zelim samo da potvrdim koliko vrednujem Edinu,koja je dozivjela takav uspjeh o kojoj su pisali Australijski mediji veoma pozitivno,koja je licno od guvernera drzave u kojoj je dobila javne pohvale.
Mislim da su vrijednije od bilo kojeg zlata u bilo kojoj sportskoj disciplini.
Ogradujem se u svoje misljenje.
Svima hvala sto ste procitali ovu pricu,ukoliko zelite jos lijepih prica ,nacice te ih na stranici http://www.abdullahovaavlija.net
Toplo Selamim i pozdravljam :-) :-D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

danas wrote:
Ahmmed wrote:
Maksim wrote:Dobro, i ja se radujem necijem uspjehu, jer njoj to nesto znaci i za nju je veliki uspjeh. Samo, kad ce Bosanci i Hercegovci poceti ciniti BiH ponosnom zemljom? Gdje su nasi sportasi, inzinjeri, umjetnici, fizicari, hemicari i ostali naucnici? To jednu zemlju cini bogatom i naprednom i respektabilnom. Njezin uspjeh je njezin licni uspjeh i pogresno ju je sad javno stavljati u kategoriju ponosa bosnjackog naroda, jer vecini Bosnjaka je pak svejedno sto je ona tamo as u citanju jedne kitanje, ali ne u pogrdnom smislu, nego jednostavno zato sto je to njezin licni uspjeh i ona je tamo pak predstavljala svoje znanje na tom polju a ne jednu drzavu ili narod.

Otkud ti znaš da većini Bošnjaka jeste svejedno što je ova djevojka postigla uspjeh u čitanju jedne knjige??I žena vam je lijepo pojasnila, u čemu jeste specifičnost učenja Kur ana i zbog čega se u tome organiziraju i takmičenja. Meni su veoma veoma dragi uspjesi naših ljudi u svim poljima:i naučnim, i sportskim, umjetničkim i filmskim...A eto, drago mi i što je ova djevojka, u jednoj kategoriji, koja meni i još nekima :D , eto, puno znači. I drago mi je kad naša djeca osvajaju zlatne medalje na matematičkim olimpijadama...To je, pored predstavljanja države i predstavljanje njihovog vlastitog znanja, ali to ne umanjuje njihov značaj!

Ma, lijepi Hrvati,koliko god bili nekonzistentni :D : Kad su dvojica mladića, zagrebačkih muslimana, prošle godine osvojila nagrade u učenju Kur ana, za njih se našlo mjesta i u emisiji o kulturi, u vjerkom programu, a Nacional o njima napisao baš lijepu priču. I , zamislite, mediji to prenijeli i kao uspjeh republike Hrvatske!
sigurna sam i da je australija imala neku reportazu o ovoj djevojci, makar na lokalnim vijestima... jer koliko vidim -- ona je zvanicno predstavljala australiju, ne BH...

:wink:
jes' ono ti ona sto brani muslimane? :roll: :roll: nemoj ih ti zivota ti braniti vise... :roll:
Post Reply