Predstavnik Evropske komisije kaže da je postignut značajan napredak u svih 16 oblasti iz Studije izvodljivosti i da je stoga optimističan
- Postignut je značajan napredak u svih 16 oblasti iz Studije izvodljivosti za otpočinjanje pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji. Zato sam optimističan, te vjerujem da ćemo u narednim sedmicama ili mjesecima doći do onoga što svi priželjkujemo - izjavio je Rajnhard Pribe, direktor Direktorata Evropske komisije za zapadni Balkan, nakon okončanja dvodnevnog, petog sastanka Konsultativne radne grupe (CTF) EU i BiH održanog u Sarajevu.
Haški tribunal
On je, međutim, naglasio kako ništa nije sigurno, ali i dodao:
- Ako zadržimo ovakav tempo, mislim da uskoro možemo vidjeti BiH u pregovorima za pridruživanje EU.
Za to je, prema njegovim riječima, neophodno postići značajniji napredak u saradnji s Haškim tribunalom.
- Nedavno je bilo nekih značajnih koraka u tom pravcu, nadamo se da će u narednim sedmicama uslijediti novi, tako da ćemo brzo moći konstatirati da je puna saradnja s Tribunalom u Hagu ostvarena - istaknuo je Pribe. U Sarajevu je protekla dva dana razgovarano i o mehanizmima za efikasnije funkcioniranje bh. vlasti te efikasnoj javnoj upravi i njenom razvoju.
- Ukoliko zemlja želi postići potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji, onda i njena vlast mora biti organizirana na najoptimalniji način - pojasnio je Pribe, te dodao da je u postizanju tog napretka reforma policijskih snaga od suštinskog značaja.
Predstavnici EC ponovili su savjete date na prethodnim sastancima CTF-a.
- Razgovarali smo i o mjerama više povezanim s ekonomskim razvojem. Prije svega o potpuno funkcionalnom jedinstvenom tržištu u BiH, a potom i o povoljnim trgovinskim odnosima između BiH i njenih susjeda, te zemalja EU - zaključio je Pribe.
Prema riječima Osmana Topčagića, direktora Državne direkcije za evropske integracije, na petom sastanku CTF-a bilo je govora i o ljudskim pravima, carinama i porezima, budžetskom zakonodavstvu, statistici, javnom RTVemitiranju, borbi protiv kriminala, azilu i migracijama, te nekim drugim pitanjima izvan Studije izvodljivosti.
Prvi put o viznom režimu
U odnosu na prethodne, na ovom sastanku prvi put je razmatrano i pitanje viznog režima BiH s EU.
- U tom smislu posebno smo istakli napredak u oblastima koje su od važnosti za reguliranje viznog režima. To je u cjelini stanje sigurnosti u BiH, vladavina prava, a onda i rad određenih institucija zaduženih za to, kao što su DGS, CIPS, Državna komisija za borbu protiv organiziranog kriminala, uspostava SIPA-e...
Rečeno nam je da nema jasne mape puta za kvalificiranje za potpunu liberalizaciju viznog režima. Međutim, ima niz oblasti koje se prate, tako da će detaljnija analiza tih oblasti, sagledavanje i pripremanje planova o tome šta mi možemo uraditi u tim oblastima, sigurno biti jedna vrsta te mape - naglasio je Topčagić.
Naredni sastanak CTF-a u maju
Naredni sastanak CTF-a bit će održan sredinom maja također u Sarajevu.
- Očekujem da ćemo tada dobiti kartu za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju - rekao je Topčagić.
Pažnja na realizaciji sporazuma o slobodnoj trgovini
Pribe jučer nije želio komentirati odluke Vijeća ministara BiH o uvođenju carine na određene proizvode kao privremene mjere u realizaciji sporazuma o slobodnoj trgovini sa Hrvatskom i SCG.
- To je tehničko pitanje. Mi nismo konačni arbitar za takve vrste sporova, ali želimo sve što se u vezi s tim sporazumima dešava pažljivo pratiti - istaknuo je Pribe.
Pribe: EU bi uskoro mogla početi pregovore s BiH
-
Kazzablanca
Eeeeeeeeee Tornjache..... vidjet ces sada kad se pocnu tuziti i suditi po Bh. sudstvu......Bit ce - ti meni - ja tebi i sve posteno (sve '&eno-sve 'posteno') - pa kol'ko ko kome (za)para tol'ko 'odmora'.
Sve je spremno
Odaje su po Evropskim , skoro Sheveningenskim standardima.Samo jos ringishpile da instaliraju.
Najveci je problem to sto nije problem da bi skoro 1/1 Bh. ljudstva /zivlja trebalo smjestiti u ustanove zatvorenog tipa.
Uf al' sam ga precerala
Sve je spremno
Odaje su po Evropskim , skoro Sheveningenskim standardima.Samo jos ringishpile da instaliraju.
Najveci je problem to sto nije problem da bi skoro 1/1 Bh. ljudstva /zivlja trebalo smjestiti u ustanove zatvorenog tipa.
Uf al' sam ga precerala